Το μυστικό βρίσκεται στη Βαυαρία.. (Πάρτε τον)

Ο Παναθηναϊκός κοίταξε πέρυσι το καλοκαίρι προς τη χώρα των Βάσκων και τη Βιτόρια αναφορικά με τους στόχους του στην αγορά. Φέτος το μυστικό βρίσκεται λίγο πιο βόρεια, στη Βαυαρία. Το Hoopfellas ξεκινά τη φετινή offseason με τους πρωταθλητές Ελλάδας και τους παίχτες που έχει κυκλώσει μήνες τώρα ως λύση για τις ανάγκες τους..

 

 

Πέρυσι τη πατήσαμε με τον Ντάριους Μίλερ καθώς όταν γραφόταν το κείμενο-πρόταση του παίχτη αυτός έβαζε την υπογραφή του στο νέο συμβόλαιο που του προσέφερε η Brose. Για αυτό και φέτος η συγκεκριμένη ανάρτηση βγαίνει λίγο πιο νωρίς. Ο Janis Strelnieks απασχολεί αρκετά την αγορά όπως έχετε καταλάβει..

Ένα από τη βασικότερα κομμάτια αναφορικά με τη στελέχωση μιας ομάδας είναι η ικανότητα του εκάστοτε recruiter να μεταφράσει τα χαρακτηριστικά ενός πιθανού στόχου στο καινούργιο αγωνιστικό πλαίσιο που θέλει να τον εντάξει, να διαγνώσει τις πιθανότητες εξέλιξης τους σε αυτό δημιουργώντας ένα συγκεκριμένο όραμα και κυρίως να αξιολογήσει τον (εντός και εκτός παρκέ) χαρακτήρα του και την αντίδραση του αναλογικά με τον ρόλο για τον οποίο προορίζεται πάντα σε συνάρτηση με την πρόοδο του συνόλου και την αγωνιστική επιτυχία αυτού.

Ο Janis Strelnieks (1.91-G-1989) έχει συμβόλαιο με τη Brose Baskets μέχρι τη σεζόν 2018-19 (ανανέωσε πέρυσι). Οι ετήσιες απολαβές του είναι 300.000 ευρώ γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ένα πιθανό buy out θα κυμανθεί σε πολύ λογικά πλαίσια. Ο Τρινκιέρι στοχεύει φέτος να ανεβάσει το Maodo Lo στα guards τον οποίον ετοίμασε τη σεζόν που μας πέρασε με αυτόν τον στόχο ενώ παράλληλα ανανέωσε τον Νίκο Ζήση και θα αναβαθμίσει τον Αλεξέι Νίκολιτς με τον οποίον δουλεύει τη τελευταία διετία. Για τον Λετονό γκαρντ έχουν εκφράσει ενδιαφέρον η Κίμκι και ο Ολυμπιακός..

 

Στο στόχαστρο του Ολυμπιακού

Εδώ και περίπου μια εβδομάδα έχετε ενημερωθεί από τους “πράκτορες” (lol) της σελίδας σχετικά με το ενδιαφέρον των ερυθρολεύκων για τον Janis Strelnieks. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος κοιτάζει τον παίχτη όχι ως αντικαταστάτη του Γκριν αλλά ως τον στόχο που θα “δέσει” με τον Μάντζαρη στη θέση “1” για τον Ολυμπιακό. Σας έχω ήδη γνωστοποιήσει την άποψη μου για τη συγκεκριμένη θέση σε σχετική κουβέντα μας. Η γνώμη μου είναι ότι ο Ολυμπιακός θα πρέπει να διατηρήσει τον Ντάνιελ Χάκετ εκεί (πάντα στη σωστή τιμή και από ότι μαθαίνω ο παίχτης είναι διατεθειμένος να μείνει στη σωστή και για τους δυο τιμή..) γιατί πρόκειται για αθλητή που ταιριάζει στα χνώτα του οργανισμού. Αυτό που δεν έχουν καταλάβει οι περισσότεροι είναι ότι ο Χάκετ (ο παίχτης που για παράδειγμα έλειψε περισσότερο στον τελικό της Πόλης) έχει scoring insticts τα οποία δεν αξιοποιήθηκαν στη συγκεκριμένων στόχων φετινή επίθεση του Ολυμπιακού και παράλληλα intangibles σπάνια για αθλητή εκτός της Βαλκανικής χερσονήσου. Παίζοντας ως επί το πλέιστον στη 2-3 High Set στα λεπτά του, δεν ήταν εύκολο να αναδείξει τις αρετές του ως σκόρερ ή playmaker. To κλειδί σε περίπτωση παραμονής του θα είναι ο παίχτης της θέσης “2” όπου έγινε σαφές ότι οι ερυθρόλευκοι χρειάζονται κάτι περισσότερο από τον αρκετά καλό σουτέρ αλλά μονοδιάστατο Έρικ Γκριν. Με τον Στρέλνιεκς στο backcourt ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί παίχτη πολύ συγκεκριμένων χαρακτηριστικών και ποιότητας στη θέση του Γκριν (Χίγκινς).. Θα περιμένουμε πρώτα να δούμε τις εξελίξεις με τους περυσινούς PG εδώ και θα επανέλθουμε..

Παίχτης που ταιριάζει στο DNA των πρασίνων

Ο Strelinieks είναι παίχτης που ταιριάζει στα χνώτα των πρασίνων και αυτού που θέλουν να χτίσουν με τον Τσάβι Πασκουάλ καθώς διαθέτει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία μπορούν να δώσουν άλλη διάσταση στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού.

-Πρόκειται για σωστό επαγγελματία με αφοσίωση στο αντικείμενο του ενώ παράλληλα φέρει τη ταμπέλα του “ποντικού του γηπέδου” μιας και δουλεύει αρκετές ώρες πέρα της ομαδικής προπόνησης. Soft speaking-Hard working προσωπικότητα από αυτές που φτιάχνουν το κλίμα στο εσωτερικό της ομάδας.

-Είναι γκαρντ που καλύπτει και τις δύο θέσεις του backcourt και δένει άψογα με τον Καλάθη προσφέροντας πληθώρα σχημάτων. Μπορεί να τρέξει το επιθετικό playbook ως κυρίως δημιουργός από το “1” ή να παίξει δίπλα στον διεθνή PG στο “2”.

-Είναι το ίδιο επικίνδυνος με τη μπάλα ή μακριά από αυτήν. Στην εξαιρετική σε επίπεδο Spacing (η καλύτερη fundamental offense που είδαμε φέτος) επίθεση της Brose ήταν τρομερά αποτελεσματικός σουτάροντας από θέση ή μετά από ντρίμπλα. Ο μηχανισμός του είναι άρτιος και περιλαμβάνει γρήγορο release και εξαιρετικό footwork (παρατηρείστε σε ball screen επίθεση το πως δουλεύει για να φτάσει στο καλό του σημείο και το πως στήνει τα πόδια του για να εκτελέσει). Ήταν ο αθλητής (θα βρω κάποια στιγμή μια απίστευτη σχετική κάρτα) με τα περισσότερα εύστοχα σουτ μετά από αναπήδηση της μπάλας στη στεφάνη κάτι που συνεπάγεται ότι αυτή έπαιρνε τον ιδανικό αριθμό περιστροφών ώστε μετά την αναπήδηση να μη φύγει εκτός των νοητών ορίων του καλαθιού, ίδιον των fundamental σουτέρ.

Αρκετά αποτελεσματικός ως Weak Side threat. Σε ομάδα που δουλεύει αρκετά με flare μπορεί να αποτελέσει μεγάλη απειλή για το αντίπαλο καλάθι ειδικά στη μεταφορά της μπάλας από πλευρά σε πλευρά. Στη Close out επίθεση δεν εκβιάζει penetration γιατί δεν έχει σκορ σε traffic όμως διαθέτει εκτέλεση μετά από ντρίμπλα, χαρακτηριστικό σημαντικό σε αυτό πλαίσιο.

-Δεν απαγορεύει αλλά αντίθετα αναδεικνύει το παιχνίδι του Τζέιμς με τη μπάλα στα χέρια. Ο Στρέλνιεκς είναι ο γκαρντ που θα τρέξει Pick & Roll καταστάσεις (έχει καλό court vision, άμεση πάσα/ταχύτητα στην απόφαση, δεν είναι τόσο ικανός όσο ο Ζήσης ή Σλούκας αλλά βρίσκεται σε αξιόλογο επίπεδο) όντας απέριττος στις μεταβιβάσεις του αλλά και αυτός που θα στηθεί μακριά από το slasher ώστε να βάλει πίεση στην άμυνα διατηρώντας το θεμιτό spacing.

-Eίναι καλοπροπονημένος. Το εξαιρετικό spacing της Brose τη τελευταία διετία ανέδειξε την ικανότητα του στο κάθετο παιχνίδι, παρεξηγημένη από το ευρύ κοινό. Ειδικά σε Horns καταστάσεις ο Τρινκιέρι επένδυσε σε High ball screens με αυτόν και έναν Shooting forward ως screener (τραβώντας τη προσοχή της άμυνας στο pop out) για να του δώσει penetration.

-Χαρακτηρίζεται από πολύ καλό Shot selection. Πέρυσι έπιασε το εντυπωσιακό 68.9% FGP στη BBL έχοντας παράλληλα 43.4% στο τρίποντο. Φέτος στην EL τα αντίστοιχα νούμερα του ήταν 58.1% και 45.9%.. Σταθερά σουτέρ προσωπικών της τάξεως του 85%..

-Αποτελεί απειλή στη transition επίθεση εκτελώντας περιφερειακά σε πρώτο χρόνο. Ένα από τα δυνατά του κομμάτια.

Παίζει low mistake basketball. Πρώτος στη φετινή Ευρωλίγκα σε αναλογία assist/turnover με το εντυπωσιακό 292.31%.. (3.5 τελικές για 1.2 λάθη σε 25.04 λεπτά συμμετοχής). Για μια ομάδα που βασίζεται πολύ σε αυτόν τον δείκτη (λίγα λάθη, χρειάζεται φέτος παραπάνω δημιουργία) ο οποίος έκρινε κατά τη γνώμη τους φετινούς τελικούς, τέτοιοι γκαρντ είναι άκρως σημαντικοί.

-Έχει μέγεθος και παρότι στερείται σπουδαίου athleticism αξιολογείται ως αρκετά συνεπής στο αμυντικό κομμάτι γιατί αγωνίζεται με υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης και πειθαρχίας. Του λείπει ο μεγάλος κορμός ή τα μακριά άκρα για να βγει όρθιος στις μάχες της πίσω γραμμής άμυνας.

-Έχει συνείδηση ρόλου και μπορεί να μείνει χρήσιμος ανεξάρτητα από τα λεπτά του στη βραδιά γιατί έχει απορρίψει πλήρως τον πειρασμό του “κάνω κάτι στο οποίο δεν έχω προπονηθεί καταλλήλως”.

-Βρίσκεται σε πολύ καλή ηλικία και έχει κίνητρο. Ταίριαξε πλήρως στο ευρωπαϊκό προφίλ της Brose ενώ βοηθήθηκε από τον ανταγωνιστικό του χαρακτήρα. “Παιγμένο παιδί” (ανέβηκε σωστά, βήμα-βήμα, από τη Βενστπιλς στην Αγ. Πετρούπολη, τη Μπουντιβέλνικ και μετά στην Ευρωλίγκα)αποτελεί τον leading guard της εθνικής ομάδας της Λετονίας στη πορεία της στα διεθνή τουρνουά τα τελευταία χρόνια. Ο old scool, Ανατολικής κατεύθυνσης χαρακτήρας του παιχνιδιού του είναι επίκαιρος στο σύγχρονο μπάσκετ της ταχύτητας και των χώρων που βλέπουμε σήμερα.

Ο Janis Strelnieks είναι ο γκαρντ που χρειάζεται ο Παναθηναϊκός. Οικονομικός, σε καλή ηλικία, με σωστή μπασκετική κουλτούρα και κυρίως κίνητρο για να πετύχει..

Daniel Τheis

Ο Theis αποτελεί πουλέν της σελίδας τα τελευταία 4 χρόνια όταν ακόμα αγωνιζόταν στην Ούλμ. Για δύο τουλάχιστον χρονιές είχαμε πει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει σπουδαία επένδυση και εξαιρετικό fit στο μπάσκετ του Ολυμπιακού με την ικανότητα του να παίξει και στις δύο θέσεις της frontcourt και να αμυνθεί σε κάθε κομμάτι του παρκέ, χαρακτηριστικό χρήσιμο για τη τακτική που χρησιμοποιούν οι ερυθρόλευκοι στα μετόπισθεν. Φέτος μετά το ξεκίνημα της σεζόν ένιωσα ότι ο Γερμανός mobile ψηλός είναι ο κατάλληλος αθλητής για να αντικαταστήσει τον Τζέιμς Γκιστ στον Παναθηναϊκό..

Ο Γκιστ είναι (πολύ κατανοητό) αγαπητός στον κόσμο των πρασίνων. Ειδικά τώρα, που η γεύση της σαμπάνιας από τους τελικούς και τη κατάκτηση του τίτλου δεν έχει στεγνώσει ακόμα από το στόμα του οργανισμού, το κλίμα είναι πολύ θετικό σχετικά με τη παραμονή του. Η άνοδος του στα δύο τελευταία ματς έδωσε την απαιτούμενη ώθηση στην ομάδα για να επανακτήσει τα σκήπτρα στην ελληνική λίγκα. Όμως η σελίδα και η κοινότητα μας είναι εδώ για να βλέπει λίγο πιο μακριά και να αξιολογεί πέρα από συναισθηματισμούς. Φέτος έγινε ξεκάθαρο ότι ο 31χρονος Αμερικανός F/C έχει περάσει τη κορυφή του βουνού. Τα καλά του χρόνια είναι πίσω (με γνώμονα και τη φθορά των τραυματισμών), τα καλά του παιχνίδια σταδιακά θα μειώνονται την ώρα που ο ανταγωνισμός στη συγκεκριμένη θέση είναι τεράστιος και τριγύρω το πεδίο μάχης είναι γεμάτο “καθαρόαιμα”. Μια πιθανή πολύ θετική εξέλιξη στη περίπτωση του θα είναι η έκδοση ελληνικού διαβατηρίου (θα συμπληρώσει 5 χρόνια παραμονής μετά το ξεκίνημα της σεζόν), η οποία σαφώς αλλάζει την οπτική απέναντι του οπότε και δε τίθεται ζήτημα απομάκρυνσης. Όπως σας γνωστοποίησε το Hoopfellas ο Παναθηναϊκός έχει κινήσει ήδη τις διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση. Η γνώμη μου είναι ότι οι πράσινοι πρέπει να καλύψουν τις θέσεις των ξένων που τους αναλογούν και να διατηρήσουν τον Γκιστ μόνο στη περίπτωση που πάρει ελληνικό διαβατήριο.

Για τον Daniel Theis (2.07-F/C-1992) έχουμε μιλήσει τόσο πολύ στη κοινότητα του Hoopfellas που κρίνω ότι δε χρειάζεται να εντρυφήσουμε κι άλλο. Έχει συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές 450.000 ευρώ (όσα και ο Μέλι) με όρο για να αποχωρήσει για το ΝΒΑ φέτος. Είναι ένας από τους καλύτερους νέους mobile ψηλούς στην Ευρώπη με το φυσικό/αθλητικό του πακέτο να αποτελεί πυλώνα στο οικοδόμημα της Brose. Τα τεράστια άκρα του και ο υψηλός δείκτης αντίληψης στο αμυντικό κομμάτι σε συνδυασμό με agility που τον διακρίνει φέρνουν στον αφρό ένα αρκετά εξελίξιμο πακέτο ψηλού για το ευρωπαϊκό μπάσκετ το οποίο μεταφράζεται πολύ καλά σε σχέση με τον τρόπο που παίζουν οι ελληνικές ομάδες το άθλημα.

Το πιο δυνατό του κομμάτι είναι η δραστηριότητα του πάνω από το καλάθι, ένα πεδίο στο οποίο τον χαρακτηρίζει το εξαιρετικό timing στα blocks και η ικανότητα (με τα πολύ καλά του χέρια) να τελειώσει λόμπες στην επίθεση. Το εξαιρετικό πλαίσιο επίθεσης της φετινής Brose τον έκανε να δείχνει πολύ καλύτερος επιθετικά από ότι στη πραγματικότητα είναι. Εφόσον μετακομίσει σε διαφορετικό περιβάλλον νομίζω θα φανούν οι αδυναμίες του σε αυτό το κομμάτι. Στη πραγματικότητα δεν είναι σουτέρ του 41% από το τρίποντο και το midrange του θέλει δουλειά (μπορεί να φανεί χειρότερο από ότι νομίζει ο θεατής). Κάποιες βραδιές θα δυσκολευτεί πολύ να συνδεθεί με το καλάθι.. Ο μηχανισμός του θέλει ακόμα δουλειά αν και για παίχτη της φύσης και της θέσης του κρίνεται αξιόλογος. Είναι στην ουσία finisher. Τρέφεται από τη συνεργασία του με τους περιφερειακούς και την ικανότητα του στο επιθετικό ριμπάουντ. Το post παιχνίδι του βρίσκεται στα πρώτα στάδια εξέλιξης, λίγο ωμό ακόμα. Χρειάζεται επίσης δουλειά στον τρόπο που συμπεριφέρεται στα double teams (μετά από miss match) χαμηλά, βγάζοντας τη μπάλα από τη βοήθεια.

Από την άλλη το motor του και ο τρόπος τρέχει το γήπεδο είναι εξαιρετικά. Pick & Roll ψηλός, ικανός σε αυτές τις καταστάσεις σε άμυνα και επίθεση. Έχει καλό footwork και μπορεί να μείνει μαζί με κάθετους περιφερειακούς βγαίνοντας ψηλά για να αμυνθεί. Σουτέρ άνω του 70% από τη γραμμή των προσωπικών, στοιχείο χρυσάφι για mobile ψηλό. Πολύ καλός help defender, γεμίζει κενά και χαρακτηρίζεται από γρήγορα recovers. High energy ψηλός με πολυδιάστατο χαρακτήρα στα μετόπισθεν μπορώντας να υποστηρίξει ποικίλα σχήματα.

Όπως σας έχω ενημερώσει, scouter των Χοκς μαζί με τον Dennis Schroder ήρθαν να τον δουν στα γερμανικά playoffs. Ο ίδιος ο Theis (άφησε καλές εντυπώσεις στο Las Vegas το 2014) θέλει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο ΝΒΑ. Έχει το φυσικό/αθλητικό πακέτο για να καλύψει τη θέση “4” εκεί. Όμως παράλληλα αποτελεί ένα γρήγορα εξελισσόμενο project στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, ειδικά με τον τρόπο που παίζεται αυτό σήμερα. Είναι παίχτης του προπονητή και μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό ματσάρισμα ψηλών όπως ο Birch για τον Παναθηναϊκό. Ίσως είναι η στιγμή να τον δούμε στα μέρη μας..

Υ.Γ: Η υπόθεση Μάντζαρη εξελίχθηκε όπως περιμέναμε. Προσωπικά (και πέραν του οικονομικού) θεωρώ ότι ο διεθνής PG πήρε τη σωστή απόφαση για τη συνέχεια της καριέρας του. Το αναλύσαμε στη προηγούμενη μόλις ανάρτηση της σελίδας. Εκτιμώ ιδιαίτερα το low profile του.. Στον Ολυμπιακό ο Μάντζαρης είναι σταθερά και ιδανικό συμπλήρωμα για τον Σπανούλη, η παρουσία του οποίου του εξασφαλίζει κάποια πράγματα τα οποία αλλού ίσως ήταν ζητούμενα. Ο Βαγγέλης έπραξε όπως πρέπει..

Ο Ολυμπιακός έκλεισε γρήγορα δύο σημαντικές υποθέσεις χωρίς να χάσει πολύτιμο χρόνο στη προώθηση του σχεδιασμού του. Τώρα ξεκινούν οι (δύσκολες) κινήσεις που απαιτούνται για να δώσουν ώθηση στο παιχνίδι της ομάδας. Και χρειάζονται σωστές αποφάσεις. Θα τα πούμε σύντομα..