ΡΕΑΛ Ή ΤΣΣΚΑ..?


Ρεάλ ή ΤΣΣΚΑ..? Ιδού το δίλημμα για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.. Ποια ματσάρει καλύτερα με ποιόν? Το Hoopfellas καταθέτει τις απόψεις του για το θέμα που έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες..


 Άγχος δεν υπάρχει.. Δε διαλέγουμε εμείς και βασικά δεν πρέπει ποτέ να διαλέγεις.. Επειδή όμως η ποστ σίζον είναι ένα κομμάτι της διοργάνωσης με τελείως διαφορετική ιδιοσυγκρασία, όντας αγωνιστικά και πνευματικά μια συνεχή δοκιμασία, παίζει πρωτεύοντα ρόλο το πως ματσάρεις με τον αντίπαλο. Το performance σου σε όλη τη σεζόν περνάει σε δεύτερη μοίρα και μπροστά έρχεται η “χημεία” μεταξύ των δύο μονομάχων. Που μπορείς να χτυπήσεις, που θα σε χτυπήσει, ποιος θα επιβάλλει τον ρυθμό και τα θέλω του μέσα στο παρκέ.. Καθαρά “στρατηγική” επαναλαμβάνω, πνευματικά και αγωνιστικά. Για αυτό και βλέπουμε συχνά πυκνά εκπλήξεις σε αυτή τη φάση.


Οι ελληνικές ομάδες (και αρκετά από τα παιδιά που βρίσκονται και τώρα στα ρόστερ τους) έχουν περάσει με πολύ υψηλό βαθμό το τεστ των προημιτελικών στο παρελθόν. Γενικά, να ξέρετε ότι αυτό που πολλάκις έχει ακουστεί για τις ελληνικές ομάδες σε συνάρτηση με τους αντιπάλους μας στην Ευρώπη ισχύει.. Κανείς τους δε θα επέλεγε (εαν ήταν στη διακριτική του ευχέρεια) ελληνική ομάδα στις διασταυρώσεις. Το “εισπράττω” προσωπικά σε καθημερινή βάση μιλώντας με συνεργάτες σε όλη την Ευρώπη. Όχι, δεν είναι πατριωτικό, ούτε μας φοβούνται. Φόβος δεν υπάρχει σε τέτοιες αναμετρήσεις για τον αντίπαλο “εντός” των ομάδων. Όλοι πιστεύουν, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο.  Απλά επειδή, όπως έγραψα, τα κομμάτια “στρατηγική” και mental toughness έχουν εξέχουσα σημασία στα play-offs, η ελληνική σχολή έχει τις προϋποθέσεις να παίξει καλό μπάσκετ σε αυτή την φάση. Σαφώς μετράει και η ποιότητα, μη γελιόμαστε, κανείς δε βάζει στην άκρη αυτή την παράμετρο. Απλά οι διαφορές των ομάδων δεν είναι τόσο μεγάλες έτσι να μιλάμε για “τελειωμένες” καταστάσεις. Ποτέ και σε κανένα ζευγάρι..



Φυσικά στο Hoopfellas μιλάμε straight.. Και οι δύο ομάδες μας, ανεξαρτήτου αντιπάλου είναι outsiders απέναντι σε Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ. Ασυζητητί και μην τρέφετε αυταπάτες. Αλλά να είστε σίγουροι ότι για να παίξουν απέναντι μας και να περάσουν τις ομάδες μας θα πρέπει να είναι έτοιμοι και πραγματικά καλοί.. Το παράθυρο του upset σε αυτή τη φάση είναι ορθάνοιχτο και η δομή του συστήματος (παίζει πρωτεύοντα ρόλο η συναισθηματική διαχείριση) “ζητάει” το καλύτερο από το θεωρητικό φαβορί εαν θέλει αυτό να φτάσει στη τελική φάση. Ενώ λοιπόν η ποιότητα -σε όλα τα επίπεδα- των αντιπάλων μας δεν αμφισβητείται, το mentality τους είναι τουλάχιστον συζητήσιμο. Πρέπει να “αποδείξουν”. Είναι λοιπόν υποχρέωση των ομάδων μας να τους φέρουν σε δύσκολη θέση και να τους αναγκάσουν να περάσουν αυτό το τεστ. Αυτό το απαιτώ από τις ομάδες μας..

Πάμε να κάνουμε μια πρώτη εκτίμηση λοιπόν μιας και την άλλη εβδομάδα θα μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για όλα τα ζευγάρια..

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Αντικειμενικά, οι δύο ομάδες (Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ) είναι από τα πιο δύσκολα “σταυρώματα” που θα μπορούσαν να έχουν οι πράσινοι σε αυτή τη φάση. Εκ πρώτης όψεως, ο Παναθηναϊκός δε “ματσάρει” καλά με καμία από τις δύο ομάδες, έτσι όπως αυτές είναι δομημένες και πάντα σε συνάρτηση με την ελληνική ομάδα. Οι πρωταθλητές Ελλάδας θα ξεκινούσαν με καλύτερες προδιαγραφές μια σειρά απέναντι στο Μιλάνο (που σήμερα μπορεί να στραγγαλίσει οποιανδήποτε βρεί μπροστά του από τα γκραν φαβορί και μη σας φαίνεται καθόλου περίεργο) του οποίου την επίθεση μπορεί να “διαβάσει” πιο εύκολα ή τη Μακάμπι (παρά το φετινό 0-2).


Με Ρεάλ: Ακούω πολλές απόψεις για το ενδεχόμενο “σταύρωμα” με την ομάδα του Λάσο αλλά βλέπω ότι οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους την περυσινή εικόνα των Ισπανών και τα παιχνίδια απέναντι στους πράσινους (που όντως μάτσαραν καλά με τους Μαδριλένους). Φέτος η πρωταθλήτρια Ισπανίας έχει ανεβάσει πολύ τον πήχη τόσο σε επίπεδο συνεργασιών όσο και αποτελεσματικότητας. Παρόλα αυτά, αυτό που εντυπωσιάζει δεν είναι ο turbo-nitro boost χαρακτήρας της (η ταχύτητα ανάπτυξης/εκτέλεσης δε ματσάρεται από κανέναν στην Ευρώπη) αλλά το γεγονός ότι παίζει ένα low mistake basketball, δείγμα του ότι το σύνολο έχει ωριμάσει και βελτιωθεί συνολικά στο “παίζουμε μαζί”. Καταλαβαίνετε ότι για να έχει τύχη ο Παναθηναϊκός στη σειρά θα πρέπει να κατεβάσει τους Ισπανούς στους 70 πόντους, κάτι που στη παρούσα φάση μοιάζει δύσκολο. Χρειάζεται το τέλειο τακτικά παιχνίδι. Δε μιλάω σε επίπεδο ευστοχίας αλλά καθαρά σε αυτό της τακτικής. Δύο γκαρντ στο παρκέ για σχεδόν 40′, παίζεις στα 10 (μάξιμουμ 12..) λάθη και κυρίως έχεις ως μέλημα να σταματήσεις τη μπάλα στο επιθετικό τους τρανζίσιον κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να επιτίθεσαι σωστά ώστε να έχεις τις προϋποθέσεις για να παρουσιάσεις αμυντική ισορροπία. Ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί έξτρα πόδια στα γκαρντ για να κλείσει το γήπεδο και ριμπάουντ για να χαμηλώσει τις κατοχές. Ράιτ και Ούκιτς (κυρίως γιατί είναι καλύτερος του Αμερικανού στο παιχνίδι με το χρονόμετρο)  θα είναι κομβικοί όπως καταλαβαίνετε όπως και η απόδοση του μπακ απ του Λάσμε. Αν πάλι ο πάγκος των πρασίνων αποφασίσει να ανεβάσει τον Γκιστ στην περιφέρεια αμυντικά, ο Γιούλ είναι ο παίκτης που ταιριάζει πιο πολύ στον Αμερικανό. Το κακό είναι ότι οι πράσινοι φέτος δεν έχουν το post-5 ώστε να επιτεθούν με τρόπο που θα τους εξασφάλιζε προϋποθέσεις καλού αμυντικού τρανζίσιον. Η Ρεάλ είναι ομάδα που παίζει σε άλλο τέμπο από αυτό των πρασίνων οι οποίοι θα καταφέρουν χτύπημα μόνο εαν πάνε τη σειρά στο δικό τους ρυθμό. Υπήρξαν ομάδες που το κατάφεραν απέναντι τους, όπως η ΤΣΣΚΑ (στη Μόσχα) και η Μακάμπι (δις). Πιστέψτε με όμως, δεν είναι εύκολο..


Με ΤΣΣΚΑ: Είναι low pace ομάδα που παίζει σχεδόν στις ίδιες κατοχές με τον Παναθηναϊκό, όμως αυτό που δεν προσέχουν οι περισσότεροι είναι ότι στο TOP-16 αποτελεί την πιο αποτελεσματική επίθεση της λίγκας παρουσιάζοντας το εντυπωσιακό 123.4 στο OFF Rating, πάνω και από την Ρεάλ (2η με 123..) Είναι δηλαδή στην πραγματικότητα η πιο αποτελεσματική ανά κατοχή επίθεση της διοργάνωσης, με τον κύριο όγκο των προσπαθειών της να εκτελείται (σε συντριπτικό ποσοστό) στο μισό γήπεδο. Ο Παναθηναϊκός λοιπόν θα κληθεί να αμυνθεί απέναντι σε σετ επιθέσεις. Είναι εμφανές ότι θα υπάρξει θέμα στο ποστ, όπου τα μεγάλα κορμιά των Ρώσων μπορούν να βάλουν δύσκολα στους πράσινους. Ο Μεσίνα θα σημαδέψει τον Λάσμε (παίκτες τύπου-Κρίστιτς, ψηλοί/δυνατοί/καλοί τεχνικά, προβληματίζουν τον Γκαμπονέζο) και κάτι μου λέει ότι μπορεί να τον φθείρει. Η ομάδα του Αλβέρτη θα χρειαστεί σε απελπιστικό βαθμό αμυντική βοήθεια στο “5” και πρέπει να πάρει ότι μπορεί από όλους.  Αυτό που μου δίνει ελπίδες είναι ότι οι Ρώσοι είναι ομάδα η οποία μπορεί να χάσει πιο εύκολα το μυαλό της από τη Ρεάλ κυρίως λόγω της δομής του μπακόρτ της (Τεόντοσιτς, Πάργκο, Τζάκσον). Την είδα σε πολλά παιχνίδια φέτος να παραπαίει  βγαίνοντας τελείως εκτός παιχνιδιού. Νομίζω ότι οι πράσινοι πρέπει να ψάξουν το ανοιχτό γήπεδο στη σειρά και να ρισκάρουν στο σουτ των Ρώσων (παρ’όλο που έχουν συνολικά στη σεζόν το καλύτερο ποσοστό στη διοργάνωση από το τρίποντο, δεύτερη η Ρεάλ και εδώ..) τζογάροντας με συγκεκριμένους παίκτες. Δε βλέπω άλλη επιλογή για να προστατευθεί το ζωγραφιστό. Αν μπορούν να κερδίσουν, ας το κάνουν απ’έξω.. Πολλές φορές (σε τέτοια ματς) δε μετράει το ποσοστό ενός παίκτη αλλά το mentality του να βάλει σουτ σε συγκεκριμένες καταστάσεις.. Σημαντικό κομμάτι της πράσινης τακτικής το να αμυνθεί πάνω στους κύριους δημιουργούς του Μεσίνα (1η σε τελικές ομάδα φέτος) δίνοντας κατευθύνσεις στη μπάλα (όχι ελεύθερη κυκλοφορία).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ



Ο Ολυμπιακός μπαίνει στη ποστ-σίζον για να υπερασπιστεί τον τίτλο του, αρχικά με έναν εκ των δύο ομάδων που νίκησε πέρυσι στο Λονδίνο. Και οι ίδιοι οι ερυθρόλευκοι γνωρίζουν ότι τόσο η Ρεάλ όσο και η ΤΣΣΚΑ (που έχει και προπέρσινα γραμμάτια..) τον έχουν στο μυαλό τους όσο κανέναν άλλο εδώ και αρκετό καιρό. Το συγκεκριμένο ζευγάρι αντιπάλων δεν είναι απαγορευτικό σαν “ματσάρισμα” για την ελληνική ομάδα. Θεωρώ ότι το Μιλάνο (που απέδειξε ότι μπορεί να “βγάλει” πολύ καλό μπάσκετ απέναντι στην ομάδα του Μπαρτζώκα) ή η Μπαρτσελόνα θα ήταν στη παρούσα φάση πιο δύσκολα σταυρώματα για μια σειρά play-offs. Όχι ότι είναι..τυχεροί οι ερυθρόλευκοι που πέφτουν πάνω σε ΤΣΣΚΑ ή Ρεάλ. Σε καμία περίπτωση. Άλλωστε και στις δύο περιπτώσεις φαβορί είναι ο αντίπαλος. Στο TOP-16 και οι δύο ομάδες παρουσίασαν καλύτερο μπάσκετ από τους πρωταθλητές. Βέβαια για να γίνεις βασιλιάς στη ζούγκλα θα πρέπει να σκοτώσεις το λιοντάρι.. Αλήθεια, εδώ όμως ποιος είναι το λιοντάρι..?


Με Ρεάλ: Remake του περυσινού τελικού, αν και νομίζω ότι κάποια πράγματα έχουν αλλάξει. Ο Ολυμπιακός στη φετινή version του είναι πιο δημιουργική ομάδα από την περυσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης αλλά και λιγότερο “σκληρή”, λιγότερο macho, χαρακτηριστικό που θα δυσκόλευε τη δαντελένια Ρεάλ. Οι ερυθρόλευκοι μπορούν να τρέξουν μαζί με τους Ισπανούς αλλά αμφιβάλλω σε τι ποσοστό μπορούν να τους χαλιναγωγήσουν με τη δύναμη τους. Θα χρειαστούν τεράστιο αμυντικό effort από όλους τους περιφερειακούς τους και τη θέση “4”.  (πολλά λεπτά Μάντζαρης στο παρκέ..) Το ποσοστό των αντιπάλων του Ολυμπιακού στο TOP-16 (49.3%, μόνο η Μπαρτσελόνα έχει καλύτερο..) λέει κάτι για τη διάρκεια της άμυνας της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα και η επίθεση των Μαδριλένων θα είναι το μεγαλύτερο τεστ. Στο συγκεκριμένο βέβαια match up καθοριστικός παράγοντας θα είναι και η παραγωγικότητα των ερυθρολεύκων που θεωρητικά μπορούν να ακολουθήσουν ψηλά τη Ρεάλ. Θεωρητικά γιατί το ποσοστό αποδοτικότητας στα σουτ της ελληνικής ομάδας στο TOP-16 ήταν κάτω του μετρίου. Ένα άλλο κομμάτι που με βάζει σκέψεις είναι η προστασία του ζωγραφιστού. Χωρίς τον Ντάνστον η ελληνική ομάδα δεν είναι το ίδιο δυνατή στη ρακέτα (και στις δύο πλευρές του παρκέ) και η Ρεάλ (παρότι σουτάρει εξαιρετικά από την περιφέρεια) θα προσπαθήσει να σου ξεριζώσει τη καρδιά χτυπώντας σε στο κέντρο της ρακέτας με τις εμπνεύσεις του Σέρχιο Ροντρίγκεθ και τους εξαιρετικούς της slashers. Για κάποιο λόγο νομίζω ότι οι ερυθρόλευκοι θα έχουν πολύ δυσκολότερο έργο φέτος σε μια σειρά με τη Ρεάλ από ότι στον περυσινό τελικό της διοργάνωσης..


Με ΤΣΣΚΑ: Εδώ ίσως έχουμε “κάτι”.. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Όχι, μην ετοιμάζεστε για το.. Μεντιολάνουμ του Μιλάνου, οι Ρώσοι παραμένουν φαβορί και η πραγματικότητα λέει ότι θα είναι πραγματικά δύσκολο για τον Ολυμπιακό να κερδίσει στη Μόσχα. Όμως βλέπω καλύτερη προοπτική. Οι ερυθρόλευκοι έχουν τα γκαρντ για κερδίσουν τη μάχη στη περιφέρεια και περισσότερα διαθέσιμα κορμιά από τον Παναθηναϊκό π.χ. για να ρίξουν στη μάχη απέναντι στους Κρίστιτς-Κάουν (μέχρι και το σχήμα των Σερμαντίνι-Ντάνστον που λανσάρει ο Ολυμπιακός δείχνει ότι μπορεί να ματσάρει το αντίστοιχο των Χάινς-Κριστιτς, αν και αμυντικά ο Γεωργιανός θα έχει ένα θέμα σίγουρα..) Επίσης η τρανζίσιον επίθεση της ελληνικής ομάδας μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη low pace ΤΣΣΚΑ, ειδικά από τη στιγμή που ο Μεσίνα επιλέξει να δώσει (αναγκαστικά λόγω αμυντικής ικανότητας) αρκετά λεπτά στον Τζάκσον κάτι που θα βοηθήσει σημαντική την προσπάθεια των ερυθρολεύκων να αμυνθούν στο ζωγραφιστό.Βαρόμετρο η μάχη στα φόργουορντς.. Ο Ιταλός πάντως θα προσπαθήσει να κλείσει τον Ολυμπιακό στο μισό γήπεδο και να τον πνίξει με τα κορμιά του. Ουσιαστικά η μάχη της ΤΣΣΚΑ με τις ελληνικές ομάδες θυμίζει μονομαχία γιγαντιαίου παλαιστή με πυγμάχο μεσαίων βαρών.. Το υπογραμμίζω, δεν είναι φαβορί οι ερυθρόλευκοι σε καμία περίπτωση, όμως βλέποντας τη “χημεία” του κάθε σταυρώματος μπορούμε να πούμε ότι έχουν καλή τύχη, κυρίως εάν καταφέρουν να κλονίσουν τον ψυχικό κόσμο και το μυαλό της “αρκούδας”..



Συμπερασματικά.. Το δίδυμο Ρεάλ-ΤΣΣΚΑ μοιάζει να μπορεί να απειληθεί περισσότερο από το παιχνίδι του Ολυμπιακού που διαθέτει περισσότερες πηγές δημιουργίας δίπλα στα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της ελληνικής σχολής σε σχέση με τον πιο σκληροτράχηλο αμυντικά Παναθηναϊκό ο οποίος είχε και πρόσφατα αλλαγή στον πάγκο. Μοιάζει πιο επικίνδυνος ο Ολυμπιακός για τους συγκεκριμένους αντιπάλους (σε αντίθεση π.χ. με την περίπτωση που το Μιλάνο βρισκόταν στη θέση τους και νομίζω θα προτιμούσε τους ερυθρόλευκους) αλλά οι ομάδες είναι συνολικά αρκετά κοντά και η πιθανότητα της έκπληξης είναι υπαρκτή σε κάθε συνδυασμό. Αυτές οι εκτιμήσεις μπορούν να πάνε περίπατο μετά το ματς της Πέμπτης που για παράδειγμα -λόγω ιδιαιτερότητας- μπορεί να αλλάξει πράγματα στο ψυχολογικό κομμάτι για τη συνέχεια. Θα μιλήσουμε, όπως έγραψα πιο πάνω, πιο συγκεκριμένα για αυτό και την κατάσταση που θα διαμορφωθεί σε μερικές ημέρες. Θεωρώ λοιπόν, ως πρώτη προσέγγιση, ότι επειδή οι ομάδες μας παραδοσιακά είναι οι πιο ικανές στην Ευρώπη στο να ελέγχουν τον τέμπο του παιχνιδιού, καλύτερο ματσάρισμα εκατέρωθεν θα είναι ο αντίπαλος τον οποίον θα αναγκάσουν να παίξει σε “άλλο” γήπεδο από αυτό που έχει συνηθίσει. Outsiders είναι και οι δύο ασυζητητί, απλά έτσι νομίζω μεγαλώνει -έστω και λίγο- η πιθανότητα της έκπληξης. ΤΣΣΚΑ για τον Ολυμπιακό και -τελείως οριακά εδώ- Ρεάλ για τον Παναθηναϊκό..

Περισσότερα στη σελίδα του Hoopfellas στο Facebook..

https://www.facebook.com/pages/Hoopfellasgr/559656750730274

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ