EUROLEAGUE FINAL FOUR 2013, LONDON: Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ..


«Έρχεται μια μέρα, όπου η μεγαλειότητα μας, ο εαυτός μας, είναι ανάγκη να περάσει στην αίθουσα του θρόνου  με τους αυλικούς του, το νου και τη καρδιά, για να αποφασίσει πάνω στον καταστατικό χάρτη της  ζωής του, δηλ. να ασχοληθεί με το μέλλον του..»  Ολυμπιακός, ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα  στο τέλος του δρόμου..

Αυτό για το οποίο μιλούσαμε όλη τη χρονιά είναι πλέον μπροστά μας. Το φάιναλ-4 του Λονδίνου έφτασε με τον Ολυμπιακό  να είναι η μια από τις τέσσερις ομάδες που έμειναν όρθιες και θα πολεμήσουν στο «νησί» για τον τίτλο.. Πάμε γρήγορα να δούμε τα ζευγάρια και να δώσουμε τις δικές μας εκτιμήσεις..

ΤΣΣΚΑ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ


Το ζευγάρι του περυσινού τελικού, του οποίου και μόνο η θύμηση ανάβει φωτιές  στον αυριανό πρώτο ημιτελικό. Οι Ρώσοι έζησαν μια πολύ δύσκολη στιγμή πέρυσι, παίζοντας το ρόλο του δράκου στο παραμύθι των ερυθρολεύκων και είναι σίγουρο ότι περιμένουν πως και πως το τζάμπολ των 7:00.. Βέβαια ο Μεσίνα δεν είναι ο οποιοσδήποτε.. Ξέρει  ότι πρέπει να προστατέψει τους παίκτες του από την παγίδα της εκδίκησης που μπορεί να απολέσει την αυτοκυριαρχία σου εύκολα.

-Πάμε λοιπόν στον Ολυμπιακό.. Θα είμαι ευθύς.. Στα δικά μου μάτια η ΤΣΣΚΑ θέλει «ιδέες» για να νικηθεί. Ιδέες  και (ως έναν βαθμό) ρίσκο. Ο Ολυμπιακός πρέπει να μπεί αύριο στην Ο2 Αρίνα για να κάνει ΘΟΡΥΒΟ. Θ Ο Ρ Υ Β Ο … Ποτισμένος από το ΝΟ FEAR attitude του UNDERDOG και ωθούμενος από την αύρα που βγάζει ο χαρακτήρας της ομάδας. Μη σας παραμυθιάζει κανένας. Η ελληνική ομάδα είναι αουτσάιντερ απέναντι στους Ρώσους ασυζητητί, ότι και να δηλώνουν παίκτες-προπονητές κτλ. των δύο ομάδων.  

Αύριο λοιπόν ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να μπεί και να παίξει συμβατικό μπάσκετ. Θεωρώ ότι μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες του ή τουλάχιστον δίνει το τιμόνι στον αντίπαλο. Δεν ξέρω αν ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι έτοιμος να ρισκάρει. Δε το συνηθίζει άλλωστε. Θέλω όμως να πιστεύω ότι θα έχει ετοιμάσει «κάτι», κάποια adjustments που μπορούν να βάλουν τον αντίπαλο σε σκέψη, γιατί  αλλιώς ο αντίπαλος θα διαβάσει-αποκωδικοποιήσει και εν τέλει στραγγαλίσει την ελληνική ομάδα.. Για αυτό και ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι πάση θυσία ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ σε ότι κάνει από την πρώτη στιγμή στο παρκέ. Μόνο έτσι μπορεί να μετατρέψει τα σημεία που αδυνατεί σε πλεονεκτήματα..

-Τίθονται πολλά ερωτήματα για το πώς οι ερυθρόλευκοι θα αντιμετωπίσουν τις oversized lineups που λανσάρει ο Μεσίνα, όμως εγώ θα πω ότι ο Ολυμπιακός –επιλέγοντας σωστά που και πότε θα ακολουθήσει- μπορεί να γυρίσει υπέρ του αυτή την κατάσταση. Για παράδειγμα δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος να πάει ο Πρίντεζης (ο οποίος μπορεί) στο «3» για να ακολουθήσει η ελληνική ομάδα το αντίστοιχο σχήμα του Μεσίνα με τον Κριάπα στην περιφέρεια. Δεν  έχει μάθει να παίζει ο Ολυμπιακός έτσι (σε αντίθεση με τους Ρώσους) και δε θα είναι λειτουργικός. Αντίθετα θα μπορούσε να ματσάρει τον Κρίστιτς στο «4» με τον Χάινς δίπλα στον Πάουελ, με τους δύο Αμερικανούς να αλλάζουν θέσεις στην επίθεση. Η απουσία του Μάντζαρη είναι μεγάλη (ειδικά στην ποστ άμυνα) και ο Μπαρτζώκας θα πρέπει να επιλέξει ποιος από το βασικό μπακόρτ του θα «φάει» συνεχές ποστάρισμα αρχικά. Ίσως να αλλάξει τον αρχικό παρτενέρ του Σπανούλη λοιπόν. Γιατί ο Λο παραείναι σημαντικός σε αυτό το ματς για να φορτωθεί με γρήγορα φάουλ..

Φυσικά ανάλογά ερωτήματα έχουν και οι Ρώσοι με τον Μεσίνα να ετοιμάζει μάλλον ψηλό παίκτη πάνω στον Σπανούλη (Μίτσοβ) ενώ ο Ιταλός σκέφτεται εάν το δάσος χεριών που θα παρατάξει (Κάουν-Έρτσεγκ-Κριάπα) θα «κόψει» το παιχνίδι του Πρίντεζη τριγύρω από το ζωγραφιστό. Η γνώμη μου είναι ότι η «αρκούδα» ματσάρει καλύτερα με τον αντίπαλο της με μια πιο ορθολογική πεντάδα (με Κριάπα στον Πρίντεζη, αν και τοποθετώντας τον στο «3» ο Μεσίνα γνωρίζει ότι θα έχει λιγότερη φθορά).

-Κομβικό σημείο για την εξέλιξη της αναμέτρησης  θα είναι η άμυνα του Ολυμπιακού στο βαρύ σασί της επίθεσης του Μεσίνα, την post offense της ΤΣΣΚΑ.  Γενικά οι ερυθρόλευκοι απέδωσαν σε υψηλά στάνταρντς  στο αμυντικό κομμάτι τον τελευταίο καιρό και είναι σε καλό φεγγάρι, όμως στο συγκεκριμένο κομμάτι (ποστ) θα έχουν να αντιμετωπίσουν την ελίτ της Ευρώπης. Η ΤΣΣΚΑ «παράγει» από το ποστ δημιουργώντας και εκτελώντας  με συγκεκριμένη διάταξη κάθε φορά. Ποστάρει με πολλούς παίκτες, σε όλες τις θέσεις της πεντάδας εκμεταλλευόμενη το μέγεθος της σαν ομάδα. Ο Κρίστιτς, οι Μίτσοβ-Ουίμς, και μετέπειτα ο Κάουν με τον Κριάπα  είναι οι παίκτες που διακρίνονται περισσότερο εδώ.

Επειδή λοιπόν η ποστ άμυνα χωρίζεται σε δύο κομμάτια/περιόδους, αυτήν που αμύνεσαι για να μη μπεί η μπάλα στο ποστ , στην οποία οι ερυθρόλευκοι είναι αρκετά αποτελεσματικοί φέτος,  και αυτήν κατά την οποία η μπάλα βρίσκεται στο ποστ , όπου η ομάδα έχει σημαντικό πρόβλημα. Ειδικά αύριο, θα αντιμετωπίσει «ωμούς» παίκτες του ποστ, όπως ο Κρίστιτς και ο Κάουν οι οποίοι «γράφουν» μαζί 25-30 με 80% δίποντα σε μια απλά ΟΚ βραδιά..

-Ο Μεσίνα έχει χτίσει φέτος μια επίθεση στη Μόσχα, low pace, η οποία εμπεριέχει πολλά σκρινς στο μισό γήπεδο και έχει ως βάση της δομής της τους πολλούς δημιουργούς ταυτόχρονα μέσα σε αυτήν. Η ΤΣΣΚΑ σκοράρει το συντριπτικό ποσοστό των πόντων της από τα 4.5 μέτρα και μέσα, διαθέτοντας ένα πολύ αξιόλογο midrange παιχνίδι (Ουίμς, Κρίστιτς, Κριάπα), ενώ δημιουργεί καταστάσεις από όλα τα σημεία της επίθεσης. Η ομάδα αναπτύσσεται καλύτερα με τον Παπαλουκά, πιο ορθολογικά.

Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να εστιάσει στο να χαλάσει τις γωνίες πάσας  (passing lanes) των Ρώσων. Πολύ βασικό. Θα καθυστερήσει την επίθεση τους, θα χαλάσει το μυαλό και κυρίως το timing της μόνης ομάδας η οποία βγάζει τόσα πολλά αυτοματοποιημένα plays κάθε βράδυ στο παρκέ. Έχει βάθος ο Ολυμπιακός ώστε να κρατήσει ψηλά το επίπεδο της αθλητικής του ικανότητας καθόλη τη διάρκεια ώστε να επιτύχει εδώ. Μη ξεχνάμε ότι η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα υπερέχει του αντιπάλου σε βάθος στη γραμμή των γκαρντς (όπως οι Ρώσοι από το «3» και πάνω) και θα πρέπει να στοχεύσει στο να πιέσει τον Τεόντοσιτς, ο οποίος κατά τη γνώμη μου συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να είναι ο παίκτης κλειδί της αναμέτρησης, θετικά ή αρνητικά.

Έτσι νομίζω μπορεί να επιβάλλει έναν πιο γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης στην επίθεση τον οποίο χρειάζεται, μιας και –πιστέψτε με- σε σετ επίθεση δεν είναι εύκολο να σκοράρεις απέναντι στην ΤΣΣΚΑ. Αντίθετα στο τρανζίσιον, με διεμβολιστές-γκαρντς  όπως οι Σπανούλης-Λο και finisher όπως ο Πρίντεζης η ελληνική ομάδα μπορεί να χτυπήσει, αρκεί να μη φοβηθεί και καταλάβει ότι πρέπει να πάει straight to the hoop αργά.  Βαρόμετρο τα ποσοστά στα σουτ τριών πόντων. Προαπαιτούμενο θα έλεγα. Δύσκολα θα μπορέσει να κρατηθεί μέσα ο Ολυμπιακός χωρίς καλό εξωτερικό σουτ ενώ η φετινή σεζόν έχει δείξει ότι πολλές ομάδες με όπλο αυτό διέλυσαν τον συνεκτικό ιστό της ΤΣΣΚΑ.

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ: 65-35 για την ΤΣΣΚΑ. Εκτιμώ αφάνταστα τον Μεσίνα, παρότι η φετινή ομάδα του έχει δείξει τρωτά σημεία. Ο Ολυμπιακός γνωρίζει άριστα ότι η ιστορία τέτοιων διοργανώσεων έχει χτιστεί μέσα από outsiders για αυτό και εάν μπεί με επιθετικό χαρακτήρα, σε κάθε του κίνηση, μπορεί να αλλάξει το όλο concept. Μέχρι τότε  η ΤΣΣΚΑ είναι το φαβορί.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ


Ματσάρα και ο δεύτερος ημιτελικός με τις δύο ομάδες να μας έχουν προϊδεάσει για το τι επρόκειτο να επακολουθήσει, με τις μέχρι τώρα κόντρες τους μέσα στη σεζόν. Η Ρεάλ εντυπωσίασε με την ευκολία που έβγαλε από το δρόμο της την Μακάμπι ενώ η Μπαρτσελόνα  επιβίωσε σε μια εκπληκτική σειρά με τον Παναθηναϊκό.

-Οι Καταλανοί έχουν σημαντικά προβλήματα και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πως ο Πασκουάλ θα χειριστεί την παρούσα κατάσταση. Ο Τζαγουάη πιθανόν  να μη μπορέσει να αγωνιστεί στον αυριανό ημιτελικό (μεγάλη απώλεια) ενώ η απουσία του Μάικλ αλλάζει όλο το ρου της αναμέτρησης, μιας και δίνει την ευκαιρία στην Ρεάλ να μειώσει τα λεπτά του Σουάρεθ και να παίξει με τρείς από τους τους πολύ καλούς της περιφερειακούς ταυτόχρονα στην πεντάδα. Η Μπαρτσελόνα γνωρίζει ότι αύριο θα πρέπει να μείνει όρθια στην Ο2 του Λονδίνου απέναντι και στα δικά της προβλήματα.

-Ο Πασκουάλ έχω την αίσθηση ότι θα βγάλει κάποια στιγμή από το playbook του άμυνα ζώνης, την οποία -σε διάφορες παραλλαγές- είχε χρησιμοποιήσει πολύ επιτυχημένα στους περυσινούς τελικούς της ACB απέναντι στην ομάδα του Λάσο. Ειδικά σε περίπτωση απουσίας του Τζαγουάη  (υπάρχει η ελπίδα ότι θα μπορέσει να «δώσει» κάποια λεπτά) ο Τόμιτς πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο, καθώς ο Λάσο θα τον στοχεύσει από την αρχή περνώντας τη μπάλα στον Μπέγκιτς. Νομίζω ότι οι Καταλανοί θα πάνε σε άμυνα χώρου (1-3-1 είχα δεί πέρυσι) και θεωρώ ότι ο Λάσο είναι προετοιμασμένος για αυτό. Η διαφορά πλέον –σε σχέση με τη σειρά με τον Παναθηναϊκό- είναι ότι η Ρεάλ έχει γκαρντς με πολύ καλά πόδια (Γιούλ-Ρούντι-Πότσιους) και αξιόπιστο τρίποντο. Διόλου απίθανο να «τζογάρει» ο Πασκουάλ με τον Γιούλ..

-Η Ρεάλ θα προσπαθήσει να αυξήσει τον αριθμό των κατοχών. Γνωρίζει ότι στο μισό γήπεδο (ειδικά όταν λείπει ο Ροντρίγκεθ) η επίθεση της κολλάει σε αντίθεση με το τρανζίσιον όπου δημιουργούνται συνεχώς καταστάσεις μιας και είναι τέτοια η δομή/σύνθεση της ομάδας που το επιτρέπει. Τον τελευταίο καιρό η Ρεάλ έχει βελτιώσει πολύ την επίδοση της στο αμυντικό κομμάτι, είναι πιο φρέσκια από τον αντίπαλο και συνολικά η συγκυρία δεν είναι καθόλου αρνητική.

-Συζητούσα με ένα φίλο από Ισπανία εχθές (από Βαρκελώνη) και του εξέφρασα την πεποίθηση μου ότι  ο Τζέησι Κάρολ μπορεί να εξελιχτεί σε παίκτη-κλειδί της αναμέτρησης. Μόνο στη σκέψη χαλάστηκε, γιατί «το θεωρώ και εγώ πιθανό» όπως μου απάντησε. Ο Κάρολ είναι ο παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά βάζοντας το εκπληκτικό του shooting ability σε λειτουργία. Είναι παίκτης που ρισκάρει πολύ, δε φοβάται τίποτα και είναι προετοιμασμένος για να πάρει πολλά και  κατά κύματα σουτ.  Εάν οι Καταλανοί τον περιορίσουν επιβάλλοντας χαμηλό τέμπο στο παιχνίδι ταυτόχρονα θα έχουν αυτοί το πάνω χέρι.

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ: 50-50. Η Ρεάλ είναι πιο φρέσκια αλλά ειλικρινά με το μαχαίρι στο λαιμό και εάν υποχρεωτικά έπρεπε να διαλέξω μια από τις δύο θα πήγαινα με την κλάση του Ναβάρο, του Σάρας και την αγωνιστική συνοχή των Καταλανών. Όλα παίζουν..

Y.Γ: Mεγάλη διάκριση ο τίτλος του MVP για τον Βασίλη Σπανούλη.. Συγχαρητήρια..  Αρκεί να τον φέρει μαζί του και αύριο..

Υ.Γ2: Το τελευταίο φάιναλ-φορ του Θοδωρή Παπαλουκά δίνει ακόμα πιο έντονο χρώμα στη διοργάνωση..

Υ.Γ3: Για Ράμελ Κάρι θα γράψουμε αναλυτικό scouting report μετά το Λονδίνο. Έχουμε αρκετά να πούμε..