Hoopfellas 2023 Euroleague Playoffs Predictions

 

Η μεγάλη ώρα της σεζόν έφτασε. Η πέννα με την οποία γράφεται η ιστορία βρίσκεται ήδη στα δάχτυλα της μοίρας και οι καλύτερες ομάδες της φετινής Ευρωλίγκας είναι έτοιμες να καταθέσουν ότι έχουν για να φτάσουν στη “Γη της Επαγγελίας”. Το Hoopfellas φιλοξενεί τον Σάνι Μπετσίροβιτς και μαζί δίνουν τις δικές τους προβλέψεις για τα τέσσερα ζευγάρια των playoffs.

Photo Credit: BasketHead

2022-23 Turkish Airlines EuroLeague Playoffs calendar | EuroLeague

Επιτέλους Playoffs. Το κομμάτι της σεζόν που όλοι περιμέναμε είναι εδώ. Η μυρωδιά της έντασης στον αέρα, η συσπείρωση και η πίστη στις τάξεις των οργανισμών, το μυσταγωγικό πέπλο της ζωής, της συνέχειας του ονείρου αλλά και του “θανάτου”, κάνουν αυτήν την περίοδο τόσο ξεχωριστή. Τα Playoffs μας αρέσουν γιατί ωθούν τις ομάδες, τους προπονητές και τους ήρωες του παρκέ στα όρια τους. Και η πίεση αυτή παράγει “διαμάντια” τα οποία θα θαυμάσουμε και θα κρατήσουμε στη μνήμη μας για καιρό.

Για αυτήν την ειδική περίσταση, καλέσαμε στη συντροφιά μας έναν ξεχωριστό φίλο. Ο Σάνι Μπετσίροβιτς βρίσκεται σήμερα στο Hoopfellas και μαζί θα σχολιάσουμε τα ζευγάρια των Playoffs, δίνοντας τις προβλέψεις μας για την κατάληξη τους.

Dvomov ni več, Sani Bečirović zapušča Cedevito Olimpijo - Sportklub

Σ.Μ: “Χαιρετώ το Hoopfellas. Κατ’αρχήν θα ήθελα πω ότι είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι στη σελίδα του φίλου μου Τζιμ, για να μιλήσουμε για το αγαπημένο μας άθλημα.  Μπαίνουμε στην πιο καυτή περίοδο της σεζόν όπου όλες οι ομάδες προσπαθούν να βρεθούν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, ώστε να δώσουν τα παιχνίδια που θα κρίνουν εν πολλοίς  τη χρονιά. Η Ευρωλίγκα ήταν πολύ ανταγωνιστική φέτος και αυτό φάνηκε από τη μάχη που δόθηκε μέχρι το τέλος στον βαθμολογικό πίνακα.

Πάμε όμως να δούμε μαζί τα τέσσερα ζευγάρια”.

Μονακό-Μακάμπι Τελ Αβίβ

Four reasons why Monaco vs. Maccabi is a must-watch playoff matchup / News - Basketnews.com

 

Regular Season Games:

18/10/22, Tel Aviv: MTA-Monaco 78-70

02/03/2023, Monaco: Monaco-MTA 86-67

 

Stats Quotes (per Synergy)

EuroLigue : Monaco se sabote contre le Maccabi Tel-Aviv – Sport.fr

*H Mονακό διαθέτει τη Νο2 transition επίθεση στη διοργάνωση (1.300 PPP) σε όρους αποτελεσματικότητας ενώ βρίσκεται στο Νο5 αναφορικά με τους πόντους που παράγει σε τέτοιες καταστάσεις (11.6). Η Μακάμπι είναι η πιο παραγωγική transition επίθεση στη διοργάνωση (13.8) και βρίσκεται στο Νο5 σε όρους efficiency (1.25) στο ανοιχτό γήπεδο.

*Οι δύο ομάδες βασίζονται στην προσωπική φάση σε όρους ανάπτυξης στην επίθεση. Μέσα από απομονώσεις η Μονακό έχει υψηλότερο δείκτη αποτελεσματικότητας «γράφοντας» 0.930 πόντους/κατοχή έναντι 0.872 των Ισραηλινών.

AS Monaco vs Maccabi Playtika Tel Aviv 2 March 2023 12:00 | EuroLeague

*Απόρροια της επιλογής τους αυτής  (επίθεση προσωπική φάσης) είναι ο χαμηλός αριθμός λαθών που χαρακτηρίζει το παιχνίδι τους. Η Μονακό έχει τη χαμηλότερη ροπή στο λάθος (TO%) από κάθε άλλη ομάδα στη διοργάνωση.

*Οι Μονεγάσκοι έχουν μεγαλύτερο βάθος και star quality όμως η Μακάμπι είναι πιο πληθωρική αναφορικά με τον τρόπο που χτυπάει την αντίπαλη άμυνα. Οι Ισραηλινοί έχουν πολύ υψηλούς δείκτες αποτελεσματικότητας σε τομείς όπως τα «κοψίματα» προς το καλάθι και οι Post up-δράσεις, παρότι δεν ακουμπούν συχνά σε τέτοιες καταστάσεις.

*Η Μακάμπι υπερέχει στα μετόπισθεν όπου διαθέτει την καλύτερη transition άμυνα της διοργάνωσης (1.074 PPP) και την τέταρτη αποτελεσματικότερη συνολικά (0.981). Οι Ισραηλινοί αποτελούν μηχανή-παραγωγής deflections και αυτή τους η ικανότητα στρώνει το χαλί του ανοιχτού γηπέδου για το σύνολο του κόουτς Κάτας.

Η γνώμη  του Σάνι

Maccabi Playtika Tel Aviv vs AS Monaco 18 October 2022 11:05 | EuroLeague

Σ.Μ: “Όπως και στην περίπτωση του ματσαρίσματος της Ρεάλ Μαδρίτης με την Παρτίζαν, το ενδιαφέρον αναμένεται μεγάλο. Περιμένω μια “σφιχτή” και αρκετά αμφίρροπη σειρά. Τόσο η Μονακό όσο και η Μακάμπι τρέχουν πολύ καλά το γήπεδο και έχουν αξιοσημείωτη αθλητικότητα.

Επίσης εδώ θα δούμε και διαφορετικό στυλ μπάσκετ. Οι δύο ομάδες έχουν τους σταρ τους στην περιφέρεια οι οποίοι θα σηκώσουν το μεγαλύτερο επιθετικό βάρος στους ώμους τους. Μάικ Τζέιμς και Οκόμπο εναντίον Λορένζο Μπράουν και Μπάλνγουιν. Είναι σαφές ότι το παιχνίδι θα πάει αρκετά σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός.

Η Μονακό έχει αρκετά καλό σύνολο και κατά τη γνώμη μου αποτελεί ίσως την πιο ευχάριστη ιστορία της σεζόν με την είσοδο της στην τετράδα και την κατάκτηση του πλεονεκτήματος έδρας. Όμως θα επιλέξω πρόκριση της Μακάμπι στα πέντε παιχνίδια. 2-3″.

 

Hoopfellas Take

Euroleague : L'AS Monaco Basket se relance face au Maccabi Tel-Aviv

J.C: Μάχη ανάμεσα στις δύο πιο αθλητικές ομάδες της διοργάνωσης. Η Μονακό έχει μεγαλύτερο ποιοτικό βάθος αλλά η Μακάμπι βρίσκεται σε τρομερό αγωνιστικό ρυθμό. Και οι δύο έχουν τους σολίστ για να τους κουβαλήσουν στα δύσκολα. Παίχτες-κλειδιά θα είναι το «υβρίδιο-Σίνγκλετον» Τζάρελ Μάρτιν ο οποίος θα τα βάλει με το σκληροτράχηλο δίδυμο των Μπράουν-Μονέκε και ο Άλφα Ντιάλο, ο πιο δυναμικός παίχτης της διοργάνωσης σε επίπεδο προσωπικών μονομαχιών.

Δεν θα μου κάνει καμία εντύπωση να δούμε τον νικητή της σειράς να φτάνει μέχρι τέλους στη διοργάνωση. Οι προδιαγραφές υπάρχουν για να δούμε καταπληκτικό θέαμα. Ίσως τα 5 παιχνίδια να μην είναι αρκετά για το ευρωπαϊκό μπασκετικό κοινό.  Νομίζω πως υπάρχουν οι προδιαγραφές ώστε να φτάσουμε εκεί.

 

 

Μπαρτσελόνα-Ζάλγκιρις Κάουνας

FC Barcelona vs Zalgiris Kaunas 2 March 2023 10:00 | EuroLeague

Regular Season Games:

20/10/2022, Kaunas: Zalgiris-Barcelona 73-72

02/03/2023, Barcelona: Barcelona-Zalgiris 93-74

 

 

Stats Quotes (per Synergy)

To focus της Euroleague στον Γιασικεβίτσιους (vid) | SDNA

*Η άμυνα και το παιχνίδι υψηλής ενέργειας για 40’ έφεραν τη Ζάλγκιρις μέχρι εδώ, βοηθώντας το σύνολο του κόουτς Μακσβίτις να σπάσει τα αγωνιστικά του όρια. Ο Λιθουανός τεχνικός παρουσίασε μια top αμυντική δουλειά, φέρνοντας τη Ζάλγκιρις στο Νο7, σε όρους αμυντικής αξιολόγησης, με παθητικό 0.989 πόντους/κατοχή.

*Η Ζάλγκιρις είναι εξαιρετική στο αμυντικό transition όπου παρουσίασε σπουδαία ετοιμότητα στο να «παγώνει» την ντρίμπλα του χειριστή και να τον στέλνει στις γωνίες, αφαιρώντας από τον αντίπαλο τη δυνατότητα να χτυπήσει σε πρώτο χρόνο ενώ οι ψηλοί των Λιθουανών είχαν εξαιρετικά τρεξίματα στο κομμάτι αυτό. Η ομάδα του Κάουνας βρίσκεται στο Νο2 της διοργάνωσης αναφορικά με την αναχαίτιση του Roll Man στις PnR δράσεις (1.039 PPP).

*Η Μπαρτσελόνα βελτίωσε σταδιακά την άμυνα της στη σεζόν και κατέκτησε τον χαρακτήρα της two-way ομάδας. Η άμυνα της τοποθετείται στο Νο5 της διοργάνωσης (0.984) και η επίθεση της στο Νο6 (1.024) δείγμα του ισορροπημένου παιχνιδιού της. Το σύνολο του Σάρας έχει το καλύτερο ποσοστό πίσω από τη γραμμή του τριπόντου στη φετινή Ευρωλίγκα με 40.3%.

Ticket sales for Zalgiris play-off matches against Barcelona have started

*Οι Καταλανοί παρόλα αυτά υστερούν αρκετά στο κομμάτι της PnR άμυνας όπου οι συνεργασίες τους, ειδικά σε καθαρές 2on2 καταστάσεις, δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Η Μπαρτσελόνα επιτρέπει πολλούς πόντους στον αντίπαλο χειριστή της μπάλας ενώ την ίδια στιγμή οι δείκτες efficiency των αντιπάλων της σε αυτήν ακριβώς τη συνθήκη, είναι αρκετά υψηλοί. Σημειώστε ότι η Ζάλγκιρις είναι η πιο παραγωγική ομάδα της Ευρωλίγκας στα  τελευταία δευτερόλεπτα της επίθεσης (4’’ και κάτω).

Η γνώμη  του Σάνι

FC Barcelona vs Zalgiris Kaunas 2 March 2023 10:00 | EuroLeague

Σ.Μ: “Στο ζευγάρι αυτό νομίζω τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Η Ζάλγκιρις έκανε μια πολύ καλή σεζόν και πέτυχε έναν μεγάλο στόχο μπαίνοντας στα playoffs. Όμως η Μπαρτσελόνα βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο. Έχει ένα από τα πιο γεμάτα ρόστερ που έχουμε δει από ομάδα τα τελευταία χρόνια, με πληθώρα επιλογών σπουδαίας ποιότητας σε κάθε θέση της πεντάδας. Το βάθος της είναι τεράστιο. Παράλληλα αυτό της δίνει τη δυνατότητα κατοχής πολλών τακτικών “όπλων” και διαφορετικών επιλογών.

Πιστεύω ότι η Ζάλγκιρις θα δυσκολευτεί πολύ να σκοράρει απέναντι στην άμυνα της Μπαρτσελόνα. Θα έχει σημαντικό πρόβλημα απέναντι στο μέγεθος των Καταλανών και δεν θα μπορέσει να βρει εύκολα λύσεις στο επιθετικό κομμάτι. Η Μπαρτσελόνα από την άλλη πλευρά έχει παίχτες όπως ο Μίροτιτς, ο Χίγκινς και ο Βέσελι, οι οποίοι διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και ξέρουν πως να παίξουν αυτά τα παιχνίδια. Επίσης έχουν το ταλέντο και την ικανότητα (ειδικά οι δύο πρώτοι) να σκοράρουν πόντους μέσα από προσωπικές φάσεις. Δεν βλέπω πως μπορεί η Ζάλγκιρις να ανταγωνιστεί για την πρόκριση. 3-0 για την Μπαρτσελόνα”.

Hoopfellas Take

J.C: Low pace και physicality «στο κόκκινο». Η Ζαλγκίρις έκανε ολική στροφή φέτος βάζοντας στο συρτάρι το trademark στυλ της και στράφηκε στη δημιουργία ενός σκληροτράχηλου συνόλου που βασίζεται στην άμυνα και στο παιχνίδι προσωπική φάσης. Η Μπαρτσελόνα διαθέτει τόνους περισσότερο ταλέντο αλλά όχι το fluidity στην επίθεση της για να ανέβει ψηλά σε παραγωγικούς όρους ώστε να απογοητεύσει τέτοιες μαχητικές αλλά limited επιθετικά ομάδες.

Με το F4 να διεξάγεται φέτος στο Κάουνας, οι Λιθουανοί θα μπουν «ορκισμένοι» για νίκη σε αυτή τη σειρά. Σε αντίθεση με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τις προβλέψεις που δίνονται ανά την Ευρώπη, έχω την αίσθηση ότι οι Καταλανοί θα αντιμετωπίσουν σημαντικές δυσκολίες στη σειρά. Μπαρτσελόνα στα 4 ή 5 ματς.

 

Ρεάλ Μαδρίτης-Παρτίζαν

Real Madrid vs Partizan Mozzart Bet Belgrade 24 November 2022 11:45 | EuroLeague

Regular Season Games:

24/11/2022, Madrid:  Real Madrid-Partizan 105-97

31/03/2023, Belgrade: Partizan-Real Madrid 104-90

 

Stats Quotes (per Synergy)

Željko Obradović: Zadovoljan sam, ceo tim je igrao ozbiljno

*Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει παραδώσει ένα ακόμα επιθετικό masterpiece φέτος, σε μια από τις καλύτερες δουλειές της καριέρας του αναφορικά με το επιθετικό κομμάτι και σε συνάρτηση με τον τρόπο που έχει ο ίδιος προσαρμόσει τη φιλοσοφία του στην εξέλιξη του αθλήματος. Η Παρτίζαν διαθέτει την καλύτερη επίθεση της λίγκας (1.081 PPP), την αποτελεσματικότερη επίθεση μισού γηπέδου (1.056), είναι Νο1 στο επιθετικό transition (1.348) και σουτάρει  με 39.6% (Νο2) από την περίμετρο ενώ πηγαίνει με μεγάλη συχνότητα στη γραμμή του φάουλ.

*Το πιο σημαντικό στοιχείο αφορά τον πληθωρικό χαρακτήρα του επιθετικού οικοδομήματος του Ζοτς. Οι Σέρβοι βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις ανάμεσα στον ανταγωνισμό σχεδόν σε όλους τους τύπους επιθετικών δράσεων. Βασίζονται δε, στην προσωπική φάση σε επίπεδο ανάπτυξης.

*Η Ρεάλ με τη σειρά της βρίσκεται στο Νο5 σε όρους επιθετικής αξιολόγησης , τρέχοντας μια από τις πιο αποτελεσματικές επιθέσεις μισού γηπέδου στη διοργάνωση (Νο4, 1.015 PPP) παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε πρόβλημα στη γραμμή των γκαρντ το οποίο την έκανε πιο εύκολα αναγνώσιμη από τις άμυνες.

Euroliga: Partizán - Real Madrid: resumen, resultado y estadísticas

*Η άμυνα της Παρτίζαν αποτελεί το αδύναμο σημείο της από την αρχή της σεζόν (Νο17, 1.032). Οι Σέρβοι παρουσίασαν μερική βελτίωση σε αυτό το κομμάτι όμως αδυνατούν να βρουν συνέχεια μέσα στο σαραντάλεπτο όπου η απόδοση τους στα μετόπισθεν παρουσιάζει σοβαρές μεταπτώσεις.

*Η Ρεάλ με τη σειρά της αξιοποίησε το ελίτ μέγεθος, το βάθος και το υψηλό αμυντικό IQ που διακρίνει το σύνολο της, παρουσιάζοντας την αποτελεσματικότερη άμυνα μισού γηπέδου στη διοργάνωση (0.923). Το μελανό της σημείο εντοπίζεται στο αμυντικό transition όπου οι επιδόσεις των Μαδριλένων είναι μέτριες.

Η γνώμη  του Σάνι

EuroLeague sets regular season attendance record with Partizan Mozzart Bet Belgrade leading the way

Σ.Μ: “Αναμφίβολα πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα σειρά ανάμεσα σε δύο πραγματικά δυνατές ομάδες. Η Ρεάλ έχει ποιότητα και βάθος όμως η Παρτίζαν βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση εδώ και πολύ καιρό, έχοντας ανέβει στο “κύμα” που δημιούργησαν οι συνεχόμενες νίκες που πέτυχε.

Η ισπανική ομάδα διαθέτει μια συμπαγή άμυνα με αυτοματισμούς όμως στην επίθεση η Παρτίζαν έχει πολλά παραπάνω πράγματα να παρουσιάσει και είναι είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί αυτόν τον καιρό. Ο Punter διανύει περίοδο σπουδαίας φόρμας, δεν είναι εύκολο να τον σταματήσεις. O Exum επίσης δίνει μια άλλη διάσταση στο παιχνίδι της ομάδας. Η ικανότητα του να παίξει με πλάτη στο καλάθι και να δημιουργήσει από το Low post προσφέρει μια πολύτιμη εναλλακτική πηγή δημιουργίας και παράγει ευκαιρίες για τους υπόλοιπους.

Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι εάν η Παρτίζαν κερδίσει ένα από τα δύο πρώτα παιχνίδια στη Μαδρίτη θα έχει τεράστιο πλεονέκτημα παίζοντας στο Βελιγράδι. Όλοι ξέρουμε πως μεταφράζεται αυτό στο performance της ομάδας, στην καυτή της έδρα. Η Ρεάλ έχει την εμπειρία αλλά και την πίεση του φαβορί. Θα πάρω Παρτίζαν στα πέντε ματς (2-3)”.

Hoopfellas Take

J.C: Οι Μαδριλένοι θα χτυπήσουν με ό,τι όπλο έχουν τις αμυντικές αδυναμίες της Παρτίζαν και θα προσπαθήσουν να την εγκλωβίσουν σε παιχνίδι μισού γηπέδου όπου το μέγεθος τους μπορεί να αποβεί καθοριστικό. Τα «κοψίματα» και το παιχνίδι του Ντεκ μακριά από τη μπάλα θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην άμυνα του Ζοτς. Οι Σέρβοι θα ψάξουν το ανοιχτό γήπεδο πιέζοντας τα γκαρντ του Ματέο και το περιφερειακό σουτ θα αποτελέσει επίσης ένα «εργαλείο» στην προσπάθεια τους αυτή.

Η Ρεάλ είναι το μεγάλο φαβορί στη σειρά, διαθέτοντας μια πλειάδα proven αθλητών σε αυτό το επίπεδο ανταγωνισμού. Θα έχει την πίεση στην πρώτη δυάδα παιχνιδιών καθώς γνωρίζει ότι εάν στραβοπατήσει, θα πρέπει να διαβεί τις πύλες της κολάσεως στο Βελιγράδι μένοντας όρθια. Παρόλα αυτά, δεν μπορώ να ποντάρω κατά του Ομπράντοβιτς. Απλά δεν γίνεται. Πάμε με χοντρό τζόγο και πρόκριση της Παρτίζαν.

 

Ολυμπιακός-Φενέρμπαχτσε

Fenerbahce Beko Istanbul vs Olympiacos Piraeus 31 January 2023 09:45 | EuroLeague

Regular Season Games:

13/12/2022, Piraeus: Olympiacos-Fenerbahce 94-67

31/01/2023, Istanbul: Fenerbahce-Olympiacos 73-93

 

Stats Quotes (Per Synergy)

Μπαρτζώκας: «Περιμένουμε με ανυπομονησία τα παιχνίδια με τη Φενέρ» - to10.gr

*Ο Ολυμπιακός παρουσίασε το καλύτερο μπάσκετ φέτος στη διοργάνωση, πιάνοντας πολύ υψηλά standards απόδοσης και στις δύο πλευρές του παρκέ. Οι ερυθρόλευκοι διαθέτουν τη Νο3 επίθεση στην Ευρωλίγκα (1.051 PPP) και τη Νο2 άμυνα (0.955), συνδυάζοντας αρμονικά την επιθετικότητα στα μετόπισθεν με το πνεύμα αλτρουισμού στην παραγωγική διαδικασία.

*Η Φενέρ ήταν άκρως παραγωγική στο επιθετικό κομμάτι με καλούς δείκτες αποτελεσματικότητας (No7 με  1.015 PPP)όμως δεν μπόρεσε να χτίσει το αμυντικό της κομμάτι με τον τρόπο που θα ήθελε, όντας αδύναμη στα μετόπισθεν (Νο12, 1.005 PPP). Ναυαρχίδα της επίθεσης της ο τομέας του transition όπου με μηχανοδηγό τον Καλάθη παρήγαγε 1.229 πόντους/κατοχή (Νο7).

*Οι ερυθρόλευκοι οικοδόμησαν την επίθεση τους βασιζόμενοι στις συνεργασίες, είτε μιλάμε για την εξαιρετικοί τους κυκλοφορία της μπάλας (με την οποία έβαζαν τεράστια πίεση στις άμυνες και εκμεταλλεύονταν κάθε εκατοστό χώρου στο μισό γήπεδο) είτε για 2-man game. Είναι η ομάδα με το υψηλότερο AST% στην Ευρωλίγκα ενώ σούταραν από την περίμετρο με 37.6%, κυρίως γιατί το shot selection τους ήταν υποδειγματικό, απόρροια του πόσο σωστά έχει δουλέψει ο κόουτς Μπαρτζώκας τους παίχτες του στο κομμάτι της απόφασης.

Fenerbahçe Beko'nun EuroLeague play-off turundaki rakibi; Olympiacos Piraeus - Fenerbahçe Spor Kulübü

*Ο κόουτς Ιτούδης θα προσπαθήσει να δώσει ταυτότητα εκτελεστή στους PnR Ball-Handlers της ελληνικής επίθεσης. Με 0.781PPP από τους χειριστές του σε αυτές τις καταστάσεις Ολυμπιακός βρίσκεται στο Νο18 της διοργάνωσης, στοιχείο όμως που έχει διττή ανάγνωση μιας και οι ερυθρόλευκοι στόχευαν περισσότερο στη δημιουργία πλεονεκτήματος και όχι στην άμεση εκτέλεση με τα γκαρντ τους σε αυτές τις δράσεις.

*Ο Ολυμπιακός είναι δυνατός επιθετικά σε τομείς που η τουρκική άμυνα υστερεί. Οι Post-up καταστάσεις και τα «κοψίματα» μακριά από τη μπάλα είναι μερικοί από αυτούς. Ο Φαλ και οι φόργουορντ του Γιώργου Μπαρτζώκα θα έχουν ουκ ολίγες παραγωγικές ευκαιρίες με βάση την εικόνα στα μετόπισθεν του αντιπάλου καθ’όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Hedge_out on Twitter: "Head coach Giorgos Bartzokas had high praise for @olympiacosbc after its impressive road win over @FBBasketbol at Ulker Sports Arena (73-93) Read what the Greek head coach said about

*Κομβική παράμετρος για τη  Φενέρ η κατάσταση των δύο τραυματιών, Ουίλμπεκιν και Μπούκερ. Δύο τομείς στους οποίους μπορούν οι Τούρκοι να πληγώσουν την ελληνική άμυνα είναι οι Off Screen-δράσεις (1.000 PPP, No9) και το ρολάρισμα του ψηλού στο Pick & Roll (1.127 PPP, No9), όπου ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε προβλήματα φέτος. Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί είναι σημαντικό για τον Δημήτρη Ιτούδη να έχει στη διάθεση του αυτούς τους δύο παίχτες.

Η γνώμη  του Σάνι

Ολυμπιακός – Φενέρμπαχτσε 94-67: Έβαλε (και) τη Φενέρ στα καλάθια | in.gr

Σ.Μ: “Νομίζω ότι και εδώ, με βάση τη συνθήκη που έχει δημιουργηθεί, έχουμε μια ομάδα με αξιοσημείωτο πλεονέκτημα. Η Φενέρ έχει ποιότητα όμως αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα με απουσίες παιχτών και ζητήματα τραυματισμών.

Θεωρώ ότι δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό να περιμένουμε πως αθλητές που λείπουν για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα σε αυτό το σημείο της σεζόν, μπορούν -εφόσον επιστρέψουν- να βρεθούν στη φόρμα και στην αγωνιστική κατάσταση που απαιτούν τα playoffs της Ευρωλίγκας και μια τέτοια σειρά υψηλής έντασης. Οπότε ακόμα και εάν η Φενέρ έχει επιστροφές, είναι αμφίβολο το πόσο θα βοηθηθεί από αυτές.

Με αυτά τα δεδομένα θα είναι δύσκολο να ανταγωνιστεί το αρκετά physical και σκληροτράχηλο σύνολο του Ολυμπιακού το οποίο μάλιστα θα παραταχθεί με full roster. Επιλέγω πρόκριση Ολυμπιακού στα τέσσερα ματς (3-1)”.

Hoopfellas Take

Φενέρμπαχτσε – Ολυμπιακός 73-93: Ένας για όλους και όλοι… για μια ασύλληπτη ομαδάρα!

J.C: Η ώρα της αλήθειας έφτασε για τον Ολυμπιακό ο οποίος θέλει να επιστρέψει στο F4 και να διεκδικήσει τον τίτλο του πρωταθλητή. Σε μια εποχή όπου οι κόσμοι του μπάσκετ συγκλίνουν και η σημασία της προσωπικής φάσης γίνεται ολοένα και πιο σημαντική στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα δείχνει έναν άλλον- σαφώς πιο δύσκολο δρόμο- με το παιχνίδι συνεργασιών στην επίθεση της. Κατά κάποιον τρόπο, νίκη του Ολυμπιακού φέτος θα σημαίνει νίκη του μπάσκετ.

Η επιθετική πλατφόρμα ανάπτυξης και το φίλτρο στο κομμάτι της τελικής απόφασης των ερυθρολεύκων συνθέτουν ένα υποδειγματικό αγωνιστικό περιβάλλον και συνολικά ένα στυλ παιχνιδιού αρεστό σε όλους και συνάμα ζηλευτό από κάθε προπονητή. Είναι πιο δύσκολο να το διδάξεις και απαιτεί χρόνο και συγκεκριμένες δεξιότητες (πνευματικές κυρίως) από τους παίχτες. Εμπεριέχει ρίσκο μιας και στο υψηλότερο επίπεδο ανταγωνισμού και στα μονά ματς “ζωής και θανάτου”, μια άμυνα η οποία θα έχει άφθονο χρόνο να προετοιμαστεί (μόνο) για εσένα μπορεί να σταματήσει τη ροή και να σου υπογραμμίσει την έλλειψη pure 1on1 skills. Όμως εάν επιμείνεις και δουλέψεις σε βάθος λεπτομερειών, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εντυπωσιακό. Μπορεί να είναι το μπάσκετ που είδαμε από τον Ολυμπιακό φέτος.

Οι ερυθρόλευκοι είναι σε καλή κατάσταση και ματσάρουν καλά με το σύνολο του Δημήτρη Ιτούδη. Η Φενέρμπαχτσε έχει τις προσωπικότητες και το κύρος σαν οργανισμός για να αποτελέσει έναν υπολογίσιμο αντίπαλο για οποιαδήποτε ομάδα σε μια σειρά playoffs αλλά φαίνεται πως ακόμα δεν έχει τον απαιτούμενο χαρακτήρα (νέα ομάδα, καινούργια φιλοσοφία γαρ) για να κοιτάξει προς την κορυφή της διοργάνωσης.

Παίχτες όπως ο Χέιζ, ο Πιέρ και ο Τζεκίρι θα πρέπει να υπερβούν εαυτόν σε επίπεδο προσωπικών μονομαχιών ώστε να μπορέσει σε βάθος χρόνου η τουρκική ομάδα να ανταγωνιστεί το ισορροπημένο παιχνίδι και το βάθος των Πειραιωτών οι οποίοι υπερτερούν (και) στο πνευματικό κομμάτι. Το physicality του Ολυμπιακού και ο επιθετικός χαρακτήρας που τον διακρίνει και στις δύο πλευρές του γηπέδου θα είναι δύσκολο να ματσαριστεί από τη Φενέρ. Ολυμπιακός στα (max) 4 ματς.

 

Υ.Γ: Η ουσία δεν είναι να έχει απλά πολύ καλούς παίχτες αλλά τους σωστούς παίχτες. Οι Νικς μετάγγισαν τον κατάλληλο τύπο αίματος στο αγωνιστικό τους σώμα και πλέον παίζουν winning basketball. Το Garden θυμίζει στιγμές από το ένδοξο παρελθόν (90s) και μια ενδεχόμενη διασταύρωση με το Μαϊάμι (είναι νωρίς ακόμα, θεωρητικά μιλάμε) θα μοιάζει βγαλμένη από χρονομηχανή.

 

Lega Basket Serie A - Mouhammadou Jaiteh Profilo Serie A 2022

 

Υ.Γ1: Η Βίρτους ψάχνει ψηλό ο οποίος δυνητικά θα μπορεί να πλαισιώσει τη frontcourt της και την επόμενη σεζόν, εξ ου και οι περιπτώσεις των Akil Mitchell και Christian Mekowulu  που απασχολούν. Ο Mouhammadou Jaiteh φέρεται ότι έχει συμφωνήσει να επιστρέψει στη Γαλλία το καλοκαίρι, για λογαριασμό της Μονακό.

 

Διαψεύδει τα περί συνάντησης με Αταμάν ο Παναθηναϊκός | SPORTS ROOM

Υ.Γ2: Υπάρχουν πιθανότατα καλύτεροι tacticians από τον Εργκίν Αταμάν εκεί έξω. Όμως όχι πολλές, πιο ισχυρές προσωπικότητες ικανές να λειτουργήσουν ως “κυματοθραύστης” για το καλό του συνόλου. Δεν είμαι σίγουρος εάν ο σπουδαίος Τούρκος προπονητής θα αποτελέσει ιδανικό fit για τον οργανισμό του Παναθηναϊκού. Προσωπικά έχω πολλές δεύτερες σκέψεις που δεν έχουν να κάνουν με τις (αδιαμφισβήτητες) ικανότητες του κόουτς. Είναι δεδομένο όμως, ότι ο πιο δύσκολος πάγκος του ευρωπαϊκού μπάσκετ τα τελευταία χρόνια χρειάζεται τον δυναμισμό, το leadership και την κουλτούρα νικητή του Αταμάν στην παρούσα φάση.

Είναι η αρχή μιας καινούργιας εποχής.