2013-14 EUROLEAGUE POWER RANKINGS (2)

Τα Power Rankings της Ευρωλίγκας στο πιάτο σας..

1. REAL MADRID (7-0): Όσοι είχατε αμφιβολίες για το No1 που της δώσαμε στην έναρξη της σεζόν μάλλον τώρα καταλάβατε το γιατί..  Η ομάδα του Λάσο είναι απλά η team to watch της διοργάνωσης παρουσιάζοντας απλά υπερθέαμα, με τρείς εν δυνάμει MVP της διοργάνωσης. Ρούντι (έχει γίνει πιο passive και αυτό έχει εκτινάξει την επιθετική αποτελεσματικότητα της Ρεάλ), Μίροτιτς, Ροντρίγκεθ (καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για το καλύτερο πόιντ στην Ευρώπη πλέον..) Πολύ δυνατή στο ριμπάουντ, πιέζει και τρέχει καταπληκτικά το γήπεδο έχοντας βελτιώσει σημαντικά το επίπεδο συνεργασιών της. Λεπτομέρεια: Παίζει και την καλύτερη άμυνα.. Θέλω να την  δώ στη στραβή..

2. FENERBAHCE (6-1): Η Φενέρ παίζει εξαιρετικό μπάσκετ για τόσο νέο δημιούργημα σε αυτό το επίπεδο. Η τριάδα Μπογκντάνοβιτς-Πρέλζντιτς-Μπιέλιτσα είναι η ραχοκοκαλιά της ενώ είναι απίστευτο το πόσο αποτελεσματικός φαίνεται ο Μακάλεμπ παίζοντας πλέον μακριά από τη μπάλα. Πολύ καλή περιφερειακή άμυνα. Ο Ομπράντοβιτς ακόμα χτίζει και το διάστημα αυτό της «κοιλιάς» που διανύει τώρα η ομάδα είναι τεράστιας σημασίας για τη σφυρηλάτηση χαρακτήρα.

-OSFP (7-0): Αήττητος ο πρωταθλητής Ευρώπης, εισπράττοντας τον  πολύ έξυπνο τρόπο με τον οποίο κινήθηκε και τοποθέτησε τα χρήματα του στην καλοκαιρινή αγορά. Ας δούμε όμως λίγο από πίσω.. Οι ερυθρόλευκοι στην πραγματικότητα δεν παίζουν τόσο καλό μπάσκετ που να δικαιολογεί τον φόβο που έχει σκορπίσει αυτό το αήττητο ανά την Ευρώπη. Η ομάδα αργεί να «μπεί» και να ενεργοποιήσει μηχανισμούς,  έχει διαστήματα με επικίνδυνη απουσία συγκέντρωσης. Από την άλλη, η άμυνα του (68.2) είναι εξαιρετική καθώς «ρίχνει» τα ποσοστά του αντιπάλου δραματικά καταφέρνοντας ίσως τα περισσότερα contested shots από κάθε άλλη, σκοτώνοντας τη δημιουργία του αντιπάλου. Η παρουσία του Λοτζέσκι έχει αποσυμπιέσει σημαντικά τον Σπανούλη, εξαιρετικός ο Ντάνστον. Πολλά περιθώρια βελτίωσης . Το 7-0 είναι προϊόν και του βατού ομίλου σαφώς. Αντίθετα αυτό που πρέπει να προκαλέσει θαυμασμό είναι ο χαρακτήρας νικητή που έχει πλέον χτίσει η ομάδα. Αυτή τη στιγμή δεν τον βρίσκεις αλλού.

4. BARCELONA (5-2): Υπάρχει θέμα.. Ο Πασκουάλ ακόμα ανακατεύει την τράπουλα καθώς η ομάδα του παρά τις 4 συνεχόμενες νίκες στον όμιλο δεν έχει αποδώσει σταθερά καλό μπάσκετ. Πέραν αυτού, η Μπάρτσα πάντως αφήνει παράθυρο αισιοδοξίας. Με τον Ναβάρο είναι άλλη ομάδα (καθάρισε χωρίς πολλά ΤΣΣΚΑ και Φενέρ στη Βαρκελώνη), το δίδυμο στα φτερά των Αμπρίνες-Παπ έχουν δυναμώσει το αμυντικό κομμάτι, οι συνεργασίες είναι εκεί σε υψηλό επίπεδο και αναμένονται οι Όλεσον-Λόρμπεκ και η ομαλή ένταξη τους. Το βασικό πρόβλημα του Πασκουάλ πάντως είναι τα άσχημα περιφερειακά ποσοστά της ομάδας του τα οποία έχουν περιορίσει το χώρο δράσης στην επίθεση. Αν δε δουλέψει αυτό το κομμάτι η Μπαρτσελόνα δε ξέρω πως μπορεί να παίξει άμεσα καλύτερα.

5. LOKOMOTIV KUBAN (6-1): Έχω πεί από την αρχή ότι με έναν pick n’ roll PG (όπως ο Καλάθης) αυτή η ομάδα θα μπορούσε να κρεμάσει γλώσσες φέτος. Ο Πασούτιν (δυνατή υποψηφιότητα για κόουτς της σεζόν) έχει φτιάξει ένα  στιβαρό σύνολο, πολύ δυνατό στο αμυντικό ριμπάουντ και δουλεμένο στο αμυντικό κομμάτι, το οποίο παίζει μοντέρνο μπάσκετ. Ένα μόνο κακό παιχνίδι, εντός με Μακάμπι.  Πρέπει να δουλέψει στο να μειώσει τα λάθη. Μπράβο κόουτς..

6. MACCABI TEL AVIV (5-2): Θεωρητικά η Μακάμπι θα έπρεπε να είχε καθαρίσει τον όμιλο, βλέποντας όμως τα χάλια της στην εγχώρια λίγκα καταλαβαίνει κανείς ότι υπάρχει θέμα.. Όσο πιο γρήγορα καταλάβουν στο Τελ Αβίβ ότι η ομάδα θέλει έναν καλύτερο παίκτη στο «1» από τον Ράις, τόσο το καλύτερο. Πολύ σημαντικό το ματς που έρχεται με την Λόκο εντός.. Για πολλούς λόγους..

7. CSKA MOSCOW (5-2): Η ΤΣΣΚΑ έχει σταδιακά απαγκιστρωθεί από το Σέρβικο δίδυμο Τεόντοσιτς-Κρίστιτς, καθώς ο Μεσίνα δείχνει ξεκάθαρα πλέον ότι θέλει έναν αυστηρά pass first PG στο πρόσωπο του Μίλος, χωρίς χειρόφρενα-πατιλίκια και τα ρέστα, ο οποίος όσο μπορεί να ενεργεί έτσι τόσο θα παίζει, ενώ ο ψηλός είναι τραυματίας με το γνωστό πρόβλημα. Οι Ρώσοι παίζουν καλύτερα στην άμυνα με τον Μεσίνα να δίνει ταχύτητα στη γραμμή ψηλών με τον Βορόντσεβιτς (κατ’εμέ  ταιριάζει  εξαιρετικά με τον Χάινς). Είναι μια αρχή.. Περιμένω με ανυπομονησία το ματς με τη Φενέρ (όπως και αυτοί..) για να δούμε που πραγματικά βρίσκονται..

8. EFES ANADOLU (4-3): Δείχνει ότι είναι η καλύτερη ομάδα του ομίλου μετά την Ρεάλ, με πολλές διακυμάνσεις στο παιχνίδι της όμως και χωρίς χαρακτήρα. Οι Τούρκοι έχουν επιλογές στην επίθεση, σουτάρουν πολύ καλά από την περιφέρεια και ο Χόπσον κάνει σούπερ χρονιά αποτελώντας μεγάλο κλέψιμο. Από την άλλη όμως ο Πλάνινιτς είναι –σε αυτό το περιβάλλον- ότι ακριβώς είπαμε το καλοκαίρι και η Εφές είναι πολύ αδύνατη στο ριμπάουντ. Ο Αζινσά (..φήμες) θα είναι σπουδαία επένδυση αν και νομίζω ότι περισσότερο λείπει ένα δυνατό/χαμηλό κορμί με γρήγορα πόδια από το «5» του Μαχμούντι..

9. LABORAL KUTXA (4-3): Τρέλα.. Τα μηνιαία συμβόλαια/προσθήκες  βοήθησαν τη Λαμποράλ να πατήσει στα πόδια της και πλέον είναι ικανή να κοιτάξει μέχρι και την 1η θέση του ομίλου (θα ήταν φαβορί εάν δεν έχανε στον πόντο στο Κράσνονταρ). Ο Μπιέλιτσα έχει σηκώσει την –χωρίς Νοτσιόνι-  φροντκόρτ κουμπώνοντας πολύ καλά με τον Χάμιλτον, ενώ οι Βάσκοι είναι από τις ομάδες που βρίσκουν τα καλύτερα περιφερειακά σουτ σε τρανζίσιον επίθεση, βασικό χαρακτηριστικό του παιχνιδιού τους.  Σαφώς και δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη για αυτό που ξημερώνει. Τουλάχιστον μέχρι να αποκτήσει η ομάδα σαφή κατεύθυνση στο παιχνίδι της..

10. PANATHINAIKOS (3-4): Ο Παναθηναϊκός ξεκάθαρα δεν παίζει το μπάσκετ του. Αυτό που στόχευε η ομάδα το καλοκαίρι, με τις αρχές που διέπουν αυτό που λέμε (και είναι γνωστό ανά την Ευρώπη ως) Panathinaikos basketball. Είναι φανερό ότι στη παρούσα φάση πρόκειται καταρχάς για μια τουλάχιστον μέτρια αμυντική ομάδα, δηλ. έχει απολέσει το χαρακτηριστικό που αποτελούσε διαχρονικά τη ναυαρχίδα στο παιχνίδι του. Δεν πιέζει τη μπάλα, δεν μένει πάνω στα σουτ του αντιπάλου όταν αυτά γίνονται στο δεύτερο μισό της επίθεσης. Σουτάρει τα..περισσότερα τρίποντα και τα λιγότερα δίποντα στη λίγκα. Μη ισορροπημένη επίθεση, έλλειψη στοχευμένων καταστάσεων σε αυτήν. Ποστ παιχνίδι (εκτός Μασιούλις) δεν υπάρχει. Βασικό λόγος της εικόνας. Ποστ άμυνα επίσης και δεν ευθύνονται μόνο οι ψηλοί. Αδυναμία στο ριμπάουντ. Πέρυσι τέτοιο καιρό, η ομάδα ήταν πολύ δυνατή σε στοχευμένες καταστάσεις που έδιναν «ασφαλείς» πόντους και κατάπινε τα ριμπάουντς , δουλεύοντας στο να βελτιώσει περιφερειακά ποσοστά και κυρίως λάθη.. Ήξερε τι φταίει. Φέτος οι πράσινοι θυμίζουν περισσότερο ομάδα του Γκέρσον ή της Βιτόρια (στις τελευταίες version).. Σκορ (80), νούμερα καλά για το PIR αλλά μακριά από την ουσία. Και όμως, τώρα, με τα περιθώρια να στενεύουν και τα πολύ καθοριστικά ματς να έρχονται πιστεύω ότι μπορεί να..γυρίσει ο διακόπτης. Τουλάχιστον στο ψυχολογικό κομμάτι. Αυτά τα παιχνίδια είναι σαν τη κολυμβήθρα του Σηλωάμ.. Εφόσον περάσει ο Παναθηναϊκός αυτό το εμπόδιο, θα πρέπει να καταλήξει στην ιδανική γραμματοσειρά του ροτέησιον.. Ίσως τα δύσκολα ματς να του την υπαγορεύσουν..

– EA7 (4-3): Ο Μπάνκι έχει καταφέρει να παρουσιάζει ένα Μιλάνο που επιτέλους δείχνει κάποια κατεύθυνση στο παιχνίδι του, χωρίς να ικανοποιεί πάντα σε συνάρτηση με την ποιότητα του ρόστερ του. Ο Λάνγκφορντ κάνει φοβερή σεζόν, ασταμάτητος πραγματικά (τον έχει βοηθήσει η απουσία dominated ball άσσου καθώς ο Μπάνκι έχει κόψει πρωτοβουλίες από τον Τζέρελς). Έχασε τον Σάμιουελς, «έβαλε» τον Λαβάλ.. Θεωρώ ότι εάν παίξει πιο ορθολογικά και λιγότερο ..Ιταλικά (όσο και αν τα σχήματα με Μος-Τζεντίλε στα φόργουορντς μου αρέσουν), θα γίνει πιο επικίνδυνή. Αυτή τη στιγμή υστερεί σε συνεργασίες, παίζει πολύ ατομικά γεγονός που στο επόμενο επίπεδο θα την κάνει προβλέψιμη.

12. GALATASARAY (4-3): Εντάξει, πολύ ατυχία, πραγματικό μαύρο σύννεφο.. Παρόλα αυτά η Γαλατά μένει ζωντανή καθώς τα χτυπήματα της μοίρας την έκαναν να αφήσει τα λούσα και τις σκέψεις για.. Μιλάνο και να παλέψει για την επιβίωση της στον όμιλο. Ο Μπονσού έχει βοηθήσει σημαντικά, μένει να δούμε και τον Χαίρστον που στη συγκεκριμένη φάση της καριέρας του είναι ερωτηματικό.. Η Γαλατά πάντως , χωρίς βασικούς άξονες του καλοκαιρινού σχεδιασμού της, δεν εμπνέει το ίδιο..

13. UNICAJA MALAGA (3-4): Την πήρε ο κατήφορος με 3 κολλητές ήττες και τώρα βρίσκεται το ίδιο κοντά τόσο στην 2η όσο όμως και στην 5η θέση του ομίλου, έχοντας ταξίδι στη Φλωρεντία και την Πόλη.. Ομολογώ περίμενα περισσότερα από τον Πλάθα που έχει ένα σύνολο με εξαιρετικά τρεξίματα, παραγωγή στο τρανζίσιον αλλά και πολλές μαύρες τρύπες στο 40 λεπτο..

14. BAYERN MUNICH (3-4): Ο Πέσιτς έχει φτιάξει μια σκληρή ομάδα, πολύ δυνατή στο ριμπάουντ, με βάθος και ισορροπημένη επίθεση αλλά οι Βαυαροί ακόμα ρουφάνε τις πρώτες τζούρες στη διοργάνωση και φυσικά μαθαίνουν να περπατούν.. Δείχνουν και είναι φαβορί για την πρόκριση τη δεδομένη στιγμή, όντας πάνω στις διαφορές με Σιένα/Γκόρα και κρατώντας ένα +14 με την Ουνικάχα..

15. NANTERRE (3-4): Η Σιντερέλα νομίζω θα πρέπει να λέγεται Ναντέρ και όχι το αντίθετο, τουλάχιστον στην Ευρώπη.. Οι Γάλλοι που  κάνουν εξαιρετική δουλειά στο αμυντικό κομμάτι προτάσσοντας δύναμη, τρέλαναν την Ευρώπη κερδίζοντας στη Βαρκελώνη και έβαλαν το πόδι τους πιο μπροστά ρίχνοντας στο καναβάτσο την Παρτίζαν στη Γαλλία. Χίλια μπράβο, ότι και να συμβεί..

16. ZALGIRIS KAUNAS (3-4): Μπράβο στη Ζαλγκίρις.. Η ποιότητα του ρόστερ της είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών (κατώτερη πολλών ομάδων που βρίσκονται πίσω της σε αυτά τα PR) και όμως η ομάδα παλεύει και έχει πάρει κεφάλι προσωρινά στη μάχη πρόκρισης. Κλειδί το ματς στο Μπάμπεργκ..

17. CRVENA ZVEZDA (2-5): Έχασε ένα πολύ σημαντικό ματς εντός με τη Μακάμπι το οποίο σε συνδυασμό με τις επίσης στο καλάθι (εντός) ήττες με Κούμπαν, ΠΑΟ θα μπορούσε να αλλάξει το στάτους των Σέρβων. Ο Ράντονιτς παίζει την πρόκριση στον ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό, κέρδισε ήδη ένα do or die στη Βιτόρια και για αυτό ελπίζει. Μεγάλο πρόβλημα η άμυνα, όπου η ομάδα αποδίδει πολύ κάτω του μετρίου.

18. MONTEPASCHI SIENA (2-5): Η Μοντεπάσκι έχει μπεί πάλι στο κόλπο και θα μπορούσε να ήταν μέσα χοντρά εάν δεν έχανε όπως έχασε στη Τουρκία από τη Γαλατά. Με τον Νέλσον είναι πολύ καλύτερη και πιο fundamental ομάδα. Ο Κρέσπι έχει περάσει εξ ολοκλήρου τον εξαιρετικό Χάκετ (1ος σε αξιολόγηση στη λίγκα) στο «1» ενώ η ομάδα συνεχίζει την παράδοση του low mistake basketball που έχει χτίσει από την πρώτη χρονιά του Πιανιτζιάνι. Η πρόκριση πάντως είναι  δύσκολη υπόθεση, κακά τα ψέματα..

19. BROSE BASKETS (2-5): Περίμενα περισσότερα, αν και η αλήθεια είναι ότι αυτό το «περισσότερα» ήταν το κακό εντός ματς με το Μιλάνο. Η Μπάμπεργκ έχει ποιότητα και συνεργασίες αλλά είναι κακή στο αμυντικό κομμάτι και από εκεί χάνει ρυθμό. Ο Φλέμινγκ «έβαλε» δύο νέους παίκτες , ευελπιστώντας ότι ο Βελίτσκοβιτς θα μπορέσει να δώσει το κάτι παραπάνω που χρειάζεται η ομάδα.

– ZIELONA GORA (2-5): Αμεε.. Αξιοπρεπέστατοι οι Πολωνοί. Έκαναν ένα καταπληκτικό παιχνίδι στο Φάληρο και συνέχισαν εξαιρετικά στο Μόναχο, όντας μέσα στο κόλπο ακόμα με όσες πιθανότητες τους αναλογούν. Ήδη έχουν βάλει θετικό πρόσημο στη φετινή τους παρουσία..

21. LIETUVOS RITAS (1-6): Έχει καταρρεύσει.. Κρίμα, μπορούσε παραπάνω πράγματα. Δεν έχει καθόλου διάρκεια στο παιχνίδι της και η έλλειψη καλού επιθετικού ποστ παίκτη της στερεί λειτουργικότητα στην επίθεση. Ο Μπάουερμαν δέχεται αυστηρή κριτική.

22. PARTIZAN (1-6): Μακράν η χειρότερη παραγωγικά ομάδα της λίγκας. Ξέρω τι γράφω.. Η Παρτίζαν παρουσιάζεται ανήμπορη να δημιουργήσει και να σκοράρει παρουσιάζοντας μια επίθεση με πολύ κακές αποστάσεις που καταλήγει συνεχώς σε σουτ πάνω σε άμυνα. Πονάει τραγικά η έλλειψη ενός stretch-4 (Μπέρτανς). Μόνη λύση, να ανοίξει το γήπεδο. Το υλικό της «φωνάζει» για αυτό..

23. STRASBURG (1-6): Απογοήτευσε τις προσδοκίες των Γάλλων που ήλπιζαν πολύ στο πρότζεκτ αυτό φέτος..  Μεγάλο αμυντικό πρόβλημα και φανερό θέμα στη σκέψη. Το ερώτημα πλέον είναι αν θα καταφέρει να τσιμπήσει κανείς τον Αζινσά..

24. BUDIVELNIK KIEV (1-6):Τίποτα.. Θα μπορούσε να έχει παίξει σαφώς καλύτερο μπάσκετ  με το ρόστερ αυτό. Έχει ποιότητα αλλά είναι ασυνάρτητη στον τρόπο που την έχει μοιράσει.  Νομίζω η τελευταία θέση της ανήκει δικαιωματικά..

Y.Γ: O φίλος μας ο Περικλής είναι συλλέκτης αγώνων της Εθνικής, έχοντας συγκεντρώσει τα βίντεο 400 περίπου παιχνιδιών. Του λείπουν τα εξής..

Προκριματικά Ευρωμπάσκετ 1997-όλοι οι αγώνες 
Προκριματικά Ευρωμπάσκετ 1999-Ελλας-σλοβενια 76-79 και ελλας-βουλγαρια 92-62
Τουρνουα ακροπολις 1993-1994-1996-1997

Όποιος μπορεί να βοηθήσει ας επικοινωνήσει μαζί μου να τον φέρω σε επαφή..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ