Scouting report: Τι θα δούμε από τον Κίτσεν..?


Ο Παναθηναϊκός προσθέτει ένα πολυεργαλείο στη περιφερειακή του γραμμή. Ήταν η ενδεδειγμένη λύση?  Το Ηοοpfellas ανοίγει το φάκελο Derwin Kitchen..


 Tελικά ο Ντέργουιν Κίτσεν είναι η επιλογή του Αργύρη Πεδουλάκη για την πέριφέρεια του καινούργιου Παναθηναϊκού που χτίζει. Τι μαγειρεύει όμως ο Άρτζι με τον …Κίτσεν?

ΠΡΟΦΙΛ: Aπόφοιτος του Φλόριντα Στέητ, επέλεξε το Ισραήλ για την πρώτη του επαγγελματική εμπειρία και τη Μακάμπι Ρισόν με την οποία έφτασε στον τελικό του κυπέλλου, τερμάτισε στην 3η θέση της κανονικής περιόδου και στη 4η μετά το τέλος των πλέη-οφς. Φιλόδοξος παίκτης και «cool» χαρακτήρας, δε θα δημιουργήσει προβλήματα με τη συμπεριφορά του.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:  Δυνατός γκαρντ, με ιδανικό μέγεθος για τις θέσεις των κοντών (1-2). Έχει ύψος 1.93μ. και ένα wingspan 2.01μ. που τον βοηθά να φαίνεται και στην ουσία να αγωνίζεται ως αρκετά ψηλότερος μέσα στο παρκέ. Σκληροτράχηλος. Από τους γκαρντ που κερδίζουν τον τίτλο του quarterback. Το πιο δυνατό σημείο πάνω στο κορμί του είναι τα χέρια του. Έχει πολύ δυνατά χέρια με τα οποία κερδίζει πολλές μπάλες και προσωπικές μονομαχίες. Πολύ καλός ριμπάουντερ, από τους καλύτερους στην Ευρώπη για τη θέση «1», απόρροια της θέλησης αλλά και της σωματικής του κατασκευής. Team player. Επιθετικά ο Κίτσεν αρέσκεται περισσότερο στο να γυρίζει σωστά τη μπάλα και να συμετέχει σε αυτό που παίζει η ομάδα παρά να παίρνει πρωτοβουλίες. Δεν είναι ο σκόρερ, περισσότερο πρόκειται για ball mover. Αισθάνεται καλύτερα πηγαίνοντας προς τα μέσα. Λιτός και απέριτος στις ενέργειές του. Κινείται και μπορεί να απειλήσει τόσο από τη δεξιά όσο και από την αριστερή πλευρά του γηπέδου, ωστόσο πολύ συχνά επιλέγει –ειδικά σε καταστάσεις αιφνιδιασμού- να επιτίθεται κατά μέτωπο από το κέντρο, προστατεύοντας τη μπάλα και τελειώνοντας με αρχοντικό στυλ. Γενικά πρόκειται για καλό finisher σε καταστάσεις τρανζίσιον, καθώς χωρίς να είναι ο πολύ αθλητικός παίκτης (για τη θέση «1» πάντως είναι σε αρκετά καλό επίπεδο), πηγαίνει έξυπνα μέχρι τέλους. Αξιόλογος αμυντικός. Τα χέρια του θα προβληματίσουν πολλούς περιφερειακούς σε όλα τα επίπεδα, με τη δύναμη και τη ταχύτητα τους. Κλέβει μπάλες με μεγάλη ευκολία, θα τον δείτε να τελειώνει αρκετές φάσεις έτσι, σκοράροντας.  Μπορεί να αμυνθεί και στις τρείς περιφερειακές θέσεις, οπότε δίνει τη δυνατότητα στον προπονητή του να παρατάξει τρία πόιντ γκαρντ μαζί στο παρκέ.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:  Παρότι μπορεί να διαβάζει φάσεις, δεν είναι ο πόιντ γκαρντ που θα τρέξει τη half court offense ομάδας υψηλού επιπέδου. Προσανατολίζεται πρώτα στο να πασάρει αλλά δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο στη πάσα ή το εκπληκτικό court vision. Οργανωτικά θέλει δουλειά.  Πολλές φορές οι αποφάσεις του στο δημιουργικό κομμάτι είναι συζητήσιμες, όπως και η ικανότητα του ως floor leader. Διαβάζω τους πάντες να εκθιάζουν το σουτ του βλέποντας ότι τελείωσε πέρσι την ισραηλινή λίγκα με 40% στα τρίποντα, νομίζοντας ότι ο Πεδουλάκης υπέγραψε μια οικονομικότερη version του Ντριού Νίκολας. Η αλήθεια απέχει αισθητά.. Ο Κίτσεν είναι ένας average shooter, με πολλούς από τους αντίπαλους προπονητές πέρυσι να παίζουν «τζόγο» πάνω του, διαλέγοντας να του δώσουν χώρο σε απόσταση μιας πάσας. Ο μηχανισμός εκτέλεσης  και το release του δεν είναι άσχημα.  Από μέση απόσταση έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, μπορεί να σταματήσει και να σουτάρει μετά από ντρίμπλα εύκολα. Ενώ είναι γενικά καλός finisher  τα τελειώματα του θέλουν λίγο δουλειά.

ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ: Είναι φανερό ότι ο Πεδουλάκης έφερε έναν σκληροτράχηλο γκαρντ για να ματσάρει τον Λο και τα ψηλά γκαρντ (Μάντζαρης, Σλούκας, Κατσίβελης) που χρησιμοποιεί ο Ολυμπιακός. Ο Κίτσεν θα βάλει το σώμα του στα χαρακώματα. Είναι πολύεργαλείο, καλοπροπονημένος και coachable. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε το ρόλο και τη θέση του στο ροτέησιον των πρασίνων. Ιεραρχικά βρίσκεται πίσω από τους Διαμαντίδη-Ούκιτς. Μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό αμυντικό μπακόρτ από τον πάγκο με τον Μπράμος. Κάτι μου λέει όμως ότι ο Κίτσεν πρέπει να ξεκινάει. Θα πάρει άλλη αυτοπεποίθηση και μπορεί να δώσει περισσότερα σαν στάρτερ έχοντας δίπλα του τον μάστερ της δημιουργίας Διαμαντίδη. Βγαίνοντας πίσω από τους Ούκιτς –Διαμαντίδη, οι πιθανότητες να ‘’πνιγεί’’ είναι περισσότερες. Ο Κροάτης έχει σαφώς μεγαλύτερο μπακράουντ και εμπειρία να ανταπεξέρθει άμεσα, ίσως λοιπόν να έρχεται αυτός από πίσω. Άλλωστε στην εποχή μας οι περισσότεροι προπονητές φέρνουν τον «καλό» τους παίκτη σε συγκεκριμένες θέσεις από τον πάγκο. Ο Κίτσεν θα μου έκανε περισσότερο δίπλα σε έναν σκόρινγκ-πόιντ γκαρντ σε μια two guard lineup, μια version του Τζαμόν Γκόρντον που διαπρέπει σε αυτόν τον ρόλο (πέρυσι δίπλα στον Λάκοβιτς, φέτος με τον Φάρμαρ).

ΕΝΣΤΑΣΗ: Είναι ξεκάθαρο ότι ο Παναθηναϊκός χρειάζεται έναν πραγματικά καλό σουτέρ, γι’αυτό και περιμέναμε κάποιον γκαρντ με μεγάλη ευχέρεια στο τρίποντο . Γιατί στο ρόστερ αυτή τη στιγμή υπάρχουν παίκτες που μπορούν να σουτάρουν καλά πίσω από τη γραμμή (Διαμαντίδης, Μπράμος, Μασιούλις) αλλά κανένας κλασσικός σουτέρ. Εκτός ίσως του Γιαννόπουλου, ο οποίος όμως θέλει δουλειά για να μπορεί να πάρει σημαντικά λεπτά σε επίπεδο Ευρωλίγκας.  Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν παραδείγματα ομάδων που διέπρεψαν χωρίς σουτέρ στο ρόστερ τους, όπως η Σιένα του Μακάλεμπ ή η Μακάμπι των Πέρκινς-Πάργκο, των οποίων τα καλύτερα χέρια βρίσκονταν στη φροντκόρτ (Μπλού-Λαβρίνοβιτς). Όμως τόσο οι Ιταλοί όσο και οι Ισραηλινοί έτρεχαν σαν δαιμονισμένοι με τα γκαρντ που είχαν και βάσιζαν μεγάλο κομμάτι της επιθετικής του παραγωγής  στο τρανζίσιον . Ο φετινός Παναθηναϊκός δείχνει να είναι πιο γρήγορος από πέρυσι αλλά γνωρίζοντας τον Πεδουλάκη είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βασιστεί στο διάβασμα της επίθεσης μισού γηπέδου. Επειγόντως σουτέρ..!

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:  Θα μας άρεσε περισσότερο εάν δεν συνυπήρχε στη περιφερειακή γραμμή του Παναθηναϊκού με τον Ούκιτς. Θέλει δουλειά εδώ το πράγμα. Είναι φιλόδοξος και έχει την ευκαιρία της ζωής του, από αυτές που δίνουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ (σε ταλαντούχα παιδιά) όταν βρίσκονται σε φάση αναδόμησης. Τα 200χιλ. δολάρια του buy out είναι υπερβολικό ποσό για τα δεδομένα της εποχής. Με 400χιλιάρικα (που θα κοστίσει συνολικά ο παίκτης)και λίγο παραπάνω υπομονή  οι πράσινοι θεωρώ ότι μπορούσαν να πάρουν πιο έτοιμο παίκτη. Προφανώς δεν ήθελαν «έτοιμο» παίκτη ή ο κόουτς βρήκε γάντι αυτό που ήθελε στον Κίτσεν. Είμαστε αυστηροί με τον Αμερικανό γιατί η ιστορία της νέας του ομάδας το επιτάσσει. Σαφώς και πρόκειται για καλό παίκτη (άλλωστε ήταν ψηλά στη λίστα και της Σιένα),νομίζω  είναι γνωστό ότι μας αρέσουν τα σκληροτράχηλα γκαρντ. Η ευκαιρία είναι στα χέρια του..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ