ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ ΤΖΕΗΜΣ ΚΑΙ ΛΟΥΚΑΣ

Δύο αρκετά ταλαντούχοι Αμερικανοί γκάρντ, ο Ντομινίκ Τζέημς και ο Καλίν Λούκας, αποχώρησαν ,για διαφορετικούς λόγους, από το πρωτάθλημα της Α1 αλλά δείχνουν ότι έχουν βρεί το δρόμο τους χτίζοντας τις βάσεις για ένα πολύ καλό μέλλον.

Οι δύο Αμερικανοί πόιντ γκαρντ έχουν επιλέξει ομάδες με υψηλούς στόχους και απαιτήσεις αλλά το βασικό είναι ότι βρίσκονται σε υγιείς καταστάσεις. Σύνδεσμο των δύο αθλητών αποτελεί ο Έησι Λό, καθώς ο ωυν γκαρντ των ερυθρολεύκων αντικατέστησε τον Λούκας στο λιμάνι και αντικαταστάθηκε παράλληλα από τον Τζέημς στο Βελιγράδι..

Ο Λούκας έφυγε από τον Ολυμπιακό, όπου δε μπόρεσε να βγάλει τον καλύτερο εαυτό του δίπλα στον Σπανούλη (έπαιξε τεράστιο ρόλο ότι επρόκειτο για την πρώτη του Ευρωπαϊκή εμπειρία) και βρέθηκε στη διεκδικήτρια της TBL, Μπάνβιτ, σε ένα επίσης πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ο σύλλογος της βορειοδυτικής Τουρκίας έχει μπεί σε μια άλλη εποχή από το 2009 που ανέλαβε ο 45 χρονος-νυν ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής Τουρκίας- Οχρούν Ενέ. Η ομάδα έχει σταθερά ανοδική πορεία (με δύο συνεχείς συμετοχές στα ημιτελικά του πρωταθλήματος) και φέτος κάνει το μεγάλο βήμα καθώς έχει χωθεί στο ρουθούνι των τριών μεγάλων της Πόλης και βρίσκεται στη 2η θέση της λίγκας (ρεκόρ 22-5) μόλις μια νίκη πίσω από τη πρωτοπόρο Γαλατά. Γενικά θυμίζει πολύ Μαρούσι εποχής Γιαννάκη η όλη κατάσταση. Ο Λούκας έχει ενταχθεί σε ένα ποιοτικό μπακορτ έχοντας να «ανταγωνιστεί» τον καλύτερο πασέρ της λίγκας Μπαρίς Ερμίς (6.3 α.μ.ο.) και τον γνωστό μας Κλίφ Χάμοντς (Περιστέρι) στον «άσσο» συν τον Σερκάν Ερντογάν στο «2», με τον οποίο όμως ο Ενέ τον ταιριάζει ως δίδυμο στα γκαρντ τις περισσότερες φορές.Από τα τέλη Ιανουαρίου και τη παρθενική συμμετοχή του Λούκας στη Μπάνβιτ, η τουρκική ομάδα τρέχει ένα σερί 11-1 στο πρωτάθλημα (συμπεριλαμβανομένου μιας τεράστιας όπως εξελίχτηκε το ματς νίκης επί της Εφές με τον Αμερικανό να γράφει 17 πόντους και 4 τελικές) με μοναδική ήττα από τη πρωτοπόρο Γαλατά του Μαχμούτι. Ο πρώην γκαρντ του Ολυμπιακού έχει βρεί το ρόλο του και τα λεπτά του στην ομάδα παρουσιάζοντας ένα καλύτερο πρόσωπο από αυτό που μας έδειξε στο πρώτο μισό της σεζόν. Μέχρι τώρα έχει να επιδείξει 11.1 π.μ.ο. (52% 2π.-48% 3π.-74% 1π.) 1.1 ριμπ.-2.5 ασσίστς-1.3 κλεψ. 1.2 λάθη σε 24.4 λεπτά συμμετοχής. Έχει δείξει πολύ καλά δείγματα στο κομμάτι “shot selection” χρησιμοποιώντας την εμπειρία του Ολυμπιακού ώστε να καταλήξει σε καλύτερες επιλογές στα σούτ του ενώ παραμένει aggressive στο τέλος κλειστών ματς. Αυτό που θα πρέπει να δουλέψει σίγουρα όμως είναι η δημιουργία και οι καταστάσεις που ΠΡΕΠΕΙ να φτιάχνει συχνότερα για τους συμπαίκτες του. Είναι σημαντικό να καταλάβει ότι πρέπει  το στυλ του να κλείνει πρός pass first point guard για να διεκδικήσει ένα συμβόλαιο σε ένα τοπ ευρωπαϊκό κλαμπ.

Ο Ντόμινικ Τζέημς είναι διαφορετική περίπτωση. Η φετινή Παρτίζαν όπως έχουμε γράψει αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για έναν Αμερικανό πόιντ γκαρντ που θέλει να δείξει τις ηγετικές του ικανότητες και την έφεσή του στο σκοράρισμα. Ο τρόπος που έχει σχεδιαστεί η φετινή ομάδα, δίνει την ευκαιρία στον κάθε Λο ή Τζέημς να έχει το πλήρες κουμάντο στη περιφέρεια μιας και δεν υπάρχει άλλος πόιντ γκαρντ (παίζει ο Μπόζιτς το ρόλο αυτό και κάποια λεπτα ο Μιλασάβλιεβιτς με τον Αντζουσιτς που είναι όμως πλάγιοι). Ο πρώην παίκτης του Αρη βρήκε μια χρυσή ευκαιρία (μέσα από τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του στο Eurocup ) υπογράφοντας στη πρωταθλήτρια Σερβίας να «διαφημίσει» το παιχνίδι του σε μια από τις βιτρίνες που συγκεντρώνουν τα περισσότερα βλέμματα των τοπ κλαμπ  τα οποία συχνά πυκνά ψωνίζουν από αυτήν. Ο 26 χρονος γκαρντ προσαρμόστηκε άμεσα, με τον χρόνο συμμετοχής του να ακουμπά τα 30 λεπτά και τους αριθμούς του να είναι καλύτεροι από τους αντίστοιχους του Λο. Σε αυτό βοηθά το σωστό spacing στην επίθεση της Παρτίζαν ,με τον Γιοβάνοβιτς να έχει καλούς σουτέρ και αθλητικά γρήγορα κορμιά που παίζουν με cuts , με αποτέλεσμα ο Τζέημς να εκμεταλλεύεται τους χώρους και το εκπληκτικό πρώτο βήμα του στη διείσδυση που αποτελεί και το μεγαλύτερο προσόν του. Μέχρι τώρα στην πιό απαιτητική Αδριατική λίγκα: 13.3 π.μ.ο. ( 53% 2π. 38.5% 3π-70% 1π.) 1.3 ριμπ.- 4.0 ασσίστς- 1.2 κλ.- 2.2 λάθη. Καλά νούμερα για τον Αμερικανό πόιντ γκαρντ ο οποίος με το performance του αυτό έχει σχεδόν εξασφαλίσει ένα καλύτερο συμβόλαιο για του χρόνου ή (βασικός του στόχος) την ανανέωση και τη παρουσία με τους Σέρβους στην Ευρωλίγκα, που θα είναι η απόλυτη καταξίωση. Άλλωστε και ο ίδιος το θέλει πολύ..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ