2016-17 Hoopfellas Euroleague Power Rankings (4)

Έχοντας ξεπεράσει τα 2/3 της σεζόν, το Hoopfellas σας παρουσιάζει τη τέταρτη έκδοση των φετινών Power Rankings της σελίδας για την Ευρωλίγκα, σχολιάζοντας και αξιολογώντας τη δυναμική των 16 μονομάχων..

Power Rankings Edition 4 λοιπόν με τις ομάδες λίγο πριν τη τελική ευθεία της κανονικής περιόδου. Τα πάντα ακόμα είναι ανοιχτά. Πάμε μαζί να ξεκινήσουμε την αξιολόγηση ως εισαγωγή για τη συζήτηση μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη πρώτη τετράδα της βαθμολογίας και των Power Rankings φιγουράρουν ομάδες οι οποίες έχουν επενδύσει χρόνια στον ίδιο βασικό κορμό παιχτών και ένα προπονητή ώστε να τρέξουν τα πρότζεκτ τους..

  1. Real Madrid (16-5)

Στα Hoopfellas Power Rankings 3: 2

Offensive Rating-Defensive Rating: 118.6-109.2

Pace: 72.9

Ήταν “καρμικό” να τη δούμε στη πρώτη θέση ή μήπως η φυσική συνέχεια των πραγμάτων με τη ροή που έχουν πάρει εδώ και αρκετό καιρό..; Μάλλον το δεύτερο.. Με τον θαυματουργό Ντόνσιτς και τον Κάρολ από πίσω στο backcourt η Ρεάλ μπορεί να κάνει outscore σε οποιοδήποτε ακόμα και στις βραδιές όπου η (σαφώς βελτιωμένη φέτος) άμυνα της δεν είναι πολύ καλά. Αυτή είναι το τελευταίο διάστημα κύριοι η διαφορά της από τους βασικούς της ανταγωνιστές (TOP-4).. Ο Λάσο (τελικά καλός..;) δουλεύει χρόνια στο ίδιο μοντέλο και (υψηλός ρυθμός, efficient επίθεση, ελάχιστα λάθη, μπάσκετ ισορροπίας) και φέτος έχει βρει τη χρυσή τομή με ένα πραγματικά καλό σύνολο. Η Ρεάλ έχει σχετικά καλό πρόγραμμα με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα να έγκειται στα δύο ταξίδια στην Αθήνα και το εντός ματς με τη Φενέρ.

2.  CSKA Moscow (15-6)

Στα Hoopfellas PR 3: 1

ORT-DRT: 117.4-108.4

Pace: 73.7

Οι πρωταθλητές αδυνατούν να κυκλοφορήσουν τη μπάλα με τον τρόπο που μας είχαν συνηθίσει μέχρι τώρα στη θητεία του και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην εικόνα τους μιας και αποτελούσε το βαρύ σασί της επιθετικής τους φιλοσοφίας το οποίο παρήγαγε όλα τα “καλούδια”. Στα 6 ματς με Φενέρ (2), Αναντολού, Ερυθρό Αστέρα, Ρεάλ, Ζαλγκίρις η “αρκούδα” μετράει 40/124 τρίποντα (32.2%) και παράγει 1 λάθος για κάθε μια τελική πάσα (AST/TO Ratio) με συνέπεια η Brose να της πάρει τον τίτλο της καλύτερης Shooting team της διοργάνωσης. Απόρροια της αδυναμίας αυτής το γεγονός ότι σημαντικοί παίχτες όπως ο Φριντζόν μοιάζουν εξαφανισμένοι μαζί με την ικανότητα της ομάδας να κάνει outscore σε κάθε αντίπαλο, οπουδήποτε. Όταν μιλάμε για το σύνολο που παίζει στο υψηλότερο Pace αυτός ο inefficient επιθετικός χαρακτήρας είναι “δηλητήριο”. Ο Ιτούδης αντιμετωπίζει μια τεράστια πρόκληση..

3. Olympiakos (15-6)

Στα Hoopfellas PR 3: 3

ORT-DRT: 111.4-104.0

Pace: 71.5

Η καλή δουλειά που έγινε το καλοκαίρι φαίνεται τώρα όπου οι ερυθρόλευκοι χρειάστηκαν να ανεβάσουν (σε επίπεδο αρμοδιοτήτων) από πίσω παίχτες-ρόλων ώστε να στηρίξουν το αγωνιστικό τους οικοδόμημα και την ομάδα από το κύμα των τραυματισμών. Ο Ολυμπιακός συνήλθε από το χαστούκι του Mediolanum ποντάροντας στην άμυνα και την ομοιογένεια του σαφέστατο δείγμα υγείας το οποίο πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στον κόουτς Σφαιρόπουλο ο οποίος ξέρει το ρόστερ και ελίσσεται σωστά εντός αυτού. Μάντζαρης (8.5 πόντοι με 10/15 τρίποντα στα τελευταία 4 ματς), Μιλουτίνωφ και (φυσικά) Παπανικολάου σε άνοδο. Λείπει η προσωπικότητα του Χάκετ όμως ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει 10 στα τελευταία 12 ματς παρότι η επίθεση του δεν έχει εναλλακτικές πηγές δημιουργίας και διατηρεί το χαμηλότερο ποσοστό Assisted FG (52.4) στη λίγκα. Αυτό μετράει στα ματς τα οποία δε μπορείς να ελέγξεις απόλυτα με την άμυνα σου..

4. Fenerbahce (14-7)

Στα Hoopfellas PR3:

ORT-DRT: 112.2-109.2

Pace: 69.2

Μετά από το σύνηθες και διαχρονικά αγαπημένο διάστημα της γκρίνιας και του προβληματισμού φτάσαμε και ΠΑΛΙ στο σημείο όπου ο Ζοτς έχει φέρει τη κατάσταση στα μέτρα του και βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση. Ξαφνικά όλοι ανακάλυψαν ότι με τον Μπογκντάνοβιτς στο παρκέ οι Τούρκοι είναι άλλη ομάδα κάτι που στις συζητήσεις μας υπογραμμίζαμε από τη πρώτη ημέρα της απουσίας του. Χαρακτηριστικό της σημασίας του Σέρβου στην αποτελεσματική λειτουργία της επίθεσης είναι το ματς με την ΤΣΣΚΑ όπου ξεκλείδωσε μια πολύ καλά στημένη άμυνα με το playmaking του σε μια βραδιά όπου είχε 2/11 σουτ. Με αυτόν και τον Ντατόμε ο Ομπράντοβιτς έχει δύο δολοφόνους της Close out επίθεσης, βασικό παραγωγικό συστατικό της ομάδας στη θητεία του ενώ πλέον η επίθεση της είναι πραγματικά efficient μιας και ο Μπογκντάνοβιτς αποσυμπιέζει σημαντικά τα guards της. Η Φενέρ αυτή τη στιγμή είναι ένας πολύ δυνατός ανταγωνιστής για μια θέση στη πρώτη τριάδα έχοντας τη ΤΣΣΚΑ στο 2-0 και τον Ολυμπιακό στη Πόλη στις 23 του μήνα..

5. Panathinaikos: (12-9)

 

 

Στα προηγούμενα Hoopfellas PR: 5 (tie)

ORT-DTR: 109.2-106.5

Pace: 69.5

Είναι σημαντικό ότι ο Παναθηναϊκός έμεινε όρθιος σε ένα πολύ δύσκολο διάστημα της σεζόν όπου τα προβλήματα θα μπορούσαν να τον λυγίσουν (ντεφορμάρισμα σημαντικών παιχτών, τραυματισμοί). Ο Πασκουάλ στράφηκε σε πρακτικές μεθόδους όπου και σε ένα πλαίσιο όπου και ο ίδιος μπορούσε να διαβάσει πιο εύκολα αγκαλιάζοντας την άμυνα και το low mistake basketball που έχει εμφυσήσει στο “τριφύλλι”, χαμηλώνοντας σημαντικά τέμπο και δίνοντας τη μπαγκέτα στη τριάδα Τζέιμς-Ρίβερς-Σίνγκλετον. Αυτός είναι ένας λόγος όπου συνολικά η επίθεση των πρασίνων παραμένει inefficient και οι υπόλοιποι παίχτες δεν αναμειγνύονται εύκολα σε αυτή. Αυτός όμως είναι και ο λόγος που ο Παναθηναϊκός έμεινε ζωντανός στη τρικυμία προστατεύοντας την έδρα του. Η αγωνιστική αυτή κατεύθυνση δεν υπόσχεται να σε πάει μακριά όμως η αγωνιστική επιστροφή του Γκιστ και μια επαναφορά του Καλάθη (αλληλένδετα, η παρουσία του Γκιστ, ΕΦΟΣΟΝ είναι σε καλά κατάσταση, μπορεί να βοηθήσει αρκετούς παίχτες που τώρα βρίσκονται σε χαμηλή πτήση) μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς. Ένα Non Stop-Motor περιφερειακό δίδυμο με Καλάθη-Τζέιμς αποτελεί το ανοιξιάτικο όνειρο για το οποίο προσεύχονται όλοι στο ΟΑΚΑ..

-Cvena Zvezda (12-9)

Στα προηγούμενα Hoopfellas PR: 11

ORT-DTR: 105.4-103.4

Pace: 70.9

Τώρα θα δείξει το πραγματικό του μέταλλο ο Ερυθρός Αστέρας. Είναι η στιγμή που η κακή βραδιά έφτασε και η αστρόσκονη διαλύθηκε στον αέρα της Aleksandar Nikolic μαζί με τα μαγικά ραβδάκια που συνόδευαν αυτή την ομάδα στο εντυπωσιακό σερί 7 νικών της. Και όμως η δουλειά που έχει κάνει ο Ράντονιτς έχει βαθύτερες ρίζες. Με τον Γιόβιτς “απενεργοποιημένο” (“ο δυνατότερος μυς υπό πίεση είναι το μυαλό “ μη ξεχνάτε) η επίθεση των Σέρβων μοιάζει ευανάγνωστη για αυτό το επίπεδο, λιγότερο έξυπνη και διαδραστική όμως όσο διατηρούν τη καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης και παραμένουν αποτελεσματικοί στο ριμπάουντ γαρνίροντας έτσι το low mistake basketball που τους χαρακτηρίζει θα έχουν τη τράπουλα στα χέρια τους στο παιχνίδι της οχτάδας.

7. Baskonia: 12-9

Στα προηγούμενα Hoopfellas PR: 5

ORT-DTR: 110.2-108.3

Pace: 73.0

Η απουσία του Σενγκέλια έχει κοστίσει στη Baskonia η οποία ψάχνει να βρει τη χαμένη ισορροπία στο παιχνίδι της. Ο 25χρονος Γεωργιανός ήταν σημείο αναφοράς στην επίθεση των Βάσκων οι οποίοι χωρίς Post/Face up παιχνίδι και την ικανότητα του να βάλει τη μπάλα στο παρκέ (στοιχείο που ξεκολλούσε το κάρο από τη λάσπη) δείχνουν άλλη ομάδα ψάχνοντας να μοιράσουν σε άλλα πρόσωπα τις μπάλες που έδιναν στον Σενγκέλια (1-3 από τότε που τραυματίστηκε).

8. Anadolu Efes (10-11)

Στα προηγούμενα Hoopfellas PR: 9 (tie)

ORT-DTR:112.8-112.9

Pace: 73.1

Η Αναντολού έκανε τη σπουδαία εκτός έδρας νίκη που σε “ανεβάζει” και ονειρεύονται όλες οι ομάδες πίσω από τη πρώτη τετράδα, κερδίζοντας στο Βελιγράδι (εκεί που έχασαν όλοι δηλαδή) και πατώντας οχτάδα. Παίζει καλύτερα το σύνολο του Περάσοβιτς, είναι φανερό, με αφετηρία τη μικρή αλλά σημαντική πρόοδο που έχει κάνει στο αμυντικό κομμάτι, τη πηγή όλων των δεινών μέχρι τώρα. Ο Ερτέλ στα 5 τελευταία ματς “γράφει” 17.2 πόντους με 59.4% στα δίποντα. Οι Τούρκοι έχουν καλό πρόγραμμα στη συνέχεια. Θα πρέπει να γίνουν πιο υπομονετικοί και efficient στην επίθεση τους για να προχωρήσουν κεφαλαιοποιώντας τη μικτή πρόοδο στο αμυντικό τους κομμάτι.

9. Zalgiris (9-12)

Στα προηγούμενα Hoopfellas PR: 12

ORT-DTR: 112.2-115.2

Pace: 70.2

To fundamental style της Ζαλγκίρις γοητεύει τους μύστες του αθλήματος. Ο τρόπος που επιμελώς στήνει σωστά σκριν, η χρήση των βασικών για την εξασφάλιση του ριμπάουντ (Νο1 στη διοργάνωση) και η επίθεση συνεργασίας (Νο2 στη διοργάνωση με 66.4 Assisted FG%?) με την οποία προσπαθεί να παρακάμψει την έλλειψη star quality είναι απλά εξαιρετικός. Ωστόσο η άμυνα της χρίζει βελτίωσης. Ακολουθεί μια πολύ δύσκολη τετράδα αγώνων και οι Λιθουανοί πιθανόν στα επόμενα PR μας να είναι τόσο ψηλά. Μπορεί και όχι.. Κανείς δεν είναι πάνω από το ίδιο το άθλημα. Και η Ζάλγκιρις παίζει πραγματικά το άθλημα..

10. Darussafaka (10-11)

Στα προηγούμενα Hoopfellas PR: 7

ORT-DTR: 112.1-112.3

Pace: 70.8

Από εν δυνάμεις Dark Horse του δευτέρου μισού μετά την έλευση του Ζίζιτς η Νταρουσάφακα μοιάζει με “νοικοκυρά σε απόγνωση”. Η απουσία του Ουίλμπεκιν και αυτών που έφερνε ο πρώην Gator στο παιχνίδι των Τούρκων σε άμυνα και επίθεση έχουν κόψει την ομάδα στη μέση. Ο Μπλατ αυτή τη στιγμή δεν έχει guards για να ελέγξει τα παιχνίδια και το κάζο της Λομβαρδίας είναι χαρακτηριστικού του γεγονότος αυτού. Σκεφτείτε πόσο σημαντικός ήταν ο συγκεκριμένος γκαρντ σε μια ομάδα η οποία βασίζεται πολύ στη προσωπική φάση και σε 2/2 συνεργασίες. Ο Μπλατ αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει (μαζί με τον Ιτούδη ίσως) τη μεγαλύτερη πρόκληση σε επίπεδο επαναφοράς της ομάδας του.

-Brose Baskets (8-13)

Στα προηγούμενα Hoopfellas PR: 8

ORT-DTR: 113.1-112.7

Pace: 70.4

Η Brose έχασε τη μεγάλη ευκαιρία της στο Καζάν ώστε να “μπει” δυνατά στη διεκδίκηση του εισιτηρίου σε μια περίοδο μάλιστα όπου βρισκόταν σε πολύ καλή κατάσταση. Προσωπικά θεωρώ ότι το συνολικό performance της και η ποιότητα του παιχνιδιού της αξίζουν την όγδοη θέση όμως σε πολλά ματς της έλειψε μια γερή δόση κυνισμού στο closing. Πλέον χρειάζεται 1 ή 2 πολύ δυνατά διπλά (Αθήνα, Βελιγράδι, Αναντολού) για να μείνει εντός μάχης με δεδομένο ότι κλείνει τη regular season με 4 στα 5 ματς εντός έδρας.. Ο Janis Strelnieks μετράει στα τελευταία 7 ματς 14.6 πόντους με 56.7% στα τρίποντα (5.3 εκτελέσεις ανά ματς) 4.1 τελικές και μόλις 1.1 λάθη. Το νου σας..

12. Barcelona (8-13)

Στα προηγούμενα Hoopfellas PR: 9

ORT-DTR: 106.0-110.9

Pace: 68.8

Η Μπαρτσελόνα βρίσκεται 2 νίκες πίσω από την όγδοη θέση και όμως με βάση την εικόνα της αυτή η απόσταση μοιάζει τόσο μακρινή.. Οι Καταλανοί έχουν σοβαρό επιθετικό πρόβλημα (παρότι παράγουν συνεργασίες), κάνουν πολλά λάθη (τα οποία τους δυσκολεύουν αφάνταστα να βρουν ρυθμό δείγμα του ότι δεν έχουν δουλέψει όλοι μαζί το επιθυμητό διάστημα) και είναι soft στο ζωγραφιστό. Ο Μπαρτζώκας υπογράφει τον Munford για τη θέση “2” και θα κάνει ένα τελευταίο push στη τετράδα των ματς που έρχονται (Γαλατα, Μιλάνο, Ούνιξ τα τρία). Η Μπαρτσελόνα μετράει 5 ήττες στα τελευταία 6 παιχνίδια..

13. Unics Kazan (7-14)

Στα προηγούμενα Hoopfellas PR: 14

ORT-DTR: 109.7-115.9

Pace: 69.8

Χωρίς τον Κόλομ και με τον Πονγκρασώφ παρκαρισμένο η Ούνιξ αδυνατεί να ακολουθήσει τις ταχύτητες της Ευρωλίγκας όσο και εάν το επιθυμεί. Ο Πασούτι παίζει με τον Βορόνοφ στο “1” και κανονικά εδώ θα έπρεπε να σταματήσω το σχόλιο για τη ρωσική ομάδα.. Ο Στολ δεν ανταποκρίνεται και έλλειψη “άσσου” και playmaking έχει επηρεάσει σημαντικά και τους υπόλοιπους παίχτες της ομάδας. Μέχρι και τον Ninja Κιθ Λάνγκφορντ ο οποίος δεν υπερέβη τους 16 πόντους σε τρία διαδοχικά ματς. Ανήκουστο..

14. EA7 (7-21)

Στα προηγούμενα Hoopfellas PR:16

ORT-DTR: 112.0-119.7

Pace: 73.5

Το ότι η ΕΑ7 έδειξε σημάδια ζωής στα τελευταία 4 ματς είναι σημαντικό για τη δομή της καινούργιας Ευρωλίγκας και τη συνολική επιτυχία αυτού του πρότζεκτ. Σκεφτείτε το λίγο.. Μια ομάδα με 10 συνεχόμενες ήττες (και μηδενικούς αμυντικούς μηχανισμούς) βρήκε το κουράγιο να σηκωθεί και να παλέψει πάλι κερδίζοντας 3/4 ματς (έχασε δύσκολα στη Μαδρίτη). Η ΕΑ7 θα μείνει χαμηλά όμως είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσει αυτή τη νοοτροπία και το ηθικό ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική μέχρι τέλους..

-Galatasaray (6-15)

Στα προηγούμενα Hoopfellas PR: 15

ORT-DTR: 111.0-117.5

Pace: 71.9

Αλήθεια τώρα.. Για το ρόστερ της Γαλατασαράι είναι άκρως υποτιμητικό το ρεκόρ και η τελευταία θέση. Έχουν οπλισμό και μια πραγματική έδρα. Σωστή νοοτροπία δεν έχουν.. Στη τελευταία πεντάδα αγώνων έκαναν σοβαρή προσπάθεια πάντως. Ο Γκιουλέρ έχει Έλληνες ή Σέρβους προγόνους. Δεν εξηγείται αλλιώς..

16. Maccabi Tel Aviv (7-14)

Στα προηγούμενα Hoopfellas PR: 13

ORT-DTR: 106.4-113.7

Pace: 72.8

Καμία άλλη ομάδα δεν έχει χάσει 10 στα τελευταία 12 ματς. Και όμως, η εικόνα μοιάζει χειρότερη από το αποτέλεσμα.. Η Μακάμπι έχει πιάσει πάτο. Μηδέν. Zero.. Σε όλα τα επίπεδα. Η βροχή προστίμων και η αποπομπή Ουίμς είναι ενδεικτική του τι βρήκε ο Μπάγκατσκις στο Τελ Αβίβ. Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο από το καθαρά αγωνιστικό..

Υ.Γ: Briante Weber οι Warriors λοιπόν με δεκαήμερο συμβόλαιο. Θέλουν να διερευνήσουν τη πιθανότητα στο πακέτο του 24χρονου PG ώστε αυτός να μείνει μαζί τους και να εξελιχθεί σε παίχτη ειδικών αποστολών (πείτε το και κομάντο αυτοκτονίας..) για το ελαφρώς βελούδινο backcourt τους. Ο Weber είναι High motor-guard που μπορεί να πιέσει εξαιρετικά τη μπάλα και όσο λιγότερο ..ευγενικός είναι σε αυτό το διάστημα στο παιχνίδι τόσο αυξάνει τη πιθανότητα παραμονής του στο Όκλαντ (το προτίμησε από μια επιστροφή στους Χιτ). Ιδανικά ο Κερ θα ήθελε να βρει στη περίπτωση του από το πουθενά τον δικό του Πάτρικ Μπέβερλι αλλά οκ, σε πρώτη φάση αυτό δεν είναι εύκολο. Για να δούμε τι μπορεί να κάνει ο Weber τη περίπτωση του οποίου αξιολογήσαμε για τον Ολυμπιακό πριν λίγο καιρό με αφορμή τον τραυματισμό του Ντάνιελ Χάκετ..

Υ.Γ1: Τη περίπτωση του “Hoosier” Yogi Ferrell είχαν εξετάσει δύο ομάδες της Ευρωλίγκας φέτος. Το Μιλάνο και ο Ερυθρός Αστέρας. Τώρα πάει το “πουλάκι”. Πέταξε..

Υ.Γ2: Ο 22χρονος Willy Hernangomez δεν έβρισκε σημαντικό χρόνο και θέση στο υψηλότερο επίπεδο (Ρεάλ Μαδρίτης) και πήγε σε μια ..μικρότερη ομάδα (Νιου Γιορκ Νικς) για να ψηθεί και να επιστρέψει. Στα τελευταία 10 ματς μετράει 10.7 πόντους-9.7 ριμπάουντ και 2.0 τελικές..

Υ.Γ3: Παναθηναϊκός και Στεφάν Λάσμε βρίσκονται σε επαφές από το προηγούμενο Σάββατο..