Ελεύθερος και ωραίος..


Ο Νόβισα Βελίτσκοβιτς δεν έχει χάσει την αξία του στο μπασκετικό χρηματιστήριο και αποτελεί στόχο τριών μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ. Ποιές οι προοπτικές του?


 Ξεχασμένος στον πάγκο της Ρεάλ. Τον είχε καταπιεί η εμμονή του Μεσίνα να τον μετατρέψει σε full time τριάρι που θα ποστάρει και θα ματσάρει τον Πιτ Μάικλ σε δύναμη. Ο Βελίτσκοβιτς δεν έπιασε ποτέ τα στάνταρντς του Ιταλού μάστερ στη θέση «3» με τον Έκτορα να υπογράφει την επόμενη σεζόν τον Κάρλος Σουάρεθ, έναν από τους καλύτερους φόργουορντς στο ποστ, σε όλη την Ευρώπη. Ο Βελίσκοβιτς έβρισκε ελάχιστα λεπτά και η σταδιακή ανάπτυξη του Μίροτιτς τον κράταγε ακόμα πιο πολύ στον πάγκο. Η εθνική ήταν η σωτήρια λέμβος του καθώς εκεί έδειχνε ότι παραμένει ένας πολύ καλός και ανταγωνιστικός φόργουορντ παίζοντας –υπό τις οδηγίες του Ιβκοβιτς- στο «4». Ο Λάσο πέρυσι τον επανέφερε στη φυσική του θέση και τον έβαλε στο ροτέησιον, πιο ενεργά στο δεύτερο μισό της χρονιάς όπου άρχισε να πατάει καλύτερα μετά τον τραυματισμό του τον Οκτώμβρη (μηνίσκος στο δεξί γόνατο). Την άνοιξη ήταν ο παίκτης έκπληξη για τη Βαίλισσα, δίνοντας σπουδαίες λύσεις από τον πάγκο, αλλά πρόσφατα υποβλήθηκε σε επέμβαση και αναμένεται υγιής πίσω τον Νοέμβρη, με τη Ρεάλ μάλιστα να διακόπτει το συμβόλαιο του παίκτη (είχε άλλη μια σεζόν στη Μαδρίτη). Η προσιτή τιμή του πλέον, έχει κινήσει το ενδιαφέρον σε μερικά τοπ ευρωπαϊκά  κλάμπ και εμείς εξετάζουμε τις προοπτικές που του δίνει το καθένα αναμένοντας την επιλογή του..

1.      – Κάχα Λαμποράλ: Από το περιβάλλον του παίκτη έχει βγεί προς τα έξω ότι ο Βελίτσκοβιτς  θέλει να παίξει για τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς, προτιμώντας τη σιγουριά ενός «Γιούγκο» προπονητή μετά από αυτά που τράβηξε στη Μαδρίτη. Η Καχα έχει ένα κενό στη γραμμή των φόργουορντς (ειδικά στο «4») η οποία αποτελείται από τους Νεμάνια Μπιέλιτσα,  Αντρές Νοτσιόνι  τον –πιο περιφερειακό- Σαν Εμετέριο συν τα λεπτά του Μίλκο Μπιέλιτσα σαν πάουερ φόργουορντ. Ακούγεται μάλιστα ότι ο Ιβάνοβιτς επέλεξε τον Καμπέθας στο «1» αντί του Ερτέλ (φεύγει δανεικός) για να χωρέσει έναν κοινοτικό παραπάνω.. Οι Βάσκοι του προσφέρουν ένα καλό συμβόλαιο και την ευκαιρία να μείνει στην ACB, ταιριάζοντας τον στα φοργουορντ με τον Νεμάνια Μπιέλιτσα, ταίρι του στη πεντάδα της εθνικής Σερβίας..

2.       –Παναθηναϊκός: Ο Βελίτσκοβιτς αποτελεί δίχως πολύ σκέψη τον ιδανικό αντικαταστάτη του Καϊμακόγλου. Αρκεί να μείνει υγιής. Εχει πάθος, δύναμη, μέσα-έξω παιχνίδι, δε φοβάται να πάρει μεγάλα σουτ ή να αναλάβει ειδική αποστολή στα μετόπισθεν. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που θα έφερνε στο ΟΑΚΑ είναι η ευχέρεια του να αγωνιστεί και στις δύο θέσεις των φόργουορντς ματσάρωντας (και ακολουθώντας παντού) παίκτες όπως ο Πρίντεζης ή ο Παπανικολάου δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στον Πεδουλάκη να παίξει με δύο ψηλά φόργουορντ (Βελίτσκοβιτς-Πάνκο) που θα εναλλάσσονται στο 3-4 μέσα στο παρκέ, με τον έναν να μπορεί να μπεί στα παπούτσια του άλλου οποιαδήποτε στιγμή. Έχει παιδεία και μπορεί να αφομοιώσει γρήγορα το κλασσικό σκεπτόμενο μπάσκετ του Αργύρη Πεδουλάκη. Χαμηλό κόστος. Εμείς λέμε ναι!

3.       – Φενέρμπαχτσε: Tον εκτιμά ο Σιμόνε Πιανιτζιάνι, είναι  γνωστό άλλωστε. Μπορεί να ταιριάξει στις παραδοσιακά light γραμμές ψηλών που προτιμά ο Ιταλός  ώστε να εφαρμόζει το αγαπημένο του hedge out στην αμυντική αντιμετώπιση του πικ εν ρολ και να ανοίγει διαδρόμους στην επίθεση για να διεισδύσουν τα γκαρντ του. Οι Τούρκοι μπορούν να του κάνουν την καλύτερη οικονομικά πρόταση αυτή τη στιγμή , αν και υπέγραψαν τον Ιλκάν Κάραμαν από την Καρσίγιακα (ντράφτ από τους Νετς φέτος στο 2ο γύρο), παίκτη στο σωματότυπο και πολύ κοντά στις αγωνιστικό στυλ του Σέρβου. Αυτό το μεταφράζει ο καθένας όπως θέλει..

Η ΕΚΠΛΗΞΗ


Ένα πουλάκι από τη Χούμσκα μας είπε ότι όχι απλά ο πρώτος έρωτας δεν ξεχνιέται αλλά η ανάγκη για επανένωση των δύο πλευρών μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερη από ποτέ. Η Παρτίζαν άλλωστε υπήρξε το σπίτι του Νόβισα και σίγουρα το πιο ασφαλές περιβάλλον για να πατήσει ξανά γερά στα πόδια του. Ο Βουγιόσεβιτς είναι εκεί πάλι και το ρόστερ των «γκρόμπαρι» του εγγυάται αρκετά λεπτά στη low tempo offense τους, στην οποία διέπρεψε με την εξυπνάδα του ο Σέρβος διεθνής. Πρόταση δεν υπάρχει ακόμα, μόνο κάποιες συζητήσεις. . 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ