Rumors: Smith for Smith..?


Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μακάμπι Τελ Αβίβ έχει στην κορυφή της λίστας της για τη νέα σεζόν τον Ντόντα Σμιθ, σε μια κίνηση που θα συζητηθεί. Ποιος είναι στο Νο2 της shortlist αυτή τη στιγμή? Με τον Κρις Φλέμινγκ ήρθε σε επαφή ο Κερεχέτα ώστε να αναλάβει το πρότζεκτ της Λαμποράλ. Μόνο στο Hoopfellas..


Aκολουθώντας τη  γνωστή της τακτική η Μακάμπι Τελ Αβίβ, στοχεύει στο να τσιμπήσει ότι καλύτερο από την εγχώρια λίγκα, όμως αυτή τη φορά είναι δεδομένο ότι πρόκειται για κάτι ξεχωριστό. Ο “δήμιος” της ομάδας του λαού, πρωταθλητής Ισραήλ πέρυσι και μεγάλος αντίπαλος σήμερα στους τελικούς της Winner League, Ντόντα Σμιθ, δεν είναι απλά ένας πολύ καλός παίκτης που μπορεί να ενταχθεί στο κλαμπ και να αποτελέσει μια καλή λύση για τους πρωταθλητές. Είναι ο καλύτερος παίκτης όλης της ισραηλινής λίγκας (συμπεριλαμβανομένων και των παικτών του Μπλατ) και ένας από τους καλύτερους Αμερικανούς που αγωνίζονται στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή..


Λίγο πριν συμπληρώσει τα 31 του, ο Σμιθ παλεύει για τον δεύτερο τίτλο στο Ισραήλ με τη Χάιφα ενώ παράλληλα ετοιμάζεται να εισπράξει σε αυτήν την off season τις δύο σούπερ-χρονιές του με την ομάδα του Ντάνι Φράνκο. Για όσους δε γνωρίζουν τι εστί Ντόντα Σμίθ: Πρόκειται για ένα Πιτ Μάικλ-style κόμπο φόργουορντ, με πολύ ανεπτυγμένη αίσθηση του αθλήματος. Το πεδίο δράσεως του οριοθετείται από τα 5 μετρά και μέσα και ειδικά στο post που κάνει θραύση είτε ως εκτελεστής είτε ως δημιουργός, δεδομένου του ότι δεν είναι εύκολο να βρεθεί “3” που να ματσάρει το πακέτο του χαμηλά. Κλασσική περίπτωση dynamic-forward που θα πάρει το ριμπάουντ, θα βάλει τη μπάλα στο παρκέ και τελειώσει στο transition μόνος του (ή “φτιάχνοντας” στο ανοιχτό γήπεδο για τον συμπαίκτη). Το μεγαλύτερο “καλούδι” του τεράστιου ρεπερτορίου του είναι η πάσα. Αυτό είναι το δυνατό του σημείο που τον κάνει unmatched σε πολλές καταστάσεις επίθεσης (ειδικά στο ποστ) καθώς γαρνίρει με τον καλύτερο τρόπο το φυσικό/αθλητικό του πακέτο και τα scoring insticts του παίκτη.  Στη καλή του βραδιά ο Σμιθ παίζει ως ο “καλύτερος Αμερικανός στην Ευρώπη” όπως τον χαρακτηρίζουν συχνά στο Ισραήλ (δεν είναι αλλά βραδιές όπως εναντίον της Ρίγα στο Eurocup όπου “έγραψε 18π. 7/8 διπ.- 16 ριμπ.-10 τελικές, σου θυμίζουν τέτοιο) όμως είναι μυστήριο τραίνο για αυτό και συνολικά η καριέρα του χαρακτηρίζεται από ένα underachieving σε συνάρτηση με το ταλέντο και τις δυνατότητες του ως παίκτη. Υπερβολικά θα έλεγα. Είναι το πρώτο που θα πεί κάποιος που δε τον γνωρίζει, ρίχνωντας μια ματιά στο CV του. Στη Μακάμπι βέβαια έχουν δείξει ότι μπορούν να διαχειριστούν τέτοιες περιπτώσεις..

Ο Ντ. Σμιθ (έχει και διαβατήριο Βενεζουέλας..) έχει παίξει μπάσκετ παντού αλλά στη Χάιφα και το Ισραήλ βρήκε την Ιθάκη του. Πέρυσι το πείραμα του Μπράντ Γκρίνμπεργκ (έχουν ιδιαίτερη σχέση) να τον ταιριάξει με ένα ψηλό shooting forward όπως είναι ο Καλάθης (αποτέλεσε την “ιδανική συνθήκη” μιας και ο Σμιθ δεν είναι δυνατός στο περιφερειακό σουτ) στη πεντάδα εκτίναξε το παιχνίδι του καθώς βρήκε χώρους στην επίθεση. Μάλιστα στην αρχή της σεζόν, το όνομα του μαζί με του κόουτς Γκρίνμπεργκ είχαν μπλεχτεί σε έρευνες που διεξάγονταν τότε για φοροδιαφυγή από τον Αμερικανο-εβραίο ιδιοκτήτη της Χάιφα Τζεφ Ρόζεν, σε μια περίπτωση ανάλογη με αυτής των Μινούτσι/Σιένα, με το επίσημα κατατεθειμένο συμβόλαιο του Σμιθ να φτάνει τα 90.000 δολάρια, όμως ουσιαστικά ο παίκτης να λαμβάνει ένα 50% παραπάνω, μέσω εταιρείας “image making” της επήρειας του Ρόζεν στο εξωτερικό.. Για φέτος οι στάνταρντ αποδοχές του είναι 220.000 δολάρια, οι οποίες όμως με τα πολλά bonus που περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο ξεπερνούν τις 300.000.. 


Το θέμα βέβαια είναι, εφόσον και εάν το ενδιαφέρον της Μακάμπι καρποφορήσει, ποιανού τη θέση θα πάρει στο ροτέησιον. Οι συνεργάτες μου στο Ισραήλ μου είπαν ότι η Μακάμπι ευχαρίστως θα έκοβε το μεγάλο συμβόλαιο του Ντέβιν Σμιθ (800χιλ. και για τη νέα σεζόν) που πατάει τα 34 αλλά αυτό δεν είναι εύκολο μιας και ο παίκτης υπέγραψε διετές το καλοκαίρι που μας πέρασε. Προσωπικά, με τη παρούσα κατάσταση, δε το βλέπω. Ο Ντέηβιντ Μπλού τα παρατάει όμως και πιθανόν τον ρόλο αυτό να αναλάβει ο Ντέβιν Σμιθ (γιατί στο μπάσκετ που παίζει η Μακάμπι είναι απαραίτητο το stretch-4), με τον Ντόντα να περνάει μπροστά. Από την άλλη, αρκετά πιθανό φαντάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει ο Ινγκλς και τότε να δούμε ένα εξαιρετικό Σμιθ επί 2-δίδυμο στα forwards. Ο Αυστραλός βέβαια, που για μεγάλο μέρος της σεζόν υπήρξε ο κύριος δημιουργός των Ισραηλινών, είναι τελείως διαφορετικού τύπου δημιουργός από τον Ντόντε, μιας και ο Ίνγκλς είναι pick&roll creator και αυτή του η ικανότητα μάτσαρε την έλλειψη pick&roll guard στο μπακόρτ και έκανε λειτουργική την παρουσία του δίπλα στους Χίκμαν-Ράις, άσχετα εάν στο τέλος της σεζόν έπεσε κατακόρυφα. Για τον Ντόντα Σμιθ η Μακάμπι ακούγεται ότι θα διαθέσει ένα ποσό του ύψους των 450-500χιλ. δολαρίων (όσο για τα φετινά USA-γκαρντς της δηλαδή). Τελείωσε το Eurocup με 14.7π. (62.4% 2π.) 6.8 ριμπ.-4.8 τελικές-1.8 κλεψ. και 3.8 λάθη (είναι επιρρεπής τι να κάνουμε..) ενώ στο Ισραήλ τα αντίστοιχα νούμερα του είναι 15.0π. (57.8% 2π.) 7.0 ριμπ.-6.1 ασσίστς-2.2 κλεψ. και 3.7 λάθη.. Στο πρώτο ματς των φετινών τελικών απέναντι στη Μακάμπι είχε 29π. (8/9 2π.) 8 ριμπ.-8 τελικές..


Yπάρχει και δεύτερος υποψήφιος βέβαια στη λίστα.. Πρόκειται για τον εξαιρετικό Καλέμπ Γκριν της Σάσσαρι που μόλις τελείωσε τη σεζόν κάνοντας καλή σειρά απέναντι στην Αρμάνι του Μπάνκι, από την οποία η Σάσσαρι αποκλείστηκε στους ημιτελικούς της Lega A. O Γκριν έρχεται από σούπερ-σεζόν στην Ιταλία (πέρυσι ήταν στην Ορλεάνς) δείχνει πολύ καλή περίπτωση για τους Ισραηλινούς μιας και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της ομάδας στο “4” με το εξαιρετικό του σουτ και να πάρει τη θέση του Μπλού (λέμε τώρα..) σε pop-out καταστάσεις. Σούπερ σκόρερ.. Θα θυμάστε (ειδικά όσοι ακολουθείτε τη σελίδα μας στο Facebook όπου το είχαμε σχολιάσει) το μεγάλο ματς του βέβαια απέναντι στη Βαρέζε όπου είχε 45 πόντους (14/18 FG-13/14 FT) σε 29′.. Αν όχι δείτε το τώρα..

Ο 28χρονος Γκριν είναι free-agent και οι φετινές του αποδοχές στη Σαρδηνία ήταν 230.000 ευρώ. Ήδη ακούστηκε ότι ενδιαφέρεται η Ουνικάχα τη στιγμή που είναι σίγουρο ότι πολλά καλά κλαμπς θα κοιτάξουν την περίπτωση του. Τελείωσε το Eurocup με 19.3π. (59.7% 2π.-39.6% 3π.) 5.4 ριμπ.- 2.0 τελικές- 1.4 κλεψ.


 Σαφώς και οι δική του περίπτωση όπως και αυτή του Σμιθ βρίσκονται σε συνάρτηση με το θέμα του προπονητή που “καίει” τους πρωταθλητές Ευρώπης. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να παραμείνει ο Ντέηβιντ Μπλατ όμως το όνομα του παίζει πολύ στο ΝΒΑ και δύσκολα ο Αμερικανός κόουτς θα αφήσει την ευκαιρία αυτή, δεδομένου του ότι (από ότι μαθαίνω..) είναι παραπάνω από μια οι πραγματικά καλές προτάσεις. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον, σε περίπτωση που φύγει να δούμε τον διάδοχο.. Γκούντες ή κάτι “άλλο”..? Και για αυτό θα έχουμε σύντομα ενημέρωση..

ΒΙΤΟΡΙΑ


Σε μια δύσκολη φάση βρίσκεται η Λαμποράλ με τον Κερεχέτα να προσπαθεί να βρεί το κατάλληλο πρόσωπο ώστε να αναδομήσει την ομάδα. Ναι, το δίκτυο του Hoopfellas είναι και εκεί.. Η πληροφόρηση λοιπόν από τη Βασκονία μιλά για επαφή με τον Κρις Φλέμινγκ που πρόσφατα απολύθηκε από την Μπάμπεργκ. Δε ξέρω πως ο Κερεχέτα αποφάσισε να αλλάξει ρώτα στρεφόμενος σε Αμερικανό κόουτς όμως η περίπτωση του Φλέμινγκ δεν είναι καθόλου άσχημη για την καινούργια ημέρα που ξημερώνει στη Λαμποράλ (http://www.basketblog.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=138368:end-of-an-area-in-bamberg&catid=266:euroland&Itemid=286). Το μπάσκετ που πρεσβεύει ο Φλέμινγκ και η επιθετική του φιλοσοφία κολλάει γάντι στη Βιτόρια (transition offense, πολλά περιφερειακά σουτ σε τέτοιες καταστάσεις, λεπτομέρεια στο spacing και συνεχής κίνηση) και κυρίως η γνώση της αγοράς που θα φέρει μαζί με το επιτελείο του ώστε να ενισχύσει ένα κλαμπ που επίσης “την ψάχνει” πολύ στην αγορά και παίρνει ρίσκα με παίκτες που πιστεύει ανεξαρτήτου ονόματος. Ο νέος κόουτς πάντως, όποιος και εάν είναι, πιθανόν θα χρειαστεί να χτίσει από την αρχή καθώς βασικά κομμάτια του παζλ μπορεί να χαθούν, όπως ο Πλεής (υπάρχει ενδιαφέρον από Ευρώπη-Αμερική), ο Νοτσιόνι ακόμα και ο Ερτέλ..

Υ.Γ: Για Παναθηναϊκό.. Ας περιμένουμε να ακούσουμε τον ο Δημήτρη Γιαννακόπουλο αύριο το πρωί (11 π.μ.) και θα τα πούμε όλα.. Προσωπικά εκτιμώ ότι το καινούργιο πρότζεκτ θα είναι πολύ πιο ενδιαφέρον (σε όλα τα επίπεδα) από αυτό της μετά-Ζοτς εποχής..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ