Big Bad Wolf

“Θέλω η Εθνική ομάδα να παίζει σαν πεινασμένος λύκος” δήλωνε ο Ρικ Πιτίνο πριν λίγο καιρό στην παρουσίαση του ως νέος ομοσπονδιακός. Είκοσι ημέρες μετά, είναι ο δικός του Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός του Κεστούτις Κεμζούρα που εμφανίζουν αυτή τη νοοτροπία και την ιδιοσυγκρασία αρπακτικού στην Ευρωλίγκα, λίγο πριν τη μεγάλη μεταξύ τους μετωπική σύγκρουση…

 

Αποτέλεσμα εικόνας για παο οσφπ 2019-20 μπασκετ

Λίγες ημέρες πριν τη μεγάλη μεταξύ τους συνάντηση την Παρασκευή στο ΟΑΚΑ, οι δύο “αιώνιοι” του ελληνικού μπάσκετ ανεβάζουν στροφές περνώντας το πιο γόνιμο διάστημα τους στη φετινή Ευρωλίγκα. Την εβδομάδα που μας πέρασε, εμφανίστηκαν “πεινασμένοι” και έτοιμοι για μάχες σώμα με σώμα, δείχνοντας ότι κατέχουν ακόμα τη τέχνη του πολέμου. Tόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο Παναθηναϊκός, παρουσιάζουν ένα βελτιωμένο πρόσωπο στα τελευταία ματς καταφέρνοντας μάλιστα να αναρριχηθούν βαθμολογικά. Σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο, οι δύο τους έχουν στρώσει ιδανικά το χαλί για το ντέρμπι που έρχεται…

 

Ξεκινάει από άλλη βάση πλέον ο Ολυμπιακός

Αποτέλεσμα εικόνας για οσφπ αρμανι 91-70 κεμζουρα

Στο Φάληρο και απέναντι στην Ολίμπια την Παρασκευή, ο Ολυμπιακός παρουσίασε το πιο ολοκληρωμένο φετινό του αγωνιστικό πρόσωπο μέχρι στιγμής, επικρατώντας πλήρως του αντιπάλου σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού. Οι θετικές ενδείξεις της προηγούμενης εβδομάδες έχουν πλέον πάρει πλέον βάσιμη μορφή, βοηθώντας μας να συμπεράνουμε πλέον με σχετική σιγουριά ότι οι ερυθρόλευκοι περπατούν το μονοπάτι της βελτίωσης. Το πόσο μακρύ θα είναι αυτό αλλά και το πόσο μεγάλη είναι η ακτίνα ανάπτυξης αυτού του συνόλου θα το δούμε στο άμεσο μέλλον. Η ουσία είναι ότι μετά από αρκετό καιρό, αυτή η ομάδα παράγει «καλά νέα» με την αγωνιστική της συμπεριφορά. Ο Ολυμπιακός πλέον είναι στο 5-6, μόλις μία ανάσα πίσω από την πρώτη οχτάδα, την πόρτα της οποίας θα προσπαθήσει να ξεκλειδώσει στα επόμενα ματς.

Πάμε μαζί να δούμε τις σημειώσεις μας από την αναμέτρηση με την Ολίμπια.

Nikola Milutinov - Olympiacos Piraeus - EB19

-Ο Ολυμπιακός «τσαλάκωσε» με τον δυναμισμό του ένα σύνολο που γρήγορα φάνηκε ότι δεν είχε το απαιτούμενο ενεργειακό υπόβαθρο για να ματσάρει τους γηπεδούχους και να μείνει όρθιο σε ένα τέτοιο εκτός έδρας ματς. Εάν πριν μιλήσαμε για «καλά νέα», αυτά είναι τα καλύτερα εξ αυτών.

Από την αφετηρία της τρέχουσας σεζόν είχαμε υπογραμμίσει το πρόβλημα των ερυθρολεύκων αναφορικά με την επίδοση τους στο αθλητικό κομμάτι. Ο Ολυμπιακός δεν είχε τη βάση για να ανταγωνιστεί τις πραγματικά καλές ομάδες στο σύγχρονο μπάσκετ και δη, στο υψηλό επίπεδο της Ευρωλίγκας. Η γνώση των βασικών είναι σημαντική όπως και το επίπεδο συγχρονισμού και συνεργασιών σε ένα σύνολο, όμως η αθλητική ικανότητα και η stamina είναι προαπαιτούμενα , αποτελώντας τη βάση για να φτάσεις στο καλό execution.

 

Είναι προφανές ότι ο Ολυμπιακός έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε αυτό το κομμάτι και αυτή ακριβώς αποτελεί τον πυρήνα της μεταμόρφωσης του. Οι ερυθρόλευκοι πατάνε καλύτερα, τρέχουν καλύτερα, ανταποκρίνονται καλύτερα στην άμυνα εδάφους, έχουν τις ανάσες ώστε να είναι πιο «φυσικοί» παράγοντας παράλληλα μικρότερους  χρόνους στα αμυντικά rotations. Ακόμα και ένα λιγότερο «προπονημένο» μάτι, μπορεί να διαγνώσει αυτή τη βελτίωση παρατηρώντας τον τρόπο με τον οποίο οι παίχτες του κόουτς Κεμζούρα «διατηρούν τη θέση τους» στα μετόπισθεν και αμύνονται σε 1on1 καταστάσεις. Οι ψηλοί των ερυθρολεύκων (Πρίντεζης, Ρούμπιτ) έκαναν τον Σκόλα να μοιάζει με κανονικός σαραντάρης, αφαιρώντας από το επιθετικό οπλοστάσιο των Ιταλών το σημείο αναφοράς στο low post και εξαναγκάζοντας τους αποκλειστικά σε παιχνίδι από έξω προς τα μέσα. Η άμυνα μακριά από τη μπάλα έπληξε την ανάπτυξη των φιλοξενουμένων που δυσκολεύτηκαν σημαντικά σε επίπεδο κυκλοφορίας με συνέπεια να μη βρουν ποτέ από ένα σημείο και μετά, ροή.

Αποτέλεσμα εικόνας για οσφπ αρμανι 91-70

– Η ταυτόχρονη παρουσία των Παπανικολάου-Μιλουτίνοφ στην πεντάδα δίνει μεγάλη ώθηση στα μετόπισθεν. Ειδικά σε καταστάσεις 2on2 , το δίδυμο αυτό έμοιαζε να μπορεί να ελέγξει τα πάντα την Παρασκευή το βράδυ. Το μήκος, το motor και το αμυντικό φίλτρο του διεθνούς φόργουορντ (+18 σε όρους plus/minus) ήταν unmatchable για τον αντίπαλο, θυμίζοντας στο κοινό του ΣΕΦ παλαιότερες εποχές.

Ο Ολυμπιακός ενεργοποίησε πολλές φορές Hug the Screen & Go under τακτική στις ball screens καταστάσεις των Λομβαρδών (ο Μιλουτίνοφ κολλάει στον screener «αγκαλιάζοντας»  τον, βοηθώντας τον Έλληνα φόργουορντ να βγει πιο γρήγορα στη μπάλα περνώντας από κάτω) ακόμα και απέναντι σε παίχτες με ικανότητα στη περιφερειακή εκτέλεση. Συνολικά οι παίχτες του Κεμζούρα ανάγκασαν την Ολίμπια του 43.8% στο τρίποντο να εκτελέσει 6/19 τρίποντα (31.6%, μόλις 2/11 στην επανάληψη) και να μετρήσει 8 τελικές πάσες για 13 λάθη. Τα νούμερα «φωνάζουν»…

Αποτέλεσμα εικόνας για οσφπ αρμανι 91-70

Αυτό που κατέθεσαν οι ερυθρόλευκοι σε επίπεδο ενέργειας και physicality  την Παρασκευή το βράδυ, εκμηδένισε κάθε πιθανό πλεονέκτημα που θα έδιναν στην ιταλική επίθεση οι δικές τους Small-ball units. Με τον Ρούμπιτ στο «5» και τον Βεζένκοφ στο «4», οι γηπεδούχοι ήταν ανάλογα αποτελεσματικοί στην άμυνα εντός του ζωγραφιστού. Πολύ σημαντικό ρόλο φυσικά στην διαμόρφωση της εικόνας έπαιξε και η ελληνική κυριαρχία στο ριμπάουντ.

Ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη Defensive rebounding team της διοργάνωσης αυτή τη στιγμή (DRB% 76.7), κατάσταση η οποία του δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στο να ελέγξει τον ρυθμό. Εάν αναλογιστούμε τη βελτίωση των ερυθρολεύκων (πλέον χωρίς αγώνες στην ελληνική λίγκα έχουν μπει στη διαδικασία διπλών, δυνατών προπονήσεων) σε επίπεδο conditioning , μπορούμε να συμπεράνουμε ότι σταδιακά θα δημιουργήσουν και τη συνθήκη που θα τους βοηθήσει να αυξήσουν την παραγωγικότητα τους στο ανοιχτό γήπεδο. Δεν είναι ακόμα «εκεί» αλλά η πρόγνωση, εφόσον συνεχίσουν έτσι, είναι καλή.

-Ο Ολυμπιακός ξεκινάει πλέον από την άμυνα και αυτό το γεγονός έχει βοηθήσει αρκετούς παίχτες στο ρόστερ του στο να νιώσουν πιο άνετα και να βρουν ρόλο. Είναι μια κατάσταση που «γράφει» και στην επίθεση του. Αλήθεια πόσο πιο efficient μοιάζει πλέον ο Baldwin (σε ρόλο secondary ball handler πάντα) που στα τρία τελευταία ματς έχει 11.0 πόντους με 11/16 δίποντα; Πόσο πιο χρήσιμος νιώθει ο Κόνιαρης γνωρίζοντας πλέον τι ακριβώς ζητάει η ομάδα από αυτόν στα λεπτά του στο παρκέ;  Πριν την αναμέτρηση με την Ολίμπια διατηρούσα αμφιβολίες αναφορικά με την παραγωγική δυνατότητα των ερυθρολεύκων απέναντι σε μια άμυνα που έχει δείξει αρκετά αποτελεσματικό πρόσωπο μέχρι στιγμής. Η εικόνα ήταν αποστομωτική.

Αποτέλεσμα εικόνας για οσφπ αρμανι 91-70

Οι Λομβαρδοί  θέλησαν να κατευθύνουν την εκτέλεση του Ολυμπιακού δίνοντας, με τον τρόπο που αμύνονταν, περιφερειακό σουτ σε συγκεκριμένους παίχτες. Δεν εξηγείται αλλιώς η επιλογή του Μεσίνα να ενεργοποιήσει ICE απέναντι σε έναν γκαρντ που δεν έχει slashing (Κόνιαρης), αφήνοντας τον Πρίντεζη μόνο στην περίμετρο. Ο Ολυμπιακός μπορεί να μην πλήγωσε τον αντίπαλο σε αυτές τις καταστάσεις όμως σταδιακά προσαρμόστηκε στην εικόνα μιας άμυνας που είχε φορτώσει με κορμιά τον άξονα και στην επανάληψη εμφανίσεων καλών περιφερειακών εκτελέσεων στην επίθεση του.

Είναι προφανές ότι η παρουσία στο ρόστερ δύο περιφερειακών (Σπανούλης, Ρότσεστι) οι οποίοι μπορούν να στείλουν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες την μπάλα από την δυνατή στην αδύνατη πλευρά βάζει μεγάλη πίεση στις άμυνες και λειτουργεί ως game changer στην παραγωγική δυναμική της ερυθρόλευκης επίθεσης, βάζοντας αρκετούς από τους συμπαίχτες τους μέσα στο παιχνίδι.

 

Αυτή η ένεση αδρεναλίνης που έχει επαναφέρει στη ζωή την Weak Side της ερυθρόλευκης επίθεσης και η μεγαλύτερη συχνότητα εμφανίσεων close out-δράσεων από μια πλειάδα παιχτών (Σπανούλης-Πρίντεζης ήταν πάντα εκεί, πλέον ο Παπανικολάου τις επιδιώκει, υπάρχει φυσικά ο Πολ και δυνητικά οι Βεζένκοφ-Μπάλντγουιν) αποτελούν δύο από τα κλειδιά της προόδου του Ολυμπιακού σε αυτή την πλευρά του γηπέδου.

 

 

Georgios Printezis - Olympiacos Piraeus - EB19

Ο κόουτς Κεμζούρα σταδιακά χτύπησε την αργή Help Side άμυνα των Λομβαρδών, ενώ με μια ακολουθία screens ( διπλό Down Screen για τον Σπανούλη στον άξονα ακολουθούμενο από Screen the Screener δράση του Μιλουτίνοφ για τον Πρίντεζη ο οποίος ανέβαινε ψηλά για να στήσει το ball screen για τον αρχηγό) προσπάθησε να αποσυμφορήσει τον κεντρικό διάδρομο. Το κατάφερε επιτυχώς όταν με την απειλή της περιφερειακής εκτέλεσης (ο αντίπαλος άρχισε να νιώθει την αυτοπεποίθηση των ερυθρόλευκων στο να πάρουν τέτοια σουτ) μεγάλωσε τις αποστάσεις στην ιταλική άμυνα.

Αποτέλεσμα εικόνας για οσφπ αρμανι 91-70

Όταν ο Έτορε Μεσίνα αποφάσισε να ανεβάσει τη γραμμή πίεσης στην άμυνα του, οι ερυθρόλευκοι ενεργοποίησαν Spread PnR-δράσεις και Flat Screens, τα οποία ως γνωστόν ενδείκνυνται για να σπάσουν τέτοιες καταστάσεις πίεσης. Ο Σπανούλης ήταν κομβικός εδώ.

Το διάβασμα του ήταν εξαιρετικό. Ο τρόπος που χρησιμοποιεί το Fake Opposite για να σετάρει τον αμυνόμενο πριν ξεκινήσει τη δράση και για να βοηθήσει τον δικό του screener να δημιουργήσει  καλύτερη γωνία στο screen είναι διαχρονικά υποδειγματικός. Η Ολίμπια άλλαξε παίχτες απέναντι του, ενεργοποίησε αλλαγές για να αναχαιτίσει τις Floppy Actions για αυτόν αλλά συνολικά δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένα δυσάρεστο για αυτόν περιβάλλον στο «ζωγραφιστό» της. Ο Σπανούλης τελείωσε το ματς με 14 πόντους και 5 τελικές πάσες όντας μαζί με τον Παπανικολάου και τον Μιλουτίνοφ οι κορυφαίοι των γηπεδούχων σε απόδοση.

Αποτέλεσμα εικόνας για osfp olimpia milano 91-70

-Η Ολίμπια προβλημάτισε για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό φέτος. Φάνηκε ότι δεν είχε την ενέργεια για να ματσάρει σε βάθος χρόνου τον αντίπαλο και να μπορέσει να επιβάλλει τα αγωνιστικά της θέλω. Όταν δε, ένιωσαν ότι οι γηπεδούχοι απομακρύνονται δεν λειτούργησαν μεθοδικά προσεγγίζοντας το ματς «κατοχή με κατοχή» -παρά τις defensive lineups που χρησιμοποίησε ο κόουτς Μεσίνα για να αλλάξει τον ρυθμό και το μομέντουμ- αλλά επιδόθηκαν σε ένα μπαράζ βιαστικών επιλογών στην επίθεση τους. Αυτό νομίζω θα είναι ένα στοιχείο στο οποίο θα σταθεί αρκετά ο κόουτς στην ανάλυση του παιχνιδιού.

Αποτέλεσμα εικόνας για οσφπ αρμανι 91-70

Οι Λομβαρδοί πάτησαν αρκετά σε 2on2 καταστάσεις στο επιθετικό κομμάτι όμως βρήκαν σε τοίχο. Οι Flex δράσεις που αναμείγνυαν Σέρχιο και Μίτσοβ (συχνά παίζουν «προσποίηση» με τον Σέρβο να μην παίρνει το cross screen, ανεβαίνοντας κατευθείαν στις 45 μοίρες για σουτ όταν το επιτρέπει η συνθήκη), τα Spain PnR (ξεκινούν από αυτή τη διάταξη αλλά κάνουν skip το back screen για να βρουν εκτέλεση του Ροντρίγκεθ πάλι από τις 45 μοίρες) και ο Νέντοβιτς ήταν ότι καλύτερο παρουσίασαν. Έχουν καλή βάση σαν ομάδα όμως θα χρειαστούν υποστήριξη από τον πάγκο τους και κυρίως ελαχιστοποίηση των βραδιών που θα παρουσιάσουν τέτοια, ελλειμματική εικόνα σε επίπεδο ενέργειας. Το βαρόμετρο που λέγεται  Γκουντάιτις είναι εκτός, ο Μακ δεν πατάει ακόμα καλά και ο Ουάιτ (παρότι το καλοκαίρι είπαμε ότι το σύστημα της Ζάλγκιρις τον έκανε να δείχνει πολύ καλύτερο είναι ένας  παίχτης που έχει παρουσιάσει το τι μπορεί να κάνει σε αυτό το επίπεδο) έχει μπει από την αρχή το «συρτάρι». Ίσως αυτή η εμφατική ήττα της κάνει καλό.  Οι ομάδες με ικανό προπονητή συνήθως απαντούν άμεσα μετά από τέτοια, άσχημα  αποτελέσματα.

Kostas Papanikolaou - Olympiacos Piraeus - EB19

Για τον Ολυμπιακό –όπως θα καταλάβατε από την αξιολόγηση- ήταν μια πολύ καλή βραδιά. Οι ερυθρόλευκοι για πρώτη φορά στη σεζόν δείχνουν μια συνέχεια και μια σταδιακή βελτίωση στην εικόνα τους. Δείχνουν σφυγμό και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η ομάδα πατάει καλύτερα στο παρκέ έχοντας ως βασικό όπλο τη βελτίωση στο κομμάτι του conditioning , κατάσταση που προσφέρει πολλαπλά οφέλη και στις δύο πλευρές του παρκέ. Μιλάμε για το ίδιο κομμάτι που μέχρι πρότινος αποτελούσε «μελανό σημείο» στο αγωνιστικό σώμα του συνόλου. Ο Ολυμπιακός πλέον βγαίνει μακριά από το Φάληρο τις επόμενες αγωνιστικές για δύο αναμετρήσεις υψηλών σφυγμών σε ΟΑΚΑ και Μαδρίτη. Πάνω από το ίδιο το αποτέλεσμα σε αυτή τη δυάδα παιχνιδιών,  έχει τεράστιο ενδιαφέρον να δούμε το αγωνιστικό πρόσωπο που θα παρουσιάσει σε ένα τόσο απαιτητικό περιβάλλον μια ομάδα η οποία βρίσκεται σε συνεχή άνοδο τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η συνέχεια είναι το παν…

 

Το πρώτο βήμα προς την εύρεση της πολυπόθητης ισορροπίας

Rick Pitino - Panathinaikos OPAP Athens - EB19

Εντυπωσιακός ο Παναθηναϊκός στο φετινό ντεμπούτο του Ρικ Πιτίνο, πέρασε πάνω από τη Μπασκόνια ισοπεδώνοντας τους Βάσκους στο ΟΑΚΑ. Το «τριφύλλι» διατήρησε το πολύ αποτελεσματικό πρόσωπο του στο επιθετικό κομμάτι απέναντι σε μια πολύ συμπαγή αμυντικά ομάδα και παράλληλα έδειξε μια πρώτη θετική ανταπόκριση στον βασικό στόχο του Αμερικανού προπονητή στη παρούσα φάση, την αμυντική βελτίωση. Αυτή άλλωστε αποτελεί το ζητούμενο ώστε να μπορέσουν οι πράσινοι να πιάσουν το status της two way-team, το οποίο αυτομάτως θα τους δώσει την ευκαιρία να κοιτάξουν στα μάτια τις ομάδες της ελίτ. Το φετινό ρόστερ είναι πιο σωστά στελεχωμένο, έχει παίχτες με προσωπικότητα και άλλους των οποίων η δυναμική μπορεί -με την έλευση του Πιτίνο- να φέρει (αν δεν το κάνει ήδη) δίπλα της την ένδειξη του πράσινου βέλους και της ανοδικής τάσης. Είναι αυτοί οι παίχτες οι οποίοι μπορούν να δώσουν την έξτρα ώθηση, αλλάζοντας τις προδιαγραφές αυτού του συνόλου στο δεύτερο κομμάτι της χρονιάς.

Πάμε να δούμε τι κρατάμε από το παιχνίδι του ΟΑΚΑ…

Jimmer Fredette - Panathinaikos OPAP Athens - EB19

-Το αναφέραμε στη τελευταία ανάρτηση με τα Power Rankings, το υπογραμμίζουμε και τώρα. Φέτος ο Παναθηναϊκός έχει καταφέρει να εντάξει σε μεγάλο βαθμό στο παιχνίδι του ένα στοιχείο που αποτελούσε εδώ και πολλά χρόνια ζητούμενο. Μια πραγματικά efficient επίθεση η οποία μπορεί να χτυπήσει τις άμυνες με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους στο μισό και στο ανοιχτό γήπεδο. Τα νούμερα των πρασίνων είναι πραγματικά εντυπωσιακά μιας και μετρούν 56.7 σε όρους Effective FG%, 38.7% στο τρίποντο, 19.2 εκτελέσεις από τη γραμμή των προσωπικών (μόνο ο Ολυμπιακός έχει περισσότερες με 19.9, πολύ σημαντική κατάκτηση για τις ομάδες μας) ενώ παράλληλα γράφουν το εντυπωσιακό 1.9 (!) στον δείκτη AST/TO (δεύτερη η Αναντολού με 1.6, σημαντική διαφορά που αναδεικνύει το μέγεθος της επιτυχίας των πρασίνων) σε υψηλό pace (72.7), για το 119.0 σε όρους Offensive Rating (No1 στη διοργάνωση). Ο κόσμος βλέπει τελικά πόσο παραγωγική μπορεί να είναι μια επίθεση όταν δίπλα στον μαέστρο Καλάθη τοποθετούνται αθλητές οι οποίοι μπορούν να σουτάρουν σε συνδυασμό με μια πιο φρέσκια γραμμή ψηλών με παιδιά που μπορούν να τελειώσουν φάσεις στο ζωγραφιστό.

 

Ioannis Papapetrou - Panathinaikos OPAP Athens - EB19

O τρόπος που οι πράσινοι ώθησαν σε κατάρρευση μια από τις καλύτερες άμυνες της διοργάνωσης είναι υποδειγματικός. Ο κόουτς Πιτίνο «πάτησε» επάνω στα δυνατά στοιχεία των παιχτών του δίνοντας παραπάνω έμφαση –σε σχέση με τις προηγούμενες αγωνιστικές- στις δράσεις που αφορούσαν τον Fredette. Είναι πολύ σημαντικό ότι ο Αμερικανός προπονητής φαίνεται ότι θέλει να δουλέψει off ball-καταστάσεις μαζί του. Παρότι διαχρονικά ο 30χρονος γκαρντ υπήρξε on ball σκόρερ, έχει τα «εργαλεία» για να λειτουργήσει σε off ball-δράσεις (σωστό διάβασμα των screens και της άμυνας μακριά από τη μπάλα ώστε να κάνει set up στον αμυντικό, pindown εκτέλεση) απλά πρέπει να τα καλλιεργήσει και να «νοσήσει» με το μικρόβιο της συνήθειας χωρίς φυσικά να παραμελήσει την ικανότητα του να λειτουργεί με τη μπάλα. Στην Ευρώπη άλλωστε όπου οι άμυνες είναι πολύ πιο δυνατές και το πλαίσιο χώρων μικρότερο, η δυνατότητα να σκοράρεις με όσο το δυνατόν λιγότερη ντρίμπλα είναι «χρυσάφι».

Αποτέλεσμα εικόνας για παο μπασκονια 100-68

-Είδαμε λοιπόν Triple Staggered Screen για τον Fredette,  αρκετό Spain PnR, Flex δράση η οποία ενέπλεκε αυτόν και τον Τόμας στο low post (έμφαση στην πάσα εκεί σε πρώτο χρόνο, δεύτερη επιλογή το σουτ του Jimmer) ως εισαγωγικό play στο transition και  1-4 low διάταξη με cross cuts (το χιαστί κόψιμο των wings που βλέπατε συνεχώς) των Fredette και Παπαπέτρου με τον Έλληνα φόργουορντ να επιβραδύνει στο κέντρο της ρακέτας (δεν ολοκλήρωνε το κόψιμο βγαίνοντας ψηλά)  θέλοντας να εξετάσει τις πιθανότητες εισαγωγικής πάσας για lay up (έμφαση και εδώ). Ο Fredette είχε το «πράσινο» να «σπάσει» τη ροή της δράσης βγαίνοντας πάλι από την ίδια πλευρά εφόσον διάβαζε πιθανό «λάθος» στην αμυντική στάση.

 

Μέσα από αυτό το πλαίσιο το οποίο συνδύαζε τις δεξιότητες των post up-forwards του Παναθηναϊκού με τις εκτελεστικές του Fredette, οι πράσινοι πήραν πόντους με σουτ, lay ups μετά από κάθετη πάσα ή curling. Kυρίως όμως, έδειξαν τη τάση τους να ακουμπήσουν στα ζεστά χέρια των πιο παραγωγικών παιχτών αυτού του ρόστερ (τουλάχιστον με βάση τη φόρμα τους στα τελευταία ματς).

Nick Calathes - Panathinaikos OPAP Athens - EB19

-Οι πράσινοι έστησαν στη Strong side το δίδυμο Fredette-Thomas ώστε να τιμωρήσουν την επιθετικότητα στις βοήθειες των Βάσκων απέναντι στα drives του Καλάθη μετά από ball screens στον άξονα. Ο διεθνής PG ήταν και πάλι εξαιρετικός, εκτελώντας με ακρίβεια (και) Side PnR δράσεις. Είναι προφανές ότι με 2on2 άμυνα είναι πολύ δύσκολο να αναχαιτιστεί.

 

Ο Παναθηναϊκός «επιτέθηκε» στη Hedge άμυνα των Βάσκων απέναντι στον Καλάθη με καλή κυκλοφορία ή ρήγμα που οδήγησε  τη μπάλα στο ζωγραφιστό ή σε Weak Side εκτέλεση.

-Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και σωστοί στις αξιολογήσεις μας, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, το ματσάρισμα με τη Μπασκόνια ευνοούσε εξ αρχής τους γηπεδούχους. Το σύνολο του Περάσοβιτς ερχόταν από δύο νίκες όμως σε καμία περίπτωση δεν είχε πείσει με την απόδοση του. Η επίθεση των Βάσκων δεν ρολάρει (θυμίζουν αναφορικά με τη φύση των προβλημάτων αυτών  τον αντίστοιχο περυσινό Παναθηναϊκό αν και το ρόστερ τους είναι διαφορετικό), η αδυναμία τους στη περιφερειακή εκτέλεση παραμένει σημαντική κυρίως λόγω του τρόπου που αναπτύσσονται και συνολικά αυτή η χαμηλή παραγωγική δυνατότητα ταβανιάζει τις πιθανότητες τους σε τέτοια, τόσο απαιτητικά εκτός έδρας παιχνίδια.

Pierria Henry - KIROLBET Baskonia Vitoria-Gasteiz - EB19

Σημειώστε επίσης ότι η απουσία του Γκαρίνο είναι αρκετά κομβική (μεγάλο πρόβλημα από εδώ και πέρα) μιας και είναι ένας αθλητής με τεράστια συμβολή στο κομμάτι της αμυντικής χημείας. Το μόνο σημείο που ουσιαστικά αποτελούσε πρόκληση για το «τριφύλλι» (στο ματσάρισμα με τους φιλοξενούμενους) είναι η ικανότητα τους στο ριμπάουντ. Ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε πρόβλημα εκεί δίνοντας 18 δεύτερες επιθέσεις στη Μπασκόνια. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίον η ισπανική ομάδα έμεινε κοντά στο σκορ μέχρι τη τελική ευθεία της δεύτερης περιόδου.

Shavon Shields - KIROLBET Baskonia Vitoria-Gasteiz - EB19

Ο Παναθηναϊκός «βούλιαξε» τους Βάσκους όταν ανέβασε τη γραμμή πίεσης στην άμυνα του  παίζοντας πιο αποτελεσματικά 4/4 τον Σενγκέλια στην πίσω γραμμή και ενεργοποιώντας δυναμικά double teams όταν ο Γεωργιανός σταρ έπαιρνε τη μπάλα σε mismatch καταστάσεις στα 5-6 μέτρα μακριά από το καλάθι. Όταν χάθηκε αυτό το σημείο αναφοράς από την επίθεση των φιλοξενουμένων, αυτοί έπεσαν εμφατικά και με πολύ θόρυβο. Πολύ καλή δουλειά από τον Ντίνο Μήτογλου εδώ αν και το αποτέλεσμα είναι προϊόν ομαδικότητας. Την ίδια στιγμή οι γηπεδούχοι βρήκαν ανοιχτό γήπεδο παίρνοντας 21 πόντους σε αυτές τις καταστάσεις ενώ η αντίστοιχη δική τους επίδοση στη transition άμυνα ήταν εξαιρετική.

Προσέξτε το footwork του διεθνούς PF στην άμυνα και το τρέξιμο του Ουάiλι στον κεντρικό διάδρομο, στοιχεία που στρώνουν το χαλί για τους Καλάθη-Fredette.

 

Φάνηκε άλλωστε στην επιμονή και τον τρόπο που αντιδρούσε ο κόουτς, θέλοντας να περάσει στους παίχτες ότι δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο ολιγωρίας σε επίπεδο συγκέντρωσης (η στάση τους μακριά από τη μπάλα, οι μάχες στο έδαφος που ορίζουν την κατάληξη των διεκδικήσεων) συγκεκριμένα σε αυτό το κομμάτι.

Tornike Shengelia - KIROLBET Baskonia Vitoria-Gasteiz - EB19

Οι Βάσκοι έχουν ακουμπήσει ολοκληρωτικά στο σπουδαίο ένας εναντίον ενός παιχνίδι του Σενγκέλια φέτος, αφήνοντας αναξιοποίητες τις υπόλοιπες δεξιότητες στο ρόστερ τους. Ο τρόπος που «βίαια» βάζουν σε πολλές περιπτώσεις τη μπάλα στο low post σε αυτόν, περιμένοντας να βγάλει το φίδι από τη τρύπα είναι χαρακτηριστικός. Στο ΟΑΚΑ μπόρεσαν να είναι ανταγωνιστικοί όσο τον αποσυμπίεσαν δουλεύοντας δράσεις για τους σουτέρ τους (4-man play στην πλευρά με screen του εκάστοτε σουτέρ στη μπάλα, circle cut και επιλογή μεταξύ cross & down screen) και όσο η πρόσβαση τους στο επιθετικό ριμπάουντ είχε νόημα (κυρίως σε επίπεδο ρυθμού). Στην επανάληψη σούταραν μάλιστα 2/16 τρίποντα. Η ήττα που ακολούθησε από την Ανδόρα δεν αποτελεί έκπληξη. Στη Βιτόρια χρειάζονται αλλαγές. Είτε αυτές αφορούν την αγωνιστική προσέγγιση, είτε πρόσωπα.

Αποτέλεσμα εικόνας για παο μπασκονια 100-68 τομας

Όλα αυτά φυσικά δεν μειώνουν την εξαιρετική απόδοση των πρασίνων. Απλά είναι προφανές ότι το σύνολο του Ρικ Πιτίνο οφείλει να δώσει έμφαση σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες (θρησκευτική προσήλωση στα Box-outs, hard close outs,  στιγμιαίο «πάγωμα» της μπάλας και της κίνησης του αντίπαλου ball handler μετά τα ball screens) ώστε να φτάσει στο σημείο να «σπρώχνει» συνεχώς την επίθεση μακριά από τη ρακέτα, φυλάσσοντας επαρκώς τη γραμμή του τριπόντου όπως άλλωστε επιβάλλει η διαχρονική φιλοσοφία του κόουτς.

Αποτέλεσμα εικόνας για παο μπασκονια 100-68 πιτινο

Εν κατακλείδι, το δείγμα των πρασίνων στο φετινό ντεμπούτο του Ρικ Πιτίνο ήταν απόλυτα θετικό. Ο προβολέας σωστά έχει στραφεί επάνω στο αμυντικό κομμάτι το οποίο το «τριφύλλι» οφείλει να βελτιώσει ώστε να κάνει το επόμενο βήμα στη σκάλα ανταγωνισμού. Το φετινό ρόστερ όπως έχουμε πει είναι ποιοτικότερο, πιο σωστά στελεχωμένο και η συνθήκη στην αφετηρία σαφώς πιο ευνοϊκή για τον κόουτς. Ο Καλάθης είναι απολαυστικός (νομίζω το καλύτερο individual show -και λόγω της σταθερότητας του- που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς στη διοργάνωση όσο και εάν ο όρος αυτός  για τον συγκεκριμένο παίχτη μοιάζει αδόκιμος) και η τάση για αξιοποίηση της τριάδας Fredette-Thomas-Παπαπέτρου στην επίθεση συν τη προσδοκώμενη βελτίωση της ελληνικής frontcourt (Μήτογλου-Παπαγιάννης), φέρνουν έναν άνεμο αισιοδοξίας στο ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός καλείται να κάνει τις απαραίτητες αυτές ζυμώσεις στο παιχνίδι μέσα από ένα ταξίδι στη «κόλαση» καθώς τις επόμενες σαράντα ημέρες θα αντιμετωπίσει διαδοχικά τους Ολυμπιακό, Μπαρτσελόνα (εκτός), Φενέρ, Μακάμπι (εκτός), Ρεάλ Μαδρίτης, ΤΣΣΚΑ (εκτός) και Ολίμπια (εκτός). Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα συμβεί σε αυτές τις έξι εβδομάδες που ακολουθούν. Όμως μπορούμε να πούμε με σχετική σιγουριά ότι στον οργανισμό των πρασίνων αισθάνονται σίγουρα καλά που σε αυτή τη διαδρομή, στο τιμόνι τους θα βρίσκεται ο κόουτς Πιτίνο…

 

Shane Larkin celebrates - Anadolu Efes Istanbul - EB19

Υ.Γ: Τρομακτικός απλά.

To να πετυχαίνεις 49 πόντους σε επίπεδο Ευρωλίγκας και σε αυτό το πλαίσιο χώρων που υπάρχει στην Ευρώπη είναι κάτι μοναδικό. Ο Shane Larkin είναι ένας εκπληκτικός παίχτης. Και κυρίως, πολύ “πεινασμένος”. Βig Bad Wolf mentality…

Nikita Kurbanov - CSKA Moscow - EB19

Υ.Γ1: Η ήττα της Μπαρτσελόνα δεν αποτελεί έκπληξη. Ομάδες του επιπέδου και της εμπειρίας της ΤΣΣΚΑ σχεδόν πάντα επιστρέφουν μετά από άσχημες εμφανίσεις, αυτό είναι κανόνας. Έκπληξη αποτελεί το μέγεθος της κατάρρευσης των Καταλανών όταν άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι διανύουν μια από “αυτές” τις βραδιές. Καμία φορά, κάνει καλό να βιώνεις τη ταπείνωση. Σε βοηθάει να καθαρίσεις το βλέμμα και το μυαλό σου ώστε να γυρίσεις πίσω καλύτερος, πιο “σοφός”.

Υ.Γ2: Την Παρασκευή έχουμε το πρώτο ντέρμπι “αιωνίων” στη σεζόν και παράλληλα την πρώτη τους σύγκρουση μετά τα περυσινά γεγονότα. Ήδη το κλίμα τριγύρω -και σε αντίθεση με το αγωνιστικό κομμάτι και την καλή κατάσταση των ομάδων μας- είναι πολύ τοξικό. Κρατείστε αυτή τη τοξικότητα έξω από εδώ. Είναι πολύ εύκολο να γίνει από εμένα μέσα από τη διαχείριση σχολίων αλλά πιστέψτε με, έχει άλλη αξία να διαφυλάξτε το καλό κλίμα εσείς, χωρίς παρέμβαση. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχει μετά από ένα τέτοιο ντέρμπι θυμός, νεύρα, αγανάκτηση ή διάθεση για καζούρα. Όμως εάν νιώσετε ότι δεν έχετε “φίλτρα”, μη μπείτε στον κόπο να σχολιάσετε μέχρι να πέσουν οι σφυγμοί. Κάθε τέτοιο παιχνίδι άλλωστε αποτελεί ένα τεστ για όλους εμάς εδώ μέσα. Ελπίζω να το περάσουμε με καλό βαθμό.