Ελπίζω να έχετε κάτι πραγματικά καλό κατά νού..


Το Hoopfellas βλέπει τους Μίσιτς-Ουέστερμαν να καταλήγουν στη..Γερμανία και ρίχνει το γάντι στις ελληνικές ομάδες..


Ειλικρινά ελπίζω πως οι ελληνικές ομάδες (και πιο συγκεκριμένα ο Παναθηναϊκός γιατί οι ερυθρόλευκοι έχουν σχεδόν κλείσει το μπακόρτ τους..) έχουν κάτι πολύ καλό στον νού για να μας παρουσιάσουν και αφήνουν τρένα (όπως οι δύο νεαροί πόιντ γκαρντς για τους οποίους θα μιλήσουμε) να περνούν..


Βλέποντας τον Βασίλιε Μίσιτς να βρίσκεται πολύ κοντά στη Μπάγερν Μονάχου και τον Λέο Ουέστερμαν να είναι με το 1.5 πόδι free-agent, δε μπορούσα να μην κάνω νύξη.. Δύο από τους καλύτερους νέους PGs στην Ευρώπη των οποίων η τιμή κυμαίνεται ακόμα σε προσιτά -για διαφορετικούς λόγους- επίπεδα. Ειδικά για το πρότζεκτ του Παναθηναϊκού (που δίνει έμφαση στο να χαμηλώσει σημαντικά τον μ.ο. ηλικίας και να δουλέψει με νέα παιδιά) οι δύο τους είναι ο ορισμός αυτού που λέμε perfect fit.. Για τον Ολυμπιακό από την άλλη πλευρά μάλλον θα κοίταζα περισσότερο τον Μίσιτς που είναι πιο δυνατός στο αμυντικό κομμάτι.


Ο Βασίλιε Μίσιτς λοιπόν δε θα καταλήξει προφανώς στην Εφές αλλά στα χέρια του Πέσιτς και στο Μόναχο καθώς φαίνεται ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τους Βαυαρούς. Η Αναντολού που είχε κάνει κρούση από την άνοιξη για αυτόν προτίμησε να επενδύσει στη βελτίωση των Τούρκων περιφερειακών (αλλά έχει μείνει χωρίς δημιουργό στη περιφέρεια και θυμηθείτε με αυτόν τον ρόλο θα παίξει κατά πολύ ψηλός, ο Σάριτς..). Νομίζω και οι δύο αιώνιοι θα έπρεπε να κυνηγήσουν  τον 20χρονο Σέρβο. Όχι γιατί είναι από τους.. τους αγαπημένους της σελίδας ή γιατί είναι ο καλύτερος νέος PG στην Ευρώπη αλλά γιατί ένας τέτοιος παίκτης σε προγράμματα όπως του Παναθηναϊκού ή του Ολυμπιακού μπορεί να αναπτυχθεί άμεσα και μέσα σε πολύ λίγο καιρό να κάνει τη διαφορά. Ειδικά για τον Παναθηναϊκό δε μπορώ να φανταστώ (άσχετα με την εξέλιξη της υπόθεσης Καλάθη) τελειότερη, πιο αντιπροσωπευτική του προγράμματος που έχει προκηρυχθεί, κίνηση. Δηλ. αποκτώντας τον καλύτερο και πιο fundamental νέο pure PG στην Ευρώπη, ο οποίος έχει ως πρότυπο τον Διαμαντίδη (αυτός θα ήταν ο recruiter..) και θέλει απεγνωσμένα να γίνει μια ημέρα σαν κι αυτόν.. Πλέον η θέση “1” στο σύγχρονο μπάσκετ είναι η πιο σημαντική και η ποιότητα που έχει μια ομάδα σε αυτήν δείχνει το συνολικό ποιοτικό της επίπεδο. Ο Μίσιτς συνδυάζει μέγεθος, quarterbacking skills, φοβερή οξυδέρκεια και ευστροφία, ωριμότητα που έχω να δω χρόνια σε παίκτη (ανεξαρτήτου θέσεως) μικρότερων ηλικιών. Ήταν φανερό ότι ο Πέσιτς θέλει να ρίξει χρήμα και να φέρει καλούς Σέρβους παίκτες στη νέα εποχή της Μπάγερν. Έκανε μια σπουδαία οικονομικά πρόταση στον Μπογκντάνοβιτς, πληρώνει υπεραξία για τον Σαβάνοβιτς ενώ τώρα βρίσκεται πολύ κοντά στον Μίσιτς..


Ο Ουέστερμαν από την άλλη είναι επίσης μια αρκετά καλή περίπτωση αν και έχει τον αστερίσκο του περυσινού σοβαρού του τραυματισμού που τον κράτησε έξω για το μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν (ρήξη προσθίου χιαστού) και πιθανόν να χρειαστεί λίγο παραπάνω χρόνο μέχρι να φτάσει στο 100%.. Ο 22χρονος Γάλλος (όπως και πολλοί παίκτες της Παρτίζαν) είναι απλήρωτος και μπορεί να φύγει χωρίς το κλαμπ να πάρει σεντ, αφήνοντας τον Ντούλε να μιλάει για παίκτες “αχάριστους και χωρίς σεβασμό”.. Ο Ραζνάτοβιτς ψάχνεται στην αγορά για την καλύτερη δυνατή περίπτωση. Η Άλμπα έχει κάνει μια κρούση πριν 1.5 μήνα περίπου καθώς ο παίκτης αρέσει πολύ στον Σάσα Ομπράντοβιτς ενώ ακούστηκε και ενδιαφέρον από την πρωταθλήτρια Λιμόζ. Το φιλαράκι μου στη Γαλλία όμως πήρε τηλέφωνο τον πρόεδρο των Λιμουζό ο οποίος του είπε ότι ο γκαρντ της Παρτίζαν “έχει συμφωνήσει με μεγάλο κλαμπ, όχι πάντως τη Λιμόζ”.. (Ρε λες να μας ετοιμάζουν τίποτα οι αιώνιοι και να τους παρεξηγήσαμε..?) Ο Ουέστερμαν είναι ένα ψηλό pass-first PG, άψογος εκτελεστής του pick’n roll, με καλό περιφερειακό σουτ, ικανότητα να φτιάχνει εξαιρετικά το fast break  και πολλά περιθώρια εξέλιξης. Kαταλαβαίνω ότι ο τραυματισμός του βάζει σε σκέψεις (υπάρχει σχετικό ρίσκο, είναι η φύση του τέτοια), όμως και αυτός -όπως και ο Μίσιτς- είναι αρκετά προσιτός οικονομικά τη δεδομένη στιγμή. Και το ταλέντο του σπουδαίο..


Αν λοιπόν για τον Ολυμπιακό (ο οποίος έκανε χρήση της οψιόν για Λοτζέσκι, Πέτγουεη, Σίμονς) αυτή τη στιγμή η παραμονή του Βαγγέλη  Μάντζαρη είναι ότι καλύτερο για την περιφερειακή του γραμμή, οι δύο νεαροί PGs της σημερινής άποψης αποτελούν πολύ καλές περιπτώσεις για τους πράσινους.  Σας είχα πεί ότι ο Παναθηναϊκός χρειάζεται, πίσω από τα quarterback skills που θα έφερνε ο κάθε Καλάθης/ ΝτεΜάρκους Νέλσον, έναν δημιουργό-pick’n roll PG με καλό περιφερειακό σουτ που θα ανεβάσει την παραγωγικότητα της ομάδας στο μισό γήπεδο και θα αποσυμφορήσει τον Διαμαντίδη.


Τα παιδιά αυτά, έχουν τα άνωθεν χαρακτηριστικά και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Σίγουρα έχουν κομμάτια να βελτιώσουν. Θα πρέπει να περιορίσουν τα λάθη τους (ο αριθμός του Μίσιτς οφείλεται και στο fast-pace style της Μέγκα Βιζούρα κατά ένα μέρος), να δουλέψουν στο φυσικό/αθλητικό κομμάτι (ο Ουέστερμαν την άμυνα και τα τελειώματα του, σαν τον Μάντζαρη κι αυτός στερείται midrange παιχνιδιού, ο Μίσιτς στην προσωπική άμυνα) και να γίνουν πιο σταθερά παραγωγικοί στο εκτελεστικό κομμάτι. Πρόκειται όμως για παιδιά που πνευματικά ταιριάζουν στο μπάσκετ της χώρας μας. 300-300 κάτι χιλιάρικα είναι αρκετά προσιτό ποσό, ακόμα και για back-up PG.. Εμμένω στον Παναθηναϊκό γιατί στο μπάσκετ του Ιβάνοβιτς θα μπορούσαν να αποδώσουν εξαιρετικά με την ικανότητα τους να δημιουργούν και στο τρανζίσιον και στο μισό γήπεδο. Είναι κρίμα σαν χώρα να τους χάσουμε από τους Γερμανούς..


Υ.Γ: Επειδή το ρωτάτε συχνά (τι είχα ακριβώς πεί), επαναλαμβάνω.. Όταν έκλεισε ο Ιβάνοβιτς μιλούσα με ένα φίλο και με ρώτησε ποιούς παίκτες θα προσέθετα στον Παναθηναϊκό με γνώμονα ότι έχω τον συγκεκριμένο κόουτς στον πάγκο.Είχα απαντήσει λοιπόν, Κατσίβελη, Πρέλντζιτς, Ντούμπλιεβιτς.. Άλλο το εάν γίνεται..

Υ.Γ1: H Φενέρ ψάχνει έναν mobile ψηλό που θα ανοίξει τη γκάμα της στην pick’n roll άμυνα..

Y.Γ2: Μεσίνα κοντά σε Σπερς..


Υ.Γ3: O Dwight Buycks που μιλάει με τη Μακάμπί ίσως “παίξει” και από εδώ σε εμάς σύντομα..

Υ.Γ4: O Oλυμπιακός ανεβάζει κι άλλο το αθλητικό του επίπεδο  στη φροντκόρτ.. Του λείπει όμως ο ψηλός που θα αλλάξει όλη την επίθεση του.. Παρόλα αυτά, είμαι σύμφωνος με την παραμονή Σίμονς. Για τρίτος, αρκετά καλός. Αρκεί να μη χρειαστεί και φέτος να γίνει δεύτερος..

Υ.Γ5: Εξαιρετική επιλογή για Ρεάλ ο Ματσιούλις.. Για Καλάθη το πράγμα είναι χλωμό. Οι πράσινοι θα πρέπει να ετοιμάζουν εναλλακτικές..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ