ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΙΠΕΣ ΑΤΣΑ.. ΡΟΜΠΟΤ!

Οι ερυθρόλευκοι επιβεβαίωσαν τον Άτσα Πέτροβιτς παίζοντας σαν ..«ρομπότ»  και πέρασε.. από πάνω  από την Τσεντεβίτα κερδίζοντας με 60-84. Σπουδαία εμφάνιση από την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα  η οποία είναι εμφανές ότι βρίσκεται σε stroke..

Στον αυτόματο πιλότο η Ελληνική ομάδα, “έπνιξε” και την Τσεντεβίτα. Χειροκροτήθηκαν οι Πειραιώτες, “εκτός” οι Κροάτες πλέον. Τι είδαμε..

-Ο Ολυμπιακός είναι φανερό ότι δράττει τους καρπούς του πολύ  καλού καλοκαιρινού recruiting, όταν και διατήρησε (όχι εύκολα) όλο τον βασικό κορμό της ομάδας που κέρδισε την περυσινή Ευρωλίγκα και απλά έκανε τις άκρως απαραίτητες προσθήκες. Η ομάδα πέρασε δύσκολα στο ξεκίνημα της σεζόν φυσιολογικό αν αναλογιστούμε  την έλευση καινούργιου προπονητή αλλά τώρα έχει ξεκινήσει να ρολάρει κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα στην Κροατία.

-Στο επιθετικό κομμάτι οι ερυθρόλευκοι έχουν αναπτύξει μια νέα διάσταση πάνω στον άξονα Σπανούλη-Πάουελ. Ο Αμερικανός –που έχει καπαρώσει τη θέση του βασικού σέντερ- είναι ο κύριος σκρίνερ στην επίθεση της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα και αυτό έχει τα ευεργετικά του κομμάτια, σε μια ομάδα που έχει τον Σπανούλη ως κύριο δημιουργό. Δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική ομάδα επιλέγει να τελειώνει πολλές από τις πρώτες –αναγνωριστικές , οπότε και με τον ανάλογο βαθμό δυσκολίας- επιθέσεις πάνω σε αυτόν άξονα ψάχνοντας την κινητικότητα και τα τελειώματα του Πάουελ στο ζωγραφιστό. Πέρυσι για παράδειγμα σε πολλά ματς φόρτωναν τις πρώτες επιθέσεις στον Άντιτς, με διαφορετική προσέγγιση. Ο Πάουελ ανταποκρίνεται, έχοντας δώσει οντότητα επιθετικά στο ζωγραφιστό και κάποιους «ασφαλείς» πόντους, κομμάτι σημαντικό σε αυτό το επίπεδο.

-Μιας και αναφερθήκαμε στους «ασφαλείς» πόντους, ο Στράτος Περπέρογλου έκανε αυτή τη δουλειά χρόνια στον Παναθηναϊκό, μιας και πολλά από τα plays του Ομπράντοβιτς σε καταστάσεις που η ομάδα χρειαζόταν «σίγουρους» πόντους κατέληγαν στον Έλληνα φόργουορντ κυρίως με παιχνίδι στο ποστ. Ο Περπέρογλου ήταν εκπληκτικός στο πρώτο ημίχρονο δρώντας πολύ αποτελεσματικά απέναντι σε έναν εξαιρετικό αμυντικό όπως ο Ζελαμπάλ. Όταν ο Ολυμπιακός έβαλε και τον Λο στην πεντάδα, πήρε πολλούς πόντους περνώντας τη μπάλα στο ποστ και πασάροντας στη weak side –όπου όταν πόσταρε ο Λο είχε στήσει τα δύο του φόργουορντς- είτε άμεσα με καλά σουτ είτε  σε close out καταστάσεις βρίσκοντας καλό σουτ από την κορυφή. Ο Έλληνας φόργουορντ τελείωσε με 6 ασσίστς, 12 πόντους και 5/7 σουτ ενώ ο Λο είχε 4 τελικές..

-Επίσης ο Ολυμπιακός χρησιμοποιεί κατά κόρον plays για να βγάλει σουτ ή να δημιουργήσει προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο με τον Σπανούλη στην κορυφή, σημείο από όπου ο αρχηγός των ερυθρολεύκων εκτελεί με εντυπωσιακά ποσοστά φέτος. Κυρίως με διπλό σκρίν ξεκινώντας με cross screen χαμηλά από τον Παπανικολάου και κάθετο από τον Πάουελ ή τον Χάινς στην κορυφή ώστε να βγεί στη γραμμή ο ελληνας γκαρντ και να εκτελέσει. Το αλματάκι που χρησιμοποιεί ο Σπανούλης πρίν παραλάβει τη μπάλα για να πατήσει βοήθά σε δημιουργία χώρου ακόμα και όταν παραλαμβάνει τη μπάλα χέρι με χέρι από το «5» ψηλά στο σημείο αυτό, με τον σέντερ να γίνεται με έναν ανορθόδοξο, αλλά αποτελεσματικό τρόπο σκρίνερ και δημιουργός την ίδια ώρα και τον Λαρισαίο γκαρντ να εκτελεί.

-Το πλάνο της Τσεντεβίτα ήταν ξεκάθαρα από την αρχή. Αργό τέμπο με τον Ιλιέφσκι στο κουμάντο και ρητή εντολή του να μη πηγαίνουν οι παίκτες στο επιθετικό ριμπάουντ ώστε να είναι πιο έτοιμοι – και με καλύτερες προϋποθέσεις – να αμυνθούν στην τρανζίσιον επίθεση του Ολυμπιακού. Αρχικά ήταν καλοί, αλλά μετά τα πρώτα λεπτά όταν οι ερυθρόλευκοι «πάτησαν» και βρήκαν αυτοματισμούς  πήραν εύκολους πόντους από αυτό το στυλ επίθεσης που παραμένει και φέτος το βαρύ σασί της επιθετικής λειτουργίας των ερυθρολεύκων, οι οποίοι πολλές φορές σε αυτό το κομμάτι λειτουργούν καλύτερα και από την πλειοψηφία των ισπανικών ομάδων.. Ο Πέτροβιτς ο οποίος αρχικά προσπάθησε να μπερδέψει ξεκινώντας τον Μπάμπιτς πάνω στον Σπανούλη και τον Ζελαμπάλ στο «4», όσο κυλούσε πάντως το μάτς άλλαξε τακτική στέλνοντας παίκτες στο επιθετικό ριμπάουντ, όπου, κακά τα ψέματα, ο Ολυμπιακός θέλει δουλίτσα γιατί στη συνέχεια μπορεί να κοστίσει. Ο αδελφός του “θρύλου” έβαλε δύσκολα στον συνάδελφο του μόνο με τη χρήση ζώνης στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, όπου η Τσεντεβίτα γύρισε στο ματς. Πάντως η ανάπτυξη των ερυθρολεύκων σε κατάστασεις τρανζίσιον είναι ιδανική, με τους παίκτες να τρέχουν μανιασμένα στις θέσεις τους (ο Παπανικολάου στήνεται στο φτερό, ο Πρίντεζης σπριντάρει στη base line όπου είναι ανίκητος) διατηρώντας εξαιρετικό spacing, κάτι που βγαίνει μέσα από πολύ δουλειά όπως και η πίστη στην εκτέλεση τέτοιων επιθέσεων που αντικατοπτρίζεται στην αποφασιστικότητα που διέπει το κάθε τελείωμα..

-Η βάση της πολύ αποτελεσματικής άμυνας των Πειραιωτών είναι τα σκληροτράχηλα γκαρντ. Δυνατά κορμιά, καλοπροπονημένα, ανθεκτικά (Μάντζαρης, Λο, Σπανούλης). Έβλεπα τον Ιλιέφσκι να υποφέρει σε κάθε επαφή με τον Σπανούλη π.χ. και όσοι έχουν παίξει το άθλημα μπορούν να καταλάβουν πόσο μπορεί να επιδράσει σε βάθος χρόνου σωματικά και ψυχολογικά αυτό στον παίκτη που επιτίθεται. Τα ερυθρόλευκα γκαρντ είναι σκληροτράχηλα και επιδιώκουν την επαφή ώστε να τονίσουν τη σωματική υπεροχή τους μέχρι να ο αντίπαλος, κουρασμένος πλέον, να σταματήσει τη ντρίμπλα ή να πάει σε ..γιουρούσι μιας και η λόμπα με την παρουσία του Χάινς κυρίως αλλά και των Πάουελ-Πρίντεζη μοιάζει απονενοημένο διάβημα. Ο Ολυμπιακός πίεσε πολύ τα γκαρντ της Τσεντεβίτα (Μάντζαρης στον κύριο σκόρερ/δημιουργό Ράιτ) εξαναγκάζοντας την επίθεση των Κροατών να δράσει ατομικά στο μεγαλύτερο διάστημα του ματς την ώρα που ο ίδιος έδινε ρεσιτάλ ομαδικότητας στην επίθεση (27 ασσίστς) ψάχνοντας υπομονετικά την έξτρα πάσα σε μια επίθεση βασισμένη στο εξαιρετικό της, επαναλαμβάνω, spacing. Ενδεικτικό της αποτελεσματικότητας της ομάδας του κόουτς Μπαρτζώκα τα 7 μόνο λάθη (εντυπωσιακή η αναλογία με τις τελικές). Το γεγονός πλέον, ότι εκτέλεσαν μόνο 4 προσωπικές (οι ερυθρόλευκοι πηγαίνουν πολύ συχνά στη γραμμή και βασίζουν σε αυτό το κομμάτι μεγάλο μέρος της παραγωγής τους, όπως και πέρυσι) περνά απαρατήρητο..

Οι ερυθρόλευκοι κλείνουν την άλλη εβδομάδα στο ΣΕΦ με την Αρμάνι την πρώτη φάση της διοργάνωσης ως μάλλον η πιο (ή μια εκ των..) φορμαρισμένη ομάδα στέλνοντας το δικό τους μήνυμα. Σήμερα πάντως ήταν απολαυστικοί..

Y.Γ. Παρακολουθώ τον Μπρέησι Ράιτ από το κολέγιο της Ιντιάνα και μάλιστα είχα πεί  ότι επρόκειτο για σπουδαία κίνηση του Άρη το 2007 να τον υπογράψει. Εκπληκτικός καρπός, μακριά άκρα, πολλά στοιχεία που «μύριζαν» μονιμοποίηση στο ΝΒΑ. Το παιδί αυτό έχανε σε σκληράδα και χαρακτήρα δυστυχώς ώστε να κάνει το παραπάνω. Στα 28 του έχει δουλέψει στο γυμναστήριο, μάλιστα τα 2-3 τελευταία χρόνια βγάζει μεροκάματο πιο πολύ προς τα μέσα (είναι δύσκολο να ξεκινήσεις κάτι τέτοιο στην Α1 εάν πραγματικά δε το «έχεις» από πριν..). Σπουδαίος σκόρερ αλλά θα μπορούσε ψηλότερα. Στον Άρη θα θυμόνται τα πολύ καλά λεφτά που προσέφερε η Κίμκι  μέσα στη σεζόν για τον Αμερικανό..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ