TO ΠΡΩΤΟ ΑΙΜΑ..

H Ρεάλ έστειλε το μήνυμα της εχθές το βράδυ με πειστικό τρόπο και τα μπράτσα  σφίγγουν.. Ο Πίτι Χουρτάδο και ο Δημήτρης Κατσιώνης σχολιάζουν το 1-0 των Μαδριλένων για το Hoopfellas..


Δυστυχώς ο Ολυμπιακός δε τα κατάφερε εχθές το βράδυ στη Μαδρίτη όπου οι γηπεδούχοι κυριάρχησαν σε μεγάλο διάστημα και σκόραραν πολύ και εύκολα απέναντι στην ελληνική άμυνα που “μάτωσε” από τις λάθος μεταβιβάσεις στην επίθεση (που έγιναν πόντοι στο τρανζίσιον) τον Ρούντι και τη θέση “4”, όπου λείπει το δυνατό κορμί (σε συνδυασμό με την έλλειψη τέτοιου και στο “3”) και είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κοιτάξει το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός (το λέμε από το ..προηγούμενο καλοκαίρι).

Πάμε πρώτα στον φιλοξενούμενο μας, τον κόουτς Πίτι Χουρτάδο και το σχόλιο του για το ματς..

“Το στοίχημα του Πάμπλο Λάσο ήταν το ότι τοποθέτησε τον Ντάρντεν (ένα “3”) πάνω στον Σπανούλη (που είναι πόιντ γκαρντ) γνωρίζοντας ότι ο Γιούλ μπορεί να μαρκάρει διαφοτεικού τύπου περιφερειακούς. Η απουσία του Παπανικολάου έχει αποδυναμώσει τη starting-5 του Ολυμπιακού. Στα μέσα της 2ης περιόδου ο Σπανούλης είχε 5 λάθη, κάτι που πολύ δύσκολα έχουμε δει στο παρελθόν. Η Ρεάλ πίεζει πολύ αμυνόμενη σε κάθε γραμμή πάσας και hand off συνεργασία, τη στιγμή που η ελληνική ομάδα προσπαθούσε να βρεί ελευθερία στη κυκλοφορία της μπάλας.

Η Ρεάλ έδωσε μια ευκαιρία στον Ολυμπιακό να “σετάρει” το παιχνίδι χρησιμοποιώντας μια πολύ βαριά lineup με τους Ντίαζ, Ρέγιες, Μεχρι μαζι, σχήμα που δε βλέπουμε εύκολα. Ο τραυματισμός του Τυνήσιου μάλλον καλό έκανε στους γηπεδούχους στο συγκεκριμένο σημείο  μιας και άλλαξαν πεντάδα και ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ ανέλαβε το βάρος στην επίθεση.

Είναι αλήθεια ότι ο Ολυμπιακός κέρδισε πέρυσι τον τελικό της Ευρωλίγκας σκοράρωντας 100 πόντους αλλά για να κερδίσεις τη Ρεάλ σε μια σειρά 5 αγώνων πρέπει να κοντρολάρεις το τέμπο. Το μπάσκετ είναι μια συνέχεια, βγάζεις καλύτερη άμυνα μετά από μια καλή επίθεση και αυτό είναι απαραίτητο απέναντι σε μια run & gun ομάδα όπως η Ρεάλ. Πρέπει να αυξήσει τον αριθμό των ελεύθερων σουτ και να μειώσει τα λάθη. Έπειτα η άμυνα σου θα βγεί μπροστά εφόσον προσθέτεις νούμερα “άμυνας μισού γηπέδου” και περισσότερες πιθανότητες για επιθετικό ριμπάουντ.

Ένιωσα βλέποντας το ματς ότι το μπακόρτ των Ρούντι-Ροντρίγκεθ είναι ένας.. “πόνος στον πισινό” για τους κόκκινους από τη στιγμή που μερικές φορές δε χρειάζονται καν σκριν για να δημιουργήσουν αβαντάζ απέναντι στον αντίπαλο, οπότε το ππιο δυνατό ελληνικό πλεονέκτημα, η ομαδική άμυνα απενεργοποιείται. Εχθές ο Ρούντι έβαλε κάποια σουτ  πάνω σε άμυνα σε καταστάσεις 1 με 1. Προφανώς η Ρεάλ είχε μεγαλύτεροκίνητρο. Σίγουρα οι συζητήσεις στα αποδυτήρα τους στο ημίχρονο αφορούσαν το mental toughness του Ολυμπιακού και το πως αυτός αγωνίζεται όταν βρίσκεται πίσω, σε δύσκολες καταστάσεις. Όταν λοιπόν άρχισε το 2ο ημίχρονο ήταν έτοιμοι..

Αναφορικά με τα ρόστερ, δεν είναι ανακάλυψη να πούμε ότι ο Ολυμπιακός είναι πιο αδύνατος και κοντύτερος. Η σειρά είναι παιχνίδι μυαλού. Ο Ολυμπιακός πρέπει να ακουμπήσει τη μπάλα στις δεύτερες και τρίτες επιλογές (Πρίντεζης, Σλούκας, Λοτζέσκι, Ντάνστον) και να περιμένει επιτυχία στις αποφάσεις τους. Eπίσης πρέπει να αμυνθεί πιο κοντά στους σουτέρ της Ρεάλ,  τους λείπει ο Τζέησι Κάρολ οπότε εάν αμυνθεί στα σουτ των Ρούντι-Σέρχιο το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καλύτερο.

Το μυστικό κλειδί για εμένα είναι ο Σερμαντίνι. Τιμώρησε τη Ρεάλ στην επίθεση φέτος όταν την αντιμετώπισε με τη Σαραγόσα και ήταν εξαιρετικός στην άμυνα στον περυσινό τελικό. Πιστεύω πρέπει να τον χρησιμοποιήσουν περισσότερο και καλύτερα..”

 
Δύο κουβεντούλες τώρα και από εμένα μετά το σχόλιο του εξαιρετικού Πίτι τον οποίο ευχαριστώ και πάλι γιατί έχει βάλει στην άκρη υποχρεώσεις του για να μας “ενισχύσει”.

Για να κερδίσεις τη Ρεάλ δε χρειάζεται να σουτάρεις με ποσοστά 65-55-90 (αν και στις προσωπικές καλό θα ήταν γιατί εξελίσσονται σε πρόβλημα πλέον).. Χρειάζεται να κάνεις στην εντέλεια δύο πραγματάκια.. Στην εντέλεια όμως και ..αυξάνεις άμεσα τις πιθανότητες επιτυχίας (ισορροπώντας τις κατοχές και κλείνοντας το γήπεδο)

-Αμυντικό ριμπάουντ. Ο Ολυμπιακός είχε πρόβλημα σε αυτό το κομμάτι φέτος (με την απουσία του Άντιτς κυρίως αλλά και του Παπανικολάου) το οποίο διόρθωσε στο TOP-16 σε σημαντικό  βαθμό. Η φετινή φροντκόρτ του είναι πιο light σε κορμιά, χρειάζεται ομαδική δουλειά γιατί χωρίς αμυντικό ριμπάουντ δε μπορείς να χτίσεις προϋποθέσεις για να επιτεθείς όπως στοχεύεις και κυρίως να ελέγξεις το τέμπο.

Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ο Ν Τ Α Ι τα λάθη. Κάθε λάθος απέναντι σε αυτή την ομάδα είναι και lay up.. Τέλος. Για μια ομάδα που παίζει συνεχώς με two-guard lineups όπως οι ερυθρόλευκοι (και έναν παίκτη στο “3” πολύ ικανό με τη μπάλα στα χέρια, τον Λοτζέσκι) είναι απαράδεκτο να κάνει λάθος μεταβιβάσεις όσο και να πιέζει ο αντίπαλος. Ο οποίος (αντίπαλος) μάλιστα παίζει σε αυτό το τέμπο ένα low mistake basketball που έχουμε να δούμε από τον καιρό της Σιένα του Πιανιτζιάνι στην Ευρώπη. Μάξιμουμ 10 λάθη ανά ματς λοιπόν για την ελληνική ομάδα. Μπορεί να το κάνει..


O Ρούντι έκανε παιχνιδάρα.. Έχουμε ξαναπεί ότι φέτος παίζει πολύ σαν κόμπο γκαρντ με μεγάλη συμμετοχή στο δημιουργικό κομμάτι (για αυτό και ο Λάσο αποφεύγει να τον παίζει μαζί με τον Σέρχιο στη πεντάδα) γεγονός που έχει αυξήσει την αποτελεσματικότητα της Ρεάλ στο μισό γήπεδο και ανεβάσει κι άλλο το status του ίδιου του παίκτη. Ο Ολυμπιακός πρέπει να το δουλέψει αυτό, να μειώσει τη δημιουργία του Ρούντι, ειδικά στα side picks.

Υ.Γ: 88 “έγραψε” και η Μπάρτσα σε ένα ματς που έκρυβε παγίδες.. Με τον Αρόγιο (14π. 5/9 FG-3ριμπ. 2 ασσίστς σε 16′) στο παρκέ, να “τρέχει” την pick’n roll επίθεση του Αταμάν, οι Τούρκοι πατούσαν καλά. Από τη στιγμή που τραυματίστηκε (στο τέλος) του πρώτου ημιχρόνου δεν είχαν καμία τύχη γιατί πολύ απλά υστερούν απελπιστικά στο αμυντικό κομμάτι που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να επιβιώσουν.


Υ.Γ2: Η δεύτερη περίοδος μπορεί να γίνει οδηγός για τον Ολυμπιακό που σκόρπισε παγωμάρα στο deportes με το καμ μπακ του.. Και ο Σπανούλης πρέπει να πάει λίγο περισσότερο προς τα μέσα. Έτσι όπως είναι στημένη η άμυνα του αντιπάλου μπορεί αλλά πρέπει να είναι φρέσκος και να έχει αναπνοές γι να μπορεί να τελειώσει. Τον περίμενα τον Ντράπερ (το είχαμε γράψει) αλλά σε άμυνα 3-2 στην κορυφή για να κόψει το κεντρικό pick’n roll του Ολυμπιακού. Ο Λάσο την παίζει αυτή την άμυνα και με τον Σλότερ κορυφή μετακινώντας το “3” του στη πίσω γραμμή άμυνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ