MIA ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ…


Το Hoopfellas κάνει την καθιερωμένη πλέον βόλτα του στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Τι το ενδιαφέρον είδαμε το τριήμερο..

Έτσι για να αποσυμπιεστούμε λίγο, πρίν την αυριανή «πολεμική» ημέρα..

-Παίρνουμε τον υπερσιβηρικό και πάμε στο Βλαντιβοστόκ (ναι, εκεί που ο Παπαλουκάς είχε βάλει όρο στα συμβόλαια του να μην ακολουθεί την ΤΣΣΚΑ..) όπου η Λοκομοτίβ του Νικ Καλάθη πέρασε από την έδρα της Σπαρτάκ (89-94) του γνωστού μας Γκούνταρς Βέτρα (Ρίγα, ΤΣΣΚΑ με πέρασμα και από τη Μινεσότα αρχές 90’s). H ομάδα του Πασούτιν έβγαλε κούραση στο δεύτερο ημίχρονο και επιβλήθηκε εκμεταλλευόμενη τη μεγάλη ποιοτική της διαφορά. Η Κούμπαν η οποία παίζει σύγχρονο μπάσκετ, με δύο δημιουργούς στην πεντάδα της (Καλάθη-Μπίκοφ) που πιέζουν πολύ καλά τη μπάλα και δύο σκρίνερς (Χέντριξ-Ντέρικ Μπράουν) και εξαιρετικούς finishers στο ζωγραφιστό, χτύπησε πολύ με πικ εν ρολ επίθεση και έξτρα πάσα  απέναντι στους αδύναμους να αμυνθούν σε αυτό το κομμάτι γηπεδούχους, με τον Χέντριξ να «γράφει» 17π.-9ριμπ. με 7/8σ. και τον Μπράουν 15π.-5 ριμπ. Η Ρωσική ομάδα έχει ένα βαθύ ρόστερ με ποιότητα και είναι πολύ κοντά στον στόχο της, τη συμμετοχή στην επόμενη Ευρωλίγκα, μιας και θα αντιμετωπίσει τη Μπιλμπάο στον τελικό του Eurocup. Πολύ καλή δουλειά από τον Εβγένι Πασούτιν, ο οποίος είναι σε διαρκή άνοδο στο ευρωπαϊκό προπονητικό χρηματιστήριο.

-Μιας και ο ο λόγος για Eurocup, μια από τις καλύτερες φετινές παρουσίες στο θεσμό  και βασικός αντίπαλος της Λοκομοτιβ στη Βαλτική λίγκα, η Ρίγα, έκανε το διπλό στο τοπικό ντέρμπι της Λετονίας απέναντι στη Ζελγκάβα (οι δύο πόλεις απέχουν μισή ώρα περίπου) με ένα από τα πούλεν του Hoopfellas, τον  E.J. Rowland, να κάνει παπάδες και να τελειώνει με τριπλ νταμπλ φίγκιουρ (11π.-10 ριμπ.- 10 τελικές)με άμεσα επωφελούμενο τον 22χρονο Τζάστιν Χάμιλτον (πρώην σέντερ της Τσιμπόνα ) ο οποίος έσπασε όλα τα ρεκόρ τελειώνοντας με 35π.(13/18σ.)-11 ριμπ. σε 23’.. Ο Ρόουλαντ είναι ένα από τα καλύτερα γκαρντ αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, παίζοντας με  πρωτόγνωρο αλτρουισμό και θεωρώ ότι θα αποτελέσει μήλον της έριδος το καλοκαίρι για τους συλλόγους της Ευρωλίγκας (καλά θα κάνουν οι  ελληνικές ομάδες να είναι έτοιμες, αποτελεί με το τραχύ και all around στυλ του, ιδανικό κομμάτι στο μπακόρτ όταν έχεις ήδη εκεί έναν Σπανούλη ή Διαμαντίδη). Οι μάχες του με τον Νικ Καλάθη στη VTB  και κατ’επέκταση της Λοκομοτίβ με την Ρίγα φέτος ήταν απολαυστικές, με νίκες του φιλοξενούμενου εκατέρωθεν και τους δύο πόιντ να τα δίνουν όλα στη προσωπική του κόντρα.. Η φετινή ομάδα του Μπουτάουτας ομολογώ μου αρέσει αρκετά και κατά τη γνώμη μου ήταν άτυχη στο Eurocup έχοντας στον ίδιο όμιλο  Βαλένθια, Μπιλμπάο, πέφτοντας εν τέλει όρθια..

-Πάμε TBL.. Ο Τζόη Ντόρσεη μπορεί να μιλάει ακόμα για τον. Αρχηγό Σπανούλη αλλά στην Τουρκία μάλλον βουλώνει στόματα με την Γκαζιαντεπσπόρ, ειδικά με εμφανίσεις όπως η τελευταία του απέναντι στην Τουρκ Τέλεκομ (67-90). Ο Ντόρσεη ήταν εντυπωσιακός (για ένα ακόμη παιχνίδι) κάνοντας γιο-γιο την  φροντκορτ της γηπεδούχου, τελειώνοντας με 22π.-18 ριμπ.-4 τελικές και 10/10 προσπάθειες δύο πόντων..!! Αυτά είναι.. Άξιοι συμπαραστάτες του ο «στρατηγός» Αντρέ Κόλινς (18π.-7 τελικές) και ο “stretch-4” Nτίλαν Πέητζ (16π. 4/6 3π.) Η Γκαζιάντεπ πλέον απομακρύνθηκε από την ουρά για τα καλά και περιμένει να δοκιμάσει τις δυνάμεις της απέναντι στην Μπάνβιτ την ερχόμενη εβδομάδα. Περιττό να πούμε ότι ο Ντόρσεη ξεχωρίζει για πλάκα.. όντας 1ος ριμπάουντερ στη λίγκα (12.3 ριμπ.-τα 4.4 επιθετικά) ενώ παράλληλα σκοράρει και 15.3π.μ.ο. με 63.9% στα δίποντα. Πληροφοριακά σας λέω ότι 4 από τις ομάδες που συμμετέχουν αυτή τη στιγμή στο TOP-16 της Ευρωλίγκας, τον έχουν πολύ ψηλά στη λίστα τους για το καλοκαίρι..

-Δε θα μπορούσα να μην κάνω μια αναφορά και στον αγαπημένο μου Μάικλ Ράιτ ή πλέον.. Αλί Καραντενίζ έναν από τους πιο ικανούς ποστ παίκτες στη Γηραιά Ήπειρο τα τελευταία χρόνια. Μπορεί κάποιοι να τον θυμάστε για τους τσαμπουκάδες στο Ιβανώφειο με τον Άρη ή το πέρασμα του από την Κεντρική Ευρώπη (Πολωνία, Γερμανία)  και έπειτα το 2006-07 από την σπουδαία Ορτέζ του Γκόρντον Χέρμπετ (φοβερό δίδυμο με τον Άαρον Μάιλς). Ο Ράιτ παραμένει στα 33 του ένας από τους πιο ικανούς ψηλούς (έστω undersized) στο παιχνίδι με πλάτη χρησιμοποιώντας άψογα το κορμί του.  Στη μάχη των Τουρικών παραλίων βέβαια η Μερσίν δεν τα κατάφερε να πιάσει στη βαθμολογία την Αλιάγα Πετκίμ καθώς ηττήθηκε εντός έδρας (81-91) με τον Ράιτ να «γράφει» 30π.-9 ριμπ. πιστοποιώντας τον τίτλο του κορυφαίου σκόρερ στην TBL. To θέμα είναι ότι η Μερσίν (Αλεξ Σκέηλς που μάλιστα κάνει καλή χρονιά, Ουίλ Σόλομον) φαίνεται ότι μπλέκει σε περιπέτειες..

-Στρασβούργο. Η τότε πολύ καλή Ορτέζ (2006-07) του Μάικλ Ράι την οποία αναφέραμε πιο πάνω είχε και τον σπουδαίο Ρικάρντο Γκριρ στους «πλάγιους», νυν άσσο του Στρασβούργου. Στα 35 του ο Αμερικανός (Δομηνικανός) διδάσκει μπάσκετ στην ProA , λίγκα στην οποία έχει  μονιμοποιηθεί σχεδόν από την αρχή της καριέρας του, κυρίως με το αγαπημένο του Στρασβούργο και την Νανσύ. Μετράει 13.7π.μ.ο.-7.7 ριμπ.-5.1 τελικές-1.4 κλεψ. Σε όλη του την καριέρα τα νούμερα του ήταν πολύ «γεμάτα» μόνο που κάθε χρόνο δείχνουν ότι ανεβαίνουν και πλέον δεν αποτελεί ερωτηματικό γιατί ο απόφοιτος του Πίτσμπουργκ διανύει στα 35 του την καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Όπως καταλαβαίνεται, οι 24π. τα 11 ριμπ. και οι 8 τελικές στην συντριβή της ουραγού Μπουραζάκ από την πρωτοπόρο Στρασμπούργκ ήταν απλά μια ημέρα στο γραφείο..

-Λαβράκι έχει βρεί και ο Παναγιώτης Γιαννάκης στο Μομπλάν με τον Τζον Μπρόκμαν, παίκτη τον οποίο (απόλυτα λογικό) ο κόουτς φαίνεται να έχει ερωτευτεί και δεν τον βγάζει από το παρκέ. Μετά από 3 χρόνια και 150 παιχνίδια στο ΝΒΑ, ο 25χρονος φόργουορντ ήρθε στην Ευρώπη και το Λιμόζ, έχοντας κυριαρχήσει στη μάχες του ζωγραφιστού δείχνοντας την έννοια του πραγματικού ριμπάουντερ. Ο Μπρόκμαν (οδηγεί τη λίγκα με 10.9 ριμπ.) καταθέτει καρδιά και κάθε ικμάδα των δυνάμεων του κάθε βράδυ, βγάζοντας σπουδαία ποσότητα ενέργειας και δύναμης στο παρκέ, αν και η Λιμόζ στα τελευταία 10 ματς μετράει ρεκόρ 3-7..  Πληροφοριακά σας λέω ότι ο Αμερικανός υπέγραψε στην ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη για 95.000 ευρώ… Το τι θα συμβεί το καλοκαίρι με την παρτίδα του νομίζω είναι περιττό να το αναφέρουμε..

-Στο ντέρμπι της ACB ο Λούκα Ζόριτς ήταν too much για την φροντκόρτ της Κάχα Λαμποράλ, με την Ουνικάχα να καθαρίζει από το ημίχρονο τους Βάσκους για το τελικό 93-72. Ο Κροάτης σέντερ συνεχίζει την παράδοση των σπουδαίων ψηλών της Μάλαγα και ψιθυρίζεται ότι ισπανική ομάδα θα θελήσει να τον εντάξει το καλοκαίρι στο δυναμικό της. 20Π.-11 ριμπ.- 3 τάπες, 9/9σ. ο Κροάτης κύριοι.. Σαφώς αποτελεί τον πιο βασικό λόγο για τον οποίο η Ουνικάχα πάλεψε μέχρι τέλους την πρόκριση στην ποστ σίζον της Ευρωλίγκας (μαζί με το clutch performance του Ουίλιαμς) καθώς αποτέλεσε τη σταθερά της, ενώ ο ίδιος παράλληλα ανέβασε το status του στο ευρωπαϊκό μπασκετικό χρηματιστήριο. Εξαιρετικοί οι Βιντάλ-Πάνκο επίσης, ενώ οι Βάσκοι δε φάνηκαν να ζορίζονται πολύ, δοκιμάζοντας γρήγορα σχήματα, ειδικά στη φροντκόρτ  από ένα σημείο και μετά, σαν τεστ για τον τελικό της Πέμπτης με την Μοντεπάσκι.

-Ένα άλλο …Πούλεν όνομα και πράγμα όμως, είναι ο Τζάκομπ Πούλεν της Βίρτους Μπολόνια. Είχαμε μιλήσει αρκετά το καλοκαίρι για αυτόν, αναρτήσαμε και σχετικό βίντεο στη σελίδα μας στο facebook από το ντεμπούτο του στην Ιταλία πρόσφατα.  Στο Πέζαρο η Βίρτους του Φινέλι εμφάνισε από νωρίς και για μεγάλο διάστημα μια –παθητική κατ’εμέ- ζώνη που τελικά κόστισε καθώς οι γηπεδούχοι τελείωσαν το ματς με 17/28(!) τρίποντα για το τελικό 101-91. Ο Πούλεν από την άλλη προσπαθούσε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα (ελλείψει Ποέτα) έχοντας 34π. (5/8 3π.) 3κλεψ σε 35’. Ο Σαμπατίνι (μου ήθελε και Κόμπι Μπράιαντ) έχει ξεκινήσει και «αλαφρώνει»  το ρόστερ, η ομάδα έχει πιάσει πάτο και η εικόνα είναι στενάχωρη. Μιλάμε για τεράστιο κλαμπ που παραδοσιακά μαζεύει τον περισσότερο κόσμο στο γήπεδο και θα έπρεπε να αποτελεί σημαιοφόρο της αντεπίθεσης του ιταλικού μπάσκετ με την παρουσία του στην Ευρωλίγκα (προσωπικά μου έχει λείψει αν και μικρότερος ήμουν..στην άλλη μεριά της Μπολόνια). Δυστυχώς  η Βίρτους δείχνει να έχει απολέσει την τεχνογνωσία του να φτιάχνει σπουδαίες ομάδες και αυτό είναι το χειρότερο για ένα σύλλογο, δείχνοντας ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση.