ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ..)


Το Hoopfellas κάνει την καθιερωμένη  βόλτα του στην Ευρώπη και καταλήγει στην ..Ελλάδα σχολιάζοντας με τον δικό του τρόπο την επικαιρότητα.

Μια βόλτα στην Ευρώπη (που αλλάζει.. για να είμαστε και επίκαιροι..) λοιπόν με τα καθιερωμένα μας σχόλια, σε μια από τις αγαπημένες στήλες του κοινού του Hoopfellas. Πάμε να δούμε τι διαλέξαμε..

-Ο Ντράγκαν Μιλοσάβλιεβιτς για εμένα αποτελούσε ανέκαθεν έναν από τους πιο fun to watch παίκτες. Μου θύμίζει «Ρόκυ Μπαλμπόα» στην περιφερειακή γραμμή του Ντούσκο Βουγιόσεβιτς. Σας είχα πεί στην αρχή της σεζόν πόσο πολύ περίμενα την επιστροφή του από τον σοβαρό τραυματισμό που είχε, το ίδιο και ο κόσμος στο Βελιγράδι. Το γιατί φάνηκε στο παρκέ, μιας και η ομάδα απέκτησε «σπίθα» με τον Σέρβο off-guard στο παρκέ. Ο Μιλοσάβλιεβιτς (11.8π.-4.1 ριμπ.) έχει αλλάξει άρδην την εικόνα της Παρτίζαν, η οποία μετά την  επιστροφή του τρέχει ένα 7-2 σερί στην Αδριατική λίγκα (από το 5-5 έχει φτάσει στο 12-7), δίνοντας επιλογές σε μια περιφέρεια με περιορισμένη παραγωγικότητα, καθώς αποτελεί τον executive shooter στη ball-screen επίθεση του Ντούλε στο μισό γήπεδο, με το midrange παιχνίδι (που είναι και το δυνατό του κομμάτι) ενώ μαζί του η ομάδα του Βελιγραδίου βρήκε τον no fear «πάγιο» που θα δημιουργήσει ρήγματα παίζοντας κάθετο μπάσκετ. Ο Βουγιόσεβιτς μάλιστα πλέον έχει πίσω τον καλύτερο του παίκτη στους πρώτους μήνες της σεζόν, Έντο Μούριτς, ο οποίος χτύπησε και έλειπε τον τελευταίο 1,5 μήνα και με την παρουσία των  Πάβλοβιτς  και Μάτσβαν μπορεί να αισιοδοξεί. Ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που η Παρτίζαν  έχει βελτιώσει σημαντικά την άμυνα της (67 π.μ.ο. παθητικό στα τελευταία 6 ματς), με τον Μιλοσάβλιεβιτς να έχει παίξει και εδώ σημαντικό ρόλο. Ο Ντανίλοβιτς έχει κάνει focus στην Αδριατική λίγκα για φέτος και ελπίζει ότι η Παρτίζαν θα βρεί τον δρόμο για την πρώτη δυάδα παρότι ο ανταγωνισμός είναι ισχυρός.

-Ο Νάντο ΝτεΚολό είναι ίσως αυτή τη στιγμή ο πιο καυτός παίκτης στην Ευρώπη, ειδικά όταν μιλάμε για το τοπ-επίπεδο. Ο Γάλλος γκαρντ με το κρύο αίμα και το αλφαδιασμένο χέρι  έκανε και άλλη εντυπωσιακή εμφάνιση μετά το αψεγάδιαστο παιχνίδι των 28 πόντων και των 11/11 FGs απέναντι στην Ουνικάχα  (την οποία έχει βάλει στο μάτι μιας και τον Νοέμβρη της έβαλε 22π. με 8/12 2π.). Αυτή τη φορά στη VTB League απέναντι στην Ούνιξ (73-75 δύσκολα η ΤΣΣΚΑ) την οποία  «γάζωσε» με 28 (και πάλι) πόντους, 10/17 FGs και 7 ριμπάουντς. Ο ΝτεΚολό κάνει σούπερ χρονιά στην Ευρωλίγκα (15.5 πόντους, 57.1% 2π-45.2% 3π.-92.3% 1π.-3.4 ριμπ.-2.8 τελικές-1.6 κλεψίματα) ερχόμενος από τον πάγκο στο ροτέησιον του Ιτούδη, χαρακτηριστικό του δείκτη ποιότητας στο μπακόρτ των Ρώσων. Στα τρία τελευταία ματς της Ευρωλίγκας μάλιστα μετράει  22.3π. (15/22 2π.-5/9 3π.-22/23 1π.) 3.3 ριμπ.-4.0 τελικές-2.3 κλεψίματα.. Μιλάμε για εκπληκτικά νούμερα. Και πιο..εκπληκτική μάλλον είναι η σιγουριά που δίνει στην ομάδα όταν βρίσκεται στο παρκέ αλλά και η φονική ψυχρότητα στην ακριβή εκτέλεση του όταν η «αρκούδα» πραγματικά χρειάζεται πόντους.

Η ΤΣΣΚΑ θυμίζει εποχές Ντούντα ή  Κιριλένκο καθώς πάει τραίνο μετρώντας ρεκόρ 30-1 (μια ήττα από τη Λοκομοτίβ στην αρχή της σεζόν), δίνοντας την αίσθηση κάθε βράδυ ότι όσο πεισμωμένος και ανταγωνιστικός και αν είναι ο αντίπαλος, κάποια στιγμή θα «πέσει». Ο Ιτούδης (που έχει κερδίσει όλους ανεξαιρέτως τους παίκτες του) έχει δημιουργήσει την καλύτερη pick & roll ομάδα στην Ευρώπη ενώ ο Τεόντοσιτς είναι ο μοναδικός παίκτης (σε αυτή την πλευρά του Ατλαντικού τουλάχιστον) που με κάνει να βάζω στο ριπλέη φάσεις για να καταλάβω που έχει πάει η μπάλα..

-Η Γκραν Κανάρια του Αϊτο Ρενέσες είναι φέτος μια από τις απολαυστικές ομάδες στην Ήπειρο μας. Μια ομάδα που έχει έντονα τα σημάδια της φιλοσοφίας του προπονητή της στο παιχνίδι της. Την παρακολούθησα τη Κυριακή απέναντι στη Ρεάλ, όπου μετά από ένα εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο  (38-28 η Κανάρια) κατέρρευσε στο δεύτερο όταν και δέχτηκε 60(!) πόντους από τους Μαδριλένους (80-88 τελικό).  Η Γκραν Κανάρια είναι σύνολο-Ρενέσες. Τρέχει πολύ καλά το γήπεδο, διψάει για τρανζίσιον πόντους, στοχεύει στο νούμερο 90 κάθε βράδυ στο επιθετικό κομμάτι. Για τον Αϊτο πολλά έχουν γραφτεί , ειδικά εκτός Ισπανίας (σχετικά με το ότι δεν κατάφερε να πατήσει στη κορυφή της Ευρώπης κατακτώντας το Άγιο Δισκοπότηρο) όμως εγώ θα σας πω ότι όλα αυτά είναι για λαϊκή κατανάλωση. Πρόκειται για έναν πολύ σπουδαίο προπονητή, θρύλο της Ισπανικής σχολής με τη δική του φιλοσοφία που δίνει ζωή σε οτιδήποτε αγγίζει. Ο Ρενέσες θεωρείται ένας από τους 3-4 καλύτερους «δασκάλους» στην Ευρώπη στη σύγχρονη εποχή και μαζί με τον Ντούντα ο τοπ στην ανάπτυξη νέων παικτών. Το βιογραφικό του και οι παίκτες που έχουν «μεγαλώσει» υπό την καθοδήγηση του τα λένε όλα (θυμηθείτε τις ομάδες της Μπάρτσα ή τη Μπανταλόνα των Ρούντι-Ρούμπιο). Φέτος, στη Γκραν Κανάρια του 12-1 στο Eurocup (έκανε πριν λίγες ημέρες την πρώτη της ήττα στην Μπανβιτ) έχει βγάλει στην πρώτη γραμμή τον 22χρονο γίγαντα των 2.20 μέτρων Ταβάρες και παίζει πολύ τον 20χρονο Οριόλ Πάουλι  που γεμίζει το μπακόρτ των «νησιωτών».  Προσωπικά εκτιμώ αρκετά τον Ισπανό κόουτς για τον τρόπο που δουλεύει με νέα παιδιά αλλά και για τις ιδέες του, ειδικά στο επιθετικό κομμάτι. Αν τύχει να πετύχετε πουθενά αγώνα της Γκραν Κανάρια μη τον προσπεράσετε και θα με θυμηθείτε..

-Ο Παναθηναϊκός κάνει τη δική του κοιλιά αυτή την περίοδο, έχοντας παράλληλα χτυπηθεί και από τους τραυματισμούς. Στη Μαδρίτη η ομάδα έκανε το χειρότερο φετινό της παιχνίδι ενώ εχθές με τη Κηφισιά πήρε διαφορά μόνο όταν είχε στο παρκέ την τριάδα Μπλούμς-Γκιστ-Νέλσον και κλείδωσε τον αντίπαλο με την άμυνα του. Απέναντι στους μερένγκες είναι αλήθεια ότι κακό βράδυ είχε και ο Ιβάνοβιτς σε επίπεδο διαβάσματος, αποφάσεων και αντανακλαστικών. Γενικά όλα τελειώνουν στο πρώτο στοιχείο που τραβάει το μάτι σου και αναφέρομαι στα 22 λάθη των πρασίνων στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Σε ένα γήπεδο που πηγαίνοντας έχει  ταμπέλα «παίξτε με δύο γκαρντς επί 40’, κίνδυνος ατυχήματος».. Σε ένα ματς που απαγορεύεται η λάθος μεταβίβαση γιατί στο 70-80% των περιπτώσεων καταλήγει σε lay up..

Εγώ θα πω ότι ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να τρέξει. Η ομάδα έχει φτιαχτεί με αυτές τις προδιαγραφές αλλά παίζει πολύ πιο σετ τον τελευταίο καιρό. Ουσιαστικά φαίνεται να ψάχνει πιο ελεγχόμενα και με το χέρι στο χειρόφρενο το ανοιχτό γήπεδο. Οι τραυματισμοί και το πιο μικρό σε βάθος ροτέησιον παίζουν τον ρόλο τους, όμως περιμένω να δω  πολύ περισσότερες καταστάσεις ανοιχτού γηπέδου για τους πράσινους. Φυσικά η βάση για να συμβεί αυτό είναι το αμυντικό κομμάτι όμως και η ομάδα πρέπει ως συνέχεια αυτού να επιδιώξει να σπρώξει τη μπάλα πιο γρήγορα μπροστά. Το execution στο μισό γήπεδο δεν είναι ότι καλύτερο αυτή την περίοδο, επίσης. Στη Μαδρίτη βαρέθηκα να βλέπω παίκτη της ελληνικής ομάδας να μένει με τη μπάλα στα χέρια στα 9 μέτρα, λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος της επίθεσης..  Αν η ομάδα ήθελε να παίξει έτσι (στοχευμένα σε πιο σετ καταστάσεις) έπρεπε να είχε εντάξει στο ρόστερ από το καλοκαίρι έναν δεύτερο δημιουργό (όπως είχαμε πεί τον Ιούλιο).. Είναι σαφές πλέον.

Και μιας και το έφερε η κουβέντα για δεύτερο δημιουργό.. Ο Ντι Τζέη  Κούπερ, ηγέτης πέρυσι του ΠΑΟΚ, έσπασε όλα τα κοντέρ στην ιστορία της VTB με την Ενισέη όταν και στη νίκη της ομάδας του απέναντι στην Αστάνα του Πατ Καλάθη (86-95) έγραψε 13 πόντους-6 ριμπάουντς και 23(!!) τελικές.. Το πρώην..mini cooper  του Μαρκόπουλου δίδαξε pick & roll execution ταϊζοντας τους πάντες, ειδικά τον Τερίκο Ουάητ (στη λίστα του Hoopfellas το 2013) o οποίος τελείωσε το ματς με 33 πόντους- 8 ριμπάουντς. Ο Κούπερ είχε απλά κάποιες συζητήσεις με τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι αλλά σε φιλολογικό επίπεδο, πήρε τη Βοσνιακή υπηκοότητα όμως τραυματίστηκε και δε μπόρεσε να βοηθήσει τον Ιβάνοβιτς με την εθνική ομάδα. Ο 24χρονος PG οδηγεί την VTB σε τελικές με 8.5 (συν 1.7 κλεψίματα) ακολουθούμενος από άλλον έναν γκαρντ  που κόσμησε τη λίστα της σελίδας, τον Τζέρι Τζόνσον της Αστάνα που έχει 8.2 (και 15.5 πόντους ανά ματς)..

– Τα δύο τελευταία ματς του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα ήταν μια επίδειξη winning mentality από την πλευρά του Βασίλη Σπανούλη. Ο τύπος απλά σε αυτό το επίπεδο ..τα σέρνει. Την προηγούμενη εβδομάδα χωρίς να έχει κάνει το σπουδαίο ματς καθάρισε σαν τσόφλι από αβγό τη Φενέρ στο τέλος με κυνισμό. Αυτή την εβδομάδα απέναντι στη Λαμποράλ, το ρεπερτόριο του έκανε μαζική επίθεση στην άμυνα των Βάσκων οι οποίοι γονάτισαν στις κατά ριπάς βολές του Έλληνα γκαρντ που μετρά στο TOP-16, 15.8 πόντους (21.5 στα δύο τελευταία ματς) και 6.3 τελικές.

Οι ερυθρόλευκοι πήραν μια πολύ σημαντική νίκη απέναντι στη Λαμποράλ, σε ένα ματς που έχει στραβώσει από την αρχή και φαίνεται ότι θα ζοριστείς για να το κερδίσεις. Είναι διπλή νίκη να παίρνεις τέτοια παιχνίδια στο TOP-16 καθώς ατσαλώνεσαι ψυχολογικά και ποτίζεσαι με το νέκταρ της νίκης που σε βοηθά να μπείς σε stroke. Ο Ολυμπιακός πηγαίνει να παίξει τώρα το δυσκολότερο παιχνίδι της σεζόν μέχρι τώρα κατ’εμέ, στη Πόλη απέναντι στην Αναντολού που θα μπεί  να «δαγκώσει» μετά από το ναυάγιο στο Νόβγκοροντ. Η ομάδα του Σφαιρόπουλου έχει βάθος (δύο πεντάδες στο ίδιο πραγματικά επίπεδο), βασίζεται στην άμυνα της και στη ποιότητα του μπακόρτ της. Δυστυχώς έχασε τον Λαφαγιέτ, που χρειάστηκε τρείς μήνες για να φτάσει στο θεμιτό επίπεδο φόρμας, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Υ.Γ:  Όπως σας έχω πεί στοχεύω να προχωρήσω σύντομα σε αλλαγές και βελτιώσεις στην εικόνα του μπλογκ με σκοπό να είναι ένας χώρος που θα προσφέρει αυτό που ζητά (σε όλους τους τομείς) ένας άνθρωπος που αγαπά το χώρο και θέλει κάτι διαφορετικό από τα τετριμμένα. Οπότε, με αφορμή την κουβέντα που εσείς ξεκινήσατε στη προηγούμενη ανάρτηση, θα ήθελα να συνεχίσετε να γράφετε για το τι θα επιθυμούσατε να αλλάξουμε/βελτιώσουμε, βάζοντας τη δική σας ιδέα στις δικές μου ήδη υπάρχουσες.

Υ.Γ1: Μια βόλτα στην Ευρώπη κυριολεκτικά.. Τέλος της εβδομάδας θα είμαι εξωτερικό για μερικές ημέρες οπότε πιθανόν να έχουμε νέα. Νέα από την αγορά.. Πλησιάζει το τέλος του πρώτου γύρου του TOP-16..

Υ.Γ2: Μίλησα προχθές με τον Σάσα Ομπράντοβιτς, λίγες ώρες μετά το διπλό επί της Γαλατά. Ο Σέρβος είναι μέσα στους frontrunners για το βραβείο του “κόουτς της χρονιάς” και η Άλμπα έχει αλλάξει τα κόζια στον όμιλο. Την εβδομάδα πριν το ματς με τον Παναθηναϊκό θα πούμε πολλά με τον κόουτς ώστε να δείτε τη δουλειά και τη φιλοσοφία του και εσείς καλύτερα..

Η σελίδα μας στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ