2014 FIBA WORLD CUP: GAME 1 REVIEW


Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ξεκίνησε.. Σπουδαία παιχνίδια, ένταση και υποσχέσεις για σπουδαίο τουρνουά. Το Hoopfellas σχολιάζει την πρώτη ημέρα..


Πανδαισία μπάσκετ λοιπόν.. Βαμμένες πορτοκαλί οι επόμενες δύο εβδομάδες. Τι ξεχωρίσαμε από την πρώτη ημέρα του τουρνουά..


-Άρεσε αρκετά η Αργεντινή. Η ομάδα του Λάμας μετά από τόσα χρόνια έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη ικανότητα στο execution, ειδικά όσον αφορά τις λεπτομέρειες στην εκτέλεση ενός play. Οι συνεργασίες τους παραμένουν σε υψηλό επίπεδο όπως και ο χαρακτήρας αυτής της ομάδας. Το μπακόρτ των “γκαούτσος” έπνιξε τον βασικό δημιουργό του Πουέρτο Ρίκο, Κάρλος Αρόγιο ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι Πριγκιόνι και Καμπάτσο παρήγαγαν μαζί 18 τελικές πάσες (!) ενώ το δίδυμο των φόργουορντς, Χέρμαν και Νοτσιόνι, κατέβασε 21 ριμπάουντς. Ο Λάμας παίζει small, με τον Σκόλα στο “5” (20 πόντοι-9 ριμπ.) και η two-guard lineup σε συνδυασμό με τα γρήγορα φόργουορντς βγάζει πολύ ενέργεια. Μένει να δούμε αν θα βρούν τον έξτρα παίκτη (o Σαφάρ ήταν αρκετά καλός εχθές) βέβαια γιατί όσο προχωράει το τουρνουά πιθανόν θα έχουν θέμα απέναντι στις ομάδες με βάθος. Πολύ ενδιαφέρον το ματς με την Κροατία, η οποία έχει πολύ περισσότερο βάθος αλλά στερείται χαρακτήρα όπως θα καταλάβετε και εχθές.. Hvratska mentality για πάντα..


-Ειλικρινά πίστευα τους Νεοζηλανδούς εχθές απέναντι στην Τουρκία και δε μπορώ να πω ότι περίμενα την αντίδραση των γειτόνων έτσι όπως εξελισσόταν το ματς. Ο Αταμάν χαμήλωσε τη πεντάδα του (Γκονλούμ στο “5” και  Χερσέκ στο “4”) για να ακολουθήσει το Small ball  του Βούτσινιτς αλλά οι Τούρκοι συνολικά πάσχουν στην ομαδική άμυνα (μεγάλο πρόβλημα στην αλληλοκάλυψη) και είχαν συνεχώς κενά. Η λύση βρέθηκε από το trapping-press των Τούρκων που άλλαξε το μομέντουμ ολοκληρωτικά και τον Σαβάς τον οποίο κυνικά σημάδεψε ο Αταμάν στην επίθεση χαμηλά. 16 πόντους σε 12 λεπτά είχε ο ψηλός της Φενέρ..


-Το σχήμα του Τζόρτζεβιτς με δύο defensive specialists (Μάρκοβιτς, Κάλινιτς), δύο δημιουργούς (Μπογκντάνοβιτς, ο οποίος μάλιστα ήταν αρκετά passive εχθές, Μπιέλιτσα) και έναν finisher στο “5” (είτε Ραντούλιτσα είτε Κρίστιτς) μπορεί να “δώσει” αρκετά στο παιχνίδι της Σερβίας.


Ο Μανιάνο έχει αλλάξει κατεύθυνση στο παιχνίδι των Βραζιλιάνων και αναφέρομαι στο αμυντικό κομμάτι. Αυτόματα λοιπόν έχουν τύχη στη διοργάνωση. Πολύ δυνατό ματς με τους Γάλλους, επιπέδου μεταλλίων. Οι Βραζιλιάνοι κυριάρχησαν στις κατοχές, πήγαν πολύ δυνατά στο επιθετικό ριμπάουντ και προστάτεψαν καλύτερα τη μπάλα ματσάρoντας έτσι τη μεγάλη τους αστοχία στις προσωπικές. Είναι κρίμα πάντως για τους Γάλλους να έχουν τόσες απουσίες σε θέσεις-κλειδιά. Αυτή η ομάδα φτάνει στο πικ της μετά τη Σλοβενία και θα μπορούσε να πατήσει μέχρι και κορυφή σε αυτό το Μουντομπάσκετ αν είχε 3-4 απόντες στο ρόστερ της.

-Αν οι Αυστραλοί δε βελτιώσουν το αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού τους θα καταλήξουν underachievers.. Έχει δυνατότητες η ομάδα τους όπως σας έγραψα προχθές. Το ντεφορμάρισμα του Ντελαβεντόβα συνεχίζεται και μαζί του βυθίζεται το μπακόρτ των Boomers (δε βοήθησε και ο Εξάμ εχθές..). Πάρτι έκανε ο Γκόραν Ντράγκιτς..


Φραντσίσκο Γκαρσία πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για τον Κώστα Παπανικολάου. Μακάρι να δούμε και το δικό μας παιδί να παίζει σε αυτό το επίπεδο κάποια στιγμή. Τα 10 χρόνια στη λίγκα (8 στους Κινγκς) “γράφουν” στο παιχνίδι του Δομινικανού wing και σε κάθε εκδήλωση του στο παρκέ. Κοντρολαρισμένος, ψύχραιμος, διαβάζει καταστάσεις, δυνατός στο κομμάτι της απόφασης, έφαγε πολύ κυνηγητό (είναι και στα 33 πλέον..) αλλά δεν έχασε την ποιότητα του μαζί με τις ανάσες του.. Ο Φρατέλο θα παρουσιάσει μια από τις καλύτερες αμυντικές ομάδες του τουρνουά. Επιθετικά έχει να επιλύσει αρκετά θέματα αλλά αμυντικά έχει πολλές δυνατότητες..


-Η Εθνική μας ομάδα ξεκίνησε όπως πρέπει, πιάνοντας δηλαδή από την αρχή τον αντίπαλο από τον λαιμό. Σας είχα γράψει ότι οι Σενεγαλέζοι έχουν μεν κορμιά αλλά σε επίπεδο τακτικής και execution σε όλα τα κομμάτια, η διαφορά των δύο ομάδων είναι μεγαλύτερη από την απόσταση Ντακάρ-Αθήνα. Πολύ σημαντικό κατ’εμέ, το ότι σουτάραμε 13/24 τρίποντα. Ανεξάρτητα από τη δυναμικότητα του αντιπάλου, τα συνεχόμενα παιχνίδια σε τέτοιου είδους τουρνουά διαμορφώνουν την “αύρα” σου για τη συνέχεια και χτίζουν το παρών αγωνιστικό σου στάτους. Ελπίζω να “πατήσουμε” λοιπόν και να συνεχίσουμε να σουτάρουμε καλά στη διοργάνωση γιατί αυτό το κομμάτι (ποσοστά στο περιφερειακό σουτ) είναι σημαντικό για την επιβίωση μας όσο προχωράμε. Μου άρεσε αρκετά η κυκλοφορία της μπάλας, κομμάτι που έχουμε δουλέψει αρκετά με τον κόουτς, ο οποίος πιθανόν θα εστιάσει και στη κακή άμυνα της επανάληψης. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχει χαλάρωμα και το καταλαβαίνω, όμως 47 πόντοι είναι πάρα πάρα πολλοί.. Σήμερα το παιχνίδι έχει διαφορετική προσέγγιση απέναντι σε έναν αντίπαλο που το έχει πιστέψει για τα καλά. Σημαντικός ο Αντετοκούνμπο, που δίνει την πολυτέλεια στον Φώτη Κατσικάρη να πάει σε lineups με μεγαλύτερη ταχύτητα χωρίς να χάνει σε μέγεθος. Θέλω να μας δω πάλι να σουτάρουμε καλά. Μπορεί αυτόματα να βρεθούμε σε “stroke status” για το υπόλοιπο του τουρνουά..

Υ.Γ: Όπως πιθανόν θα είδατε, το Hoopfellas ξεκίνησε τη συνεργασία του στο διαφημιστικό κομμάτι με τη Stoiximan.gr.  Έπαιξε σημαντικό ρόλο το ότι ο υπεύθυνος για την πραγματοποίηση της συνεργασίας είναι τακτικός αναγνώστης της σελίδας, ένας από εμάς. Ένα ευχαριστώ λοιπόν για τη διάθεση και επιμονή τους να επενδύσουν στο Hoopfellas


Υ.Γ1: Το ότι μίλησε ο αυστηρός Θίμποντο με κολακευτικά λόγια για την άμυνα της ομάδας του ήταν είδηση.. 2 πόντους με 0/17 FG οι Φινλανδοί στη δεύτερη περίοδο..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ