ΞΥΠΝΗΣΕ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ..


Το up tempo μπάσκετ της Κάχα “ξύπνησε” τον Ολυμπιακό, ο οποίος απάντησε με το ίδιο νόμισμα, αποδίδοντας αρκετά καλό μπάσκετ για μεγάλα κομμάτια του παιχνιδιού. «Παγωμάρα» από την μάλλον ανόητη απώλεια της διαφοράς στο τέλος. Ο –καλός προχθές- Γιώργος Μπαρτζώκας μάλιστα  το προσπέρασε σαν να είχε συμβεί τίποτα..

-Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το παιχνίδι δυνατά, όπως έπρεπε, δείχνοντας διάθεση να καθαρίσει από νωρίς.  Με αιχμή τον Παπανικολάου, ο οποίος παρουσίασε τα γνωστά του τρεξίματα, τελειώματα μέχρι και δημιουργία στο ανοιχτό γήπεδο, και τον «θεριστή» σε καταστάσεις fast break, Έησι Λο, οι ερυθρόλευκοι χτύπησαν την κακή τρανζίσιον άμυνα των Βάσκων και εάν μάλιστα δεν αποτύγχαναν (μάλλον αδικαιολόγητα) στο finishing σε κάποιες φάσεις η διαφορά θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από το 35-17 στο 17ο λεπτό. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σε ταχύτητα και αποτελεσματικότητα η ομάδα ξύπνησε αναμνήσεις από την περυσινή σεζόν σε μεγάλα διαστήματα του παιχνιδιού..

Η αλήθεια είναι ότι βοήθησαν σημαντικά και οι φιλοξενούμενοι στο να δημιουργηθεί μια τέτοια κατάσταση. Έγραψα   για «κακό αμυντικό» τρανζίσιον , το οποίο προερχόταν από αμυντική ανισορροπία λόγω των απανωτών λαθών τα οποία γίνονταν στην επίθεση και μάλιστα σε «κακές» θέσεις που έδιναν απευθείας ανοικτό γήπεδο στους ερυθρόλευκους (υπήρξαν περιπτώσεις που οι ερυθρόλευκοι δημιούργησαν/τελείωσαν με τα φόργουορντ χωρίς να πάει η μπάλα στα γκαρντς καν). Μιλάμε για την Κάχα Λαμποραλ του Τάμπακ, την ομάδα με τα λιγότερα λάθη στο ΤΟΠ-16..  Μάλλον θύμισε την ομάδα της πρώτης φάσης στο μεγαλύτερο μέρος του ματς της Παρασκευής..

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας,  πέρα από το επιθετικό τρανζίσιον, χτύπησε πολύ στο close out την άμυνα της Κάχα, με τους Βάσκους να δείχνουν χαρακτηριστική αδυναμία σε αυτό το κομμάτι.  Είτε με ρήγματα από drives των Λο-Σπανούλη και έξτρα πάσα, είτε από skip πάσες πάνω από την άμυνα, οι ερυθρόλευκοι εντόπιζαν αυτό το «τικ» κατά το οποίο η αντίπαλη άμυνα χάνει την ισορροπία της χτυπούσαν κυρίως κυρίως από την weak side, είτε με τα φόργουορντς (Πρίντεζη-Περπέρογλου) είτε με τον Λο.

Σε αυτό βοήθησε και η αμυντική ανεπάρκεια της ομάδας του Τάμπακ στο ζωγραφιστό και ιδιαίτερα ψηλά, κομμάτι στο οποίο πονούν οι Βάσκοι από την αρχή της σεζόν. Έχω απορήσει μάλιστα με την επιμονή τους  (και με τους δύο προπονητές) να παίζουν τον Νοτσιόνι στο «3», ενώ πιστεύω ότι ήταν πολύ καλύτερος πλέον στο «4» (έχει αποδώσει καλά όποτε έχει πάει εκεί). Και μιας και αναφερθήκαμε στη φροντκόρτ, περίμενα τον Τάμπακ να δοκιμάσει το πιο ευέλικτο σχήμα, Νεμάνια-Νοτσιόνι, αλλά μάλλον έμεινε στο συρτάρι..  Το μόνο που κατάφερε ήταν βάζοντας τον Καμπέθας δίπλα στον Ερτέλ (two guard lineup) να ελέγξει λίγο το τέμπο που είχε επιβάλει ο Ολυμπιακός και να μαζέψει το παιχνίδι.

Σε προσωπικό επίπεδο ο Έησι Λο ήταν εντυπωσιακός πραγματικά, επιδεικνύοντας την ικανότητα του να πάει μέχρι μέσα στο καλάθι και τα finishing abilities του, είτε σε καταστάσεις τρανζίσιον (που αποτέλεσε το βαρύ χαρτί του Ολυμπιακού) είτε στο μισό γήπεδο. Αφού αρχικά κατάλαβε ότι κάποιος έχει σφουγγαρίσει.. (μετά από δύο συνεχόμενες βουτιές στο παρκέ, χάνοντας το βηματισμό του) όχι μόνο πάτησε γερά αλλά έβαλε φωτιά στο παρκέ, όντας ασυναγώνιστος ειδικά όταν λάμβανε μπάλες στην αδύνατη πλευρά, κατάσταση την οποία επιδιώκει ο Ολυμπιακός πολύ φέτος. Γενικά οι ερυθρόλευκοι είχαν πολυφωνία στην επίθεση, με 7 παίκτες να σκοράρουν ή να ακουμπούν το διψήφιο νούμερο, με τον Μπαρτζώκα να πηγαίνει βαθιά στο ρότέησιον.

Για να τα λέμε όλα βέβαια, η άμυνα του δευτέρου ημιχρόνου δε στάθηκε στο ίδιο επίπεδο ενέργειας. Τα τρεξίματα και η διάθεση  είχε αλλάξει  και αυτό άφησε ανοιχτό παράθυρο στην Κάχα να κυνηγήσει τη διαφορά. Οι Βάσκοι είναι μια ομάδα που παίζει σε πολύ υψηλό τέμπο (κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να ανατρέψει και είναι ευάλωτη σε ανατροπή μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, πάντα σε συνάρτηση με το πώς χειρίζεται και ο αντίπαλος την κατάσταση) και έχει ως βάση της επίθεσης τον Λαμπέ, με τον οποίον προτιμά να τελειώνει το μεγαλύτερο ποσοστό των επιθέσεων της (ακόμα και στο τρανζίσιον). Ο Ολυμπιακός πήγε πολύ καλά αμυντικά στον Πολωνό, κόβοντας του το ποστ παιχνίδι και τα «καλά» του σημεία για σουτ, αλλά δέχθηκε αρκετά τρίποντα.  Το γαλλικό μπακόρτ των Ερτέλ-Κοζέρ έγραψε 6/6..

-Για τον Τόμας Ερτέλ (είδα ότι συζητήθηκε στο μπλογκ αρκετά) τα έχουμε πεί από πέρυσι. Το παιδί έχει λυθεί με τον ερχομό του Τάμπακ και σε γρήγορο τέμπο κάνει παπάδες, όντας ένα από τους πιο αποτελεσματικούς παίκτες στην Ευρώπη στο να φτιάχνει το fast break. Πρέπει να σκληρύνει λίγο, αλλά η ταχύτητα και τα ένστικτά του στο ανοιχτό γήπεδο τον κάνουν απολαυστικό. Πολλά potential.. Σε άνοδο και ο Κοζέρ. Για όσους ενδιαφέρονται:

1.) http://hoopfellas.blogspot.gr/2011/10/blog-post_08.html

2.) http://hoopfellas.blogspot.gr/2012/06/euro-signs.html

-Ο Ολυμπιακός δείχνει ότι  ρεαλιστικά μπορεί να πάρει την δεύτερη θέση, που του δίνει το πλεονέκτημα της έδρας. Βέβαια το πράγμα έχει μπερδέψει στον άλλο όμιλο και δεν είναι απίθανο να πέσει σε καμιά ΤΣΣΚΑ (βασικά το κακό είναι να πέσει πάνω στον Μεσίνα..) σε μια σειρά η οποία θα είναι για πολλούς λόγους όλα τα λεφτά.. Το ματς κλειδί είναι αυτό στην Παλα Έστρα..  Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έδωσε συγχαρητήρια στους παίκτες του, αλλά μου έδωσε την αίσθηση ότι έκανε «γαργάρα» το γεγονός ότι χάθηκε η διαφορά στο τέλος. Ένας προπονητής σε τέτοιο επίπεδο δίνει σημασία στην παραμικρή λεπτομέρεια. Ελπίζω να μην χρειαστει αυτό το +9 στο τέλος..

Η Κάχα έχει μπλέξει. Από 4-0 έχει πάει στο 4-4 και βλέπει ότι θα πρέπει να δώσει σκληρή μάχη για την πρόκριση. Το μεγάλο ματς είναι την άλλη εβδομάδα στη Βιτόρια με την Μακάμπι. Εφόσον και αν καθαρίσει εκεί, μπορεί να κοιτάξει τους υπόλοιπους. Η «κακή ήττα» που λέγαμε, από την Κίμκι, μπορεί να κοστίσει.. Ο Τάμπακ ονειρεύεται 4η θέση και σταύρωμα με την Εφές.. Έχει δρόμο όμως μέχρι εκεί.

Υ.Γ: Θετικό το ότι ο Πάουελ έδειξε μεγαλύτερη διάθεση στο διάστημα που αγωνίστηκε.. Όπως έχουν έρθει τα πράγματα, ο Αμερικανός μπορεί να αποτελέσει –στα 10-15 λεπτά συμμετοχής- σημαντικό παράγοντα για τη συνέχεια.. Το ότι ο Ολυμπιακός δεν έπαιζε/παίζει μέχρι τώρα τόσο καλά transition offense οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απουσία ενός high energy defensive stopper στο “5”..

Υ.Γ1: Για την Μοντεπάσκι θυμάστε νομίζω τι είχαμε πεί.. Θα έρθει σύντομα η στραβή.. Το δεύτερο ημίχρονο ήταν κατηφόρα. Τραγική άμυνα, στο ζωγραφιστό της όποιος ήθελε έκανε ότι ήθελε και κερασάκι στην τούρτα το, υπερβολικό για Μοντεπάσκι, νούμερο των 18 λαθών.. Ή του ύψους ή του βάθους. Αυτό το μπάσκετ δεν δίνει «ασφάλεια», κοιμάσαι στο δρόμο.. Την επόμενη εβδομάδα είναι must win απέναντι στη Φενέρ. Είναι τόσο ..χώμα οι Τούρκοι, που κρίνονται επικίνδυνοι. Ακριβώς.. Ο Πιανιτζιάνι θα κάνει το παν για κερδίσει στην Τοσκάνη..

Η Μακάμπι από την άλλη βρήκε σφυγμό. Το σχήμα με τους Πνίνι-Σμιθ στα φόργουορντ ξεκλείδωσε την επίθεση, λύνοντας το μεγάλο πρόβλημα του σουτ από το «4» χωρίς η ομάδα να χάνει αμυντικά στα φόργουορντς. Ο Μπλατ είναι γνωστός inspirational man και έχει ήδη φτιάξει κλίμα συσπείρωσης στον οργανισμό για το ματς της Βιτόρια. Εκεί θα δείξει η Μακάμπι εάν πραγματικά μπορεί..

Y.Γ2: Kάτι δεν πάει καλά στην ΤΣΣΚΑ. Οι Ρώσοι χωρίς τον Κριάπα έχουν χάσει πολύ σε χημεία και συνεπώς σε αποτελεσματικότητα. Το ποστ παιχνίδι τους έχει επηρεαστεί σημαντικά από τις αλλαγές στο ροτέησιον (είμαι κατά της χρησιμοποίησης του Κρίστιτς στο «4») και ο Βορόντσεβιτς έχει γίνει ο «Βελίτσκοβιτς» της Μόσχας καθώς βρίσκεται μονίμως στην άκρη του πάγκου. Θα πρέπει να βρεί λύση άμεσα ο Μεσίνα. Εάν η Εφές περάσει από το ΟΑΚΑ, η υπόθεση πλεονέκτημα έδρας στα πλέη-οφς δυσκολεύει αρκετά πλέον..

Μπείτε στην παρέα μας στο facebook..
 http://www.facebook.com/pages/Hoopfellasgr/559656750730274

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ