2014 FIBA WORLD CUP: QUARTER-FINALS PREDICTIONS

Το Hoopfellas για την εθνική μας, τον Ραούλ Νέτο και τα ζευγάρια των προημιτελικών..

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα συνεχίζεται με μεγάλο ενδιαφέρον, όμως σίγουρα η κουβέντα για την εθνική μας ομάδα δε σταματά εδώ.

Διάβασα με προσοχή τις δηλώσεις του Νίκου Ζήση

 

«Προφανώς, μετά τις πέντε σερί νίκες στη Σεβίλλη δεν μπορέσαμε να διαχειριστούμε τον άτυπο τίτλο του φαβορί. Δυστυχώς, αυτή η ομάδα δεν πέρασε μια κρίση, ώστε να κλυδωνιστεί, να δεχθεί κριτική και να προβληματιστεί. Άθελά μας πέσαμε στην παγίδα που μόνοι μας δημιουργήσαμε, με αποτέλεσμα στον πρώτο νοκ άουτ αγώνα να ηττηθούμε σε όλους τους τομείς, σε όλες τις θέσεις μία προς μία και αναπόφευκτα να αποκλειστούμε..»

«Θα σας αποκαλύψω κάτι. Μετά το τουρνουά προετοιμασίας στο Πο δεν πίστευα ότι αυτή η ομάδα θα μπορούσε να βρεθεί σε πολύ υψηλό βαθμό χημείας και ετοιμότητας για ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Και αυτό είχε να κάνει με την απουσία του Σπανούλη, την τιμωρία του Καλάθη και την αρνητική απάντηση του Κουφού. Βελτιωθήκαμε όμως σταδιακά και οι πέντε νίκες στη Σεβίλλη άρχισαν να γεννούν προσδοκίες, πρώτα σε μας τους ίδιους. Προσδοκίες που δυστυχώς αποδείχθηκαν αναληθείς..»

Βλέπετε πόσο βάρος δίνει ο πιο έμπειρος παίκτης αυτής της ομάδας στη διαχείριση του ψυχολογικού κομματιού. Σαφώς και έγιναν λάθη και σε επίπεδο τακτικής καθώς η ομάδα φάνηκε ανέτοιμη να αλλάξει το τέμπο, τη στιγμή που ακόμα και οι χαμηλές πεντάδες και η απόφαση να απλώσουμε την άμυνα μας έπεφταν αμέσως σαν τραπουλόχαρτα με αποτέλεσμα να μένουμε εγκλωβισμένοι στο μέγεθος και τη δύναμη των Σέρβων (και τον δημιουργικό οίστρο του Τεόντοσιτς) στο μισό γήπεδο, κατάσταση η οποία εκείνο το βράδυ ήταν καταδικαστική για εμάς.. Όταν έχεις χάσει τη πίστη σου (και μετά το καθαρό μυαλό σου) απλά δε μπορείς να εφαρμόσεις τίποτα εντός των τεσσάρων γραμμών, ειδικά σε ματς που σε καταδικάζει..

Εκτός αυτού διάβασα και τα λόγια του Αντετοκούνμπο μετά το ματς..

 

“Σήμερα έζησα μια στιγμή με τον Ζήση, ο οποίος είναι ένας έμπειρος παίκτης και έχει ζήσει πολλά με αυτήν την ομάδα και τον είδα μετά το παιχνίδι να δακρύζει. Ειλικρινά, για μένα, άλλαξε όλη η εικόνα μου και κατάλαβα τι σημαίνει Εθνική για κάποια παιδιά και ελπίζω μετά από κάποια χρόνια να είμαι και εγώ στην θέση του και να σημαίνει και για μένα τόσα πολλά. Ήδη σημαίνει πάρα πολλά για μένα αυτή η ομάδα”.

Στη χθεσινή ανάρτηση, το ζουμί ήταν η προτροπή για στήριξη, υπομονή και συνέπεια. Από όλους εμάς αλλά και από ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ. Σας παρέπεμψα στο παράδειγμα της Γαλλίας, η οποία έφαγε τόσα και τόσα ηχηρά χαστούκια αλλά δεν έχασε τη πίστη στο πλάνο της δουλεύοντας με τα ίδια παιδιά και τον ίδιο προπονητή. Παράδειγμα η συνέπεια των αθλητών της (σε τεράστιο ποσοστό και με εξαίρεση το φετινό τουρνουά), όπως και αυτών της Ισπανίας ή της Αργεντινής. Δεν είναι τυχαίο ότι μιλάμε για τις καλύτερες ομάδες των τελευταίων χρόνων στα διεθνή τουρνουά..?

Μερικές σημειώσεις ακόμα..

 

-Ο Στέφεν Κάρι πέταγε φωτιές εναντίον των Μεξικανών. Όχι μόνο εκτελεστικά ή δημιουργικά (έπρεπε να είχε 3-4 τελικές οπωσδήποτε ακόμα όμως οι συμπαίκτες του αστόχησαν προ κενής εστίας..) αλλά και αμυντικά όπου δείχνει τεράστια διάθεση. Αυτός ήταν που εκτόξευσε τη διαφορά της πολύ μέτριας Team USA απέναντι στο Μεξικό και τον εντυπωσιακό Γκουστάβο Αγιόν.

 

-Χάζευα στο πρώτο μέρος τον Πριγκιόνι και την αυταπάρνηση αυτού του τεράστιου αθλητή..Όμως μη γελιόμαστε, η Βραζιλία είναι πολύ καλύτερη ομάδα και το supporting cast των σταρ των «γκαούτσος» πολύ πολύ μέτριο ποιοτικά για να υποστηρίξει υψηλές φιλοδοξίες σε μια τέτοια διοργάνωση.  Ο (92αρης) Ραούλ Νέτο ο οποίος έχει κλέψει τις εντυπώσεις στη χώρα των Βάσκων την τελευταία τριετία με την Λάγκουν Άρο (φέτος θα παίξει στη Μούρθια) ήταν καταιγιστικός στην επανάληψη. Ο νεαρός είναι υβρίδιο Χουέρτας (εξαιρετικός pick&roll PG, πολύ δημιουργικός στο τρανζίσιον, πολύ καλό court vision) και μην απορήσετε εάν σύντομα πάρει και τη θέση του στη πεντάδα.

-Όπως έγραψα και στη σελίδα του Hoopfellas στο Facebook..

Το αστείο είναι ότι οι Αυστραλοί τα κατάφεραν.. Απέφυγαν τους Αμερικανούς στους “8”.. Και το “κανόνισε” ένας κατά το ήμισυ Σλοβένος.. Συμπέρασμα: Μη κάνεις σχέδια για τη ζωή γιατί η ζωή έχει άλλα σχέδια για εσένα..

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Μεγάλο ματς ανάμεσα σε δύο από τις πιο αποτελεσματικές άμυνες του τουρνουά. Οι Λιθουανοί πέρασαν οριακά το ψυχολογικό τεστ του αγώνα με τη Ν.Ζηλανδία και βρίσκονται μπροστά στην πρόκληση της τετράδας. Η πληγή στη θέση «1» άνοιξε στο πρώτο νοκ-άουτ παιχνίδι και η «Λιέτουβα» έχασε αρκετό αίμα από εκεί, καταφέρνοντας όμως να επιβιώσει. Ο Καζλάουσκας, από τους περπατημένους κόουτς στα mean streets των διεθνών τουρνουά έχει δώσει όλο το βάρος στην άμυνα και στηρίζεται στη βαθιά, ποιοτική φροντκόρτ του τη στιγμή που ο Σεϊμπούτις είναι μάλλον αναντικατάστος στην περιφέρεια. Η Τουρκία βρίσκεται σε stroke. Εκμεταλλεύτηκε άριστα το ψυχολογικό μπακράουντ του ματς με την Αυστραλία και το έκλεψε ερχόμενη από πίσω στο τέλος.  Τεράστια επιτυχία για μια μέτρια σαφώς ομάδα, που δείχνει την ωμή πραγματικότητα αυτών των τουρνουά της μιας ανάσας. Και οι Τούρκοι, από τη στιγμή που ο Αταμάν έκλεισε το ροτέησιον και στηρίχτηκε σε παιδιά που μπορούν να του παίξουν άμυνα (Γκιουλέρ, Οσμάν, όπως ακριβώς είχαμε πεί πριν αρχίσει η διοργάνωση), στηρίζονται στο performance τους στα μετόπισθεν και στον έλεγχο του τέμπο. Θεωρώ πως οι «γείτονες» μπορούν με τον Πρέλντζιτς να κερδίσουν τη μάχη της περιφέρειας και πιθανόν του ρυθμού, τη στιγμή που ο Καζλάουσκας θα ψάξει φάσεις στο ανοιχτό γήπεδο καθώς είναι φανερό ότι χωρίς πόιντ γκαρντ οι Λιθουανοί έχουν θέμα σε σετ καταστάσεις. Κλειδί η άμυνα του Ασίκ στον Βαλαντσιούνας ο οποίος ήταν καταπληκτικός προχθές ενώ είμαι περίεργος εάν ο Αταμάν θα απλώσει την άμυνα του με τον Γκιουλέρ πρώτο παίκτη ή θα μείνει στο μισό γήπεδο για να μη ρισκάρει ενδεχόμενο άνοιγμα του ρυθμού. Μεγάλο ματς και μοιρασμένο. Οι Τούρκοι έχουν την ψυχολογία όμως οι Λιθουανοί είναι πιο «παιγμένοι» σε τέτοιες καταστάσεις και πιθανόν ξεκινούν με οριακό προβάδισμα. Kλειστό ματς, πιθανό χαμηλό σκορ.

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ: 55-45

Δείτε τις τελευταίες αποδόσεις και τα ειδικά στοιχήματα του παιχνιδιού

ΗΠΑ-ΣΛΟΒΕΝΙΑ

 

Για να δούμε τι μπορούν να κάνουν οι Σλοβένοι  απέναντι στους Αμερικανούς αυτή τη φορά. Οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί και πάλι, λίγο πριν την έναρξη του τουρνουά όπου η ομάδα του κόουτς Σιζέφσκι κυριάρχησε (101-71). Οι εντολές του Coach-K είναι ξεκάθαρες και εστιάζουν στην εκμετάλλευση του μεγέθους της ομάδας του απέναντι στους Σλοβένους οι οποίοι βασίζονται σε light-lineups και γρήγορα σχήματα. Η άμυνα των Αμερικάνων θα στοχεύσει καθαρά το μπακόρτ και τους αδερφούς Ντράγκιτς (στο ματς προετοιμασίας ο Γκόραν είχε μόλις 3/11 FG) και το ζωγραφιστό όπου η διαφορά των δύο ομάδων είναι τεράστια. 50-22 ήταν οι πόντοι στη ρακέτα στο πρώτο ματς με τους Ντέηβις-Φαρίντ να σκορπούν τον τρόμο και 46-17 οι προσωπικές.. Έχω την αίσθηση ότι οι Σλοβένοι μπορούν να κάνουν καλύτερο παιχνίδι σήμερα, ειδικά εάν σουτάρουν καλά από την περιφέρεια, όμως η διαφορά ποιότητας και μεγέθους  από την άλλη δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Το πρόγραμμα των Αμερικάνων σε αυτό το παγκόσμιο είναι πραγματικά ..πένα. Μακριά από Γαλλίες/Σερβίες/Βραζιλίες που σκοτώνονται στο άλλο γκρούπ και με μοναδικό πραγματικά δύσκολο ματς τον τελικό.. Σένια..

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ: 80-20

Δείτε τις τελευταίες αποδόσεις και τα ειδικά στοιχήματα του παιχνιδιού

ΓΑΛΛΙΑ-ΙΣΠΑΝΙΑ

 

Κόντρα που έχει φθάσει στα όρια του classic πλέον, με τους Γάλλους να βλέπουν τους «φούριος ρόχας» ως την ομάδα που αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο εχθρό στα παρκέ. Οι συνεργάτες μου από τη Γαλλία μιλούν για «μπασκετικό μίσος» και μια κόντρα που συντηρείται καιρό αλλά έχει φουντώσει τα τελευταία χρόνια. Στη παρούσα φάση η ομάδα του Ορένγκα είναι το φαβορί. Παίζει μακράν το καλύτερο μπάσκετ στο τουρνουά, έχει «ζωντανούς» όλους τους παίκτες κλειδιά και υπερέχει σε όλες τις γραμμές. Οι Ισπανοί θα πιέσουν τη μπάλα θέλοντας να κατευθύνουν την επίθεση των Γάλλων και να οδηγήσουν τον Ερτέλ σε λάθη ενώ στο επιθετικό κομμάτι θα στοχεύσουν το ζωγραφιστό όπου η υπεροχή τους είναι τεράστια, μιας και ο καλύτερος αμυντικός στη γαλλική φροντκόρτ (Πιετρούς) είναι μόλις 2.00μ.. Ο Κολέ έχει παίκτη-κλειδί στα τελευταία ματς τον Αντουάν Ντιό («νοικοκυρεύει πολύ την ομάδα από το «1» ερχόμενος από τον πάγκο) και περιμένει ένα μεγάλο παιχνίδι από τον -νωθρό στο τουρνουά-Μπατούμ (10.0 πόντους με 20% στα τρίποντα όπου σουτάρει μ.ο. 4.4 ανά ματς..) και τον Ντιαό. Ωδή στη καλοκαιρινή-πρόταση του Hoopfellas (http://hoopfellas.blogspot.gr/2014/06/blog-post_15.html ) Ζόφρεη Λοβέρν που μάχεται απέναντι στα θηρία σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά όντας 1ος σκόρερ & ριμπάουντερ των Γάλλων. Οι πρωταθλητές Ευρώπης πάντως δεν έχουν άγχος (θα μου πείτε δεν έχουν όμως και.τα γκαρντς) και θα έχουν τύχη εφόσον καταφέρουν και μείνουν κοντά στην ισπανική ομάδα μέχρι την τελική ευθεία του ματς. Βεβαίως με τα σημερινά δεδομένα αυτό είναι δύσκολο. Αρκετά δύσκολο.. Μένω λοιπόν με τη φαντασίωση μιας μονομαχίας των τελευταίων πρωταθλητών Ευρώπης υπό καθεστώς πληρότητας όσον αφορά τα ρόστερς.. Πραγματικά θα ήταν πολύ ενδιαφέρον, μετά τη χρονιά που οι Γάλλοι πάτησαν κορυφή. Μια μάχη που η σύγχρονη μπασκετική ιστορία θα ήθελε να καταγράψει..

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ: 30-70

Δείτε τις τελευταίες αποδόσεις και τα ειδικά στοιχήματα του παιχνιδιού

ΣΕΡΒΙΑ-ΒΡΑΖΙΛΙΑ

 

Το πιο αμφίρροπο παιχνίδι των προημιτελικών με τις δύο ομάδες να έρχονται από το ίδιο γκρούπ όπου οι Βραζιλιάνοι κέρδισαν –στις 3 του μήνα- το πρώτο ματς με 73-81, μετά από μια πολύ δυνατή αναμέτρηση με πολλές διακυμάνσεις και ανατροπές. Στα χαρτιά η ομάδα του Μανιάνο είναι το φαβορί. Δείχνει αυτή τη στιγμή μισό βήμα μπροστά από τους υπόλοιπους διεκδικητές του μεταλλίου. Ο Αργεντίνος έχει βρεί έξτρα παίκτες στον πρώην ΝΒΑερ  των Χόρνετς, Μαρκίνιος Βιέιρα  και τον Ραούλ Νέτο, η άμυνα των Βραζιλιάνων βρίσκεται σε καλό επίπεδο και ο συνδυασμός μεγέθους-ταχύτητας βοηθά πολύ στο FIBA Basketball. Το θέμα είναι ότι απέναντι τους έχουν μια ομάδα με τη ψυχολογία στα ύψη.. Οι Σέρβοι άλλαξαν τηυ μοίρα τους ουσιαστικά στη διοργάνωση με την εντυπωσιακή εμφάνιση απέναντι στην Ελλάδα και πάνε έτοιμοι να ξεπληρώσουν το γραμμάτιο στους Βραζιλιάνους. Η ομάδα του Τζόρτζεβιτς έχει το μέγεθος και τα κορμιά σε όλες τις γραμμές για να ματσάρει τους Βραζιλιάνους, όμως ξέρει ότι θα πρέπει να πάρει μια παραγωγική βραδιά από το μπακόρτ της καθώς η post-based offense του «Σάλε» θα βρεί  μια πολύ βαθιά, ποιοτική και δυνατή αμυντικά φροντκόρτ να την περιμένει, η οποία μάλιστα ανάγκασε τον Σκόλα σε μια από τις χειρότερες βραδιές της καριέρας του (2/10 FG) στο πρώτο νοκ-άουτ ματς των «16». Το ίδιο πιθανόν να ισχύσει και για τους Βραζιλιάνους, οι οποίοι στο πρώτο ματς λυτρώθηκαν από το δίδυμο Βιέιρα (6/9 τριπ.) και Μπαρμπόσα (κομβικός).  Γνωρίζετε τη συμπάθεια μου στους «πλάβι». Οι Βραζιλιάνοι έχουν στα χαρτιά τύχη παραπάνω και έχουν παίξει συνολικά σαφώς καλύτερο μπάσκετ όμως θεωρώ ότι εφόσον το μπακόρτ των Τεόντοσιτς-Μπογκντάνοβιτς (δε θα είναι εύκολο για τον νεαρό να κάνει δεύτερο σούπερ ματς βέβαια) είναι δημιουργικό/παραγωγικό, οι Σέρβοι έχουν καλή τύχη.

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ: 50-50

Δείτε τις τελευταίες αποδόσεις και τα ειδικά στοιχήματα του παιχνιδιού