2018 EL Playoffs: Basketball Industry Predictions

 Î‘ποτέλεσμα εικόνας για f4 belgrade

Το Hoopfellas σας παρουσιάζει το ετήσιο γκάλοπ  με τα προγνωστικά των επαγγελματιών της βιομηχανίας του αθλήματος ανά την Ευρώπη, φιλοξενώντας παράλληλα  τον υπεύθυνο του international scouting των Ντιτρόιτ Πίστονς και “θρύλο” της Ευρωλίγκας, J.R. Holden. Η οπτική και οι αναλύσεις της ελληνικής προπονητικής σχολής από τους Κώστα Μέξα και Μάνο Μανουσέλη. Η ώρα της αλήθειας έφτασε. Καλώς ήλθατε στο κομμάτι της χρονιάς, όπου ο ισχυρότερος μυς είναι το μυαλό..

 

Σχετική εικόνα

Καλησπέρα σε όλους. Αυτό το τρίπτυχο, Άνοιξη-Μ. Εβδομάδα-Playoffs Eυρωλίγκας που τόσες αναμνήσεις μας έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια, έχω την εντύπωση πλέον ότι έχει αποκτήσει τη δική του “μυρωδιά” που μεταφράζεται σίγουρα διαφορετικά στα αισθητήρια όργανα του καθενός μας. Το οσφρίζεσαι ότι έρχεται, λαμβάνεις την έλευση του. Έφτασε η στιγμή λοιπόν που όλοι περιμέναμε. Από την ερχόμενη Τρίτη θα υπάρξει μόνον “αλήθεια”. Είναι η στιγμή για την οποία δούλεαν όλοι από το ξεκίνημα της σεζόν. Είναι η περίοδος όπου ο δυνατότερος μυς είναι το μυαλό..

Αποτέλεσμα εικόνας για pao real madrid 2018

Το Hoopfellas θα αποτελέσει και αυτή τη χρονιά το “The place to be” σε αυτή τη καυτή περίοδο των playoffs. Πρόκειται άλλωστε για ένα σημείο της σεζόν όπου τα νούμερα μας χτυπούν “κόκκινο” και οι ρυθμοί ανεβαίνουν ώστε το αποτέλεσμα να δικαιολογεί, χωρίς τη παραμικρή αμφιβολία, τον τίτλο του “καλύτερου μέρους για να βρίσκεσαι..”

Φέτος έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τον υπεύθυνο του διεθνούς scouting των Ντιτρόιτ Πίστονς John Robert Holden ο οποίος παρακολουθεί στενά (η δουλειά του είναι άλλωστε) το ευρωπαϊκό μπάσκετ καθώς και δύο σπουδαίες αναλύσεις από τον Μάνο Μανουσέλη και τον Κώστα Μέξα, τους εκπροσώπους της ελληνικής προπονητικής σχολής. Ξεκινάμε..

O JR..

Αποτέλεσμα εικόνας για jr holden cska

O νυν scouter των Detroit Pistons, JR Holden, είναι ένας άνθρωπος που έζησε από πρώτο χέρι και σε μεγάλη συνέχεια το ιδιαίτερο κλίμα που επικρατεί σε αυτές τις αναμετρήσεις. Τα εννιά χρόνια στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, τα δύο τίτλοι Ευρωλίγκας (2006, 2008) και οι οχτώ συνεχόμενες παρουσίες σε F4 αποτελούν γαλόνια που μιλούν από μόνα τους. Παράλληλα μιλάμε για έναν αθλητή που έχει περάσει από τη χώρα μας (κατακτώντας τον τίτλο του πρωταθλητή με την ΑΕΚ) και γνωρίζει καλά την ιδιοσυγκρασία που χαρακτηρίζει τις ελληνικές ομάδες και δη, στη περίπτωση μας, τους δύο “αιωνίους”.

Πάμε στις προβλέψεις του JR αποκλειστικά για τη σελίδα μας..

Σχετική εικόνα

 

“Καλησπέρα Hoopfelliers..!

Τα προγνωστικά μου για τα playoffs της φετινής Ευρωλίγκας..

ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Χίμκι

Αποτέλεσμα εικόνας για cska khimki 2018

Η ΤΣΣΚΑ έχει βελτιωθεί και δυναμώσει αρκετά όσο προχωρούσαμε στη φετινή σεζόν και μοιάζει έτοιμη για ένα ακόμα ταξίδι στο F4 της Ευρωλίγκας. Η Χίμκι είναι μια καλή ομάδα η οποία όμως δε παίζει ιδιαίερα καλά τελευταία και αυτό δεν είναι καλό σημάδι από τη στιγμή που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα τόσο δυνατό, ποιοτικό σύνολο όπως αυτό της ΤΣΣΚΑ. Οι role players της Χίμκι θα πρέπει να ανεβάσουν την απόδοση τους σε πολύ υψηλό επίπεδο ώστε αυτό το ματσάρισμα να μετατραπεί σε μια ανταγωνιστική, ενδιαφέρουσα σειρά.

Θα πάρω ΤΣΣΚΑ στο 3-0 ή 3-1.

Φενέρμπαχτσε-Μπασκόνια

Αποτέλεσμα εικόνας για fenerbahce baskonia 2018

Δε μπορώ να πάω ενάντια στους πρωταθλητές Ευρώπης. Όσο καλοί και εάν εμφανίστηκαν πέρυσι, έχω την εντύπωση ότι φέτος μπορούν να παρουσιαστούν ακόμα λίγο καλύτεροι. Οι προσθήκες των Ουοναμέικερ, Μέλι, Γκούντουριτς σε συνδυασμό με τις δεξιότητες και τη σκληράδα των βετεράνων του περυσινού ρόστερ.. Μοιάζουν τρομακτικά καλοί. Η Μπασκόνια είναι ταλαντούχα ομάδα αλλά όχι τόσο δυνατή για να βγάλει έξω τη Φενέρ.

Νομίζω ότι η σειρά θα πάει στο 3-0, 3-1 και εδώ.

Ολυμπιακός-Ζαλγκίρις

 

Αποτέλεσμα εικόνας για osfp zalgiris 2018

Ο Ολυμπιακός κινήθηκε στην αγορά προβαίνοντας σε προσθήκες αργά στη σεζόν ακριβώς για αυτό της το σημείο, τα playoffs της Ευρωλίγκας. Νομίζω ότι εδώ θα έχουμε μια σειρά πέντε παιχνιδιών. Όλοι γνωρίζουν ότι στη περίπτωση που φτάσουμε σε αυτό το οριακό σημείο, με ένα παιχνίδι να κρίνει τα πάντα, οτιδήποτε μπορεί να συμβεί. Η Ζαλγκίρις δεν θα εμφανιστεί “ήσυχη”. Διαθέτει έναν εκπληκτικό προπονητή στο πρόσωπο του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και έναν πόιντ γκαρντ που διανύει χρονιά-φαινόμενο, τον Κέβιν Πάνγκος. Αυτή η ομάδα θα παλέψει μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Πιστεύω πάντως ότι στο τέλος ο Ολυμπιακός και ο “θρύλος” του, Βασίλης Σπανούλης, θα αποδειχθούν too much για τη λιθουανική ομάδα.

Θα πάρω Ολυμπιακό με 3-2.

Παναθηναϊκός-Ρεάλ Μαδρίτης

Αποτέλεσμα εικόνας για pao real madrid 2018

Αυτή μοιάζει ως ίσως η καλύτερη σειρά των φετινών playoffs. To veteran leadership και η γνώση των Νικ Καλάθης, Κέη Σι Ρίβερς, Τζέιμς Γκιστ και της υπόλοιπης ομάδας απέναντι στη F4 tested, δυνατή Ρεάλ Μαδρίτης του νεαρού σούπερ σταρ Λούκα Ντόνσιτς. Noμίζω εδώ το 50-50 σε επίπεδο πιθανοτήτων (μια άδηλη έκβαση) είναι αντιπροσωπευτικό για το ματσάρισμα.

Εάν πρέπει οπωσδήποτε να διαλέξω, θα έλεγα ότι ο Παναθηναϊκός μετά από σκληρή μάχη θα πάρει το εισιτήριο για το F4 με σκορ 3-2. Θα είναι μια εκπληκτική σειρά..

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για antique europe map with compass 2018

 

Tι λέει όμως η Ευρώπη για τα τέσσερα ζευγάρια των playoffs;

 

Από το βράδυ της Μ.Παρασκευής όταν και έγιναν γνωστά τα ζευγάρια, ξεκινήσαμε τη καθιερωμένη διαδικασία επικοινωνίας με τους επαγγελματίες της βιομηχανίας του αθλήματος ανά την Ευρώπη ώστε να πιάσουμε τον παλμό και να δούμε την οπτική τους για τα παιχνίδια που ακολουθούν και θα μας καθηλώσουν τις επόμενες εβδομάδες. Είναι ωραίο να έρχεσαι σε επαφή με άτομα διαφορετικών φιλοσοφιών και να βλέπεις το πως λαμβάνει ο καθένας από τη δική του πλευρά το συναπάντημα για κάθε ομάδα. Είναι επίσης μια ευκαιρία για να μάθεις νέα, πληροφορίες και κυρίως να διατηρήσεις την επικοινωνία με τις επαφές σου. Tα demographics (άποψη σε συνάρτηση με πολλές παραμέτρους) έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Όπως σας είπα και πέρυσι..

Κάποια στιγμή ίσως ρίξουμε μαζί μια πιο inside ματιά στις απόψεις αυτών των ανθρώπων δεδομένου ότι εάν λάβουμε υπόψιν το background, τη καταγωγή, τα μπασκετικά ιδεώδη και τη φιλοσοφία, τη θέση εργασίας ή το περιβάλλον που αναπτύχθηκε ως αθλητική προσωπικότητα μπορούμε να βγάλουμε πολύ χρήσιμα κοινωνιολογικά συμπεράσματα πάντα σε συνάρτηση με το αντικείμενο μας. Πιστέψτε με, για τη κοινότητα μας η οποία θέλει να βλέπει το άθλημα πιο βαθιά, κάτι τέτοιο θα έχει τρομερό ενδιαφέρον..

Τα αποτελέσματα του γκάλοπ μας..

Σχετική εικόνα

 

CSKA Moscow-Khimki  97.2%- 2.8%

Συντριπτική η πλειοψηφία υπέρ της ΤΣΣΚΑ. Η συνέπεια που δείχνει η “αρκούδα” διαχρονικά σε αυτή τη φάση της σεζόν σε συνδυασμό με τη φετινή ποιότητα του συνόλου του Δημήτρη Ιτούδη λειτουργεί καταλυτικά. Η Χίμκι πήρε ελάχιστες ψήφους και αυτές είχαν να κάνουν κυρίως με την ενδεχόμενη απουσία του Κάιλ Χάινς από τη σειρά. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα μπαίνει στα playoffs ως το απόλυτο outsider.

 

Fenerbahce-Baskonia  89.8%- 10.2%

H Φενέρ και το ασύλληπτο ποσοστό του Ομπράντοβιτς στα playoffs οδήγησαν τους “ειδικούς” να ψηφίσουν υπέρ της σε ποσοστό που ακούμπησε το 90%. Το 3-1 αποτέλεσε τη δημοφιλέστερη επιλογή. Έχει ενδιαφέρον πάντως το γεγονός ότι εντοπίστηκε σε σημαντικό ποσοστό (στα όρια του 40%) μια τάση απόψεων οι οποίες υποστηρίζουν ότι θα έχουμε μερικά πραγματικά κλειστά παιχνίδια στη σειρά. Δεύτερο (έστω και οριακά) δημοφιλέστερο αποτέλεσμα το 3-2 (σε σχέση με το 3-0)..

 

Οlympiakos-Zalgiris Kaunas 66.3%- 33.7%

Στo πλεονέκτημα της εμπειρίας του Ολυμπιακού ακούμπησε μεγάλο ποσοστό των ατόμων που συμμετείχαν στο γκάλοπ. Η Ζαλγκίρις χαίρει τεράστιας εκτίμησης από τη μπασκετική κοινότητα των επαγγελματιών. Η πιθανότητα να εξαντληθεί η σειρά φέρεται αρκετά δυνατή με το 3-2 υπέρ των ερυθρολεύκων να αποτελεί μακράν τη δημοφιλέστερη επιλογή.

 

Panathinaikos-Real Madrid  44.8%-55.2%

Yπογραμμίστηκε ως η πιο δύσκολη στην ανάγνωση της σειρά από μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων. Φυσιολογικό.. Παρατηρείται σε σημαντικό ποσοστό μια τάση προς την άποψη ότι η Ρεάλ με άρμα μάχης την ευχέρεια της σε παραγωγικό επίπεδο μπορεί να σπάσει την έδρα πιο εύκολα από ότι η ελληνική ομάδα. Ισραήλ και Ρωσία έδωσαν τη ψήφο τους στον Παναθηναϊκό σε αντίθεση με τη Σερβία και τη Τουρκία οι οποίες ψήφισαν Ρεάλ. Οι πράσινοι πήραν ένα υπέρ τους 57% στη περίπτωση που φθάσουμε σε πέμπτο ματς..

 

To Βracket του Σαρπ για το Hoopfellas..

Σχετική εικόνα

Ο Ντέρικ Σαρπ υπήρξε από τους αγαπημένους αθλητές της σελίδας μας λόγω της σκληράδας, της έντονης μαχητικότητας που εμφάνιζε σε οριακές καταστάσεις και του clutch χαρακτήρα που τον συνόδευε σε όλη του τη καριέρα. Μιλάμε για ΤΑ intangibles..

 

Kαι επειδή ο Ντέρικ νιώθει ακόμα clutch, θέλησε να το προχωρήσει μέχρι τέλους το πράγμα..

“Καλησπέρα στο Hoopfellas. Oι -χωρίς φόβο- προβλέψεις μου για τη συνέχεια της Ευρωλίγκας..

Σχετική εικόνα

CSKA-Khimki: CSKA

Fenerbahce-Baskonia: Fenerbahce

OSFP-Zalgiris: OSFP

PAO-Real Madrid: PAO

 

F4, BEOGRAD

CSKA-PAO: CSKA

FENERBAHCE-OSFP: OSFP

 

CSKA MOSCOW EUROLEAGUE CHAMPIONS..”

 

Αυτά από τον Ντέρικ. Χωρίς φόβο όντως..

 

 

 Πάμε και στον κόουτς Κώστα Μέξα ο οποίος μας παραθέτει μια εξαιρετική ανάλυση των τεσσάρων ζευγαριών.

 Αποτέλεσμα εικόνας για κωστας μεξας τρικαλα

“Καλησπέρα στην κοινότητα του Hoopfellas που με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώνω κι εγώ όπως και πολύς κόσμος ότι ‘’μεγαλώνει’’ χρόνο με το χρόνο  και έχει σημαντική επίδραση στον τρόπο σκέψης των μπασκετοφιλων και όχι μόνο. Ευχαριστώ τον Δημήτρη για την πρόσκληση να αναλύσουμε τα ζευγαριά των play off  της Ευρωλίγκας και να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε(σίγουρα κάτι παρακινδυνευμένο) τις  4 ομάδες που θα πάνε στο Βελιγράδι.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για cska khimki 2018

CSKAKHIMKI: Πρόκειται για ένα ζευγάρι με ξεκάθαρο φαβορί –CSKA- όπως έχουν δείξει και τα 4 φετινά παιχνίδια σε EUROLEAGUE και VTB όχι μόνο για το αποτέλεσμα αλλά και για την εικόνα των ομάδων σε αυτά τα παιχνίδια. H ικανότητα της CSKA να δημιουργεί ή να εκτελεί τόσο μέσα από καταστάσεις συνεργασίας όσο και 1on1 όταν αυτό χρειάζεται, την καθιστά φαβορί απέναντι σε μια ομάδα που θα προσπαθήσει κατά κύριο λόγο μέσα από την switching defense να αλλάξει τους χρόνους και τον τρόπο εκτέλεσης της επίθεσης της. Η εικόνα και άνεση που εκτέλεσε βέβαια η CSKA στο τελευταίο ματς απέναντι σε αυτή την άμυνα της δίνει νομίζω ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Πιθανή απουσία Hines δημιουργεί σίγουρα ένα σημαντικό κενό ειδικά στο κομμάτι της άμυνας(pick and roll defense-hedge out ή switch- και αμυντικό rebound όπου σίγουρα η Khimki θα πιέσει πολύ). Από την άλλη πλευρά η κατάσταση του Honeycutt είναι σημαντική παράμετρος, ειδικά με τον τρόπο άμυνας της Khimki, καθώς με την αθλητικότητα του καλύπτει αρκετές από τις αδυναμίες που δημιουργούνται με τις αλλαγές. Ροντρίγκεθ (post up -pick and roll) και Σβέντ (post up από αλλαγές- off ball screen που καταλήγουν σε pick and roll) θα έχουν πολύ δουλειά στην άμυνα καθώς θα είναι σίγουρα οι πρώτοι στόχοι των δυο πολύ σημαντικών Ελλήνων προπονητών. Πρόβλεψη: 3-1 CSKA

 Î‘ποτέλεσμα εικόνας για baskonia fenerbahce 2018

FENERBASKONIA:Πολύ σπουδαίο ζευγάρι ,με δύο από τις καλύτερες επιθετικά ομάδες της διοργάνωσης με διαφορετικά χαρακτηριστικά η κάθε μια. Το πολύ υψηλού επιπέδου half court execution από την μια απέναντι σε μια πολύ καλή high pace offense από την άλλη, με αρκετή δημιουργία και από τις 2 ομάδες- περισσότερες από 19 ασσίστ μ.ο. Η κατάσταση που θα βρεθεί ο Σλούκας αναφορικά με το πόσο καλά θα τρέξει την επίθεση της Φενέρ, η αποτελεσματικότητα των γκαρντ και forward στις close out καταστάσεις που θα δημιουργηθούν από την hedge out άμυνα της Baskonia, το αμυντικό transition και το ματσάρισμα με τονΣενγκέλια (ίσως δούμε και αρκετό Κάλινιτς πάνω του) είναι σημαντικά για την Φενέρ. Από την άλλη πλευρά, η αντίδραση απέναντι στην switching defense  θα είναι σημαντική για την Baskonia (πόσο καλά διαβάσουν τα guards και θα αποφασίσουν το μέσα ή το έξω mismatch, όπως και η ικανότητα δημιουργίας των ψηλών μετά από παγίδα στο low post), πόσο καλά θα σουτάρουν από το 3ποντο, η πίεση που θα βάλουν στο επιθετικό ριμπάουντ είτε μετά από αλλαγές είτε μετά από rotations που δημιουργεί η hedge out defense και τέλος το πόσο δυνατή θα είναι πνευματικά για μια τόσο σκληρή σειρά αγώνων απέναντι σε μια ομάδα που έχει δείξει τα τελευταία χρόνια ότι ξέρει τι πρέπει να κάνει για να επιβληθεί στον αντίπαλο της σε όλα τα επίπεδα. Πρόβλεψη: 3-1 FENER χωρίς να αποκλείω 3-2 και με σπασίματα έδρας εκατέρωθεν.

Αποτέλεσμα εικόνας για osfp zalgiris 2018

OLYMPIAKOSZALGIRIS:Η ομάδα με το καλύτερο DEF RAT στη φετινή διοργάνωση απέναντι σε μια από τις πιο δουλεμένες επιθέσεις (19.6 assist pg). Η κατάσταση στην οποία θα επιστρέψουν οι τραυματίες του Ολυμπιακού –ειδικά Πρίντεζης και Παπανικολάου- θα είναι κομβική γιατί ματσάρουν  πάνω σε πολύ βασικές επιθετικές καταστάσεις της Ζαλγκίρις. Η αμυντική προσήλωση του Ολυμπιακού απέναντι σε μια ομάδα με ποικιλία στον τρόπο επίθεσης που τον συνδυάζει και με σωστό διάβασμα θα είναι καθοριστική, το πόσο γρήγορα θα κυκλοφορήσει την μπάλα στο μισό γήπεδο μετά από τα hedge out στα pick and roll αλλά και το πόσο καλά θα σουτάρει από τα 6.75 θα παίξουν σημαντικό ρόλο. Σημαντική η φθορά του Γιανκούνας (από τον Πρίντεζη σαν 4 και τους Μιλουτίνοφ-ΜακΛίν σαν 5) καθώς είναι ο παίκτης που χρησιμοποιεί η Ζαλγκιρις για να αλλάξει τρόπο παιχνιδιού. Η Ζαλγκίρις θα επιδιώξει να επιτεθεί στον Σπανούλη με διάφορους τρόπους που θα εξαρτώνται από το match up που θα υπάρχει κάθε φορά (Μίλακνις- off ball screens, Toupane,Ulanovas-post up, Misic,Udrih-pick and roll και σε switch defense Jankunas or 5’s post up), σε κοντά σχήματα να βάλει την μπάλα στο post, να βρει με τον Pangos mid range game στην flat defense του Ολυμπιακού στο pick and roll και φυσικά τα αγαπημένα και safe plays  για τον Jankunas. Ο Ολυμπιακός έχει κίνητρο, εμπειρία, ικανότητα άλλα και ερωτηματικό την κατάσταση λόγω των τραυματισμών, ενώ η Ζαλγκίρις με βάση το τεράστιο κίνητρο θα προσπαθήσει να καλύψειτηνέλλειψηεμπειρίαςσετέτοιες καταστάσεις που σίγουρα διαφέρουν από τα ματς της κανονικής περιόδου. Πρόβλεψη:OLYMPIAKOS 3-2 αλλά 51-49%

 Î‘ποτέλεσμα εικόνας για pao real madrid 2018

PAOREAL:Μεγάλη σειρά με αντιπάλους δυο από τις ομάδες που αποτελούν τα βαριά χαρτιά της διοργάνωσης. Δύο ομάδες που παρουσίασαν σκαμπανεβάσματα μέσα στη χρονιά για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, αλλά που τώρα δείχνουν πιο έτοιμες για να παλέψουν την πρόκριση στο F4. O ΠΑΟ θα προσπαθήσει έχοντας και το αβαντάζ έδρας να παίξει με πολύ υψηλή ενέργεια στην άμυνα του, που θα τον βοηθήσει να βγάλει την Ρεάλ από καταστάσεις δημιουργίας και θα του δώσει ευκαιρίες για να τρέξει στο παρκέ με αρκετά παιδιά που έχουν αυτή τη δυνατότητα. Η pick and roll defense με τις συνεχείς αλλαγές απαιτεί πολύ μεγάλη προσπάθεια και θα είναι κλειδί η ποιότητα εκτέλεσής της για να έχει επιτυχία απέναντι σε μια ταλαντούχα επιθετική ομάδα, που είναι καλή και στο επιθετικό ριμπάουντ. Ενδιαφέρον θα είναι αν θα υπάρξειhedge out στα όρια της παγίδας απέναντι στον Doncic όπως στο ματς του πρώτου γύρου και πως αυτός θα αντιδράσει (8 λάθη σε εκείνο το ματς). Το πόσο καλά θα σουτάρει ο Καλάθης μπορεί να είναι σημαντικό στη σειρά γιατί συνήθως ο κόουτς Λάσο ρισκάρει μαζί του παίζοντας under- ακόμα και σε repickκάποιες φορές- θέλοντας να χαλάσει τη δημιουργία και να παίξει με το μυαλό του παίκτη. Η Ρεάλ, που παρουσιάζει μεγαλύτερη ισορροπία στο παιχνίδι της αναφορικά με την εικόνα εντός και εκτός έδρας, θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τις αλλαγές στην άμυνα του ΠΑΟ-κλειδί οι αποφάσεις των guards στο να μην επιμείνουν μόνο στο δικό τους mismatch, να οδηγήσει όσο μπορεί την μπάλα στην άμυνα της πάνω στον Tavares, που είχε μεγάλο impact στο ματς της Μαδρίτης και να μην αφήσει τον ΠΑΟ να τρέξει ειδικά στο ΟΑΚΑ (κάτι που σημαίνει πολύ καλές επιθετικές επιλογές). Η καλή κατάσταση που δείχνουν να είναι Ράντολφ και Αγιόν είναι πολύ σημαντικό  στοιχείο για τα ματσαρίσματα με Γκιστ και Σίνγκλετον. Είναι δυο ομάδες με αρκετές επιλογές και είναι πιθανόν να κρίνουν τα ματς διαφορετικοί παίκτες κάθε φορά. Πρόβλεψη: PAO 3-2 αλλα με 51-49% και πιθανά σπασίματα έδρας.

 

Να ευχηθούμε να δούμε μπάσκετ υψηλού επιπέδου από top class ομάδες που καθοδηγούνται όλες από εξαιρετικούς προπονητές και μακάρι στο Βελιγράδι να έχουμε δυο ελληνικές ομάδες..”

 

Ευχαριστούμε πολύ τον κόουτς Μέξα για την καίρια ανάλυση του στη σελίδα και πηγαίνουμε μέχρι τη Ντόχα για να διαβάσουμε τις σκέψεις του κόουτς Μάνου Μανουσέλη, αποκλειστικά για το Hoopfellas..

Αποτέλεσμα εικόνας για μάνος μανουσέλης

“Καλημέρα από την Ντόχα

Δέχθηκα με χαρά την πρόταση του Δημήτρη να συμμετέχω στην συζήτηση για τα πλέι οφς της Ευρωλίγκα. Παρακολουθώ την σελίδα και έχω εντυπωσιαστεί από το υψηλό επίπεδο των φίλων του μπάσκετ που παίρνουν μέρος και τον τρόπο που προσεγγίζουν το παιχνίδι. Πρόκειται όντως για ένα ξεχωριστό basketball brain tank..

Όταν βρίσκεσαι μακριά από την Ελλάδα αντιλαμβάνεσαι ακόμη πιο εύκολα πόσο έχουν βελτιωθεί οι γνώσεις του μπασκετικού  κοινού στην χώρα μας και εκτιμάς περισσότερο το ότι μπορείς να κουβεντιάζεις για λεπτομέρειες του παιχνιδιού με ανθρώπους που μπορεί να μην είναι επαγγελματίες, αλλά αγαπούν την πορτοκαλί μπάλα μερικές φορές περισσότερο από εκείνους που ζουν από αυτήν!

Θεωρώ, λοιπόν, τιμή μου την ευκαιρία να μοιραστώ με τα μέλη της κοινότητας τις όποιες εκτιμήσεις και απόψεις έχω για τα πλέι οφς, αλλά και να δούμε μαζί στην συνέχεια τι θα συμβεί πάνω στο παρκέ.

Η λογική λέει ότι οι τέσσερις ομάδες που είναι φαβορί για το Βελιγράδι είναι εκείνες που έχουν το πλεονέκτημα έδρας. Μόνο που σχεδόν κάθε χρόνο αυτό το επιχείρημα αποδεικνύεται ανεπαρκές στην πράξη. Ας ελπίσουμε ότι τόσο ο Παναθηναϊκός, που έχει την πιο δύσκολη αποστολή απέναντι στην Ρεάλ, όσο και ο Ολυμπιακός που καλείται να κόψει τον βήχα στην φιλόδοξη Ζαλγκίρις, δεν θα γίνουν θύματα εκπλήξεων.

Τι περιμένουμε, λοιπόν,  να δούμε στις τέσσερις σειρές και γιατί:

ΤΣΣΚΑ  – ΧΙΜΚΙ

ΠΡΟΒΛΕΨΗ : 3-1

Σχετική εικόνα

 

Η ΤΣΣΚΑ ήταν μακράν της δεύτερης η καλύτερη ομάδα της κανονικής περιόδου στην Ευρωλίγκα. Ειδικά στην επίθεση τα προβλήματα που βάζει στον αντίπαλο έχουν τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας στην Ευρώπη.

Το να κάνει ο αντίπαλος scoutingστα playsτης ομάδας του Δημήτρη Ιττούδη είναι χαμένος χρόνος γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοχών ολοκληρώνεται με αποφάσεις  – σεμινάριο πάνω στο spacing, το closeout και την δημιουργία καταστάσεων 2 εναντίον 1 στην αδύνατη πλευρά της άμυνας.

Με offensive rating στο 122.4 και true shooting percentage 62.6 η δουλειά της αντίπαλης άμυνας φτάνει στα όρια του mission impossible.

Είναι κοινή αίσθηση της πλειοψηφίας των φίλων του μπάσκετ ότι αν ο τίτλος κρινόταν σε μια σειρά αγώνων, η Ρωσική ομάδα θα ήταν το απόλυτο φαβορί.

Υπό αυτή την έννοια, η Χίμκι του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι άτυχη που πέφτει πάνω στην πρωταθλήτρια Ρωσίας, διότι οι όποιες πιθανότητες έχει να νικήσει οποιοσδήποτε την ΤΣΣΚΑ εξαντλούνται σε ένα ματς.

Το να αμφισβητηθεί το winning attitudeτων παικτών του Ιττούδη και η αντίδραση τους σε συνθήκες πίεσης – όπως και το να εκτεθούν οι αμυντικές τους αδυναμίες, κυρίως στον τομέα του ριμπάουντ – είναι κάτι που μπορούμε να το δούμε μόνο στο Βελιγράδι.

Όπως είναι τώρα τα πράγματα, με όλα τα ματς στην Μόσχα, χωρίς ταξίδια και ατμόσφαιρα θεάτρου στο γήπεδο, το ενδιαφέρον της σειράς μετατοπίζεται στην κόντρα των δύο Ελλήνων προπονητών, που είναι δεδομένο ότι θα παρουσιάσουν νέες ιδέες στο παρκέ.

Η Χίμκι έτσι και αλλιώς θεωρείται επιτυχημένη. Δεν είναι και λίγο πράγμα ότι εξασφάλισε για πρώτη φορά την συμμετοχή της στα πλέι οφς, την στιγμή που ομάδες –θρύλοι όπως η Μπαρτσελόνα και η Μπασκόνια θα τα δουν από την τηλεόραση.

Ο κόουτς Μπαρτζώκας με όπλο την ικανότητα του Γκιλ να προσφέρει σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού, το απρόβλεπτο που χαρακτηρίζει τον Σβεντ και την ομαδικότητα των υπολοίπων, μπαίνει στην σειρά ξέροντας ότι είναι το αουτσάιντερ και ότι όση πίεση βάλει στους πρωταθλητές θα είναι κέρδος για την ομάδα του.

Η τετράδα Σέρτζιο, Χίγκινς, Κλάϊμπερν και Ντε Κολό (56 π., 12.5 ασίστ) θα βρει απέναντι της μόνο δύο παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων (Σβεντ, Γκιλ) και η υπεροχή της ΤΣΣΚΚΑ σε επίπεδο προσωπικοτήτων δεν μπαίνει καν σε συζήτηση. Υπό αυτή την έννοια, για να γίνει μια μεγάλη ανατροπή από την πλευρά της Χίμκι, θα πρέπει να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα τραυματισμών και να αναδειχθούν ως πρωταγωνιστές παίκτες που ως τώρα δεν ήταν συνεπείς, αλλά έχουν δυνατότητες (Χάνικατ, Αντερσον, Ρόμπινσον). Περισσότερο, όμως, από οτιδήποτε άλλο, το εμπόδιο που καλείται να ξεπεράσει ο Μπαρτζώκας είναι να ενεργοποιήσει τον Σβεντ, ώστε να παίξει για την ομάδα και να ασχοληθεί με την άμυνα… Γι’ αυτό τον λόγο είναι δύσκολο να δούμε ότι η ΤΣΣΚΑ μπορεί να χάσει περισσότερο από ένα ματς σε αυτή την σειρά.

 

 

ΦΕΝΕΡ  – ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ

ΠΡΟΒΛΕΨΗ : 3-1

 

Σχετική εικόνα

Η Φενέρ εδώ και πολύ καιρό έχει μπει σε playoffs–mode και η Μπασκόνια θα βρει απέναντι της μια ομάδα σε αποστολή. Το επίπεδο της έντασης και η ενέργεια που βγάζει η ομάδα του Ομπράντοβιτς δείχνει ότι για μια ακόμη φορά ο κόουτς  έχει χρησιμοποιήσει την κανονική περίοδο, για να χτίσει την ομάδα όπως την θέλει, ώστε να αποδώσει όταν κρίνονται οι τίτλοι.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης παρά το ότι έχασαν τον Μπογκντάνοβιτς και τον Ούντο συνεχίζουν να παράγουν ομαδικό μπάσκετ που προκαλεί θαυμασμό με την εικόνα του, καθώς μετά από τόσα χρόνια παρουσίας στην Κωνσταντινούπολη ο Ζοτς έχει βρει ένα κορμό αθλητών με τον οποίο βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος.

Οι ιδέες του κόουτς και ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο η Φενέρ εκμεταλλεύεται όλο το εύρος των 24 δευτερολέπτων για να βρει το σουτ που θέλει σχεδόν σε κάθε κατοχή (116.8 offensive rating, 60.2 true shooting percentage, 20.5 ασίστ για 12.5 λάθη) την μετατρέπουν σε αληθινή μηχανή που δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει όποια ομάδα δεν βρίσκεται στο ίδιο πνευματικό επίπεδο.

Η Μπασκόνια με τον Σενγκέλια και τον Βόιτμαν (η όπως αλλιώς λέγεται ο Γερμανός ψηλός) να σχηματίζουν μια εξαιρετική frontline (πλησιάζουν μαζί 23 πόντους, 11 ριμπάουντ, 4 ασίστ) που μπορεί να λειτουργήσει τόσο μέσα όσο και έξω από την ρακέτα, έχει δυνατότητες και μπορεί να ακολουθήσει ως ένα βαθμό την Φενέρ ανεβαίνοντας πάνω από τους 80 πόντους, ειδικά μέσα στο γήπεδο της. Η ισπανική ομάδα μπορεί να παίξει γρήγορα με πέντε παίκτες, ακόμη και να βάλει το τέσσερα της να πάρει αποφάσεις στο ανοικτό γήπεδο, της λείπει όμως ο χαρακτήρας και η σκληράδα που απαιτείται, για να κερδίσει τρεις φορές την πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Το δίδυμο Μπομπουά – Γκρέϊντζερ με την ταχύτητα και το σκορ που φέρνει στο τραπέζι, μπορεί να εκθέσει το ζήτημα που έχει η Φενέρ στην περιφερειακή άμυνα, αλλά αντίστοιχο θέμα στα γκαρντ έχει και ο κόουτς Μαρτίνεθ που δεν διαθέτει στον πάγκο του εναλλακτικές λύσεις στο ίδιο επίπεδο.

Κρατάμε σε αυτό το ζευγάρι και το ότι περιμένουμε σαν Ελληνες και έχοντας στο μυαλό μας την εθνική ομάδα να δούμε τον Σλούκα να κάνει την υπέρβαση αυτή την άνοιξη, αναλαμβάνοντας ξεκάθαρα το ρόλο του ηγέτη και του  “go to guy” σε ένα κολοσσό σαν την Φενέρ. Στο δυνατό μυαλό του Κώστα και στον τρόπο που μεταφέρει στο παρκέ το game plan του κόουτς στηρίζουμε σε μεγάλο βαθμό την αίσθηση μας ότι η Φενέρ θα προκριθεί το πολύ με μια απώλεια…

 

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  – ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ

ΠΡΟΒΛΕΨΗ : 3 – 2

Αποτέλεσμα εικόνας για spanoulis vs zalgiris

Ο Ολυμπιακόςμετά από τόσα χρόνια παρουσίας στα κορυφαία σκαλοπάτια της Ευρωλίγκα ξέρει καλά σαν οργανισμός ότι δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να περάσει στους τέσσερις! Η Ζαλγκίρις είναι ένας σκληρός αντίπαλος που θα παλέψει με νύχια και με δόντια, αλλά σε τελική ανάλυση δεν έχει το ειδικό βάρος και το ταλέντο που θα έβαζε εξ ορισμού σε μειονεκτική θέση την ελληνική ομάδα.

Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου πάλεψαν όλη την σεζόν γιατο πλεονέκτημα έδρας και  – όσο και αν ακούγεται αντιφατικό –  σε συνδυασμό ότιέχουν χάσει από τους Λιθουανούς και τα δύο παιχνίδια της regularseason, έχουν ότι χρειάζονται για την πρόκριση:

  • Γνωρίζουν ότι αρκεί να υπερασπιστούν το ΣΕΦ για να πάνε στο Βελιγράδι.
  • Δεν θα υποτιμήσουν το συγκρότημα του Γιασικεβίτσιους και το γεγονός ότι σε ατομικό επίπεδο δεν υπάρχουν τα ονόματα που θα τους έκαναν να τρομάξουν.

Για την ακρίβεια το φαινόμενο της Ζαλγκίρις μας ξαναφέρνει στα χρόνια όπου ο προπονητής ήταν ο σούπερ σταρ της ομάδας, διότι ο Σάρας είναι πολύ πιο αναγνωρίσιμος και μεγαλύτερη προσωπικότητα από οποιονδήποτε παίκτη του, αλλά και γιατί η βελτίωση της ομάδας σε όλους τους τομείς από την ώρα που την ανέλαβε ο Γιασικεβίτσιους είναι πανθομολογούμενη.

Από αυτό, όμως, μέχρι το να πούμε ότι μπορεί ο κόουτς να βάλει …μόνος του την ομάδα του στο φάιναλ φορ υπάρχει χαώδης απόσταση, όσα mind gamesκαι να χρησιμοποιήσει (όπως η δήλωση – πρόβλεψη ότι η διαιτησία θα ευνοήσει τον Ολυμπιακό, λες και θα μπορούσε να περάσει στους οκτώ αν τον κυνηγούσαν τα …κοράκια).

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, για να φέρει την ομάδα στην θέση να διεκδικεί και φέτος τον ευρωπαϊκό τίτλο χρησιμοποιεί γνωστά συστατικά: Ελληνικός κορμός που προσεγγίζει το παιχνίδι από την άμυνα, με τον Βασίλη Σπανούλη ηγέτη στην επίθεση και τους πάντες να οφείλουν να αποδεχτούν τον όποιο ρόλο έχουν.

Ο αρχηγός για πρώτη φορά θυσίασε ένα σημαντικό μέρος της κανονικής σεζόν, ώστε να είναι υγιής και έτοιμος τώρα που έχει σημασία και είναι αλήθεια ότι τον τελευταίο καιρό βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, κάτι που φαίνεται από το πόσο δυνατά πηγαίνει στα τελειώματα του κοντά στο καλάθι και από τις δύο πλευρές, αλλά και την άνεση με την οποία εκτελεί από μέση απόσταση μετά από ντρίπλα (κάτι που χρειάζεται πόδια).

Οι ερυθρόλευκοι, λοιπόν, μπαίνουν στα πλέι οφς με δύο παίκτες υψηλού επιπέδου σε κάθε θέση  της frontline(Πρίντεζης, Τιλί στο τέσσερα, Μιλουντίνοφ, Μακ Λιν στο πέντε), με τους Μπράουν, Στρέλνιεκς και Ρόμπερτς ικανούς να δώσουν σκορ δίπλα στα Σπανούλη, αλλά και τους Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Μάντζαρη να παίξουν ως Ελληνες το winning basketballτης γαλανόλευκης σχολής.

Το ότι οι ερυθρόλευκοι είναι προβλέψιμοι σε ότι αφορά το πως δημιουργούν το πρώτο ρήγμα στην άμυνα (με Σπανούλη η, Πρίντεζη) μπορεί να ξεπεραστεί από την σκληράδα στην άμυνα και το τρέξιμο στο ανοικτό γήπεδο, αλλά και το να πάρουν ευθύνες οι τρεις ξένοι γκαρντς που θα πρέπει να αποζητήσουν να γίνουν πρωταγωνιστές σε αυτή την φάση της σεζόν.

Όπως και να έχει η Ζαλγκίρις δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος και όσοι πάνε στο ΣΕΦ θα πρέπει να έχουν υπομονή, γιατί αλίμονο αν αρχίσει η μουρμούρα στην πρώτη δυσκολία…Στο χειρότερο σενάριο η σειρά θα κριθεί στα πέντε ματς, με την ελληνική ομάδα να έχει ξεκάθαρα τον πρώτο λόγο.

 

 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ  – ΡΕΑΛ

ΠΡΟΒΛΕΨΗ : 3 – 2

 Αποτέλεσμα εικόνας για real madrid pao 2018

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση η εκτίμηση πως το ζευγάρι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την Ρεάλ είναι το πιο αμφίρροπο των πλέι οφς. Μιλάμε για δύο από τις μεγαλύτερες ομάδες μπάσκετ στην Ευρώπη, για οργανισμούς με τεχνογνωσία και μέγεθος να είναι πάντα ανάμεσα στους πρωταγωνιστές και τους διεκδικητές του τίτλου. Ήρθαν, όμως έτσι τα πράγματα, ώστε μόνο ο ένας από αυτούς τους δύο κολοσσούς θα πάει στο Βελιγράδι.

Με δεδομένο ότι το ΟΑΚΑ είναι κατηφορικό όταν γεμίζει, ο Παναθηναϊκός έχει το προβάδισμα απέναντι στην Ρεάλ. Είναι, όμως, προφανές ότι δεν αρκούν οι φωνές των οπαδών για να επιστρέψουν οι πράσινοι στο φάιναλ φορ. Η ομάδα του Πασκουάλ πρέπει να παίξει μπάσκετ και να ξεπεράσει τα προβλήματα που είχε μετά τις τελευταίες αλλαγές στο ρόστερ της.

Με τον Καλάθη να κάνει την καλύτερη χρονιά της καριέρας του στην Ευρωλίγκα θα περίμενε κανείς να είναι πιο η σταθερή απόδοση του τριφυλλιού. Ο Ισπανός τεχνικός, όμως, δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει μια επίθεση που να κινεί ταυτόχρονα πέντε παίκτες με αρμονία πάνω στο παρκέ – όπως τον έχουμε δει να κάνει στην Μπαρτσελόνα – και αυτό που κάνει το επιθετικό πρόβλημα μεγαλύτερο είναι ότι οι πρωταθλητές Ελλάδος συνεχίζουν να μην έχουν ξεκάθαρο σημείο αναφοράς μέσα στην ρακέτα. Το παιχνίδι του Γκιστ πάνω από το στεφάνι μετά από τις πάσες του Νικ ξεσηκώνει τον κόσμο, αλλά δίνει δύο πόντους κάθε φορά…

Η επιστροφή του Τζέϊμς στο ρόστερ έγινε για να δώσει το κάτι παραπάνω στα δύσκολα. Η ικανότητα του στο ένας εναντίον ενός είναι αναμφισβήτητη. Αρκεί να μην γίνεται ένας εναντίον δύο και ενίοτε ένας εναντίον όλων. Είναι αλήθεια ότι στα τελευταία τρία ματς της regular season o Μάικ ήταν πολύ καλύτερος σε σχέση με το πως μπήκε στην ομάδα, αλλά υπάρχει σημαντικό περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης στο πόσο κρατάει την μπάλα και στο πως βάζει τους συμπαίκτες του στο παιχνίδι. Ειδικά απέναντι στην Ρεάλ που στο κέντρο της ρακέτας θα τον περιμένεις το …δέντρο που ακούει στο όνομα Τάβαρες.

Με δεδομένο, πάντως, ότι αποκλείεται να δούμε τον Σίνγκλετον να μετατρέπεται σε παίκτη ρακέτας – και το ότι  το ποσοστό του τριφυλλιού στο τρίποντο θα παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο ψηλά θα πηγαίνει το σκορ του – είναι κομβικό το να επικεντρωθεί ο Παναθηναϊκός στην άμυνα του. Ο Πασκουάλ έχει τα εργαλεία (Καλάθης, Παπάς, Γκιστ, Αντετοκούνμπο, Πέιν) για να κάνει κάτι περισσότερο από το να αλλάζει σε όλα τα σκριν, ώστε να «ρίξει» τον τρελό ρυθμό της Ρεάλ (118 offensive rating, 19.4 ασιστ για 11 .2 λάθη)

Η ισπανική ομάδα μπορεί να έχει πληγωθεί από τους τραυματισμούς (ιδιαίτερα αυτόν του Γιουλ), αλλά έχει την ποιότητα να πετύχει τον δεδομένο στόχο με τον οποίο θα έρθει στην Αθήνα: Να κερδίσει ένα από τα δύο πρώτα παιχνίδια και να γυρίσει στην Μαδρίτη για να κλείσει την σειρά. Θα θελήσει να τρέξει, να βάλει την μπάλα στους ψηλούς του, να βρει ελεύθερα σουτ για τον Κάρολ και να χρησιμοποιήσει το βάθος του πάγκου της.

Το γεγονός, όμως ότι ένας παίκτης με το size του Καμπάτσο έχει πάρει τα κλειδιά της ομάδας, αλλά και το ότι πρώτος σκόρερ είναι ο 19χρονος Ντόνσιτς, δείχνει ότι ένας σκληρός Παναθηναϊκός μπορεί να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα μπορεί να του βάλει η κλάση του Αγιόν και η εμπειρία του Ρέγιες.

Ο Λάσο έχει να νικήσει τους δικούς του δαίμονες, όπως αυτούς που κουβαλάει ο αυτοκαταστροφικός Ράντολφ  – ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο από την μια στιγμή στην άλλη – αλλά και το ότι δεν έχει κανένα defensive stopper στην περιφερειακή του γραμμή.

Υπό αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, ελπίζουμε ότι ο Παναθηναϊκός ακόμη και αν χρειαστεί να γίνουν πέντε παιχνίδια θα κατορθώσει να πάρει το εισιτήριο για το Βελιγράδι και να αφήσει την Ισπανία χωρίς εκπρόσωπο στο φάιναλ φορ…”

 

 

Aνάλυση εις βάθος από τον κόουτς Μανουσέλη, τον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως. Φυσικά, όπως κάθε χρόνο, πριν το ξεκίνημα των playoffs θα υπάρξει η ανάρτηση της σελίδας μας με την ανάλυση των ζευγαριών και τις προβλέψεις του Hoopfellas. “The place to be” και φέτος..

 

 

 

 

 

Y.Γ: Κάποιον ετοιμάζει ο “Δάντης”..

Αποτέλεσμα εικόνας για baskonia fenerbahce 2018 obradovic

 

 

 

Y.Γ1: H αλλαγή κατεύθυνσης που επιβαλλεται να έχει κάθε  σαραντάρης στην εποχή μας. 40s, the new 20s..