Ένα ταξίδι χιλίων μιλίων αρχίζει με ένα βήμα..


Αυτό το βήμα καλούνται σήμερα να κάνουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ξεκινώντας τη δική τους διαδρομή στη σεζόν που ξεκινάει. Δύο ομάδες, δύο διαφορετικές ιστορίες που λαμβάνουν χώρα στο ίδιο βιβλίο.. Το Hoopfellas παραθέτει τα δεδομένα για τη τιτανομαχία του προημιτελικού που θα παρακολουθήσουμε στο ΣΕΦ σήμερα το βράδυ..

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ



Πρώτο επίσημο ματς της σεζόν, ντέρμπι με τον «αιώνιο» και παράλληλα νοκ-άουτ παιχνίδι που κρίνει κατά ένα ποσοστό έναν τίτλο στη χρονιά. Αυτόματα γίνονται κατανοητά δύο πράγματα.

1.) Κάτι δε πάει καλά.. Φυσικά. Η δομή της διοργάνωσης είναι αστεία και όποιος δε το βλέπει εθελοτυφλεί. Όταν επιτέλους ακολουθήσουμε τη φόρμα των άλλων δυτικών χωρών στο θεσμό, τότε ίσως ασχοληθούμε (όλοι εμείς) σοβαρά με το Κύπελλο σαν διοργάνωση. Προς το παρών ασχολούμαστε με τα ματς του Κυπέλλου, σαν παιχνίδια που μας δίνουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις ελληνικές ομάδες να παίζουν με αυτοσκοπό τη νίκη διαχειριζόμενες αυτό τον παράγοντα/την ανάγκη, τόσο νωρίς στη σεζόν.

2.) Υπάρχει πίεση. Μιλάμε για νοκ-άουτ παιχνίδι (όσο και αν το γεγονός ότι παίζεται τόσο νωρίς στη σεζόν ευτελίζει το θεσμό από μόνο του και αναφέρομαι σε όλες τις ομάδες που καλούνται να βιώσουν την ίδια κατάσταση, όχι μόνο στους δύο αιωνίους).  Η ομάδα που θα καταφέρει να διαχειριστεί το συναίσθημα που δημιουργεί η αλληλεπίδραση αυτής της πίεσης με το γεγονός ότι ο βαθμός ετοιμότητας απέχει πολύ από το ..απόλυτο, θα πάρει κεφάλι.

Σε αυτά τα ματς το μομέντουμ είναι πολύ σημαντικό και οι προπονητές με τις αποφάσεις τους μπορούν να το καθορίσουν. Καλύτερη τύχη στη μάχη των πάγκων θα έχει ο πιο «πρακτικός», αυτός που θα παρουσιάσει συγκεκριμένα πράγματα τα οποία θεωρεί ότι θα τον βοηθήσουν ανοίγοντας του δρόμους στο ματς, έχοντας  προετοιμάσει με μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση τους παίχτες του για να δουλέψουν πάνω σε αυτά στο βραδινό ματς και όχι ο «θεωρητικός». Συμπέρασμα άρρηκτα συνδεδεμένο με το χρονικό σημείο που διεξάγεται το ματς όπως καταλαβαίνετε. Αν και ο Ολυμπιακός έχει το πλεονέκτημα της έδρας (με ή χωρίς κόσμο, παραμένει το γήπεδο του) θεωρώ ότι οι πράσινοι μπαίνουν με αρκετά καλό μομέντουμ στον σημερινό προημιτελικό και τους δίνω αρκετά μεγάλη πιθανότητα να φύγουν με το διπλό από το Φάληρο. Ακόμα π.χ. και το ότι έχασαν (αντί να νικήσουν) στο πόντο στο Gomelsky cup από τη ΤΣΣΚΑ είναι θεωρητικά υπέρ τους. Από την άλλη οι ερυθρόλευκοι είναι σαφώς πιο ξεκούραστοι, με τον κόουτς Σφαιρόπουλο να έχει τη δυνατότητα να κάνει πιο «προχωρημένη προπόνηση» αυτή τη περίοδο αφού ο βασικός κορμός των ερυθρολεύκων έμεινε μαζί του στο λιμάνι και φέτος.

X-FACTOR



Πολλές φορές, σε τέτοια ματς, τελικά παίρνεις την ώθηση που ψάχνεις  όχι από νεοφερμένους σταρς αλλά από παιδιά που έχουν ξαναπαίξει τα συγκεκριμένα παιχνίδια έστω και σε δεύτερους ρόλους. Δε θα μου κάνει εντύπωση για παράδειγμα στον Ολυμπιακό, να μη δώσει πολλά ο Χάκετ αλλά να στηρίξουν σημαντικά τη προσπάθεια της ομάδας παιδιά όπως ο Αγραβάνης (που θα έχει την ευκαιρία μιας και ο αντίπαλος θα «τζογάρει» στην άμυνα μαζί του) ή ο Παπαπέτρου που φέτος θα έχει πολύ περισσότερες αρμοδιότητες.  Αυτό βέβαια δεν είναι «κανόνας» και ποικίλει ανάλογα με τη περίπτωση. Στον Παναθηναϊκό ας πούμε, ο Πάβλοβιτς έχει την ιδιοσυγκρασία να μπεί και να παράγει άμεσα, ειδικά σε αυτή τη φάση της καριέρας του καθώς ο «κυνικός» χαρακτήρας του όσον αφορά το σκοράρισμα και τον τρόπο που πηγαίνει στο καλάθι βοηθούν σημαντικά σε περιστάσεις όπως η σημερινή. Είναι πάντως σύνηθες φαινόμενο  τέτοια ματς (απολύτως δικαιολογημένα) να μη διεκδικούν δάφνες ποιότητας. Τα περιφερειακά ποσοστά δε θα είναι έκπληξη να μείνουν χαμηλά για αυτό και  οι προπονητές «κυκλώνουν» εναλλακτικούς τρόπου αύξησης της παραγωγής με εύκολο σκοράρισμα (που σου δίνει και ψυχολογικούς πόντους) από τη γραμμή των προσωπικών και τους πόντους από τρανζίσιον επίθεση.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ



Θα βασίσει το πλάνο στην άμυνα του. Είναι πολύ σημαντικό να προετοιμάσει την υφή της. Σκληρή με πολύ ενέργεια. Αυτό θα παίξει ο Ολυμπιακός όλη τη χρονιά. Υπογραμμίζω την άμυνα θέσης (ειδικά στο post) η οποία μπορεί να επιφέρει ισχυρό πλήγμα στο κομμάτι «δημιουργία» του Παναθηναϊκού.  Το σύνολο του Τζόρτζεβιτς είναι πιο επικίνδυνο όταν παράγει μέσα από συνεργασίες και η επίθεση του ρολάρει, ξεκινάει να ζεσταίνεται μέσα από σωστή επικοινωνία και κυκλοφορία της μπάλας. Είναι δύσκολο να σταματηθεί τότε ο Παναθηναϊκός γιατί έχει εναλλακτικές πηγές δημιουργίες και παιδιά που ξέρουν να παίζουν μακριά από τη μπάλα. Εκεί θα στοχεύσει νομίζω ο Ολυμπιακός στο σημερινό ματς πιέζοντας σημαντικά στο μισό γήπεδο, μπαίνοντας στις γραμμές πάσας του αντιπάλου και παρουσιάζοντας το aggressiveness που απαιτεί ο χαρακτήρας μιας τέτοιας αμυντικής αποστολής. Με τον Μάντζαρη ή τον Στρόμπερι πάνω στον κινητήριο μοχλό των πρασίνων, Νικ Καλάθη, και τον Παπαπέτρου πάνω στον Πάβλοβιτς (και ο Στρόμπερι μπορεί να πάει άνετα εδώ όμως θεωρώ ότι το πακέτο του Παπαπέτρου είναι ότι πρέπει απέναντι σε έναν έξυπνο slasher που θα επιδιώξει να πάει όσο το δυνατόν περισσότερο στη γραμμή των προσωπικών φθείροντας των αντίπαλο με κάθε ..τρόπο. Χρειάζεται ετοιμότητα και προσοχή επίσης στα baseline cuts που χρησιμοποιεί ο Τζόρτζεβιτς (τα οποία παίζει και στην Εθνική Σερβίας με πραγματικά άψογο execution και πολύ καλό συγχρονισμό) με τον Καλάθη και τα φόργουορντς. Και σίγουρα καλή διαχείριση του Γιάνγκ. Μη ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει Χάντερ. Ο Μιλουτίνοβ έχει τη ποιότητα να ανταπεξέλθει όμως η ιδιαιτερότητα του match up με έναν αντίπαλο που θα προσπαθήσει να σε χτυπήσει με γκαρντς και ψηλούς από μέσα, απαιτεί συγκεκριμένο πλάνο. Όλα τα λεφτά για το που θα γείρει η πλάστιγγα τα Hustle plays.. Kοιτώντας  το ρόστερ του ο Σφαιρόπουλος, μπορεί να νιώθει αισιόδοξος αναφορικά με αυτό το κομμάτι.

Επιθετικά οι ερυθρόλευκοι νομίζω θα είναι συγκεκριμένοι με σαφείς στόχους. Pick & Roll based επίθεση, στήνοντας πολλές καταστάσεις από τον άξονα όπου ο Ραντούλιτσα με συγκεκριμένες δυνατότητες στη πλευρική ταχύτητα και τα πίσω βήματα θα αποτελέσει στόχο, ειδικά ψηλά στο κέντρο του γηπέδου όπου ο χώρος για τον δημιουργό είναι μεγαλύτερος και κάνει τον ψηλό των πρασίνων αυτόματα πιο ευάλωτο, μακριά από τον σύμμαχο της τελικής γραμμής. Το ζητούμενο για τους ερυθρόλευκους είναι να μπορέσουν να δημιουργήσουν το  σωστό πλαίσιο για να εκτελέσουν επιτυχώς τις καταστάσεις που θα στήσουν. Χωρίς το κατάλληλο spacing θα υπάρξει πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να ανοίξει τις αποστάσεις στην άμυνα των πρασίνων ώστε να μπορέσει να τρέξει τα plays του με ασφάλεια, στο καλύτερο δυνατό αγωνιστικό περιβάλλον στο πεδίο μάχης απέναντι σε ψηλούς που δε φημίζονται για τα γρήγορα recovers τους (εκτός Γκιστ). Γκαρντς όπως οι Σπανούλης-Χάκετ μπορούν με υπομονή να κρατήσουν στη πλάτη τους μετά το πικ τον αντίπαλο και να ψάξουν τη καλύτερη δυνατή απόφαση σκανάρωντας το γήπεδο, με την υποστήριξη ζεστών χεριών από snipers στις γωνίες. Αλλιώς, σε περίπτωση traffic, οι ερυθρόλευκοι θα έχουν πρόβλημα. «Στόχος» τα πόδια του Φώτση στα close outs (από οποιονδήποτε βρεθεί μπροστά του μετά τα αμυντικά rotations των πρασίνων) ενώ περιμένω να δω ποστ παιχνίδι από τα τους περιφερειακούς (με στόχο τη φθορά περισσότερο και τη δημιουργία και λιγότερο το σκορ). Σίγουρα ο Σπανούλης  είναι ο Floor general της ομάδας (θα παίξει νομίζω μεγάλο ρόλο το πόσο θα αξιοποιήσει τους συμπαίκτες του και όχι το πόσο θα σκοράρει) αλλά το βαρύ χαρτί είναι (και πάλι)ο Πρίντεζης στο πρόσωπο του οποίου οι ερυθρόλευκοι απολαμβάνουν μια πρωτόγνωρη ασφάλεια στα μεγάλα ματς.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ



Για τον Παναθηναϊκό και κυρίως τον Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς το σημερινό ματς είναι ένα σπουδαίο τεστ χαρακτήρα. Όχι στον απόλυτο βαθμό της νίκης ή της ήττας αλλά για τον τρόπο που θα προσεγγίσουν οι πράσινοι το παιχνίδι και το πώς θα τους προετοιμάσει ο προπονητής του να ανταποκριθούν σε αυτή τη δοκιμασία. Λένε (και τους  πιστεύω..) ότι το μεγαλύτερο προσόν του Ντούσαν Ίβκοβιτς βρίσκεται μακριά από το πινακάκι και τις ιδέες που μπορεί να κατεβάσει στη μάχη και ταυτίζεται με την ικανότητα του να προετοιμάζει παίχτες αγωνιστικής αξίας του «7» (σε κλίμακα 10) να κατεβαίνουν στη κόλαση και να παίζουν «9».. Έτσι εξηγούνται πολλές μεταμορφώσεις παιδιών σε άντρες εν μια νυκτί.. Για εμένα λοιπόν μετράει πολύ ο τρόπος που οι πράσινοι θα προσεγγίσουν το σημερινό ματς, διαθέτοντας αυτή τη φορά στον πάγκο τους έναν προπονητή εξαιρετικά ικανό στο κομμάτι της ψυχολογικής προετοιμασίας.

Θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός θα (πρέπει να) μπεί για να παίξει «κάθετο» μπάσκετ. Να χτυπήσει τον αντίπαλο από τον άξονα στήνοντας όμως “παγίδες” αναφορικά με τον προσανατολισμό του κάθε φορά. Οι πράσινοι έχουν τα γκαρντς να διαχειριστούν την αντίπαλη πίεση και  να βάλουν τη μπάλα στο ζωγραφιστό στο σωστό χρόνο, κατάσταση η οποία σε βάθος χρόνου θα βάλει τις βάσεις για να παρουσιάσουν μια ισορροπημένη επίθεση. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να είναι υπομονετικός  στο κομμάτι της επίθεσης και να ψάξει με επιμονή τη καλύτερη επιλογή κρατώντας χαμηλά τον αριθμό λαθών που μπορεί να σκοτώσουν σε ένα εκτός έδρας ματς. Όσο σημαντικό είναι για την ομάδα του κόουτς Τζόρτζεβιτς να ακουμπήσει σε συνέχεια τη μπάλα στο ζωγραφιστό άλλο τόσο είναι να μπορέσει να διαχειριστεί σωστά αυτή τη κατάσταση και να μη πέσει στη παγίδα του να επιμένει να κοιτάζει συνεχώς καλάθι από εκεί. Θεωρώ για παράδειγμα πιο «σοφό» για τον Ραντούλιτσα να ψάξει πρώτα τη πάσα απέναντι στον Γιανγκ (και όχι το σκορ πάνω στον Αμερικανό) σκανάροντας όλες τις δυνατές επιλογές που του δίνονται και να πάει ωμά προς το καλάθι όταν στη πλάτη του βρίσκεται ο Μιλουτίνοβ. Βαρόμετρο για τους χώρους που θα βρεί ο θηριώδης Σέρβος σέντερ η αποτελεσματικότητα των φόργουορντς στο περιφερειακό σουτ για αυτό και οι πράσινοι προτιμούν τον Φώτση ή περιφερειακό ψηλά σε καταστάσεις High-low του Ραντούλιτσα. 

Ο «Σάλε» θα παρουσιάσει λογικά και σχήμα με δύο Wings και τον Γιάνκοβιτς (ή τον εκάστοτε παίχτη του Σπανούλη) να κατεβαίνει χαμηλά στο ποστ. Μπαλαντέρ στις θέσεις των φόργουορντς ο Χαραλαμπόπουλος ανάλογα με τον βαθμό ετοιμότητας του Γκιστ. Περιμένω πάντως τον Παναθηναϊκό να επιτεθεί μέσα από το ζωγραφιστό με drives, cuts και post παιχνίδι κατά κύριο λόγο για να ξεκλειδώσει την αντίπαλη άμυνα και να ξεκουράσει τα γκαρντς του και όχι να μπεί στο ΣΕΦ για να σουτάρει αφειδώς τρίποντα.

Στο αμυντικό κομμάτι ο Παναθηναϊκός θα «τζογάρει»ή αν θέλετε θα «επιλέξει», αφήνοντας  σκόπιμα «μισάνοιχτες» πόρτες στην άμυνα του οι οποίες ασυνείδητα για τον αντίπαλο θα καθοδηγούν τη μπάλα στην ερυθρόλευκη επίθεση εκεί που πραγματικά θέλουν οι πράσινοι. Οι φιλοξενούμενοι θα «τζογάρουν» διακριτικά  πάνω σε παίχτες με αμφισβητούμενη ικανότητα στη περιφερειακή εκτέλεση (Χάκετ, Στρόμπερι, Αγραβάνης, Πρίντεζης)  τακτική που πολλές φορές γυρίζει μπούμερανγκ όμως στις περισσότερες περιπτώσεις σε βοηθά να διασφαλίσεις πράγματα ελέγχοντας τη κινητικότητα στη ρακέτα σου και το αμυντικό ριμπάουντ. Απέναντι σε καταστάσεις Pick & roll ο Παναθηναϊκός θα επιλέξει να κρατήσει τον Ραντούλιτσα «πίσω» από τη στιγμή που εκτός του Σπανούλη και ελλείψει Σλούκα πλέον ο αντίπαλος δεν έχει την ευχέρεια της εκτέλεσης μετά από ντρίμπλα. Ο Καλάθης είναι ο πιο ικανός περιφερειακός αμυντικός των πρασίνων ώστε να πάει πάνω στον Σπανούλη όμως μη ξεχνάμε ότι είναι και ο κύριος μοχλός της πράσινης επίθεσης, οπότε πιθανόν ο κόουτς Τζόρτζεβιτς θα επιλέξει τον Φελντέιν για την αποστολή αρχικά, εκτός βέβαια και ξεκινήσει με σχήμα ενός ballhnandler και δύο «πλαγίων» που σημαίνει Καλάθης στον Σπανούλη. Ερωτηματικό η ετοιμότητα του Γκιστ ο οποίος μπορεί να αμυνθεί και στη close out επίθεση των ερυθρολεύκων (μένοντας μαζί με τον Πρίντεζη) και στη pick & roll ως «5» αμυνόμενος στον screener. Χωρίς τον Αμερικανό στο παρκέ οι πράσινοι θα έχουν θέμα στο να ελέγξουν τον Πρίντεζη και ίσως προσανατολιστούν στο να τοποθετήσουν έναν από τους SF τους πάνω του.

Εν κατακλείδι, το σημερινό ματς είναι σπουδαίο αλλά δε προσφέρεται για συμπεράσματα πέραν αυτών που αφορούν τη παρούσα κατάσταση των ομάδων. Καλό θα είναι να το απολαύσουμε, να προβληματιστούμε, να πάρουμε τροφή για συζήτηση μετά στη σελίδα αλλά όχι για να αρχίσουμε να μηδενίζουμε και να ακυρώνουμε ή να ετοιμάσουμε αυτό το κλίμα (αφού αυτό είναι το πρώτο ματς της σεζόν και δε μας παίρνει να «κακολογήσουμε»..) για το επόμενο παιχνίδι (που είναι το..δεύτερο). Και οι δύο ομάδες φέτος είναι καλές, έπαιξαν δυναμικά στην αγορά με  δυνατές κινήσεις παραμένοντας στο γκρούπ των διεκδικητών ενός εισιτηρίου για το Βερολίνο στη διοργάνωση της Ευρωλίγκας. Ο Ολυμπιακός έχει την έδρα και τον μεγαλύτερο βαθμό συνοχής στα υπέρ του, ο Παναθηναϊκός κατά τη γνώμη μου το μομέντουμ για να κάνει ένα καλό παιχνίδι, κάτι που είναι σημαντικό σε τέτοιες μάχες τόσο νωρίς στη σεζόν.

Καλή μας χρονιά. Το εννοώ ειλικρινά..

Υ.Γ: Και ο Άρης και ο ΠΑΟΚ πήραν δύο ματς που φαίνονταν να στραβώνουν, υπό καθεστώς πίεσης. Όλοι γνωρίζουμε το πόσο σημαντικό είναι για τις δύο αυτές ομάδες να κρατήσουν ζωντανό το όνειρο ενός τίτλου.. Για τον ΠΑΟΚ τα είπαμε πρόσφατα, θα χρειαστεί αλλαγές ο Σούλης για να μπορέσει να παίξει το δικό του μπάσκετ.  

http://blog.stoiximan.gr/basket/kati-leipei-kooyts/

Ο Άρης είναι αυτή τη στιγμή καλύτερη ομάδα, πιο μοντέρνα, πιο βαθιά. Θέλει δουλειά στο μισό γήπεδο. Μου αρέσουν οι προδιαγραφές του σε καταστάσεις πιο γρήγορου ρυθμού τις οποίες προσπαθεί να “γεννήσει” μέσα από τη πιεστική του άμυνα. Θα τα πούμε σύντομα, αναλυτικά..

Για την ΑΕΚ τώρα.. Είχε σημαντικές απουσίες ναι, το έφερε το ματς στο σημείο που ήθελε αλλά δε μπόρεσε να το τελειώσει. Πιστεύω πολύ το δίδυμο Κατσίβελη-Κάρτερ,ο Ανοσίκε είναι πολύ καλός ριμπάουντερ αλλά θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να πατήσει. Συνολικά έχει ίσως τη περισσότερη ποιότητα σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Αυτό που με προβληματίζει και σας το έχω υπογραμμίσει από πέρυσι, είναι το εάν μπορεί να προχωρήσει πραγματικά το πρότζεκτ με το Ντράνγκαν Σάκοτα.. Ας περιμένουμε.. Τα παιχνίδια του Eurocup θα αποτελέσουν φέτος ασφαλές κριτήριο για τη δουλειά που γίνεται στην ΑΕΚ..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ