Γνωστός στους περισσότερους σας πλέον μετά τη φετινή του σεζόν με την ομάδα του Σάσα Ομπράντοβιτς όπου ξεχώρισε ως το πλέον αντιπροσωπευτικό δείγμα αθλητή που αντικατοπτρίζει στο παιχνίδι του αυτό που θέλει να παρουσιάσει ο προπονητής του στο γήπεδο. Ένταση, σκληράδα, up to the limits- συμπεριφορά σε κάθε εκδήλωση εντός του παρκέ. Προϊόν του Xavier είχε και αυτός (όπως και ο Κένεντι) έναν τραυματισμό στη τελευταία του σεζόν ο οποίος τον άφησε λίγο πίσω.
Για να βάλω και τους λιγότερο μυημένους από την αρχή στο κλίμα, θα σας πω ότι ο McLean είναι περίπτωση-Χάινς, μιας και το παιχνίδι του έχει κοινά χαρακτηριστικά με τον «Ράμπο» της ΤΣΣΚΑ. Πρόκειται για έναν mobile ψηλό, που το ρεπερτόριο του αφορά το «βαμμένο» μιας και δεν έχει το περιφερειακό σουτ για να απειλήσει από μακριά. Στη Βόννη υπό τον Μάικλ Κοχ έπαιξε ως γρήγορο «5» γεγονός που (όπως ισχυρίζεται ο ίδιος) τον βοήθησε σημαντικά να αναπτύξει το παιχνίδι του και να ανεβάσει την αυτοπεποίθηση του απέναντι σε ποιοτικούς αντιπάλους στη θέση, στη διοργάνωση του Eurocup. O Oμπράντοβιτς φέτος τον χρησιμοποίησε και στις δύο θέσεις της φροντκόρτ εκμεταλλευόμενος την ύπαρξη ψηλών με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ικανότητα να καλύψουν και το «4» και το «5» (Ραντόσεβιτς, Μπάνιτς). Για τις ομάδες όμως (μιας και είναι το κομμάτι που ενδιαφέρει περισσότερο) ο McLean είναι «5».
Το πιο δυνατό κομμάτι στο παιχνίδι του και το χαρακτηριστικό που σε κάνει να καρφώσεις τα μάτια σου επάνω του είναι η μαχητικότητα και ο τρόπος που χρησιμοποιεί το κορμί του για να κερδίσει πόντους στη μάχη θέσης. Άφοβα σας λέω ότι πρόκειται για έναν από τους καλύτερους ψηλούς σε αυτό που λέμε positioning και στις δύο πλευρές του παρκέ. Με την ικανότητα του να πραγματοποιεί εντυπωσιακά δεύτερα άλματα αλλά και να οριοθετεί τον χώρο του στη «μάχη εδάφους» έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο αποτελεσματικούς αθλητές πλέον στην Ευρώπη στο κομμάτι του επιθετικού ριμπάουντ. Φοβερά χέρια. Παράλληλα, τα παραπάνω πακέτο που σας περιέγραψα (σχετικά με το positioning) του δίνει ένα ποιοτικό post παιχνίδι. Έχει χαμηλό κέντρο βάρους και το εκμεταλλεύεται στο έπακρο. Δεν είναι τεχνικός, ούτε έχει τη σπουδαία αίσθηση του καλαθιού, όμως το να αμυνθείς σε κατάσταση 1on1 πάνω του χαμηλά στη ρακέτα θυμίζει τη περίπτωση του αναβάτη που προσπαθεί να μείνει επάνω στον ταύρο.. Πολύ ενεργητικός και δυνατός, του αρέσει η επαφή. Όπως και ο Κάιλ Χάινς, συχνά (στο πλαίσιο του playbook του Ομπράντοβιτς) έβαζε τη μπάλα στο παρκέ με αφετηρία τη γραμμή των προσωπικών για να φτάσει με short drive στο τελείωμα απέναντι σε βαρύτερα κορμιά. Παραγωγικός όσο μένει στη base line, μαζεύει και αξιοποιεί θεωρητικά χαμένες μπάλες. Καλός αμυντικός παίχτης. Φτάνει τα 2.03μ και διαθέτει καλό αθλητικό πακέτο (και ακόμα καλύτερο «φυσικό) όμως δεν έχει το timing στο μπλοκ. Τα δίνει όλα όμως. Παίζει με μεγάλη ένταση και μπορεί να αμυνθεί ψηλά αν και το footwork του στη περίμετρο θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερο (ειδικά όταν κληθεί να «χαμηλώσει»).
Θα έλεγα ότι κυρίως ο Ολυμπιακός, πρέπει να κοιτάξει τη περίπτωση του. Η πιθανότητα, στη βάση πάντα της οικονομικής λογικής με την οποία λειτουργεί το κλαμπ τα τελευταία χρόνια, να ακολουθήσουν οι ερυθρόλευκοι στα χρήματα που θα ζητήσει ο Ραζνάτοβιτς για τον Ντάνστον δεν είναι μεγάλη. Παρότι ο Αμερικανός δεν έκανε το ίδιο καλή χρονιά με πέρυσι, το γεγονός ότι κέρδισε για δεύτερη σερί σεζόν το βραβείο του κορυφαίου αμυντικού της σεζόν (έστω και εάν κατά τη γνώμη μου δεν ήταν όπως σας είχα γράψει ούτε καν στο TOP-3 της ομάδας του) πληρώνεται. Ο Ραζνάτοβιτς νομίζω θα ξεκινήσει από τα 900 χιλιάρικα κοιτώντας και ανατολικά (όπου υπάρχει ..κάλυψη). Ο McLean αποτελεί μια πολύ καλή περίπτωση, σαφώς οικονομικότερη χωρίς η ομάδα να κάνει ιδιαίτερες παραχωρήσεις στο κομμάτι της ποιότητας. Ο Aμερικανός ( 13.0 π.μ.ο. με 57.7% στα δίποντα και 77% στις προσωπικές, 5.6 ριμπ.-1.6 τελικές-1.0 κλέψιμο-2.0 λάθη στην Ευρωλίγκα) έχει opt out στο συμβόλαιο του με την Άλμπα και φημολογείται ότι προτίθεται να το ενεργοποιήσει.
Και τα δύο παιδιά που σας ανέφερε η σελίδα σήμερα μπορούν να «παίξουν» για τις ομάδες μας το καλοκαίρι. Στη βάση των value/money περιπτώσεων νομίζω πρέπει να εξεταστούν. Θα “παίξουν” άλλωστε για πολλά ευρωπαϊκά κλαμπς μιας και όπως σας είπα τα ονόματα τους συζητιούνται στο παρασκήνιο. Η ανάρτηση αυτή ήταν μια πρόγευση (με αφορμή συζητήσεις που έχω τις τελευταίες ημέρες με συνεργάτες στο εξωτερικό) καθώς η σεζόν «τρέχει» και το ζουμί βρίσκεται. Όμως όλα τα front offices των ομάδων προετοιμάζονται ήδη και χαράσσουν τις πρώτες κατευθύνσεις. Για αυτό να είστε σίγουροι..
Υ.Γ: Ένα μπράβο στον Άρη του Δημήτρη Πρίφτη. Έδωσε ένα καλό μάθημα στην ΑΕΚ η οποία έχτισε λάθος (όπως είχε γράψει η σελίδα μέσα στη σεζόν) στη λογική του ..fast food (έτοιμα-γρήγορα). Η ομάδα του Σάκοτα δεν ήταν έτοιμη πνευματικά να περάσει τα πιθανά αναχώματα που δημιουργεί ένα season-ending ματς εκτός έδρας και μάλιστα σε αυτό το γήπεδο. Οι γηπεδούχοι απέδωσαν εξαιρετικά στην άμυνα και μέσα από αυτή παρήγαγαν στο transition. Στις δύο αυτές ομάδες (για να δούμε λίγο παραπέρα) έχω εναποθέσει το μεγαλύτερο μέρος των ελπίδων μου για αλλαγή του status λίγκας. Ελπίζω να δούμε κάτι καλό το καλοκαίρι..
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ