MULTIPLE OFFENSE



O Στράτος Περπέρογλου αποτελεί «μήλον της έριδος» για Ολυμπιακό και Μπαρτσελόνα μιας και τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του μπορούν να απορροφηθούν άριστα και στους δύο οργανισμούς και να δώσουν ώθηση σε έναν διεκδικητή. Γιατί η βολιδοσκόπηση του από τους ερυθρόλευκους  είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την απώλεια του Σλούκα; Το Hoopfellas  αναλύει..

Είναι λιμάνι εναντίον λιμανιού.. Πειραιάς ή Βαρκελώνη για έναν από τους πιο ποιοτικούς φόργουορντς  της Ευρωλίγκας  στο τοπ-επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Δε μπορώ να πω ότι περίμενα την απόφαση του Ίβκοβιτς να αποδεσμεύσει τον Έλληνα φόργουορντ. Όμως μπορώ να καταλάβω την οπτική του.. Ο Περπέρογλου ξεκίνησε «σβηστός» τη σεζόν στη Πόλη όμως από τον Δεκέμβρη και μετά ανέβασε ρυθμούς και αποτέλεσε «σταθερά» για την ομάδα του Ίβκοβιτς και σε αρκετά σημεία τον go to guy αυτής. Ίσως αυτό τον γονάτισε στο τελός.. Ο Περπέρογλου είναι ένας πολύ ποιοτικός φόργουορντ με winning mentality και γαλουχημένος να παίζει σωστό και έξυπνο μπάσκετ, αποτελώντας μια πολύ αξιόπιστη λύση στο υψηλότερο επίπεδο. Όμως ακριβώς σε αυτό το επίπεδο, ο ίδιος σταδιοδρόμησε όντας τρίτη ή τέταρτη επιλογή στην επίθεση και όχι η πρώτη ή δεύτερη. 

Η σειρά με τη Ρεάλ στα πλέη-οφς της φετινής Ευρωλίγκας ήταν χαρακτηριστική. Η πολύ καλή, σε επίπεδο τακτικής, προετοιμασία έφερε την Αναντολού πολύ κοντά σε αυτό που για πολλούς έμοιαζε με θαύμα, όμως όταν οι Τούρκοι  βρέθηκαν με το take it or leave it κολλημένο στα μούτρα τους κοίταξαν τον Περπέρογλου ο οποίος απέτυχε να «παραδώσει» τα μεγάλα σουτ κόβοντας κάθε ελπίδα για την ομάδα του, σε μια σειρά μάλιστα όπου ο προπονητής του προσπάθησε να τον αποσυμπιέσει χτίζοντας πολύ έξυπνα την επίθεση του πάνω στον άξονα των Ερτέλ-Κρίστιτς. Γυρνώντας στη TBL και στα playoffs, ο  Περπέρογλου έκανε καλούς τελικούς (κορυφαίος στα δύο τελευταία ματς) όμως ο soft  χαρακτήρας στο αμυντικό κομμάτι που έδειξε η Αναντολού στους τελικούς και η ομαδική αποτυχία έφερε άνεμο αλλαγής. Ήταν λάθος να ζητηθεί από τον  Περπέρογλου α πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες από αυτές που του αναλογούσαν (λόγω εμπειρίας)  και αυτό καθρεπτίστηκε στο shot selection του παίχτη. Τα 900χιλ. που προέβλεπε το συμβόλαιο του 31χρονου SF για τη νέα σεζόν έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην απόφαση του front office του κλαμπ που αποφάσισε ότι θα χτίσει πάνω στα φρέσκα πόδια του Οσμάν το μοντέλο μπάσκετ που θέλει να παρουσιάσει.

Η ΜULTIPLE OFFENSE ΤΟΥ «ΠΕΡΠΕ» ΚΑΙ ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ  ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΣΛΟΥΚΑ

Ο Περπέρογλου φέρνει μαζί του τη γνωστή multiple offense η οποία ενταγμένη στο σωστό πλαίσιο μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στη λειτουργικότητα και τη παραγωγικότητα μιας ομάδας δίνοντας πολλές επιλογές στα χέρια ενός κόουτς. Μιλάμε για έναν φόργουορντ ο οποίος έχει ένα versatile επιθετικό παιχνίδι. Face up, Post up (από τα καλύτερα Post-3 στην Ευρώπη, πολλά από τα safe plays των Ζοτς, Μπαρτζώκα, Ντούντα βασίστηκαν σε τέτοιες καταστάσεις), παιχνίδι με τη μπάλα στο παρκέ, drive, τελείωμα στο transition και εξαιρετικό σουτ από μέση και μακρινή απόσταση, πακέτο που τον μετατρέπει αυτόματα σε θεριστή στην αδύνατη πλευρά και πολύ επικίνδυνο στη close out επίθεση. Συνδυάζει άψογα το μέγεθος, τη πλαστικότητα  με την έξυπνη διαχείριση του εαυτού του στο παρκέ η οποία τον βοηθάει να καλύπτει τα μειονεκτήματα  του.

Ο Ολυμπιακός σε σχέση με πέρυσι έχασε την ικανότητα στο σκοράρισμα και την περιφερειακή εκτέλεση που του έδινε η παρουσία του Σλούκα αλλά και έναν καλό αμυντικό στη περιφέρεια όπως ο Ντάρντεν. Πολλές φορές όμως, επειδή η στελέχωση είναι σύνθετη διαδικασία και τα δρώμενα στην αγορά κάτι που δε μπορείς να υπολογίσεις, πρέπει να είσαι έτοιμος να συμπληρώσεις τα χαρακτηριστικά που χάνεις από μια θέση, κάπου αλλού στο ρόστερ. Ο καινούργιος Ολυμπιακός  φαίνεται ότι έχει δυναμώσει αμυντικά, ειδικά στο backcourt με τη παρουσία των Χάκετ-Στρόμπερι. Ο ύψους 1.97μ. Ιταλοαμερικανός γκαρντ μπορεί να καλύψει  με τη παρουσία του τις post φάσεις και την αφοσίωση στην άμυνα που έπαιρνε η ομάδα από τον Ντάρντεν (ελπίζω να το κάνει και σε επίπεδο συγκέντρωσης..) όμως αυτή η πολυδιάστατη και με πολλές διαφορετικές δεξιότητες  γραμμή γκαρντς χάνει σε περιφερειακό δηλητήριο χωρίς τον Σλούκα. Γεγονός πολύ σημαντικό αν αναλογιστούμε το πόσο βασίστηκε στο κομμάτι του περιφερειακού σουτ πέρυσι ο Ολυμπιακού, η ομάδα με τα λιγότερα Midrange Shots  η οποία φαίνεται (όπως και ο Παναθηναϊκός) ότι ακολουθώντας την επιστήμη των Analytics έχει μηδενίσει την αξία των Deep 2s επιλέγοντας να μετακινηθεί λίγο πιο πίσω, έξω από τη γραμμή του τριπόντου αυξάνοντας το Value της προσπάθειας. Εδώ μπαίνει ο Περπέρογλου στην εξίσωση. Ο διεθνής φόργουορντ μπορεί να παίξει τον ρόλο του Sniper αγκυροβολημένος στη weak side διατηρώντας παράλληλα τη πίεση στην αντίπαλη άμυνα και το σωστό spacing στην επίθεση του ή να λειτουργήσει  ως executive shooter σε μια ball screen επίθεση. Με λίγα λόγια, μπορεί να μετριάσει με τη παρουσία του το κενό στη περιφερειακή εκτέλεση και να προσφέρει κάποιους σίγουρου πόντους που χάνουν οι ερυθρόλευκοι μετά την απώλεια του Σλούκα. 

Με τον Περπέρογλου ο Ολυμπιακός, λαμβάνοντας υπόψη το φετινό recruiting θα «ζυγίσει» καλύτερα την ομάδα του βάζοντας perimeter firepower δίπλα σε ένα backcourt σφριγηλό αμυντικά με μέγεθος και αρκετή ποιότητα  αλλά ύποπτη περιφερειακή παραγωγικότητα και efficiency σε προσπάθειες εκτός ρακέτας . Παράλληλα, θα προσθέσει μια (δεύτερη) λύση στη θέση «4». Θυμηθείτε τα κατορθώματα του Περπέρογλου όταν ο Μπαρτζώκας τον χρησιμοποίησε ως PF.. Η παρουσία του Γιάνγκ μπορεί να λειτουργήσει θετικά εδώ. Η ικανότητα στη περιφερειακή εκτέλεση από τη θέση «4» είναι πολύ σημαντική στο σύγχρονο μπάσκετ ειδικά στις ομάδες  pace & space κατευθύνσεως. Για αυτό και τα Stretch-4 έχουν ανεβάσει το οικονομικό τους status. Ο Περπέρογλου λοιπόν μπορεί να λειτουργήσει και έτσι δίνοντας βάθος στη γραμμή φόργουορντς των ερυθρολεύκων. Είναι χαρακτηριστικό το πόσο πόνεσε ο Ολυμπιακός εν τη απουσία του Πρίντεζη φέτος (και πόσο επέμενε η σελίδα, στα παράπονα των οπαδών του, ότι οι ερυθρόλευκοι θα είναι άλλη ομάδα με τον Συριανό φόργουορντ και πάλι στο παρκέ).

Μέχρι αυτή τη στιγμή η Μπαρτσελόνα έχει πάρει κεφάλι στη κούρσα απόκτησης του Περπέρογλου, με τον Ολυμπιακό να παραμένει σταθερά στο κόλπο. Οι ερυθρόλευκοι δε θέλουν να διαθέσουν υπερβολικά χρήματα στη συγκεκριμένη περίπτωση καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι μπορεί με 450-500 χιλιάρικα να βρεθεί ένας πολύ καλός  ξένος κόμπο φόργουορντ, που σίγουρα όμως δε θα σου δώσει δυνατότητα έξτρα προσθήκης από τη μη εγχώρια αγορά και θα έχει μεγαλύτερο ρίσκο από τον «παιγμένο» και με διαπιστευτήρια σε αυτό το επίπεδο Έλληνα φόργουορντ. Δε θα κρυφτώ πάντως.. Η Μπαρτσελόνα επίσης μοιάζει πολύ καλή περίπτωση για τον Περπέρογλου. Στα μάτια μου ο 31χρονος διεθνής είναι παίχτης «κοψιάς»-Μπαρτσελόνα. Ταλαντούχος, μέγεθος, καλή τεχνική κατάρτιση, δαντελένιο στυλ, μέγεθος, όχι ιδιαίτερος φανατισμός σε επίπεδο ιδιοσυγκρασίας.. Ειδικά στα χρόνια του Πάσκουάλ οι Καταλανοί έχουν στελεχώσει την ομάδα τους με παίχτες τέτοιας κατευθύνσεως. Θεωρώ ότι ο Περπέρογλου μπορεί να παράγει  στο μπάσκετ του Πασκουάλ και θα βοηθήσει πολύ τη Μπαρτελόνα με το versatile επιθετικό του παιχνίδι. Όμως ελπίζω να τον δω να επαναπατρίζεται.. Σε μια χρονιά όπου οι δύο ομάδες  μας παρόλες τις δυσκολίες που εμφανίζει το διαμορφωμένο οικονομικό πλαίσιο της χώρας μας, δε φοβήθηκαν να επενδύσουν παραπάνω χρήματα γιατί πολύ απλά διέγνωσαν ότι η προοπτική για κάτι καλό είναι πολύ κοντά, έχουμε ανάγκη τέτοιες επιστροφές ώστε να πάμε (όπως κάθε χρόνο) στη μάχη της .. Άνοιξης με όσο το δυνατόν περισσότερα όπλα στη φαρέτρα..

Υ.Γ: Προξένησε εντύπωση  η επιλογή του Γκουντάιτις να αφήσει τη Ζάλγκιρις και να μετακινηθεί στο Βίλνιους και τη Ρίτας. Ο ίδιος ο 22χρονος Λιθουανός ψηλός (Νο47 του ντραφτ από τους Σίξερς, μετακινήθηκε στο Σακραμέντο μαζί με τον Μίτροβιτς μετά από επιθυμία του Βλάντε Ντίβατς..) για τον οποίο έχουμε μιλήσει με καλά λόγια στο παρελθόν, ήταν απογοητευμένος από τον τρόπο που τον χρησιμοποιούσαν στη Ζάλγκιρις μιας και ήθελε να πάρει λεπτά και ως PF. Επέλεξε λοιπόν τον κόουτς Μαρτσέλο Νικόλα (ναι, τον πρώην πράσινο φόργουορντ) ο οποίος έχει δουλέψει με τον Μοτεγιούνας στο Τρεβίζο και τη Μπένετον, θεωρώντας ότι μαζί του έχει καλύτερη τύχη. Ο Γκουντάιτις άλλωστε δεν ήταν προϊόν του προγράμματος της Ζάλγκιρις μιας και πήγε εκεί στα 18 του (δεν είναι καν από το Κάουνας) χωρίς ποτέ να αναπτύξει ιδιαίτερους δεσμούς με το κλαμπ.

Υ.Γ1: Ο Τάιους έχει ανεβάσει τις απαιτήσεις του και ο Λάσμε έχει ξανανοίξει γραμμή επικοινωνίας με τη Γαλατά.. O Παναθηναϊκός  θα πρέπει να είναι έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα και με τη καλύτερη δυνατή εναλλακτική.  Το πλάνο των πρασίνων περιλαμβάνει και έναν ακόμα γκαρντ όμως προέχει το θέμα του mobile ψηλού..

Υ.Γ2: Η Μακάμπι έφτασε κοντά σε ένα σπουδαίο deal με τον Τζέφρι Τέηλορ όμως τη τελευταία στιγμή ο Σουηδός wing έκανε πίσω. Καλός παίχτης με ποιότητα, έχει το πακέτο να παίξει καλό μπάσκετ στην Ευρώπη. Στο τουρνουά της Σλοβενίας είχε 21.2 PTS -4.6 REB- 1.4 AST- 1.4 STL με 42.3% 3PT..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ