HOOPFELLAS EUROLEAGUE TOP-16 POWER RANKINGS (1)



Το TOP-16 της Ευρωλίγκας ξεκινάει σήμερα και το Hoopfellas μπαίνει στη φάση αυτή με τον ιδανικότερο τρόπο και τα Power Rankings της σελίδας, αξιολογώντας τη παρούσα θέση των 16 μονομάχων στη κούρσα. Hoopfellas Euroleague TOP-16 Power Rankings (1)..


Καλησπέρες.. Μπαίνουμε λοιπόν στο “καλό” κομμάτι της σεζόν, σήμερα κιόλας με την έναρξη του TOP-16. Οι 16 ομάδες χωρισμένες σε δύο ομίλους με διαφορετική υφή μιας και του Ολυμπιακού συγκεντρώνει περισσότερες εκ των παραδοσιακών υπερδυνάμεων του θεσμού τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός κατάφερε να πλασαριστεί σε ένα γκρούπ με λιγότερους εκπροσώπους της ελίτ αλλά και αντιπάλους με τους οποίους ο ίδιος μπορεί να ματσάρει καλύτερα. Ο στόχος παραμένει ο ίδιος  για τους δύο αιωνίους και δεν είναι άλλος από τα Play-offs. Πάμε να αξιολογήσουμε τη θέση των ομάδων σήμερα, πριν την εκκίνηση του TOP-16..


1. CSKA MOSCOW ORAT: 124.6  DRAT: 106.5  PACE: 73.1

Στο GROUP E: Η ΤΣΣΚΑ πατάει δικαιολογημένα κορυφή μετά από καιρό. Καθάρισε τη πρωτιά στην Ανδαλουσία στο τέλος της κανονικής περιόδου επίθεση της είναι η πιο Efficient και παραγωγική στη διοργάνωση, ο Φρίλαντ επέστρεψε και ο Ντε Κολό είναι σε εξαιρετική κατάσταση έχοντας μπει στη θέση του οδηγού του τραίνου τώρα που ο Τεόντοσιτς ξαποσταίνει. Ωραία.. Κάτι όμως συνεχίζει να μη μου αρέσει.. Η άμυνα της και οι συνολικές αντιδράσεις της στα μετόπισθεν είναι μέτριες. Πολύ μέτριες για το επίπεδο που μας έχει συνηθίσει η ΤΣΣΚΑ. Focus προς τα εκεί κόουτς, το ξέρεις καλύτερα από τον καθένα γιατί το TOP-16 μπορεί να φέρει μαύρα σύννεφα..



2. FENERBAHCE  ORAT: 104.8  DRAT: 96.6  PACE: 73.5

Στο GROUP F: Τώρα είναι η στιγμή που η Φενέρ πρέπει να ανεβάσει ρυθμούς σταδιακά και νομίζω πως ο Ομπράντοβιτς το ξέρει καλά μιας και το πλεονέκτημα έδρας μπορεί να αποβεί χρυσάφι. Το κλειδί είναι η ομαλή επανένταξη του Χίκμαν στο παιχνίδι της ομάδας. Ο Αμερικανός γκαρντ μπορεί να βελτιώσει την εικόνα της Φενέρ στη περιφερειακή άμυνα και το αμυντικό τρανζίσιον δηλ. αυτό ακριβώς που χρειάζεται ο Ομπράντοβιτς για να “ψηλώσει” ποιοτικά το παιχνίδι των Τούρκων.



3. BARCELONA  ORAT: 116.8  DRAT: 106.1  PACE: 70.4

Στο GROUP F: Eίναι ο καιρός που η Μπαρτσελόνα παραδοσιακά ανεβάζει στροφές και καθαρίζει με στυγνό επαγγελματισμό οποιονδήποτε σε αυτό το επίπεδο. Οι Καταλανοί έχασαν την πρώτη θέση στη κανονική περίοδο αλλά μπορούν να ρεφάρουν τώρα ακόμα και εαν ο όμιλος παρουσιάζει αντικειμενικές δυσκολίες. Η επίθεση μισού γηπέδου του Πασκουάλ είναι μια από τις πιο αξιόλογες δράσεις που μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος στη διοργάνωση τα τελευταία χρόνια. Αυτό που πληγώνει τη Μπαρτσελόνα αυτή τη στιγμή είναι ότι κρίνεται average σε τομείς όπως το ριμπάουντ και η άμυνα, κάτι που μπορεί να μετρήσει στη συνέχεια. Έχει καλύτερη ομάδα από πέρυσι και ένα ρόστερ με ποιοτικό βάθος το οποίο μπορεί να τη βοηθήσει πολύ σε επίπεδο προσαρμογών.

4. LOKOMOTIV   ORAT: 105.8  DRAT: 95.3  PACE: 71.3

Στο GROUP E: Η ώρα της αλήθειας για τη “Λόκο” του Γιώργου Μπαρτζώκα. Ομάδα χτισμένη πάνω στο τρίπτυχο “πόδια-ταχύτητα-athleticism”, με εξαιρετικά λειτουργικό ρόστερ και βάση του παιχνιδιού την αποτελεσματικότητα στο αμυντικό κομμάτι. Ο Ντιλέηνι έχει ήδη βάλει ισχυρή υποψηφιότητα για το βραβείο του “πολυτιμότερου παίχτη της σεζόν”. Η Λοκομοτίβ καλείται να διατηρήσει τη συνοχή της και να κοιτάξει όχι μόνο τη πρόκριση αλλά και το πλεονέκτημα έδρας στη post season.. Η επιστροφή του Ράντολφ ήρθε στο καλύτερο timing και εκεί που η ομάδα χρειαζόταν μια ένεση ποιότητας.

-OLYMPIAKOS    ORAT: 105.4  DRAT: 94.7  PACE: 70.4

Στο GROUP F: Ο Ολυμπιακός παρουσιάζει μια μικρή κάμψη και συνεχίζει να παλεύει με τους τραυματισμούς (μπαίνει στο TOP-16 χωρίς τον Λοτζέσκι) όμως οι αμυντικές του επιδόσεις τον κρατούν όρθιο. Όσο οι ερυθρόλευκοι εμφανίζουν αυτή τη πείνα στο αμυντικό κομμάτι θα παίρνουν αποτελέσματα. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος πρόσθεσε γκαρντ, τον Ντάριους Tζόνσον-Όντομ ώστε να κάνει τη περιφέρεια του ακόμα πιο φυσική και να σφίξει τον κλοιό γύρω από τους αντιπάλους. Χωρίς αυτό το αμυντικό performance ίσως βγούν στον αφρό τα προβλήματα λειτουργικότητας στην επίθεση που η ομάδα έχει καταφέρει να κρύψει κάτω από το χαλάκι μέχρι τώρα..



6. ANADOLU     ORAT: 112.1 DRAT: 105.1  PACE: 75.1

Στο GROUP E: Η Αναντολού αρχίζει και παίζει καλύτερα ανεβάζοντας στροφές. Τον τελευταίο μήνα παρουσίασε για πρώτη φορά εικόνα από την ομάδα που θέλει να χτίσει ο Ίβκοβιτς και όλοι οι αναλυτές περιμένουν. Ο “Σοφός” πρέπει να διαχειριστεί το πρόβλημα με τον Τάιους ο οποίος έχει ζητήσει να φύγει (η ομάδα δε τον άφησε) και να τον ξανακερδίσει. Το βασικό πρόβλημα της Αναντολού είναι ότι η up tempo κατεύθυνση που έχει διαλέξει για να μοιράσει τις μπάλες στην επίθεση της (με τόσο ταλέντο στο ρόστερ) κάποιες φορές μοιάζει να επηρεάζει την συνολική ισορροπία στο παιχνίδι της ομάδας με το αμυντικό κομμάτι να δέχεται ισχυρό πλήγμα. Ίσως πρέπει οι Τούρκοι να ελέγξουν λίγο το τέμπο. Ίσως έτσι πατήσουν κορυφή στον όμιλο..

7. KHIMKI        ORAT: 104.5  DRAT: 96.9  PACE: 76.4

Στο GROUP F: O Kουρτινάιτις δεν έχει καταφέρει να μεταφέρει τη παραδοσιακά αυτοματοποιημένη επίθεση του με τα πολλά ρήγματα και τις εξαιρετικές συνεργασίες στο μισό γήπεδο (η οποία παραδοσιακά κάνει θραύση στο Eurocup) στην Ευρωλίγκα, παρότι η άμυνα της ομάδας του είναι σε αρκετά καλό επίπεδο. Η Κίμκι πρέπει να ξεπεράσει τα προβλήματα τραυματισμών και να αρχίσει να ψάχνει με περισσότερη υπομονή καλά σουτ γιατί ένα από τα βασικά της προβλήματα είναι το προφίλ ομάδας-ενστίκτου που φέτος (για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό) παρουσιάζει στην επίθεση. Έχει ποιότητα και είναι μέσα στο παιχνίδι της πρόκρισης. Τώρα πρέπει να κρατηθεί και να αποτινάξει την ιδιοσυγκρασία του “χωριάτη” για την οποία σας μιλάω από την αρχή της σεζόν..



8. REAL MADRID  ORAT: 113.4  DRAT: 106.6  PACE: 75.3

Στο GROUP F: Παμπλίτο δε διαβάζεις Hoopfellaki ή απλά κάνεις του κεφαλιού σου.. Τώρα τρέχεις να τα μαζέψεις.. Η Ρεάλ ναι  μεν καθάρισε τη πρόκριση στο TOP-16 με τη ποιότητα της απέναντι στον ανταγωνισμό όμως απέχει αισθητά ακόμα από το μπάσκετ που παίζει η νομενκλατούρα της διοργάνωσης. Ο Λάσο προσέθεσε τον Ndour τον οποίο χρησιμοποιεί ελάχιστα και τον KC Rivers όμως έχασε τον Γιούλ που τραυματίστηκε στο clasico και πλέον έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Μόνος λόγος για χαμόγελα (πλατιά μάλιστα) ο Ντόνσιτς ο οποίος στα 16 του σπάει όλα τα κοντέρ.. Overall και με τωρινά δεδομένα όμως προβλέπω δυσκολίες σε επίπεδο πρόκρισης για τους πρωταθλητές. Κρατείστε το..

9. LABORAL  ORAT: 105.3  DRAT: 95.2  PACE: 79.1 

Στο GROUP F: Επιβραβεύω αυτό που συμβαίνει στη Βιτόρια με αυτή τη θέση. Η παρούσα δυναμική μάλιστα στο παιχνίδι της ομάδας (αν και έχει βγάλει μικρά σημάδια κοπώσεως) δείχνει ότι μπορεί να ανέβει και άλλο. Η Λαμποράλ έχει βελτιώσει σημαντικά την άμυνα της (2η σε DRAT), συνεχίζει να παίζει στο υψηλότερο τέμπο στη διοργάνωση και κυριαρχεί στο ριμπάουντ. Μεγάλη επίδραση στη ψυχοσύνθεση της ομάδας η κουλτούρα νικητή σε επίπεδο ACB την οποία επανέφερε ο Περάσοβιτς. Outsider με βλέψεις και μάλιστα βάσιμες.

10. PANATHINAIKOS   ORAT: 104.9  DRAT: 97.5  PACE: 72.1

Στο GROUP F: Ο Παναθηναϊκός έχει δυνατότητες αυτή τη σεζόν για αυτό και είναι κρίμα που δεν ενισχύθηκε, απόφαση η οποία όπως μαθαίνω ελήφθη από τον ίδιο τον κόουτς Τζόρτζεβιτς. Οι πράσινοι έχουν ακόμα το know how σε αυτή τη φάση της περιόδου για τη διοργάνωση όμως οι αδυναμίες τους είναι σημαντικές σε επίπεδο ταχύτητας και προσωπικής άμυνας σε συγκεκριμένες θέσεις.

–  UNICAJA  ORAT: 109.0  DRAT: 104.8  PACE: 69.8

Στο GROUP E: Ο Πλάθα προτίμησε τον καλύτερο αμυντικό Νέλσον από τον δημιουργό Μέκελ  δείχνοντας τη κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει η ομάδα του στο TOP-16 όμως εκτιμώ ότι θα έχει δύσκολο έργο. Ο Μάρκοβιτς έδινε τεράστια ώθηση (συν leadership) από τον πάγκο και είναι σημαντική απώλεια. Η Ουνικάχα έχει την ευκαιρία της στον όμιλο όμως σήμερα, 29/12/15 με το ξεκίνημα του TOP-16 δε θα πόνταρα επάνω της. Να δούμε εάν αυτό αλλάξει σταδιακά..



12. BROSE BASKETS  ORAT: 111.5  DRAT: 95.6  PACE: 69.8

Στο GROUP F: Η Brose είναι μια από τις καλύτερες δουλειές στο φετινό ευρωπαϊκό μπάσκετ σε όλα τα επίπεδο (στελέχωση, αγωνιστική δομή και κατεύθυνση). Αν έπρεπε σήμερα αναγκαστικά να ψηφίσω τον προπονητή της σεζόν για την Ευρωλίγκα θα δυσκολευόμουν πολύ να διαλέξω μεταξύ Μπαρτζώκα και Τρινκιέρι. Στη Βαυαρική ομάδα διακρίνω μεγάλη δόση ισορροπίας στο παιχνίδι της και μια ολική στροφή σε πιο ευρωπαϊκές νόρμες αφήνοντας το αμερικανικό Fast pace για την πιο ελεγχόμενα σετ επίθεση της λίγκας η οποία τυγχάνει να είναι πολύ efficient. Θα παλέψει με όλους στον όμιλο έστω και αν είναι καθαρά outsider. Άτυχη πάντως γιατί αν η τύχη την έστελνε στο άλλο γκρούπ πιθανόν θα κλαίγανε μανούλες..

13. DARUSSAFAKA  ORAT: 94.6 DRAT: 101.1  PACE: 72.1

Στο GROUP E: Η Νταρουσάφακα πέρασε τη τελευταία αγωνιστική αφήνοντας έξω τη Μακάμπι, επίτευγμα αν μη τι άλλο σημαντικό για το κλαμπ. Θα είμαι ειλικρινής σχετικά με αυτό που μου βγάζει η ομάδα του Μαχμούτι.. Ο όμιλος δεν είναι απαγορευτικός για αυτήν. Έχουν την ποιότητα στο ρόστερ να φανούν ανταγωνιστική και να διεκδικήσουν ότι τους αναλογεί. Όμως η δυναμική του παιχνιδιού της και το ασταθές πνευματικό προφίλ της δε μου εμπνέουν πως μπορεί να καπαρώσει ομάδες με περισσότερα χιλιόμετρα σε τέτοια ματς. Έχει στοιχεία που μου αρέσουν όπως η δύναμη σε κομμάτια όπως η άμυνα και το ριμπάουντ, η πολυπρόσωπη επίθεση και τα τρεξίματα και στις δύο πλευρές του παρκέ όμως η απουσία playmaking από το παιχνίδι της έχει ταβανιάσει οικτρά την επίθεση της και τις επιθετικές δεξιότητες πολλών παιχτών της. Συν και αυτό το άρωμα του μισθοφόρου που έχει ποτίσει την ομάδα..

14. CRVENA ZVEZDA ORAT:101.5 DRAT: 107.7  PACE: 75.5

Στο GROUP E: Οι Σέρβοι ήταν η πιο δραστήρια ομάδα στην αγορά αλλάζοντας αρκετά (2) για την εποχή πρόσωπα στο ρόστερ τους και μάλιστα σε βασικές θέσεις. Ο βαθμός ποιότητας τους είναι μεγαλύτερος τώρα όμως διατηρώ αμφιβολίες για το πόσο γρήγορα θα μπορέσουν να εντάξουν αυτά τα παιδιά στο παιχνίδι τους. Γουστάρω Γκούντζουριτς και Ρέμπιτς ενώ με τον Μίσιτς ο εγχώριος κορμός των νέων παιχτών ενισχύθηκε κι άλλο. Η ομάδα βγάζει “υγεία”. Ο Ράντονιτς ξεκινάει με δύο δύσκολα εκτός (Αναντολού και ΟΑΚΑ) και δύο Must Win μετά στο Βελιγράδι (Ουνικάχα, Λόκο). Είναι πολύ ενδιαφέρον μπασκετικά να παρακολουθήσουμε τη συμπεριφορά της συγκεκριμένης ομάδας σε αυτό το πολύ απαιτητικό μίνι-πρωτάθλημα.

15. CEDEVITA   ORAT: 101.5  DRAT: 104.4  PACE: 73.9

Στο Group E: Εκτιμώ πολύ τη προσήλωση της Τσεντεβίτα να παίξει σωστό, σύγχρονο μπάσκετ. Αυτό έχει κερδίσει τον σεβασμό της πιάτσας κύριε Μρσιτς. Οι Κροάτες έμειναν όρθιοι στη κανονική περίοδο απέναντι σε ομάδες με ποιοτικότερα ρόστερς αλλά όχι μεγαλύτερη αγωνιστική ποιότητα στο παιχνίδι. Η Τσεντεβιτά κυνηγάει το ανοιχτό γήπεδο (ο Πούλεν γαζώνει) και το ..ανοιχτό σουτ στο μισό γήπεδο. Ο Μπίλαν (κολόνα, δημιουργός και σκόρερ) είναι σε εξαιρετική κατάσταση και το καλοκαίρι αναμένεται να σφαχτούν όλα τα δυνατά πορτοφόλια στα πόδια του. Η κατεύθυνση της στο TOP-16 έχω την αίσθηση ότι θα φανεί από νωρίς (έχει δύο σερί εντός και μετά πάει σε Νταρουσάφακα, Ανδαλουσία). Μ΄αρέσει το ότι παίζει χωρίς συμπλέγματα κατωτερότητας αν και αντικειμενικά θα είναι δύσκολο να κυνηγήσει κάτι

16. ZALGIRIS  ORAT: 96.8 DRAT: 103.0  PACE: 72.0

Στο GROUP F: Η Ζάλγκιρις είναι πολύ limited στην επίθεση για να μπορέσει να έχει βλέψεις σε έναν όμιλο που πέφτουν κεφάλια. O ανταγωνισμός δεν αφήνει περιθώρια όπως καταλαβαίνετε. Το Κάουνας βέβαια ακόμα αποτελεί έδρα-παγίδα και διόλου να πάρει κάποιον ή κάποιους μαζί του, μακριά από το όνειρο των play-offs..



Y.Γ: Για τον Ντάριους Τζόνσον-Όντομ έχουμε πολλά να πούμε. Και θα το κάνουμε σύντομα. Αυτό που θέλω σήμερα να σας πω είναι ότι πρέπει να του δοθεί χρόνος από τον κόσμο. Γιατί η ομάδα δείχνει ότι θέλει να επενδύσει πάνω του..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ