Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΜΠΕΝΤΖΑΜΙΝ ΜΠΑΤΟΝ..


Ο ελληνική λίγκα έχει τον δικό της Μπέντζαμιν Μπάτον στο πρόσωπο του Αλέξανδρου Βεζένκοφ. Το Hoopfellas εξηγεί το γιατί ρίχνοντας παράλληλα μια ρεαλιστική ματιά στο wonderkid του Άρη και στο πως μεταφράζεται το πακέτο του στο πραγματικά υψηλό επίπεδο.

Το είχα υποπτευθεί την πρώτη φορά που τον είδα να αγωνίζεται με συνομήλικους του (όταν ήταν πραγματικά πολύ μικρός) όμως πλέον δεν έχω καμία αμφιβολία. Ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ είναι περίπτωση Μπέντζαμιν Μπάτον. Ένας 35άρης παγιδευμένος σε σώμα εικοσάχρονου παιδιού.. Στο εξαιρετικό μπασκετικό του πακέτο, το πιο φανταχτερό «καλούδι» του δεν είναι η κοντόκανη επαναληπτική που κουβαλάει με τη μορφή τσιπ κάτω από το δέρμα του αριστερού χεριού του, ούτε η σπουδαία αίσθηση του ριμπάουντ που τον διακρίνει αλλά ο μεγάλος βαθμός ωριμότητας που τον διακρίνει για παιδί αυτής της ηλικίας. Έχω να δω ανάλογη περίπτωση από τα χρόνια του Νίκου Ζήση στη χώρα μας. Εντυπωσιάστηκα από συναισθηματικό κοντρόλ και φιλτράρισμα των αποφάσεων του Βασίλιτζε Μίσιτς (για να πάμε λίγο παραέξω) αλλά στη περίπτωση του Αλέξανδρου δε μιλάμε για γκαρντ..

Αυτή την ωριμότητα κεφαλαιοποιεί στο παρκέ φέτος ο Βουλγαροκύπριος φόργουορντ σε επίπεδο αποφάσεων και αυτός είναι ο λόγος που ηγείται ενός συνόλου υψηλών βλέψεων σε μια τόσο πολύπλοκη και σκληρή σε επίπεδο τακτικής λίγκα. Ήταν απόφαση του άλλωστε να μείνει στον Άρη και πάρει τα χοντρά αγωνιστικά λεπτά και τις ευθύνες και όχι το «χοντρό» πακέτο χρημάτων από καλά κλαμπς της Ευρωλίγκας. Για όσους γνωρίζουν τον 20χρονο φόργουορντ, η συγκεκριμένη επιλογή (στο πρώτο μεγάλο σταυροδρόμι της καριέρας του μετά το θέμα με το Xavier) αντιπροσωπεύει πλήρως όσα τον χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο και προσωπικότητα. Χαμηλά το κεφάλι, ταπεινοφροσύνη, σεβασμός στους πάντες, ομαδικό πνεύμα, δουλειά, υπομονή. Καταλαβαίνετε ότι μόλις βλέπω «τέτοια» ιντριγκάρομαι..

 Αρχές Μάρτη, ο Βεζένκοφ μετράει 18.6 πόντους (58.7% 2π.-42.3% 3π.-72.1% 1π.) 7.9 ριμπ.-1.7 τελικές και 0.8 κλεψίματα (22.4 Ranking) και είναι το πρώτο φαβορί στη κούρσα για το βραβείο του MVP της Α1..

BALKAN DIRK..?



Δεν είναι μυστικό ότι ο Βεζένκοφ κοιτάζει ψηλά. Τα φώτα του ΝΒΑ είναι ο στόχος του και αναλογιζόμενοι τις  δεξιότητες που τον διακρίνουν ο ορίζοντας αυτός δεν είναι πάρα πολύ μακρινός. Όμως γνωρίζει και ο ίδιος ότι πρέπει να μεσολαβήσουν πράγματα και κυρίως με τη σωστή σειρά. Άλλωστε απέδειξε το καλοκαίρι ότι το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα..

Αυτή τη στιγμή η πρώτη διάγνωση μιλάει σωστά για ένα παιδί του οποίου το παιχνίδι είναι περισσότερο ταιριαστό στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ο Βεζένκοφ είναι ήδη πυρηνικό όπλο για την ελληνική Α1 όμως οι σκάουτερς του ΝΒΑ θα θελήσουν πρώτα να τον δουν να αγωνίζεται σε τοπ επίπεδο στην Ευρώπη πριν πάρουν το ρίσκο στο ντραφτ μαζί του. Το υψηλό αυτό επίπεδο μπορεί να είναι μίνιμουμ το Eurocup (απέναντι στον ανάλογο ανταγωνισμό) και φυσικά μετέπειτα η Ευρωλίγκα, πόσο μάλλον ένα πραγματικό δυνατό κλαμπ αυτής.

Αυτή τη στιγμή ο «Σάσα» αξιολογείται στο No53 του Μock Draft του 2015 από το Draftexpress, όμως προσωπικά πιστεύω ότι θα καταφέρει κάτι πολύ καλύτερο, τουλάχιστον σαν περιτύλιγμα που θα του δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη μετάβαση του (εφόσον το αποφασίσει) στο ΝΒΑ. Μη ξεχνάτε ότι η Αμερικανική λίγκα περνάει μια «φάση αλλαγής» και μαζί και το κοινό της ελέω Σπερς, πρόσφατα Χοκς και Στεφ Κάρι ο οποίος πάει να πάρει τη σκυτάλη ως το πρόσωπο της λίγκας από τον αθλητικά εξωγήινο Λεμπρόν. Όλοι αυτοί είναι οι ιεροκήρυκες των «βασικών», του μπάσκετ της ουσίας. Παρατηρείται μια στροφή στο fundamental basketball, η αξία του οποίου γίνεται περισσότερο αντιληπτή από τον κόσμο πλέον. Αυτό το πλαίσιο μπορεί να ευνοήσει παιδιά σαν τον Βεζένκοφ που όμως σε καμία περίπτωση δε πρέπει να σταματήσει να δουλεύει, κυρίως το κορμί του, γιατί τότε θα μείνει με την κοντόκανη στο χέρι και θα δεί ΝΒΑ μόνο πληρώνοντας εισιτήριο..

Σήμερα 5/3/15, ο Βεζένκοβ μπορεί να σταθεί ως stretch-4 σε υψηλό επίπεδο ανταγωνισμό στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Σε περίπτωση μια κατάλληλης προεργασίας θα μπορούσε να έχει αξιοσέβαστα λεπτά σε σύνολο του TOP-16 της Ευρωλίγκας. Αυτό ακούγεται καλό τώρα, όμως είναι limited για το ταλέντο του. Πρόκειται για ένα παιδί με χάρισμα στην εκτέλεση, κυρίως την περιφερειακή. Ο τρόπος που οπλίζει, ο μηχανισμός και η high-point απελευθέρωση του είναι εντυπωσιακά όπως και γενικότερα η αίσθηση του σκορ και η νοητή γραμμή που θαρρείς ότι τον συνδέει με το καλάθι ανεξάρτητα από το σημείο του γηπέδου στο οποίο βρίσκεται. Το δεύτερο πολύ δυνατό σημείο στο παιχνίδι του είναι η ίδια η αντίληψη του  παιχνιδιού και το υψηλό μπασκετικό του IQ, χαρακτηριστικά τα οποία σε συνδυασμό με την αγωνιστική νοοτροπία και την εκτελεστική του ικανότητα δημιουργούν τη βάση για έναν φόργουορντ που μπορεί να κυριαρχήσει στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Ο τρόπος που διαβάζει και πασάρει (όχι τόσο η τεχνική της πάσας του αλλά το τάιμινγκ και η ταχύτητα που αντιλαμβάνεται και προβλέπει καταστάσεις) τον κάνουν «γρίφο» για την άμυνα τη στιγμή που τα δευτερεύοντα όπλα του είναι το βελτιωμένο post παιχνίδι (θα πρέπει να γίνει πιο αυτοματοποιημένο και πιο ωμό μιας και ακόμα τουλάχιστον δε νιώθει άνετα με την επαφή και ασυνείδητα επιλέγει fade away jumpers στα οποία βέβαια μόνο κακός δεν είναι..) και η ικανότητα του να επιτεθεί στα close outs (συνεχώς βελτιώνεται εδώ, αυτή τη στιγμή κρίνεται above average απλά για παίκτη των προδιαγραφών του).

Από την άλλη ο 20χρονος φόργουορντ χρειάζεται πολύ δουλειά στο φυσικό/αθλητικό κομμάτι και εκεί θα εστιάσει αυτό το καλοκαίρι. Πρέπει να δυναμώσει σημαντικά τον κορμό και τα χέρια του και να βελτιώσει την πλευρική του ταχύτητα η οποία τον «ταβανιάζει» στη προσωπική άμυνα. Είναι μακράν το κομμάτι που δημιουργεί τις περισσότερες αμφιβολίες στους Αμερικανούς σκάουτερς για τη θέση του Βεζένκοφ στο ΝΒΑ. Μιλάμε για έναν κόμπο-φόργουορντ ο οποίος στην Αμερική θα πάει στο «3» και αυτή τη στιγμή θα πρέπει να ανέβει –αθλητικά- έναν ανήφορο εάν θέλει να αποκτήσει τα εφόδια για να τρέξει μαζί και να χτυπηθεί με τα φόργουορντς της αμερικανικής λίγκας. Φέτος είναι φανερή η βελτίωση του στην ποστ άμυνα ενώ έχει κάνει μια αξιοπρόσεκτη προσπάθεια να «χαμηλώσει» στην περιφερειακή του άμυνα όμως το footwork του θέλει πολύ δουλειά και ότι και εάν λέμε για «κύμα αλλαγής νοοτροπίας» στην από εκεί πλευρά, εάν δε το βελτιώσει η συνδρομητική που θα πληρώνει θα είναι η μόνη οπτική του επαφή με την κορυφαία λίγκα του πλανήτη.. Ένα ακόμα στοιχείο του που βρίσκεται στο ..work in progress είναι το ballhandling του. Ενώ αποδεδειγμένα μπορεί να χειριστεί τη μπάλα δυσκολεύεται και είναι επιρρεπής σε λάθος μεταφέροντας τη με προωθητική ντρίμπλα μέσα σε traffic. Αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα που πρέπει να αναβαθμίσει για μπορέσει να ανέβει στο «3» (είτε σε επίπεδο Ευρωλίγκας είτε μιλάμε για Αμερική).

Το θετικό με τον Βεζένκοφ είναι ότι δε βιάζεται και έχει το χάρισμα της υπομονής προσπαθώντας να χτίσει βήμα-βήμα την καριέρα του. Κοιτάζει προς τα φώτα του ΝΒΑ όμως παραδέχεται πως το άμεσο μέλλον του βρίσκεται στην Ευρώπη. Έχει συμβόλαιο με τον Άρη μέχρι το 2016 με buy out ύψους 250.000 για ευρωπαϊκό σύλλογο και 500.000 δολάρια για ομάδα του ΝΒΑ, τη στιγμή που οι ετήσιες αποδοχές του κυμαίνονται στα 80.000 ευρώ. Ο «Αυτοκράτορας» (που σίγουρα θέλει να τον διατηρήσει στο δυναμικό του) τη νέα σεζόν πιθανόν θα παίζει στο Eurocup και του παρέχει τα κλειδιά της ομάδας ώστε να δείξει το ταλέντο του. Από την άλλη, είναι δεδομένο πως στο παιχνίδι της υπογραφής του θα μπούν ομάδες της Ευρωλίγκας. Κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα οι δύο «αιώνιοι» (στους οποίους «κουμπώνει» εξαιρετικά) ή η Αναντολού με τον πρώην προπονητή του Σάσα, Βαγγέλη Αγγέλου. Και από την άλλη υπάρχει και το ντραφτ.. Η ωριμότητα με την οποία ενεργεί το παιδί εντός και εκτός παρκέ και το χαρισματικό πακέτο τείνουν να του εξασφαλίσουν μια σπουδαία καριέρα είτε ως gunner από τις θέσεις των φόργουορντς στην Ευρώπη είτε ως role player που βάζει πίεση στην αντίπαλη άμυνα στο ΝΒΑ. Αυτές βέβαια είναι οι εκτιμήσεις/προβλέψεις για τον Αλέξανδρο.. Αυτός, ξεκινώντας από την αυριανή πρωινή προπόνηση, θα μπεί στο παρκέ για να τις διαψεύσει βάζοντας τον πήχη του ψηλότερα..




Υ.Γ: Κλείνω με ένα ωραίο (εάν το εκλάβετε με το ανάλογο χαλαρό πνεύμα) που διάβασα στον αμερικανικό τύπο. Ο AJ Mitnick (Αμερικανός ασσίσταντ στο Ισραήλ) αρθρογραφώντας σε αμερικανική σελίδα για ταλέντα που παίζουν στην Ευρώπη, σκιαγράφησε (με την ευκαιρία της αναφοράς στον Βεζένκοφ) με γλαφυρό τρόπο το τι εστί οπαδός του Άρη. Διάβαστε..

«Ο  Άρης είναι ένας σύλλογος με ψυχωτικούς στα όρια οπαδούς που κάνουν τους Cameron Crazies (του Ντιούκ) να μοιάζουν με ένα μάτσο «αδερφές», οι οποίοι όχι μόνο «σπρώχνουν» την ομάδα τους σε απίθανες εντός έδρας νίκες αλλά αναγκάζουν επίσης και τους παίκτες να καταθέσουν τα πάντα στο παρκέ υπό το φόβο του τι μπορούν να κάνουν οι οπαδοί εάν αντιληφθούν ότι δε το έπραξαν. Οι Έλληνες οπαδοί, ειδικά αυτοί του Άρη, είναι πολύ διαφορετικοί από τους αντίστοιχους Αμερικανούς μπασκετικούς φιλάθλους. Ο τυπικός Αμερικανός οπαδός έρχεται στο γήπεδο για δεί αστέρια, καρφώματα, highlights και buzzer beaters. Οι οπαδοί του Άρη θέλουν να δουν ανταγωνιστικό πνεύμα, aggressiveness, σκληράδα και υψηλό μπασκετικό IQ. Αν καταλάβουν ότι είσαι σαν παίκτης τεμπέλης ή ηλίθιος θα σε ενημερώσουν.. στέλνοντας μια μπαταρία στο κεφάλι. Χωρίς πολλά λόγια, εάν παίζεις για τον Άρη, δεν έχεις άλλη επιλογή από το να καταθέσεις τα πάντα στο παρκέ αλλιώς απλά το πράγμα δε θα τελειώσει καλά για εσένα εάν δε το κάνεις..»

Υ.Γ2: Τεράστιο ματς σήμερα στο ΟΑΚΑ.. Με “πρέπει” για τον Παναθηναϊκό. Περιμένω την αντίδραση της ομάδας του Ιβάνοβιτς.. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ