ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΡΚΟΥΣ ΜΠΑΝΚΣ: Money in the ..bank or not..?

Ο Παναθηναϊκός επέλεξε να φέρει στην Αθήνα τον Μάρκους Μπανκς για να ενισχύσει την περιφερειακή του γραμμή, σε μια δύσκολη περίοδο για την ομάδα.  Το Ηοοpfellas παρουσιάζει τον παίκτη και καταλήγει στα δικά του συμπεράσματα..

Πάμε να τον τσεκάρουμε..

Ο Μπανκς είναι ένας γκαρντ με ύψος 1.88, χτιστό κορμί  και ένα aggressive στυλ –σε επίθεση και άμυνα- που παράγεται κυρίως από τη σωματοδομή του. Ελκυστική γαρνιτούρα τα δυνατά του πόδια. Αν και δεν είναι το «αγρίμι» που ήταν στα 25-26 του, παραμένει ένας πολύ φυσικός και γρήγορος γκαρντ και πλέον σε Ευρωπαϊκό επίπεδο θα βασιστεί πολύ στο κορμί και την ταχύτητα του.

Ο 31χρονος Αμερικανός  είναι παίκτης με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Πρόκειται καθαρά για παίκτη που μπορεί να βγάλει το ταλέντο σε καταστάσεις transition offense. Γρήγορος, δυναμικός, καλός ballhandler εκμεταλλεύεται τη φύση του για να φτάσει μέχρι μέσα επιδιώκοντας την επαφή. Θα τον δούμε πολλές φορές να χρησιμοποιεί μετά την τελευταία ντρίμπλα την τακτική του «παραμαζώματος» ώστε να εξασφαλίσει τουλάχιστον το φάουλ πριν τελειώσει. Καλός penetrator. Θα διαγνώσει την αδράνεια προστατεύοντας τη μπάλα και προτάσσοντας το δυνατό κορμί του για να διεισδύσει. 

Παρ’όλα αυτά σε όλη του την καριέρα τον διέκρινε μια κρίση ταυτότητας, δεδομένου του ότι στο ΝΒΑ η «μπούκα» για έναν παίκτη τέτοιου ύψους απαιτεί και τα κατάλληλα προσόντα ως finisher που ο Μπανκς δεν έδειξε ποτέ ξεκάθαρα ότι διαθέτει. Αυτήν την κατάσταση περιέπλεκε το γεγονός ότι αποτελεί την επιτομή του streacky shooter. Μπορεί να σουτάρει από μακριά αλλά σε καμία περίπτωση με σταθερότητα. Στην Ευρώπη ποντάρω ότι αρκετοί προπονητές θα τζογάρουν με το σούτ του. Αν αστοχήσει ειδικά στα πρώτα 1-2 σχετικά ελεύθερα, αλλοιώνεται και ο μηχανισμός του ο οποίος δεν είναι καθόλου άσχημος με  σωστή τάιμινγκ μεταξύ ανύψωσης/απελευθέρωσης. «Έχει» την προσωπική φάση αλλά –πολύ σημαντικό- σε αυτόν τον Παναθηναϊκό θα πρέπει να προσαρμοστεί σε μια κατάσταση όπου δεν έχει το πράσινο φώς να απολέσει 2-3 ή και 4 επιθέσεις σερί χωρίς να γυρίσει στον πάγκο. Και εδώ αρχίζει το πρόβλημα..

Ο Μπάνκς δεν διακρίνεται για το  μπασκετικό IQ  του, γι’αυτό και δεν έκανε το παραπάνω στο ΝΒΑ. Δε διαβάζει σωστά και στην Ευρώπη –ειδικά σε μια ομάδα η οποία έχει ως ναυαρχίδα της επίθεσης της την αποκωδικοποίηση μις ματς και γενικά «ευνοϊκών» για αυτήν καταστάσεων στο παρκέ- θα έχει θέμα. Στο μισό γήπεδο υστερεί. Θα σκουντουφλήσει, θα μπερδευτεί, θα κάνει το λάθος, αυτό παρτε το σαν δεδομένο.. Σε set επίθεση οι καλές άμυνες θα τον «διαβάσουν» και θα τον κάνουν στην 1η-2η επίθεση να φαίνεται παραφωνία. Εκεί αυτός θα παρατάξει midrange παιχνίδι το οποίο –όπως είπαμε- είναι ζαριά.. Ξέρει να πασάρει, ιδιαίτερα στην εξέλιξη προσωπικής φάσης αλλά η αναλογία ασσίστ/λαθών ήταν πάντοτε χαμηλή για αυτόν.. Για τον Μπανκς, στα 31 του και μετά από τόσα χρόνια στο ΝΒΑ, το στοίχημα στην Ευρώπη θα είναι να μπεί στο τριπάκι του «φρένου και της σκέψης», κατάσταση διόλου εύκολη για έναν παίκτη που έφαγε όλη του την καριέρα στα Αμερικανικά γήπεδα και σε ένα συγκεκριμένο στυλ μπάσκετ. Σαφώς και δεν είναι ο πόιντ γκαρντ που θα τρέξει μια επίθεση στο μισό γήπεδο.

Στο αμυντικό κομμάτι ο Μπανκς διακρίνεται ως on the ball defender. Ο Πεδουλάκης μπορεί κάλλιστα να ξεκινήσει την άμυνα του από αυτόν ψηλά, χρησιμοποιώντας την εξαιρετική του ικανότητα να πιέσει τη μπάλα. Μπορεί να γίνει στενός κορσές στον αντίπαλο χειριστή. Έχει τα πόδια να μείνει μπροστά του και το κορμί να τον βγάλει εκτός πορείας, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί σωστά τα χέρια του ώστε να κλέψει μπάλες. Η φύση του είναι τέτοια που θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με τα φάουλ. Έχει aggressive στυλ και μέχρι να καταλάβει-από πρώτο χέρι- πως σφυρίζουν στην Ευρώπη, μπορεί να βρεθεί με γρήγορα φάουλ στην πλάτη του. Όχι τόσο καλός στην ομαδική άμυνα. Εδώ μπαίνει πάλι το γεγονός ότι είναι παίκτης «ενστίκτου» και όχι μυαλού. Δεν θα είναι εύκολο να τον ποστάρεις χαμηλά αλλά είναι πολύ εύκολο για έναν έξυπνο γκαρντ να τον φθείρει με φάουλ διαβάζοντας την επιθετικότητα του. Τον διακατέχει επίσης η νοοτροπία «πιέζω για να κλέψω τη μπάλα» και όχι για να «μείνω μπροστά από τον αντίπαλο μέχρι τέλους». Αν με τον καιρό μπορέσει να μπεί σε αυτήν την νοοτροπία, η ενέργεια που βγάζει στο παρκέ μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη για τους πράσινους και να ηλεκτρίσει την κερκίδα στο ΟΑΚΑ..

Εν κατακλείδι.. Ο Μπανκς έχει χαρακτηριστικά που λείπουν από το παιχνίδι των πρασίνων αυτή τη στιγμή. Θα μπορούσε να είναι ένας παίκτης που η ομάδα θα τον κοίταζε το καλοκαίρι, όταν έχτιζε το ρόστερ, ώστε να βάλει τα δυνατά του πόδια και το κορμί του δίπλα στον Διαμαντίδη, αλλά ΤΩΡΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΕ ΕΝΑ ΡΟΣΤΕΡ ΜΕ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ. Γι’αυτό και εμείς- με γνώμονα ΠΑΝΤΑ αυτό που θέλει να παίξει ο Παναθηναϊκός μέχρι τώρα- προτείναμε έναν τελείως διαφορετικό παίκτη (Κουίν), ο οποίος θα μπορεί να υποκαταστήσει το Διαμαντίδη στο παρκέ και στην επίθεση μισού γηπέδου, παρατάσσοντας playmaking/leading abilities, σωστές αποφάσεις σε σωστό χρόνο και καλό περιφερειακό σουτ. Είναι ξεκάθαρο παιδιά, ας μη γελιόμαστε, ότι για να μπορέσει να «δείξει» ο Μπανκς στο παρκέ, σε αυτόν τον Παναθηναϊκό, ο Αργύρης Πεδουλάκης ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να ανοίξει το γήπεδο.. Δε γνωρίζω εάν η κίνηση έγινε με γνώμονα αυτή τη πρόθεση, αλλά οι πράσινοι έδειξαν τέτοια δείγματα απέναντι στη Ρεάλ. Εμείς είμαστε θετικοί σε αυτόν τον προσανατολισμό. Με τον Αμερικανό γκαρντ του δίνεται η ευκαιρία να απλώσει την άμυνα, να πιέσει  τη μπάλα και να δημιουργήσει καταστάσεις γρήγορου ρυθμού (σε σχήματα που θα ζητήσουν περισσότερο..Μασιούλις στο «4») όπου ο παίκτης μπορεί να είναι παραγωγικός. Αν ο Παναθηναϊκός απέκτησε τον Μπάνκς ως κάτι ποιοτικότερο του Κίτσεν, με την προσμονή να συνεχίσει η ομάδα στο ίδιο τέμπο, λυπάμαι αλλά θα το βρεί μπροστά του.. Όμως θέλω να πιστεύω ότι το προπονητικό τιμ έχει διαγνώσει το προβλέψιμο της σετ επίθεσης (πρέπει να δουλευτεί καλύτερα) που παρουσίασε το τελευταίο διάστημα και προσανατολίζεται σε κάτι πιο fast pace στο οποίο συνηγορεί και η προσθήκη σουτέρ στο «3» ως συνδυασμό με τον Μπάνκς. Απλά δεν έχει άλλη επιλογή..

Υ.Γ: Eίναι η ευκαιρία για τον Κίτσεν να κάνει το step up, αν και συγκυριακά το παιχνίδι στο Παλαντέζιο, δεν μοιάζει ιδανικό.. Αν όμως βγεί από μια τέτοια κατάσταση δυνατός μπορεί να αποτελέσει πολύ καλό στοιχείο στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού στη συνέχεια.. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ