March Madness 2023 (by Mitsos)

 

2023 NCAA Men's Final Four logo.svg

 

 

Το physicality των Cougars, η παράδοση του UCLA, ο “γίγαντας” του Purdue, το σπουδαίο ταλέντο των Brandon Miller και Azuolas Tubelis, οι Bulldogs του Drew Timme και ο Τyler Kolek ως ο “επόμενος Collin Gillespie”. Η Μarch Madness στο παρκέ του Hoopfellas, στην ετήσια ανάλυση του @Mitsos_NBA_EL.

 

 

Mitsos: Η φετινή March Madness προβλέπεται να είναι πραγματικά απρόβλεπτη. Αρκετές από τις τοπ 10 ranked ομάδες πριν ξεκινήσει η σεζόν κατά την διάρκεια της χρονιάς καταρρακώθηκαν και δεν υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο φαβορί. Πιστεύω θα δούμε ένα τουρνουά με αρκετά upsets και κάποιο outsider να φτάνει κοντά στο Final 4.

 

 

The 2023 March Madness bracket.

 

NBA Draft Scouting Report: Houston's Marcus Sasser - NBA Draft Digest - Latest Draft News and Prospect Rankings

Houston Cougars (31-3)

Το Χιούστον έχει βρεθεί 6 φορές στον θεσμό του Final 4 αλλά δεν έχει καταφέρει ποτέ να κερδίσει τον τίτλο ούτε με τις ομάδες των 80s (’82,’83,’84 – 3 συνεχόμενα Final 4) που είχαν στην σύνθεσή τους παίκτες όπως οι Olajuwon και Drexler.

Φέτος οι Cougars είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί για να φτάσουν μέχρι τον τίτλο, με το Final 4 να γίνεται στην έδρα τους. Πριν καν ξεκινήσει η χρονιά οι προσδοκίες για το Χιούστον ήταν υψηλές. Προέρχονταν από δύο πολύ καλές σεζόν καθώς πέρυσι αποκλείστηκαν στην φάση των 8 ενώ πρόπερσι έφτασαν μέχρι το Final 4. Το Χιούστον έχει ρεκόρ 142–24 τα τελευταία πέντε χρόνια και μόνο το Gonzaga έχει παραπάνω νίκες (146). Η επιτυχία του Χιούστον τα τελευταία χρόνια έχει πρόσωπο και αυτό είναι ο coach Kelvin Sampson. Από την επόμενη σεζόν μάλιστα οι Cougars θα αγωνίζονται στην Big 12, μια περιφέρεια με σαφώς καλύτερες ομάδες από την ACC στην οποία αγωνίζονταν μέχρι στιγμής.

Οι Cougars υπό την καθοδήγηση του coach Sampson έχουν εξελιχθεί σε μια ομάδα που μισείς να είσαι αντίπαλός της. Είναι μια physical ομάδα με έμπειρους και σκληροτράχηλους παίκτες. Η άμυνά τους είναι αποπνικτική (4οι σε DEF RTG). Σχεδόν όλοι οι παίκτες του ρόστερ είναι πολύ καλοί αθλητές και ικανοί 1 on 1 αμυντικοί. Δεν δίνουν το τρίποντο στον αντίπαλo(2οι σε 3P%D) και θέλουν να τον οδηγούν πάνω στην βοήθεια, στο ζωγραφιστό όπου έχουν τα δυνατά κορμιά για να αμυνθούν (4οι σε 2P%D). Στο PnR, ενώ έχουν το versatility να παίξουν switch all μου αρέσει πως πηγαίνουν σε hard hedge και θέλουν ο επιθετικός να τους νιώθει. Μου αρέσει επίσης πολύ το πόσο επιθετικά πάνε σε παγίδες στο ποστ – καθώς δεν έχουν έναν κλασικό 7 footer – οδηγώντας την επίθεση είτε σε βιαστικές αποφάσεις είτε σε πολύ αργές.

Kelvin Sampson has rehabilitated Houston. What about his baggage?

Στην επίθεση παίζουν ένα half court slow tempo basketball (bottom 30 σε pace) αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει από τον να είναι θεαματικοί και ουσιαστικοί (12οι σε OFF RTG) καθώς διαθέτουν high-level scorers και playmakers. Είναι από τις καλύτερες ομάδες στο επιθ. ριμπάουντ (4οι σε OREB%) χωρίς να έχουν παίκτη πάνω από 2,05 μ. Τι κι αν έχασε 4 βασικούς παίκτες, ο Sampson κατάφερε να φτιάξει ένα καλύτερο σύνολο. Παίζει συνήθως με rotation 9 παικτών, 6 εκ των οποίων βρίσκονται στην ομάδα από το 2021 και οι άλλοι 3 είναι freshmen. Η βασική και κυριαρχική πεντάδα του Sampson τα έχει όλα. Μια τριάδα στο backcourt με ένα pure PG (Jamal Shead), έναν επαγγελματία σκόρερ (Marcus Sasser), και έναν κορυφαίο two-way guard (Tramon Mark) ενώ στο frontcourt έχει δύο wings, έναν 5-star freshman (Jarace Walker) και έναν elite rebounder (J’Wan Roberts). Και οι πέντε μέσα στο παρκέ δείχνουν σαν παίκτες ΝΒΑ.

O Marcus Sasser (17.1 PPG – 44 FG% – 38.3 3P% σε 7 3PA – 3.2 APG) είναι ο ηγέτης και πρώτος σκόρερ της ομάδας. Από την sophomore χρονιά του κατάφερε να ξεδιπλώσει το ταλέντο του και ήταν ο 2ος σκόρερ της ομάδας που κατάφερε να φτάσει μέχρι το Final 4. Πέρυσι ήταν ο μεγάλος απών καθώς λόγω τραυματισμού έπαιξε μόλις 12 παιχνίδια.

Ο Sasser είναι ένα two-way combo guard που μπορεί να τον δούμε να επιλέγεται στον 1ο γύρο του ντραφτ. Μπορεί να παίξει το ίδιο καλά είτε on ball είτε off ball. Παίκτης με crafty ντρίπλα που τον καθιστά πολύ αποτελεσματικό στο κάθετο παιχνίδι. Έχει τρομερό body control ενώ είναι elite finisher στο ζωγραφιστό. Από το τρίποντο είναι εξίσου αποτελεσματικός είτε σε spot-up είτε με ντρίπλα.

 

 

O junior Jamal Shead (10.2 PPG – 42.4 FG% – 33.3 3P% σε 3.7 3PA – 5.5 APG) είναι ο main facilitator στην επίθεση. Είναι ο καλύτερος και πιο παραγωγικός πασέρ των Cougars, ένας κοντρολαρισμένος παίκτης που όταν τον βλέπεις να παίζει νιώθεις ότι πάντα παίρνει την σωστή απόφαση. Εξαιρετικός αμυντικός στην περιφέρεια (2ος στην χώρα σε Defensive Win Shares) παρά το μόλις 1,85 μ. ύψος του.

Ο τρίτος του backcourt είναι ο τριτοετής Tramon Mark. Ήταν κι αυτός μια μεγάλη απώλεια για τους Cougars την περασμένη σεζόν καθώς έπαιξε μόλις 7 παιχνίδια λόγω τραυματισμού. Ο Mark είναι ο παίκτης που κάνει λίγο απ’ όλα. Μπορεί να σκοράρει – ειδικά από μέση απόσταση – να πασάρει και να μαζέψει ριμπάουντ ενώ στην άμυνα αναλαμβάνει να μαρκάρει τον καλύτερο αντίπαλο guard.

 

Jarace Walker - Men's Basketball - University of Houston Athletics

Ο star freshman του Χιούστον που θα μας απασχολήσει πολύ στο ντραφτ του καλοκαιριού είναι ο forward Jarace Walker (11 PPG – 47.8 FG% – 34.5 3P% – 6.7 RPG – 2.3 ORPG), ένας 5 star recruit που αποτελεί X Factor για την ομάδα του Χιούστον. Το παιχνίδι του Walker “φωνάζει” elite defensive potential. Είναι ένας καλός αθλητής με εξαιρετικά σωματικά χαρίσματα (φαρδύς ώμους, δυνατό κορμό) που στέκεται στα 2,03 μ. και μπορεί να μαρκάρει από τον πιο κοντό μέχρι τον πιο ψηλό παίκτη. Είναι ένας ελβετικός σουγιάς στην άμυνα είτε παίζει πάνω στην μπάλα είτε μακριά από αυτήν σαν rim protector. Στην επίθεση χρησιμοποιεί το εκτόπισμά του για να φτάσει στο καλάθι και αυτό που ξεχωρίζει όταν κινείται με την μπάλα είναι το πόσο ευκίνητος και γρήγορος είναι για το μέγεθός του. Το σουτ δεν είναι το δυνατό του στοιχείο αλλά μπορεί να βάλει κάποια ελεύθερα σουτ. Τα wings με τα defensive skills που διαθέτει ο Walker συνήθως επιλέγονται στο τοπ 10-15 του ντραφτ (Patrick Williams παρόμοιος παίκτης). Φυσικά μην ξεχνάμε ότι είναι μόλις 19 χρ. και αυτό φαίνεται μερικές φορές στο παιχνίδι του.

 

Ο J’Wan Roberts (10.3 PPG – 63.2 FG% – 7.4  RPG – 2.7 ORPG) είναι ο δεύτερος παίκτης του frontcourt και αποτελεί τον center της ομάδας αν και έχει ύψος μόλις 2,01 μ. Ο Roberts με τον τρόπο που παίζει δείχνει μεγαλύτερος απ’ ότι είναι στο γήπεδο και μπορεί να είναι dominant κόντρα σε ποιο ψηλούς παίκτες. Δεν φοβάται καθόλου την επαφή και είναι ο πιο aggressive και physical παίκτης των Cougars.

Από τον πάγκο έρχεται ο sophomore Ja’Vier Francis σαν αλλαγή του Roberts, ένας παίκτης με έφεση στις τάπες, στατιστική κατηγορία που είναι πρώτος στην ομάδα κι ας παίζει μόνο 10 λεπτά μ.ο. Ο Reggie Chaney είναι άλλο ένα σκληροτράχηλο forward που έρχεται από τον πάγκο, ενώ υπάρχει επίσης o πρωτοετής sharpshooter Emanuel Sharp και ο Terrance Arceneaux, ένα αμυντικογενές guard. Οι Cougars διαθέτουν το βάθος που λίγες ομάδες έχουν.

O Sampson είναι ένας προπονητής παλαιάς σχολής όσον αφορά την προσέγγισή του απέναντι στους παίκτες. Είναι σκληρός μαζί τους και απαιτεί να παίζουν το δικό του μπάσκετ. Το Χιούστον όμως του χρωστάει πολλά γιατί από ομάδα τους έκανε πρόγραμμα. Πριν αναλάβει προπονητής το 2014, το Χιούστον δεν είχε κερδίσει ούτε ένα παιχνίδι στο τουρνουά NCAA για πάνω από 30 χρόνια. Με το που ανέλαβε έκανε παραπάνω πράγματα από το να είναι απλά προπονητής. Κατάφερε και έπεισε τον Tilman Fertitta (ναι τον ιδιοκτήτη των Rockets και παλιό φοιτητή του πανεπιστημίου) να επενδύσει κοντά στα $85 εκ. για αναβαθμίσεις στις υπάρχουσες αθλητικές υποδομές αλλά και να χτίσει καινούριες.

Σίγουρα αυτή η φουρνιά παικτών που έχει στην διάθεσή του ο coach Sampson είναι η καλύτερη ευκαιρία για μια συμμετοχή σε ένα ακόμα Final 4

 

 

 

Εικόνα

 

 UCLA (29-5)

Την περσινή σεζόν οι UCLA Bruins ήταν ένα από τα Dark Horses για την κατάκτηση του τουρνουά. Τελικά κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τους 16 και αποκλείστηκαν από τους φιναλίστ, NC Tar Heels. Την φετινή σεζόν οι Bruins είναι ένα από τα φαβορί.

Ο coach Mick Cronin έφτασε πριν 4 χρόνια στο LA μετά από μια επιτυχημένη θητεία στο Cincinnati όπου δημιούργησε ένα πρόγραμμα που έπαιζε μπάσκετ με αμυντική προσέγγιση. Στην δεύτερη χρονιά του στο LA οδήγησε την ομάδα σε μια αναπάντεχη παρουσία στο Final 4 του 2021 αλλά δεν είχε καταφέρει να εφαρμόσει την αμυντική του φιλοσοφία στο πρόγραμμα του UCLA. Φέτος κατάφερε επιτέλους να χτίσει μια elite αμυντικά ομάδα, την καλύτερη στην μέχρι τώρα θητεία του. Οι Bruins παίζουν ένα slow pace basketball και βασίζονται πρωτίστως στην άμυνά τους (2οι σε DEF RTG) για να παρασέρνουν τον αντίπαλο στον αργό ρυθμό τους.

No. 8 UCLA Returns Home, Will Face Washington on Thursday - UCLA

Οι seniors, Jaime Jaquez Jr και Tyger Campbell ηγούνται της φετινής προσπάθειας για επιστροφή στο Final 4. O Jaquez (17.5 PPG – 48.2 FG% – 32.3 3P% – 8.1 RPG – 2.6 ORPG) είναι ένα παίκτης – από πέρυσι σας έπρηξα –που λατρεύω. Ένας forward με old school game που μπορεί να σκοράρει είτε από το ποστ είτε από μέση απόσταση είτε από το τρίποντο (το ποσοστό του είναι παραπλανητικό) ενώ είναι ένας πολύ καλός ριμπάουντερ. Το versatility που παρουσιάζει στην επίθεση τον κάνει έναν από τους πιο δύσκολους παίκτες για να μαρκάρει κάποιος. Δυνατός για guard defenders και crafty με την μπάλα απέναντι σε wing defenders. Φέτος, στην τελευταία του χρονιά είναι πιο ώριμος από ποτέ και έχει κουβαλήσει στο σκοράρισμα τους Bruins, ειδικά όταν η μπάλα “καίει”

 

Ο Campbell (13.5 PPG – 40 FG% – 35 3P% – 4.8 APG) είναι ο floor general του UCLA και ένας παίκτης με ταλέντο στην πάσα και εκπληκτικό court vision. Είναι ένας elite playmaker. Εδώ και 4 χρόνια βρίσκεται σταθερά στους φιναλίστ για το βραβείο του καλύτερου playmaker της σεζόν. Φέτος είναι αρκετά streaky στο σκοράρισμα αλλά έχει δείξει ότι όταν πλησιάζει ο Μάρτιος ανεβάζει απόδοση.

Jaylen Clark - Men's Basketball - UCLA

Ο παίκτης που έχει κάνει την διαφορά στην άμυνα φέτος και αποτελεί X Factor είναι ο junior guard, Jaylen Clark (13 PPG – 48 FG% – 32.9 3P% – 6 RPG) φιναλίστ για το βραβείο του καλύτερου αμυντικού. Είναι εξαιρετικός αμυντικός πάνω στην μπάλα με γρήγορα χέρια (2.6 SPG) που δεν θέλεις να παίξεις στα ίσια 1 on 1. Δεν ρισκάρει σε φάσεις και σπάνια τελειώνει παιχνίδια με πάνω από 3 φάουλ. Κάθε του προσπάθεια για κλέψιμο είναι υπολογισμένη. Δεν θα πεταχτεί για να κλέψει μια πάσα αν πιστεύει ότι θα χάσει τον παίκτη του. Είναι 1ος σε Defensive Box Plus/Minus, 1ος σε Defensive Win Shares (μαζί με τον Jaquez) και 4ος σε DEF RTG.

Ο combo guard, Amari Bailey (10.2 PPG – 48 FG% – 37.2 3P% – 2 APG) είναι ο 5 star recruit του UCLA. Στην freshman χρονιά του στο LA, o Bailey έχασε κάποια παιχνίδια στην αρχή της σεζόν λόγω τραυματισμού αλλά μόλις επέστρεψε ενσωματώθηκε και εγκλιματίστηκε αρκετά γρήγορα. Ο λεπτοκαμωμένος guard από την Νέα Ορλεάνη προσφέρει elite passing, αποτελεί απειλή από το τρίποντο ενώ βασιζόμενος κυρίως στην αθλητικότητα και την ταχύτητα που διαθέτει επιτίθεται δυνατά στο καλάθι. Στην άμυνα μπορεί να μείνει με συνέπεια μπροστά από τον παίκτη του. Οι συμπαίκτες του τον περιγράφουν ως ένα σφουγγάρι που απορροφά κάθε scouting report που του δίνουν και τα πιάνει όλα με την πρώτη.

 

Ο Νιγηριανός (με τουρκικό διαβατήριο) freshman, Adem Bona είναι ο βασικός σέντερ της ομάδας. Ο Bona είναι ένας τρομερός αθλητής με εκπληκτικά φυσικά χαρίσματα (2,08 μ. – 110 κιλά) που προσθέτει vertical spacing στους Bruins καθώς είναι πολύ καλός στο παιχνίδι ψηλά. Είναι ένας PnRbig, κυρίως για πάρε βάλε πάσες και στην πρώτη του χρονιά κέρδισε το βραβείο του καλύτερου πρωτοετή της Pac 12 περιφέρειας.

 

Ο SG, David Singleton, βετεράνος πλέον στην 5η του χρονιά – από τους παίκτες που πήραν μια ακόμα έξτρα χρονιά λόγω πανδημίας – έρχεται από τον πάγκο και εξακολουθεί να προσφέρει ποιοτικά λεπτά σε ρόλο 3&D. Ενώ έχουν αυξηθεί οι προσπάθειες που παίρνει από το τρίποντο εξακολουθεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικός (43.5 3Ρ% σε 4.7 3ΡΑ).

Οι Bruins έχουν την άμυνα που μπορεί να τους φτάσει μέχρι τέλους αλλά επιθετικά χρειάζονται το κάτι παραπάνω για να κερδίσουν ομάδες όπως το Χιούστον. Η περιφερειακή τους εκτέλεση είναι στην καλύτερη μέτρια (35 3Ρ%)

Update: Δυστυχώς ο Clark τραυματίστηκε στο φινάλε της κανονικής περιόδου και ακόμα δεν ξέρουμε πόσο σοβαρός είναι ο τραυματισμός του και πόσο θα λείψει. Ο Singleton θα πάρει παραπάνω χρόνο συμμετοχής όσο απουσιάζει αλλά αν χάσει όλο το τουρνουά μιλάμε για μια μεγάλη απώλεια για τους Bruins που μειώνει τις πιθανότητές τους για μια παρουσία στο Final 4.

Tennessee Basketball Recruiting: Rick Barnes breaks down 2023 class - Rocky Top Talk

Tennessee Volunteers (23-10)

Οι Volunteers είναι μια ομάδα με εμπειρία, rotation 10 παικτών ενώ 5 από τους 7 περσινούς πρώτους σκόρερ των Vols παρέμειναν και φέτος στην ομάδα. Έχουν παίκτες με μέγεθος και switchability που τους επιτρέπει να έχουν μια από τις καλύτερες άμυνες της χώρας (1οι σε DEFEFF).

Vols' Santiago Vescovi named top-10 candidate for Jerry West Award

Ο Ουρουγουανός senior Santiago Vescovi (13 PPG 9 40.3 FG% – 36.6 3P% – 7.6 3PA – 3 APG ) είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας αλλά φέτος είχε μια χειρότερη σεζόν σε σύγκριση με πέρυσι. Η απώλεια του Kennedy Chandler που έφυγε για το ΝΒΑ τον επηρέασε αγωνιστικά καθώς πλέον δεν είχε έναν τόσο καλό σκορερ και facilitator δίπλα του. Ο sophomore Zakai Zeigler έχει αναλάβει τον ρόλο του ηγέτη και έχει ξελασπώσει ουκ ολίγες φορές την ομάδα φέτος. Είναι ένας από τους πιο γρήγορους αμυντικούς αλλά γεμίζει νωρίς με φάουλ με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παίζει με την ίδια ένταση μέχρι τέλους. Είναι μόλις 1,80 μ. αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να είναι ένας από τους καλύτερους αμυντικούς της SEC περιφέρειας.

Update: Θα απουσιάσει από το τουρνουά καθώς υπέστη ρήξη χιαστών.

Γενικά δεν υπάρχει κάποιος κύριος εκφραστής στην επίθεση κι αυτό μπορεί να τους κάνει απρόβλεπτους καθώς έχουν διαφορετικό πρωταγωνιστή σε κάθε ματς αλλά για να κάνεις μια βαθιά πορεία στο τουρνουά χρειάζεσαι έναν go-to-guy. Βλέποντας παιχνίδια τους παρατηρείς ότι έχουν μεγάλα διαστήματα που δεν μπορούν να σκοράρουν κι αυτό δίνει την ευκαιρία στους αντιπάλους τους να γυρίσουν το παιχνίδι. Αυτό αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα για τις ομάδες του Rick Barnes. Ενώ κυκλοφορούν την μπάλα και πηγαίνουν σε καλές επιλογές σουτάρουν με χαμηλά ποσοστά (34 3Ρ%) δείγμα του limited επιθετικού ταλέντου που διαθέτουν. Πέρυσι είχαν μια dominant παρουσία στο τουρνουά της ACC περιφέρειας αλλά στο τουρνουά του NCAA έχασαν από το Michigan που ήταν 11 seed. To Tennessee τα τελευταία 5 χρόνια (με εξαίρεση την σεζόν 19-20 λόγω πανδημίας) παρουσιάζει κάτι καλό μόνο στην regular season. Και στις 4 χρονιές με τον coach Barnes στον πάγκο δεν δικαιολογούν την κατάταξή τους στο bracket και αποκλείονται νωρίς είτε στην φάση των 64 είτε στην φάση των 32 χάνοντας από ομάδα με χαμηλότερο seed. Παρουσιάζονται ελίτ αμυντικά αλλά με μια επίθεση ούτε κακή ούτε καλή και νομίζω το ίδιο πρόσωπο παρουσιάζει και η φετινή ομάδα.

 

 

 

Purdue coach Matt Painter to be inducted into Indiana Basketball Hall of Fame

Purdue Boilermakers (29-5)

Η περσινή χρονιά ήταν μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για τους Purdue Boilermakers να κάνουν μια εμφάνιση στο Final 4 μετά από σχεδόν 40 χρόνια. Στο Sweet 16 συνάντησαν την “Σταχτοπούτα” της διοργάνωσης, τους Saint Peter’s Peacocks και ηττήθηκαν ενώ είχαν ίσως το πιο ταλαντούχο ροστερ στην πρόσφατη ιστορία του προγράμματος.

Με τους 3 από τους 5 βασικούς παίκτες να αποχωρούν, το Purdue μπήκε στην φετινή σεζόν unranked και οι προσδοκίες ήταν χαμηλές. Ξεκίνησαν όμως δυναμικά με 6 σερί νίκες κερδίζοντας ομάδες όπως το Duke και το Gonzaga και συνέχισαν ακάθεκτοι. Για το μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν ήταν το νούμερο 1 στην χώρα με 21 νίκες και μόνο 2 ήττες.

Φέτος ο coach Painter κατάφερε με ένα λιγότερο ταλαντούχο ρόστερ να φτιάξει μια ομάδα που παίζει πιο ορθολογικά σε σύγκριση με πέρυσι. Οι Boilermakers παίζουν ένα πιο fun to watch παιχνίδι με συνοχή ενώ οι παίκτες συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο καλύτερα.

Purdue Sophomore Center Zach Edey Named to Kareem Abdul-Jabbar Award Top 10 List - Sports Illustrated Purdue Boilermakers News, Analysis and More

Η επιτυχία των Boilermakers βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον Zach Edey (22 PPG – 60.2 FG% – 12.8 RPG – 5.4 ORPG – 2.2 BPG). Ο Εdey φέτος είναι ένας από τους καλύτερους κολεγιακούς παίκτες αν όχι ο καλύτερος. Έχει βελτιωθεί και έχει ωριμάσει ακόμα παραπάνω όντας ο πιο dominant παίκτης της φετινής χρονιάς και το φαβορί για τον τίτλο του καλύτερου κολεγιακού παίκτη. Την προηγούμενη σεζόν ενώ ξεκινούσε βασικός έπαιζε κάτι λιγότερο από 20 λεπτά μ.ο. καθώς μοιραζόταν την θέση με τον senior Trevion Williams. Όσο έπαιξε όμως παρουσίασε πολύ καλά στοιχεία που έδειχναν ότι φέτος με τον παραπάνω χρόνο συμμετοχής που θα έχει θα πρωταγωνιστήσει. Ο 20χρονος Καναδός με ύψος 2,24 μ. δεν θα μπορούσε να μην είναι μια dominant παρουσία μέσα στο ζωγραφιστό.

Στην επίθεση παίρνει πολλές μπάλες στο ποστ καθώς στο 1 on 1 δεν έχει αντίπαλο και είτε θα βάλει το καλάθι είτε θα πάει στις βολές είτε και τα δύο (7 βολές μ.ο.). Δημιουργεί το μεγαλύτερο gravity από οποιονδήποτε άλλο παίκτη και προσελκύει συνεχώς double και triple team. Είναι ο καλύτερος επιθ. ριμπάουντερ της χώρας (1ος σε συνολικά ORB και ΟRB%), έχει το καλύτερο efficiency (1ος σε PER), είναι 1ος σε όλη την χώρα σε win shares και 2oς σε Box Plus/Minus. Στην άμυνα είναι εξίσου dominant. Εξαιρετικός rim protector, έχει μάθει να βάζει καλύτερα το σώμα του και να προστατεύεται από παίκτες που προσπαθούν πέφτοντας πάνω του να κερδίσουν φάουλ. Φέτος σε μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής κάνει λιγότερα φάουλ. Στην PnR άμυνα το Purdue τον βάζει να παίζει drop προκαλώντας τον επιθετικό να σουτάρει είτε από μέση απόσταση είτε με κάποιο floater κάτι που αρκετές φορές καταλήγει είτε σε τάπα από τον Edey είτε σε άστοχο σουτ. Το ενθαρρυντικό με τον 20χρονο Καναδό είναι ότι κόντρα στις καλύτερες ομάδες έκανε τις καλύτερες εμφανίσεις του.

 

O δεύτερος σκόρερ της ομάδας είναι ο πρωτοετής Fletcher Loyer (11.1 PPG – 37 FG% – 32.5 3P% – 2.5 APG). Ο Loyer είναι ένα SG που έχει ξελασπώσει την ομάδα φέτος βάζοντας μεγάλα σουτ. Μαζί με τον Loyer στην περιφέρεια παίζει ο Mason Gillis που είναι ο glue guy της ομάδας. Είναι παίκτης που θα κυνηγήσει τις χαμένες μπάλες, θα “θυσιάσει” το κορμί του στην άμυνα για να κερδίσει φάουλ ενώ στην επίθεση μπορεί να βάλει κάποια ελεύθερα σουτ. Ο freshman Braden Smith (10 PPG – 46.4 FG% – 40.7 3P% – 4.2 APG) είναι ο τρίτος του backourt και βασικός PG. Είναι ο πιο efficient περιφερειακός παίκτης του Purdue και ο πιο αξιόπιστος σουτέρ αλλά παίρνει λίγες προσπάθειες. Ο junior Ethan Morton είναι ένας σταθερά καλός και versatile αμυντικός που έρχεται για να προσφέρει από τον πάγκο μαζί με τον Brandon Newman που έχει παίξει φέτος clutch άμυνες για το Purdue. O Caleb Furst είναι ένας 7 footer που πολλές φορές παίζει μαζί με τον Edey. Είναι παίκτης για τις άμυνες και τα ριμπάουντ και αποτελεί καταλύτης για τους Boilermakers κι ας μη εντυπωσιάζουν τα στατιστικά του.

Η περιφερειακή εκτέλεση φέτος είναι η αχίλλειος πτέρνα των Boilermakers (32.6 3P%) και ειδικά τον Φλεβάρη η ομάδα σούταρε συνολικά με 29 3Ρ%. Πέρα από τον Smith που σουτάρει κοντά στο 40 3Ρ% οι υπόλοιποι παίκτες είναι λίγο hit or miss. Είναι άξιο θαυμασμού το πως ο Edey μπορεί να είναι τόσο dominant με την έλλειψη shooting που υπάρχει γύρω του. Επίσης το γεγονός ότι το παιχνίδι τους στην περιφέρεια βασίζεται σε δύο freshmen είναι κάτι που θα εκμεταλλευτούν οι αντίπαλες άμυνες και θα τους πιέσουν για λάθη. Τέλος τους λείπει η αθλητικότητα. Πέρα από τον Gillis δεν υπάρχει κάποιος άλλος παίκτης που να θεωρείται καλός αθλητής για ομάδα Final 4. Ο Edey πιστεύω θα συνεχίσει την καλή του απόδοση στο τουρνουά αλλά οι παίκτες στην περιφέρεια πρέπει να ανεβάσουν την δικιά τους για να έχει το Purdue μια μεγάλη πορεία στο τουρνουά.

 

Aftermath: Nate Oats faces the toughest challenge of his career - Roll 'Bama Roll

 

Alabama Crimson Tide (29-5)

Για τους Crimson Tide και το στυλ που πρεσβεύουν είχαμε γράψει αναλυτικά κάποια πράγματα (πίσω το 2021) που ισχύουν ακόμα. Ο Nate Oats στην 4η σεζόν του στη Tuscaloosa συνεχίζει να παίζει ένα μπάσκετ με το πόδι πατημένο στο γκάζι και φέτος έσπασαν το ρεκόρ νικών στην ιστορία του προγράμματος. Το Alabama εξακολουθεί να παίζει με το υψηλότερο pace στην χώρα και να βασίζεται στο “δόγμα” layups & 3s. Ενώ βασίζονται στο transition παιχνίδι δεν είναι πρώτοι σε transition points αλλά προτιμούν να πηγαίνουν σε early offense, να παίζουν με πολλά spread ball screens και ram screens (screen the screener) ενώ κυνηγάνε συνεχώς τα miss match στην περιφέρεια σαν ομάδα ΝΒΑ. Στην άμυνα είναι ακόμα καλύτεροι. Βρίσκονται στην 3η θέση του DEF RTG ενώ είναι η καλύτερη ομάδα στο να μην αφήνει τον αντίπαλο να σουτάρει εύκολα τρίποντα (3οι σε 3P%D) και να αναγκάζει την επίθεση να πάρει τα σουτ από μέση απόσταση, – παίζουν over και deep drop στο PnR – σουτ που δεν θέλουν να πάρουν αυτοί στην επίθεση (1οι σε 2P%D).

Brandon Miller “pat down” latest example of Alabama's indifference - Sports Illustrated

Ο Brandon Miller (19.6 PPG – 45.1 FG% – 40.1 3P% – 7.6 3PA – 8.3 RPG) είναι ο star αυτής της ομάδας και ένας NBA prospect που θα δούμε ψηλά στο ντραφτ. Είναι ένα ψηλό (2,05 μ.) 3&D wing με εξαιρετικά scoring instincts. Μπορεί να σουτάρει πάνω από την άμυνα και να περάσει με άνεση πιο ψηλούς παίκτες καθώς είναι αρκετά crafty με την ντρίμπλα του. Έχει ένα πολύ ωραίο pull-up σουτάκι – ο μοναδικός παίκτης που έχει το πράσινο φως να σουτάρει από μέση απόσταση – και step-back ενώ μπορεί να σουτάρει τρίποντα από τα 7-8 μ. Στην άμυνα έχει το μέγεθος και την ταχύτητα να ακολουθήσει οποιονδήποτε παίκτη στην περιφέρεια ενώ είναι ακόμα καλύτερος παίζοντας άμυνα off-ball. Τολμώ να πω ότι είναι ένα πρωτότυπο KD χωρίς φυσικά να φτάνει το ταλέντο του.

 

Ο Miller μπορεί να τραβάει τα περισσότερα βλέμματα πάνω του αλλά ο τριτοετής κοντορεβυθούλης guard, Mark Sears (12.5 PPG – 40 FG% – 35 3P% – 3.4 RPG) είναι εξίσου κομβικός για την επίθεση των Crimson Tide. Ήρθε με μεταγραφή από το Ohio για να προσφέρει παραπάνω firepower. O Sears είναι ένας baller. Μου αρέσει το πως δεν πτοείται στις κακές του βραδιές και παίζει συνεχώς σκληρά.

O Charles Bediako είναι ο 7 footer, vertical floor spacer της ομάδας. Ένας παίκτης που βγάζει το ψωμί του κυρίως στο dunker spot. O freshman Noah Clowney είναι ο παρτενέρ του Bediako στο frontcourt. Είναι κι αυτός ένας (σχεδόν) 7 footer και στην επίθεση έχει ρόλο stretch big.

O senior PG, Jahvon Quinerly φέτος έρχεται από τον πάγκο και είναι ο 6ος παίκτης για την ομάδα του Nate Oats. Την προηγούμενη χρονιά ήταν άτυχος καθώς υπέστη ρήξη χιαστών στο 1ο ματς του τουρνουά όπου οι Crimson Tide αποκλείστηκαν από το Notre Dame. H επιστροφή του στην δράση ήταν ραγδαία και μόλις στο τρίτο παιχνίδι της σεζόν ήταν έτοιμος να παίξει. Από τότε είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της επίθεσης του Αλαμπάμα. Έχει ένα γρήγορο πρώτο βήμα που αδειάζει τους αμυντικούς ενώ η εκτέλεσή του από το τρίποντο βελτιώθηκε σε μεγάλο βαθμό. Μπορεί και αυτός να σουτάρει από τα 7-8 μ.

Ο Oats ενθαρρύνει τους παίκτες του να σουτάρουν από πιο μακριά γιατί θέλει να αναγκάσει τις άμυνες να βγουν πιο έξω και να “μεγαλώσει” το γήπεδο. Το fast pace basketball όμως είναι ένα παιχνίδι που δεν ευδοκιμεί όσο πιο βαθιά πορεύεται μια ομάδα στο τουρνουά. Θα πρέπει να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε έναν πιο χαμηλό ρυθμό ειδικά όσο θα παίζουν με χαμηλά seeds που θα προσπαθήσουν να ρίξουν πολύ το τέμπο για να έχουν μια καλύτερη ευκαιρία να τους κοντράρουν.

 

Men's Basketball Releases New Uniforms - A Nod to 1988 - University of Arizona Athletics

 Arizona Wildcats (28-6)

Τη περσινή χρονιά ο coach Tommy Lloyd άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις με το μπάσκετ που παρουσίασε στην πρώτη του δουλειά ως head coach και αφού είχε περάσει 20 σεζόν στο πλευρό του Mark Few στο Gonzaga. Οι Wildcats με ρεκόρ 33-4 έφτασαν μέχρι το sweet 16 όπου αποκλείστηκαν από το Χιούστον.

Η κύρια συνταγή της διαχρονικής επιτυχίας των Wildcats είναι η ανάπτυξη big men. Πέρυσι ήταν ο Christian Koloko που κατέληξε στους Raptors. Φέτος είναι ο Λιθουανός forward-center Azuolas Tubelis και ο παρτενέρ του στο frontcourt, Oumar Ballo από το Μάλι.

Ο Ballo πέρασε τα πρώτα δύο χρόνια της κολεγιακής του καριέρας στο Gonzaga. Πέρυσι ήρθε με μεταγραφή στην Αριζόνα και είχε τον ρόλο του back-up center. Φέτος ο Ballo (14.2 PPG – 65 FG% – 8.5 RPG – 2.3 ORPG) έχει γίνει βασικός και αναντικατάστατος έχοντας ξεδιπλώσει πλήρως το ταλέντο του. Δεν είναι ιδιαίτερα αλτικός αλλά έχει μεγάλο ανάστημα και άνοιγμα χεριών που του επιτρέπει να παίζει την μπάλα ψηλά ενώ έχει δείξει ότι μπορεί να βάλει κάποια σουτ από μέση απόσταση. Ο Αφρικανός είναι φιναλίστ για το βραβείο του κορυφαίου center της χρονιάς ενώ βγήκε ο πιο βελτιωμένος παίκτης της Pac 12 περιφέρειας.

Azuolas Tubelis - Men's Basketball - University of Arizona Athletics

Ο Azuolas Tubelis (19.8 PPG – 57.5 FG% – 9.3 RPG – 2.7 ORPG) κάθε χρόνο παρουσιάζεται και πιο βελτιωμένος. Είναι κι αυτός βασικός και αναντικατάστατος από πέρυσι αλλά φέτος είναι από τους καλύτερους κολεγιακούς παίκτες. Δεν υπάρχει πιο συνεπής big man στην απόδοσή του από τον Λιθουανό.

 

Μέρος της επιτυχημένης συνταγής του Arizona έχει γίνει και το recruitment παικτών εκτός Η.Π.Α. Οι Wildcats έχουν στο ροστερ τους 8 διεθνής παίκτες. Ο Ballo και ο Tubelis είναι το σημείο αναφοράς της επίθεσης των Wildcats μέσα στο ζωγραφιστό αλλά το δίδυμο Kerr Kriisa (10 PPG – 37.3 3P% – 6 3PA – 5.2 APG) και Courtney Ramey (10.6 PPG – 40 3P% – 6.5 3PA – 3.6 APG) στην περιφέρεια προσφέρουν ισορροπία με την εκτελεστική τους δεινότητα και δημιουργία. Σε ματς που αυτό το δίδυμο δεν έχει πιάσει απόδοση οι Wildcats έχουν χάσει.

O Kerr Kriisa είναι ο ορισμός του καλύτερα να σουτάρω 0-10 παρά 0-5. Ο Εσθονός είναι ικανός να ξεκινήσει με 0-5 και να τελειώσει με 4-4 όπως έκανε κόντρα στο Όρεγκον. Είναι αρκετά streaky αλλά φέτος σουτάρει με καλύτερα ποσοστά.

Από την άλλη ο Ramey είναι ο παίκτης που έφερε ο Lloyd από το Τέξας για να καλύψει το κενό το Dalen Terry που πήγε στο ΝΒΑ. Ο Ramey μπορεί να μην έχει το μέγεθος και την ενέργεια του Terry αλλά είναι βετεράνος και προέρχεται από ένα πρόγραμμα που έχει προτεραιότητα την άμυνα. Η περιφερειακή άμυνα των Wildcats χωλαίνει και ο Ramey είναι ο μοναδικός που μπορεί να αμυνθεί καλά πάνω στην μπάλα.

Άλλοι δύο περιφερειακοί παίκτες με μεγάλο ρόλο συμμετοχής είναι ο Σουηδός Pelle Larsson (10.2 PPG – 47.4 FG% – 35.6 3P% – 3.1 APG) και ο senior, Cedric Henderson Jr. (8.2 PPG – 46.5FG% – 41 3P%). Η χρονιά ξεκίνησε με τον Σουηδό βασικό και τον Henderson να έρχεται από τον πάγκο κάτι όμως που φάνηκε να τον δυσκολεύει καθώς προερχόμενος από ένα μικρό κολέγιο (Cambell) είχε συνηθίσει να παίζει πολλά λεπτά και να έχει φανέλα βασικού. Ο coach Lloyd κατά την διάρκεια της χρονιάς επανάφερε τον Henderson στην βασική πεντάδα και τον Larsson στον πάγκο χωρίς όμως να αλλάξει δραματικά τον χρόνο συμμετοχής τους. Αυτή η κίνηση είχε θετικό αντίκτυπο και στους δύο παίκτες που βελτίωσαν την απόδοσή τους και την συνολική απόδοση της ομάδας.

Το περίεργο με τους φετινούς Wildcats είναι ότι οι περισσότερες ήττες τους ήρθαν κόντρα σε ομάδες κατώτερες από αυτούς και με αρνητικό ρεκόρ, ομάδες που δεν θα συμμετάσχουν καν στο τουρνουά του Μαρτίου. Κέρδισαν 2 φορές τους UCLABruins, με την δεύτερη φορά να είναι στο postseason τουρνουά της Pac 12 το οποίο και κατέκτησαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Η φετινή ομάδα δεν έχει την στελέχωση που είχε πέρυσι (Mathurin ,Terry) αλλά εξακολουθεί να είναι καλή επιθετικά (4οι σε OFF RTG). Οι Tubelis και Ballo είναι το καλύτερο δίδυμο ψηλών στην χώρα αλλά το παιχνίδι των guards και η άμυνά τους (44οι σε DEF RTG) θα καθορίσει το ταβάνι τους.

 

Marquette enters AP Top 25 Poll for the first time under Shaka Smart – Marquette Wire

Marquette Golden Eagles (28-6)

Ο coach Shaka Smart είναι μια από τις συμπάθειες μου. Είναι ένας player’s coach, ένας χαρακτήρας γεμάτος ενέργεια. Αρκετές φορές συμμετέχει ενεργά στις προπονήσεις με τους παίκτες του.

 

Από την πρώτη του χρονιά (2009) ως head coach μόλις στα 32 του χρόνια, οι ομάδες του πάντα βασίζονταν στην άμυνα. Ήταν ο αρχιτέκτονας του HAVOC, μια πιεστικής full-court 1-2-1-1 άμυνας. Αυτή η άμυνα έγινε η ταυτότητα του VCU στο οποίο ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα. Μόλις στην δεύτερη χρονιά του οδήγησε τους Rams στο Final 4 ως 11 seed που μέχρι σήμερα εκείνοι οι Rams παραμένουν το χαμηλότερο seed που έχει φτάσει σε Final 4. Κανείς νομίζω δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερη αφετηρία για μια λαμπρή καριέρα. Συμμετείχε άλλες 5 συνεχόμενες σεζόν στο τουρνουά με τους Rams και το 2015 πήρε μια από τις καλύτερα αμειβόμενες δουλειές στο άθλημα, αυτή του προπονητή των Texas Longhorns. Εκεί πέρα ο Smart ανέπτυξε αρκετά ταλέντα που σήμερα παίζουν στο ΝΒΑ (Jaxson Hayes, Mo Bamba, Jarrett Allen, Myles Turner, Greg Brown, Jericho Sims, Kai Jones) αλλά και στην χώρα μας (Matt Coleman III – Περιστέρι). Δεν κατάφερε όμως να κερδίσει ούτε ένα παιχνίδι στο τουρνουά της March Madness. Οι ομάδες του είχαν πάντα το ίδιο πρόβλημα. Είχαν πολύ καλό αμυντικό πλάνο αλλά στην επίθεση τους έλειπε η φαντασία. Στα πρώτα 13 χρόνια της καριέρας του η καλύτερή του επίθεση ήταν στην 28η θέση του OFF RTG.

O Smart έφυγε από το Τέξας μετά από 6 σεζόν και πέρυσι μετακόμισε στο Milwaukee και το Marquette. Άρχισε να ράβει και να ξηλώνει το ρόστερ που είχε καταφέρνοντας να φέρει μόλις έναν παίκτη που ήταν στο τοπ 100 των νεαρών recruits. Το πλάνο που είχαν στο Marquette ήταν μακροπρόθεσμο και δεν περίμεναν να προκριθούν στο τουρνουά του Μαρτίου αλλά το κατάφεραν και αποκλείστηκαν στον 1ο γύρο από τους φιναλίστ Tar Heels. Ούτε φέτος υπήρχαν top-rated recruits ή μεταγραφές για να ενισχυθεί το ρόστερ ενώ οι δύο καλύτεροι παίκτες αποχώρησαν. Παρόλα αυτά ο Smart κατάφερε να δημιουργήσει κάτι ξεχωριστό στο Milwaukee. Έχτισε ένα σύνολο που παίζει ένα μοντέρνο ισορροπημένο μπάσκετ. Η φετινή ταυτότητα του Marquette είναι η πολυδιάστατη επίθεσή του. Οι Golden Eagles είναι 9οι σε OFF RTG, 8οι σε EFG% και 3οι σε 2P%. Παίζουν ένα motion (Spurs) basketball με συνεχή κίνηση και ψάχνουν πάντα το σουτ υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις. Η επίθεση – για πρώτη φορά σε ομάδα του Smart – κουβαλά την άμυνα (44οι σε DEF RTG).

How to watch Marquette vs. Xavier: Big East Championship time, TV channel, free live stream - syracuse.com

Ο Smart δεν απαγορεύει τα σουτ από μέση απόσταση αλλά ενθαρρύνει περισσότερο τους παίκτες του να κοιτάνε να σκοράρουν μέσα στο ζωγραφιστό ή από το τρίποντο. Το Marquette είναι μια αρκετά ισορροπημένη ομάδα με rotation 9 παικτών που έχουν σταθερό χρόνο συμμετοχής ενώ και οι 9 είναι άνετοι στον χειρισμό της μπάλας. Ισορροπία είναι η λέξη που θα επαναλάβω πολλές φορές για αυτό το σύνολο. Το πρώτο πράγμα που παρατηρείς όταν βλέπεις τους Golden Eagles είναι η επιθετική ισορροπία που έχουν. Είναι μια ομάδα που παίζει τα περισσότερα λεπτά ενός αγώνα με 4 σουτέρ γύρω από τον star center της ομάδας, Oso Ighodaro. Αυτή η ομάδα δεν έχει έναν star shot-creator αλλά σου δίνει την εντύπωση ότι δεν τον χρειάζεται καθώς σκοράρει πολλά εύκολα καλάθια παίζοντας ένα give-n-go μπάσκετ με έμφαση στην κίνηση χωρίς την μπάλα.

Οι Golden Eagles έχουν ένα δυναμικό backcourt με τους Kolek και Jones. Ο αριστερόχειρας Kam Jones (15 PPG – 46 FG% – 35.1 3P% σε 7.1 3PA ) σαν freshman ήταν ένας instant scorer ερχόμενος από τον πάγκο και φέτος έχει κάνει ένα βήμα παραπάνω. Είναι ένας πολύ shifty παίκτης με την μπάλα στα χέρια, ξέρει πως να χρησιμοποιεί το κορμί του χωρίς να έχει κάποια τρομερή σωματική διάπλαση ενώ μπορεί να απειλήσει από μέση απόσταση αλλά και από το τρίποντο. Είναι ο πιο ταλαντούχος επιθετικός αυτής της ομάδας και ένας σουτέρ με NBA range. O coach Smart αρέσκεται να τον βάζει να παίζει μακριά από την μπάλα και να σουτάρει μετά από σκριν για να ισορροπήσει το πολύ καλό παιχνίδι του με την μπάλα στα χέρια.

 

Tyler Kolek is more than a facilitator on one of the nation's top offensive teams – Marquette Wire

Ο έτερος αριστερόχειρας και παρτενέρ του Jones, Tyler Kolek (13.3 PPG – 48.3 FG% – 39.4 3P% σε 4 3PA – 7.7 APG ) είναι ένας από τους καλύτερους πασέρ που έχουμε δει φέτος. Από πέρυσι είχε δείξει ότι είναι ένα προικισμένο playmaker αλλά ήταν πολύ limited επιθετικά και δεν έβλεπε το καλάθι. Φέτος είναι πιο τολμηρός, βελτιώθηκε πάρα πολύ σαν σκόρερ και από την στιγμή που αποτελεί τέτοια απειλή για την άμυνα δημιουργεί περισσότερο gravity και μοιράζει περισσότερες ασίστ. Παίζει μαεστρικά το PnR και βλέπει πάσες που λίγοι στην ηλικία του βλέπουν. Σίγουρα αν έπαιζε σε κάποιο πιο προβεβλημένο κολέγιο όπως το Βιλανόβα για παράδειγμα θα μιλούσαμε για τον επόμενο Collin Gillespie.

 

Ο Oso Ighodaro (11.4 PPG – 65.3 FG% – 5.9 RPG – 3.2 APG) όταν ήρθε στο Marquette ήταν στο νούμερο 136 της λίστας των recruits. Ο Smart αναγνώρισε το potential του 2,05 μ. center και τον εξέλιξε σε X Factor. Τα στατιστικά του μπορεί να μην είναι εντυπωσιακά αλλά ο Ighodaro είναι ένας μεγάλος συνδετικός κρίκος για το οτιδήποτε κάνει το Marquette. Συνδυάζει ευλυγισία και δύναμη όταν επιτίθεται στο καλάθι. Μπορεί να ντριμπλάρει και να τελειώσει εξίσου καλά και με τα δύο χέρια. Έχει τρομερή αίσθηση του χώρου γύρω από το καλάθι ενώ αυτό που τον καθιστά connector είναι το court vision που διαθέτει και η ικανότητά του να πασάρει. Η μπάλα θα περάσει από αυτόν σε κάθε επίθεση. Τα DHO play είναι το ψωμοτύρι του. Ο Ighodaro δεν είναι ένας big-time NBA prospect αλλά σίγουρα θα γίνει ένας πολύ καλός επαγγελματίας παίκτης. Υπάρχουν στιγμές που μπορεί να κερδίσει ένα παιχνίδι μόνος.

O Olivier-Maxence Prosper (12.4 PPG – 51.3 FG% – 33.3 3P% – 4.6 RPG) παίζει κι αυτός στο frontcourt δίπλα στον Ighodaro. Είναι ένα big wing (NBA prospect) με έφεση στο transition παιχνίδι και καλά τελειώματα κοντά στο καλάθι ενώ μπορεί να απειλήσει λίγο από το τρίποντο.

Ο Stevie Mitchell είναι ένας bulldog guard defender. Δεν θα υφίστατο ομάδα Smart χωρίς να υπάρχει ένας τέτοιος παίκτης στο ροστερ. Ο Mitchell σου δίνει την εντύπωση ότι έχει ατέλειωτα ενεργειακά αποθέματα και αναλαμβάνει τις δύσκολες αμυντικές αποστολές στην περιφέρεια.

Αυτή η ομάδα μπορεί να διεκδικήσει μια θέση στο Final 4 όχι γιατί έχει μεγάλο ταλέντο αλλά γιατί έχει κομμάτια που ταιριάζουν μεταξύ τους και με το σύστημα που θέλει να παίξει ο Smart. Το μεγάλο ζήτημα για τους Golden Eagles είναι αν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ομάδες με ψηλούς big men όπως π.χ. το Purdue και το UConn. Πάντως στην διάρκεια της σεζόν κατάφεραν να κερδίσουν το UConn και έχασαν από το Purdue στις λεπτομέρειες. Ό,τι και να γίνει φέτος ο Shaka Smart έκανε μια εκπληκτική δουλειά και είναι ένας από τους βασικούς υποψήφιους για το βραβείο του προπονητή της χρονιάς.

Gonzaga's Drew Timme, Julian Strawther, Rasir Bolton withdraw from NBA Draft, will return to school | Zagsblog

Gonzaga Bulldogs (28-5)

Η ομάδα του 2023 δεν είναι πλέον η ομάδα που έσπερνε τον τρόμο και κυριαρχούσε τα προηγούμενα 3 χρόνια. Οι Bulldogs δεν έχουν πλέον έναν μεγάλο NBAprospect αλλά έχουν ακόμα έναν από τους καλύτερους κολεγιακούς παίκτες των τελευταίων 3 χρόνων, τον Drew Timme, έναν μελλοντικό NBAer, τον junior, guard Julian Strawther και 3-4 παίκτες ακόμα που δημιουργούν ένα καλό σύνολο.

Κλασσικά είναι πρώτοι σε OFFRTG, 2οι σε EFG%, 2οι σε 2P% και 10οι σε λιγότερα λάθη. Είχαν τα πάνω τους και τα κάτω τους φέτος και η άμυνα είναι το μεγαλύτερό τους πρόβλημα (80οι σε DEFRTG). Παρόλα αυτά το Gonzaga είναι ικανό να κάνει μια καλή πορεία στο τουρνουά χωρίς να είναι αυτή η καλύτερη ομάδα του coachMarkFew.

Ο Drew Timme (20 PPG – 62.4 FG% 7.3 RPG – 2.4 ORPG – 3.2 APG) – που θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα του Gonzaga ως all-time leading scorer – θα έχει μια τελευταία ευκαιρία φέτος να κάνει κάτι ακόμα αξιοσημείωτο. Στο τέλος της περσινής σεζόν βρέθηκε με το ένα πόδι εκτός αλλά τελικά αποφάσισε να γυρίσει για την senior χρονιά του. Ο Timme παραμένει ένας elite big man σε μια σεζόν γεμάτη από πολύ καλούς bigs. O μυστακοφόρος θρύλος των Bulldogs τα έχει καταφέρει όλα (First-team All-American, WCC Player of the Year, 2021 KarlMaloneAward) εκτός από το να φέρει έναν τίτλο στο Spokane. Οπότε απολαύστε κάθε στιγμή που θα σας προσφέρει στο τελευταίο του run με τους Zags και ας ελπίσουμε να τον δούμε να παίζει μπάσκετ στα μέρη μας.

2022-2023 Player Preview: Julian Strawther - The Slipper Still Fits

O Julian Strawther (15 PPG – 48.3 FG% – 42.3 3P% σε 5 3PA) ήρθε στο Gonzaga πριν 3 χρόνια ως ένας 4 star recruit και χρόνο με τον χρόνο εξελίχθηκε σε έναν βασικό παίκτη. Είναι ένα ψηλό guard που βελτίωσε φέτος την εκτελεστική του δεινότητα και έγινε μιαreliable απειλή από το τρίποντο. Αυτό τον βοήθησε να γίνει ένα σημείο αναφοράς για τους Zags στην περιφέρεια. Δεν εκβιάζει προσπάθειες και προσπαθεί να διαβάζει τι του δίνει η άμυνα. Στην άμυνα είναι γρήγορος και καλύπτει μεγάλο χώρο με τον διασκελισμό του.

 

Ο Anton Watson είναι η τρίτη επιλογή του Gonzaga. Ο senior διανύει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του και αποτελεί έναν versatile αμυντικό που μπορεί να μαρκάρει μέσα και έξω από το ζωγραφιστό. Η άμυνά του ειδικά στα τελευταία λεπτά των παιχνιδιών έχει χαρίσει αρκετές νίκες στο Gonzaga φέτος.

Οι Zags έκλεισαν την σεζόν τους δυναμικά κερδίζοντας τους – συμπρωταθλητές τους στην regular season – Saint Mary’s Gaels στο postseason τουρνουά της WCC με διαφορά 26 πόντων και έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους τους είχαν ξεγράψει. Μην τους ξεγράφετε.

Texas Longhorns Men's Basketball: Is Texas Point Guard Marcus Carr Living Up to the Hype? - Sports Illustrated Texas Longhorns News, Analysis and More

Texas Longhorns (26-8)

Οι Texas Longhorns είναι άλλη μια ομάδα με βλέψεις για το Final 4. Επιθετικά και αμυντικά είναι από τις 20 κορυφαίες ομάδες της χώρας (10οι σε DEFRTG, 19οι σε OFFRTG) και διαθέτουν ένα έμπειρο ρόστερ με 4 senior παίκτες στην βασική πεντάδα και άλλους 3 να έρχονται από τον πάγκο και να έχουν σταθερή συμμετοχή στο rotation. Αυτή η ομάδα στήθηκε από τον coach Chris Beard ο οποίος όμως απολύθηκε στις αρχές Ιανουαρίου λόγω της σύλληψής του για περιστατικό ενδοοικογενειακή βία. Την θέση του πήρε ο βοηθός προπονητή, Rodney Terry και τα πήγε αρκετά καλά για το υπόλοιπο μισό της σεζόν οδηγώντας τους Longhorns στην δεύτερη θέση της Big 12 περιφέρειας.

Kansas State guard Markquis Nowell, second from left, is fouled as he drives to the basket against Texas Longhornsforward Dillon Mitchell (23) during the first half of an NCAA college basketball game in Austin, Texas, Tuesday, Jan. 3, 2023.

Η ταυτότητα των Longhorns είναι η ασφυκτική τους άμυνα. Πιέζουν ψηλά και πάνε σε deny στις πάσες στα φτερά, αναγκάζοντας πολλές φορές την επίθεση να μην μπορεί να εκτελέσει το εισαγωγικό play και να κάνει λάθη. Ένα ματς που αντικατοπτρίζει πλήρως τα επίπεδα που μπορεί να φτάσει η άμυνά τους είναι το ματς κόντρα στο Gonzaga – μια από τις καλύτερες επιθετικά ομάδες – που το οδήγησαν σε 20 λάθη και κέρδισαν με 19 πόντους διαφορά. Φυσικά αυτό το ψηλό pressing ορισμένες φορές τους γυρνάει μπούμερανγκ καθώς τρώνε backdoor cuts αλλά η δεύτερη γραμμή άμυνας κάνει καλή δουλειά στο να δώσει έγκαιρα βοήθεια και να μην φάνε τόσο εύκολα καλάθι.

Ο ηγέτης και πρώτος σκόρερ των Longhorns είναι ο Καναδός combo guard Marcus Carr (16 PPG 42.6 FG% – 36 3P% – 6ΡΑ – 4.1 APG). O Marcus είναι ένας volume scorer που μπορεί να απειλήσει από παντού και έχει την ικανότητα να παίρνει παιχνίδια μόνος του. Η απόδοσή του όμως χαρακτηρίζεται από αστάθεια και πιο συγκεκριμένα το σουτ του.

 

 

Ο somphomore TyreseHunter (10.6 PPG – 38.6 FG% – 38.6 3P% – 4.4 3PA) που ήρθε με μεταγραφή από το Iowa  μπορεί να είναι με το ζόρι 1,85 μ. αλλά είναι ένας τρομερά αθλητικός παίκτης. Δυναμικός σκόρερ που όμως βλέπει και την πάσα. Ξέρει να χρησιμοποιεί πολύ καλά τα screen είτε παίζει με την μπάλα είτε χωρίς ενώ είναι ένας δημιουργικός finisher με ακροβατικά τελειώματα. Ενώ μπορεί να σουτάρει από το τρίποντο παρουσιάζει κι αυτός αστάθεια.

Ο Tyrese Hunter μπορεί να ήταν η πιο ηχηρή μεταγραφή του Τέξας αλλά ο Sir’JabariRice (12.6 PPG – 45.5 FG% – 35 3P% –  4.3 3PA) έχει εξελιχθεί σε gamechanger για τον coachRodneyTerry. ORice που ήρθε και αυτός με μεταγραφή, είναι ένας SG που έρχεται από τον πάγκο (φιναλίστ για το βραβείο του 6ου παίκτη της χρονιάς) και κάνει την διαφορά αμέσως και στις δύο μεριές του παρκέ. Στις δύσκολες στιγμές δεν φοβάται και βγαίνει μπροστά. Στην επίθεση έχει ένα μοναδικό στυλ που βασίζεται σε προσποιήσεις είτε κινείται με την μπάλα, είτε χωρίς. Τα shot fake του στέλνουν τον αμυντικό αδιάβαστο και τον βοηθάνε να κερδίζει εύκολα βολές.

 

Οι Timmy Allen και Dylan Disu αποτελούντο frontcourt ενώ ο senior guard Brock Cunningham είναι fan favourite. Με την αυταπάρνηση και την μαχητικότητα που βγάζει ειδικά στην άμυνα έχει γίνει ο αγαπημένος παίκτης των οπαδών. O ύψους 2,03μ. forward Dillon Mitchell είναι ο μεγαλύτερος NBA prospect των Longhorns. Ο freshman Mitchell είναι ένας υπεραθλητής που παίζει κυρίως πάνω από την στεφάνη. Είναι επίσης ένας από τους καλύτερους αμυντικούς της ομάδας και μπορεί να μαρκάρει και τις 5 θέσεις.

 

Οι Longhorns σίγουρα έχουν την άμυνα για να φτάσουν μέχρι το Final 4 κάτι που έδειξαν στον τελικό του postseasonτουρνουά της Big 12 διαλύοντας το Κάνσας με 76-56. Όλα θα εξαρτηθούν από το τι απόδοση θα πιάσει η τριάδα των βασικών τους guards.

 

Jalen Wilson named to Wooden Award late season watch list | KSNT 27 News

 

Kansas Jayhawks (27-7)

Καμία ομάδα δεν έχει καταφέρει να κερδίσει το τουρνουά back to back από το 2007 και έπειτα. Εκείνη την χρονιά οι Florida Gators του Billy Donovan – που είχαν στην σύνθεσή τους Horford, Noah, Brewer – κατάφεραν να κερδίσουν για δεύτερη συνεχόμενη φορά το πρωταθλήματα και να μπουν σε ένα κλειστό γκρουπ 6 ομάδων που έχουν καταφέρει κάτι τέτοιο. Φυσικά σε ένα άθλημα όπως το κολεγιακό μπάσκετ που μπορείς να χάσεις και τον καλύτερό σου παίκτη – μέσω της διαδικασίας του ντραφτ – είναι ακόμα δυσκολότερο να κάνεις το repeat. Μπορεί να το κάνει το Κάνσας;

Οι Jayhawks έχασαν τρεις βασικούς παίκτες από την περσινή ομάδα  (Agbaji, Braun, McCormack) και τον X Factor guard, Remy Martin (που αγωνίζεται στο Λαύριο). Εντούτοις, τολμώ να πω ότι η ομάδα του 22-23 είναι τουλάχιστον το ίδιο καλή με την ομάδα που κέρδισε πέρσι τον τίτλο. Ή ο coach Bill Self τους έχει κάνει να δείχνουν τόσο καλοί. H φετινή ομάδα βασίζεσαι πολύ στην βασική πεντάδα. Ο Self δεν πάει σε rotation μεγαλύτερο των 6-7 παικτών και οι βασικοί παίζουν αρκετά λεπτά.

Kansas basketball: Dajuan Harris' offensive emergence key for tourney run

Ο Dajuan Harris Jr. είναι ο leading guard των Jayhawks. Τα στατιστικά του μπορεί να μην εντυπωσιάζουν (8.7 PPG – 47.3 FG% – 41.2 3P% – 6.2 APG – 2.1 SPG) αλλά ο Harris είναι βαρόμετρο για την επίθεση των Jayhawks καθώς αποτελεί τον μαέστρο. Ένας pass first παίκτης που παίζει low mistake basketball και έχει εξαιρετικό decision making. Στην άμυνα είναι disruptor. Συνεχώς χώνεται μέσα σε passing lanes ή έρχεται ως help defender και κλέβει μπάλες. Φέτος παρουσίασε βελτίωση στο σουτ αλλά δεν είναι άνετος στο να σουτάρει πάνω από 3-4 τρίποντα. Νομίζω θα πρέπει να είναι πιο αποφασιστικός και επιθετικός στο τουρνουά.

 

Ο Jalen Wilson (20 PPG – 42.5 FG% – 33.8 3P% σε 5.8 3ΡΑ – 8.4 RPG) πάντα ήταν ένας παίκτης γρανάζι για τον coach Self. Φέτος, στην τελευταία χρονιά του στο Lawrence έχει εξελιχθεί ως ένας από τους καλύτερους κολεγιακούς παίκτες της σεζόν. Έχει βελτιωθεί πολύ σαν slasher και σαν σουτέρ ενώ είναι πιο άνετος με την μπάλα στα χέρια και μπορεί να δημιουργήσει σκορ για τον εαυτό του. Είναι παίκτης που πηγαίνει στις βολές (6 FTA) ενώ παίζει εξίσου καλά μακριά από την μπάλα, απόρροια του ρόλου που είχε την προηγούμενη σεζόν. Προφανώς είναι η πρώτη επιλογή στην επίθεση καθώς παίζει πολλά λεπτά (35 MPG) και παίρνει αρκετά σουτ (17 FGA).

 

O παρτενέρ του Wilson στα wing είναι ο senior Kevin McCullar Jr. (10.7 PPG – 43.5 FG% – 29.5 3P% – 7.1 RPG – 2 SPG) που ήρθε με μεταγραφή από το Texas Tech. Η αρμοδιότητά του είναι οι αμυντικές αποστολές. Είναι ο καλύτερος και πιο impactful αμυντικός των Jayhawks. Παίκτης με δυνατό κορμό και γρήγορα χέρια, αναλαμβάνει συνήθως να μαρκάρει τον καλύτερο περιφερειακό παίκτη της αντίπαλης ομάδας.

Ο δευτεροετής K.J. Adams Jr. (10.4 PPG – 63.1 FG% – 4.4 RPG) παίζει τον ρόλο του center αν και μόλις 2,01 μ. Ο σωματότυπός του και το στυλ παιχνιδιού του μου θυμίζουν έντονα τον Zion Williamson – ο τρόπος που πηδάει και τελειώνει με hop steps μέσα στο καλάθι – χωρίς φυσικά να διαθέτει το ταλέντο του ή την αθλητικότητά του. Αυτό που μου αρέσει στον Adams είναι το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά πασάρει από το short roll. Τα νούμερά του στις ασίστ τον αδικούν (2 APG). Θα κάνει πάντα μια πάσα που θα ξεκλειδώσει την επίθεση. Στην άμυνα έχει γρήγορα πόδια και μπορεί να ακολουθείguards ενώ στο ποστ δεν φοβάται να μαρκάρει και να σπρώξει ψηλότερους παίκτες. Επιθετικά δεν κάνει ζημιά έξω από το ζωγραφιστό αλλά το versatility που προσφέρει στην άμυνα είναι αναντικατάστατο για τους Jayhawks.

Την πεντάδα κλείνει ο freshman guard-forward Gradey Dick (14.1 PPG – 44.1 FG% – 40 3P% – 5.8 3PA – 5 RPG). O Dick δεν είναι απλά ο καλύτερος σουτέρ του Κάνσας αλλά ένας από τους καλύτερους την φετινή σεζόν. Μπορεί να σουτάρει από παντού, κυρίως στατικά αλλά και μετά από 1-2 κινήσεις το πολύ. Δεν κάνει fancy step back και side step σουτ αλλά βασίζεται σε pure fundamental κινήσεις για να σουτάρει με ντρίπλα ενώ επιτίθεται πολύ καλά στα closeouts. Γενικά είναι ένας παίκτης που δείχνει περισσότερο senior παρά freshman. Ο Dick ήρθε στο Κανσας ως ένας 5 star recruit και είναι από τους καλύτερους freshmen της χρονιάς με winning impact από την πρώτη μέρα.

 

Οι Bobby Pettiford Jr. και Joseph Yesufu είναι οι δύο πρώτες αλλαγές του Self στα guard ενώ ο πρωτοετής Ernest Udeh Jr. είναι ο μοναδικός κλασικός 7 footer center που διαθέτει και δεν παίζει πάνω από 10 λεπτά μ.ο.

Αυτό που λείπει από το Κάνσας είναι το μέγεθος και το βάθος πάγκου. Ίσως ο Self θα χρειαστεί να εμπιστευτεί παραπάνω τον Udeh Jr. σε ορισμένα matchups. Πιστεύω ότι είναι αρκετά δύσκολο να φτάσουν ξανά στην κατάκτηση αλλά όχι ακατόρθωτο καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί φέτος. Επίσης είχαν αρκετή δόση τύχης σε κάποια παιχνίδια που κέρδισαν στο νήμα. Αυτό βέβαια δείχνει και χαρακτήρα καθώς κατάφεραν να κερδίσουν ματς χωρίς να παίξουν καλά. Η τελευταία τους ήττα κόντρα στο Τέξας ήταν ιδιαίτερα προβληματική καθώς δεν μπόρεσαν να είναι καν ανταγωνιστικοί κόντρα σε μια καλή ομάδα και έχασαν με 20 πόντους διαφορά.

Saint Mary's Gaels - Wikipedia

Saint Mary’s Gaels (26-7)

Σύμφωνα με τον Mike Matoso, διευθυντή αθλητικών δραστηριοτήτων του St. Mary’s, το πανεπιστήμιο είχε φέτος $120 χιλ. παραπάνω έσοδα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά στην ιστορία του προγράμματος. Αυτό είναι ένα τεράστιο άλμα για ένα πρόγραμμα που παίζει σε ένα στάδιο μόλις 3.500 χιλ. θέσεων. Προσπαθώντας να εξηγήσει κάποιος αυτά τα νούμερα θα μπορούσε να συμπεράνει ότι την μεγαλύτερη διαφορά σε σύγκριση με άλλες χρονιές την κάνει ένας 19χρονος λεπτοκαμωμένος γκαρντ που μεγάλωσε λίγο πιο κάτω από το campus του πανεπιστημίου. Το όνομα του, Aidan Mahaney.

Aidan Mahaney - Men's Basketball - SMC California Athletics

O Mahaney από τότε που ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ είχε μόνο ένα στόχο στο μυαλό του. Να παίξει στο ΝΒΑ και να μπει στο πάνθεον των PG της γενέτειράς του που περιλαμβάνει παίκτες όπως οι Gary Payton, Jason Kidd και Damian Lillard. Σίγουρα ένας πολύ υψηλός στόχος. Ο guard από το Lafayette όμως δεν ήταν 5 star recruit καθώς ένας τραυματισμός στο highschool έριξε τις “μετοχές” του. Είχε προσφορές από κολέγια όπως το Arizona και το Stanford αλλά τελικά επέλεξε το σχολείο της γενέτειράς του, το St. Mary’s καθώς ο coach Randy Bennett τον γνώριζε από μικρό παιδί και τον “έψηνε” όλα αυτά τα χρόνια για να παίξει στην ομάδα του.

O Mahaney (14.5 PPG – 43.7 FG% – 41.2 3P% σε 5.4 3ΡΑ) είναι ένα combo guard με μια αυτοπεποίθηση, ένα swagger που λίγοι freshmen έχουν επιδείξει. Μην σας ξεγελάει το babyface που έχει και θυμίζει πρωταγωνιστή εφηβικής σειράς γνωστής πλατφόρμας streaming. Είναι “διάολος”. Είναι ένας crafty ball handler και finisher, ικανός και με τα δύο χέρια. Είναι παραπλανητικά γρήγορος, έχει απίστευτα ένστικτα σκόρερ για το μέγεθός του χωρίς να είναι ιδιαίτερα αλτικός. Από μέση απόσταση και τρίποντο είναι εξίσου ικανός να τιμωρήσει την άμυνα. Σίγουρα από τους πιο δημιουργικούς σκόρερ freshmen της φετινής σεζόν. Η τελευταία φορά που το St. Mary’s είχε έναν τόσο συναρπαστικό παίκτη σαν τον Mahaney ήταν το 2007 (Patty Mills).

 

Το St. Mary’s είναι από τα πιο συνεπή mid-major προγράμματα των τελευταίων ετών. Από τότε που ανέλαβε ο coach Bennett οι Gaels έχουν πάει σε 8 τουρνουά NCAA ενώ έχουν φτάσει μέχρι το Sweet 16, πίσω το 2010 με τον Matthew Dellavedova. Από την περσινή σεζόν είχαν δείξει ότι κάτι καλό χτίζεται στην Moraga καθώς ήταν μια από τις 20 καλύτερες ομάδες της χώρας. Κέρδισαν 26 παιχνίδια και πήραν μια θέση 5 seed, το καλύτερο πλασάρισμα στην ιστορία του προγράμματος. Στον 2ο γύρο όμως αποκλείστηκαν από το UCLA. Ενώ είχαν μια ομάδα με solid fundamentals και ξεκάθαρους ρόλους τους έλειπε ένας go-to scorer. Στο πρόσωπο του Mahaney πλέον υπάρχει αυτός ο go-to guy.

Ο Logan Johnson (14.7 PPG – 46 FG% – 30.6 3P% – 3.7 ΑΡG ) είναι η παλιά καραβάνα και ο πρώτος σκόρερ της ομάδας – μαζί με τον Mahaney. Είναι ένας σκληροτράχηλος παίκτης, sneaky εκρηκτικός και πολύ καλός rebounder (5 RPG) παρά το μόλις 1,88 μ. ανάστημά του. Στην επίθεση λειτουργεί κυρίως ως slasher και facilitator αλλά του λείπει η αποτελεσματική εκτέλεση από μακρινή απόσταση. Στην άμυνα είναι lockdown defender και αναλαμβάνει να μαρκάρει τον καλύτερο αντίπαλο guard παρόλο που έχει μεγάλο φορτίο στην επίθεση.

Την τελευταία θέση στην περιφέρεια παίρνει ο senior, Alex Ducas (12.5 PPG – 43.1 FG% – 41.8 3P% σε 6.1 3ΡΑ), ένας 3&D wing παίκτης και ο καλύτερος σουτέρ της ομάδας.

Ο Mitchell Saxen (11.6 PPG – 54.6 FG% – 7.8 RPG – 3.2 ORPG) είναι ο rim protector και defensive anchor των Gaels. Ένας mobile 7 footer, εξίσου ικανός σε switch ή drop άμυναστοPnR, με decent post up παιχνίδι.

Kyle Bowen - Men's Basketball - SMC California Athletics

O Αυστραλός Kyle Bowen είναι ο παίκτης που μισείς να παίζεις αντίπαλός του. Μπορεί να έχει ένα παρουσιαστικό που θυμίζει αιώνιο φοιτητή αλλά είναι ένας σκληρός, μαχητικός και μπασκετικά ξεροκέφαλος forward που κάνει την βρώμικη δουλειά. Βρίσκεται πάντα μέσα σε όλες τις φάσεις και είναι η προσωποποίηση της συνολικής σκληράδας που παρουσιάζει το Saint Mary’s. Αμυντικά όσο τον παρακολουθούσα τόσο με γοήτευε. Pure defensive fundamentals. Χωρίς να διαθέτει κάποια ιδιαίτερη ταχύτητα ή αθλητικότητα αποτελεί defensive stopper στην περιφέρεια αλλά και στο ζωγραφιστό και προσθέτει versatility στην ομάδα του St. Mary’s ενώ είναι πολύ καλός ριμπάουντερ (7.2 RPG – 2.2 ORPG). Στην επίθεση μπορεί να βάλει τα σουτ και να διευρύνει το γήπεδο (40 3Ρ% σε 2.5 3ΡΑ)

Ο backup PG της ομάδας είναι ο Augustas Marciulionis – ναι ο γιός αυτουνού που νομίζετε. Ο τρόπος που κινείται στο γήπεδο ορισμένες φορές δεν γίνεται να μην σου θυμίζει λίγο τον πατέρα του καθώς έχουν και παρόμοια κοψιά. Είναι ένα αθλητικό, pass first guard που θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια στο St. Mary’s και σίγουρα θα μας απασχολήσει στο μέλλον.

Η ομάδα του 2023 είναι το καλύτερο και πιο υποσχόμενο δημιούργημα του coach Bennett. Οι Gaels παίζουν ένα slow pace basketball – bottom 20 σε pace τα τελευταία 8 χρόνια –  που δεν είναι και το καλύτερο παιχνίδι να βλέπεις αλλά έχουν την ικανότητα να κουράζουν τον αντίπαλο με αυτό τον τρόπο και να τον παρασύρουν στον ρυθμό τους. Αλλά μην νομίζετε ότι επειδή δεν σκοράρουν πολλούς πόντους δεν έχουν μια καλή επίθεση. Σουτάρουν καλά από την περιφέρεια (37.2 3P%), δεν κάνουν πολλά λάθη ενώ είναι η καλύτερη ομάδα σε DRB%. Το πιο σημαντικό είναι ότι έχουν μια τοπ 5 άμυνα. Φαίνεται ότι έχουν δουλέψει πολύ στην προπόνηση σε αυτό το κομμάτι καθώς επικοινωνούν πολύ καλά ενώ οι παίκτες που διαθέτουν στο frontcourt (Ducas, Saxen, Bowen) χωρίς να έχουν κάποια μεγάλη αθλητικότητα διαθέτουν τα intangibles.

Φέτος μοιράστηκαν τον τίτλο της WCC περιφέρειας με το Gonzaga, και ελπίζουν σε μια βαθιά πορεία στο τουρνουά. Ο Bennet έχει στα χέρια του ένα έμπειρο ρόστερ, έχει χρησιμοποιήσει και τους 10 παίκτες που διαθέτει με 8 να έχουν παίξει σε όλα τα ματς, ενώ οι υπόλοιποι 2 έχουν παίξει 3-4 ματς λιγότερα. Το St. Mary’s είναι το φετινό μου Dark Horse.

Sean Miller opens up about leaving Arizona Wildcats, says program is in a 'better place' without him - Arizona Desert Swarm

Xavier Musketeers (25-9)

O Sean Miller επέστρεψε στο Cincinnati και το Xavier, όπου είχε περάσει 8 χρόνια εκεί πέρα ως assistant και head coach στις αρχές των 2000s. Το πανεπιστήμιο αυτό ζει και αναπνέει για το μπάσκετ καθώς δεν έχουν πρόγραμμα football όπως τα περισσότερα πανεπιστήμια. Ο Miller ανέλαβε ένα πρόγραμμα που είχε να πάει στο τουρνουά του Μαρτίου από το 2018. Πέρυσι οι Musketeers κέρδισαν το NIT τουρνουά (το Eurocup του κολεγιακού μπάσκετ) και οι περισσότεροι παίκτες αποφάσισαν να παραμείνουν στην ομάδα με στόχο μια θέση στο τουρνουά του NCAA πράγμα που κατάφεραν. Οι Musketeers έχουν κάνει κάποιες εντυπωσιακές νίκες κόντρα σε Marquette, Creighton και UConn (2 φορές). Είναι 8οι σε OFF RTG και 3οι σε 3P% (39.5) ενώ έχουν 5 παίκτες στο ρόστερ με διψήφιο αριθμό πόντων. Ο 24χρονος senior PG Souley Boum (16.8 PPG – 45.1 FG% – 42.5 3P% – 5.3 3P% – 4.5 APG) είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, ενώ ο Colby Jones (15.3 PPG – 4.6 APG – 40 3P%3) είναι ο διόσκουρος guard. Ο Zach Freemantle θα είναι η μεγάλη απώλεια για τους Musketeers (15.2 PPG – 8.1 RPG) καθώς ένας τραυματισμός στο πόδι τον έχει αφήσει εκτός εδώ και ένα μήνα περίπου αλλά ο coach Miller κάλυψε το κενό του στο frontcourt με τον Jerome Hunter ενώ οι υπόλοιποι παίκτες ανέβασαν την παραγωγικότητά τους. Οι Musketeers σίγουρα είναι μια από τις sleeper ομάδες του τουρνουά.

Sanogo, Karaban Again Sweep BIG EAST Honors - University of Connecticut Athletics

UConn Huskies (25-8)

Οι Huskies μπήκαν φουριόζοι στην σεζόν και ξεκίνησαν με ένα σερί 14 νικών. Στα μέσα της σεζόν όμως ξεφούσκωσαν. Η άμυνά τους χαλάρωσε και η απόδοση του backcourt έπεσε. Στην συνέχεια επέστρεψαν στις νίκες. Οι Huskies μπορούν να σκοράρουν με πολλούς τρόπους (6οι σε OFF RTG). Έχουν καλούς ψηλούς (Sanogo, Karaban) καλούς δημιουργούς (Newton, Jackson Jr. έχουν συνδυαστικά 10 APG) και σουτέρ (Hawkins,Karaban,Calcaterra).

Το 2011 ο Kemba Walker οδήγησε τους Huskies ως 3ο seed σε μια αξέχαστη πορεία που κατέληξε στον τίτλο. Θα τολμήσω να πω ότι οι Huskies του 2023 μπορούν να κάνουν κάτι παρόμοιο. Έχουν δείξει ότι μπορούν να κερδίζουν ομάδες με διαφορετικά στυλ. Ο Adama Sanogo (16.9 PPG – 7.2 RPG – 2.5 ORPG) είναι μια δυνατή παρουσία στο ζωγραφιστό και είναι ο βασικός λόγος που το UConn είναι 1ο σε ORB%. Οι Huskies είναι επίσης sleeper ομάδα.

Στο ρόστερ βρίσκεται και ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ, Αποστόλης Ρούμογλου.

Ryan Kalkbrenner - 2022-23 - Men's Basketball - Creighton University Athletics

Creighton Bluejays (21-12)

Οι CreightonBluejays ξεκίνησαν την σεζόν όντας μια από τις τοπ 10 ranked ομάδες. Στα μέσα περίπου της σεζόν έχασαν με τραυματισμό τον καλύτερό τους παίκτη, τον τριτοετή center Ryan Kalkbrenner (15 PPG – 6.1 RPG – 2.2 BPG) και κατέρρευσαν κάνοντας 7 σερί ήττες. Ο Kalkbrenner επέστρεψε και επέστρεψε το σκοράρισμα και το rimprotection που έλειπε από τους Bluejays οι οποίοι επανήλθαν στις νίκες. Οι Bluejays έχουν δυναμικά guards και playmakers (Alexander, Scheierman, Nembhard) τα οποία όμως πρέπει να υπερβάλλουν εαυτούς για να φτάσει το Creighton στο Final 4.

 

Τέλος υπάρχει το Miami του coach Jim Larranaga με μια τοπ 10 επίθεση, το Kansas State του coach Jerome Tang που στην πρώτη χρονιά του στο Manhattan, Kansas έχει αναγεννήσει τους Wildcats, το Memphis του PennyHardawayπου κέρδισε στον τελικό του postseasonτουρνουά της περιφέρειας ACCτο Χιούστον αλλά υπάρχουν και οι προπέρσινοι πρωταθλητές BaylorBearsτου coach Scott Drew.

 

North Carolina becomes first preseason No. 1 to miss dance since expansion

Υ.Γ. 1: Έπειτα από μια αξιοσημείωτη πορεία στην περσινή March Madness οι North Carolina Tar Heels ήταν το μεγάλο φαβορί πριν ξεκινήσει η σεζόν καθώς όλα τα μεγάλα ονόματα της περσινής ομάδας (Bacot, Love, Davis) επέστρεψαν για να επαναλάβουν το run που έκαναν. Η σεζόν όμως αποδείχτηκε καταστροφική για τους Tar Heels. Η ταμπέλα του φαβορί μάλλον τους λύγισε. Ενώ ξεκίνησαν με ένα σερί 5 νικών ήρθαν 4 συνεχόμενες ήττες και έχασαν συνολικά 13 παιχνίδια ενώ σε 8 από αυτά είχαν το προβάδισμα μέχρι και τα τελευταία 7 λεπτά του παιχνιδιού.

Υ.Γ.2: Είπα να τελειώσω το άρθρο ποιητικά.

 

Στατιστικά – Αναφορές – Περισσότερα:

https://www.espn.com/mens-college-basketball/

https://www.ncaa.com/stats/basketball-men/d1

https://stats.ncaa.org/rankings/change_sport_year_div

https://barttorvik.com/trank.php?year=2022&sort=&top=0&conlimit=All#

https://www.texasmonthly.com/arts-entertainment/houston-cougars-college-basketball-jarace-walker/

https://www.sfchronicle.com/sports/college/article/st-marys-aidan-mahaney-basketball-17813540.php

 

JC: Ευχαριστούμε τον @Mitsos_NBA_EL    για το κείμενο του.

Bayern Munich register Zylan Cheatham before EuroLeague transfer deadline / News - Basketnews.com

PS: O Zylan Cheatham στο ντεμπούτο με τη Μπάγερν απέναντι στη Μπαϊρόιτ (79-80 η ομάδα του Τρινκιέρι μετά από μεγάλο ντέρμπι):

18 PTS

7/8 2PT

4/5 FT

6 REB

4 AST

1 STL

Αδιαπέραστος στις αλλαγές στα μετόπισθεν

 

Μυρίζει “κλέψιμο” εδώ.

 

 

Darius Thompson, camino hacia el máximo asistente en Euroleague - Saski Baskonia

PS1: Ο “Ηoopfellier” Darius Thompson στα τελευταία τρία ματς του στην Ευρωλίγκα:

18.0 PTS

13/18 2PT (72.2%)

9/15 3PT (60%)

3.0 REB

12.3 AST/3.3 TO

1.7 STL

 

All Euroleague 1st Team?