Τι πιστεύει η Ευρώπη για ΤΗ σειρά..?

Το Hoopfellas μίλησε με αρκετούς ανθρώπους του αθλήματος από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι και σήμερα, σε όλη την Ευρώπη, παίρνοντας μια γεύση από το κλίμα που επικρατεί και την αίσθηση που έχει αφήσει Η κορυφαία σειρά των play-offs όσον αφορά την εξέλιξη της..

Ήταν ένα off the record gallop, απλά για να αφουγκραστούμε τον απόηχο της σειράς στο εξωτερικό και κυρίως το πώς βλέπουν το μέλλον αυτής περίπου 70 επαγγελματίες του αθλήματος εκτός Ελλάδος (μάνατζερ, προπονητές, παίκτες, αναλυτές κλπ.) και κατά μήκος όλης της Ευρώπης. Από το..Ισραήλ και τα Βαλκάνια, μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο δεδομένου ότι τα play-offs όπως είναι φυσικό έχουν καθηλώσει όλους τους μπασκετικούς.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι  τελικό αποτέλεσμα και ο νικητής της σειράς έχει προβληματίσει πολύ κόσμο, με τη σειρά πλέον να έρχεται στην Αθήνα. Από τα 72 άτομα  με τα οποία ήρθαμε σε επικοινωνία  τα 32 ψήφισαν Παναθηναϊκό, τα 36 Μπαρτσελόνα και τα 4, πραγματικά, δε μπορούσαν να καταλήξουν πουθενά.. Είναι πάντως ισχυρή ακόμα η τάση ότι οι Καταλανοί θα πάρουν ένα από τα δύο παιχνίδια του ΟΑΚΑ ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι οι πράσινοι θα περάσουν στο 5ο παιχνίδι δηλ. ακόμα και η σειρά γυρίσει στο Παλάου Μπλαουγκράνα.  Ενδεικτικά θα σας πω ότι η Τουρκία έβγαλε Μπαρτσελόνα,  η Ιταλία και η Σερβία είναι στο 50-50 (αν και πάνω από τα μισά άτομα από τις δύο αυτές χώρες μου επισήμαναν ότι θα ήθελαν να περάσει ο Παναθηναϊκός..), κορυφαίος αναλυτής του Ισραήλ ψήφισε Μπαρτσελόνα σε αντίθεση με τα φιλαράκια μας από το γαλλικό catch&shoot που ήταν κάθετα για «1-3» υπέρ της Ελληνικής ομάδας, όπως και η πλειοψηφία της Βόρειας Ευρώπης. Ο Μάρκους Άρνολντ (φόργουορντ της Αλιάγα Πετκίμ) μίλησε για δύο πολύ ποιοτικές ομάδες και πήρε από ένστικτο και μόνο Μπαρτσελόνα, ο Αργεντινός στατιστικός αναλυτής Ρομπέρτο Αζαρ  έδωσε 1η επιλογή τις δύο νίκες των πρασίνων στο ΟΑΚΑ και εάν αυτό δε συμβεί ποντάρει σε νίκη της Μπαρτσα στα 30 τελευταία δεύτερα της παράτασης του 5ου ματς, ζητώντας να του στείλω έπαθλο ενός εκατομμυρίου δολαρίων εάν αυτό συμβεί (..ο Αργεντινός στον Έλληνα τώρα, για λεφτά.. Τι βρεγμένος, τι μούσκεμα δηλαδή..) ενώ ο το πρώην bad boy της Λιμόζ (στο παρκέ..) και θρυλικός πρωταθλητής Ευρώπης και Ελλάδος (με την ΑΕΚ) Τζιμ Μπιλμπά  έδωσε και προγνωστικό για τον ΟΠΑΠ ψηφίζοντας νίκη της Μπαρτσελόνα στο τρίτο ματς με 5 πόντους, νίκη του Παναθηναϊκού την Πέμπτη και 5ο ματς στο οποίο συμπλήρωσε ότι μπορεί να γίνει οτιδήποτε..

Ο Παναθηναϊκός κατεβαίνει σήμερα στο ΟΑΚΑ για πόλεμο στο ματς της χρονιάς. Ο Γκιστ είναι ακόμα αμφίβολος, όμως αυτή τη στιγμή οι πιθανότητες είναι υπέρ του κάτι που είναι σημαντικό καθώς αποτελεί σπουδαίο εργαλείο στην αμυντική τακτική και το ροτέησιον του Πεδουλάκη με την πολυχρηστικότητα του ενώ παράλληλα έχει παίξει εξαιρετικά τον Λόρμπεκ. Είπαμε, χρειάζεται αποφασιστικότητα, υπομονή, πειθαρχία και προσήλωση στο πλάνο. Ο κόσμος είναι εκεί για να βοηθήσει, όχι για να αγχώσει, αν και αυτό είναι αλήθεια ότι δεν προγραμματίζεται και μπορεί να συμβεί .

Η αλήθεια είναι ότι η εικόνα των δύο πρώτων αγώνων  δίνει το πάνω χέρι στον Παναθηναϊκό για τη συνέχεια. Μια ομάδα πιο σκληρή, αθλητική, διψασμένη σε καλύτερη ψυχολογική κατάσταση. Αυτό βέβαια μπορεί και να αλλάξει, είναι πολύ λεπτή η γραμμή ισορροπίας των πραγμάτων. Πέρυσι η Μπαρτσελόνα βίωσε μια παρόμοια κατάσταση μετά τους δύο πρώτους τελικούς της ACB απέναντι στην πολύ πιο φρέσκια, αθλητική και διψασμένη Ρεάλ, ταξιδεύοντας στη Μαδρίτη με το πολύ επιεικές για αυτήν 1-1. Έχασε με κάτω τα χέρια το 3ο ματς (85-59..) αλλά βρήκε με κάποιον τρόπο το κουράγιο μπροστά σε 14.000 κόσμο (που περίμεναν την απονομή..)  να πάρει το ματς και να κατακτήσει το τρόπαιο στις λεπτομέρειες στη Βαρκελώνη. Αυτός ο “τρόπος” και στα δύο παιχνίδια της ανατροπής, λεγόταν Πιτ Μάικλ..

Για να δούμε, το βράδυ πλησιάζει..

Υ.Γ: Δίκαια η Λοκομοτίβ του Νικ Καλάθη κατέκτησε τον τίτλο του Eurocup απέναντι σε μια ισχνή Μπιλμπάο. Το Κράσνονταρ στην Ευρωλίγκα λοιπόν από τη νέα σεζόν. Όπως είχαμε γράψει και σε παλαιότερη ανάρτηση (http://hoopfellas.blogspot.gr/2012/09/the-prestige.html ) αποτελεί το οικονομικό κέντρο της Δυτ. Ρωσίας, μια σύγχρονη business city η οποία παρουσιάζει μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης (μέσα στη γενικότερη παγκόσμια οικονομική κρίση) και στην Κουμπάν υπάρχει διάθεση και χρήμα. Συγχαρητήρια και στον Πασούτιν. Μετά την Ούνικς το ’11 οδηγεί και την Λοκομοτίβ στην κατάκτηση του Eurocup. Πραγματικά καλός προπονητής, το είπαμε και πέρυσι, από τους νέους αστέρες στην ευρωπαϊκή σκηνή. Από τη στιγμή μάλιστα που προσέθεσε τον Χέντριξ το ποιοτικό επίπεδο της ομάδας ανέβηκε κατά πολύ δείχνοντας ότι στοχεύει αποκλειστικά στον τίτλο.  Η Μπιλμπάο από την άλλη πνίγεται στα προβλήματα της. Ακούγεται ότι εάν δε μπεί ένας δυνατός χορηγός η ομάδα δύσκολα θα μπορεί να κρατηθεί ανταγωνιστική το καλοκαίρι και ο Κατσικάρης δείχνει δύσκολο να συνεχίσει. Το μέλλον του είναι προς ανατολάς..