ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ..


Το Hoopfellas σας μεταφέρει γεγονότα και φήμες από την Ευρώπη. Δυναμικό μπάσιμο της Μπαρτσελόνα προς όλες τις κατευθύνσεις.. Κινητικότητα στην Τουρκία..  Αkindele για ΠΑΟ..?  Επιμένει ο Μεσίνα για Καλάθη.. Τον Alexis Ajinca  τσεκάρουν οι ερυθρόλευκοι..


-Ο σύνδεσμός μου στη Μόσχα μου μετέφερε ότι στην ΤΣΣΚΑ δεν έχουν παρατήσει την περίπτωση του Νικ Καλάθη, συνεχίζοντας διακριτικά την προσπάθεια για συμφωνία με την Λοκομοτίβ.  Ο Μεσίνα έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει  να ταιριάξει τον  Έλληνα γκαρντ με τον Τζέρεμι Πάργκο στο μπακόρτ, σκέψη που προσωπικά μου αρέσει πολύ και δεν κρύβω ότι η υλοποίηση της θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα, για πολλούς λόγους.  Το «διακριτικά» έχει να κάνει φυσικά και με τον Μίλος Τεόντοσιτς ο οποίος έχει συμβόλαιο, αλλά όχι και ιδιαίτερες συμπάθειες μέσα στην ομάδα.. Ο Μεσίνα έχει υπογράψει ήδη τους Φριντζόν-Πάργκο, κράτησε τον Τζάκσον ως μπακ-απ (..τελοσπάντων) και ψάχνει τα «σίγουρα χέρια» που θα αναλάβουν το κουμάντο στο «1». Είχα πεί στην αρχή του καλοκαιριού ότι περίμενα τον Καλάθη να καταλήξει στη Μόσχα. Αν και η υπόθεση δε συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή πολλές πιθανότητες (στο Κράσνονταρ έχουν μεγάλους στόχους και αρκετό χρήμα  για να αντισταθούν..), σίγουρα δεν έχει ναυαγήσει τελείως..

-Η ομάδα επιχειρηματιών του Αμάρε Στουντεμίρε που έχουν αναλάβει την Χαποέλ Ιερουσαλήμ στοχεύουν σε μερικές τρανταχτές κινήσεις για να ζεστάνουν τον κόσμο και να δείξουν ότι δεν φείδονται χρημάτων ώστε να δημιουργήσουν μια ομάδα που θα πάρει τα πρωτεία  στο Ισραήλ. Το μεγάλο χτύπημα –επικοινωνιακά κυρίως- που ψιθυρίζεται είναι η ενδεχόμενη συμφωνία με τον Λιόρ Ελιάγχου από τον εχθρό που λέγεται Μακάμπι. Η ομάδα του Μπλάτ έκανε συγκεκριμένη πρόταση στον Ισραηλινό πάουερ φόργουορντ (375χιλ. δολάρια ετησίως), με τον παίκτη να αρνείται. Αυτόματα και οι δύο πλευρές έκοψαν επαφές , με την Μακάμπι να προχωρά στον μεταγραφικό της σχεδιασμό και τον παίκτη να ψάχνεται στην Τουρκία (σας είχα ενημερώσει για το ραντεβού του πατέρα του με την Μπάνβιτ). Τελικά η «δυνατή» πρόταση ήρθε από τη Χαποέλ, η οποία του δίνει σχεδόν 200χιλ. δολάρια (!) παραπάνω από την Μακάμπι  θέλοντας να τον κάνει δικό της. Καλύτερα λεφτά δε θα βρεί ο Ελιάγχου στην αγορά, όμως περιμένει μήπως και «μπεί» κάποιο κλαμπ της Ευρωλίγκας. Πάντως οι φήμες λένε ότι είναι κοντά στην Ιερουσαλήμ.. Η Χαποέλ βέβαια δεν σταμάτησε εκεί  καθώς προσέγγισε και πάλι –όπως και στο παρελθόν- τον Κώστα Σλούκα  που είναι ο μεγάλος τους πόθος, όμως ο Ολυμπιακός «έβαλε» γρήγορα τα πράγματα στη θέση τους..

-Η Μπαρτσελόνα έχει βγεί δυναμικά μπροστά στην αγορά θέλοντας να προσθέσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στο ρόστερ της για να μπορέσει τη νέα σεζόν να παρουσιάσει κάτι πολύ καλό και η γνώμη μου είναι πως δουλεύει προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο Τζόη Ντόρσεη  (έχει κακό προηγούμενο στην Ισπανία..) δένει ιδανικά με τον Τόμιτς κάνοντας το πακέτο στη θέση «5» ένα από τα πιο ελκυστικά στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ. Έχοντας τον Όλεσον στο «2» και τον Αμπρίνες ως “wing” οι Καταλανοί ψάχνουν έναν δυνατό defensive stopper (και όχι μόνο) στο «3» στοχεύοντας να προσθέσουν στην «έξυπνη» (και καλά δουλεμένη) περυσινή αμυντική γραμμή τους, «σκληράδα» «τρεξίματα» και γενικότερα «αθλητική ικανότητα».  Ο Κώστας Παπανικολάου είναι ένας παίκτης που ταιριάζει γάντι στους Καταλανούς, εξ ού και η πρεμούρα τους για αυτόν. Εγώ πάντως δε βλέπω τόσο εύκολη τη συμφωνία. Το παιδί έχει ξεκαθαρίσει στο μυαλό του ότι θέλει να παίξει στο ΝΒΑ όσο το δυνατόν συντομότερα και η συμφωνία με την Μπάρτσα είναι βήμα προς διαφορετική κατεύθυνση, μιας και οι Καταλανοί δε πρόκειται να πληρώσουν ένα τόσο μεγάλο buy out για να τον χάσουν σε έναν χρόνο. Οπότε ο Παπανικολάου είναι μάλλον κοντύτερα στο να παραμείνει στο λιμάνι κατά τη γνώμη μου.. (και τα 500χιλ. του Ολυμπιακού). Από την άλλη το 1.5εκ. που φημολογείται ότι δίνουν οι Καταλανοί στους ερυθρόλευκους είναι πειρασμός σε τέτοιους καιρούς.. 

Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τον δρόμο που θα ακολουθήσει η ΚΑΕ (στην περίπτωση που και ο παίκτης είναι θετικός). Τα μεγάλα κλαμπ δε δίνουν έτσι εύκολα βασικούς παίκτες σε ένα βασικό αντίπαλο.. Είναι ηθικό το θέμα. Από την άλλη το μπάσκετ είναι μπίζνες.. Τα λεφτά είναι πολύ καλά και το κενό μπορεί να καλυφτεί  άμεσα στην αγορά. Μη ξεχνάμε ότι η ίδια διοίκηση κάποτε είχε πληρώσει  1εκ. στον Άρη για τον ίδιο παίκτη που είχε πατήσει παρκέ..50 λεπτά και κάτι ψιλά, σε εποχές μάλιστα όπου ο η ΤΣΣΚΑ πλήρωνε ανάλογο buy out στον Παναθηναϊκό για τον Ραϊμούνας Σισκάουσκας, έναν τότε εκ των 3-4 καλυτέρων παικτών στην Ευρώπη. .

ΜΑΓΚΑΣ..



-Άμεση συνδεδεμένη με την υπόθεση Παπανικολάου είναι και η μετακίνηση του Ντέηβιντ Μος, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ Μιλάνο και Βαρκελώνης, ενώ δεν αποκλείεται σε περίπτωση απώλειας του Παπανικολάου να μπεί δυνατά στο παιχνίδι και ο Ολυμπιακός. Προκαταβολικά σας λέω (αν και νομίζω γνωρίζεται την άποψη μου) ότι ο Μος θα αποτελούσε το perfect fit για τους -χωρίς Παπ- ερυθρολεύκους, μιας και αποτελεί τον καλύτερο περιφερειακό αμυντικό  (βασικά, μιλάω για πραγματική άμυνα σε 4 θέσεις) στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Προσωπικά θα ήταν από τους πρώτους παίκτες που θα υπέγραφα αν ξεκινούσα μια ομάδα σήμερα αλλά το τι θα έκανα εγώ μικρή σημασία έχει. Και μιας και μιλάμε για Τοσκάνη, μάγκας ο Ντάνιελ Χάκετ. Απλά μάγκας. Ο MVP των τελικών με την καρδιά..20εκ. ευρώ, διαλέγει τη Σιένα για δεύτερη συνεχή σεζόν, όταν πέρυσι  μάλιστα το Μιλάνο του προσέφερε συμβόλαιο με  μεγαλύτερες αποδοχές.  Στην Τοσκάνη βέβαια η σεζόν που έρχεται αναμένεται ως η πιο δύσκολη στην σύγχρονη ιστορία του κλαμπ. Το μπάτζετ δεν θα ξεπεράσει τα 4-5 εκ. , η ομάδα θα στηθεί γύρω από τον Χάκετ και στην Παλα έστρα ήδη κοιτούν εναλλακτικές, όπως η επίστροφή του Ρίμας Καουκένας αλλά ενώ προορίζουν των Ντέηβιντ Λάιτι της πρωταθλήτριας Γαλλίας, Ναντέρ. Ο πρώην γκαρντ-φόργουορντ του Οχάιο, της Καντού και της Κρεμόνα  αναδείχθηκε MVP στα φετινά γαλλικά πλέη-οφς οδηγώντας τη Ναντέρ στον τίτλο και στη Σιένα τον προορίζουν (λόγω αμυντικής ικανότητας) για αντικαταστάτη του Μος. Η περίπτωση του πάντως μόνο εύκολη δεν είναι μιας και ο παίκτης έχει συμφωνήσει να γυρίσει στη Ναντέρ εφόσον δεν βρεί συμβόλαιο στο ΝΒΑ. Ο Λάιτι αμείφτηκε φέτος με το ιλιγγιώδες ποσό των 95χιλ. δολαρίων..

 

«ΑΙΩΝΙΟΙ»..


-Ένας φίλος από Ιταλία αργά προχθές το βράδυ μου  είπε ότι στη λίστα με τους παίκτες  που εξετάζει ο Αργύρης Πεδουλάκης είναι και ο 30χρονος  Νιγηριανός  Jeleel Akindele.  Ο γίγαντας των 2.16μ. αγωνίστηκε φέτος στην Lega A με την Καζέρτα κάνοντας αρκετά καλή σεζόν (12.6 π.μ.ο.-8.0 ρ.μ.ο.-1.1 τάπες, 74.1% προσωπικές) και τελείωσε στον Λίβανο, όπου υπέγραψε τον Απρίλιο για το..εξτραδάκι.  Πολύ γρήγορα πόδια, εξαιρετική ικανότητα στο μπλοκ και άμυνα μέσα-εξω τον κάνουν ενδιαφέρουσα περίπτωση αν και το μείον του είναι ότι πρέπει να «τσιτάρει» λίγο παραπάνω γιατί είναι στιγμές που μοιάζει νωθρός. Καλό θα ήταν πάντως να πούμε ότι η ίδια εταιρεία που εκπροσωπεί τον Ακιντέλε έχει και άλλον έναν πελάτη, που αυτή τη στιγμή μοιάζει με πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση. Αναφέρομαι στον Ντριού Γκόρντον, του οποίου ο μάνατζερ διέψευσε ότι έχει επαφές με την Μπεσίκτας.  Ο Γκόρντον έκανε αρκετά καλή σεζόν φέτος με τη Σάσσαρι (θέλει να τον ανανεώσει), ενώ δεν ήταν καθόλου άσχημος στην υψηλών απαιτήσεων Παρτίζαν. Είναι από τους παίκτες που αρέσουν στον Πεδουλάκη καθώς είναι ιδιαίτερα μαχητικός,  πολύ καλός ριμπάουντερ, καλός αμυντικός με  αξιόλογη «πρώτη ύλη» στο ποστ παιχνίδι. Το μείον του.. Δεν είναι sevenfooter (2.06μ.) Μόλις 23 ετών.. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι οι πράσινοι δε θα πάνε σε επιλογή 500-600χιλ. (σε ευρώ..) για τη θέση του ψηλό αλλά σε κάτι πιο οικονομικό που θα ταιριάξει με τα υπάρχοντα χαρακτηριστικά της θέσης.  Ύψος και δύναμη κατ’εμε, προαπαιτούμενα..

Στο λιμάνι ακούω κάτι ..Μπέγκιτς  και σκέφτομαι ότι το τυράκι πάει σύννεφο! Ο Μπαρτζώκας είναι νομίζω αρκετά  καλός recruiter  για να κάνει τέτοιο λάθος. Οι ερυθρόλευκοι θέλουν έναν fundamental post ψηλό αλλά η Κίμκι δε λέει να ενδώσει για τον Ντέηβις και η ελληνική ομάδα πρέπει να ψάξει αλλού. Θα έλεγα ότι ούτε ο Τζαγουάη είναι η ιδανική επιλογή, αλλά σίγουρα έχει μια λογική καθώς είναι ένα φυσικό μέγεθος που μπορεί να  βάλει κάποια προβλήματα στα «ροτβάιλερς» των πρασίνων και να «κλείσει» την ερυθρόλευκη ρακέτα, αρκεί να είναι υγιής. Πάντως ο σύνδεσμός μου από τη Γαλλία (και είναι πολύ καλός πιστέψτε με..) με ενημέρωσε ότι ο Ολυμπιακός παρακολουθεί στενά την περίπτωση του 25χρονου Αlexis Ajinca, του γίγαντα της Στασμπούργκ ο οποίος είναι μεταξύ ΝΒΑ και ProA μετά την επιλογή του το 2008 στο Νο20 από τους Μπόμπκατς. Έξυπνος, με αντίληψη του παιχνιδιού, μακρύς (σχεδόν 7’9 wingspan..), καλός μπλοκέρ, πασέρ και αλτρουιστής που θέλει κιλά όμως και ανθεκτικότητα, ο Γάλλος είχε φέτος στο Στρασβούργο 15.3 π.μ.ο.-6.3 ρ.μ.ο.-1.6 τάπες και 83.1% προσωπικές..  Για να δούμε..

-Στην Τουρκία υπάρχει η μεγαλύτερη κινητικότητα σε σχέση με κάθε άλλη χώρα αυτή τη στιγμή. Στη Φενέρ ο Ομπράντοβιτς ζήτησε και κράτησε τον Μπογκντάνοβιτς (βοήθησε πολύ η υπόθεση Κιριλένκο..) μέχρι το 2016 με ΝΒΑ out όμως κάθε τέλος της σεζόν, σε μια συμφωνία που θα αποφέρει στον Κροάτη συνολικά 4.3 εκ. ευρώ. 

Με την Ιτούδη τελικά έχουμε κοινά γούστα. Μετά την απόκτηση του E.J. Rowland έμαθα ότι  πλησίασε πολύ κοντά στο να υπογράψει τον 27 χρονο Σερχάτ Τσετίν (1.97μ.)  και τον Σεβχέρ Οζέρ (30, 2.06μ) της Μπεσίκτας , δύο πολύτιμους παίκτες με ποιότητα στο παιχνίδι τους, τους οποίους είχα εκθιάσει πέρυσι για την “σπίθα” που δίνουν στο παιχνίδι της ομάδας τους. Ο Τσετίν τελικά υπέγραψε στην Τόφας (ο πεθερός του είναι GM εκεί..) ενώ ο Οζέρ θα αποτελέσει μαζί με τον «Τσάκι» Ντέηβις το δίδυμο της θέσης «4». Παράλληλα ο Έλληνας τεχνικός θωράκισε το καλάθι του υπογράφοντας για δύο χρόνια τον γνωστό μας Ερμάλ Κούγκο της Εφές. Όχι άσχημα..

-Ενώ η Γαλατά έχει επικεντρωθεί στην υπόθεση Πλάνινιτς ανεβάζοντας την προσφορά πάνω από 1εκ. ετησίως για 2ετές συμβόλαιο, η Εφές δείχνει ότι μπορεί να είναι αυτή η οποία με μειωμένο μπάτζετ θα φτιάξει καλύτερη ομάδα από πέρυσι. Ο Μαχμούτι έκανε πολύ καλή κίνηση υπογράφοντας τον Τουκτού Ατσίκ της Μπεσίκτας, αποκτώντας έτσι έναν pass first PG στο μπακόρτ, ενώ έπιασε τους πάντες στον ύπνο με τον Σκότι Χόπσον που έκανε παπάδες στο Ισραήλ και έχει τη μεγάλη του ευκαιρία πλέον.  Στην Εφές ψάχνουν έναν ποιοτικό γκαρντ να βάλουν δίπλα στον Λούκας (παρακολουθούν διακριτικά τις εξελίξεις στη Βαρκελώνη για τον Χουέρτας, αντί του Φάρμαρ που γύρισε στους Λέηκερς) ενώ «το ψήνουν» για να απομακρύνουν τον Μπάρατς, όμως η εποχή είναι απαγορευτική για να βρεθεί αγοραστής για παίκτη που μάλιστα αναρρώνει από τραυματισμό. Εχθές βγήκε μάλιστα ότι η ομάδα της «ευρωπαϊκής» Κωνσταντινούπολης ενδιαφέρεται για τον Ίαν Βουγιούκα.. Το βραδάκι που θα μιλήσω πιθανόν να έχουμε κάτι καινούργιο. Θέλω να μάθω κατά πόσο ισχύει το ενδιαφέρον για τον Κώστα Βασιλειάδη μετά την απόκτηση του Χόπσον..

Σας περιμένω και στη σελίδα του Hoopfellas στο facebook..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ