The Choice..

Η Αμερικανική ομοσπονδία ανακοίνωσε τα 28 ονόματα των αθλητών που θα μπούν στη δεξαμενή επιλογής και θα στηρίξουν την ομάδα τους την επόμενη τριετία υπό τον Σιζέφσκι. Το Hoopfellas σας παραθέτει –με καθαρά προσωπικές επιλογές- το δικό του ρόστερ και βάζει στο παρκέ της σελίδας την “What if..” team της.. Γιουγκοσλαβίας του 2014!

Για την επιλογή υπήρξαν ενστάσεις που συζητιούνται και θα συζητηθούν ακόμα εντονότερα στο μέλλον. Για παράδειγμα έγινε ντόρος για την απουσία του Τζον Ουόλ έναντι του οποίου προτιμήθηκε ο Κάιρι Ίρβινγκ, πρώην Blue Devil και παιδί του κόουτς Σιζέφσκι. Ο Κολάντζελο «άδειασε» διακριτικά τον Ουέηντ λέγοντας πως «δεν ήταν μαζί μας στο προηγούμενο ρόστερ οπότε δεν κρίναμε ότι πρέπει να κληθεί… προσέχει πιο πολύ το σώμα του τώρα.. η εθνική ομάδα δεν είναι προτεραιότητα για αυτόν.. τον ευχαριστούμε κτλ.». Επίσης υπάρχει στο πλάνο η σκέψη αυτό το καλοκαίρι να διαφυλαχθεί η τριάδα Άντονι-Πολ-Τζέημς, η οποία θα κατέβει κανονικά το 2016 στη Βραζιλία, αν και τίποτα δεν είναι επίσημο αυτή τη στιγμή. Μερικές σημειώσεις πριν πάμε στις επιλογές του Hoopfellas..

*Καθαρά προσωπικά και σαν προπονητική δουλειά, ξεχωρίζω την ομάδα που στέφθηκε πρωταθλήτρια το 2010 στη Τουρκία, από τα πρότζεκτ που παρουσίασε ο κόουτς-Κ τα τελευταία χρόνια με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ.  Μια ομάδα φτιαγμένη πάνω στις απαιτήσεις του σύγχρονου international basketball που παίζεται σε αυτά τα τουρνουά και διαφέρει αρκετά από αυτό της αμερικανικής λίγκας. Ένα σύνολο –από το οποίο ξεχώριζε η η πατρική φιγούρα του Τσόνσεη Μπίλαπς- φρέσκο, διψασμένο, έτοιμο να πιέσει ασφυκτικά τη μπάλα και να αμυνθεί στο πικ εν ρολ. Με δύο γκαρντς, τον Όντομ στο «5» και τον Ντουράντ να γαζώνει ως stretch-4. Μια ομάδα θνητή, που αντιμετώπισε δυσκολίες, δε δίστασε να «τσαλακωθεί», αλλά όσο προχωρούσε η διοργάνωση έπαιξε καλύτερο μπάσκετ και ξεπέρασε τους πνευματικούς της φραγμούς και φόβους. Μια πραγματικά καλή προπονητική δουλειά.

*Ο όλος τρόπος που στήσει πλέον ως ομοσπονδία το κομμάτι «Εθνική ομάδα» με τον Κολάντζελο δείχνει πόσο σοβαρά λαμβάνουν οι Αμερικανοί τα διεθνή τουρνουά και πόσο υπολογίζουν πλέον τον ανταγωνισμό. Υπάρχει μια σοβαρότητα και λεπτομερείς δουλειά για το κεφάλαιο «εθνική ομάδα» που δεν υπήρχε σε αυτό τον βαθμό τα τελευταία 7-8 χρόνια. Οι Αμερικανοί παρατάσσουν ένα πανίσχυρο προπονητικό επιτελείο, με ότι καλύτερο διαθέτει η σχολή της χώρας τους σε όλα τα επίπεδα. Σιζέφσκι, Μπεχάιμ, Θίμποντο, Μόντι Ουίλιαμς. Βλέπω πολύ καλή χημεία εδώ..


*Επανειλημμένως έχω πεί ότι ο Καρμέλο Άντονι είναι το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτουν οι Αμερικάνοι, ο καλύτερος τους παίκτης  για αυτά τα τουρνουά της FIBA (και πιθανόν ο καλύτερος στον κόσμο μετά τον Τζινόμπιλι που λόγω πολλών παραγόντων είναι σε άλλη κατηγορία από κάθε παίκτη).  Η φύση του παιχνιδιού του Άντονι, ο δυναμισμός και η ποιότητα του σε επίπεδο fundamentals απλά δε ματσάρετε από κανέναν παίκτη. Παρ’όλα αυτά η πρόθεση της ομοσπονδίας να δώσει ανάσες στις παλιοσειρές αλλά και να αναπτύξει το πρόγραμμα της δίνοντας ευκαιρίες σε νέα παιδιά, κάνει τη φετινή επιλογή πιο ιντριγκαδόρικη. Ο Άντονι είναι «ασφάλεια» αλλά στο δικό μου μυαλό «ασφάλεια» στα δύσκολα  είναι η ομάδα και κυρίως το υψηλό επίπεδο αμυντικής απόδοσης που μπορεί να βγάλει αυτή η ομάδα στο παρκέ.

*Ο Σιζέφσκι έχει δείξει ότι βρίσκεται αρκετά «μέσα» σε αυτό που λέμε international basketball. Έπαθε και έμαθε. Παίζει μοντέρνο μπάσκετ ειδικά από τη στιγμή που κατάλαβε πως το πλεονέκτημα της ομάδας του δεν είναι τα ύψη και τα μούσκουλα αλλά η ταχύτητα σε πόδια-αντιδράσεις-εκτέλεση. Αρέσκεται σε χαμηλά σχήματα πλέον και δεν είναι τυχαίο ότι πολλές φορές στο Λονδίνο σε δύσκολες καταστάσεις η φροντκόρτ του αποτελούταν από τον Τζέημς (5) και Άντονι (4). Το ερωτηματικό είναι εάν φέτος θα πάει σε ψηλότερα σχήματα, φορτώνοντας λίγο την επιλογή του στη 12αδα με έναν έξτρα ψηλό. Προσωπικά δεν έχω λόγο να πιστεύω κάτι τέτοιο. Και στο παρελθόν είχε την επιλογή αυτή. Ο Σιζέφσκι προσπαθεί να έχει ένα όσο το δυνατόν πιο ευέλικτο και λειτουργικό ρόστερ που θα ρολάρει άμεσα.

*Η σύνθεση μιας τέτοιας ομάδας είναι εγχείρημα με ευαισθησίες. Δεν είναι ολ σταρ ομάδα, το έχουμε πεί παλαιότερα και αυτό  ισχύει για όλες τις ομάδες, όχι μόνο την team USA. Παρακάτω σε παραθέτω τις ΑΥΣΤΗΡΑ δικές μου επιλογές. Δεν πρόκειται για προγνωστικό σχετικά με το τι θα επιλέξει ο κόουτς-Κ, μη πέσετε σε αυτή τη παγίδα. Είναι τι θα επέλεγα εγώ και εσείς (στα σχόλια σας που θα ακολουθήσουν).. Οι δικοί μου 11+2 λοιπόν:

GUARDS

Starting backcourt: Chris Paul, Stephen Curry

Bench: Kyrie Irving, Russell Westbrook, James Harden



Δε θα άντεχα στον πειρασμό να μη δω το μπακόρτ των Πολ-Κάρι σε διεθνές επίπεδο. Αν και οι εκτιμήσεις στην Αμερική θέλουν (σωστά) τον σταρ των Ουόριορς να είναι ο βασικός πόιντ γκαρντ της ομάδας το καλοκαίρι (με τον Πολ να ξεκουράζεται φέτος) , το σχήμα είναι πολύ ιντριγκαδόρικο για να το προσπεράσω. Ο Πολ, ο καλύτερος πόιντ γκαρντ (ίσως και παίκτης αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα) της λίγκας και ένας σούπερ αμυντικός περιφερειακός με πολύ δυνατό κορμί παράλληλα (και σε ρόλο «μάνας του λόχου») θα έχει δίπλα του ένα two-guard με playmaking abilities και καρπό που θα κάνει πολλές άμυνες να..προσκυνήσουν. Από πίσω το δίδυμο Χάρντεν-Ουέστμπρουκ. Η «γενειάδα» θα πάρει αρκετά λεπτά σε αυτό το τουρνουά τόσο στο «2» όσο και στο «3» καθώς το πακέτο του προσφέρεται για τέτοια τουρνουά (προσωπική φάση, finishing, πολύ καλό σουτ και διάβασμα) ενώ η ικανότητα του Ουέστμπρουκ στο να πιέσει τη μπάλα σε προηγούμενα τουρνουά τρόμαξε. Για 5ο γκαρντ διάλεξα τον Ίρβινγκ. Εντυπωσίασε στην προετοιμασία του 2012 και είναι πνευματικά έτοιμος (πολύ σημαντικό) να μπεί και να προσφέρει σε ένα τέτοιο σύνολο. Ένας παίκτης που θα μου άρεσε πολύ επίσης να τον δώ να πλαισιώσει αυτή την περιφερειακή γραμμή είναι ο Έρικ Γκόρντον, ο οποίος όμως δεν βρέθηκε μεταξύ των 28..

FORWARDS


Starting forwards: Kawhi Leonard, Kevin Durant

Bench: Gordon Hayward*, Paul George


Το βαρύ χαρτί της ομάδας Κέβιν Ντουράντ στο «4» από όπου έχει αποδείξει ότι «γαζώνει» σε τέτοια τουρνουά». Έχει το μέγεθος, την εκτελεστική ικανότητα και την ποιότητα να κυριαρχήσει απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο χωρίς πολλές κουβέντες. Οι διάδρομοι που μπορεί να ανοίξει μόνο με τη παρουσία του για τους συμπαίκτες του  (π.χ. για τους Ουέστμπρουκ-Χάρντεν) τα λένε όλα.. Ο Κ. Λέοναρντ είναι ο «σύγχρονος Ιγκουοντάλα» σε αυτή την ομάδα (τον προτίμησα από τον wing των Ουόριορς στα πλαίσια του να πάρουν το βάπτισμα σταδιακά όλο και περισσότεροι αθλητές, στόχος του προγράμματος άλλωστε και πάντα σε  μια επιλογή αυτό παίζει σημαντικό ρόλο). Κόμπο φόργουορντ με εξαιρετικές αμυντικές ικανότητες, μπορεί να παίξει ακόμα πιο χαμηλά (και στο «5») σε διεθνή τουρνουά με την ικανότητα του να αμυνθεί στο πικ εν ρολ. Ο δυναμισμός και η πειθαρχία του είναι ότι καλύτερο δίπλα στον Ντουράντ. Ο Π. Τζορτζ δε χρειάζεται συστάσεις. Η αμυντική του ικανότητα (σε ρόλο defensive stopper) μπορεί να τον φέρει στην πρώτη πεντάδα αλλά θα τον προτιμούσα από τον πάγκο ως μπαλαντερ στις δύο θέσεις των φόργουορντς (2.06μ. γαρ), ως game changer χρησιμοποιώντας την επαφή του με το καλάθι. Ο Γκόρντον Χέηγουορντ είναι από τους παίκτες που μου αρέσουν περισσότερο στην αμερικανική λίγκα. Εξαιρετικός σουτέρ, δημιουργός και finisher με τα 2.04μ. μπορεί να παίξει και ως wing και ως stretch-4. Μια πολύ ποιοτική επιλογή στα φόργουορντς από ένα νέο παιδί που βρίσκεται σε διαρκή άνοδο στο πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ της Γιούτα. Το όνομα του έχει αστερίσκο. Το γιατί θα το δείτε στη συνέχεια.

CENTERS



Starting C: Anthony Davis

Bench: Kevin Love (F/C,  David Lee (F/C)


Όχι, δεν με εμπνέει ο Ντουάιτ Χάουαρντ σε αυτό το επίπεδο. Ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει η επιλογή του εξαιρετικού Άντονι Ντέηβις, ενός κυρίαρχου αμυντικού παίκτη στο κέντρο της ρακέτας. Ο 20χρονος σταρ των Πέλικανς βρισκόταν και στο Λονδίνο, οπότε η φυσική εξέλιξη τον φέρνει ένα βήμα μπροστά. O Kέβιν Λοβ πιθανόν θα είναι ο παίκτης  που θα τραβήξει το κουπί στη θέση ενώ αναμένεται να πάρει λεπτά και στο «4» σε περίπτωση που ο Σιζέφσκι θελήσει να παίξει big λόγω της περίστασης (αφοί Γκαζόλ). Ο Ντέηβιντ Λι  είναι μια επιλογή που δίνει ταχύτητα στο «5» και πολύ καλή πικ εν ρολ άμυνα, κομμάτι στο οποίο πλέον δίνεται πολύ μεγάλη βάση από τον Σιζέφσκι και το επιτελείο του(α ρε Ελλαδάρα τι έκανες..). Τριάδα υψηλών προδιαγραφών, με χημεία,  έτοιμη να ανταποκριθεί σε κάθε δυσκολία σε ένα απαιτητικό τουρνουά.

ΤΟ ΔΙΛΛΗΜΑ


Οι παλιοί αναγνώστες θα γνωρίζεται ότι πρόκειται από τους αγαπημένους μου ψηλούς στη λίγκα (μαζί με τον Λι). Ο Λαμάρκους Όλντριντζ  είναι ο ..13ος (μεταξύ ίσων) σε αυτό το ρόστερ, όπως ήταν κάποτε ο Ρόντο. Η απόφαση έχει να κάνει με τον αν θέλεις να παίξεις small ή να πας σε κάτι πιο συμβατικό που θα αναδείξει την υπεροχή σου σε κορμιά. Για αυτό και ο αστερίσκος στον Χέηγουορντ. Σε αυτή την περίπτωση ανεβάζεις τον Λοβ στα φόργουορντς και πηγαίνεις στο «5» με την τριάδα Ντέηβις-Όλντριτζ-Λι. Είναι η απόφαση της τελευταίας στιγμής. Προσωπικά όμως υποστηρίζω τα γρήγορα σχήματα του Σιζέφσκι και αυτή τη στιγμή θα μένω με την αρχική 12αδα. Εκεί πηγαίνει σήμερα η ψήφος μου. Μέχρι να ανοίξει ο καιρός όμως και να καλοκαιριάσει, πολλά μπορούν να αλλάξουν.. Το μιλάμε πάλι τότε..!


Η “What if..” team (ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ..2014)



Για να σας ιντριγκάρω περισσότερο τη σκέψη (και τη δική μου) έφτιαξα σύμφωνα πάντα με τα δικά μου γούστα (οπότε να ξέρετε ότι και στις δύο περιπτώσεις δεν ξέχασα κάποιον, απλά διάλεξα..) την ανάλογη γιουγκοσλαβική ομάδα. Για σκεφτείτε, έστω για όσο διαρκεί η ανάγνωση σας, να μην είχε γίνει αυτή διάλυση και εκείνος ο πόλεμος πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα, ακόμα και (δευτερεύων) δικό μας κομμάτι, αυτό του μπάσκετ.. Χωρίς πολύ σκέψη λοιπόν δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το παρκέ του Hoopfellas η παρακάτω ομάδα με τους Ντούσαν Ίβκοβιτς και Ζέλικο Ομπράντοβιτς εκλέκτορες:


GUARDS


Starting backcourt: Goran Dragic, Nemanja Nedovic

Bench: Vasilije Micic, Emir Preldzic

Μια transition-offense μόνος του το δίδυμο Γκ.Ντράγκιτς-Νέντοβιτς, «θεριστές» στο ανοιχτό γήπεδο με εκπληκτικά πόδια. Ποια Τουρκία τώρα, μην ακούω τέτοια.. Σε περίπτωση ύπαρξης του Γιουγκοσλαβικού κράτους ο Πρέλντζιτς δε θα είχε πάρει καμία υπηκοότητα. Μαζί με τον νεαρό Μίσιτς ένα εξαιρετικό δίδυμο δημιουργών στο μισό γήπεδο..

FORWARDS



Starting forwards: Bojan Bogdanovic, Nemanja Bjelica

Bench: Bogdan Bogdanovic, Mirza Teletovic

Καλά εδώ το starters-bench είναι ..flexible. Μπογκντάνοβιτς επί ..2, για όλα τα γούστα και Μπιέλιτσα συν Τελέτοβιτς στο «4» είναι ένα φοβερό πακέτο που προσφέρει τα πόντα. Firepower, άμυνα, δύναμη, μέσα-έξω παιχνίδι, ταχύτητα, athleticism.. Τρομάζει.

CENTERS


Starting C: Nikola Pekovic

Bench: Ante Tomic

Xωρίς πολλές κουβέντες.. Το ποστ παιχνίδι θα ήταν η ναυαρχίδα της επίθεσης αυτής της ομάδας..

*Οι δύο εναπομείναντες θέσεις θα μπορούσαν να έχουν πολλούς κατόχους. Δε περνά απαρατήρητη η ποιότητα του Κρίστιτς  που είναι ένας υποψήφιος, όμως με τους Πέκοβιτς-Τόμιτς στην ομάδα, χρειάζεσαι έναν ψηλό μα διαφορετικά χαρακτηριστικά.  Ο Πέρο Άντιτς ίσως είναι μια καλύ λύση εδώ για το βάθος του πάγκου (F/C). Μπορεί να παίξει αυτό τον ρόλο καλά πιστεύω. Στην περιφέρεια επίσης, ο Ζόραν Ντράγκιτς θα ήταν ένα καλό εργαλείο που θα μπορούσε να πάρει μια θέση. Γιατί αν πάρω τον Τεόντοσιτς είναι σαν παίζω το σπίτι μου σε μια βραδιά στο Ατλάντικ Σίτι.. Καλά δε κάνω..?

Υ.Γ: Παραδέχομαι ότι εξέτασα σοβαρά την υποψηφιότητα του Κένεθ Φαριέντ. Η πικ εν ρολ άμυνα του εξιτάρει..

Μπείτε στη σελίδα μας στο Facebook..

https://www.facebook.com/pages/Hoopfellasgr/559656750730274

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ