Illuminati..

Η «αιρετική» ομάδα του Λούκα Μπάνκι υπνώτισε τον Ολυμπιακό ο οποίος πνίγηκε στο Φάληρο χάνοντας στην έδρα του ένα πολύ κρίσιμο ματς. Με το γνωστό του ιδιαίτερο μπάσκετ και συνδυασμένες άμυνες, το δημιούργημα του πανεπόπτη Μινούτσι και του Μέγα –μετά και το χθεσινό..- Διδάσκαλου Μπάνκι  έστρεψε τα βλέμματα όλης της μπασκετικής Ευρώπης πάνω του και πάλι.. Ένσταση οι ερυθρόλευκοι.


-Ομάδα χωρίς πόιντ γκαρντ και σέντερ, χωρίς παιχνίδι στο ποστ και άμυνα στο low post,  «διαβολική» επιλογή στο τέμπο που παίζει, αλλά μεγάλη καρδιά (έχω χάσει το λογαριασμό στις φετινές ανατροπές της), πρωτόγνωρη  εξειδίκευση στο κομμάτι της «εκτέλεσης» και κυρίως κατεύθυνση και «πιστεύω» στο ορθόν αυτού του ανατρεπτικού πλάνου που έχει ως πρότυπο. Με το ισχύον πλαίσιο στο σημερινό ευρωπαϊκό που αφορά τις αρχές  που διέπουν το παιχνίδι των τοπ-ομάδων, η Μοντεπάσκι είναι μια ομάδα «αιρετική». Ή μήπως απλά η «νέα τάξη πραγμάτων» και η επόμενη μέρα που πρόκειται να δεί το άθλημα στην Ευρώπη?

-Λοιπόν, μετά το χθεσινό ματς θα πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στον Λούκα Μπάνκι, για την έμπνευση, τη φόρμα και το συνολικό του performance. Ήρθε στον Πειραιά ξέροντας ότι είναι μείον έναν στάρτερ (Τζάνινγκ) και μια λύση στη φροντκόρτ (Όρτνερ). Είχε διαβάσει άριστα τον Ολυμπιακό και παρέταξε μια σειρά από αμυντικές τακτικές γνωρίζοντας απόλυτα τις δυνατότητες και τα μειονεκτήματα της δικής του ομάδας. Και κυρίως πήρε το κουμάντο του παιχνιδιού στα χέρια του βάζοντας συνεχώς αυτός προβλήματα στον Γιώργο Μπαρτζώκα. Σε τέτοιες περιπτώσεις στο coaching είναι πολύ σημαντικό είναι πολύ σημαντικό το timing και η σειρά με την οποία κάνεις τις εναλλαγές στα αμυντικά σου πλάνα. Είναι ένα είδος ρυθμού, τον οποίο αποζητάς στο αμυντικό σου κομμάτι και τον βρίσκεις μετά από συνεχόμενες επιτυχημένες άμυνες, καταφέρνοντας στο καλύτερο κομμάτι αυτού, να πειράξεις το μυαλό και τη σκέψη του αντιπάλου.

-Με μια ματς απ ζώνη 3-2, πολύ σωστά με τον Μος στο κέντρο (ο μακρύτερος περιφερειακός του) έκοψε το κεντρικό πικ εν ρολ του Ολυμπιακού  (το οποίο αποτελεί κύριο τρόπο επίθεσης με εκφραστή του Σπανούλη), εμπόδισε σημαντικά την καλή κυκλοφορία της μπάλας και έλεγξε την πίσω γραμμή άμυνας και τα σούτ από τις γωνίες με τα γρήγορα πόδια των ψηλών του. Το κλειδί σε αυτή την διάταξη ήταν ότι η ιταλική άμυνα έπαιζε αρκετά ψηλά, βάζοντας δεύτερες σκέψεις στα γκαρντ του Ολυμπιακού και εκνευρισμό αποτρέποντας την επιστροφή της μπάλας στον Σπανούλη, με τους γηπεδούχους να επιτίθενται βιαστικά και  απερίσκεπτα. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός δεν επιδίωξε πραγματικά να βάλει τη μπάλα στο High post που είναι το κλειδί για να βρείς ευκαιρίες απέναντι σε αυτή την άμυνα και δεν δοκίμασε διάταξη με κίνηση φόργουορντ κατά μήκος της base line( αντίθετα είδαμε εκεί τον Λο) ούτε έπαιξε με κατά μήκος του γηπέδου πάσες (skip passes) που μπορούν με τη σωστή ακολουθία (κίνηση-γρήγορη δεύτερη πάσα) να δημιουργήσει ανισορροπία. Αντίθετα οι γηπεδούχοι επιδόθηκαν σε overdribling το οποίο δυνάμωνε περισσότερο την ιταλική άμυνα. Νομίζω πως το σχήμα με τα τρία γκαρντ έπρεπε να βγεί από το συρτάρι κατά τη γνώμη μου. Με τον Σλούκα στη γωνία ίσως πέρναγε καμιά πάσα.. Για σουτ δε το συζητώ..

“Ρετρό” αλλά πρακτικότατος ο Μπάνκι, χρησιμοποίησε box and one άμυνα με τον Χάκετ και τον Καραρέτο πάν ω στον Σπανούλη με αποκλειστικό στόχο να βγάλει τη μπάλα από τα χέρια του αρχηγού. Αρχικά δεν έγινε άμεσα αντιληπτή καθώς ο Σπανούλης έγινε αλλαγή αμέσως μετά την πρώτη απόπειρα αλλά στη συνέχεια η ελληνική ομάδα δυσκολεύτηκε σημαντικά, παρουσιάζοντας το ίδιο πρόβλημα που είχε και πέρυσι πρίν την «έκρηξη». Εξάρτηση σε υπερθετικό βαθμό από τον Λαρισαίο γκαρντ..

-Ο Ολυμπιακός κατάφερε να μετατρέψει το μεγάλο του πλεονέκτημα σε μειονέκτημα, παίζοντας το παιχνίδι του αντιπάλου. Η φρόντκόρτ του που υποτίθεται  ότι θα μπορούσε να σμπαραλιάσει την αντίστοιχη της Μοντεπάσκι (και μπορούσε σας το υπογράφω, μόνο η παρουσία του Χάινς αρκεί) δεν «παίχτηκε» όσο έπρεπε, παρ’όλο τα καλά της νούμερα. Ο Σερμαντίνι είχε 9π.-7ριμπ. σε 14’ και ο Χάινς 13π.-9ριμπ. σε 25’. Λίγα ήταν λέω εγώ.. Οι ερυθρόλευκοι  δεν έβαλαν με σωστά και με συνέπεια τη μπάλα στο ζωγραφιστό, δεν χτύπησαν τη Μοντεπάσκι στην καρδιά και ένας καλός λόγος είναι η ανυπαρξία της γραμμής των φόργουορντς (συνδετικός κρίκος) που έχασε κατά κράτος τη μάχη από την αντίστοιχη της Σιένα. Συνολικά 2/11 τριπ. Οι 4 φόργουορντ του Μπαρτζώκα , ο οποίος –λόγω των προβλημάτων των Πρίντεζη και Άντιτς- δοκίμασε το δίδυμο Περπέρογλου-Παπ, κανένας τους όμως δεν άνοιξε την άμυνα, κανένας δε βρήκε καλές εσωτερικές πάσες που θα τιμωρούσαν τη ζώνη.  Αντίθετα  επιδόθηκαν σε ένα κυνήγι του ιταλικού pop out στην περιφέρεια (ο Ρές πάντως 0/5 δύσκολα θα ξαναέχει ποτέ..), τακτική που αποτελεί σήμα κατατεθέν του Μπάνκι φέτος, ο οποίος –όπως και ο προκάτοχος του- θέλει ανοιχτούς διαδρόμους στο ζωγραφιστό για τα γκαρντ ώστε να χτυπήσει με καλά σουτ από το τρίποντο μετά από ρήγμα. Η αυτοπεποίθηση με την οποία σουτάρουν έξω από τα 6.75 οι παίκτες της Μοντεπάσκι ξένισε πολύ κόσμο στο ΣΕΦ αλλά «αυτό» κάνουν οι Ιταλοί όλη τη χρονιά, «αυτό» έχουν να μάθει να παίζουν και το παίζουν καλά..

-Ο Ολυμπιακός πήρε τα ριμπάουντς όπως αναμενόταν, αλλά βρέθηκε να χάνει το παιχνίδι των κατοχών (75-70) από μια ομάδα που απλά δεν κάνει λάθος (7-13).  Είναι απορροίας άξιο πως μια ομάδα χωρίς εγκεφαλικό πόιντ οι οποία παίζει σε «Αμερικανικούς ρυθμούς» στο επιθετικό κομμάτι δεν κάνει λάθη και είναι εξαιρετική στις μεταβιβάσεις και τις αποφάσεις της. Ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πλάνο και το υποστηρίζει.

Ο Κώστας Παπανικολάου βρέθηκε στο χειρότερο του βράδυ εδώ και πολύ καιρό. Δε του βγήκε το ματς, εκνευρίστηκε και φάνηκε ότι δεν πίστευε τόσο σε αυτό που επέλεγε κάθε φορά. Δε του βγήκε και η μετατόπιση στο «4»..

-Ο Μπαρτζώκας ξεκίνησε τον Μάντζαρη στον Μπράουν με τον διεθνή γκαρντ να πηγαίνει αρκετά καλά. Μάλιστα ο Μπάνκι τον είχε διαλέξει για να «τζογάρει» στα μετόπισθεν αλλά ο Μάντζαρης ήταν έτοιμος. Βασική εντολή στον 22χρονο γκαρντ ήταν να παίζει deny στην πρώτη πάσα προς τον Αμνερικανό (ειδικά μετά από καλάθι) για να αποφύγει την γρήγορη ανάπτυξη και τον κίνδυνο στο τρανζίσιον  όπου είναι μεγαλύτερος με τη μπάλα στα χέρια του βασικού δημιουργού της Μοντεπάσκι. Η δυναμική αντιμετώπιση στο πικ εν ρολ της Σιένα που εφαρμόστηκε αρχικά, άλλαξε χαρακτήρα όταν οι Ιταλοί έβρισκαν σουτ είτε άμεσα με το ποπ άουτ είτε με πάσα στη γωνία. Σκεφτείτε ότι η ομάδα του Μπάνκι  είχε 8/25 τρίποντα (συν 8/13 προσωπικές), ποσοστά τραγικά για το Νο1 σε αυτές της κατηγορίες στην διοργάνωση.

ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ..?


-Όσον αφορά την ένσταση δε έχω να πω πολλά πράγματα. Ίσως έχει τύχη ο Ολυμπιακός, ναι. Δεν έχει τόσο σημασία. Το θέμα είναι να μην το έχουν οι ερυθρόλευκοι στο μυαλό τους.. Ο Ολυμπιακός πρέπει να «τυπώσει» στο μυαλό του το 1-3 και το κακό μπάσκετ της Παρασκευής. Αυτή είναι η κατάσταση τώρα. Είναι υποχρεωτικό να κυνηγήσει άμεσα το ρεφάρισμα και φυσικά να μην έχει άλλη απώλεια στο ΣΕΦ. Εγώ θα πώ ότι ακόμα και εάν χάσει στο Τελ Αβίβ ο Ολυμπιακός, μπορεί να προκριθεί. Σαφέστατα.  Πρέπει όμως να καθαρίσει το μυαλό του κσι να παίξει μπάσκετ. Μπορεί να «βγάλει» καλό μπάσκετ αυτή η ομάδα, το έδειξε στην πρώτη φάση. Το 4-0 των Κάχα-Μοντεπάσκι έχει φέρει τα πάνω κάτω στον όμιλο.  Σειρά των ερυθρολεύκων να τραβήξουν μερικά βλέμματα τώρα.. Το μάτς του Τελ Αβίβ είναι μια καλή ευκαιρία για να αποτελέσει το σημείο αναφοράς στην ανάκαμψη των Πειραιωτών. Είναι ένα διπλό που δε θα πετύχουν εύκολα πολλοί.. Μπορούν?

Υ.Γ. Και για να συνηθίζουμε, to Ηoopfellas πλέον και στο Facebook.

http://www.facebook.com/pages/Hoopfellasgr/559656750730274

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ