ΠΡΙΝ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ..

Το Hoopfellas ανοίγει τον φάκελο του σημερινού ντέρμπι μεταξύ των “αιωνίων”.. Ένα ματς, ένας τίτλος..

Ψυχολογία, πνευματική προετοιμασία, τακτική, ετοιμότητα.. Μερικά από τα σημεία που θα κρίνουν το ποιός θα είναι ο νικητής στο ΟΑΚΑ. Πάμε να δούμε..

-Ο Παναθηναϊκός έπιασε πάτο τη Πέμπτη. Το απόλυτο μηδέν. Αυτό δεν είναι καθόλου ..άσχημο σε συνάρτηση με το χρονικό (ακριβώς πριν το ντέρμπι) σημείο. Αφήνεις την απογοήτευση να σε πλημυρίσει, αδειάζεις ψυχολογικά και διπλασιάζεις το κίνητρο, την ένταση της προσπάθειας, τη θέληση για το παιχνίδι που ακολουθεί. Πόσο μάλλον όταν αυτό είναι ένα do or die με τον «αιώνιο»..  Από την άλλη το ανησυχητικό είναι ότι αυτό το παιχνίδι ήταν ένα τυπικό performance του φετινού Παναθηναϊκού, στην πιο άσχημη μορφή του βέβαια αλλά ενδεικτικό των προβλημάτων της ομάδας. Απέναντι σε μια Μακάμπι  που τον έβγαλε εύκολα «εκτός», του χάλασε χωρίς δυσκολία το μυαλό γιατί πολύ απλά οι πράσινοι είναι ομάδα εύκολα αναγνώσιμη. Μια Μακάμπι με τις γνωστές εναλλαγές στο αμυντικό κομμάτι που της έδωσαν το τιμόνι στο παιχνίδι, με κίνηση στην επίθεση, κύριο δημιουργό τον Ίνγκλς, με πόδια στο μπακόρτ που μπορούσαν να πιέσουν τη μπάλα και να δημιουργήσουν ρήγματα και καταστάσεις για τους υπόλοιπους. Και φυσικά μέσα σε όλα αυτά, τα πιο σίγουρα χέρια στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ από τον «από εδώ» Ρόμπερτ Χόρι (λόγω clutching ability), όπως η σελίδα μας έχει χαρακτηρίσει τον Ντέηβιντ Μπλού. Νομίζω όλοι καταλάβατε γιατί τον είχαμε χαρακτηρίσει προ ετών  ως τον παίκτη με τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα χέρια του σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο..

Πάμε όμως στο ντέρμπι..

-Παιχνίδι ειδικών συνθηκών, σε αγωνιστικό και ψυχολογικό κομμάτι. Η λέξη κλειδί είναι η διαχείριση.

Ψυχολογικά η κατάσταση είναι καλή για τον Παναθηναϊκό.. Ναι.. Όχι τα τετριμμένα (οι πράσινοι είναι στο καναβάτσο, οι ερυθρόλευκοι πετάνε με το αήττητο..). Οι πράσινοι είναι ντροπιασμένοι. Αισθάνονται  ότι έχουν απογοητεύσει τον κόσμο τους, τον εαυτό τους και ο ένας τον άλλον.. Μιλάω για κάθε πρόσωπο που απαρτίζει την ομάδα. Έχει την ευκαιρία να ρεφάρει, στο δικό του γήπεδο τη στιγμή που έχει ..ποτίσει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι ο αντίπαλος είναι φαβορί. Αυτό το ψυχολογικό υπόβαθρο μπορεί να εκμεταλλευτεί ο Παναθηναϊκός και μόνο με σωστή πνευματική διαχείριση μπορεί να το μετατρέψει σε σκαλοπάτι για να κάνει την «έκρηξη» γιατί αλλιώς μπορεί να πνιγεί. Και ξέρετε, είναι πολύ λεπτό αυτό το σημείο και πολύ κοντινή η απόσταση μεταξύ έκρηξης και πνιγμού..

Στον Ολυμπιακό, ο Γιώργος Μπαρτζώκας προσπάθησε να αποφορτίσει την ομάδα του μεταφέροντας τη ταμπέλα του φαβορί στον αντίπαλο. Δεν είναι εύκολο βέβαια. Ο Ολυμπιακός είναι αήττητος. Αήττητος.. Δεν έχει γευτεί τη γεύση της ήττας και αυτό συχνά σε βάζει σε ράγες.. Παίζεις, νικάς αυτόματα έχοντας ως πολύτιμο συνοδό μια περιζήτητη σιγουριά. Σαφώς και εδώ θα παίξει ρόλο η διαχείριση. Οι ερυθρόλευκοι δεν πρέπει να πάνε με το σκεπτικό να προστατέψουν το αήττητο, είναι ότι χειρότερο. Χωρίς τον φόβο της ήττας και έτοιμοι για μεγάλη μάχη απέναντι σε έναν αντίπαλο που θα μασάει σίδερα. Με συγκέντρωση πνευματική στο μάξιμουμ. Αυτή είναι η σωστή προσέγγιση.

Ερχόμενοι στο αγωνιστικό κομμάτι, είναι αυτονόητο ότι ο Ολυμπιακός παίζει καλύτερο μπάσκετ από την αρχή της σεζόν. Δεν αναφέρομαι στο ρεκόρ των δύο ομάδων αλλά στο performance. Είναι επίσης δεδομένο ότι καμία από τις δύο δεν έχει φτάσει σε υψηλό επίπεδο απόδοσης με γνώμονα τη σταθερότητα μέσα στα 40 λεπτά του παιχνιδιού αλλά και των απαιτήσεων που έχουν δημιουργήσει οι προδιαγραφές τους. Οι ερυθρόλευκοι εισπράττουν από την εξαιρετική τους στελέχωση, με την ομάδα να έχει βρεί χημεία μέσα από το πολύ λειτουργικό ρόστερ που έχτισε τοποθετώντας πολύ σωστά τα χρήματα της στην αγορά. Αυτό έχει πνίξει τον Παναθηναϊκό από την άλλη πλευρά. Βέβαια το αυριανό παιχνίδι είναι άλλη υπόθεση. 40 λεπτά κυνηγητό στη ..ζούγκλα. Εκτός της τακτικής και της «φόρμας», υπάρχουν πολύ σπουδαίες μεταβλητές όπως η πνευματική διαχείριση, η ψυχολογική προετοιμασία που αλλάζουν εύκολα τα δεδομένα.

KEY-POINTS


-Η μεγάλη διαφορά των ομάδων βρίσκεται στο backcourt. Για να καταλάβετε τη διαφορά απλά σκεφτείτε τον Δημήτρη Διαμαντίδη αντί του Βασίλη Σπανούλη, πλαισιωμένο από τους περιφερειακούς του Ολυμπιακού. Με ένα quarterback όπως ο Μάντζαρης δίπλα του να βγαίνει μπροστά στην άμυνα, ένα δημιουργό/σκόρερ όπως ο Σλούκας από πίσω του. Ας μη προχωρήσω στα γαλόνια του Λο (που το ντεφορμάρισμα του καλύπτεται από τη λειτουργικότητα της περιφερειακής γραμμής) και τον Κατσίβελη.. Σκεφτείτε πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή του αρχηγού του Παναθηναϊκού..

Η ενδεχόμενη απώλεια του Ούκιτς είναι πολύ σημαντική, όπως όμως το ίδιο σημαντική είναι και η περίπτωση (πολύ πιθανή πλέον) της συμμετοχής του Παππά, παίκτη απαραίτητου στο αυριανό ματς καθώς

1.) δίνει τη δυνατότητα στον κόουτς Πεδουλάκη να κάνει ροτέησιον 3 παικτών στο backcourt, χρησιμοποιώντας πιο σωστά τους Διαμαντίδη-Κάρι (τον Αμερικανό από τον πάγκο κατά τη γνώμη μου)

2.) είναι παίκτης με προσωπική φάση, Α Π Α Ρ Α Ι Τ Η Τ Η στο αυριανό ματς ειδικών συνθηκών. Αυτή του η ικανότητα μπορεί να τον κάνει παίκτη κλειδί..

3.) με την πίεση που θα ασκήσει ενδεχομένως ο Ολυμπιακός στη μπάλα, πολύ δύσκολα ο Διαμαντίδης θα μπορέσει να κουβαλά και να δημιουργεί για 30-35 λεπτά.. Θέλει δεύτερο χειριστή δίπλα του απαραίτητα ο οποίος θα μεταφέρει τη μπάλα, λειτουργώντας ως ball mover στο μισό γήπεδο συν του ότι θα έχει το καθήκον να δημιουργήσει ρήγματα πατώντας στο κέντρο του ζωγραφιστού των ερυθρολεύκων. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει στο φτερό τον πόιντ φόργουορντ (τα «3» είναι εκτελεστές) τύπου Ινγκλς, Έηντσον ή Σκιλμπ που θα πάρει δημιουργία στο μισό γήπεδο από τον Διαμαντίδη τη στιγμή που τα υπόλοιπα γκαρντ του είναι επίσης off-guards που κοιτούν από τη φύση τους το καλάθι.

-To κλειδί για τους φιλοξενούμενους νομίζω ότι θα είναι το ριμπάουντ. Θα έχουν να χαλιναγωγήσουν την επιθυμία του αντιπάλου, τη θέληση (συνεπικουρούμενη από την έδρα) του να δώσει μάχες για τη μπάλα. Αν ο Ολυμπιακός δεν δώσει δεύτερες ευκαιρίες στον αντίπαλο κερδίζοντας μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους στη μάχη των κατοχών, τότε θα έχει πάρει ένα πρώτο πλεονέκτημα. Δε θα είναι εύκολο βέβαια. Η ομάδα αντιμετώπισε τεράστιο πρόβλημα πέρυσι να κρατήσει μακριά από τη μπάλα τους Λάσμε-Γκιστ. Για αυτό είναι και σημαντικό..

-Τα ποσοστά στα περιφερειακά σουτ. Νομίζω ότι θα είναι ίσως ο καθοριστικότερος παράγοντας. Ο Παναθηναϊκός στηρίζει μεγάλο κομμάτι της επίθεσης του εκεί και ο Γιώργος Μπαρτζώκας δε θέλει σε καμία περίπτωση να αφήσει τον αντίπαλο να «πατήσει» από την αρχή γιατί μπορεί να έχει την τύχη της Κούμπαν.. Από την άλλη ο Αργύρης Πεδουλάκης έχει να αντιμετωπίσει μια ομάδα που σουτάρει εξαιρετικά από την περιφέρεια αυτό τον καιρό και αυτό αποτελεί έναν από τους λόγους για τους οποίους οι ερυθρόλευκοι μπορούν να σε σκοτώσουν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Καταλαβαίνετε πόσο θα χρειαστεί έτοιμα πόδια σε κάθε θέση. Πόδια που θα μπορούν να βγούν στη μπάλα γρήγορα, να αμυνθούν σε καταστάσεις close out, να μην επιτρέψουν στον Ολυμπιακό να χτυπήσει με τη φημισμένη επίθεση του στην αδύνατη πλευρά. Πόδια έτοιμα να κυνηγήσουν μετά από πολλές πάσες σε μια επίθεση με αρκετή κίνηση και τρανζίσιον παιχνίδι.  Τα έχει..? Το ίδιο το περιφερειακό σουτ επίσης απαιτεί αποστάσεις, καλές γωνίες πάσας και συγχρονισμό, σωστά –στη λεπτομέρεια-  σκρινς, έτοιμα πόδια να στηθούν νικώντας τον χρόνο άμυνας.

-Άμυνα σε συγκεκριμένους παίκτες. Το δίδυμο Περπέρογλου-Λοτζέσκι «γαζώνει» είτε παίζοντας μαζί στα φτερά είτε στα φόργουορντς. Και οι δύο έχουν το mentality να βάλουν μεγάλα σουτ και η άμυνα πάνω τους θα είναι καθοριστική. Θετικό για τους γηπεδούχους ότι μάλλον θα αγωνιστεί ο Μασιούλις (δε γνωρίζουμε την ετοιμότητα του βέβαια) που μαζί με τον Μπράμος θα έχουν πολύ δουλειά.

Από την άλλη θεωρώ ότι οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να κρατήσουν τον Στεφάν Λάσμε μακριά από το καλάθι, κατάσταση που δε τη βλέπω εύκολη.  Ο Γκαμπονέζος έχει ανεβάσει την απόδοση του και στο ματς με τη Μακάμπι ήταν ο μόνος που ξεχώρισε μάλιστα. Θα ήθελα να δω τον Ντάνστον εδώ. Σημαντικό τεστ. Για τον Γκιστ υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό. Διόλου απίθανο να του «δώσει» σουτ ο Μπαρτζώκας, τζογάροντας σε συγκεκριμένες θέσεις με το περιφερειακό του σουτ μιας και είναι γνωστό ότι όταν χάσει 2-3 προσπάθειες απ’έξω, βγαίνει εκτός ρυθμού και χαλάει το μυαλό του overall στα καθήκοντα του. Αντίθετα θεωρώ ότι ο Παππάς (ή αν έπαιζε ο Ούκιτς, που αυτή τη στιγμή δείχνει ότι χάνει το ματς) για τους λόγους που εξήγησα πιο πάνω μπορεί να αποτελέσει πονοκέφαλο για τον Ολυμπιακό. Ο Αργύρης Πεδουλάκης δύσκολα θα μπορέσει να βγεί νικητής από την αυριανή μάχη χωρίς έναν περιφερειακό που θα κάνει το step up στο σκοράρισμα (εκτός Διαμαντίδη) με υποψήφιους του Παππά-Μπράμος-Κάρι.

Εν κατακλείδι, ο Ολυμπιακός είναι σε καλύτερη κατάσταση αλλά δεν είναι φαβορί για αύριο. Το ένστικτο της επιβίωσης (σενάρια Πεδουλάκη, τραγική εμφάνιση απέναντι στη Μακάμπι, μπροστά στη θέα του τίτλου σήμερα) είναι η μεγαλύτερη δύναμη στον άνθρωπο και το ψυχολογικό πέπλο του ματς δεν είναι άσχημο για τον Παναθηναϊκό, ειδικά τη στιγμή που θα έχει και τρίτο γκαρντ στο ρόστερ (γιατί μόνο με Διαμαντίδη-Κάρι θα ήταν πραγματικά δύσκολα τα πράγματα). Μοιρασμένα λοιπόν τα πράγματα. Ίδωμεν..

 Y.Γ: Oι εικόνες που είδαμε σήμερα στο Αλεξάνδρειο είναι ένας από τους λόγους που αγαπάμε τόσο πολύ αυτό το άθλημα.. Μπράβο στον Άρη και αυτό που μας προσέφερε..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ