Τα μπασκετικά ντοκιμαντέρ που πρέπει να δείτε οπωσδήποτε

If not for the war, we would have beaten the Dream Team" - Eurohoops

Δεν ξέρουμε αν είστε απ’ αυτούς που είχαν την πρώτη τους επαφή με το μαγικό κόσμο των αθλητικών (και δη μπασκετικών) ντοκιμαντέρ πρόπερσι, όταν προβλήθηκε για πρώτη φορά το Last Dance στο Netflix. Οι έμπειροι μπασκετικοί θα γνωρίζουν σίγουρα πως παρόμοια προγράμματα υπάρχουν εδώ και χρόνια, κυρίως στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Στοίχημα μπάσκετ και προβολή τέτοιων εκπομπών πάνε χέρι – χέρι εδώ και χρόνια για τους φίλους του δημοφιλούς σπορ, για αυτό και εμείς διαλέξαμε και σας προτείνουμε ορισμένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ του αθλήματος.

ESPN 30 for 30: Once Brothers (ESPN)

 

Ξεκινάμε με το – κατά την προσωπική μας άποψη – καλύτερο και πιο συγκινητικό ντοκιμαντέρ για το μπάσκετ που έχει γυριστεί ποτέ. Όλοι ξέρουμε για την τραγική ιστορία του Ντράζεν Πέτροβιτς και τον άδικο χαμό του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Και όλοι ξέρουμε για τη μεγάλη καριέρα του Βλάντε Ντίβατς στα παρκέ, είτε στο ΝΒΑ είτε με την Εθνική ομάδα της χώρας του. Λίγοι όμως γνωρίζουν τις λεπτομέρειες της σχέσης των δύο παικτών, τη διαμάχη τους στα χρόνια του Γιουγκοσλαβικού Εμφυλίου και τις διάφορες προεκτάσεις που είχε για τη ζωή και την καριέρα τους. Πρόκειται για μια εκπομπή που πραγματικά μας καθήλωσε ακόμα και την 5η – 6η φορά που την είδαμε. Με ορισμένες σκηνές που λυγίζουν και τους πιο σκληρούς (ιδίως από την κηδεία του Ντράζεν), άγνωστες πτυχές της ζωής των δύο και φυσικά το background για το πως επηρέασε ο εμφύλιος το μπάσκετ των «γειτόνων» μας.

Bad Sport: Hoop Schemes (Netflix)

 

Το ότι το στοίχημα έχει εισβάλλει για τα καλά στον αθλητισμό δεν αποτελεί νέο. Για πρώτη φορά όμως ένα μεγάλο δίκτυο αποφασίζει να βάλει τόσο βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο, μιλώντας με τους ίδιους τους πρωταγωνιστές ενός σκανδάλου που συντάραξε το κολεγιακό μπάσκετ των ΗΠΑ τη δεκαετία του ’90. Μια λεπτομερής περιγραφή για το πως ένα συνδικάτο του στοιχήματος κατάφερνε να επηρεάζει την έκβαση αγώνων του NCAA, δουλεύοντας απευθείας με μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια του πρωταθλήματος. Το περίπλοκο κοινωνικό θέμα των ανισοτήτων στις πληρωμές μεταξύ των επαγγελματιών αθλητών, καθώς και η ευκολία με την οποία έδρασε το κύκλωμα στα πρώτα του βήματά, θα σας καθηλώσουν στις οθόνες σας για περισσότερη από μία ώρα.

ESPN Films: The Announcement

Μπορεί να είναι εκτός της σειράς 30 for 30 αλλά δεν παύει να συγκλονίζει. Η εξιστόρηση της ζωής του Magic Johnson, του καλύτερου play maker στην ιστορία του μπάσκετ, μέσα από το γεγονός που καθόρισε την πορεία του περισσότερο και από το ίδιο το μπάσκετ. Όλο το παρασκήνιο της στιγμής που ο Μάτζικ ανακοίνωσε στον κόσμο πως πάσχει από AIDS, το πριν και το μετά της περίφημης συνέντευξης τύπου και πολλές ακόμα άγνωστες στιγμές της καριέρας του δένουν αρμονικά κατά τη διάρκεια του The Announcement.

La Familia (Amazon Prime)

 

Μπορεί το Ισπανικό μπάσκετ να μας έχει μοιράσει αρκετό πόνο, η ιστορία των εθνικών τους ομάδων είναι όμως αρκετά ενδιαφέρουσα. Και πως να μην είναι άλλωστε με τους τίτλους που έχει κατακτήσει την τελευταία 15ετία και τους υπέρ-παίκτες που έχουν φορέσει τη φανέλα της Εθνικής Ισπανίας. Το La Familia του Amazon Prime εξετάζει τον τρόπο που δημιουργήθηκε αυτή η ομάδα και το πως ένα μεγαλόπνοο πλάνο της ομοσπονδίας μπάσκετ της χώρας έφτασε να αποδώσει καρπούς σε βάθος μιας δεκαετίας και πλέον.

ESPN 30 for 30: Celtics/Lakers: Best of Enemies (ESPN)

 

Μάτζικ Τζόνσον, Λάρι Μπερντ, Καρίμ Αμπντού Τζαμπαρ, παρακάμερες ιστορικών ματς του ΝΒΑ της δεκαετίας του ’80, βρομόξυλο εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου…χρειάζεται να αναφέρουμε κάτι ακόμα για να σας πείσουμε να παρακολουθήσετε το απίστευτο ντοκιμαντέρ του ESPN για τη διένεξη μεταξύ δύο εκ των μεγαλυτέρων franchises του NBA;

Μιλώντας για ΝΒΑ και μπάσκετ γενικότερα, και ειδικά ενόψει των εορτών, θα θέλαμε να αναφερθούμε στη συγκινητική κίνηση του «δικού μας» superstar του NBA, του Γιάννη Αντετοκούμπο. Ο Giannis παρέα με τη Novibet, τη γνωστή εταιρία στοιχημάτων και καζίνο, θέσπισε το A GiANT Heart. Έναν οργανισμό που στόχο έχει να κινητοποιήσει την κοινή γνώμη και να προσφέρει βοήθεια σε κοινωφελή ιδρύματα (το ξεκίνημα έγινε μέσω του συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ) και ανθρώπους που χρειάζονται συμπαράσταση. Ειδική φροντίδα από το πρότζεκτ λαμβάνει το «δεύτερο σπίτι» του Γιάννη, δηλαδή τα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ της χώρας, καθώς το A GiANT Heart θα αναλάβει να ανακαινίσει μια σειρά από αυτά.