ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟΣ!


Η ΤΣΣΚΑ «έπνιξε» την Ζαλγκίρις με τη γνωστή «Μεσίνια» άμυνα που κάνει σιγά σιγά την εμφάνισή της στο παιχνίδι των Ρώσων. Είναι από τις περιπτώσεις που το «θύμα» απλά αδυνατεί να αντιδράσει..


-Από την αρχή της σεζόν μιλώντας για την ΤΣΣΚΑ είχαμε πεί  ότι «μόλις οι Ρώσοι ανεβάσουν την άμυνα τους σε ένα σταθερό επίπεδο, κοντά στα στάνταρντς του Μεσίνα, θα αρχίζουν να ξεχωρίζουν». Φαίνεται ότι σταδιακά πλησιάζουν λοιπόν σε αυτό το σημείο. Η άμυνα της ΤΣΣΚΑ  δεν έχει την παραμικρή σχέση με αυτήν στην αρχή της περιόδου. Τα κενά είναι ελάχιστα, το επίπεδο της έντασης πολύ μεγαλύτερο όπως και η πίεση στη μπάλα. Ο Μεσίνα παίζει πολύ με αλλαγές στα σκριν εκμεταλλευόμενος το αμυντικό versatile που του παρέχουν τα κορμιά και τα ύψη  των παικτών του σε κάθε θέση.

-Μου άρεσε το ροτέησιον και το πώς χειρίστηκε το παιχνίδι εχθές. Ειδικά το σχήμα που ξεκίνησε στην περιφέρεια. Τεόντοσιτς, Μιτσοβ, Κρίστμας συν τους Κριάπα-Κάουν στη φροντκόρτ. Ο Μίτσοβ (ο οποίος θεωρητικά θα πήγαινε στο «3», που είναι και η θέση του) σε ρόλο quarterback γκαρντ, δηλ. «φρένου» δίπλα στον Τεόντοσιτς, με ρόλο να αποτελέσει το καθαρό μυαλό, την «καλή πάσα» με σωστή ανάγνωση της άμυνας, ουσιαστικά σαν δεύτερο γκαρντ και τον  Κρίστμας ανοιχτά να βάζει πίεση στην άμυνα του Πλάζα, περιμένοντας να πάρει «καθαρά σουτ» και close out παιχνίδι.

Αυτό το σχήμα διαθέτει τρείς playmakers (Τεόντοσιτς, Μίτσοβ, Κριάπα) που αναλαμβάνουν το δημιουργικό κομμάτι και δύο διαφορετικού τύπου εκτελεστές (Κρίστμας και Κάουν ή Κριστιτς όπως είδαμε στην επανάληψη). Πολύ ενδιαφέρον..

Ειδικά για τον Μίτσοβ, ο οποίος έκανε σπουδαίο ματς και καθάρισε για την ΤΣΣΚΑ στο τέλος , θα πρέπει να πούμε ότι αυτή η συνεργασία του με τον Μεσίνα θα αποτελέσει τις “glory days” της καριέρας του και πρέπει να επωφεληθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, μιας και ο Ιταλός τον πιστεύει από την αρχή πολύ.

-Και οι δύο προπονητές δοκίμασαν αρκετά πράγματα.  Ο Πλάθα πάλευε σε ολόκληρο το ματς να βρεί τον ιδανικό συνδυασμό στα γκαρντς. Βλέποντας το παιχνίδι να μην του πηγαίνει άρχισε σταδιακά να χαμηλώνει τα σχήματα ξεκινώντας  με τον Ντάρντεν στο «4» και καταλήγοντας στο 35’ να παίζει με τρία γκαρντ και τον Καουκένας «4», κάτι που άλλαξε άμεσα. Άργησε λίγο να απλώσει την άμυνα του. Αιφνιδίασε μάλιστα την ΤΣΣΚΑ στο τέλος με τις συνεχείς παγίδες αλλά ο Μεσίνα πήρε τάιμ άουτ και οι Ρώσοι στην επόμενη επίθεση έσπασαν το πρες βγάζοντας παίκτη παντελώς μόνο για ένα κάρφωμα.

Από την άλλη ο Μεσίνα παρουσίασε στο πρώτο ημίχρονο ένα σχήμα με Κρίστιτς-Κάουν μαζί (!) το οποίο όπως αναμενόταν είχε ουσιαστικές δυσκολίες, χωρίς να καταφέρει να χτυπήσει με το ψηλό της base line όπως στόχευε.

-Η ποιότητα και το βάθος που έχει στη θέση του πόιντ γκαρντ η ΤΣΣΚΑ έπαιξε μεγάλο ρόλο. Έλεγξε τον ρυθμό απόλυτα, «έκλεισε» το γήπεδο χαμηλώνοντας το τέμπο και επιλέγοντας να πάει σε παιχνίδι 65 κατοχών. Κυριάρχησε στο ριμπάουντ και σούταρε εξαιρετικά από το τρίποντο στο μισό γήπεδο (13/22), με πολύ καλό spacing.

-Ρίξτε μια ματιά στην αλλαγή του προφίλ των Αμερικανών της ΤΣΣΚΑ για να καταλάβετε το επίπεδο βελτίωσης της ομάδας. Όποιος παρακολουθούσε ΤΣΣΚΑ στην αρχή της σεζόν θα έχει αυτή την ευκαιρία.. Και εάν ο Ουίμς ήταν εκ των προτέρων γνωστό πόσο πειθαρχημένος παίκτης είναι (και coachable, χαρακτηριστικό ότι και χθές δεν εκβίαζε και δεν έκανε καμία κατάχρηση της ελευθερίας που του έχει παραχωρήσει ο προπονητής του), ο Κρίστμας πραγματικά δείχνει ότι ήρθε για να μείνει στο top-level του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Κάποιος που θα πάρει το φύλλο της στατιστικής θα διαβάσει 6π. με 2/4σ. αλλά εγώ θα σας πω ότι ο Αμερικανός παίζει πλέον σε «άλλο ρυθμό»,  με διαφορετικό αέρα και είναι πολύ πιο έτοιμος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Μεσίνα και να φτάσει πιο κοντα στο να αποτελέσει τον επόμενο “executive shooter “ στα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ, τίτλος που ισοδυναμεί με πολλά μηδενικά στον λογαριασμό του.. Τελειώνοντας με τον Τζάκσον –που ήταν και ο πιο μπερδεμένος ίσως παίκτης του Ιταλού στην αρχή-  θα προσθέσω ότι το να γίνεις «Χόλντεν» θέλει πολύ δουλειά και σοβαρότητα. Το δεύτερο ειδικά είναι σημαντικό για τον Τζάκσον (για τους δύο συμπαίκτες του π.χ. δεν το ανέφερα καν γιατί τυγχάνει να γνωρίζω την ποιότητα του χαρακτήρα τους). Ο Αμερικανός έχει βελτιωθεί σημαντικά, βγάζει τεράστια ενέργεια στην άμυνα πάνω στη μπάλα και κερδίζει λεπτά (παίζει πολύ άλλωστε και με δύο γκαρντ η ΤΣΣΚΑ) αλλά το κλειδί είναι να μείνεις συγκεντρωμένος ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες του προπονητή του, ακόμα και εάν νιώθει ότι κάπου αιχμαλωτίζεται. Είναι το «πνευμόνι» στην περιφέρεια της ΤΣΣΚΑ και ειδικά στην επανάληψη έκανε καλή δουλειά πάνω στον καυτό Πόποβιτς..

Ο Βίκτορ Κριάπα προσέθεσε ακόμα μια εντυπωσιακή παράσταση ξεκαθαρίζοντας νομίζω κάθε αμφιβολία για το καλύτερο all around “4” σε αυτό το επίπεδο. Σούπερ αποτελεσματικός στην άμυνα, βασικότατος δημιουργός στην επίθεση όντας από αυτούς που παίρνουν σημαντικές αποφάσεις, αποτελεί το «λάδι» για να αρχίσει να δουλεύει η  offensive engine των Ρώσων. Είναι ο μόνος παίκτης κατά τη γνώμη μου του οποίου η απουσία από το παρκέ «πονάει» την ΤΣΣΚΑ.

Credit και στον Μίλος Τεόντοσιτς, ο οποίος ήταν deadly εχθές, όντας ουσιαστικά ο παίκτης που απογοήτευσε τους Λιθουανούς. Ο Μεσίνα κατανοεί τη θέληση του Σέρβου να παίξει πιο ώριμα, ” less glamorous”  και με λιγότερα λάθη, γι’αυτό και του έδωσε μέχρι και το χέρι σε ένα δύο «χειρόφρενα» που τράβηξε, επιτυχημένα βέβαια. Συμμετοχή είχε και ο Θοδωρής Παπαλουκάς (3’, 2/2 προσωπικές, 1 λάθος) τον οποίο ο Μεσίνα φροντίζει να κρατά από την αρχή «μέσα» στο ροτέησιον και ικανοποιημένο (έστω και με μικρή συμμετοχή) γνωρίζοντας ότι στη συνέχεια μπορεί να του βγεί σε καλό. Είναι σημαντικό να νιώθει “ενεργός” ο Θοδωρής..

-Η Ζαλγκίρις εχθές δε τα κατάφερε αλλά σας υπογράφω ότι ήταν η κακή βραδιά της. Πρόκειται για πολύ καλύτερη ομάδα από αυτό που έβγαλε απέναντι στην ΤΣΣΚΑ και νομίζω όλη το γνωρίζουμε. Είναι βασικός αντίπαλος του Παναθηνακού στο παιχνίδι της πρόκρισης και προσωπικά δεν την θεωρώ και τόσο outsider για τα πλέη οφς όσο μερικοί εδώ στη χώρα μας, μετά τη χθεσινή της ήττα και το 1-3.. Είχε ένα κακό finish στο πρώτο ημίχρονο και μετά μάλλον εκνευρίστηκε και βγήκε εκτός παιχνιδιού από την πολύ καλή άμυνα αλλά και την εντυπωσιακή ευστοχία των αντιπάλων στο μισό γήπεδο. Έχει τύχη όμως, θυμηθείτε το..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ