This is the end, my only friend..


Μετά και το σημερινό βατερλώ με την Ομπραντόριο του.. Μόνσο Φερνάντεθ, ο Χοσέ Κερχέτα αποφάσισε να χωρίσει τους δρόμους της ομάδας με τον προπονητή-συνώνυμο και ζωντανό θρύλο του κλαμπ, Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Η Κάχα είναι βαριά άρρωστη και το καράβι βούλιαζε εδώ και καιρό..


Το σκεπτόμουν πολλές φορές τον τελευταίο καιρό, βλέποντας ότι παίκτες-προπονητής και κόσμος ζούσαν μια αρρωστημένη κατάσταση. Η Κάχα Λαμποράλ αυτή τη στιγμή,  ταυτίζεται με την περίπτωση της ομάδας που χρειάζεται μια νέα φωνή. Επειγόντως.. Όχι, δε θα βρεί απαραίτητα πιο ικανό προπονητή, απλά χρειάζεται ένα άλλο πρόσωπο να δείξει το δρόμο.

Ο Ιβάνοβιτς είναι κάτι περισσότερο από αγαπητός στη Βιτόρια. Είναι ένας από αυτούς.. Ο άνθρωπος που έδωσε ταυτότητα στο κλαμπ και το έφερε (μαζί φυσικά με τον Χ. Κερεχέτα) στην ελίτ της ευρωπαϊκής σκηνής, δίνοντας του ταυτότητα, δημιουργώντας σχολή. Το up tempo aggressive style -το οποίο εφάρμοσε o Mαυροβούνιος στην Κάχα τα δέκα αυτά χρόνια- και η ένταση στις δύο πλευρές του παρκέ, είναι συνώνυμο του κλαμπ και δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για έναν προπονητή. Όπως ήταν η pick’n roll offense του Ομπράντοβιτς, το fast pace της Μακάμπι ή της Μοντεπάσκι του Πιανιτζιάνι, το παιχνίδι λίγων κατοχών του Βουγιόσεβιτς στην Παρτίζαν..

Ο Κερεχέτα μίλησε σήμερα το βράδυ για δύσκολη απόφαση (πιστευτό, υπάρχει σχέση λατρείας μεταξύ αυτού και του Ιβάνοβιτς, πέρα από τις κατά καιρούς κόντρες τον έχει στηρίξει πολλές φορές) αλλά και το ότι με την αλλαγή αυτή παίζει στην ουσία το τελευταίο του χαρτί για να σώσει την παρτίδα, κυρίως στην Ευρωλίγκα μιας και όπως ανέφερε ενδεχόμενη νέα έξοδος από τη διοργάνωση σε τόσο πρώιμη φάση, θα είναι αποτυχία. Ο Κερεχέτα διέγνωσε πρόβλημα ψυχολογίας και μίλησε για σκυμμένα κεφάλια, για κακή ομάδα που γίνεται χειρότερη και δεν έχει ελπίδα να παίξει καλύτερα με τη παρούσα κατάσταση. Το καλοκαίρι ο πρόεδρος-οπαδός του κλαμπ μετά από πολλά πάρε-δώσε και διαπραγματεύσεις αποφάσισε να κάνει enter σε μια νέα εποχή (που συνδυαζόταν με το πανέμορφο ανακαινισμένο γήπεδο) με τον Μαυροβούνιο κόουτς. Λίγο καιρό πρίν οι σχέσεις τους φημολογούνταν ότι είχαν έρθει σε οριστική ρήξη καθώς τα μυνήματα από τη Βασκονία μιλούσαν για το κόλλημα του Κερεχέτα να φέρει στο τιμόνι της νέας ομάδας που φτιαχνόταν τον 37χρονο Σίτο Αλόνσο της γειτονικής Λαγκουν Άρο. Off the record μάθαμε ότι δεν ήταν ψέμματα. Ο Κερεχέτα θεωρούσε τον νεαρό κόουτς και το up tempo μπάσκετ που εφαρμόζει ως την ιδανική συνέχεια για το κλαμπ, συν το γεγονός ότι ο Αλόνσο θεωρείται πολύ καλός στο να δουλέψει με νέα παιδιά (όπως είχε κάνει στην Μπανταλόνα), εκμυστηρευόμενος στο κοντινό του περιβάλλον ότι έβλεπε «περίπτωση Πασκουάλ). Το θέμα κόλλησε με την Λαγκουν Άρο όμως και έτσι οδηγηθήκαμε σε βελτιωμένη πρόταση στον Ιβάνοβιτς με τη γνωστή συνέχεια.

Η ομάδα βέβαια είχε πιάσει πάτο τον τελευταίο καιρό, από όλες τις απόψεις. Η κατάρρευση του δευτέρου ημιχρόνου στο εντός ματς με την Εφές και το θέμα που παρουσίαν οι Βάσκοι σε αυτά τα 20 λεπτά ήταν σοκαριστικό. Στα επόμενα ματς (παρά το σπουδαίο διπλό στη Βαλένθια) φάνηκε ότι η Κάχα δεν είχε το ψυχολογικό σθένος να ορθοποδήσει. Τα νέα παιδιά όπως ο Κοζέρ, ο Πλεής (δίδυμο στο οποίο επενδύθηκαν πολλά από αγωνιστικής κυρίως άποψης το καλοκαίρι) ή ο Ερτέλ έπαιζαν φοβισμένα χωρίς να μπορούν να αποβάλλουν το συναίσθημα αυτό, παρότι γνώριζαν ότι αποτελούσαν καθαρά προσωπικές επιλογές του Ιβάνοβιτς. Αυτή η Κάχα φανερά δυσκολευόταν να αφομοιώσει το μπάσκετ του Ιβάνοβιτς και είχε χάσει το μυαλό της, φτάνοντας να παίζει εναντίον του Ολυμπιακού άμυνα χωρίς την παραμικρή βοήθεια και συνοχή μεταξύ των παικτών και επίθεση χωρίς καθαρό μυαλό με το τρίποντο να πηγαίνει σύννεφο, σημάδι της απεγνωσμένης προσπάθειας να ξυπνήσουν, να αναθαρρήσουν..

Ο Ιβάνοβιτς παραδέχτηκε ότι δεν περίμενε την απομάκρυνση αλλά εστίασε στο να ευχαριστήσει τον κόσμο, την ομάδα και την πόλη για αυτά τα 10 χρόνια. Αποχαιρετά το σύλλογο 2 πρωταθλήματα Ισπανίας, 3 κύπελλα και δεκάδες έντονες αναμνήσεις. Από το εκπληκτικό πρωτάθλημα του 2010, όταν άφησε άφωνη όλη την Ευρώπη σκουπίζοντας με μειονέκτημα την κάτοχο της Ευρωλίγκας Μπαρτσελόνα και τον εκπληκτικό ημιτελικό του υπερηχητικού μπάσκετ στη Μόσχα απέναντι στην ΤΣΣΚΑ το 2005, μέχρι την παράνοια και το κλάμα που σκόρπισε στην πόλη ο χαμένος 5ος τελικός του πρωταθλήματος το 2004 (όπου βρισκόταν μπροστά με 8π. στα 40’’ πριν τη λήξη) με τη Ρεάλ..

Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι ο Κερεχέτα θα κλείσει άμεσα προπονητή και προσανατολίζεται στον –παλιό πρωταθλητή με τον σύλλογο- Νέβεν Σπάχια, ο οποίος είναι ελεύθερος, ενώ πιθανότητες συγκεντρώνει και ο Σλ. Πέσιτς, χωρίς να αποκλείεται κάποια έκπληξη. Αύριο θα γνωρίζουμε περισσότερα..

Y.Γ1: Είναι πολύ δύσκολο να μπορέσεις να μείνεις συγκεντρωμένος διατηρώντας παράλληλα υψηλό το κίνητρο σου μετά από τέτοια εμφάνιση απέναντι στη Ρεάλ.. Ο Παναθηναϊκός δεν ήταν καλός σήμερα (πέρα από τις απουσίες, δεν είναι δικαιολογία) εμφανίζοντας τα γνωστά προβλήματα. Πολλά λάθη, κακά ποσοστά στο περιφερειακό σουτ και κούραση που οδήγησε σε έλλειψη ενέργειας με αποτέλεσμα να χάσει καθαρά τη μάχη των κατοχών. Αυτό είναι μάθημα.. Και αν το αποστηθίσει καλά θα πάει «τσιτωμένος»  και συγκεντρωμένος σε μια πολύ δύσκολη έδρα την Παρασκευή..

Υ.Γ2: H Σιένα έχει αρχίσει και παίζει καλύτερα το τελευταίο διάστημα. Τα νέα παιδιά όπως ο Κανγκούρ και ο Τζάνινγκ (αναπνέει καλύτερα με τη μονιμότητα στο «2» χωρίς τον Κεμπ στο σβέρκο του..) αφομοιώνουν τη φιλοσοφία και ο Μπράουν είναι αφιονισμένος. Ένα γρήγορο «5» θέλει, αν και δεν προβλέπεται κίνηση εκεί καθώς ο Μπάνκι θα περιμένει τον Έζε, βλέποντας παράλληλα τον Ρες να ρολάρει εκεί. Γερό τεστ το ματς με τη Μακάμπι. Παρότι πολλοί περιμένουν τη Μοντεπάσκι να νικήσει, οι Ιταλοί δεν είναι φαβορί..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ