ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΝΤΟΝΙ ΤΟΛΙΒΕΡ

 Ο Παναθηναϊκός έχει καταθέσει πρόταση στον Άντονι Τόλιβερ και το Hoopfellas αξιολογεί τον παίκτη και εξηγεί γιατί αποτελεί πολύ καλή περίπτωση για την ελληνική ομάδα.



 Σύμφωνα λοιπόν με τον ατζέντη του παίκτη, Λάρι Φοξ, οι πράσινοι έχουν καταθέσει πρόταση για τον Τόλιβερ δείχνοντας ζωηρό ενδιαφέρον για τον παίκτη.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


 Ο  Παναθηναϊκός είναι εμφανές ότι θέλει να επενδύσει χρήματα σε έναν παίκτη ρακέτας εγνωσμένης αξίας από την Αμερικανική αγορά. Ο Τόλιβερ είναι τέτοιος.  Τις τελευταίες 2.5 σεζόν έχει «γράψει» 160 παιχνίδια στο ΝΒΑ και αμείβεται με πάνω από 2εκ. δολάρια ετησίως . Τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του τον μετατρέπουν αυτόματα σε αθλητή που μπορεί να προσφέρει πράγματα ερχόμενος από τον πάγκο, ακόμα και για μικρά χρονικά διαστήματα, γεγονός πολύ σημαντικό. Καταλαβαίνεται λοιπόν ότι ο Τόλιβερ μπορεί να βρεί συμβόλαιο στη κορυφαία λίγκα του κόσμου και αυτό κάνει την αποστολή των πρασίνων πιο δύσκολη γιατί ίσως χρειαστεί να πληρώσουν παραπάνω από όσο θα έπρεπε για να δελεάσουν τον παίκτη.

SCOUTING REPORT



 Ο Τόλιβερ είναι μια πολύ καλή περίπτωση παίκτη που διαθέτει το πακέτο να διακριθεί στο υψηλό επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ.  Θα ήταν μάλιστα πιο σωστό (και χρήσιμο) να τον κρίνουμε σε συνάρτηση με το περιβάλλον στο οποίο πιθανόν να ενταχθεί.

 Πρόκειται για έναν σέντερ-φόργουορντ με ύψος 2.04μ. τεράστιο wingspan που αγγίζει το 2.16μ. και του δίνει τη δυνατότητα να κάνει αισθητή τη παρουσία του υπερασπιζόμενος τη ρακέτα του. Χτιστό κορμί, πολύ δυνατός παίκτης, θα σπρώξει και θα σπρωχτεί ή θα βουτήξει για να κρατήσει ζωντανές «χαμένες» μπάλες. Στην Ευρώπη είναι εύκολα κατανοητό ότι θα παίξει κυρίως στο «5». Το κύριο προσόν του είναι το καλό του σουτ από το τρίποντο, φαινόμενο όχι τόσο συχνό για παίκτη τέτοιας σωματοδομής. Ο μηχανισμός του δεν είναι αυτό που λέμε στη γλώσσα του μπάσκετ ..για textbook, καθώς οπλίζει σε ελαφρώς πλάγια θέση και απελευθερώνει σε σχετικά αργό χρόνο. Είναι εξαιρετικός spot up shooter και αυτό θα δώσει την ευκαιρία στον προπονητή του να τον χρησιμοποιήσει και στο «4», ξεσηκώνοντας τα cross screens, τα stagger  ή τη γρήγορη πάσα από το πόστ στην αδύνατη πλευρά για τρίποντο του Φώτση (εν προκειμένου Τόλιβερ) μπροστά στις γυρισμένες πλάτες του σκρίνερ Μπατίστ (Σόφο.. ). 

  Γενικά σουτάρει με μεγάλη αυτοπεποίθηση πίσω από τη γραμμή, πολύ περισσότερη απ’ότι σε ένα σουτ 5 μέτρων.. Αρκετά καλός από τη γραμμή των προσωπικών. Αν και μπορεί να σκοράρει από το ποστ, δεν είναι σημείο αναφοράς σε αυτόν τον τρόπο επίθεσης. Αυτό είναι ίσως και το σημαντικότερο μειονέκτημα του, καθώς εάν ήταν πιο σταθερή απειλή με πλάτη, θα έβγαζε και  περισσότερα χρήματα.. Μέτριος στο να βάλει τη μπάλα κάτω και να πάει σε ντράιβ. Έξυπνος και καλός πασέρ, δύο πολύ δυνατά εξτραδάκια για ψηλό σε τέτοιο επίπεδο. Υστερεί στο footwork όσον αφορά το κομμάτι της άμυνας μακριά από το καλάθι, γι’αυτό και η χρησιμοποίηση του στο «4» πρέπει να γίνεται προσεκτικά και υπό προϋποθέσεις (π.χ. δε θα προλάβει καν να δει τον Πρίντεζη όταν αυτός βάλει τη μπάλα στο παρκέ). Αντίθετα είναι αρκετά καλός αμυντικός χαμηλά στο post, όπου το δυνατό του κορμί, τα μακριά χέρια και η εξυπνάδα του θα προβληματίσουν ακόμα και τους σχετικά προικισμένους αντίπαλους σέντερ. Καλός σκρίνερ, πολύ καλός στην ομαδική άμυνα (φάσεις του τύπου Σμίθ «χάνομαι στις περιστροφές» ξεχάστε τις..) Εξαιρετικός μπλοκερ με καλό τάιμινγκ. Καλός ριμπάουντερ, ιδιαίτερα όσον αφορά τα αμυντικά ριμπάουντς. Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται έναν τέτοιον γιατί έτσι όπως είναι το ρόστερ του πιθανόν να αντιμετωπίσει πρόβλημα, παρ’ότι τα γκαρντ του είναι δυνατά σε αυτόν τον τομέα. Έχει εμπειρία από τολ Ευρωπαϊκό μπάσκετ με δύο επιτυχημένα περάσματα από Μπρεμερχάβεν (’08) και Γαλατά (’09). Έκανε θραύση στο γρήγορο τέμπο των Ουόριορς το 2010 (ομάδα που δε φοβόταν τα χαμηλά σχήματα) με την ικανότητα του στο σουτ .  Άλλωστε υπήρξε προϊόν του κολεγίου Creighton και του Dana Altman, κόουτς που είναι γνωστός για τη fast paced offense του η οποία βασίζεται στη καλή κυκλοφορία της μπάλας και το τρίποντο. Καλός χαρακτήρας και coachable, θα τον λατρέψει ο Πεδουλάκης..

* Διάσημος για το επιχειρηματικό του μυαλό. “Τρέχει” μια real estate εταιρεία η οποία ξεκίνησε να αγοράζει εκτάσεις στο Σπρίνγκφιλντ και πλέον έχει εξαπλωθεί σε όλη την Αμερική ενώ ίδρυσε μια εταιρεία χριστιανικής βάσης, την “Active faith” η οποία σχετίζεται με τον αθλητισμό και έχει σλόγκαν “In Jesus name i play”..

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ



 Η επιλογή του Τόλιβερ δεν εμπεριέχει ιδιαίτερο αγωνιστικό ρίσκο , αρκεί να προχωρήσει με συγκεκριμένη οπτική. Θέλει υπομονή με τέτοιους παίκτες, όχι μουρμούρες. Σίγουρα μπορεί να σκοντάψει μέσα στη σεζόν. Θυμηθείτε τον Ντόρσεϊ και το πόσα λεπτά πέρασε σκεπτόμενος στον πάγκο της Κάχα Λαμποραλ, δικαίως ή αδίκως δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Ο Τόλιβερ έχει ευρωπαϊκή εμπειρία και ικανότητα σαν παίκτης, μπορεί να επιβιώσει και να εξελιχτεί στο δικό μας μπάσκετ με τα προσόντα και το μυαλό του. Με υπομονή και επιμονή μπορεί την άνοιξη οι πράσινοι να έχουν αποκτήσει μια «σταθερά» στο παιχνίδι τους , στο πρόσωπο του Αμερικανού. Τέτοιες «σταθερές» έχασε ο Παναθηναϊκός και τέτοιες θέλει να ξαναχτίσει..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ