ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ..



Το δίδυμο που στοχεύει να υπογράψει η Μοντεπάσκι από τη Lega A.. Τον Νεμάνια Μπιέλιτσα θέλει ο Πασκουάλ στη Βαρκελώνη.. Σε εξέλιξη τα εθνικά πρωταθλήματα στην Ευρώπη..  Το Hoopfellas βολτάρει στην Ευρώπη και όχι μόνο..!


ΙΤΑΛΙΑ 



-Ακολουθώντας τη γνωστή της καθόλα επιτυχημένη συνταγή, η Μοντεπάσκι στοχεύει στην ενίσχυση της ομάδας από το εγχώριο πρωτάθλημα. Τακτική που εμείς επικροτούμε χρόνια άλλωστε και έχει δώσει στους μόνιμους πρωταθλητές Ιταλίας σπουδαίες λύσεις με χαμηλό ρίσκο και λίγα σχετικά χρήματα. Τα τελευταία μας νέα από την καστρούπολη αναφέρουν ότι η ομάδα του Λούκα Μπάνκι  έχει κυκλώσει εν όψει καλοκαιριού τα ονόματα των Τράβις Ντίνερ και Μπράιαν Ντάνστον, οι οποίοι έκαναν εκπληκτική σεζόν φέτος στη Lega A.  Στη Σιένα γνωρίζουν ότι θα είναι δύσκολο να κρατήσουν τον Μπόμπι Μπράουν την επόμενη σεζόν ενώ παράλληλα θέλουν να χτίσουν τη νέα ομάδα τους πάνω στον Ντάνιελ Χάκετ.  Ο Ντίνερ (31, 1.84μ.) μοιάζει ιδανικό συμπλήρωμα, ειδικά από τη στιγμή που είναι κάτοχος ιταλικού διαβατηρίου. Μπορεί να υστερεί στο αθλητικό κομμάτι αλλά μιλάμε για έναν αθλητή με εντυπωσιακή εκτελεστική ικανότητα, φοβερό court vision και ένα Στιβ Νας-style που ξεσηκώνει τα πλήθη στον Ιταλικό νότο. Τελείωσε τη σεζόν με 16.4π (38.2% 3π./85.6% προσωπικές/49.1% 2π.) -7.1 τελικές, με δύο εξαιρετικά performance απέναντι στην ομάδα της Τοσκάνης (12π-12 τελικές στον 1ο γύρο, 33π.-6 τελικές στον 2ο). Στη Σάσσαρι θέλουν πολύ να τον κρατήσουν αλλά αυτό θα γίνει μόνο σε περίπτωση που μιλήσει το συναίσθημα γιατί η Μοντεπάσκι είναι άλλο μέγεθος και η Ευρωλίγκα πρόκληση..

Ο Ντάνστον (27, 2.04μ.) από την άλλη είναι ο τύπος του ωμού παίκτη ρακέτας που λείπει από τη Μοντεπάσκι. Φέτος έκανε τη δική του break out season με τη Βαρέζε στο γρήγορο τέμπο του Βιτούτσι, όπου ο Αμερικανός συνυπήρχε στο παρκέ ουσιαστικά με 4 περιφερειακούς. Χτιστό κορμί (πολύ δυνατό upper body), χέρια τανάλιες και εξαιρετικό timing στα μπλοκς, «γράφει» 14.2π. (62.5% 2π./ 73.6% προσωπικές) 7.5 ριμπ. και 2.1 τάπες.. Η ταχύτητα ανάπτυξης της Βαρέζε μπορεί να αποτελέσει διαβατήριο για τον Ντάνστον στο up tempo style του Μπάνκι, που θα βελτιώσει σημαντικά τη δυναμική της ομάδας του στο κομμάτι του ριμπάουντ που είναι και το αδύναμο σημείο της. Έχω πεί ότι ο ιδανικός παίκτης για τη Σιένα θα ήταν ο Τζόη Ντόρσεη αλλά ο πρώην σέντερ του Ολυμπιακού πιθανόν θα έχει οικονομικά καλύτερες προσφορές, σε αντίθεση με τον πιο προσιτό Ντάνστον..

ΜΠΙΕΛΙΤΣΑ..



Στη Βιτόρια ο Κερεχέτα έχει υποτροπιάσει άσχημα και από το περιβάλλον του βγαίνει ότι θέλει να «στείλει» πολύ κόσμο εν’όψει της νέας σεζόν. Μέσα στα ονόματα που ακούστηκαν είναι και του Νεμάνια Μπιέλιτσα (25, 2.08μ.) του οποίου οι συνολικές αποδοχές  για τα επόμενα δύο χρόνια συμβολαίου του κυμαίνονται κοντά στα 2εκ. ευρώ.. Η Μπαρτσελόνα ενδιαφέρεται για τον παίκτη  από πέρυσι  θέλοντας να βελτιώσει την ποιότητα και να αυξήσει τις επιλογές (και το αθλητικό της επίπεδο) στη φροντκόρτ αντικαθιστώντας τον Ουάλας. Αφήστε με να έχω  κάποιες δεύτερες σκέψεις πάνω στο όλο «νταλαβέρι».. Ο Μπιέλιτσα έπαιξε καλό μπάσκετ φέτος (9.8π.-5.7 ριμπ. στην ACB, 50% 2π.-40% 3π.) και είναι φανερό ότι εάν βελτιώσει τη σκέψη του μπορεί να αναρριχηθεί σαν top level forward στην Ευρώπη. Ο Κερεχέτα βέβαια είναι περίπτωση Μινούτσι. Δύσκολα θα αφήσει ένα τέτοιο περιουσιακό στοιχείο έτσι εφόσον μυρίζεται ενδιαφέρον μάλιστα από έναν εκ των βασικών του αντιπάλων.  Θα δείξει..

VTB..



H σειρά μεταξύ της ΚΙΜΚΙ και της ΤΣΣΚΑ κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του ευρωπαϊκού μπασκετικού κοινού, με την ομάδα του Μεσίνα να παίρνει την πρόκριση με ένα πολύ πειστικό δεύτερο ημίχρονο στο 5ο ματς στην έδρα του αντιπάλου. Χωρίς τον Τεόντοσιτς και με τις μνήμες του νικητήριου καλαθιού του Πλάνινιτς στο 4ο ματς νωπές, ο Ιταλός κόουτς έβαλε τον Τζάκσον στο «1» και τρία φόργουορντς, Μίτσοβ (σε ρόλο off guard)-Κριάπα-Βορόντσεβιτς δίπλα του μεταθέτοντας το βάρος της δημιουργίας στους Κριάπα και Μίτσοβ. Η άμυνα της «αρκούδας» στραγγάλισε την Κίμκι, η οποία ήταν πολύ άστοχη από την περιφέρεια. Μετά τον 5ο ημιτελικό ο πρόεδρος των ηττημένων ουσιαστικά επιβεβαίωσε την προηγούμενη ανάρτηση μας μιλώντας ανοιχτά για μαζικές αποχωρήσεις παιχτών από τον σύλλογο και πιο συγκεκριμένα του Πλάνινιτς (για Τουρκία) και Ντέηβις  (δυνατό ενδιαφέρον από Μακάμπι) αλλά εσείς διαβάζοντας τα rumors του Hoopfellas τα ξέρετε ήδη.. Στον τελικό περιμένει την ΤΣΣΚΑ η Λοκομοτίβ του Νικ Καλάθη, η οποία φημολογείται ότι σχεδιάζει να ρίξει πολύ χρήμα στην αγορά το καλοκαίρι. Προς το παρών όμως θα επικεντρωθώ στη μονομαχία Μεσίνα-Πασούτιν την οποία περιμένω με ενδιαφέρον..

Α1..



Πάμε και στα δικά μας.. Τα play-offs εξελίσσονται με τους δύο «αιωνίους» να έχουν κάνει το 2-0 στο «σιγανό» χωρίς ιδιαίτερο ανταγωνισμό. Ο Ολυμπιακός που δυσκολεύτηκε στον πρώτο γύρο από την πολύ καλή Πάτρα του Νίκου Βετούλα, δείχνει να αφήνει πίσω το φάιναλ φορ του Λονδίνου και να ετοιμάζεται για τους τελικούς. Στο ΟΑΚΑ οι οπαδοί των πρασίνων έστειλαν μήνυμα χειροκροτώντας τους Γιάνκοβιτς-Παππά οι οποίοι θα αποτελέσουν καυτά ονόματα για το καλοκαίρι που μόλις μπήκε. Η εκτίμηση μου (όχι πληροφορία, απλά εκτίμηση) είναι ότι εάν ο Βλαδίμηρος έπρεπε να επιλέξει σήμερα για το μέλλον του θα ανηφόριζε στο ΟΑΚΑ.. Αντίθετα για τον Παππά, με τα τωρινά δεδομένα θα έβλεπα εξωτερικό.. Πάντως το παράδειγμα του Ολυμπιακού με το παιδομάζωμα αυτής της πολύ καλής γενιάς των 90αρηδων και τα αποτελέσματα της κίνησης αυτής έχουν δημιουργήσει κλίμα στις τάξεις των πρασίνων για δημιουργία ενός νεανικού κορμού ποιοτικών Ελλήνων παικτών στο δρόμο για τη δημιουργία της επόμενης μεγάλης ομάδας. Πάντως πέρα από όλα αυτά, οι τελικοί αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον. Ο Παναθηναϊκός έχει βρεί στον Κάρι τον έξτρα περιφερειακό που έψαχνε από την αρχή της σεζόν ενώ ο Ολυμπιακός κάνει συντήρηση εξαργυρώνοντας  το μεγάλο βάθος του ρόστερ του. Βλέποντας τις δύο ομάδες πάντως τη προκειμένη στιγμή εκτιμώ ότι ίσως πραγματικά είναι η πρώτη χρονιά που η έδρα μπορεί να σπάσει εκατέρωθεν. Και οι δύο βρίσκονται πολύ κοντά..

Υ.Γ: Το να φύγει ο Βαγγέλης Αγγέλου από τον Άρη θα είναι μεγάλο πισωγύρισμα για την ομάδα της Θεσσαλονίκης.. Είναι πολλές οι παράμετροι βέβαια  της επιλογής του και το κακό για τον Άρη είναι ότι δεν είναι τα πάντα στο χέρι του..

ΝΒΑ


Βγήκε προς τα έξω (σε φιλολογική κουβέντα..) ότι οι Σέλτικς ενδιαφέρονται για το «υβρίδιο-Ρόντο», Ντένις Σρόιντερ της Μπραουνσβάιγκ, ώστε να τον επιλέξουν στο Νο16 του ντραφτ.. Ο  19χρονος πόιντ που έπαιξε στις αρχές της σεζόν στη Β’ κατηγορία (σαν τη δική μας Β’ Εθνική) της Γερμανίας με τη μικρή ομάδα του Μραουνσβάιγκ, ανέβηκε γρήγορα στους «Φάντομς» της Μπουντεσλίγκα και έκλεψε την παράσταση «γράφοντας» 11.9π  (40% 3π.) και 3.3 τελικές υπό τον κόουτς Φλεβαράκη. Πρόκειται για πολύ καλή περίπτωση παίκτη που όντως μοιάζει (στη δική του κλίμακα) σωματοδομικά με τον σούπερ σταρ των Σέλτικς καθώς έχει τεράστια άκρα, πάει παντού με τη μπάλα και αμύνεται πολύ καλά πάνω σε αυτή. Το τι θα επιλέξουν οι «Κέλτες» βέβαια είναι άλλη υπόθεση, όμως υπάρχει μέλλον εδώ με την κατάλληλη πάντα καθοδήγηση..

Στα play-offs από την άλλη, οι Σπέρς πήραν το τρίτο παιχνίδι-κλειδί και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος. Περίμενα περισσότερα από το Μέμφις. Όχι ότι έπαιξαν άσχημα αλλά δεν είχαν τα μεγάλα σουτ για να πάρουν το 1 από τα 3 πρώτα ματς που θα άλλαζε το στάτους της σειράς. Στην Ανατολή πέφτει «ματσούκι».. Έτσι ακριβώς.. Οι Πέησερς δείχνουν πόσο καλή ομάδα είναι αλλά τους λείπει το σπουδαίο γκαρντ για το βήμα παραπάνω. Έχουν «βγάλει» πολλές αδυναμίες των Χιτ «δέρνοντας» τους και φορτώνοντας μπάλες στο δίδυμο Χίμπερτ-Ουέστ αλλά ο Λεμπρόν είναι καταλυτικός παρά το γεγονός ότι το supporting cast του έχει κινηθεί σε χαλαρά επίπεδα. Το Μαϊάμι έχει αυτή τη στιγμή το πλεονέκτημα εφόσον πήρε το κομβικό 5ο ματς και πάει χωρίς τον Κρις Άντερσεν (ο οποίος αποπειράθηκε να ρίξει κάποια σωφρονιστικά μπατσάκια στον Psycho-T..) στην Ιντιάνα για το 6ο ματς. Eνδεχόμενη κόντρα Χιτ-Σπερς στους τελικούς θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον πάντως από την άποψη του πώς θα χειριστεί ο Πόποβιτς τη δύναμη και το athleticism των πρωταθλητών..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ