BLOCKBUSTER..!


Nετς και Σέλτικς ετοιμάζονται να αλλάξουν τον χάρτη της λίγκας έχοντας στα σκαριά  ένα εντυπωσιακό από όλες τις απόψεις trade που θα φέρει το Championship material της Βοστόνης  στο Μπρούκλην.. Το Hoopfellas ρίχνει τη δική του ματιά στην ανταλλαγή και σχολιάζει τη βραδιά του ντραφτ..

Here we come! Το Μπρούκλην ήρθε αποκλειστικά για την κορυφή. Είναι εδώ και μάλιστα διψασμένο, το έδειξε άλλωστε και πέρυσι. Φαίνεται να εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο την απόφαση του Ντάνι Έηντζ να στήσει τους Σέλτικς από την αρχή και του Ντέηβιντ Στερν να απαγορεύσει οποιαδήποτε μετακίνηση παικτών  μεταξύ Σελτικς & Κλίπερς μετά την υπογραφή του Ρίβερς στο L.A.

To Μπρούκλην..



Δίνει τους Ρέτζι Έβανς (3.5 εκ. συνολικά για την επόμενη διετία), Τζέραλντ Ουάλας (30εκ. για 3 χρόνια), Κρις Χάμφρις (τελειώνει φέτος το βαρύ συμβόλαιο του, 12 εκ. ετησίως) και τρία πικ 1ου γύρου (2014, 2016, 2018) ενώ στις συζητήσεις εμπλέκονται οι Κιθ Μπόγκανς (με sign & trade)και Κρις Τζόσεφ. Το Μπρούκλην μπαίνει αυτόματα σε μια win now κατάσταση και αυτή μπορεί να αποτελέσει τον μεγαλύτερο εχθρό της μαζί με την έλλειψη εμπειρίας του νέου «κεφαλιού» της ομάδας Τζέησον Κιντ, ο οποίος μπορεί  να ήταν ο «μεγαλύτερος προπονητής» εντός του παρκέ, όμως με το κοστούμι είναι διαφορετικά. Τώρα πρέπει να «πείσει» τους παίκτες του.. Για αυτό και το πλάνο της διοίκησης ήταν να τον πλαισιώσει με τους συγκεκριμένους βετεράνους (Πιρς-Γκαρνέτ και εν συνεχεία Τέρι) ώστε να βοηθηθεί σε αυτό του το ξεκίνημα. Μιλάμε για «κεφάλαιο» και «δυνατό χαρτί» για τον οργανισμό που δεν πρέπει να καεί εύκολα..

Αναμφίβολα ο Κιντ θα έχει στα χέρια του το σύνολο με το μεγαλύτερο star quality στη λίγκα. Λίγο επικίνδυνο.. Αν και τα κομμάτια του παζλ και η διάθεση των νεοεισελθέντων στο να μοιραστούν για να νικήσουν μπορεί να αποτελέσει κλειδί για τη συνέχεια. Η πεντάδα των Ντερόν Ουίλιαμς-Τζό Τζόνσον-Πολ Πιρς-Κέβιν Γκαρνέτ-Μπρούκ Λόπεζ έχει τεράστια ποιότητα αλλά θα χρειαστεί «στηρίγματα» αφού πρώτα μάθει να παίζει μαζί. Παρά το γεγονός ότι ακόμα και την σεζόν που μόλις τελείωσε τα δύο αστέρια της Βοστόνης έδειξαν μεγάλη διάθεση στο αμυντικό κομμάτι (έκαναν σπουδαία δουλειά και οι δύο), ο χρόνος είναι αμείλικτος. Για αυτό (με τον C.J Watson να δοκιμάζει την αγορά και τον Marshon Brooks να θέλει δουλειά ακόμα στο αμυντικό κομμάτι..) και στο Μπρούκλυν πρέπει να στοχεύσουν σε 2-3 παίκτες πάγκου, με φρέσκα πόδια, ενέργεια και διάθεση να αναλάβουν σημαντικούς αμυντικούς –κυρίως- ρόλους. Η χθεσινή επιλογή τους στο ντραφτ, με τον Μέησον Πλάμλι του Ντιούκ, έγινε προς αυτή την κατεύθυνση. Ερχόμενος από εξαιρετική τελευταία σεζόν στους “Blue Devils”  ο 23χρονος PF, μπορεί να βάλει το τρίπτυχο ενέργεια-αθλητικά προσόντα-μαχητικότητα στην second unit του Κιντ και να παίξει σε συνδυασμούς με τους Γκαρνέτ-Λόπεζ. Τέτοιες προσθήκες θα χρειαστούν και στην περιφερειακή γραμμή, (ειδικά στα φτερά) όπου οι Νετς  μπορεί να βγάζουν από τον πάγκο το φαρμακερό σουτ του  Τζέησον Τέρι αλλά θέλουν 1ή 2 defensive stoppers (και έναν μπάνγκερ στο ζωγραφιστό). Η επιτυχία στις αποφάσεις για τους παίκτες ρόλων μπορεί να κρίνει πολλά.. Είναι φανερό ότι υπάρχει το potential αυτή η ομάδα να βγάλει τους Χιτ από τη μέση αφού πρώτα πάρει τα ηνία στο Mεγάλο Μήλο.. Συν, το ότι στα μάτια μου αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για την ψυχοσύνθεση του «ξωτικού της Βοστόνης» Πολ Πιρς και του Κέβιν Γκαρνέτ..

Η Βeantown..



Δίνει τους Πολ Πιρς (15.3εκ. για φέτος) Κέβιν Γκαρνέτ (23 εκ. τα επόμενα 2 χρόνια) και Τζέησον Τέρι (10.5εκ./2 χρόνια). Γενικό restart από τον Ντάνι Έηντζ, ο οποίος έδειξε τον Ρόντο καθαρά από την αρχή ώς το θεμέλιο της νέας ομάδων των «Κελτών», όντας ανοιχτός για συζητήσεις που αφορούσαν οποιονδήποτε άλλον. Ειλικρινά, δεν ξέρω εάν έκανε ότι καλύτερο μπορούσε στην προσπάθεια του να αναδομήσει τους Σέλτικς, ξεκινώντας από αυτό το trade και αυτά που πήρε. Η Βοστόνη έχει μια βάση αξιόλογων παικτών. Θα στηριχθεί στο defensive backcourt των Ρόντο-Μπράντλεη, θα βγάλει τον Γκρίν μπροστά σε μια επίθεση που θα στηριχθεί πολύ στον Ρόντο και θα δώσει χρόνο στο Τζάρεντ Σάλινγκερ που έδειξε πολύ θετικά σημάδια πέρυσι μέχρι τον τραυματισμό του. Μαζί με τον Μπράντον Μπας φτιάχνουν ένα μείγμα 4-5 παικτών που έχουν το υπόβαθρο για κάτι καλό, παίζοντας μάλιστα τουλάχιστον ένα χρόνο μαζί. 

Το πολύ βασικό κομμάτι θα είναι η επιλογή του προπονητή. Οι φήμες λένε ότι οι Σέλτικς προσανατολίζονται  σε νέο κόουτς, ίσως και σε ένα διαφορετικό στυλ παιχνιδιού τώρα που η εξειδίκευση των Πιρς-Γκαρνετ στο μισό γήπεδο δε θα υπάρχει. Αν και θα πρέπει να κρίνουμε μετά την ολοκλήρωση του ρόστερ, τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι η άλλοτε κραταιά ομάδα πολύ πιθανόν να χρειαστεί μίνιμουμ 1-2 σεζόν για να ξαναμπεί στο κλαμπ των διεκδικητών..

ΝΤΡΑΦΤ


Δύο-τρία πραγματάκια..

-Οι ομάδες «φοβήθηκαν» το γόνατο του Νέρλενς Νόελ  και το παράδοξο είναι ότι ο φόργουορντ-σέντερ του Κεντάκι κατέληξε στην «καμένη» από τραυματισμό ψηλού (βλ. Μπάινουμ) Φιλαδέλφεια..  Η Νέα Ορλεάνη βελτίωσε σημαντικά την ομάδα της ανταλλάσοντας το Νο6  (Νόελ) με τον 23χρονο ολ-σταρ πόιντ γκαρντ, Τζρού Χολιντέη ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει ένα από τα πιο δυνατά μπακόρτ της λίγκας δίπλα στον Έρικ Γκόρντον (και τον ανερχόμενο Όστιν Ρίβερς)και να αποτελέσει το alter ego του Αντόνιο Ντέηβις. . Καλή κίνηση αναμφίβολα, μ’αρέσει. Από την άλλη, εκτιμώ πολύ τον Νόελ. Μπορεί, εφόσον είναι υγιής, να αποτελέσει έναν εκ των καλύτερων αμυντικών ψηλών της λίγκας τα επόμενα χρόνια, αναμφίβολα. Σε μια πόλη που εκτιμά αυτό το μπάσκετ μάλιστα.. Στο Νο11 η «Φίλι» επέλεξε τον Michael Carter-Williams του Σίρακιουζ. Έναν (σχεδόν) δίμετρο πόιντ γκαρντ με διαφορετικό στυλ από τον Χολιντέη, ο οποίος στα 22 του έχει το σωματικό πακέτο και τη σκέψη να κάνει καριέρα στη λίγκα αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα αντιμετωπίσει προβλήματα με τη μετάβαση από το σύστημα του Μποέμιαν (επιμονή στην κυκλοφορία της μπάλας, ζώνη στην άμυνα) σε αυτό του ΝΒΑ σε τόσο βασικό ρόλο, όπου θα πρέπει να κοιτάξει περισσότερο την προσωπική φάση θέλοντας και μη και να κυνηγήσει γκαρντ που τρέχουν σαν Φεράρι.. Πάντως με τον Χόες, τον Γιάνγκ και τον Τέρνερ οι Σίξερς (δε καίγονται να υπογράψουν τον Μπάινουμ..) έχουν τη «μαγιά»..

-Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έσπασε όλα τα κοντέρ για Έλληνα παίκτη, επιλεγόμενος στο Νο15 από τους Μπακς. Το πακέτο του Έλληνα πλάγιου είναι εντυπωσιακό και αυτό είναι που κοιτούν οι Αμερικάνοι σε τέτοιες ηλικίες μιας και έχουν την τεχνογνωσία να φτιάξουν τον παίκτη  εφόσον κριθεί ότι έχει και μια Α ικανότητα. Το παιδί φυσικά θέλει πολύ δουλειά. Δεν είναι ακόμα έτοιμο όχι για το ΝΒΑ αλλά ούτε καλά καλά για την Α1.. Όμως με σωστή δουλειά θα είναι σίγουρα. Οι Μπακς έχουν πλάνο με βάθος 4ετίας για αυτόν, το οποίο περιλαμβάνει 2 (τουλάχιστον) σεζόν στην Ευρώπη και μετά μια διετία  στο ΝΒΑ ώστε να μπεί σε κατεύθυνση ολ σταρ, κατάσταση την οποία ονειρεύονται για αυτόν.  Τώρα πως το παιδί αυτό (το οποίο θέλει Αμερική από τώρα, ενθουσιασμός γαρ..) πάει στη Σαραγόσα και όχι στην Ελληνική λίγκα είναι άλλο καπέλο.. Μιλάμε για δική μας προίκα, ένα από τα βαριά χαρτιά μας για την επόμενη ημέρα του ελληνικού μπάσκετ.. Αφήνουμε την ανάπλαση του σε άλλους γιατί είναι καλύτεροι? Δε μπορούμε εμείς για διαφόρους λόγους ?(έλλειψη «χώρου» στις τοπ ομάδες και χρήματος στις υπόλοιπες..?) Που πάει αυτός ο κόσμος..? (που είπα και στη ταινία..)

-Φυσικά η έκπληξη της βραδιάς έγινε με τον Άντονι Μπένετ και τους Καβς στο Νο1.. Καλός παίκτης, όχι «πακέτο» για Νο1.. Αντίθετα ο Σεργέη Καράσεβ στο Νο19 ήταν καλή επιλογή για τους «Ιππότες»..

-Ανυπομονώ να δώ τον CJ McCollum δίπλα στον Λίλαρντ και τον Μάθιους στο μπακόρτ των Μπλέηζερς.. Μυρίζει smallball εδώ του χρόνου..

– O «φονιάς» Ben McLemore του Κάνσας μπορεί να ξεπεράσει τους πάντες σε αυτή τη φουρνιά του ντραφτ.. Τον ήθελα σε διαφορετική κατάσταση από τους Κίνγκς όμως.. Με τον προβληματισμό που παρουσίασαν οι ομάδες για τον Νόελ, δε θα μου έκανε εντύπωσε να έφθανε και στο Νο1..

-Ο Κάλντουελ-Πόουπ  είναι επίσης καλή περίπτωση παίκτη (αν και θέλει πολύ δουλειά με τη μπάλα στα χέρια). Η επιλογή του δείχνει την κατεύθυνση των Πίστονς να παίξουν τον Νάιτ στο «1», σωστά νομίζω. Και εδώ καλή «μαγιά»..

-Δύο «Χούζιερς» στην πρώτη τετράδα..? Τι λε ρε παιδί μου..

Υ.Γ: To Σαββατοκύριακο  θα βγάλουμε πρόταση για παίκτες (όχι παίκτη), σε παραπάνω από μια θέση. Να είστε έτοιμοι.. (που θα είστε, είμαι σίγουρος)..