2022 NBA Draft: 10 prospects που θα μας απασχολήσουν στο φετινό ντραφτ (by Mitsos)

Η μεγάλη στιγμή του καλοκαιριού έφτασε. Το ΝΒΑ Draft του 2022 έρχεται σε λίγες ώρες στο Barclays Center του Μπρούκλιν, τραβώντας το βλέμμα της μπασκετικής αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο expert μας Mitsos παρουσιάζει 10 περιπτώσεις αθλητών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Men's Basketball To Play Saint Peter's at Barclays Center - Long Island University

Στο φετινό ντραφτ δεν υπάρχει γενική παραδοχή για την νο. 1 επιλογή. Πιστεύω ότι στο τοπ 3 οι ομάδες θα επιλέξουν παίκτη με βάση το ρόστερ που διαθέτουν και πως ταιριάζει ο παίκτης και λιγότερο με το πόσο ταλαντούχος είναι καθώς δεν υπάρχει κάποιος παίκτης που να ξεχωρίζει ξεκάθαρα. Φέτος έχουμε απουσία leading  guard στο τοπ 10 και κυρίως ξεχωρίζουν παίκτες με two way χαρακτήρα που μέσα στα κατάλληλα πλαίσια θα μπορούσαν να προσφέρουν αμέσως σε μια ομάδα ΝΒΑ.

 

Mock drafts high on former Minnehaha Academy star Chet Holmgren. But how high is that? | Star Tribune

Chet Holmgren (2.13 m, 88 kg, 2.28 m wingspan)

Ομάδα: Gonzaga       

Θέση: Center

Χρονιά: Freshman (19 χρ.)

Στατιστικά (32 παιχνίδια): 14.1 PPG | 9.9 RPG | 1.9 APG | 3.7 BPG | 60.7 FG% (8.8 FGA) | 39 3P% (3.3 3PA) | 71.1 FT% (3.1 FTA) | 26.9 MPG

Αυτό που κάνει τόσο ξεχωριστό τον Chet Holmgren είναι ταυτόχρονα αυτό που τον κάνει και ρίσκο για τοπ επιλογή στο φετινό ντράφτ. Μας συστήθηκε και έγινε viral το καλοκαίρι του 2019 όταν σε ένα camp «έστειλε» αδιάβαστο τον Curry αντιγράφοντας την κίνησή του (διπλή ραχιαία ντρίπλα) και κάρφωσε την μπάλα.

Δεν βλέπεις πολύ συχνά ένα τόσο μεγάλο κορμί να χειρίζεται με τέτοια άνεση την μπάλα. Αμέσως σου έρχεται στο μυαλό ότι αποτελεί unicorn material. Είναι όμως unicorn ή ένας ακόμα Thon Maker, Bol Bol?

Μπορεί να δείχνει κάπως ψηλός και άχαρος αλλά έχει τρομερή ισορροπία στο παιχνίδι του. Τα περισσότερα κορμιά με το μέγεθός του «επιπλέουν» ανεξέλεγκτα στο παρκέ κάτι που δεν ισχύει με τον Τσετ.  Ελέγχει πολύ καλά το σώμα του κάτι πολύ δύσκολο με το ύψος που έχει.

Το δυνατό στοιχείο του Holmgren είναι το πως διαβάζει και επεξεργάζεται το παιχνίδι. Είναι παίκτης που υπολογίζει την κάθε του κίνηση. Η άνεσή του να παίζει στην περιφέρεια και γενικά τα guard skills που διαθέτει οφείλονται κυρίως στους προπονητές που είχε από μικρή ηλικία και τον έβαζαν να παίζει στο 3π. ακόμα και όταν ψήλωσε. Ικανός χειριστής που μπορεί να κατεβαίνει χαμηλά για να τριπλάρει. Το να βλέπεις ένα κορμί σαν του Τσετ να τρέχει στο ανοιχτό γήπεδο με την μπάλα είναι εντυπωσιακό. Ο Τσετ ήταν απόλαυση στο transition είτε έτρεχε με την μπάλα είτε χωρίς. Αρέσκεται να σουτάρει pull up 3π. ειδικά σε δευτερεύον αιφνιδιασμούς αλλά μπορεί να ακουμπήσει και την μπάλα στο παρκέ. Η τρίπλα του θέλει βελτίωση αλλά ήδη βρίσκεται σε ένα καλό επίπεδο.

Η μηχανική του όταν σουτάρει είναι κάτι ανάμεσα σε one-two motion shot ενώ χρησιμοποιεί dip για να παράγει την απαιτούμενη ενέργεια. Αυτό θα πρέπει επίσης να βελτιωθεί – να επιταχυνθεί το release της μπάλας – καθώς θα δυναμώνει. Έχει δείξει ότι είναι αρκετά αποτελεσματικός στα σουτ από στατική θέση. Υπήρξε ένα διάστημα που έβγαζε φωτιές από το 3π. βάζοντας περίπου το 50% αυτών των σουτ. Λόγω της αργής σχετικά εκτέλεσής του όταν σουτάρει, είναι πιο δύσκολο να εκτελέσει pull-up με τρίμπλα αλλά αν προσθέσει τέτοια σούτ στο επιθετικό του ρεπερτόριο θα βάλει τεράστια πίεση στην άμυνα. Στην rookie χρονιά του το spot up shot θα πρέπει να γίνει το ψωμί του.

Σε καταστάσεις PnR – PnP τον είδαμε σε λίγες κατοχές στο κολέγιο αλλά τα δείγματα ήταν εντυπωσιακά. Σε αυτές τις ευκαιρίες που είχε σαν roller τον έχουμε δει να κάνει τα πάντα. Να αποτελεί vertical spacer – θα γίνει παραλήπτης πολλών alley hoop στο ΝΒΑ – αλλά και playmaking επιλογή στο short roll και φυσικά floor spacer. Είναι πολύ καλός finisher κάτω από το καλάθι, μπορεί να χρησιμοποιήσει είτε το αριστερό είτε το δεξί του χέρι. Σπάνια, αν όχι ποτέ, τον βλέπεις να τελειώνει με power moves μετά από επαφή. Χρειάζεται όμως να δουλέψει την ταχύτητα εκτέλεσής του και φυσικά όταν βάλει λίγο όγκο να μπορεί να στήνει καλύτερα σκριν. Επίσης η έλλειψη δύναμης επηρεάζει την ικανότητά του να διαχειρίζεται την επαφή ειδικά στα drive.

Πλέον το να ξέρει ένας ψηλός να παίζει DHO (dribble hand off) είναι must. Στο Gonzaga ο coach Few τον χρησιμοποιούσε και ως χειριστή και ως εκτελεστή σε DHO – εντυπωσιακό θέαμα να βλέπεις έναν παίκτη με το μέγεθός του να εκτελεί μετά από hand-off – και είναι ένα action που θα ήθελα πολύ να τον δω να παίζει από την rookie χρονιά του καθώς τον κρατάει μακριά από τους αντίπαλους bigs και τον αναγκάζει να παίξει με περισσότερο χώρο και να χρησιμοποιήσει τις ικανότητές του ως χειριστής.

Στο κολέγιο τον είδαμε περισσότερο να σκοράρει μέσα από την ροή της επίθεσης του Gonzaga και λιγότερο από iso καταστάσεις. Στο high school βρήκα κάτι highlight του Τσετ να σκοράρει με face ups από το mid-post – actions που είδαμε πολύ λίγο να επιχειρεί στο κολέγιο – και αν καταφέρει να σκοράρει σταθερά με τέτοιες κινήσεις τότε θα γίνει unguardable. Παίζοντας δίπλα στον Drew Timme δεν μπορούσε να εκτελέσει πολλά τέτοια σουτ.

Δυσκολεύεται να εδραιώσει βαθιά θέση στο ποστ. Επιπλέον, δεν έχει ρεπερτόριο κινήσεων back-to-the-basket αλλά τα turnaround σουτάκια που εκτελεί, ακόμα και όταν τα χάνει δείχνουν την υψηλή τεχνική που διαθέτει.

Σαν πασέρ δεν είδαμε κάτι σπουδαίο από τον Τσετ φέτος. Υπήρχαν φάσεις που δείχνουν κάποια υποσχόμενα playmaking skills. Πάντα έχει το νου του στην αδύνατη πλευρά όταν έχει την μπάλα στο low/middle post για να ψάξει για cutters και σουτέρ στην γωνία ενώ αντιδρά καλά στα double team. Έπαιξε πολύ high-low με τον Timmie και μπορούσε να του περάσει σχεδόν όλες τις πάσες.

Στην άμυνα μπορεί να γίνει τείχος στο ζωγραφιστό. Elite αμφιδέξιος μπλοκέρ με απίστευτο timing. Δεν είναι μόνο το μέγεθός του που τον κάνει καλό σε αυτό το κομμάτι αλλά και η αίσθηση χώρου που έχει, το να βρίσκεται στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή. Επιδεικνύει μια ακόρεστη επιθυμία να σταματήσει τους αντιπάλους από το να σκοράρουν και είναι πρόθυμος να βάλει το σώμα του μπροστά. Δεν φοβάται την επαφή. Προσέχει πολύ να μην κατεβάζει τα χέρια του όταν κάνει contest ενώ όταν βγαίνει για close out προσέχει να μην πέσει πάνω στον σουτέρ αλλά να περάσει από δίπλα του καθώς αυτός σουτάρει (σημαντική λεπτομέρεια). Η παρουσία του και μόνο στο ζωγραφιστό είναι αποτρεπτικός παράγοντας για τις αντίπαλες επιθέσεις. Αυτό όμως που τον κάνει ακόμα πιο intriguing prospect στην άμυνα είναι η ικανότητά του στα πλάγια βήματα. Βρίσκεται σε ένα αρκετά ικανοποιιτικό επίπεδο ώστε να μπορεί να ακολουθεί πιο κοντούς και γρήγορους παίκτες με τον διασκελισμό που έχει. Είναι ο τύπος ψηλού που θα μπορούσε να διαπρέψει σε οποιαδήποτε PnR άμυνα, switch, hedge και ειδικά drop που τον είδαμε να παίζει αρκετά αποτελεσματικά στο κολέγιο. Παρόλα αυτά αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να σπάσει σκριν και στην άμυνα στο post. Ακόμα και μικρότεροι bigs, wings μπορούσαν να τον ποστάρουν και να τον σπρώξουν. Προσωπικά δεν με ανησυχεί καθόλου αυτό γιατί είναι παίκτης που δεν θα κάνει πίσω και θα αντισταθεί.

Ένα μικρό δείγμα που δεν θα έπρεπε να ανησυχεί είναι ότι είχε την τάση να εξαφανίζεται σε κάποια ματς.

Ίσως ο ιδανικός ρόλος στην αρχή της καριέρας του θα είναι να παίζει με έναν big δίπλα του, έναν πιο παραδοσιακό center και ο ίδιος του να λειτουργεί ως floor spacer. Το επόμενο βήμα θα είναι να γίνει ικανός με την μπάλα στο παρκέ βάζοντας περισσότερη πίεση στην άμυνα ειδικά σε δευτερεύον αιφνιδιασμούς. Όσο καλύτερα σουτάρει, τόσο περισσότερο οι ομάδες θα κλείνονται πάνω του και εκεί είναι που θα πρέπει να βάλει την μπάλα στο παρκέ και να σκοράρει/δημιουργήσει. Χειρίζεται την μπάλα με άνεση για παίκτη του μεγέθους του και αυτό θα αποτελέσει ένα εργαλείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει εναντίον των αντίπαλων ψηλών στο μέλλον.

Ο Τσετ δεν χρειάζεται να φουσκώσει και να γίνει σαν τον Γιάννη – πιθανώς είναι και αδύνατο αυτό – απλά χρειάζεται να γίνει αρκετά δυνατός για να εκμεταλλευτεί τις ικανότητες που έχει στο έπακρο. Ο σωματότυπος του είναι πιο κοντά στου KD – μπορεί να μείνει για πάντα αδύνατος – αλλά η σκληρότητα που διαθέτει και ο τρόπος που διαβάζει το παιχνίδι σου δίνουν την πεποίθηση ότι θα βρει την άκρη.

Στο χειρότερο σενάριο ο Τσετ θα γίνει ένας ικανός παίκτης που μπορεί να σταθεί καλά στο ΝΒΑ. Έχει σουτάρει με καλά ποσοστά σε κάθε επίπεδο μέχρι στιγμής. Η ικανότητά του να το κάνει και στο ΝΒΑ θα είναι το κλειδί για τη συνολική του επιτυχία ειδικά στην αρχή της καριέρας του. Το πόσο συνεπής θα είναι θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για το αν θα είναι μια επιλογή σε μια καλή επίθεση ή το κέντρο της. Ο Τσετ μας έχει δείξει ότι για να παίξεις ως big δεν χρειάζεται απαραίτητα δύναμη, ειδικά όταν έχεις το μήκος, την τεχνική και την υπομονή που έχει. Για έναν παίκτη με τέτοιο αντίκτυπο στην άμυνα, ο Τσετ είναι μια από τις πιο επιθετικά ικανές προοπτικές που έχουμε δει στο ντραφτ εδώ και αρκετό καιρό. Το κορμί του είναι ευχή και κατάρα μαζί. Η Ιστορία του αθλήματος δυστυχώς μας έχει δείξει ότι παρόμοια κορμιά δεν έχουν διάρκεια στο ΝΒΑ. Στο καλύτερο σενάριο βέβαια θα δούμε έναν Αll Star caliber unicorn.

Projected Pick: 1-3

 

2022 NBA Draft Coverage: Jabari Smith Jr. - SLC Dunk

Jabari Smith (2.08 m, 95 kg, 2.16 m wingspan)

Ομάδα: Auburn

Θέση: Forward

Χρονιά: Freshman (19 χρ.)

Στατιστικά (34 παιχνίδια): 16.9 PPG | 7.4 RPG | 2 APG | 1 BPG | 42.9 FG% (12.6 FGA) | 42 3P% (5.5 3PA) | 80 FT% (4.8 FTA) | 28.8 MPG

O Jabari Smith Jr. είναι ένας από τους αγαπημένους μου prospect και ίσως ο πιο δουλευταράς στο φετινό ντραφτ. Είναι ο γιος του Jabari Smith Sr. που αγωνίστηκε για μια εξαετία στο ΝΒΑ και αργότερα στην Ευρώπη. Ο Smith ο πρεσβύτερος κατάφερε να ενσταλάξει στον γιο του την έννοια της σκληρής δουλειάς. Όταν ο Jabari ήταν περίπου 5 ετών, ο πατέρας του τον έβαζε να τρέχει πάνω κάτω στους λόφους στη γειτονιά τους. Δεν ήθελε ο γιος του να νομίζει ότι κάτι θα του χαριστεί. Σε ένα pre draft workout, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Chris Vernon ο Jabari δεν έκανε ούτε ένα διάλειμμα και εκτελούσε drills για δυο συνεχόμενες ώρες. Μιλάμε για έναν παίκτη που όλα δείχνουν ότι αποτελεί legendary work ethic potential.

O μικρός Jabari «κληρονόμησε» από τον πατέρα του την δεινότητά του ως σουτέρ. Παρά το γεγονός ότι ο Smith Sr. ήταν 2,10 μ., το δυνατό στοιχείο του παιχνιδιού του ήταν το σουτ. Ήταν ένας παίκτης μπροστά από την εποχή του. Ο Smith Sr. δίδαξε στον Jabari ότι δεν μπορούσε απλώς να παίξει μπάσκετ, έπρεπε να μπορεί να μιλάει για μπάσκετ. Να το μελετάει και να το αναλύει. Να το κατανοεί σε βαθύτερο επίπεδο. Οι προπονητές του λένε ότι τα πιάνει όλα με την πρώτη. Δίνει πολύ βάση στο scouting του αντιπάλου και γενικά είναι basketball junkie.

O Jabari Smith Jr είναι από τους καλύτερους σουτέρ του ντραφτ αν όχι ο καλύτερος. Σουτάρει την μπάλα από ψηλά, ορισμένες φορές χωρίς καθόλου dip και με ταχύτητα. Είναι one motion shooter και έχει σταθερό follow-through. Σουτάρει με μεγάλη αυτοπεποίθηση από παντού και με πίεση. Advanced ρεπερτόριο κινήσεων με turnaround shots από το ποστ αλλά και face up παιχνίδι. Το hot spot του είναι κοντά στην γραμμή των βολών, στο elbow. Του αρέσει πολύ να σουτάρει από εκεί χρησιμοποιώντας jab step. Οι κατοχές που παίρνει την μπάλα σε αυτά τα σημεία και με μια, δύο το πολύ τρίπλες σηκώνεται και σουτάρει πάνω από την άμυνα δεν μπορούν να μην σου φέρουν στο μυαλό τον KD καθώς έχουν και αρκετά παρόμοιo σωματότυπο. Ορισμένες φορές όμως βασίζεται υπερβολικά στο σουτ και συμβιβάζεται με το να σουτάρει πάνω από τον αμυντικό του αντί να πάει προς το drive. Τα χειρότερα άστοχά του είναι όταν επιχειρεί να σουτάρει πάνω από την άμυνα καθώς δεν μπορεί πάντα να παράγει αρκετή δύναμη για να εκτελέσει με τον αμυντικό κολλημένο πάνω του. Γενικά έχει potential να εξελιχθεί σε έναν elite jump shooter. Ιδανικός για PnP/ghost action ενώ σε flare και pin down screen θα βγάλει πολύ ψωμί

Χειρίζεται καλά την μπάλα για το ύψος του αλλά δεν χαμηλώνει αρκετά όταν τριπλάρει. Παίκτες πιο κοντοί από αυτόν, όταν τον πιέζουν στην τρίπλα χάνει την μπάλα. Όταν παίζεις τόσο πολύ στην περιφέρεια πρέπει να έχεις counter moves και να μπορείς να αλλάξεις κατεύθυνση πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Αυτό τον κατατάσσει και ένα σκαλί κάτω ως driver από τους άλλους τοπ prospects του ντραφτ.

Για το μέγεθός του νομίζω είναι ένας αναποτελεσματικός finisher. Δεν τελειώνει καλά μέσα στην ρακέτα ειδικά όταν υπάρχει κίνηση ή επαφή. Ένα μέρος αυτού του προβλήματος θα λυθεί με την προσθήκη δύναμης και την βελτίωση του χειρισμού της μπάλας. Παρόλα αυτά με το spacing που υπάρχει στο ΝΒΑ δεν θα έχει μεγάλο πρόβλημα. Δεν είναι τόσο κακός αλλά είναι λιγότερο ικανός σε αυτό το κομμάτι σε σύγκριση με άλλους top prospects.

Ο μ.ο. των βολών που είχε πέρσι είναι λίγο παραπλανητικός καθώς τα περισσότερα φάουλ που κέρδιζε ήταν σε jump shot και όχι όταν έμπαινε για drive. Τέτοια φάουλ δύσκολα θα κερδίσει στο επόμενο επίπεδο.

Συνήθως πασάρει μέσα στη ροή της επίθεσης. Δεν είναι ακόμα σε θέση να κάνει το κάτι παραπάνω ως δημιουργός και να τρέξει με συνέπεια PnR. Θα χρειαστεί να διαβάζει περισσότερο το παιχνίδι και να εξελιχθεί ως πασέρ αν θέλει να έχει παραπάνω την μπάλα στα χέρια του. Αυτό θα έρθει καθώς αποκτά εμπειρία.

Η άμυνα είναι το στοιχείο που κάνει τον Jabari να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα 4άρια του ντραφτ. Όταν έφτασε στο Auburn το περασμένο καλοκαίρι, τις πρώτες εβδομάδες, δεν άγγιξε σχεδόν καθόλου μπάλα. Το σήμα κατατεθέν του coach Bruce Pearl είναι η άμυνα. Ο Jabari ενστερνίστηκε πλήρως την αμυντική φιλοσοφία του coach Pearl αγκαλιάζοντας την άμυνα όχι μόνο ως ταυτότητα της ομάδας, αλλά και ως ένα κομμάτι της δικής του. Η ικανότητά του να μαρκάρει στο κολέγιο από το 1 έως το 5 έγινε ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους ανέβηκε στα draft boards.

Παρόλο που δεν είναι ο ίδιος τύπος αθλητή που είναι ο Paolo Banchero, η ευελιξία του στο κάτω μέρος του σώματος αποδίδει στην ικανότητά του να καθρεφτίζει τις κινήσεις του επιθετικού όταν τον μαρκάρει και να μένει κολλημένος πάνω του. Μου αρέσει πολύ η στάση του σώματός του όταν αμύνεται πάνω στην μπάλα. Χαμηλώνει αρκετά και έχει τα χέρια απλωμένα. Ο Jabari είναι ένας πολύ αξιοσέβαστος αμυντικός πάνω στη μπάλα αλλά και μακριά από αυτήν. Λόγω του μεγέθους και της καλής – αλλά όχι θεαματικής – αθλητικότητας που έχει θα υπέθετε κάποιος ότι δεν είναι αμελητέα ποσότητα στο ζωγραφιστό. Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει. Συχνά αφήνει τους αντιπάλους να σουτάρουν πάνω του, ενώ θα ήθελες να τον δεις να είναι πιο ενεργός και να σηκώνεται για την τάπα, αρκετές φορές απλά κάνει στην άκρη. Θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή περισσότερο αποτρέπει παίκτες από το να μπούνε στο ζωγραφιστό παρά προστατεύει την ρακέτα. Εξάλλου δεν ήταν αυτός ο ρόλος του καθώς το Auburn είχε τον Kessler ως rim protector. Ο Jabari Smith Jr. θα γίνει ένας υπεράνω του μέσου όρου αμυντικός στο επόμενο επίπεδο.

Επιθετικά πιστεύω θα καθιερωθεί στο ΝΒΑ ως ένας shot maker που μπορεί να δημιουργήσει σκορ για τον εαυτό του και να ανοίξει το γήπεδο. Αν καταφέρει να βελτιωθεί στα σημεία που αναφέραμε και «ξεκλειδώσει» τους γοφούς του για να γίνει πιο αποτελεσματικός driver τότε θα μιλάμε για έναν 3 level scorer. Στην άλλη μεριά του παρκέ έχει το potential να γίνει versatile defender και στο μέλλον ένας All-Defensive team αμυντικός. Το να εξελιχθεί σε All Star παίκτη πιστεύω θα είναι απλά θέμα χρόνου.

Projected Pick: 1-4

 

The Beginner's Guide to Paolo Banchero - Boardroom

Paolo Banchero (2.08 m, 113 kg, 2.13 m wingspan)

Ομάδα: Duke

Θέση: Forward

Χρονιά: Freshman (19 χρ.)

Στατιστικά (39 παιχνίδια): 17.2 PPG | 7.8 RPG | 3.2 APG | 1 SPG | 47.8 FG% (13.2 FGA) | 33.8 3P% (3.3 3PA) | 72.9 FT% (4.8 FTA) | 33 MPG

Το Duke έχει αναδείξει πολλά σπουδαία ταλέντα στην εποχή του one-and-done. Ο Banchero όμως είναι ένας από τους λίγους που με το που πάτησε στα παρκέ των κολεγιακών γηπέδων φάνηκε αμέσως ότι ανήκει στο ΝΒΑ.

Προέρχεται από οικογένεια αθλητών καθώς ο πατέρας του – Ιταλικής καταγωγής – έπαιξε football στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον ενώ η μητέρα του έπαιξε μπάσκετ στο ίδιο πανεπιστήμιο και αποφοίτησε ως η πρώτη σκόρερ όλων των εποχών στην Ιστορία του προγράμματος. O Banchero έχει πάρει την Ιταλική υπηκοότητα από το 2020.

Ο Paolo έχει κάτι που δεν έχουν οι Holmgren και Smith Jr. : την ικανότητα να δημιουργεί σκορ για τον εαυτό του και τους συμπαίκτες του. Ο Mike Krzyzewski ανέθεσε στον Banchero ευθύνες main ball handler κατά τη διάρκεια του Final Four και ο Ιταλοαμερικάνος ανταποκρίθηκε με το καλύτερο μπάσκετ που έχει παίξει, δημιουργώντας ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του και σκοράροντας από όλα τα σημεία του γηπέδου.

Ο Banchero είναι στα καλύτερά του όταν επιτίθεται στο καλάθι. Μου αρέσει το κάθετο παιχνίδι που έχει όταν μπαίνει για drive ενώ όταν βρει μπροστά του στήθος αντιπάλου έχει μια ωραία spin move που αδειάζει τον αμυντικό. Βγάζει μια άνεση όταν μπαίνει για drive. Βρίσκεται σε ανώτερο επίπεδο από άλλους prospects όσο αναφορά το iso παιχνίδι και ειδικά σε triple threat καταστάσεις. Έχει αρκετά ανεπτυγμένο footwork ήδη από τα 19 του. Ο Πάολο έχει ίσως το καλύτερο stutter rip που έχω δει σε 19χρονο rookie. Είναι αρκετά αξιοσημείωτο, με το κορμί και βάρος που έχει ότι εκτελεί τόσο καλά αυτή την κίνηση. Οι αμυντικοί απλά χάνουν την ισορροπία τους. Το stutter rip είναι μια κίνηση που χρησιμοποιεί πολύ ο Jimmy Butler και ο Banchero στα 19 ήδη την έχει στο οπλοστάσιό του.

 

 

Είναι καλός χειριστής που μπορεί να αλλάζει ρυθμό άνετα ενώ έχει κάποιες ωραίες counter moves για να ταρακουνήσει παραπάνω τον αμυντικό. Σχεδόν πάντα μπορούσε να πάει στα σημεία του χάρη στην τρίπλα του.

Ικανός σουτέρ από την περιφέρεια αν και τα ποσοστά του δεν ήταν καλά. Το ότι σουτάρει σχετικά καλά από τη γραμμή των ελεύθερων βολών (75% με πέντε προσπάθειες ανά παιχνίδι) υποδηλώνει ότι θα μπορέσει να είναι αποτελεσματικός σουτέρ στο ΝΒΑ. Σουτάρει με αυτοπεποίθηση, αν και δεν είναι κλασικός σουτέρ. Αξιοσέβαστο pull up παιχνίδι – ο τρόπος που σουτάρει μου θυμίζει αρκετά τον Tatum – μαζεύει γρήγορα την μπάλα μετά από τριπλά για να είναι σε θέση να εκτελέσει. Σίγουρα ο καλύτερος mid range shooter από τους top prospects. Το shot decision θα μπορούσε να βελτιωθεί βέβαια. Μερικές φορές έχει μοναδικό σκοπό να σουτάρει αντί να διαβάζει την άμυνα και να αντιδρά.

Μπορεί να ποστάρει στο καλάθι αλλά να παίξει και face up. Αρκετά ικανός finisher που χρησιμοποιεί power moves και φινέτσα στα post ups. Είναι πολύ γρήγορος για πολλούς ψηλούς και δυνατός για πιο κοντούς. Ο Πάολο ξέρει επίσης πώς να χρησιμοποιεί το σωματικό του πλεονέκτημα. Είναι σε άλλη κατηγορία όσον αφορά τη λειτουργική δύναμη, χρησιμοποιώντας μερικές φορές το κορμί του για να εκτοπίσει τους αμυντικούς και να δημιουργήσει ευκαιρίες για σκορ. Δεν φοβάται την επαφή και δεν έχει πρόβλημα να τελειώσει με επαφή. Προτιμά να τελειώνει με το δεξί του χέρι. Εννοείτε ότι πρέπει να βελτιώσει το αριστερό του χέρι για να σκοράρει ακόμα καλύτερα μέσα στο γήπεδο.

Είναι επίσης ένας δυνατός επιθετικός ριμπάουντερ που έχει την αίσθηση να διαβάζει την τροχιά της μπάλας.

Δημιουργικός πασέρ κυρίως όταν μπαίνει για drive, που μπορεί να βγάλει δύσκολες πάσες. Έχει την βαρύτητα να τραβάει τους αμυντικούς πάνω του και να βρίσκει ελεύθερους συμπαίκτες. Αν το σουτ του αναπτυχθεί, θα ανοίξει παραπάνω το γήπεδο γι’ αυτόν ως playmaker.

Δυνατός και γρήγορος αμυντικός που θα μπορούσε ενδεχομένως να εξελιχθεί σε έναν versatile on-ball stopper. Έχει καλά πλάγια βήματα, μπορεί να ακολουθήσει guard καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο wing του φετινού ντραφτ. Αποτελεσματικός help defender που μπορεί να αλλοιώσει προσπάθειες γύρω από το καλάθι χρησιμοποιώντας το μήκος και την αθλητικότητά του – όταν προσπαθεί. Η αμυντική του προσήλωση είχε διακυμάνσεις στο κολέγιο. Σε κάθε παιχνίδι, είχε περιπτώσεις που δεν έμπαινε καν στον κόπο να κάνει contest ένα σουτ ή να γυρίσει γρήγορα πίσω στην άμυνα μετά από χαμένο σουτ στην επίθεση. Δεν έχει το ένστικτο ενός rim protector και προτιμά να παίζει στην περιφέρεια. Μερικές φορές χάνει τον παίκτη του όταν μαρκάρει μακριά από την μπάλα. Ο Πάολο επωμίστηκε πολλές ευθύνες στην επίθεση, οπότε ίσως χρειάστηκε να κάνει οικονομία ενέργειας στην άμυνα. Ενώ δεν του λείπει η εμπιστοσύνη στο άλμα του και τις ικανότητητές του, μπορεί να είναι ασταθής στο αμυντικό κομμάτι. Με το που ξεκίνησε το NCAA τουρνουά η προσπάθεια, η συγκέντρωση και η έντασή του αυξήθηκαν αλλά χρειάζεται ακόμα να κάνει πρόοδο για να είναι αποτελεσματικός στο ΝΒΑ.

Στο Duke δεν μπόρεσε να ξεδιπλώσει πλήρως το επιθετικό του ταλέντο. Υπήρχαν πολλά στόματα που έπρεπε να ταΐσει ο Σιζέφσκι.

Ο Πάολο είναι ένας καλός αλλά όχι σπουδαίος αθλητής που θα μπορούσε να συνεισφέρει αμέσως σε μια επίθεση ΝΒΑ με το σκορ και την δημιουργία του. Στην άμυνα ίσως να ταιριάζει καλύτερα ως small-ball 5 λόγω της άνεσής του να αλλάζει στα σκριν. Μπορεί να κάνει λίγο από όλα, κάνοντάς τον την πιο ασφαλή επιλογή στο ντραφτ. Το ερωτηματικό είναι αν ο Banchero μπορεί να γίνει το πρόσωπο ενός franchise ή αν είναι περισσότερο ένα δεύτερο βιολί σε μια ομάδα με έναν superstar.

Projected Pick: 1-3

 

Jaden Ivey, US overcomes rising French star to win U19 basketball title

Jaden Ivey (1.93 m, 90 kg, 2.08 m wingspan)

Ομάδα: Purdue

Θέση: Guard

Χρονιά: Sophomore (20 χρ.)

Στατιστικά (36 παιχνίδια): 17.3 PPG | 4.9 RPG | 3.1 APG | 1 SPG | 46 FG% (12.3 FGA) | 35.8 3P% (5 3PA) | 74.4 FT% (5.8 FTA) | 31.4 MPG

 

O Jaden Ivey προέρχεται επίσης από αθλητική οικογένεια. Η μητέρα του έπαιξε επαγγελματικά μπάσκετ στο WNBA και τώρα είναι προπονήτρια της γυναικείας ομάδας του πανεπιστημίου Notre Dame. Ο πατέρας και ο παππούς του έπαιξαν αμφότεροι στο NFL. Ο πατέρας του μάλιστα έπαιζε wide receiver και πολύ πιθανών ο Jayden να κληρονόμησε από αυτόν την ταχύτητα που χαρακτηρίζει το παιχνίδι του. Ο Ivey είχε μια εκπληκτική σεζόν ως δευτεροετής στο Purdue και ήταν ο κινητήριος μοχλός πίσω από τη νο. 2 επίθεση στη χώρα όντας ο πρώτος σκορερ της ομάδας.

Είναι elite αθλητής με ένα πολύ γρήγορο πρώτο βήμα. Εκρηκτικός είτε πηδάει με το ένα πόδι είτε με τα δύο. Όταν βρεθεί στον αέρα δεν υπάρχουν και πολλά που μπορεί να κάνει η άμυνα. Εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ταχύτητά του όταν μπαίνει για drive. Κάνει μεγάλα βήματα και μοιάζει σαν να γλιστράει. Η ικανότητά του να αλλάζει ταχύτητες σε συνδυασμό με τις hesi moves και την hang τριπλά που διαθέτει κάνει τους αμυντικούς να μοιάζουν με κώνους. Θυμίζει πάρα πολύ τον Ja Morant σε αυτό το κομμάτι.

Όταν βλέπεις τέτοιους αθλητές συνήθως σου προκαλούν ένα άγχος με το πόσο ανεξέλεγκτοι δείχνουν αλλά ο Ivey είναι τόσο συγκρατημένος όσο και συναρπαστικός. Παίζει με περισσότερη υπομονή από τους περισσότερους superfast guard. Σπάνια είναι εκτός ελέγχου. Δεν αφήνει την άμυνα να του υπαγορεύσει τι θα κάνει αλλά αναγκάζει αυτός την άμυνα να προσαρμοστεί. Τριμπλάρει δεξιά σχεδόν πάντα – σπάνια πηγαίνει αριστερά.

Είναι ένας αμφιδέξιος finisher που μπορεί να σκοράρει με επαφή και να αυτοσχεδιάσει στον αέρα. Τελειώνει δυνατά – τρομερός dunker – αλλά έχει και το floater στο ρεπερτόριό του.

Στο ανοιχτό γήπεδο βγάζει τον καλύτερο εαυτό του. Στο transition, λίγοι παίκτες είναι πιο απειλητικοί με ή χωρίς την μπάλα στα χέρια τους.

Δεν είναι αξιόπιστος σουτέρ αν και έκανε μεγάλο άλμα βελτίωσης από την freshman χρονιά του. Το ποσοστό του στα τρίποντα έχει βελτιωθεί κατά 11 μονάδες από την πρώτη του σεζόν (από 26% σε 37%), ενώ αυξήθηκαν και οι προσπάθειές του. Μπόρεσε να τιμωρήσει τους αντιπάλους που τον έπαιζαν under όχι μόνο σουτάροντας στατικά αλλά και με τρίπλα, με stepback, sidestep κινήσεις. Η διαφορά στην αυτοπεποίθησή του ήταν εντυπωσιακή. Το ποσοστό από τη γραμμή των βολών έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι είναι συχνά ο πιο αποκαλυπτικός αριθμός όταν προβάλλεται το πώς ένας παίκτης θα σουτάρει από την γραμμή του τρίποντου. Ο Ivey πιθανών να μην γίνει ποτέ knockdown shooter αλλά στην καλύτερη μέτριος.

Του λείπει το ένστικτο στο PnR, αλλά δεν είναι ότι δεν μπορεί να εκτελέσει σε τέτοιες καταστάσεις. Είναι καλύτερος πασέρ σε χώρο και γενικά σε καταστάσεις transition. Δεν έχει τόσο ανεπτυγμένο in-between game. Στο επόμενο επίπεδο θα χρειαστεί να σουτάρει περισσότερο στη μεσαία γραμμή, αλλά εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακό το πόσο αποτελεσματικά έπαιξε και ευδοκίμησε ως μέλος μιας τόσο πειθαρχημένης επίθεσης.

Μπορεί να προβλέπεται ως leading guard στο ντραφτ, αλλά δεν έκανε πραγματικά κουμάντο στο Purdue. Kατά τη διάρκεια του παιχνιδιού είναι κάτι μεταξύ star και role player. Περνάει πολύ χρόνο τρέχοντας γύρω από σκριν και κάνοντας μεγάλη ζημιά από DHO και pin down. Είναι ενεργός χωρίς την μπάλα και έχει πολύ καλή αίσθηση του πότε να κόψει. Βέβαια αυτή η ευελιξία δημιουργεί επίσης κάποια προβλήματα όταν τον προβάλλουμε ως παίκτη ΝΒΑ. Ο Ivey δεν ταιριάζει σε ένα καθορισμένο πλαίσιο. Δεν είναι ούτε PG ούτε SG. Είναι ένας σταθερός πασέρ που τιμωρεί την άμυνα όταν αυτή τραβιέται πάνω του στο ζωγραφιστό αλλά δεν τρέχει την επίθεση σαν floor general. Πέρσι σου έδινε την εντύπωση ότι προσπαθούσε να παίξει μπάσκετ ΝΒΑ σε κολεγιακό παιχνίδι. Ταιριάζει καλύτερα στο fast pace παιχνίδι του ΝΒΑ αλλά δεν είναι σε θέση να αποτελέσει ακόμα main ball handler και facilitator.

O Ivey δεν δούλεψε σε περιβάλλον με έντονο αμυντικό πλάνο αλλά είχε κάποιες αξιοσημείωτες φάσεις στην άμυνα. Οι Boilermakers την σεζόν που πέρασε ήταν στον πάτο του DEF EFF σε ολόκληρη την χώρα. Παρόλα αυτά ο Ivey έδειξε το πόσο ικανός αμυντικός μπορεί να γίνει στο τουρνουά NCAA. Το θέμα του είναι η συνέπεια. Όσο καλός αμυντικός είναι πάνω στην μπάλα τόσο αφηρημένος είναι όταν παίζει άμυνα off–ball. Συχνά αποκοιμιέται, χάνοντας τον παίκτη του. Ορισμένες φορές απλά στέκεται και δεν κάνει τίποτα, σαν να είναι κουρασμένος, απαθής ή και τα δύο.

Το σουτ του Ivey θα καθορίσει πιθανότατα το πώς θα τα πάει στην αρχή της καριέρας του στο ΝΒΑ. Οι άμυνες θα του το δώσουν. Το πόσο καλός τελικά θα γίνει θα εξαρτηθεί ακόμα περισσότερο από την ανάπτυξή του ως πασέρ. Πρέπει να κάνει αρκετά άλματα βελτίωσης για να δημιουργήσει περισσότερο για τους άλλους. Το ενθαρρυντικό είναι ότι έχει ήδη βελτιωθεί τόσο πολύ στο κολέγιο.

Projected Pick: 4-5

2022 NBA Draft Analysis: Keegan Murray - Indy Cornrows

Keegan Murray (2.03 m, 102 kg, 2.10 m wingspan)

Ομάδα: Iowa

Θέση: Forward

Χρονιά: Sophomore (21 χρ.)

Στατιστικά (35 παιχνίδια): 23.5 PPG | 8.7 RPG | 1.5 APG | 1.3 SPG | 1.9 BPG | 55.4 FG% (15.8 FGA) | 39.8 3P% (4.7 3PA) | 74.7 FT% (5.4 FTA) | 31.9 MPG

 

O Keegan Murray – μαζί με τον Johnny Davis – ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη της σεζόν. Ήρθε μαζί με τον δίδυμο αδελφό του στο Iowa από ένα prep school και εξελίχθηκε σε έναν κολεγιακό superstar.

Ο Keegan από μικρός δεν ονειρευόταν το ΝΒΑ. Ήθελε απλώς να κερδίσει μια μπασκετική υποτροφία για να σπουδάσει αλλά αυτός και ο αδελφός του, Chris έλαβαν μόνο μία προσφορά από Division I κολέγιο κι έτσι αποφάσισαν να πάνε σε prep school. Εκεί πέρα το σώμα τους άλλαξε απότομα, ψήλωσαν, δυνάμωσαν, βελτιώθηκαν και τελικά κέρδισαν μια υποτροφία στο Iowa. Τα δίδυμα ήταν ενθουσιασμένα που θα ήταν Hawkeyes, ακόμη και αν ήταν δύσκολο να βρεθεί ο χρόνος συμμετοχής, καθώς η ομάδα ήταν ήδη γεμάτη με τον Luka Garza, παίκτη της χρονιάς, και τους βασικούς παίκτες Joe Wieskamp και Jordan Bohannon.

Mε την φυγή του Garza o Murray φέτος ήταν αποκάλυψη. Τερμάτισε πρώτος σε συνολικούς πόντους στην χώρα και κατέρριψε το ρεκόρ πόντων του Iowa σε μία σεζόν, ενώ παράλληλα αναδείχθηκε All-American.

Υπάρχει μια ηρεμία στον τρόπο που κινείται μέσα στο γήπεδο. Έχει το παιχνίδι ενός αξιόπιστου βετεράνου – είναι και 22 άλλωστε. Αφήνει το παιχνίδι να έρθει σε αυτόν και δεν βεβιάζει προσπάθειες, κάνοντας σπάνια λάθη. Είναι τόσο ισορροπημένος που κάποιοι αμφισβήτησαν την ορμή του, το πάθος του – επειδή δεν είναι ένας δυνατός, φανταχτερός παίκτης και δεν βγάζει νεύρο.

Έδειξε μεγάλη βελτίωση ως σουτέρ. Fluid μηχανική και footwork. Μπορεί να σουτάρει με hop και με 1-2/αρι. – δεξ. σε καταστάσεις PnP είτε βγαίνοντας από σκριν. Η ικανότητα του να αποτελέσει floor spacer στην rookie χρονιά του θα αποδειχθεί κομβική για τον χρόνο συμμετοχής του.

Παρόλο που δεν είναι ένας παίκτης με φαντεζί ντρίμπλα, έχει καλό έλεγχο της μπάλας. Κρατάει τη ντρίμπλα του χαμηλά και μπορεί να γλιστρήσει προς το καλάθι από ασυνήθιστες γωνίες για να τελειώνει με leaning layups. Είναι straight line driver, δεν κάνει πολλές τρίπλες και του αρέσει να πηγαίνει αριστερά – στην πραγματικότητα είναι αριστερόχειρας αλλά σουτάρει με το δεξί. Θα αξιολογήσει γρήγορα την άμυνα και θα αποφασίσει αν θα επιτεθεί ή θα πασάρει. Ξέρει επίσης πότε να πασάρει, κάτι που αποτελεί σημαντική δεξιότητα. Αν παίζει small-ball center ή δίπλα σε center που μπορεί να σουτάρει τρίποντα, θα μπορούσε να είναι επικίνδυνος ως roll man προς το καλάθι.

Έχει επίσης ένα ποικίλο σετ κινήσεων στο ποστ με drop steps, jump hooks και turnarounds. Πήρε πολλές μπάλες στο ποστ πέρσι αλλά δεν νομίζω ότι μια ομάδα ΝΒΑ θα του έδινε touches σε τέτοια σημεία τουλάχιστον στην αρχή της καριέρας του.

Πολύ καλός στο coast to coast μετά από ριμπάουντ χωρίς να έχει κάποια ιδιαίτερη ταχύτητα ενώ όταν τρέχει χωρίς την μπάλα στο transition του αρέσει να στήνεται για 3π.

Θα πρέπει να βελτιωθεί ως σκόρερ στο ζωγραφιστό. Ομάδες με μέγεθος μπόρεσαν να τον περιορίσουν μέσα στην ρακέτα κάτι που θα μπορούσε να είναι μια πρόγευση για το είδος της αντίστασης που θα συναντήσει στο ΝΒΑ.

Παίζοντας μακριά από την μπάλα ξέρει πότε πρέπει να κόψει ενώ κλειδώνει καλά τον αμυντικό του πίσω από την πλάτη για να υποδεχθεί την μπάλα. Έχει έφεση στο επιθ. ριμπ. ξέρει να παίρνει καλές θέσεις – είναι από τους καλύτερους στο ντραφτ.

Εξαιρετικά ευέλικτος αμυντικός που μπορεί να χειριστεί wings και bigs και ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως small-ball center. Με το ένστικτο, την ευφυΐα και το μήκος του, μπορεί να παίξει τα πάντα στην άμυνα PnR. Βέβαια λόγω του μεγάλου επιθετικού του φόρτου δεν έβγαζε την ίδια ενέργεια και ζήλο που έβγαζε ως freshman. Πιστεύω με έναν μειωμένο ρόλο θα επανέλθει μεγάλο μέρος της αμυντικής προσπάθειας, καθώς έχει εξαιρετική αίσθηση και timing για να αντισταθμίσει την έλλειψη αθλητικότητας και το μέτριο wingspan που διαθέτει – τουλάχιστον σε σύγκριση με τα elite wings. Προσωπικά αμφιβάλω ότι θα είναι τόσο καλός αμυντικά απέναντι σε υψηλότερο ανταγωνισμό καθώς του λείπει η ταχύτητα και τα αντανακλαστικά αλλά έχει μια καλή βάση. Είναι καλύτερος στην άμυνα ως help defender παρά πάνω στην μπάλα.

Η χρησιμοποίηση του Murray ως σουτέρ μακριά από την μπάλα και ως help defender στην δεύτερη γραμμή άμυνας, ακούγεται σαν ένας καλός ρόλος για να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητά του ως rookie στο ΝΒΑ. Δεν βλέπω να έχει κάποιο superstar quality. Για να γίνει ένας combo scoring forward και στο ΝΒΑ με υψηλό usage θα πρέπει να βελτιωθεί ως playmaker και χειριστής.

Projected Pick: 5-10

 

Scouting Report: AJ Griffin Possesses Top-5 Physical Tools and Talent

AJ Griffin (1.98 m, 100 kg, 2.13 m wingspan)

Ομάδα: Duke           

Θέση: Forward

Χρονιά: Freshman (18 χρ.)

Στατιστικά (39 παιχνίδια): 10.4 PPG | 3.9 RPG | 1 APG | 49.3 FG% (7.6 FGA) | 44.7 3P% (4.1 3PA) | 79.2 FT% (1.4 FTA) | 24 MPG

 

Ο AJ Griffin – γιος του επί 10 χρόνια βετεράνου NBAer, Adrian Griffin – έχασε σχεδόν δύο χρόνια μπάσκετ λόγω τραυματισμών στο high school αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε από το να αποδείξει φέτος ότι είναι μέσα στις 10 κορυφαίες επιλογές του ντραφτ.

Ο Griffin είναι από τους καλύτερους pure shooter του ντραφτ ειδικά σε C&S – με μόλις 3,9 προσπάθειες. Έχει λίγο έναν ανορθόδοξο τρόπο που τοποθετεί τα πόδια του – πολύ ανοιχτά αλλά έχει πολύ καλή ισορροπία και βάζει μεγάλη καμπύλη. Τον είδαμε να επιχειρεί και κάποια σουτ με τρίπλα από το 3π. – κυρίως step back και side step με misdirection τρίπλα – – αλλά δεν είχε πολλές ευκαιρίες να πάρει παραπάνω παρόμοια σουτ. Smooth pull up σουτ από μέση απόσταση με εξαιρετικό body control.

Έχει αρκετά καλό χειρισμό της μπάλα χωρίς να είναι θεαματικός. Δημιουργικός bucket-getter που χρησιμοποιεί pump fakes, hesitations και shimmies για να ταρακουνήσει τους αμυντικούς. Διαθέτει ήδη στο ρεπερτόριό του τη μία counter τρίπλα μετά την άλλη. Τριπλάρει με τον δικό του ρυθμό για να φτάσει στα pull-up jumpers και stepbacks κυρίως πηγαίνοντας από αριστερά. Του λείπει το γρήγορο πρώτο βήμα αλλά στο κολέγιο μπορούσε να περάσει τον αμυντικό του και να τελειώσει δυνατά και με τα δύο χέρια. Δεν ξέρω αν θα μπορεί να το κάνει αυτό με την ίδια άνεση στο επόμενο επίπεδο.

Είναι άπειρος χειριστής στο PnR, χωρίς καλή αίσθηση και συγχρονισμό των γωνιών και της αξιοποίησης των σκριν. Είναι πρόθυμος πασέρ με εύστοχες πάσες. Ακόμα αναπτύσσει την αίσθηση της δημιουργίας ευκαιριών για τους συμπαίκτες του, αλλά κρατάει την μπάλα σε ροή με γρήγορες αποφάσεις, ενώ σπάνια κάνει λάθη.

Κάνει όλα τα μικρά πράγματα στην επίθεση μακριά από την μπάλα. Έξυπνος cutter, ξέρει πως να κινηθεί σαν σουτέρ και τις θέσεις που πρέπει να πάρει για να διευκολύνει τους συμπαίκτες του στο να τον βρούνε στο 3π.

Σπουδαίες αμυντικές δυνατότητες σε μεγάλο βαθμό χάρη στη σκληρή νοοτροπία του και τo εντυπωσιακό wingspan που έχει. Διαθέτει ένα ευρύ, στιβαρό κορμό και τη δύναμη ενός big. Φαίνεται να δυσκολεύεται στα πλάγια βήματα όταν έχει να αντιμετωπίσει ταχυδύναμα guard. Δεν ξέρω αυτό κατά πόσο είναι απόρροια των τραυματισμών. Δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα κατεύθυνση. Στην επαφή είχε σχεδόν πάντα το πλεονέκτημα. Δύσκολα τελείωνε ο επιθετικός φάσεις με αυτόν ως post defender ακόμα κι αν ήταν ψηλότερος. Έχει όλα τα εργαλεία να εξελιχθεί σε έναν lockdown defender.

Μακριά από την μπάλα πολλές φορές πιανόταν στον ύπνο και δεχόταν αρκετά συχνά backdoor cut. Είναι αρκετά γρήγορος και δυνατός για να παλεύει μέσα από τα σκριν και να κυνηγάει σουτέρ.

Το γεγονός ότι έπαιξε τόσο καλά απέναντι στον καλύτερο ανταγωνισμό της ζωής του αντικατοπτρίζει τις θετικές πληροφορίες που υπάρχουν γι’ αυτόν, ότι δουλεύει σκληρά πάνω στις αδυναμίες του και απορροφά σαν σφουγγάρι τα σχόλια των προπονητών.

Ως ένας από τους νεότερους παίκτες σε αυτό το ντραφτ, ο Griffin έχει χρόνο για να βελτιωθεί. Το κορμί του ήδη δείχνει NBA ready. Πρέπει περισσότερο να εστιάσει στην βελτίωση της ταχύτητας και εκρηκτικότητας εδικά στο πρώτο βήμα. Μπορείς να εντοπίσεις έντονα vibes Jimmy Butler στον τρόπο παιχνιδιού του και στον σωματότυπό του. Λαμβάνοντας υπόψη τις ικανότητές του στο σκοράρισμα, το να γίνει πιο advanced σκόρερ και facilitator σε ball screen actions θα μπορούσε να του επιτρέψει να ανθίσει και να φτάσει το ταβάνι του που είναι borderline Αll Star.

Οι τραυματισμοί στο γόνατο και τον αστράγαλο έχουν ταλαιπωρήσει τη νεαρή καριέρα του Griffin. Οι ιατρικές εκθέσεις που θα λάβουν οι ομάδες θα είναι καθοριστικές για τον καθορισμό της τελικής του θέσης στο ντραφτ.

Projected Pick: 4-8

 

Wisconsin Badgers men's basketball: Let's break down Johnny Davis' NBA Draft stock - Bucky's 5th Quarter

Johnny Davis (1.96 m, 88 kg, 2.05 m wingspan)

Ομάδα: Wisconsin     

Θέση: Shooting Guard

Χρονιά: Sophomore (20 χρ.)

Στατιστικά (31 παιχνίδια): 19.7 PPG | 8.2 RPG | 2.1 APG | 1.2 SPG |  42.7 FG% (16 FGA) | 30.6 3P% (4 3PA) | 79.1 FT% (6.3 FTA) | 34.2 MPG

 

Ο Big 10 παίκτης της χρονιάς και consensus Αll American, Johnny Davis ίσως είναι ο καλύτερος guard που έχει βγάλει το Wisconsin μετά τον Devin Harris. Είχαμε γράψει λίγα λόγια για αυτόν στο κείμενο της March Madness, το πως εμφανίστηκε στην προετοιμασία των Badgers με έναν καινούριο αέρα και αυτοπεποίθηση μετά την συμμετοχή του με την Εθνική ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Κ19 και εξελίχθηκε από ρολίστας σε superstar.

Αν και δεν είναι ένας κορυφαίος αθλητής, ο Davis είναι ένας ταλαντούχος σκόρερ που κάνει τα πάντα μέσα στο γήπεδο. Έχει καλό μέγεθος και το παιχνίδι του το χαρακτηρίζει μια σκληράδα. Δεν φοβάται να βγει μπροστά στις μεγάλες στιγμές ενός παιχνιδιού ενώ δεν τον παίρνει από κάτω αν δεν του βγαίνει επιθετικά το παιχνίδι.

Είναι physical driver καθώς δεν φοβάται την επαφή. Έβαλε τεράστια πίεση φέτος στις άμυνες στο ζωγραφιστό – πολύ ενθαρρυντικό ότι κέρδιζε τόσες βολές (6.3 ανά παιχνίδι). Έχει έφεση στο να τελειώνει δύσκολες φάσεις από περίεργες γωνίες, Επιτίθεται πολύ καλά στα close out. Τελειώνει καλά φάσεις κάτω από το καλάθι, με οποιοδήποτε χέρι, αλλά έχει στιγμές που τον «καταπίνει» το μήκος των αντιπάλων. Έχει χαμηλό κέντρο βάρους. Εντυπωσιακό το πως μπορούσε να αφήσει τους αμυντικούς πίσω του χωρίς να έχει το γρήγορο πρώτο βήμα.

Ο Davis είναι ένας guard που λατρεύει να παίζει στο ποστ. Διαθέτει ένα αποτελεσματικό turnaround jumper και όταν έρθει το double team, είναι εξαιρετικός στο να νιώθει την πίεση και να βρίσκει ανοιχτούς συμπαίκτες του με πάσες ακριβείας. Δεν νομίζω βέβαια στην συνέχεια να τον δούμε να παίρνει μπάλες στο ποστ τουλάχιστον στην αρχή της καριέρας του.

Είναι τολμηρός playmaker. Μπορεί να μην έχει το χειρισμό ή το passing vision ενός lead guard, αλλά έκανε πολύ καλή δουλειά ως main facilitator για τους Badgers. Στο PnR είναι περισσότερο σκόρερ και λιγότερο δημιουργός. Ξέρει να χρησιμοποιεί καλά τα σκριν για να σκοράρει. Του αρέσει πολύ να πηγαίνει από την αντίθετη μεριά του σκριν.

Advanced shot maker από μέση απόσταση με έφεση στα δύσκολα σουτ εκτός ισορροπίας. Δεν χρειάζεται πολύ χώρο για να σουτάρει. Δεν είναι όμως efficient ειδικά από το 3π. Αυτή η αναποτελεσματικότητά του στα σουτ έχει να κάνει με το shot selection, με το γεγονός ότι καμιά φορά παρασύρεται από το δικό του motor και με το πόσο αναγκαίο ήταν να σκοράρει για τους Badgers. Με μικρότερο επιθετικό ρόλο και λιγότερη ανάγκη να επιβάλλει σουτ, τα ποσοστά του θα μπορούσαν να αυξηθούν. Αυτός θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους τομείς που πρέπει να δουλέψει για να βρει πραγματική επιτυχία στο ΝΒΑ

Πρέπει επίσης να βελτιώσει την τρίπλα του και να βάλει περισσότερες counter moves στο παιχνίδι του. Κάνει αρκετά αβίαστα λάθη στην τρίπλα. Κόντρα σε καλές άμυνες δυσκολευόταν να δημιουργήσει χώρο για να σουτάρει.

Ο Davis είναι από τους καλύτερους on-ball defender της φετινής φουρνιάς που κινείται αρκετά καλά με πλάγια βήματα, ανακάμπτει πολύ καλά μετά από σκριν και όταν ο επιθετικός τον βγάζει εκτός ισορροπίας με την τρίπλα του. Έχει potential να γίνει ένας pest defender. Μακριά από την μπάλα είναι εξίσου καλός. Εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα μεγάλα του χέρια – πολλά deflections – ενώ είναι ικανός μπλοκέρ ερχόμενος από την αδύνατη πλευρά. Αν υπάρχει ένα ελάττωμα στην άμυνά του, αυτό είναι το γεγονός ότι είναι αδύνατος και δεν έχει μεγάλη αθλητικότητα.

Είναι εντυπωσιακό το πόσο καλός ήταν στην άμυνα και πόση ενέργεια έβγαζε αν αναλογιστεί κανείς το επιθετικό φορτίο που κουβαλούσε. Όλο αυτό το motor και η ενέργεια νομίζω πηγάζει από το πόσο ανταγωνιστικός είναι.

Ο Davis θα μπορούσε να επωφεληθεί αρκετά αν επιβραδύνει τον τρόπο που παίζει. Το ασταμάτητο μοτέρ του και η υπερβολικά επιθετική νοοτροπία που έχει μερικές φορές μπορούν να τον οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις – κακές επιλογές.

Ο Davis προβλέπεται ως ένα συμπληρωματικό κομμάτι μιας ΝΒΑ επίθεσης παρά ως κύριος εκφραστής. Είναι ένας παίκτης με two-way χαρακτήρα που μπορεί να προσφέρει άμεσα ποιοτικά λεπτά και έχει την δυνατότητα και προοπτική να φτάσει σε All Star επίπεδο.

Projected Pick: 10-15

2022 NBA Draft Prospect Profiles: Jeremy Sochan - Grizzly Bear Blues

Jeremy Sochan (2.05 m, 104 kg, 2.13 m wingspan)

Ομάδα: Baylor           

Θέση: Small Forward/Power Forward

Χρονιά: Freshman (19 χρ.)

Στατιστικά (30 παιχνίδια): 9.2 PPG | 6.4 RPG | 1.8 APG | 1.3 SPG |  47.4 FG% (7 FGA) | 29.6 3P% (2.7 3PA)  | 58.9 FT% (3 FTA) | 25.1 MPG

 

Ο Jeremy Sochan είναι ένας πολυτάλαντος combo forward που τα νούμερά του μπορεί να μην εντυπωσιάζουν αλλά έχει το potential να αποτελέσει την έκπληξη του φετινού ντραφτ. Είναι γιος αθλητών – τόσο η μητέρα του όσο και ο πατέρας του έπαιξαν μπάσκετ στο κολέγιο της Οκλαχόμα. Ο μικρός Jeremy έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα στην Αγγλία όπου πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας.

Ο Sochan έχει Πολωνική υπηκοότητα καθώς η μητέρα του γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πολωνία. Έχει αγωνιστεί με την Εθνική Πολωνίας σε έναν αγώνα κόντρα στην Ρουμανία για τα προκριματικά του EuroBasket 2022 μόλις σε ηλικία 17 ετών και σε 29 λεπτά σκόραρε 18 πόντους οδηγώντας την ομάδα του στην νίκη.

Η άμυνα είναι ο τομέας όπου ο Sochan πραγματικά λάμπει. Έχει elite αμυντική προοπτική καθώς μπορεί να μαρκάρει όλες τις θέσεις. Είναι ένας καταπληκτικός αμυντικός πάνω στην μπάλα. Εξαιρετικά ευέλικτος. Στην περιφέρεια έχει την ταχύτητα και το footwork για να ακολουθεί τους guard ενώ στο PnR μπορεί να παίξει τα πάντα. Είναι εκνευριστικά καλός στην 1on1 άμυνα. Σύμφωνα με το Synergy Sports, οι παίκτες που μάρκαρε σε iso καταστάσεις σούταραν συνολικά 6/22 σουτ.

Έχει τη σκληρότητα και τη δύναμη για να αντιμετωπίσει μεγαλύτερους παίκτες μέσα στο ζωγραφιστό – μάρκαρε πολύ καλά τον Armando Bacot του UNC που είναι ένας center με NBA ready σώμα. Οι τακτικές switching του ΝΒΑ είναι ιδανικές για τις ικανότητές του. Έχει πολύ καλή αίσθηση του πότε να δώσει βοήθεια. Βρίσκεται σχεδόν πάντα στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή. Εξαιρετικά τεχνικός με τις τοποθετήσεις του. Όσο περισσότερο εστιάζεις στις λεπτομέρειες, τόσο καλύτερος φαίνεται.

Παίρνει περιστασιακά κάποια ρίσκα στην άμυνα, μεταξύ των οποίων και το να πηδάει προσπαθώντας να κλέψει την μπάλα σε μια πάσα και όταν περάσει η πάσα να βρίσκεται σε αμυντική ανισορροπία. Δεν είναι καλός rim protector. Μην παρεξηγηθώ, σχεδόν πάντα βρίσκεται εκεί να παρατάξει το κορμί του εμποδίζοντας τον επιθετικό να σκοράρει αλλα του λείπει η αθλητικότητα, το άλμα για να κάνει την τάπα. Παρόλα αυτά μπορεί και σηκώνεται κάθετα χωρίς να κατεβάζει τα χέρια.

Παρακολουθώντας προσεκτικά τον Sochan τον βλέπεις να παίρνει θέση στα ριμπάουντ νωρίς και γρήγορα, μπαίνοντας πρώτος μπροστά στο σώμα του (συχνά μεγαλύτερου) αντιπάλου για να κάνει box out.

Μετά από ένα αμυντικό ριμπάουντ, είναι ένας grab-n-go παίκτης και ταλαντούχος πασέρ στο ανοιχτό γήπεδο που επιβραβεύει τους συμπαίκτες του που τρέχουν.

Η πάσα του ξεχωρίζει. Το νούμερό του στις ασίστ δεν λέει όλη την αλήθεια. Πολύ καλός πασέρ χωρίς να είχε ρόλο facilitator στο Baylor ενώ έτρεξε και κάποια PnR ως χειριστής. Βρίσκει σχεδόν πάντα τον παίκτη που θα κόψει στην ρακέτα ή αυτόν που είναι αγκυροβολημένος στο 3π. Τα playmaking δείγματα που έχει δείξει σε δελεάζουν να πιστέψεις ότι μπορεί να εξελιχθεί στο επόμενο επίπεδο σε ικανό facilitator, κυρίως ως ball mover.

Δεν έχει ακόμα αξιόπιστο σουτ αλλά έχει μια καλή βάση. Έχει μια αργή μηχανική αλλά πιστεύω είναι απλά θέμα επαναλήψεων για να γίνει ποιο γρήγορος και αποτελεσματικός εκτελεστής. Δεν χρειάζεται να αλλάξει κάτι ριζικά. Το σουτ του περιέργως φαίνεται κάπως καλύτερο όταν επιχειρεί κάποια pull-up από μέση απόσταση – ειδικά τα turnaround jumpers από το elbow.

Στο ποστ δεν έχει δείξει την ικανότητα να τελειώσει με επιτυχία, το οποίο θα ήταν ένα πολύτιμο εργαλείο λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθός του. Το να είναι σε θέση να ποστάρει έναν μικρότερο παίκτη ή να τραβήξει double-teams θα μετρίαζε επίσης την ανάγκη να βελτιωθεί ως σουτέρ.

Το σκορ του προέρχεται κυρίως από κοψίματα στην μπασκέτα αλλά τελείωνε καλά ακόμα και με κίνηση. Αν τον μαρκάρει ένας big, μπορεί να βάλει την μπάλα στο παρκέ και να τον περάσει. Έχει ύπουλη ταχύτητα και έκρηξη με τη μπάλα και πολύ καλό touch κοντά στο καλάθι. Θα ήθελα να τον δω περισσότερο στο PnR ως vertical spacer.

Ο Sochan δεν μοιάζει καθόλου με 18χρονο, εκτός από την υπερβολική αυτοπεποίθηση που μπορεί να τον διακατέχει ορισμένες φορές. Έχει υψηλή αίσθηση του παιχνιδιού. Στο επόμενο επίπεδο θα γίνει βασικός και αναντικατάστατος πενταδάτος παίκτης πολύ σύντομα.

Projected Pick: 10-15

 

2022 NBA Draft Analysis: Dyson Daniels - Indy Cornrows

Dyson Daniels (2.02 m, 88 kg, 2.09 m wingspan)

Ομάδα: G League Ignite

Θέση: Shooting Guard          

Χρονιά: –  (19 χρ.)

Στατιστικά (14 παιχνίδια): 11.3 PPG | 6.2 RPG | 4.4 APG | 1.9 SPG |  44.9 FG% (9.9 FGA) | 25.5 3P% (3.6 3PA) | 73.7 FT% (1.4 FTA) | 31.1 MPG

 

Η Αυστραλία δεν σταματά να παράγει NBA material και ο Dyson Daniels είναι ένας ακόμα top prospect που προβλέπεται να επιλεγεί στην δεκάδα του ντραφτ. Απέρριψε πολλές προσφορές από κολέγια, υπέγραψε με την αναπτυξιακή ομάδα του ΝΒΑ, G League Ignite και άφησε πολύ καλές εντυπώσεις.

Είναι ένας εξαιρετικός αμυντικός με potential versatility να μαρκάρει guard και wings. Ο Dyson ξεχωρίζει στην άμυνα και ίσως είναι ο καλύτερος περιφερειακός αμυντικός στο ντραφτ μαζί με τον Sochan. Μου αρέσει πολύ η στάση που παίρνει για να μαρκάρει. Έχει εξαιρετικό footwork, πολύ γρήγορα χέρια και εξαιρετικές τοποθετήσεις. Είναι το ίδιο εντυπωσιακά καλός στην άμυνα μακριά από την μπάλα. Σε όσα παιχνίδια τον είδα δεν θυμάμαι μια φάση που να χάνει τον παίκτη του. Εκνευριστικά συνεπής. Έχει εξαιρετική αντίληψη του πότε να πεταχτεί για κλέψιμο και τρομερό timing στις τάπες του. Είχε κάποιες θεαματικές άμυνες στο transition.

Δεδομένου ότι δεν είναι εκρηκτικός, τείνει να επιχειρεί πολλά δύσκολα layups. Αυτό του βγαίνει στην G League, αλλά το να σκοράρει απέναντι σε παίκτες με μήκος στο ΝΒΑ θα είναι μια εντελώς διαφορετική πρόκληση. Έχει όμως την τάση να αποφεύγει την επαφή. Δεν έχει την αυτοπεποίθηση να οδηγήσει το σώμα του στους αντιπάλους και να τον νιώσουν. Ενώ διαθέτει ένα συμπαθητικό floater, το χρησιμοποιεί υπερβολικά αντί να αναπτύξει την απαραίτητη ικανότητα σε άλλα τελειώματα πιο κοντά στο καλάθι.

Η τρίπλα του είναι απλά λειτουργική και πολύ basic. Έχει καλό footwork στις περιστροφές – η αγαπημένη τoυ τρίπλα – και μετά του αρέσει να τελειώνει με push shot. Εντούτοις η τρίπλα του υστερεί σε σχέση με τα άλλα top guard του ντραφτ.

Το σουτ είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα στο παιχνίδι του Daniels. Σούταρε με άσχημα ποσοστά από το 3π. και τις βολές. Η μηχανική του δεν είναι τόσο κακή απλά μάλλον δεν έχει δουλέψει πολύ το σουτ του ή του λείπει η αυτοπεποίθηση ή και τα δύο. Η βελτίωση στο σουτ, είτε αυτό απαιτεί αλλαγή του τρόπου που σουτάρει είτε όχι, θα πρέπει να είναι η πρώτη του προτεραιότητα.

Γενικά δεν είναι ικανός shot creator σε σύγκριση με του υπόλοιπους top prospects. Δεν έχει ανεπτυγμένο 1on1 παιχνίδι. Βρίσκεται πολύ μακριά από το να αποτελέσει μια έστω 2η σταθερή επιλογή στην επίθεση.

Όπως και ο συμπατριώτης του Josh Giddey έτσι και ο Daniels έχει έφεση στην πάσα. Έχει κάποιες ικανότητες point-forward και πολύ καλή αίσθηση του παιχνιδιού καθώς μπορεί να βρίσκει τους συμπαίκτες του με πάσες ακριβείας. Έχει την υπομονή να διαβάσει την άμυνα και να αντιδράσει ανάλογα. Μπορεί και είναι τόσο καλός στο PnR χωρίς να αποτελεί μεγάλη επιθετική απειλή. Δεν υπάρχει πάσα που δεν μπορεί να κάνει. Είναι περισσότερο ball mover παρά playmaker ειδικά στο transition που του αρέσει να τρέχει μετά από ριμπάουντ και να μοιράζει την μπάλα με πολύ καλό timing και ακρίβεια. Θα δείξει πολύ αυτό το κομμάτι στο επόμενο επίπεδο.

Ο Daniels είναι παίκτης που στην αρχή της καριέρας του δεν χρειάζεται να τρέξουν plays για αυτόν για να έχει αντίκτυπο. Είναι συνειδητοποιημένος cutter και φανταστικός επιθετικός ριμπάουντερ – ίσως ο καλύτερος rebounding guard. Είναι καλός στο να διαβάζει τα mismatch και να αυτοσχεδιάζει. Όσο βελτιώνει το σουτ του, ειδικά τα spot-up τόσο περισσότερο χρόνο συμμετοχής θα κερδίζει. Με playmaking skills, άμυνα σπάνιας ποιότητας για έναν 18χρονο και με συνεπή επίδειξη και των δύο σε μια επαγγελματική σεζόν, πιστεύω ότι μπορεί να συνεισφέρει αμέσως.

Είναι νέος και διαθέτει προοπτική υψηλής εξέλιξης με κάποια σημαντικά ερωτηματικά γύρω από το παιχνίδι του. Αν κοιτάξουμε μερικά χρόνια μπροστά, το ταβάνι του είναι να γίνει ένας από τους κορυφαίους two-way παίκτες του πρωταθλήματος.

Projected Pick: 5-10

 

Jalen Duren - 2021-22 - Men's Basketball - University of Memphis Athletics

Jalen Duren (2.11 m, 113 kg, 2.26 m wingspan)

Ομάδα: Memphis       

Θέση: Center

Χρονιά: Freshman (18 χρ.)

Στατιστικά (29 παιχνίδια): 12 PPG | 8.1 RPG | 1.3 APG | 2.1 BLK |  59.7 FG% (8.1 FGA) | 62.5 FT% (3.6 FTA) | 25.3 MPG

 

O Jalen Duren είναι ένας center με αρκετά ανεπτυγμένο σωματότυπο για την ηλικία του. Είναι ένας απίστευτος αθλητής με μεγάλο άνοιγμα χεριών και γρήγορο άλμα. Υπήρχαν στιγμές μέσα στο γήπεδο που ήταν σαν να παίζει ένας άντρας ανάμεσα σε παιδάκια. Καρφώνει τα πάντα γύρω από το καλάθι και είναι intimidator και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Είναι πολύ καλός επιθετικός ριμπάουντερ – τον βοηθάει πολύ σε αυτό τα «κουπιά» που έχει για χέρια – και εξαιρετικός finisher με δυναμικά τελειώματα. Έχει highlight που νομίζεις θα γκρεμίσει την μπασκέτα – ειδικά όταν σηκώνεται με τα δύο πόδια (dominant two feet jumper). Όπου και να του πετάξεις ψηλά την μπάλα θα την πιάσει. Επιθετικά είναι δύσκολο να αξιολογήσεις τις κατοχές του στο PnR καθώς το Memphis είχε έλλειψη playmaking αλλά όταν έπαιζε και ρόλαρε στο καλάθι η φάση συνήθως θα ήταν είτε κάρφωμα είτε φάουλ υπέρ του. Θα αποτελέσει σπουδαία απειλή ως vertical spacer στο ΝΒΑ. Δεν είναι όμως ιδιαίτερα καλός finisher όταν υπάρχουν κορμιά γύρω του. Σαν να δυσκολεύεται όταν αντίπαλοι τον παίζουν με το ίδιο physicality που παίζει αυτός.

Το παιχνίδι με πλάτη δεν είναι το δυνατό του σημείο. Συχνά απομακρύνεται από το ποστ χωρίς λόγο ενώ έχει ξεκάθαρο σωματικό πλεονέκτημα από τον αντίπαλο. Αν αναπτύξει ένα decent post up παιχνίδι θα γίνει ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος για mismatches όταν ο αντίπαλος αλλάζει στα σκριν.

Δυσκολεύεται με το σουτ, τόσο από τη γραμμή των ελεύθερων βολών όσο και από τα υπόλοιπα σημεία του γηπέδου. Θέλει αρκετό χρόνο για να γίνει έστω ένας μέτριος σουτέρ αλλά έχει solid μηχανική και άνεση όταν σουτάρει.

Έχει κάποια passing instincts που σε εξιτάρουν αλλά του λείπει η ακρίβεια στην πάσα και η πειθαρχία από το low post. Παίρνει πάρα πολλά ρίσκα με την μπάλα, σαν να έχει προκαθορίσει από πριν τι θα κάνει χωρίς να αντιδρά σε αυτό που του δίνει η άμυνα. Πολύ καλός πασέρ στο high-low – ανέπτυξε ιδιαίτερη χημεία με τον Dandrige.

Σε καλύτερο πλαίσιο ίσως θα μπορούσαν να αναδειχθούν περισσότερο τα playmaking skills. Το Memphis πέρα από την έλλειψη guard play είχε και έλλειψη spacing, περιορίζοντας τον αριθμό των ασίστ του Duren και τη χρήση του ως short roll απειλή. Κάτι τέτοιο θα φανεί καλύτερα σε ένα σύστημα ομάδας ΝΒΑ. Με φαρδείς ώμους και αξιοπρεπές footwork, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς να γίνεται ένας από τους καλύτερους screeners της Λίγκας.

Στην άμυνα είναι από τους πιο versatile prospects. Μπορεί να αμυνθεί ικανοποιητικά σε χώρο – drop PnR άμυνα – και να ακολουθήσει τα αντίπαλα guard σε switch. Ήδη κάνει εξαιρετική δουλειά στο να ακολουθεί τους επιθετικούς και να χρησιμοποιεί το μήκος του για να μπλοκάρει τα σουτ από πίσω, ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των καλύτερων rim protectors του ΝΒΑ.

Έχει πολύ καλό ένστικτο και timing όταν σηκώνεται για τάπα. Elite shot blocker, ίσως ο καλύτερος στο ντραφτ – υπήρχαν φάσεις στο κολέγιο που ήταν σαν να ταπώνει παιδάκια. Σηκώνεται γρήγορα από το έδαφος και φτάνει ψηλά πάνω από τη στεφάνη με ευκολία. Ακόμα και όταν δεν αλλοιώσει άμεσα την προσπάθεια του επιθετικού στο ζωγραφιστό μόνο η παρουσία του βάζει σε δεύτερες σκέψεις τους αντιπάλους. Δεν φοβάται να πάει στην επαφή και το άνοιγμα χεριών που έχει σε συνδυασμό με τα ευκίνητα πόδια του τον καθιστούν ικανότατο rim protector.

Χρειάζεται όμως να βελτιώσει την αντίληψή του. Στην άμυνα μακριά από την μπάλα όπως και οι περισσότεροι rookies ορισμένες φορές ξεχνιέται και βλέπει μόνο τον παίκτη με την μπάλα με αποτέλεσμα να χάνει τον δικό του παίκτη. Άλλες φορές, όταν η αντίπαλη επίθεση γυρνάει καλά την μπάλα χάνεται στις περιστροφές αν και συχνά αυτό το αναπληρώνει με τη δραστηριότητά του.

Περιστασιακά δυσκολεύεται με απλά πράγματα όπως το box out ενώ συμπληρώνει γρήγορα φάουλ. Μειώνοντας αυτά τα πνευματικά λάθη θα μπορέσουν να συγχωνευτούν καλύτερα τα skills που διαθέτει με την τρομερή του αθλητικότητα.

Ο Jalen Duren δε είναι ο πιο φανταχτερός παίκτης και είναι κάπως old school καθώς σκοράρει κυρίως με put-back, alley-oops και επιθετικά ριμπάουντ. Έχει τα φόντα να παίξει από μέση απόσταση και ένα σουτ που με τον καιρό θα επεκταθεί προς τη γραμμή του τρίποντου, αλλά προς το παρόν είναι κυρίως παίκτης ρακέτας.

Projected Pick: 10-16

 

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

https://www.tankathon.com/mock_draft

https://www.theringer.com/2022/2/4/22916297/jabari-smith-jr-auburn-nba-draft

https://www.theringer.com/2022/5/19/23126315/keegan-murray-nba-draft

https://stats.ncaa.org/

 

Ευχαριστούμε τον Mitsos για ένα ακόμα εξαιρετικό κείμενο.

 

 

maccabi - Twitter Search / Twitter

Υ.Γ: H Μακάμπι έχει μπει πολύ δυνατά στο μεταγραφικό παζάρι φτιάχνοντας μια καινούργια ομάδα. Ήδη έχει αποκτήσει αρκετό ταλέντο (Πόιθρες, Κόλσον και πιθανόν Χίλιαρντ) ενώ ο Κάτας έχει κυκλώσει το όνομα του Μέικον (του άρεσε αρκετά πέρυσι) ώστε να αντικαταστήσει τον Ουίλμπεκιν. Μεγάλο το ενδιαφέρον στο Τελ Αβίβ.

Final Four 2022, Μπαρτζώκας: 'Ο Πρίντεζης είναι ευλογημένος για την αποθέωση που γνωρίζει από τον κόσμο'

Υ.Γ1: Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην ευχάριστη θέση κατά την οποία διατήρησε τον προπονητή και τον βασικό κορμό του για τη νέα σεζόν και απλά ψάχνει για 2-3 προσθήκες που θα βελτιώσουν το ποιοτικό του status. Οι ερυθρόλευκοι χρειάζονται έναν Pick & Roll ψηλό στο “5”ενώ στη θέση “4” είναι υπαρκτή η πιθανότητα να σμίξει ξανά ο κόουτς με έναν παλιό του γνώριμο. Τίποτα σίγουρο ακόμα.

 

Παναθηναϊκός-Λάρισα: Οι «τρελές» εμφανίσεις του Μούντι (vid) | | Basketa.gr

Υ.Γ2: Ο Στέφαν Μούντι δικαιολογημένα έχει τραβήξει το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων στην Ευρώπη. Μια ομάδα της ΑΒΑ κοιτάζει ζεστά την περίπτωση του όμως αυτήν τη στιγμή το Περιστέρι μοιάζει να έχει τις περισσότερες πιθανότητες για την υπογραφή του.

 

Sarunas Jasikevicius: Non fossi stato in Lituania, sarei stato espulso

 

Υ.Γ3: Γιατί απέτυχε η φετινή Μπαρτσελόνα;

Φάκελος Μπαρτσελόνα: Η ζωή δεν είναι σινεμά

Αναπτύξτε.