2022 Euroleague F4, Belgrade: Analysis by coach Διαμαντής Παναγιωτόπουλος

Τρεις λαοί με πολύ πάθος με το μπάσκετ. Μια μητρόπολη του αθλήματος, στο κάθε σοκάκι της οποίας ρέει έντονη η μυρωδιά του. Ένας θρόνος που περιμένει. Το Hoopfellas φιλοξενεί τον Διαμαντή Παναγιωτόπουλο, ο οποίος με την εμπειρία του μέσα από το “πεδίο μάχης” αναλύει τους δύο μεγάλους ημιτελικούς του φετινού F4.

 

 

Κάτω από τον πιο μπασκετικό ουρανό της Ευρώπης και δίπλα στις όχθες του Σάβου, συγκεντρώνονται τα πιο λαμπερά αστέρια της φετινής Ευρωλίγκας. Σε ένα από τα κέντρα του “πλανήτη μπάσκετ” (σε παγκόσμιο επίπεδο), το Βελιγράδι, θα κριθεί ο φετινός τίτλος της Ευρωλίγκας. Έχουμε μπροστά μας ένα F4 αμφίρροπο, χωρίς ξεκάθαρο φαβορί. Η συνθήκη που δημιουργήθηκε τον τελευταίο καιρό δεν το επέτρεψε. Οι πιθανότητες μοιάζουν μοιρασμένες και οφείλουμε να αποδεχτούμε, λίγο πριν μπούμε στη διαδικασία των ημιτελικών, ότι τα πάντα μπορούν να συμβούν.

Ο Ολυμπιακός μπαίνει σήμερα στη μάχη με στόχο τη μεγάλη επιστροφή στην κορυφή της Ευρώπης. Πρόκειται για μια παραμυθένια ιστορία, από αυτές που παράγουν συχνά-πυκνά τα σπορ με αποτέλεσμα να γίνονται τόσο ερωτεύσιμα από το ευρύ κοινό. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι ερυθρόλευκοι έχουν αρκετά καλή τύχη σε αυτό το F4. Διαθέτουν τα “εργαλεία” και τις αγωνιστικές προδιαγραφές για να επιβιώσουν σε μάχες διαφορετικής φύσεως, το πλεονέκτημα της κερκίδας, κουβαλούν εμπειρία και συνολικά μπορούν να ματσάρουν καλά με κάθε αντίπαλο. Η ομάδα του -coach της χρονιάς- Γιώργου Μπαρτζώκα μοιάζει έτοιμη για να βάλει το πόδι της στο πιο ψηλό σκαλί του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Υπάρχουν όμως δύο παιχνίδια μπροστά της. Αρχικά, ένας πολύ απαιτητικός ημιτελικός με την πρωταθλήτρια Αναντολού.

Στο Hoopfellas για την καθιερωμένη ανάλυση,  επιλέξαμε να φιλοξενήσουμε έναν άνθρωπο μέσα από “πεδίο μάχης”.  Κάποιον που έχει αντιμετωπίσει τους τέσσερις μονομάχους φέτος, έχει κάνει scouting στο παιχνίδι τους κατοχή με κατοχή, γνωρίζει τις συνήθειες τους, έχει προβληματιστεί για να καταλήξει σε τακτικές αντιμετώπισης και τέλος, γνωρίζει πολύ καλά την πραγματικότητα της διοργάνωσης.

Zenit St Petersburg coaching staff remains intact / News - Basketnews.com

Χαίρομαι ιδιαίτερα που στην συγκεκριμένη περίσταση θα έχουμε μαζί μας τον assistant coach της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και προσωπικό μου φίλο, Διαμαντή Παναγιωτόπουλο. Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ που ετοιμάζεται για τους τελικούς της VTB, είχε μια εξαιρετική σεζόν  όμως οι ραγδαίες εξελίξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο της στέρησαν την ευκαιρία να παίξει τη ζαριά της για μια θέση στο F4 του Βελιγραδίου. H Zενίτ πλέον επικεντρώνεται στην κατάκτηση του εγχώριου τίτλου, έχοντας μόλις βγει από μια δυνατή και άκρως ενδιαφέρουσα ημιτελική σειρά με την Ούνικς.

 

Ας δώσουμε όμως στον κόουτς Παναγιωτόπουλο το βήμα για να μας παραθέσει τις σκέψεις του στα πλαίσια της ανάλυσης των δύο ημιτελικών.

Ζενίτ: Παραμένει στο πλευρό του Πασκουάλ ο Παναγιωτόπουλος (photo) - Eurohoops

 

Δ.Π: “Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δημήτρη για την επικοινωνία & την πρόταση του να μοιραστώ  τις σκέψεις μου μαζί με εσάς, για το επερχόμενο F4, στις σελίδες του Hoopfellas . Είναι ιδιαίτερη χαρά να συμμετέχει κάποιος στην ανταλλαγή απόψεων / σκέψεων, σε χώρους που σεβασμός & η αγάπη  για το Basket & όχι μόνο, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις. Το πιο σημαντικό θεωρώ είναι να είμαστε ανοικτοί  στις διαφορετικές οπτικές & κυρίως να είμαστε υπέρμαχοι της σύνθεσης & όχι της αποδόμησης, σε όλα τα επίπεδα.

Η φετινή διοργάνωση επηρεάστηκε από τα παγκόσμια γεγονότα & ακολούθως διαμορφώθηκε μια ιδιαίτερη κατάσταση αναφορικά με τις ομάδες που διεκδίκησαν την είσοδο τους στο F4 της Ευρωλίγκας . Αυτές που προκρίθηκαν ήταν τουλάχιστον ένα βήμα πιο μπροστά σε τακτικό / πνευματικό / ποιοτικό επίπεδο  από τις 4 διεκδικήτριες  ( για διαφορετικούς λόγους η καθεμία). Πιστεύω ότι  βάση των συνθηκών  που υπήρξαν, δίκαια έχουμε αυτό το F4.

Ολυμπιακός-Αναντολού Εφές

Ολυμπιακός: Ζόρια για την Εφές και σούπερ νέα για... - Sportdog.gr - Αθλητικά Νέα | Ειδήσεις | Sport

Ο Ολυμπιακός έκανε μια πολύ σταθερή χρόνια σε επίπεδα απόδοσης & αποτελεσμάτων . Ο coach Μπαρτζώκας, οι συνεργάτες & όλος ο οργανισμός έκαναν μια πολύ επιτυχημένη off season  δημιουργώντας ένα γεμάτο σύνολο που απέδωσε πολύ καλό μπάσκετ. Η σειρά με την Μονακό του έβαλε προβλήματα που μπόρεσε να ξεπεράσει, δημιουργώντας εν τέλει νέες δυναμικές & σκέψεις για το τι μπορεί να επιτύχει . Η ομάδα μεγάλωσε  μέσα από τα παιχνίδια & αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό .

Η Εφές στον αντίποδα είχε μια ασταθέστατη για τα standards της σεζόν, με πολλά προβλήματα αγωνιστικά σε μεγάλη διάρκεια της κανονικής περιόδου. Η αδιαμφισβήτητη ποιότητα που διαθέτει κυρίως στην γραμμή των γκαρντ της έδωσε την δυνατότητα να μπει στα F4 αντιμετωπίζοντας στα playoffs  μια λαβωμένη από τραυματισμούς Αρμάνι.

 

Tactical Bullets

Μπαρτζώκας: «Η Μονακό θα είναι πιο πεινασμένη, νομίζω ο Μάρτιν θα είναι εκτός» - to10.gr

ΟΣΦΠ-ΑΜΥΝΑ

*Περιμένω τον Ολυμπιακό να προσπαθήσει να θέσει τους κανόνες του παιχνιδιού & να μην αφήσει την Εφές να επιβάλλει το ρυθμό της. Αυτό θα γίνει με πολύ πίεση στη μπάλα επάνω στους κυρίως δημιουργούς ( Λάρκιν / Μίσιτς).

Olympiacos Piraeus vs Anadolu Efes Istanbul 10 February 2022 11:00 | Euroleague

*Η πίεση δεν γίνεται μόνο μέσω των αμυντικών που αναλαμβάνουν τα guards ( Walkup / Papanikolaou vs Micic/ Larkin πιστεύω θα είναι τα ζευγάρια) αλλά από όλη την ομάδα, πιέζοντας της πάσες  εισαγωγής , σπάζοντας επιθετικά plays με aggressive defence, deflections e.tc.

*Θα προσπαθήσει να βγάλει τους δημιουργούς  από την  comfort zone τους & μαζί όλη την επιθετική λειτουργία . Η άμυνα στο pick n roll θα είναι πολύ σημαντική στην εξέλιξη του παιχνιδιού αλλά & το πως θα αντιδράσει η ομάδα στην παρουσία του Pleiss ή του Dunston (M.UPS / TACTICS). Σημειώστε επίσης ότι το δίδυμο των σέντερ του Αταμάν (Ντάνστον και Πλάις) βρίσκονται στην πρώτη εικοσάδα της διοργάνωσης, αναφορικά με την αποτελεσματικότητα τους στην επίθεση μισού γηπέδου.

 

ΟΣΦΠ-ΕΠΙΘΕΣΗ 

Ολυμπιακός: Και τώρα η Αναντολού Έφες… | in.gr

*Προσπάθεια για κίνηση  & μεταφορά της μπάλας από τη μια πλευρά στην άλλη. Επίθεση με close out actions εναντίον των αδύναμων αμυντικών του αντιπάλου (Λάρκιν / Μισιτς/Μόερμαν) .

*Η παρουσία των Ντάνστον / Σίνγκλετον δίνει σκληράδα στην Εφες & η φθορά τους μέσα από post actions για τον Fall θα είναι κομβική όσον αφορά την εξέλιξη του ματς. Ο Γάλλος σέντερ είναι στο TOP-15 των παιχτών της διοργάνωσης αναφορικά με την αποτελεσματικότητα στην επίθεση μισού γηπέδου.

 

ΕΦΕΣ-ΑΜΥΝΑ

Euroleague: Για τη δεύτερη σερί νίκη ο Ολυμπιακός, με αντίπαλο την Εφές - iefimerida.gr

*Πιστεύω πως η Αναντολού Εφές δεν θα αλλάξει τον τρόπο που παίζει . Θα δώσει τα pull up  στα guards της ελληνικής ομάδας & παράλληλα  θα προσπαθήσει να ανεβάσει την πίεση στη μπάλα.

*Είναι πιθανό να δούμε περισσότερο Singleton απέναντι στον Sasha Vezenkov. O Chris Singleton είναι ένας από τους πιο έξυπνους και παράλληλα σκληρούς αμυντικούς που έχω συνεργαστεί. Θα είναι σημαντικός παράγοντας για την Αναντολού το να καταφέρει να περιορίσει τον Βεζένκοφ.

 

ΕΦΕΣ-ΕΠΙΘΕΣΗ

Ολυμπιακός: Και τώρα η… πρόκληση του Αταμάν που λέει για back to back | in.gr

*Περιμένω γρήγορο ρυθμό από την Αναντολού Εφές, με πολλές επιθέσεις στα πρώτα 8 με 12 δευτερόλεπτα για να μπορέσει να σπάσει την πίεση στα γκαρντ πριν αυτή  διαμορφωθεί.

*Επίσης η παρουσία του Tibor Pleiss εναντίον του Moustapha Fall είναι σημαντική. Με αυτήν οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να ανοίξουν το γήπεδο με τα pop outs & να τραβήξουν έξω το ψηλό του Ολυμπιακού ώστε να δημιουργηθούν χώροι για κάθετο παιχνίδι από Λάρκιν και Μίσιτς.

Efes Anadolu - BasketForum

*Οι iso καταστάσεις  μετά από switching defence  θα είναι ένα μεγάλο κομμάτι του παιχνιδιού. Με %Time 9.6, η Αναντολού είναι η ομάδα που βασίζεται περισσότερο στο ένας εναντίον ενός μετά τη Μονακό, στη φετινή διοργάνωση.

Εν κατακλείδι, νομίζω πως η ευστοχία πίσω από τη γραμμή του τριπόντου, τα rebounds και τα λάθη είναι οι κατηγορίες που διαχρονικά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτών των παιχνιδιών. Οι προσωπικότητες βγαίνουν μπροστά & δημιουργούν συνθήκες νίκης για τις ομάδες  τους . Πέρα από τους συνήθεις υπόπτους για τις δυο ομάδες θεωρώ ότι κομβικοί θα είναι  οι Παπανικολάου για τον Ολυμπιακό & ο Πλάις για την Εφές.

 

Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης

68-86: Real Madrid slip to Clásico defeat in the EuroLeague | Real Madrid CF

Το ισπανικό clasico.. .Δυο ομάδες που έχουν διαφορετική πορεία μέσα στη σεζόν αλλά & πολλά κοινά σημεία.

Η Barca ήταν σταθερή μέσα στη σεζόν, με μπάσκετ υψηλού επιπέδου στο τακτικό κομμάτι. Στα playoffs βέβαια δυσκολεύτηκε από το μέγεθος & την σκληράδα της Μπάγερν. Από την άλλη  η Ρεάλ είχε εξαιρετική απόδοση στα πρώτα 2/3 της σεζόν αλλά και μεγάλη αγωνιστική καθίζηση στο τελευταίο κομμάτι. Παρ’όλα αυτά επανήλθε στις καλές μέρες στα παιχνίδια των playoffs, έστω & αν αντιμετώπισε μια αδύναμη Μακάμπι Tελ Αβίβ.

Επεισόδιο μεταξύ Λάσο και Γιασικεβίτσιους στο «Clasico» - Μπάσκετ - Ευρώπη | sport-fm.gr: bwinΣΠΟΡ FM 94.6

Το στάτους μεταξύ των 2 ομάδων που έχει διαμορφωθεί με τις συνεχόμενες νίκες της Μπάρτσα σε όλες τις διοργανώσεις δείχνει  μια δυναμική. Αλλά το F4 είναι μια διαφορετική ιστορία…

 

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ -ΑΜΥΝΑ 

Εικόνα διάλυσης για Ρεαλ: «Τελειώνει» Ερτέλ-Τόμπκινις πριν τα playoffs της Euroleague | SDNA

*Πίεση, πίεση, πίεση… Σε όλες τις καταστάσεις.  ο Νικ , ο Exum και ο Jokubaitis θα πιέσουν τα γκαρντ σε όλο το γήπεδο. Πιστεύω θα προσπαθήσουν να κόψουν τον ρυθμό της Ρεάλ & θα πιέσουν τα περιορισμένα σε αριθμό & ποιότητα γκαρντ των Μαδριλένων  ( Llull / Causer ίσως είναι οι μοναδικοί αξιόπιστοι γκαρντ).

*Όταν τα πράγματα είναι δύσκολα, αμυντικά  Μπάρτσα παίζει αλλαγές & εκεί θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδράσει η Ρεάλ . Οι Καταλανοί επιτρέπουν στον αντίπαλο το χαμηλότερο AST% (53.0) φέτος στην Ευρωλίγκα.

 

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-ΕΠΙΘΕΣΗ

Real Madrid 75-85 Barça: Another blaugrana Clásico

*Έλεγχος του ρυθμού. Τακτικά θα χτυπήσει όλες τις αδυναμίες  της Ρεάλ. Pop out με τον Sanli απέναντι στον Tavares ώστε να ανοίξει το γήπεδο. Πυλώνες η παρουσία των Κuric / Laprovittola στις γνωστές off screen actions & τα post ups του Mirotic απέναντι στον Deck. Αυτά πιστεύω ότι θα είναι τα βασικά πλάνα του κόουτς Γιασικεβίτσιους.

*Μεγάλη σημασία θα έχουν τα λεπτά που θα πάρει ο Ηiggins, ο οποίος σε όποια κατάσταση & αν είναι , μπορεί να πάρει αποφάσεις , να φθείρει , να σκοράρει & να γίνει παράγοντας του παιχνιδιού. Η απουσία του ήταν εμφανής στο επιθετικό παιχνίδι της Μπάρτσα που χωρίς τον Αμερικανό wing έγινε αρκετά προβλέψιμη.

 

ΡΕΑΛ-ΑΜΥΝΑ 

Barcelona wins dramatic Clasico battle vs. Real Madrid - Eurohoops

*Η Ρεάλ είναι ομάδα που δεν αλλάζει τακτική. Ο Ταβάρες δεσπόζει στο ζωγραφιστό και  καθορίζει το παιχνίδι. Τα γκαρντ μπορούν και πιέζουν πολύ καλά τη μπάλα .

*Ειδικά μετά την απουσία του Ερτέλ , & παίρνοντας χρόνο ο Hanga, η ομάδα ανέβασε αμυντικά την απόδοση της (βοήθησε σε αυτό και η έλευση του Ντεκ). Σε αυτά τα σχήματα μπορεί και παράγει  κλεψίματα & εύκολα καλαθια στο ανοικτό γήπεδο.

*Αυτό θα προσπαθήσει να κάνει με τη Μπάρτσα . Ψηλό guard ( Taylor / Hanga) απέναντι στον Καλάθη & πίεση με στόχο να τον βγάλει από το παιχνίδι του, χαλώντας τις γραμμές επικοινωνίας στην επίθεση των Καταλανών.

 

ΡΕΑΛ-ΕΠΙΘΕΣΗ

Real Madrid vs FC Barcelona 11 February 2022 11:45 | Euroleague

 

*Η έλλειψη δημιουργού στα guard  είναι εμφανής. Συνεπάγεται μεγάλο πρόβλημα εναντίων πιεστικών αμυνών .

*Θα προσπαθήσει μέσω της άμυνας της  να ανοίξει τον ρυθμό του παιχνιδιού, κάτι που κατάφερε στα παιχνίδια που ήταν ανταγωνιστική εναντίον της Μπάρτσα.

*Η  παρουσία του Κοζέρ & η αξιοποίηση του Yabusele  θα είναι κομβικoί παράγοντες για την εξέλιξη του παιχνιδιού ( ειδικά το ματσάρισμα τους με τους  Kuric και Mirotic)

 

Το υπερτιμημένο political correct , υποστηρίζει ότι όλα τα παιχνίδια είναι 50-50 & όλες οι ομάδες έχουν 25 % πιθανότητες για την κατάκτηση του τροπαίου.

Η αλήθεια είναι ότι όλα τα αποτελέσματα είναι ανοικτά.”

 

JC: Ευχαριστούμε τον Διαμαντή Παναγιωτόπουλο που μοιράστηκε τις σκέψεις του με την κοινότητα μας.

Υ.Γ: Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις δικές μας σκέψεις για τους δύο μεγάλους ημιτελικούς, όπως τις παραθέσαμε στο Stoiximan Blog.

 

Υ.Γ1: Είναι τελικά ο “Σπο” ο καλύτερος προπονητής στο σύγχρονο ΝΒΑ; Πιθανόν ναι, όμως η συζήτηση είναι μεγάλη. Αυτό που δεν χωράει καμία αμφιβολία είναι ότι το “παιδί του Ράιλι” είναι ο πιο επιδραστικός κόουτς στη λίγκα. Γνωρίζει σε βάθος το αντικείμενο και την ομάδα του, γεγονός που του επιτρέπει να δοκιμάζει με πλεόνασμα αυτοπεποίθησης τακτικούς νεωτερισμούς και προσαρμογές σε μια λίγκα που δεν έχει συνηθίσει τέτοια “παρέμβαση”.

 

Υ.Γ2: Η νιότης μας.