A1: ΕΞΑΓΩΓΕΣ..




Το Hoopfellas σας παρουσιάζει τα ΤΟP ξένα εξαγώγιμα προϊόντα της λίγκας μας για φέτος, σε μια λίστα απαρτιζόμενη από παίκτες που ανέβασαν το αγωνιστικό τους status και ελπίζουν ότι σύντομα θα κεφαλαιοποιήσουν στο επόμενο επίπεδο..


H οικονομική κρίση έχει και θετικές συνέπειες μιας και οι ομάδες μας την τελευταία τριετία φαίνεται να δίνουν περισσότερο βάρος στο κομμάτι του scouting μιας και τα διαθέσιμα χρήματα είναι εμφανώς λιγότερα και το περιθώριο λάθους πολύ μικρό. Είναι πολύ σημαντικό αυτό δεδομένου ότι στην αγορά της Αμερικής η ελληνική λίγκα θεωρείται από τις καλύτερες της Ευρώπης και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών νέων παιδιών που βγαίνουν από τα κολέγια και δε μπορούν να ανοίξουν την πόρτα του ΝΒΑ, ως “σκαλοπάτι” για να βελτιωθούν και να φανούν σε πιο δυνατά ευρωπαϊκά πορτοφόλια. Φέτος, αναλογικά με τα χρήματα που επενδύθηκαν, το επίπεδο ξένων παικτών των ομάδων μας ήταν αρκετά καλό. Και καλό είναι να “ανεβάζουμε” παιδιά στα ψηλότερα κρατώντας τα όμως στη δική μας λίγκα (τακτική Σιένα-Μακάμπι που αγοράζουν ότι καλύτερο από τις εγχώριες λίγκες) εφόσον φυσικά έχουν τις προδιαγραφές. Το Hoopfellas συγκέντρωσε τα “διαμάντια” της λίγκας μας, δηλ. τους καλύτερους ξένους που μπορούν άμεσα να κάνουν το βήμα στο επόμενο επίπεδο, αυξάνοντας το οικονομικό τους status..


D.J. Cooper (1990-1.81m.): Tο ..Μini Cooper του ΠΑΟΚ είναι χωρίς πολλές κουβέντες ένας από τους καλύτερους Pick & Roll PGs σε ολόκληρη την Ευρώπη, δεδομένου του ότι η ικανότητα του στο συγκεκριμένο κομμάτι είναι παραπάνω από εντυπωσιακή. Βασικά είναι πολύ δύσκολο για την άμυνα να αποκωδικοποιήσει τον χρόνο πάσας του DJ, συν το ότι η ικανότητα του να εντοπίζει τον κενό χώρο και να πασάρει όσο βρίσκεται σε κίνηση είναι ασύλληπτη. Ο Μαρκόπουλος βρήκε τον ιδανικό -πραγματικό- πόιντ γκαρντ που θα τρέξει την pick & roll offense του και ένα αλτρουιστή γκαρντ με πολύ ανεπτυγμένα playmaking abilities. Πέρα από αυτό, παρά το μικρό του κορμί έχει μια σπάνια ικανότητα στο ριμπάουντ στην οποία παίζει ρόλο το μεγάλο άνοιγμα χεριών του (1.96μ.). Ο Κούπερ είναι Euroleague-material αλλά σαφώς και έχει να βελτιώσει πράγματα στο παιχνίδι του που έχουν να κάνουν με τη μυική του μάζα (χρειάζεται να βάλει κιλά) και τη σταθεροποίηση του περιφερειακού του σουτ σε υψηλό επίπεδο ενώ παράλληλα μπορεί να εξελιχθεί και στο αμυντικό κομμάτι όπου παρότι κλέβει μπάλες σωρηδόν, έχει αδυναμίες αμυνόμενος σε προσωπική φάση. Ο πρώην σταρ του Οχάιο πρέπει να πάει βήμα-βήμα χτίζοντας την καριέρα του καθώς η μεταπήδηση του στο ΝΒΑ δεν θα είναι καθόλου εύκολη μιας και οι ομάδες φοβήθηκαν το ότι ως small PG δεν ήταν ούτε ιδιαίτερα γρήγορος/αθλητικός, ούτε ο σπουδαίος σουτέρ, με τους Νικς πάντως να δείχνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε επίπεδο συζητήσεων. Το σίγουρο είναι ότι πολύ δύσκολα ο ΠΑΟΚ θα καταφέρει να τον κρατήσει (έσπασε το ρεκόρ σε τελικές μέσα σε μια σεζόν για το κλαμπ που κατείχε ο Νταμίρ Μουλαμέροβιτς) μιας και ο παίκτης θα ζητήσει κάτι πολύ καλύτερο από τις 100.000$ (δηλ. περίπου 73χιλ. ευρώ) που θα λάβει συνολικά φέτος. Ήδη υπάρχει πολύ “ζαχάρωμα” από Τουρκία και Γαλλία..

STATS: 10.7 PTS (52.6% 2PT-31.5% 3PT- 78.3% FT) 4.8 REB-6.5 AST-1.7 STL-14.6 RANKING





Errick McCollum (1988-1.88m.): Από τα σκάρτα 30 χιλιάρικα της Πάτρας έχει καταλήξει αφισοκολλημένος ως “Wanted” σε όλα τα σοκάκια της Ευρωπαϊκής μπασκετικής πιάτσας. O Mακόλουμ είναι ένας από τους πιο χαρισματικούς σκόρερς σε όλη την Ευρώπη και ίσως ο καλύτερος εκτελεστής σε προσωπική φάση στην Α1 τη στιγμή που στη λίγκα αγωνίζεται και κάποιος.. Βασίλης Σπανούλης. Φέτος έκανε “παπάδες” στο Eurocup όπου τελείωσε τη σεζόν ως πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης (20.2 PTS-49.7% 2PT, 3.2 REB-3.1 AST, 21.2 RANKING) με συνολικά νούμερα μάλιστα ανεβασμένα σε σχέση με τα αντίστοιχα της Α1, γεγονός που αποδεικνύει εκτός από το ισχυρό του κίνητρο και τη δυσκολία που παρουσιάζει για ένα σκόρερ η ελληνική λίγκα. O Mακόλουμ ήταν απολαυστικός πραγματικά φέτος και ήταν πολλές οι φορές που κουβάλαγε μόνος του την μη λειτουργική επίθεση του Πανιωνίου με καθαρά προσωπικές φάσεις όπου με το ballhandling, το καλογυαλισμένο midrange game, την ικανότητα του να δημιουργεί χώρο και να σκοράρει μέσα σε traffic με εξαιρετικό body control (συν το αρκετά καλό αθλητικό πακέτο) απλά θέριζε απέναντι στους περισσότερους αντιπάλους. Φημολογείται ότι η Λαμποράλ πλησίασε τον Πανιώνιο για τον παίκτη (έχει έναν ακόμα χρόνο συμβόλαιο) προτείνοντας ένα χαμηλό όπως κρίθηκε buy out (είναι αμφίβολο ότι υπάρχει σχετικός όρος στο συμβόλαιο του όπως βγήκε προς τα έξω μέσα στη σεζόν) Εγώ θα πω ότι ο Μακόλουμ, που έχει αναμφίβολα δυνατότητες να ξεχωρίσει και στο επόμενο επίπεδο, θα πρέπει να γίνει πιο passive και να βελτιώσει playmaking abilities ώστε να μπορεί να επιβιώσει σε ένα ρόστερ όπου δε θα είναι η πρώτη επιλογή στην επίθεση. To σίγουρο πάντως είναι ότι θα γίνει μύλος το καλοκαίρι με την ..παρτίδα του. Ενστικτωδώς καθαρά τον βλέπω ανατολικά.. Θα πάρει το χρήμα. Όπως έκανε και ο Λίν Γκριρ παλιότερα. Οι δύο τους μοιάζουν ώρες ώρες αρκετά εντός παρκέ ειδικά στον τρόπο που επιτίθενται στο καλάθι.

STATS: 17.9 PTS (43.3% 2PT-41.1% 3PT-78.5% FT) 2.8 REB-2.8 AST- 1.2 STL-14.1 RANKING




J’Covan Brown (1990-1.86μ.) : Ο gunner του ΚΑΟΔ και δεύτερος σκόρερ της λίγκας μας, εντυπωσίασε φέτος φορτώνοντας τους αιωνίους με 81 πόντους σε 3 ματς (25 και 29 στον ΟΣΦΠ και 27 στον Παναθηναϊκό στη Δράμα). Εξαιρετικός σκόρερ και πολύ έξυπνος παίκτης, βοηθήθηκε σημαντικά από το σχήμα του Μάρκοβιτς και την παρουσία του (επίσης αρκετά καλού) Λάζεριτς Τζόουνς στο “1”, η οποία τον απελευθέρωσε στο “2”. Ο Μπράουν είναι πολύ καλή περίπτωση περιφερειακού σκόρερ. Πραγματικό πολυβόλο, με εξαιρετικούς μηχανισμούς, σπουδαία ικανότητα στο να διαβάζει και κυρίως στο να προστατεύει τη μπάλα πηγαίνοντας προς τα μέσα για να τελειώσει με τον τρόπο που τοποθετεί το κορμί του. Δεν είναι πόιντ γκαρντ, όμως έχει ικανότητα να παίξει στο pick & roll και αυτό τον βοήθησε πολύ στην Α1. Με 13% σωματικό λίπος και χωρίς ιδιαίτερα αθλητικά/σωματικά προσόντα δύσκολα θα κέντριζε ενδιαφέρον στο ΝΒΑ, όμως τον εκτιμώ πολύ σαν σκέψη και ικανότητα στην εκτέλεση (ανεπτυγμένα scoring insticts). Στο δικό μου το μυαλό, θα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο του Μακόλουμ, ο οποίος βρισκόταν σε ανάλογη θέση στην καριέρα του πέρυσι. Γιατί όχι να τον αντικαταστήσει πχ. στον Πανιώνιο, τη στιγμή που το ιδανικό για αυτόν θα είναι να ψάξει ένα συμβόλαιο με ομάδα Eurocup. Φέτος θα εισπράξει λιγότερα από 25.000 δολάρια..

STATS: 17.2 PTS (49.4% 2PT-39.1% 3PT-86.9% FT) 2.9 REB-2.2 AST-0.8 STL, 13.8 RANKING




Tony Crocker (1987-1.97μ.):  Ίσως ο πιο κομπλέ παίκτης αυτής της λίστας σήμερα, τελείωσε άδοξα τη χρονιά με τον τραυματισμό του στο γόνατο. Πρότυπο σύγχρονο σμόλ-φόργουορντ, καλοπροπονημένος με πολύ δυνατό κορμί, πραγματικός δυναμίτης στις απόπειρες του να περάσει προς τα μέσα. Αρκετά καλός με τη μπάλα στα χέρια, “βλέπει” γήπεδο και ξέρει να πασάρει. Πολύ καλός αμυντικός, με προδιαγραφές να βγεί μπροστά, στην κορυφή, και να αμυνθεί πάνω σε γκαρντ ή να “χτυπηθεί” στα ίσα με ένα ψηλό κορμί στο ζωγραφιστό. Καλός σουτέρ από μέση και μακρινή απόσταση, ικανός ριμπάουντερ, θέλει δουλειά στα τελειώματα του για να παράγει περισσότερο και να μπορέσει να είναι αποτελεσματικός στο επόμενο επίπεδο όπως και να ελέγξει λίγο το κομμάτι λάθη. Η Εφές πλησίασε πολύ στο να τον υπογράψει ως αντικαταστάτη του εξαιρετικού Σκότι Χόπσον αλλά “χάλασε” την τελευταία στιγμή. Αυτή την περίοδο συνεχίζει την αποθεραπεία του στην Αμερική ενώ οριοθέτησε ως επόμενο στόχο του τη συμμετοχή σε σάμερ-λιγκ. Η κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται το γόνατο του όταν επανέρθει θα καθορίσει και το οικονομικό του status.

STATS: 16.4 PTS (46.3% 2PT- 34.8% 3PT-76.8% FT) 5.7 REB-2.1 AST-0.8 STL-13.2 RANKING)




Aleksandar Vezenkov (1995-2.06μ.): Εντάξει εδώ πάει ψηλά ο πήχης.. Ο Βεζένκοφ είναι από τα καλύτερα prospects του Ευρωπαϊκού μπάσκετ και παρά τα δύο ακόμα χρόνια συμβολαίου με τον Άρη ακόμα μάλλον θα αποχωρήσει φέτος καθώς το buy out των 250χιλ ευρώ δεν είναι πολύ υψηλό για τέτοιο παίκτη, με αυτή την προοπτική σε αυτή την ηλικία. Το μεγαλύτερο προσόν του Βεζένκοφ είναι η ανεπτυγμένη αντίληψη του παιχνιδιού. Εκπληκτικός πασέρ, δολοφονικός καρπός και κυρίως μεγάλη ωριμότητα στις αποφάσεις του. Φέτος αποτέλεσε στυλοβάτη για τον -δίχως ξένους ουσιαστικά- Άρη τραβώντας πολλά βλέμματα με την ετοιμότητα του να περάσει μπροστά σε μια ομάδα που ανεξαρτήτου καταστάσεων, πάντα θα έχει να διαχειριστεί και την πίεση. Ήταν φανερό ότι μετά τη φυγή Αγγέλου (που με προσωπικές ενέργειες και συμφωνία για συμπόρευση την οποία ήθελε η οικογένεια του νεαρού) άλλαξαν και οι σκέψεις του για το μέλλον. Θρυλείται (και όντως είναι πολύ πιθανό αλλά θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες, όχι μόνο από τον ίδιο τον παίκτη) ότι βρίσκεται στα πλάνα του Ντούσαν Ίβκοβιτς για τη νέα σεζόν ώστε να κλείσει το “4” της Αναντολού μαζί με τον Ντάριο Σάριτς. Εγώ περιμένω και τον Ολυμπιακό να “μπεί” στην υπόθεση..

STATS: 11.1 PTS (63.5% 2PT-38.5% 3PT-75.6% FT) 5.8 REB-2.1 AST-0.8 STL-14.0 RANKING




Kenny Gabriel (1989-2.09μ.): Ο high-flyer του ΑΓΟΡ έκλεψε την παράσταση σε πολλά ματς φέτος με το θεαματικό του παιχνίδι και την ικανότητα να παίζει “πάνω” από τους αντιπάλους. Προϊόν του Όμπερν, κατάφερε να αλλάξει τρία πρωταθλήματα (Ισραήλ, Κύπρος, Νέα Ζηλανδία) στη ρούκι χρονιά του ολοκληρώνοντας όμως φέτος μια πολύ καλή χρονιά στο Ρέθυμνο που μπορεί να αποτελέσει διαβατήριο για κάτι πολύ καλύτερο. Άλλωστε οι Κρητικοί έχουν δημιουργήσει τη δική τους παράδοση στις επιλογές ξένων παικτών με τους Πέτγουεη (ο προκάτοχος) και Ράητ να φτάνουν μέχρι τους αιώνιους, τον Κρίστμας να υπογράφει στο ΝΒΑ (συν τα συμβόλαια σε Σιένα και ΤΣΣΚΑ) ενώ πέρυσι έφεραν και τον Τζεηκόβαν Μπράουν που φέτος έκανε σούπερ σεζόν στη Δράμα. Ο Γκάμπριελ είναι ένας φόργουορντ-καθαρόαιμο που θερίζει σε καταστάσεις τρανζίσιον. Το καλύτερο του είναι όταν παίρνει τον διάδρομο στις πλάγιες γραμμές τρέχοντας και λαμβάνει τη μπάλα στα βήματα και σε απόσταση (εκτός ρακέτας) όπου είναι εφικτό να πατήσει το κόκκινο κουμπί και να τελειώσει. Είναι τόσο δυνατός στο αθλητικό κομμάτι που μπορεί να κάνει τη διαφορά σε αυτό το επίπεδο αλλά για να περάσει στο παραπάνω θα χρειαστεί να βελτιώσει το παιχνίδι εδάφους του.. Άμυνα χαμηλά και άμυνα θέσης όπως και θέση για ριμπάουντ. Βελτίωσε σημαντικά το περιφερειακό του σούτ φέτος. Από Γερμανία μου είπαν ότι τον κοιτάζει η Μπάμπεργκ (και δύο ισπανικές ομάδες) γεγονός που δεν με ξάφνιασε καθόλου μιας και υπάρχει το προηγούμενο με τον Πέτγουέη..

STATS: 12.8 PTS (54.4% 2PT-33.3% 3PT-71.4% FT)  9.3 REB-O.9 STL-0.9 BLK, 16.1 RANKING


Υ.Γ: Ο Στέφενς άρπαξε την ευκαιρία και υπέγραψε στην Εφές όπου παλεύει για να ανεβάσει τα λεπτά του πηγαίνοντας αρκετά καλά, εκμεταλλευόμενος τα αργά πόδια των συμπαικτών του στη φροντκόρτ. Καλή πρώτη ύλη για το μοντέρνο μπάσκετ και ο Ντάριους Γκάρετ που αποχώρησε από την Κηφισιά. Άγουρος αλλά εξαιρετικό αθλητικό πακέτο και timing ώστε να “δουλευτεί”.. ΄Οπως φυσικά και ο Κρίς Έβανς των Τρικάλων για τον οποίο ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από Ιταλία και Ισραήλ και αναμένεται να “εισπράξει”.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ