Red shoes are back..


Το Hoopfellas γράφει για την επόμενη ημέρα που ξημερώνει στη Λομβαρδία και την πρωταθλήτρια Ολίμπια Μιλάνο ενώ παράλληλα κυκλώνει την πραγματικά καλή περίπτωση παίκτη από το ρόστερ της Μοντεπάσκι για την φετινή καλοκαιρινή αγορά.. 






Οι τελικοί της ιταλικής λίγκας και η συγκλονιστική Μοντεπάσκι τράβηξαν τα βλέμματα όλης της Ευρώπης επισκιάζοντας και το ισπανικό classico. Εφτά ματς, φοβερή αγωνία και στιγμές που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό του κάθε θεατή.


Ο Σαίξπηρ έλεγε ότι “αυτός που πεθαίνει, με τον θάνατο του ξεπληρώνει κάθε του χρέος”.. Τραγική ειρωνεία..? Η Μοντεπάσκι Σιένα όμως δε πέθανε. Έγινε θρύλος και σκορπίστηκε στην αιωνιότητα με το μαχητικό πνεύμα που επέδειξε απέναντι σε δαίμονες (και μόνο..). Οι περισσότεροι γνωρίζεται ότι ήμουν “κοντά” στο κλαμπ. Θα ήθελα να μιλήσω λοιπόν κάποια άλλη στιγμή για αυτή την ομάδα γιατί δε μου αρέσει να γράφω συναισθηματικά (δε το έχω κάνει ποτέ)..


Η Αρμάνι του Λούκα Μπάνκι έσπασε μια κατάρα 18 ετών λοιπόν και πήρε τον τίτλο. Ποιά είναι η επόμενη ημέρα στο Μεντιολάνουμ? Μπορεί να είναι η ΕΑ7 η απάντηση στην επόμενη Ευρωλίγκα στο χρήμα των Τούρκων και να αποτελέσει νέο μέρος της ευρωπαϊκής ελίτ? Πάμε να δούμε τι ξημέρωσε στα ποτισμένα από σαμπάνια αποδυτήρια και γραφεία του Φόρουμ..


-Δύο από τους μεγάλους σταρς της φετινής ομάδας, οι Κιθ Λάνγκφορντ και Κέρτις Τζέρελς είναι ελεύθεροι και με τα τωρινά δεδομένα, οι πιθανότητες να παραμείνουν στο κλαμπ είναι μοιρασμένες. Πρόκειται για δύο πολύ σημαντικούς παίκτες με κομβικό ρόλο σε αυτή την Αρμάνι, με τον Μπάνκι να χτίζει την επίθεση του πάνω στo iso execution των δύο Αμερικανών γκαρντς. Ο Λάνγκφορντ ανοίφθηκε με 1.25 εκ. δολάρια τη σεζόν που μόλις τελείωσε και πηγαίνει για το τελευταίο μεγάλο του συμβόλαιο (από τα τα πολλά και μεγάλα που έχει κάνει). Μετά την έλευση του Χάκετ, απέδειξε ότι πρόκειται για τον καλύτερο ένας με έναν παίκτη στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή κάνοντας μερικά εκπληκτικά παιχνίδια, με μοναδικό μελανό σημείο τη χαμένη βολή στη τραγωδία του 1ου ματς με τη Μακάμπι στην εκπνοή της κανονικής διάρκειας. Τουρκικό διαβατήριο μετά την αλλαγή του κανονισμού δε παίζει πλέον για τον Λάνγκφορντ, με τον Πορταλούπι να έχει βγεί ξεκάθαρα μπροστά λέγοντας ότι η Αρμάνι ενδιαφέρεται για τον παίκτη, όμως η τακτική που θα χαράξει (σωστά) από εδώ και στο εξής ο σύλλογος θα έχει να κάνει με μικρής χρονικής διάρκειας συμβόλαιο χωρίς opt outs.. Oυσιαστικά το Μιλάνο έχει τύχη να κρατήσει τον Λάνγκφορντ μιας και ο μόνος βασικός ανταγωνιστής του σήμερα είναι η Γαλατασαράη, η οποία μπορεί να πληρώσει επίσης τον παίκτη και ενδιαφέρεται να εντάξει έναν αθλητή με αυτές τις αγωνιστικές προδιαγραφές στο ρόστερ της. Για τον Τζέρελς η κατάσταση βρίσκεται στο 50-50.. Υπήρξε πολύ clutch για την ομάδα φέτος και όταν βρήκε τον ρόλο του ήταν εξαιρετικός. Η αίσθηση που έχω αλλά και υπάρχει στην αγορά, είναι ότι μπορεί να ακολουθήσει τον δρόμο του Ταιρίς Ράις, τη στιγμή που ο γκαρντ της Μακάμπι δεν είναι καλύτερος του. Ο Μπάνκι έχει υπογραμμίσει ότι ζητάει φιλόδοξους παίκτες στο πρότζεκτ του που βρίσκονται σε καθοριστικό σημείο για την καριέρα τους και θέλουν να αποδείξουν. Μένει να δούμε αν ο Ιταλός κόουτς βλέπει ακόμα γυαλάδα στο μάτι του Τζέρελς..


-Bασική προτεραιότητα του Φλάβιο Πορταλούπι (ο οποίος όπως φαίνεται θα διατηρήσει τη θέση του ως GM) αυτή τη στιγμή είναι να κρατήσει τον Aλεσάντρο Τζεντίλε στο Μιλάνο και τη νέα σεζόν. Ο 22χρονος Ιταλός γκαρντ/φόργουορντ έζησε ένα ονειρικό 24ωρο κατά το οποίο ανέβασε το status του στην αγορά δεδομένου ότι μέσα σε λίγες ώρες έγινε ντραφτ από τους Χιούστον Ρόκετς (Νο53) και κατέκτησε το σκουντέτο και παράλληλα τον τίτλο του MVP (σκόραρε 23 πόντους στο 6ο ματς στην καυτή Παλα Έστρα και 18 στο έβδομο..). Ο Τζεντίλε έχει συμβόλαιο μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, όμως φέτος μπορεί να κάνει χρήση opt-out για ομάδα του ΝΒΑ. Μάλιστα λέγεται ότι ο Κέβιν Μακχέηλ του έχει υποσχεθεί θέση στο rotation των Ρόκετς. Διόλου απίθανο αν λάβουμε υπόψη τον τρόπο που αγωνίζεται το Χιούστον υπό τον συγκεκριμένο κόουτς και τα εξαιρετικά 1 on 1 προσόντα του Ιταλού wing. O Tζεντίλε φέτος έκανε ένα εξαιρετικό τουρνουά με την Εθνική υπό τον Πιανιτζιάνι και αποτέλεσε παίκτη-κλειδί για την Αρμάνι με την ικανότητα στο σκοράρισμα αλλά και να καλύπτει πολλές θέσεις (από το 1 μέχρι το 4) συνδυάζοντας φυσικά προσόντα και καλή τεχνική κατάρτιση με έφεση στα τελειώματα κάθε είδους. Η Αρμάνι του έχει ετοιμάσει  πρόταση για καινούργιο τριετές συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές ύψους 800.000 ευρώ ενώ ο παίκτης μετά τον έβδομο τελικό δήλωσε ότι στο άμεσο μέλλον θα βρίσκομαι στο Μιλάνο..


Ουσιαστικά είναι πολύ δύσκολο για ευρωπαϊκή ομάδα να αγοράσει τον παίκτη. τη στιγμή που οι Λομβαρδοί δεν έχουν άμεση ανάγκη χρημάτων και μάλιστα προ διετίας ξεκίνησαν να χτίσουν το τότε πρότζεκτ πάνω στους δύο 91-92, Μέλι και Τζεντίλε οι οποίοι θεωρούνται αδιαπραγμάτευτοι (πολλοί θεωρούν ότι ο τραυματισμός του Τζεντίλε κόστισε στο Μιλάνο το F4..). Ούτε λοιπόν η ΤΣΣΚΑ αλλά ούτε και ο Παναθηναϊκός (ο Τζεντίλε είχε πεί σε ανύποπτο χρόνο ότι είναι όνειρο μου είναι να αγωνιστώ στους πράσινους όπως ο πατέρας μου..) φαίνεται να έχουν τύχη όπως προωθείται από τον τύπο. Αν και θα ήταν προσθήκη πολύ ποιοτική και εξαιρετικά συμβατή με το πλάνο ανανέωσης των πρασίνων αυτή τη στιγμή.. Ο μόνος λοιπόν κίνδυνος για την Αρμάνι έρχεται εξ Αμερικής. Ο τίτλος του Μπελινέλι και η πορεία του Γκαλινάρι αλλά και του Μπαρνιάνι έχουν ανοίξει τον δρόμο για τον Αλεσάντρο..

SIENA-STYLE RECRUITING…

Υπό τον Μπάνκι, το πρότζεκτ της Αρμάνι έχει αλλάξει προσανατολισμό στο κομμάτι του recruiting κοιτάζοντας, όπως παραδοσιακά έκανε η Μοντεπάσκι, την αγορά της ιταλικής λίγκας και παίρνοντας ότι καλύτερο από εκεί. Η Αρμάνι είναι με διαφορά η πιο ισχυρή οικονομικά ομάδα στην Ιταλία και πλέον και πρωταθλήτρια, για να έχει το προβάδισμα σε τέτοιες περιπτώσεις και σχεδόν (πλέον) κανέναν ανταγωνισμό. Ο Μπάνκι έχει κυκλώσει δύο ονόματα για τη φετινή off season  από τη Lega A.
Tον Joe Ragland της γειτονικής Καντού και τον Trevor Mbakwe της Ρόμα. Και οι δύο βρίσκονται σε αυτή.. τη φάση της καριέρας τους που λέγαμε παραπάνω. Προέρχονται από εξαιρετική σεζόν σε καλά κλαμπς της Lega A και ψάχνουν την καλή ευκαιρία.


Ο Ragland (1989-1.82μ.) είναι ένας scoring-PG που βγάζει το καλύτερο του όταν γίνεται πιο passive (ρωτήστε τον Τάιους με τον οποίον έκαναν φοβερό δίδυμο πέρυσι). Το έχει αυτό το στοιχείο και μπορεί να το αναπτύξει γιατί δείχνει Euroleague material. Καλός αμυντικός, εξαιρετικός σουτέρ με ποικιλία στο επιθετικό του ρεπερτόριο, δείχνει πολύ καλή περίπτωση όμως τα ερωτηματικά είναι εύλογα. Ο ερχομός του σημαίνει φυγή του Τζέρελς? Ή μήπως μετακίνηση του Χάκετ στο “2” (που είναι πιο άνετος ως δημιουργός στο μισό γήπεδο χωρίς να είναι αυτός ο μεταφορέας της μπάλας σε αυτό) και καληνύχτα Λάνγκφορντ…?


O Mbakwe έκανε φοβερή σεζόν στη Ρόμα τελειώνοντας με μ.ο. double-double (10.6 pts-10.1 rebs-1.5 blk). 89αρης και αυτός, σούπερ-ριμπάουντερ με καλό timing στο αμυντικό κομμάτι, θέλει δουλειά στην επίθεση, όμως μοιάζει να έχει upsides για το επόμενο επίπεδο και μάλιστα πολύ ενδιαφέροντα. Ουσιαστικά ο Μπάνκι θέλει να πλαισιώσει τον Σάμιουελς (για τον οποίο έχει opt out) ο οποίος εκτός από τα στοιχεία που δίνουν οι καλοί undersized σέντερς σήμερα (mobile, motor. επιλογές στην άμυνα, pick&roll execution) έχει  και ένα αρκετά αξιόπιστο ποστ παιχνίδι, πάνω όπου βάσισε την 1 in-4 out επίθεση του ο Μπάνκι. Για τον Mbakwe υπάρχει ήδη πρόταση 800 (!!) χιλιάδων δολ. από την Ντραρουσάφακα. Μη ξεχνάμε ότι σε αυτή τη θέση επίσης, η ΕΑ7 είχε φέτος τον Γκάνι Λαβάλ που έπιασε το άριστα ως game changer από τον πάγκο. Θεωρώ λοιπόν ότι πρώτα πρέπει να συζητήσει για τις απαιτήσεις του ελεύθερου πλέον Λαβάλ και φυσικά να μη μπεί σε κάποια δημοπρασία για τον καλό αλλά με συγκεκριμένη τιμή αυτή τη στιγμή Mbakwe.


Overall.. Ο τίτλος έσπασε τη κατάρα και δίνει στον Μπάνκι την ευκαιρία να δουλέψει με καλύτερες συνθήκες και να χτίσει όπως αυτός θέλει. Αυτό είναι το πιο βασικό. Ήδη υπάρχει ένας σημαντικός κορμός παικτών έτοιμος. Μος, Χάκετ, Μέλι, Τζεντίλε (λογικά), Σάμιουελς (λογικά) πιθανόνΤσερέλα (έλειξε το συμβόλαιο αλλά κρίνω ότι θα υπάρχει θετική εισήγηση μιας και ο Μπάνκι έχει βρεί τον Καραρέτο της Λομβαρδίας στο πρόσωπο του Αργεντινού) ενώ ενδιαφέρον θα έχουν οι εισηγήσεις για τους Ουάλας (έχει συμβόλαιο) και Κάνγκουρ (ελεύθερος αλλά τον προτιμά ο Μπάνκι). Αφού πέρασε τον σκόπελο της Σιένα μετά από πολλές χαρμάνες (εξ ου και το ..Χ-ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ στη φωτό από κάτω), η ΕΑ7 θεωρώ ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο, δουλεύοντας με τον ίδιο προπονητή και ένα σταθερό πυρήνα παικτών που φέτος έβγαλε κατά διαστήματα σπουδαίο μπάσκετ και έδειξε ότι είναι η επόμενη είσοδος σε αυτό που λέμε “ευρωπαϊκή ελίτ”. Πάνω από όλα όμως, ξανακέρδισε το κοινό της..


ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΟΝ..



Διαβάζω δεξιά και αριστερά για τον Χάντερ, τον Τζάνινγκ και τον Γκριν που έβγαλε μάτια στο ΣΕΦ, όμως θα σας δώσω μια ένεση αλήθειας λέγοντας σας ότι ο πραγματικά καλός παίκτης από την -σπασμένη και έτοιμη προς διάρρηξη- βιτρίνα της Μοντεπάσκι λέγεται Marquez Haynes.  Ο 28χρονος κόμπο γκαρντ (για τον οποίο είχα γράψει στο Euroland  http://www.basketblog.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=138701:marquez-haynes-puts-qdaniel-hackettq-numbers&catid=266:euroland&Itemid=286) πήρε από το χέρι την πρωταθλήτρια ομάδα της Τοσκάνης και την έφτασε σχεδόν μέχρι το 7ο ματς, όπου η κούραση τον ισοπέδωσε στο τέλος και γκρέμισε μαζί του τα όνειρα τίτλου της Σιένα. Μιλάω για τον παίκτη που δεν βρήκε χώρο στην -μέχρι τότε- ασύνδετη περιφέρεια της ΕΑ7 και έφυγε ως αντάλλαγμα ουσιαστικά στη μεγάλη μεταγραφή του Ντάνιελ Χάκετ στο Μιλάνο.. Σε αυτόν αναφέρομαι.


Shooting elevation αλά Ρακόσεβιτς, βελούδινα slashing abilities (και agressivess-εισιτήριο για τη γραμμή των προσωπικών) , δυνατό κορμί και πνεύμα μαχητή. Σημειώστε ότι σε μεγάλο μέρος της σεζόν έπαιξε (και στις δύο ομάδες) εκτός θέσης. Ο 1.91μ. Αμερικανός γκαρντ είναι περισσότερο “2” (που βλέπει γήπεδο όμως) αν και η φύση της ιταλικής λίγκας με τις ομάδες να καλύπτουν τον “άσσο” με scoring guards  τον ευνόησε. Ο Haynes έχει upsides όχι γιατί είναι -που είναι- ένας προικισμένος γκαρντ αλλά γιατί διακρίνω σε αυτόν θέληση και μεγάλη καρδιά.  Ήδη η Σάσσαρι (που θα αγωνιστεί στην ερχόμενη Ευρωλίγκα) τον έχει προσεγγίσει ώστε να ενταχθεί στο δυναμικό της για τη νέα σεζόν. Καλή περίπτωση παίκτη λέω εγώ και οικονομική..

Υ.Γ: Εφόσον του δοθεί, πρέπει να την πάρει την ευκαιρία ο Φώτης Κατσικάρης. Αυτή τη συγκεκριμένη ευκαιρία της Ρεάλ.. Ίσως είναι ότι καλύτερο μπορούσε να του τύχει. Πίεση άλλωστε θα υπήρχε παντού..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ