Sleepers..


Το Hoopfellas συστήνει στο αναγνωστικό του κοινό τον Ron Baker και δύο ακόμα sleepers που έμειναν εκτός του φετινού ντραφτ ενώ παράλληλα σχολιάζει τη κατάσταση που βιώνουν οι αιώνιοι αυτή τη στιγμή σχετικά με τον σχεδιασμό των ρόστερ τους.


Η διαδικασία του ντραφτ έχει άμεση επιρροή στον τρόπο που κινείται η αγορά και στην Ευρώπη καθώς από μόνο του δημιουργεί μια ροή στο παγκόσμιο παζάρι και ένα ντόμινο εξελίξεων. Στην ήπειρο μας τα κλαμπ με το πολύ χρήμα έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν άμεσα θέσεις με ποιοτικούς παίχτες πληρώνοντας τους dream checks ή τουλάχιστον το μάξιμουμ των χρημάτων που οι ίδιοι στόχευαν φέτος στην αγορά το οποίο είναι ικανό να μειώσει τους χρόνους διαπραγμάτευσης και να αφήσει σε πολλές των περιπτώσεων το ΝΒΑ (και μαζί την αβεβαιότητα του θα βρω ή όχι συμβόλαιο από τη μεριά του παίχτη) στην άκρη.. Οι ομάδες μας όπως και αρκετές άλλες ευρωπαϊκές που δε βρίσκονται στην οικονομική ελίτ δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, γεγονός που προσωπικά δε με χαλάει καθόλου δεδομένου και του moto της σελίδας περί “νίκης της παρτίδας χωρίς να έχεις τα καλύτερα χαρτιά..” έστω και αν αυτά τα οικονομικά δεδομένα μας τοποθετούν εκ των προτέρων σε θέση outsider και αυξάνει τα εμπόδια μειώνοντας παράλληλα τις πιθανότητες διάκρισης στη μακρά σεζόν που έρχεται. Θα τα πούμε σύντομα πιο αναλυτικά βέβαια.
Σήμερα επέλεξα (με τη διαδικασία του ντραφτ πολύ νωπή) να σας παρουσιάσω τρεις undrafted παίχτες οι οποίοι έχουν τα χαρακτηριστικά να παίξουν πολύ καλό μπάσκετ στην Ευρώπη και σε καλές μάλιστα λίγκες. Κρατήστε τα ονόματα τους γιατί πιθανόν εν καιρώ να βρούμε στον δρόμο μας.. Ξεκινάμε από αυτούς λοιπόν και συνεχίζουμε με ένα σχόλιο για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.Sleepers..

Ron Baker (23-G- 1.94)

Η πρώτη μου επαφή με τον Baker χρονολογείται το 2013 όταν η ομάδα του, το Wichita State έφτασε στο F4 του τελικού τουρνουά (ναι, το F4 του Πιτίνο και του μετέπειτα παίχτη του Πανιωνίου και νυν σύμβουλου επιχειρήσεων Luke Hancock που κέρδισε το ΜΟP..). Ο Baker είναι κλασσικός hard working-soft speaking αθλητής των κεντροδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών που ανέβασε πολύ το status του ξοδεύοντας πολλές ώρες προπόνησης στο παρκέ. Αποτέλεσε εξαιρετικό fit στο μπάσκετ του coach Gregg Marshal (προπονητής που χαρακτηρίζεται από τη θέληση του να παίζει στο μισό γήπεδο βασιζόμενος αρκετά στη περιφερειακή εκτέλεση και από άμυνες οι οποίες ποντάροντας στα γερά πόδια των γκαρντς σπρώχνουν την επίθεση εκτός ρακέτας) Η περίπτωση του είναι ιδιαίτερη. Δεν έγινε ντραφτ πριν λίγες ημέρες για τον απλούστατο λόγο ότι το πακέτο του ποτέ δε μεταφραζόταν αρμονικά στο μπάσκετ του ΝΒΑ όμως “φώναζε” ότι μπορεί να παίξει σπουδαίο μπάσκετ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Παράλληλα είναι ήδη 23 ετών. Κάποιους μήνες μεγαλύτερος από τον Bradley Beal των Wizzards ο οποίος ετοιμάζεται για τη πέμπτη του σεζόν στη λίγκα. Αυτό στην Αμερική μετράει..

Όταν πρωτοείδα τον μεγαλωμένο σε μια κωμόπολη του Κάνσας γκαρντ των Shockers τον αξιολόγησα ως έναν μικρό Ματσιγιάουσκας σε σώμα Μάικ Μπράμος.. Τώρα, τριά χρόνια μετά μπορώ να πω ότι είναι ίσως ένα πιο σκληροτράχηλος Ματ Τζάνινγκ (διόλου άσχημα..). Πρόκειται για έναν εξαιρετικό σουτέρ από μέση και μακρινή απόσταση με αυτοματοποιημένη κίνηση στην εκτέλεση και άρτιο μηχανισμό. Πολύ σημαντικό στοιχείο για το ευρωπαϊκό μπάσκετ η αποτελεσματικότητα του στην εκτέλεση μετά από ντρίμπλα. Παίχτης ομάδας.Υψηλό IQ, σπουδαία αντίληψη του παιχνιδιού, ανιδιοτελής. Βλέπει γήπεδο και η ικανότητα του στο decision making τον ψηλώνει αρκετά για περιφερειακό που θα έρθει σε πρώτη επαφή με τις ευρωπαϊκές άμυνες. Το playmaking του δεν αξιολογείται με βαθμό περιφερειακού ο οποίος θα λειτουργήσει ως βασικός δημιουργός στο υψηλό επίπεδο όμως διακρίνεται για τη ροπή του να παίξει απλά, λιτά και απέριττα που τον μετατρέπει ως έναν πολύ αξιόλογο ball mover και συνολικά έναν γκαρντ που παίζει low mistake basketball. Έχει αυτό το shooter’s mentality , νιώθει πιο άνετα στη περίμετρο παρά επιτιθέμενος στο ζωγραφιστό παρότι έκανε πολύ καλή δουλειά ως cutter στους Shockers. Σκληρό παιδί. Δυνατό κορμί, εξαιρετικό μήκος (6’9” άνοιγμα χεριών) το οποίο στην Ευρώπη θα τον βοηθήσει να παίξει και στο “3”. Μου αρέσει η συμπεριφορά του στην άμυνα. Γαλουχημένος στο πρόγραμμα του coach Μάρσαλ (για αυτό το ανέφερα πιο πάνω) διακρίνεται για την ικανότητα του να μένει μπροστά στη μπάλα (πολύ αποτελεσματικός αμυνόμενος στα close outs και τις απομονώσεις) και να αμυνθεί ψηλά ή να μπει στις γραμμές πάσας. Φημολογείται ότι οι Νικς προτίθενται να δουλέψουν μαζί του δίνοντας στον Baker την ευκαιρία να κερδίσει μια θέση στο τελικό ρόστερ όμως εκτιμώ ότι αργά ή γρήγορα ο 23χρονος sniper θα έρθει προς τα εδώ. Ένας ποιοτικός, υποστηρικτικός παίχτης που μπορεί γρήγορα να πιάσει το status του Τζάνινγκ ή του Φελντέιν. Τον κρατάμε..

Keep an eye on..
Jarrod Uthoff (23-F-2.08)

O Uthoff είναι ένα παιδί που επίσης έχει τα χαρακτηριστικά να κάνει σπουδαία καριέρα στην Ευρώπη. Μόλις βγήκε από το Iowa κάνοντας μια σπουδαία σεζόν (18.9 πόντους με 38.2% τρίποντο, 6.4 ριμπάουντ και 2.5 μπλοκ) στην οποία οι Hawkeyes έφτασαν μέχρι τον δεύτερο γύρο όπου και γονάτισαν απέναντι στο πολύ ισχυρό Βιλανόβα. Πρόκειται για έναν ψηλό, μακρύ (6’11”5) shooting forward ο οποίος στην Ευρώπη ξεκινάει από τη θέση “4” ωστόσο μπορεί να καλύψει και τις θέσεις “3” και “5”. Έχει παιχνίδι με τη μπάλα στα χέρια (μπορεί να τη βάλει στο παρκέ και να επιτεθεί), το αθλητικό του πακέτο είναι αρκετά καλό και σε συνδυασμό με το μήκος του τον βοηθάει να τελειώσει επιτιθέμενος κάθετα στο ζωγραφιστό, χαρακτηριστικό όχι τόσο σύνηθες σε τέτοιας κοπής παίχτες. Μπορεί να παίξει πάνω από το καλάθι. Καλός αμυντικός παίχτης. Ακόμα και εαν η πλευρική του ταχύτητα θέλει δουλειά, αμύνεται αποτελεσματικά στη περιφέρεια καθώς τα μακριά του άκρα τον βοηθούν να φτάνει στη μπάλα τη στιγμή της εκτέλεσης (είτε απέναντι σε drive είτε σε σουτ). Πρέπει να δυναμώσει τον κορμό του. Καλός πασέρ ενώ το όλο πακέτο του παράγει συνεχώς miss matches. Θα τεστάρει τις δυνάμεις του με τους Κινγκς στο SL του Vegas. Εκτιμώ ότι μπορεί άμεσα να σταθεί άμεσα σε μια καλή ευρωπαϊκή λίγκα ή στο Eurocup. Η Ισπανία έχει παράδοση σε τέτοια παιδιά. Νομίζω για παράδειγμα ότι ότι θα είχε μεγαλύτερη επιτυχία από τον David Wear (έχουμε ξαναμιλήσει φέτος, καλύτερος παίχτης από ότι δείχνουν τα νούμερα του, δε τον υπέγραψε τυχαία η USAK) στη φετινή Fuenlabrada ενώ και η Βαλένθια παραδοσιακά δουλεύει με τέτοιους παίχτες. Με στεναχώρησε η όλη ιστορία του με το Wiskonsin καθώς πρόκειται για τυπικό παίχτη Bo Ryan. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πιθανόν θα του εξασφάλιζε μια επιλογή στο ντραφτ ή και ένα συμβόλαιο (έστω και αν δεν έφτανε το status του Σαμ Ντέκερ) στο ΝΒΑ..
Dorian Finney Smith (23-F-2.04)

O Bill Donovan μπορεί να μετακόμισε στην Οκλαχόμα όμως το στίγμα του θα ακολουθεί τους Gators. O Smith είναι ένα παιδί με τα χαρακτηριστικά που ζητούσε στους παίχτες του ο θρυλικός πρώην κόουτς της Φλόριντα. Ένας πραγματικός εργάτης στις δύο θέσεις των forwards που λόγω σωματοδομής στην Ευρώπη μπορεί να μετακινηθεί πιο χαμηλά στο ζωγραφιστό. Μακρύς (6’11” wingspan), με δυνατό κορμό, μπορεί -χωρίς να διαθέτει ακόμα τα δυνατά αμυντικά ένστικτα- να αμυνθεί σε πάνω από μια θέσεις. Παρότι ο μηχανισμός εκτέλεσης του είναι ανορθόδοξος (φέρνει τη μπάλα αρκετά ψηλά πριν απελευθερώσει) το περιφερειακό σουτ είναι ο βασικός πυλώνας παραγωγής στο παιχνίδι του (παρότι κρίνεται streaky). Δεν έχει προσωπική φάση (συχνά σκουντουφλάει όταν αποφασίσει να βάλει τη μπάλα στο παρκέ) καθώς δεν είναι ιδιαίτερα δημιουργικός (παρότι στους Gators έμαθε να πασάρει σωστά τη μπάλα) όμως μπορεί να λειτουργήσει ως ο spot up shooter που μια άμυνα θα σεβαστεί. Οντότητα στο ζωγραφιστό. Αρκετά ικανός ριμπάουντερ μπορεί να τελειώσει σε κίνηση λόγω του φυσικού/αθλητικού του πακέτου εντός ρακέτας. Blue collar παίχτης. Ομάδα της Γερμανίας ήδη έχει δείξει πολύ ζεστό ενδιαφέρον για την περίπτωση του.

Οι αιώνιοι..

Ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια Off season-κατάσταση που θα ζήλευε κάθε σπουδαία ευρωπαϊκή ομάδα. Έχει έτοιμη τη βάση της επόμενης περιόδου, ανανέωσε τον αρχηγό του και έδρασε γρήγορα υπογράφοντας ένα παιδί με προοπτική και τα χαρακτηριστικά που συνηθίζει να εντάσσει και να δουλεύει στη γραμμή ψηλών της η ομάδα. Αυτή τη στιγμή, χωρίς άγχος, μπορεί (και πρέπει κατά τη γνώμη μου) να περιμένει. Πάντα σε εγρήγορση και με τα μάτια ανοιχτά για οτιδήποτε καλό προκύψει στην αγορά. Η συμμετοχή (σε βασικό ρόλο) παιδιών όπως ο Αγραβάνης και ο Παπαπέτρου (ακόμα και ο Καββαδάς που νομίζω ότι αυτή τη στιγμή έχει προβάδισμα για τη θέση του τρίτου σέντερ όμως αυτό είναι ακόμα ανοιχτό καθώς μπορεί να έχουμε ανατροπή από τη στιγμή που η κίνηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις υπόλοιπες δύο που χρειάζονται οι ερυθρόλευκοι) είναι χρυσάφι για την ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης και την ανάπτυξη τους. Για παράδειγμα, εάν ο κόουτς Σφαιρόπουλος κρίνει ότι ο Αγραβάνης μπορεί να ανταποκριθεί, με το χαμηλότερο δυνατό για τη περίπτωση του ρίσκο, ως back up στη θέση “4”, οι πρωταθλητές θα έχουν τη δυνατότητα να κοιτάξουν κάτι πολύ πιο οικονομικό ως συμπλήρωμα, με έναν παίχτη χαμηλών αποδοχών από τον οποίον θα δημιουργήσουν υπεραξία. Υπομονή εδώ και θα έρθει η καλή περίπτωση.

Στον Παναθηναϊκό τώρα.. Σας λέω χωρίς επιφύλαξη ότι σε αυτό ακριβώς το χρονικό σημείο δε χρειάζεται γκρίνια. Είναι απόλυτα κατανοητή η συμπεριφορά των πρασίνων στην off season από τη στιγμή που κυνηγούν τη περίπτωση του Γιάννη Μπουρούση, η κατάληξη της οποίας θα καθορίσει και τον υπόλοιπο σχεδιασμό. Οι πράσινοι συναντήθηκαν με τον εκπρόσωπο του παίχτη και κατέθεσαν την (αρκετά καλή κατά τη δική μου αξιολόγηση) πρόταση τους για διετές συμβόλαιο στον Έλληνα σέντερ. Έδωσαν deadline μέχρι τις αρχές της εβδομάδας που ξεκινάει τη στιγμή που ο εκπρόσωπος του ήθελε περισσότερο χρόνο λέγοντας πως ο παίχτης περιμένει ενδιαφέρον από την Αμερική. Αυτή η υπόθεση πρέπει να τελειώσει θετικά ή αρνητικά μέσα στην εβδομάδα για να μπορέσουν οι πράσινοι να προχωρήσουν στον μετέπειτα σχεδιασμό του ρόστερ. Η μετακίνηση του Παπαγιάννη στην Αμερική (ένα μεγάλο μπράβο στο παιδί, τεράστια επιτυχία) θολώνει ακόμα περισσότερο το τοπίο. Δε σας κρύβω ότι μετά την οριστικοποίηση της συμφωνία και για τη νέα σεζόν με τον Αργύρη Πεδουλάκη είχα έτοιμα τα φτωχά μου πλάνα για την ακριβή στελέχωση της γραμμής ψηλών όμως η υπόθεση Παπαγιάννη (περίμενα ότι είτε δηλώσει είτε όχι συμμετοχή στο ντραφτ θα έμενε έναν ακόμα χρόνο στο ΟΑΚΑ) τα έχει ανατρέψει.Εναλλακτικές φυσικά υπάρχουν και μάλιστα πολλές μέσα από μια δεξαμενή παιχτών οι οποίοι μπορούν να καλύψουν κάθε ανάγκη στο στυλ μπάσκετ του κόουτς Πεδουλάκη. Ας περιμένουμε τις εξελίξεις στην υπόθεση Μπουρούση και θα τα πούμε αναλυτικά..

Υ.Γ: Στην Εθνική μας ομάδα γίνεται σωστή δουλειά. Παρότι περνάμε σε μια νέα εποχή είναι φανερό ότι θα είμαστε ακόμα εκεί, ανταγωνιστικοί. Το σημερινό φιλικό όπως είπε και ο κόουτς ήταν πιο χρήσιμο με την έννοια ότι “τριφτήκαμε” περισσότερο στο μισό γήπεδο. Πρέπει να χαμηλώσουμε τον αριθμό των λαθών μας για να γίνουμε πιο efficient ενώ περιμένουμε και τον Περπέρογλου που είναι πολύ σημαντικός παίχτης με την ικανότητα του να εκτελέσει από τη περιφέρεια και να δώσει μια πιο versatile μορφή στην επίθεση μας από την αδύνατη πλευρά σε αυτό το επίπεδο. Μου άρεσε η αντίδραση μας στη τελική ευθεία με το παιχνίδι στα ίσα. Προχωράμε..

Υ.Γ1: Με το ξεκίνημα της προετοιμασίας σας είπα ότι σε αυτό το σύνολο, με αυτή τη δομή, ο Τyler Dorsey πρέπει να βρίσκεται στους 12 που θα ταξιδέψουν στο Τορίνο. Σήμερα αντέδρασε πολύ καλά και με χαροποίησε ιδιαίτερα. Κεφάλι κάτω, δουλειά, αυτιά ανοιχτά και όλα θα έρθουν..

Υ.Γ2: Μιας και αναφερθήκαμε στους undrafted..Ο Prince Ibeh, σέντερ του Texas, θα σας αφήσει με ανοιχτό το στόμα με τον τρόπο που μπορεί να αμυνθεί σε κάθε κατάσταση άμυνας στη περίμετρο. Επίσης θα σας αφήσει με ανοιχτό το στόμα το πόσο ακατέργαστος είναι στο επιθετικό κομμάτι. Λες και ξεκίνησε το μπάσκετ πρόπερσι.. Η Αμερική σε αυτή τη φάση μπορεί να τον βοηθήσει περισσότερο αντίθετα με την Ευρώπη στην οποία ο Ibeh μπορεί να βοηθήσει αλλά όχι να βοηθηθεί..

Υ.Γ3: Για τον Κλαβέρ τα είπαμε την άνοιξη, τα είπαμε και προχθές στη σελίδα του Hoopfellas στο Facebook.. Eίναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που μπορούν να τρέξουν άμεσα (πριν το κλείσιμο της υπόθεσης Μπουρούση) για τον Παναθηναϊκό (με την έννοια του ότι ο Ολυμπιακός πιθανόν θα πάει σε μια πιο low cost επιλογή στο “4”) καθώς εκτός του κοινοτικού διαβατηρίου ο Ισπανός φόργουορντ σου κλείνει πολλά κενά και μπορεί να τοποθετηθεί με διαφορετικούς τρόπους στο ρόστερ. PF, Big-3, Μobile-5..

Υ.Γ4: Περιμένω τα βιντεάκια σας με ταλαντούχους και μη αθλητές, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, αναγνώστες ή όχι της σελίδας ώστε να σας κάνω scouting (..) στον λογαριασμό μου στο athlenda.com (ολόκληρο banner έχω στην αρχή της σελίδας).. Με μερικά χρήματα στον γνωστό λογαριασμό μπορείτε να μπείτε και στη στήλη “Πάρτε τον” του Hoopfellas (προβλέπω “Πάρτε τον μέσα” για εμένα..). Σε τέτοιους χαλεπούς οικονομικά καιρούς όλα είναι πιθανά..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ