So close, no matter how far..

Το Hoopfellas σχολιάζει τη μάχη των «αιωνίων» δίνοντας βάση στη διαχείριση της παρούσας συναισθηματικής κατάστασης που είναι «όλα τα λεφτά» αυτή τη στιγμή και για τους δύο, με τις ισορροπίες  -παρά το 0-2 – να παραμένουν λεπτές..


Στέψη ή “στροφή”..? So close, no matter how far..

-Ο γηπεδούχος Ολυμπιακός καλείται να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση και να ανατρέψει τα δεδομένα, ξεκινώντας από μικρές ανατροπές φάση με φάση μέσα στο παρκέ που σταδιακά θα οδηγήσουν σε αποτέλεσμα και κυρίως αλλαγή της κατάστασης και των δεδομένων. Δεν είναι εύκολο.. Σίγουρα όμως εφικτό. Παράλληλα τόσο κοντά και τόσο μακριά..

Οι ερυθρόλευκοι καλούνται να βρούν την πνευματική τους υγεία και ισορροπία, καθώς είναι φανερό ότι έχει πειραχτεί το μυαλό τους από το εξαιρετικό σε τακτικό επίπεδο παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Όταν μια ομάδα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση η λύση είναι μια. Επιστροφή στα Β Α Σ Ι Κ Α.  Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα θα πρέπει να ξεκινήσει πάλι να κάνει τα μικρά απλά πράγματα (πάντα σε συνεργασία) που δούλευε και έκανε όλη τη σεζόν, τα οποία μάλιστα προ των τελικών θεωρούνταν δεδομένα. Όταν όμως δεν έχει πνευματική ισορροπία, συναισθηματικό έλεγχο και καθαρό μυαλό, απλά τίποτα δεν είναι δεδομένο. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσει ο Ολυμπιακός λοιπόν. Πάθος υπάρχει, η συνθήκη για μια νίκη σήμερα μοιάζει καλή ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι –πολύ λεπτό σημείο αυτό- να μετατραπεί ο θυμός σε ενεργειακή ώθηση και όχι σε ..πνιγμό.

Ο Ολυμπιακός κατά τη γνώμη μου και εφόσον η κατάσταση το επιτρέπει, θα πρέπει να βγάλει τον Λο μπροστά, από το αρχικό κιόλας σχήμα (έστω και αν βρίσκεται στο 80%) αλλάζοντας το ροτέησιον του, γεγονός που θα επιφέρει μια αλλαγή/φρεσκάδα στη σκέψη και ψυχολογική προσέγγιση του αγώνα. Τα δύο σημεία κλειδιά:

1.) Ριμπάουντ. BOX OUT στα οποία η μπάλα πρέπει να «χτυπάει στο πάτωμα».. Ο Παναθηναϊκός έχει κυριαρχήσει μέσα στο ζωγραφιστό και ελέγξει την εναέρια κυκλοφορία. Το αμυντικό ριμπάουντ θα μειώσει τις κατοχές του αντιπάλου και κυρίως θα δημιουργήσει τη βάση για την τρανζίσιον επίθεση των γηπεδούχων.

2.)Σκορ από τη θέση «4». Ο Γκιστ έχει «κλειδώσει» τον Πρίντεζη σε βαθμό που μιλάμε για την επιτομή της lockdown defense.. Του έχει πραγματικά καρφώσει τα πόδια στο πάτωμα.. Μαζί με αυτό οι ερυθρόλευκοι έχουν χάσει μια από τις πιο αποτελεσματικές τους λύσεις στο μισό γήπεδο, το ποστ παιχνίδι του Συριανού φόργουορντ καθώς τα μυώδη και αθλητικά φόργουορντ των πρασίνων παίζουν εξαιρετικά στο ποστ και αυτόν και τον Περπέρογλου. Μαζί με τον Άντιτς, καλούνται να δώσουν την ώθηση στην ερυθρόλευκη επίθεση, με το περιφερειακό σουτ (που θα το βρούν να ξέρετε) να είναι must..

Το ιδανικό σήμερα για τον Ολυμπιακό θα είναι μια  «σβηστή» νίκη, χωρίς πολύ άγχος και με σχετικά καλό μπάσκετ, που θα αλλάξει τη ροή και τα δεδομένα της σειράς γιατί ξαφνικά δίνει στο 4ο ματς χαρακτήρα 5ου και αντιστρέφει την ψυχολογία, μιας και καλλιεργείται πιο έντονα η πιθανότητα επαναφοράς. Αντίθετα  μια ψυχοφθόρα νίκη στον πόντο, πιθανόν να κλονίσει την εμπιστοσύνη της ομάδας στις δυνατότητες της τη παρούσα στιγμή και την τύχη της στη σειρά. Για το ενδεχόμενο ήττας δε το συζητάμε καν.. Sweep του Παναθηναϊκού και πρωτάθλημα στο ΣΕΦ θα  είναι  «δηλητήριο» που θα βάλει σε άλλη βάση την οπτική για την ομάδα της νέας σεζόν..

-Ο φιλοξενούμενος Παναθηναϊκός έχει το πληκτρολόγιο στα χέρια του και αν διαχειριστεί σωστά το σημερινό ματς, μπορεί πατώντας το κουμπί να δεί τον αντίπαλο του να αυτοκαταστρέφεται. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι πράσινοι είναι μέχρι τώρα η καλύτερη –και «πιο»- ομάδα στη σειρά, κυριαρχώντας σε όλα τα επίπεδα.  Το σημαντικότερο είναι ότι έχει κλονίσει την αυτοπεποίθηση του αντιπάλου χαλώντας του το μυαλό και ξεσηκώνοντας «φαντάσματα» του παρελθόντος.

Η νίκη στο δεύτερο ματς για τους πράσινους, στα δικά μου μάτια, ήταν μακράν δυσκολότερο επίτευγμα από αυτήν στο πρώτο, όπου όπως είχαμε γράψει πριν το ματς, υπήρχε  το κλίμα, η κατάσταση, για διπλό. Ο Παναθηναϊκός στον αγώνα του ΟΑΚΑ διαχειρίστηκε το «άγχος» του για απώλεια του πλεονεκτήματος  που μόλις είχε κερδηθεί, βλέποντας μάλιστα τον αντίπαλο να προσπαθεί να ξεφύγει στην δεύτερη περίοδο στο σκόρ. Μεγάλη υπόθεση..

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση και πάλι ο Παναθηναϊκός «ακούμπησε» στην άμυνα του. Δε ξέρω τι γράφουν και τι συζητάνε πολλοί μπασκετικοί, αλλά προσωπικά λατρεύω να βλέπω τέτοιας έντασης άμυνα και βρίσκω σπάνια ομορφιά ακόμα και σε παιχνίδια που τελειώνουν στους 65 πόντους.. Είναι θέμα κουλτούρας βέβαια και φιλοσοφίας.

 Ο Αργύρης Πεδουλάκης δικαίωσε την, προ των τελικών, σκέψη του Hoopfellas, ότι θα βγάλει πάνω στον Σπανούλη τον Γκιστ, όχι απλά σε καταστάσεις switch αλλά σε καθαρό μαν του μαν στο μισό γήπεδο. Ειλικρινά η θέα του λυγισμένου/χαμηλωμένου γεμάτου ένταση Γκιστ στην κορυφή της άμυνας σε συνδυασμό με τη «θολή» εκείνη τη στιγμή ματιά του επιτιθέμενου στον Λάσμε ο οποίος περιμένει στο κέντρο της ρακέτας, μπορεί να τσακίσει το ηθικό κάθε penetrator  στην Ευρώπη..

Επιθετικά μπορεί να δουλέψει καλύτερα ο Παναθηναϊκός. Ακόμα και εάν αυτή η ομάδα σε τοπ-επίπεδο Ευρωλίγκας δυσκολεύεται πολύ να σκοράρει 70 και πάνω πόντους.. Η λειτουργία όμως μπορεί να βελτιωθεί. Ο κεντρικός άξονας αυτής και βασικός (μόνος κλασσικός)δημιουργός, Δημήτρης Διαμαντίδης δεν βρίσκεται στην καλύτερη του κατάσταση σε αυτό το κομμάτι, δυσκολευόμενος από τη φθορά μετά τη συνεχή επαφή με δυνατά κορμιά που επιδιώκει ο Ολυμπιακός πάνω του (με όλες τις γραμμές άμυνας). Είναι χαρακτηριστικό το πόσες λάθος κάθετες πάσες έχει κάνει ο 3D στα δύο πρώτα ματς. Η παρουσία του βέβαια σε ορισμένα plays είναι καταλυτική. Σήμερα ο Παναθηναϊκός θα τον χρειαστεί περισσότερο από κάθε τελικό..

Παίκτης-κλειδί για τους πράσινους μέχρι τώρα, ο Ράμελ Κάρι ο οποίος έχει δώσει άλλη διάσταση στο μπάκορτ του Αργύρη Πεδουλάκη. Αθόρυβος, συγκεντρωμένος, δυνατό κορμί με μεγάλη συνεισφορά στο ριμπάουντ (το 1 που του χρεώθηκε στο πρώτο ματς απλά δεν υπάρχει..) και ισχυρή θέληση να συνεισφέρει στο αμυντικό κομμάτι. Για το shot selection του δε συζητώ καν.. Δείχνει την ποιότητα του παίκτη.. Με αυτό το δυνατό κορμί/μυαλό (και ..χέρι) στη περιφερειακή γραμμή, ο εντυπωσιακός Ούκιτς του πρώτου ημιχρόνου δε χρειάστηκε να παίξει 35αρια, ενώ αποφορτίζεται σημαντικά και ο Διαμαντίδης ακόμα και όταν βρίσκεται στο παρκέ (παράλληλα με τον Κάρι). Ο Αμερικανός μαζί με τον Μπράμος ήταν οι παίκτες που έδωσαν την απαιτούμενη ώθηση στο β’ ημίχρονο παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Ούκιτς, ο οποίος για πολλοστή φορά έδειξε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχολογία στο performance του. Απογειώθηκε μετά τα εύστοχα μακρινά σουτ και πρωτοστάτησε στο εκτελεστικό κομμάτι. Είναι πολύ εύθραυστος ψυχολογικά βέβαια για αυτό και τα τεράστια ups & downs. Στα συν του ότι κάνει πλέον λίγα λάθη γιατί δεν είναι δημιουργός αλλά ball -mover και «φτιάχνει» κυρίως με split out όπως και ο Κάρι.  Η συνεισφορά του πάντως υπήρξε αναμφίβολα σημαντική και η παρουσία του νέου Αμερικανού γκαρντ τον έχει βοηθήσει.

Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη δεν βιώνει μια εύκολη κατάσταση προσεγγίζοντας το τρίτο ματς. Γνωρίζει ότι αν παρουσιάσει «χαλαρότητα» τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν και ο «ισοπεδωτικός» (μέχρι τώρα) Παναθηναϊκός, να βρεθεί να παίζει πρόωρα «5ο ματς» στον τέταρτο τελικό.. Οι πράσινοι θέλουν να πάνε σήμερα στο ΣΕΦ με την «τσίτα» του 2-2 και όχι του 0-2 στο οποίο βρίσκεται η σειρά. Δεν είναι βέβαια καθόλου εύκολο αυτό. Με την πραγματικότητα να λέει 0-2, το μυαλό είναι εύκολο να «φύγει».. Θέλει μεγάλη πνευματική πειθαρχία. Αγωνιστικά oι πράσινοι πρέπει να στραφούν στις σταθερές τους, δηλ.

1.) να είναι «εκεί» στην άμυνα. Πάντα μπροστά, ακολουθώντας μέχρι τέλους κάθε προσπάθεια.

2.)να βάλουν την ενέργεια τους στο ριμπάουντ, προστατεύοντας τη μέχρι τώρα υπεροχή τους στους αιθέρες.

Κάνοντας αυτά τα δύο πράγματα σωστά, ο Παναθηναϊκός θα είναι τουλάχιστον «μέσα» στο παιχνίδι. Γνώμη μου όμως είναι ότι, βάσει συνθηκών, ο δρόμος για τον παράδεισο θα είναι το τρίποντο, με το οποίο θα βάλει πίεση στον αντίπαλο. Έχει αποδειχτεί πολλάκις σε τέτοιες περιπτώσεις. Mια σχετικά καλή shooting-night των πρασίνων μπορεί να “βάλει τον Ολυμπιακό στα νεύρα”, κατάσταση που αυτόματα σημαίνει (ειδικά σήμερα) «πνιγμός»..

Ελάτε στην παρέα μας στο facebook..

https://www.facebook.com/pages/Hoopfellasgr/559656750730274

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ