Ο Μάικ Μπράμος προσπαθεί να επανέλθει στο προσκήνιο παίζοντας υπό τον «Θείο Τσάρλι» στη Βενέτσια και το Μεστρέ. Ο Ρεκαλκάτι, προπονητής-τοτέμ για το σύγχρονο ιταλικό μπάσκετ, προσπαθεί από πέρυσι να αναμορφώσει τη Βενέτσια περνώντας τη δική του φιλοσοφία στον οργανισμό. Οι Βενετσιάνοι έκαναν μια πολύ καλή χρονιά πέρυσι τερματίζοντας 2οι στη regular season όμως στα playoffs δε κατάφεραν να τελειώσουν μια σειρά που έλεγχαν καθ’όλη τη διάρκεια της απέναντι στη Ρέτζιο Εμίλια (3-4). Ο Ρεκαλκάτι έχει φέρει στη Βενετία τους role players της Μοντεπάσκι, Ρες-Βιτζιάνο-Όρτνερ, επιχειρώντας να προσδώσει winning mentality στο σύνολο του και τρεις Αμερικανούς γκαρντς (Μαικ Γκριν, Τζάκσον, Γκος) που κάνουν όλο το παιχνίδι με τη μπάλα στα χέρια με τον Μπράμος να έχει πολύ συγκεκριμένο ρόλο ως spot shooter, διατηρώντας με τη παρουσία του το σωστό spacing και τις άμυνες «τεντωμένες».
Ο Μάικ στα 28 του και μετά το πρόβλημα τραυματισμού που είχε, είναι ο ίδιος παίχτης που θυμόμαστε. Σουτάρει καλά στημένος, παίζει εξαιρετική άμυνα στη πίσω γραμμή, ανεβαίνει ψηλά συχνά πυκνά για να κόψει αντιπάλους στο τελείωμα, μπαίνει με τα μεγάλα του άκρα στις γραμμές πάσας αλλά δεν έχει καθόλου παιχνίδι με τη μπάλα στα χέρια και δυστυχώς φαίνεται ότι χάνει το τραίνο της βελτίωσης. Μάικ, αν ήσουν μερικούς πόντους ψηλότερος ίσως να έβρισκες ένα συμβόλαιο στην Αμερική όπου λατρεύουν (και πληρώνουν) τη χρησιμότητα 3&D «πλαγίων» όπως εσύ.. Όμως δεν είσαι. Και με μηδενικό (για γκαρντ) παιχνίδι με τη μπάλα στην Ευρώπη έχεις «ταβάνι». Σε 10 ματς φέτος (Ευρώπη και Ιταλία) ο Μπράμος μετράει 10 προσπάθειες δύο πόντων (οι περισσότερες αφορούν τελειώματα σε ανοιχτό γήπεδο), 8 ελεύθερες βολές και 51 (!) τρίποντα.. Τα νούμερα είναι ενδεικτικά, δεν έχω να ω κάτι άλλο. Συνολικά 9.5 πόντους μ.ο.-4.7 ριμπ. Και ένα πολύ καλό ποσοστό της τάξεως του 50% beyond the arc. Ο «Θείος Τσάρλι» έχει ρεκόρ 4-2 στην Ιταλία και 2-2 στο Eurocup..
Νotre Dame Finest
Βλέπω τον Luke Harangody (πλέον) της Νταρουσάφακα, ο οποίος αποτέλεσε πρόταση της σελίδας αυτό το καλοκαίρι και σκέφτομαι πόσο καλό fit θα ήταν (θεωρητικά πάντα) αυτή τη στιγμή και για τον Ολυμπιακό και για τον Παναθηναϊκό. Ο 27χρονος «ταύρος» και πρώην σταρ των Fighting Irish αρχίζει και βρίσκει τον ρόλο του σε μια ομάδα που δεν έχει τα γκαρντς με τα playmaking skills για να τον απορροφήσουν πλήρως στην επίθεση. Παρόλα αυτά την εβδομάδα που μας πέρασε έκανε δύο σπουδαία παιχνίδια. Το ένα απέναντι στη ΤΣΣΚΑ στα εγκαίνια του νέου γηπέδου της ομάδας του όπου τελείωσε με 18 πόντους (7/9 διπ.) 7 ριμπ. και το άλλο στη TBL απέναντι στη Yesiligiresun (24 πόντους -10/15 διπ.- 15 ριμπ. 36 αξιολόγηση). Τα νούμερα όμως δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία όταν περνάμε στο τοπ-επίπεδο. Αυτό που μου αρέσει στον συγκεκριμένο παίχτη είναι ότι «σκοτώνεται» στο παρκέ. Βγάζει πολύ ενέργεια, πολύ πάθος, θα χτυπηθεί στο ζωγραφιστό με μεγαλύτερα κορμιά και θα κυνηγήσει με ότι.. έχει στη περιφερειακή άμυνα συν το εξαιρετικό του σουτ.
Καλό πακέτο με ποιότητα, ένας energy guy που μπορεί να σε βοηθήσει σημαντικά από τον πάγκο μιλώντας για ομάδες της «ελίτ» πάντα. Σκεφτείτε το σουτ του στο «4» των ερυθρολεύκων πίσω από τον Πρίντεζη ή τη δύναμη του και την ικανότητα του στο ριμπάουντ απορροφημένη στη frontcourt του Παναθηναϊκού (χαμηλό σχήμα μαζί με τον Γκιστ ή σαν Stretch-4 αδειάζοντας τη ρακέτα για τον Ραντούλιτσα). Η Νταρουσάφακα βέβαια ποντάρει αρκετά πάνω του. Και μη ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια ομάδα που έριξε πολύ χρήμα στην αγορά φέτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι πληρώνει τον Έργουιν Ντάντλεϊ περίπου 800 χιλιάδες δολάρια για να συμπληρώνει τις προπονήσεις της ομάδας.. Πρόσφατα υπέγραψε και τον Σκοτ Ουίλμπεκιν ο οποίος παρά τις καλές εμφανίσεις με τους Σίξερς δε πήρε συμβόλαιο και επέστρεψε στην Ευρώπη για την ομάδα του Μαχμούτι η οποία διατηρεί οψιόν για τον πρώην πόιντ της ΑΕΚ (για τη επόμενη σεζόν) η οποία εφόσον ενεργοποιηθεί θα του αποφέρει 500 χιλιαρικούνες.. Όχι άσχημα..
Military Mentality..
«Θέλω να πω ότι η ομάδα επιδεικνύει πραγματικά στρατιωτικό πνεύμα. Τα παιδιά θέλουν να παίξουν ακόμα και όταν είναι τραυματίες. Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε στο ίδιο πνεύμα..» Η δήλωση έρχεται από το στόμα του Δημήτρη Ιτούδη μετά το νικηφόρο ματς της ΤΣΣΚΑ απέναντι στη Λοκομοτίβ του Γιώργου Μπαρτζώκα. Η υπεροχή της «αρκούδας» φάνηκε από το ξεκίνημα με την ομάδα του Ιτούδη να διαθέτει την οξυδέρκεια και τη πνευματική συγκρότηση ώστε να διατηρήσει το προβάδισμα όταν ο αντίπαλος πλησίαζε στο σκορ. Η φετινή version της ΤΣΣΚΑ, στη δεύτερη σεζόν του Δημήτρη Ιτούδη, μοιάζει πιο «θνητή», θεωρώ σκόπιμα ώστε η ομάδα να μπορέσει στο αγωνιστικό προφίλ να απομονώσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και χτίσει πάνω σε αυτά. Ο κόουτς Ιτούδης έχει πλέον μια καθαρά Guard Based ομάδα με τη τριάδα Τεόντοσιτς-Ντε Κολό-Τζάκσον να αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του παιχνιδιού της ΤΣΣΚΑ και παράλληλα δίπλα στο δίδυμο των Βορόντσεβιτς-Χάινς που αποτελεί τη βάση της frontcourt έχει ανεβάσει παιδιά όπως ο Κορόμπκοβ ή ο Κουρμπάνοβ (που επέστρεψε) με blue collar χαρακτήρα ελπίζοντας πως με το hustling και την επικέντρωση τους σε λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά θα διαμορφώσει το πλαίσιο ιδανικά για τους πρωταγωνιστές του, μέχρι να επιστρέψει ο Φρίλαντ τουλάχιστον. Η ΤΣΣΚΑ είναι πλέον πιο «λιτή», λιγότερο φορτωμένη και επικεντρωμένη στο χρυσό δίδυμο του backcourt της ελπίζοντας ότι φέτος θα βρεθεί στη Γη της Επαγγελίας..
Ποιος θα είναι ο διάδοχος..;
Όπως αναμενόταν μετά τα χάλια που είχε η Μακάμπι από την αρχή της σεζόν το front office της ομάδας τράβηξε τη περόνη και έστειλε τον Γκάι Γκούντες στο ταμείο ανεργίας. Η «ομάδα του λαού» είχε πιάσει πάτο και ο Γκούντες έχει πετάξει στο γκρεμό πολλές «δεύτερες ευκαιρίες» οι οποίες του δόθηκαν από τη διοίκηση. Καταλαβαίνετε ότι τα ονόματα παρελάζουν χωρίς σταματημό. Λίγες ημέρες πριν την απόλυση ο Γιόνας Καζλάουσκας φαινόταν ως μέλος μιας πολύ συγκεκριμένης Shortlist αναφορικά με τη διαδοχή. Aργότερα βγήκε προς τα έξω ότι η Μακάμπι έκανε ανοιχτή πρόταση στον Γιασικεβίτσιους να αναλάβει όμως αυτός (σωστά κατ’εμέ) αρνήθηκε θέλοντας να συνεχίσει τη περίοδο εκμάθησης του στο Κάουνας. Ο Πιανιτζιάνι επίσης είναι μεταξύ των ονομάτων..
Προσωπικά θα ήθελα να δω Έλληνα κόουτς στη Μακάμπι και ειδικά τον Γιώργο Μπαρτζώκα ο οποίος θεωρώ ότι θα μπορούσε επιτέλους να χτίσει ένα σωστό ρόστερ στο Τελ Αβίβ ενώ η φιλοσοφία του στο επιθετικό κομμάτι μπορεί να υποστηρίξει αυτό που πρεσβεύει το “Maccabi Basketball”.. Ο Μπαρτζώκας βέβαια έχει ομάδα και σκοπεύει να μακροημερεύσει σε αυτήν και η Ισραηλινοί καλούνται να πάρουν άμεσα μια απόφαση. Ανακατατάξεις αναμένονται και στο ρόστερ. Ξαφνικά το να βγάζεις από τον πάγκο σου ένα γκαρντ του 1 εκατομμυρίου φαίνεται υπερβολικό.. Μήπως όμως το πρόβλημα είναι ότι έχεις δύο τέτοιους γκαρντς που δε μπορούν να λειτουργήσουν μαζί..;
Παραμένουμε στο Ισραήλ. Ένας παίχτης που
στελέχωσε τη καλοκαιρινή λίστα της σελίδας με τις οικονομικές επιλογές από την αγορά, ο Darryl Monroe (2.01μ.-29), κάνει παπάδες με τη Ρισόν έχοντας τραβήξει πολλά βλέμματα. O Monroe όπως σας είχα πει μου θυμίζει πολύ έναν φόργουορντ που έκανε αίσθηση στην ελληνική Α1 παλιότερα, τον Λάρι Στιούαρτ ο οποίος ήταν μέλος των εξαιρετικών τότε ομάδων του Περιστερίου και του Αμαρουσίου. Έχει αυτό τον συνδυασμό της σκληράδας με την εξυπνάδα και ο τρόπος που “διαβάζει” είναι εξαιρετικός.Τελευταίο του “θύμα” η Χαποέλ Ιερουσαλήμ απέναντι στην οποία έγραψε 29π. (12/16 FG) 10 ριμπ.-6 τελικές-6 κλεψίματα. Συνολικά φέτος έχει 19.8π.- 8.8 ριμπ.- 4.0 τελικές και 2.8 κλεψίματα. Μια χαρά..
Δάσκαλος..
Μια από τις ομάδες που απολαμβάνω να παρακολουθώ (και πάλι) από την αρχή της σεζόν είναι η Γκραν Κανάρια του μεγάλου δάσκαλου Αϊτο Ρενέσες. Το περιστατικό με τον Κούριτς συγκλόνισε και είναι από αυτά που ξεπερνούν κατά πολύ τα στενά όρια του αθλητισμού. Το κλαμπ ανακοίνωσε ότι ο 26χρονος γκαρντ-φόργουορντ (και πρώτος σκόρερ της ομάδας φέτος με 14.7π. και 54.5% 3π. στο Eurocup) εγχειρίστηκε δις με επιτυχία και αναρρώνει μετά τη διάγνωση για μηνιγγίωμα στον εγκέφαλο. Τα καλύτερα ευχόμαστε στο παιδί και τον περιμένουμε πάλι γερό –όπως ήταν πάντα- πίσω στο παρκέ.
Στο αγωνιστικό και πάλι.. Η ομάδα του Ρενέσες είναι Must Watch και φέτος για τους λάτρεις του αθλήματος. Το μπάσκετ του δασκάλου έχει αφομοιωθεί πλήρως και μαζί σε αυτό κάθε νέο πρόσωπο που προστίθεται στο σύστημα. Η Γκραν Κανάρια τρέχει πολύ καλά το παρκέ, έχει εξαιρετικές συνεργασίες (πάντα οι ομάδες του διακρίνονταν για το υψηλό επίπεδο αυτών) και spacing στο μισό γήπεδο, κυκλοφορεί τη μπάλα γρήγορα σε μια επίθεση που αποτελεί «μηχανή παραγωγής» καλών σουτ. Η «δημιουργία ρήγματος και η έξτρα πάσα» είναι δεύτερη φύση και η όλη εικόνα που σου μένει παρακολουθώντας αυτό το σύνολο είναι αυτή η γοητευτική αίσθηση της απλότητας. Όταν αυτή η ομάδα σε βάλει στο ρυθμό της απλά την έχεις ..δύσκολη. Δείτε πόσες ομάδες έφαγαν τριάντα στο κεφάλι στα μόλις 10 ματς των νησιωτών.. Το δίδυμο Κέβιν Πάνγκος-Σαλίν είναι πολύ παραγωγικό και ο Όμιτς εξαιρετικός στο «5», ο Αγκουιλάρ γράφει τα πάντα.. Έχει καταντήσει στερεότυπο πλέον. Στη συγκεκριμένη επίθεση του Ρενέσες μπορεί ο παίχτης να κάνει νούμερα και να ανεβάσει το κασέ του..