2016 EL Playoffs: Basketball Industry Predictions


To Ηoopfellas φιλοξενεί τον ομοσπονδιακό προπονητή Φώτη Κατσικάρη ο οποίος κάνει τις δικές του εκτιμήσεις για τα ζευγάρια των Playoffs της Ευρωλίγκας και παράλληλα παρουσιάζει το ετήσιο γκάλοπ της σελίδας μαζεύοντας τα προγνωστικά των κορυφαίων επαγγελματιών της βιομηχανίας του μπάσκετ ανά την Ευρώπη. Τι προβλέπουν παίχτες, προπονητές, σκάουτερς, διοικητικοί και μάνατζερς για καθένα από τα ζευγάρια της Post Season..; 


Μεγάλη ημέρα σήμερα καθώς μπαίνουμε στο κομμάτι της σεζόν που περιμέναμε όλοι, με την έναρξη των Playoffs. Όπως σας είπα η σελίδα θα είναι όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή στα “κόκκινα” και το Place to Be για κάθε μπασκετικό που θέλει να νιώσει την ατμόσφαιρα της Post Season στην Ευρωλίγκα. Μιλάμε άλλωστε για δύο εβδομάδες παράνοιας όπου το μπάσκετ επισκιάζει (σχεδόν) τα πάντα.. Μαζί μας στο ξεκίνημα  αυτής της γιορτής ο ομοσπονδιακός μας προπονητής, Φώτης Κατσικάρης. Πρόσωπο πολυσυζητημένο στη σελίδα μας . Σας παραθέτω αυτούσια τη κουβέντα μου με τον κόουτς τον οποίον και ευχαριστώ πολύ..


Fenerbahce-Real Madrid

Φ.Κατσικάρης: Μετά και τον τραυματισμό του Βέσελι, ο οποίος είναι παίχτης-κλειδί για τη Φενέρ, αυτό για το οποίο πάλεψε η τουρκική ομάδα όλη τη σεζόν -το πλεονέκτημα έδρας- είναι αμφίβολο το πόσο μπορεί να τη βοηθήσει. Το λέω με την έννοια ότι παρόλο που η Ρεάλ δεν έχει κάνει μια καλή χρονιά, μάλιστα τη διακρίνει μεγάλη αστάθεια στην απόδοση της, είναι μια ομάδα που όταν έρχονται τα αποφασιστικά παιχνίδια παρουσιάζεται έτοιμη σε άμυνα και επίθεση.

-Δ.Κατσιώνης: Κόουτς, θα μπορούσες να φανταστείς τι “προσαρμογές” θα μπορούσε να κάνει ο Ομπράντοβιτς (ειδικά σε επίπεδο άμυνας) για να ματσάρει την απουσία του Βέσελι; Ίσως κάποια Match-up ζώνη;

Nαι.. Σίγουρα θα πρέπει να ετοιμάσει κάτι γιατί είναι και αριθμητικά λειψός. Μη ξεχνάμε ότι ο Βέσελι ταίριαζε πλήρως με τα “τεσσαροπεντάρια” της Ρεάλ..

-Βλέπεις να γέρνει κάπου η πλάστιγγα..; 

Kοίτα, μπορεί να έχει το πλεονέκτημα έδρας η Φενέρ αλλά εγώ πιστεύω ότι η Ρεάλ έστω και δύσκολα θα περάσει. Θεωρώ ότι έχει πιο βαθύ ρόστερ, απαντήσεις σε όλα αυτά τα οποία μπορεί να τις βάλει ως πρόβλημα η Φενέρ. Οι Τούρκοι βέβαια θα πρέπει να προβληματιστούν για το πως θα σταματήσουν τη περιφερειακή γραμμή της Ρεάλ γιατί και αριθμητικά υστερούν εκεί. Θα πρέπει να κάνουν μεγάλα παιχνίδια οι περιφερειακοί της Φενέρ..


Lokomotiv Kuban-Barcelona

Αυτή η σειρά θα έχει πολύ ενδιαφέρον. Η Λοκομοτίβ είναι ίσως η πιο σταθερή ομάδα. Είναι αξιοσημείωτο το πως ξεκίνησε αλλά και η εξέλιξη αυτής της ομάδας μπαίνοντας στο TOP-16. Σύνολο που έχει τα στοιχεία του μοντέρνου ευρωπαϊκού παιχνιδιού. Διαθέτει έκρηξη, ταχύτητα, σουτ. Έχει 10 στους 12 παίχτες που σουτάρουν τρίποντο..

Την έχω χαρακτηρίσει ως στη βάση των “3&D” παιχτών ως μια “3&D” ομάδα, χτισμένη πάνω στην επιστήμη των advanced stats..

Ναι, ναι.. Και είναι δύσκολο αυτό για τον αντίπαλο. Πολύ. Έχει μάλιστα (η Λοκομοτίβ) την εμπειρία των δύο παιχνιδιών της regular season απέναντι στη Μπαρτσελόνα, όπου μάλιστα στην ήττα της Βαρκελώνης ουσιαστικά έχασε μόνη της η Κουμπάν.. Από την άλλη υπάρχουν όμως δύο παράγοντες πολύ σημαντικοί. Ο πρώτος είναι το πως θα διαχειριστούν οι παίχτες της Κουμπάν, παίχτες που συζητήθηκαν πολύ το τελευταίο διάστημα όπως ο Ντιλέηνι, το βάρος στη σκέψη του “ναι, μπορώ να φθάσω μέχρι το τέλος” σε συνδυασμό με τον αντίπαλο (Μπαρτσελόνα) που είναι πολύ μπαρουτοκαπνισμένος σε τέτοιες καταστάσεις. Εκεί θα έχει πολύ ενδιαφέρον..

-Βλέπεις κάποια ομάδα να ξεχωρίζει στο νήμα σε αυτή τη σειρά..;

Θα έλεγα, παρότι δε μου αρέσουν τα προγνωστικά και στο μπάσκετ μάλιστα όπου είναι εύκολο να πέσεις έξω μιλώντας πάντα με βάση την εικόνα των ομάδων, ότι είναι πάρα πολύ αμφίρροπη η σειρά. Εάν έπρεπε να δώσω κάτι ..μισό παραπάνω θα το έδινα στη Κουμπάν.

-Ναι.. Άλλωστε κόουτς πιστεύω ότι έχει τη δυνατότητα να κερδίσει αν χρειαστεί και μέσα στη Βαρκελώνη..

Μπορεί να κερδίσει οπουδήποτε..! Στο ξαναλέω το κλειδί δεν είναι πλέον η διαχείριση του κόουτς Μπαρτζώκα αλλά η διαχείριση που θα κάνουν στο μυαλό τους οι παίχτες. Για παράδειγμα ο Ντιλέηνι ή ο Κλαβερ ο οποίος είναι ένας παίχτης πολύ αμφισβητημένος μέσα στην Ισπανία και φέτος κάνει μια καταπληκτική χρονιά.. Στο μυαλό επίσης κάποιων Αμερικανών παιχτών οι οποίοι θα προσπαθήσουν να πάνε παραπέρα, κάνοντας το επόμενο βήμα..

CSKA Moscow-Crvena Zvezda



-ΤΣΣΚΑ-Ερυθρός Αστέρας βλέπεις κάτι; Βλέπεις περιθώριο για του Σέρβους;

Δε βλέπω τίποτα..

-Ούτε νίκη;

Δύσκολο.. Θεωρώ ότι έβγαλε τη τελευταία σταγόνα, ρανίδα αίματος ο Ερυθρός Αστέρας. Ότι είχε.. Έπαιξε πολύ ωραίο μπάσκετ, μου άρεσε πολύ προσωπικά. Ο τρόπος που διάβαζε.. Σίγουρα η έδρα τους τους έδωσε ένα πλεονέκτημα επίσης καθώς κέρδισαν παιχνίδια μόνο από αυτόν τον παράγοντα.

-Πολύ κοντά στη δική μας σχολή ο Ράντονιτς.. Two way-team χωρίς το πολύ πλούσιο υλικό στα χέρια του..

Ναι, ναι. . Ακριβώς.

Laboral-Panathinaikos



-Πάμε και στο δικό μας..

Η Λαμποράλ είναι μια ομάδα η οποία βασίζεται πολύ στην αθλητικότητα της. Δεν έχει πολύ σκέψη στο παιχνίδι της και αυτό είναι χαρακτηριστικό των παιχτών που έχει. Υπάρχουν μόνο δύο παίχτες οι οποίοι μπορούν να σκεφτούν και να διαβάσουν. Ο ένας είναι ο Μπουρούσης και ο άλλος είναι ο Κοζέρ που θα λείπει.. Οι υπόλοιποι παίζουν με το ένστικτο, με τη δύναμη, με τη ταχύτητα, με την έκρηξη και το ατομικό ταλέντο το οποίο όμως μπορεί να σου κάνει ζημιά. Και εδώ μπαίνει ένα μεγάλο ερωτηματικό σε αυτή τη σειρά.. Κατά πόσο δηλαδή οι δύο Αμερικανοί PGs, ο Τζέημς και πιο πολύ ο Άνταμς στην ημέρα που θα βρεθούνε, γιατί δεν είναι θέμα το πως θα αμυνθείς και τι θα ετοιμάσεις απέναντι τους, το πως θα  ξυπνήσουν.. Ο playmaker της ομάδας είναι σίγουρα ο Μπουρούσης. Είναι πάρα πολύ δυνατή η έδρα τους. Έχουν πρόβλημα να κερδίσουν εκτός κάτι που σημαίνει ότι εάν ο Παναθηναϊκός καταφέρει να πάρει ένα ματς εκεί θα έχει μεγάλο προβάδισμα.

-Προσωπικά υποστηρίζω ότι αυτή η ροπή της επίθεσης τους στη προσωπική φάση πάνω στην οποία έχουν χτίσει την up tempo-επίθεση τους, μακιγιάροντας πολλές αδυναμίες όπως η έλλειψη δημιουργού στο μισό γήπεδο, είναι πιο εύκολο να αποκωδικοποιηθεί από μια ελληνική, καλά διαβασμένη άμυνα. Το παράδειγμα του Ολυμπιακού είναι χαρακτηριστικό..

Ναι, έτσι. Από αυτούς άλλωστε μόνο  ο Μπουρούσης έχει παίξει και διαθέτει την εμπειρία σε σετ καταστάσεις.

-Βλέπεις κάποιος να έχει προβάδισμα;

Πολύ δύσκολο..50-50. Αυτό είναι πραγματικά 50-50. Βάζοντας με αστερίσκο ότι εάν ο Παναθηναϊκός καταφέρει να κερδίσει ένα ματς εκεί θα γείρει η πλάστιγγα υπέρ του.

-Για το Hoopfellas και το κοινό του κάτι..;

Συνεχίστε τη πολύ καλή δουλειά. Είναι σημαντικό να μάθουμε σαν λαός που αγαπάμε πολύ το μπάσκετ, παθιαζόμαστε  και συχνά ξεπερνάμε τα όρια και φθάνουμε σε (..) άγριες καταστάσεις (γέλια) να  προβληματιζόμαστε διατηρώντας ένα επίπεδο.

Tι βλέπει η Ευρώπη..;

Τα είπε όλα ο κόουτς.. Πάμε μαζί να δούμε τι λέει και η υπόλοιπη Ευρώπη για τις σειρές. Το καθιερωμένο πλέον γκάλοπ του Hoopfellas το οποίο ήρθε σε επαφή με έναν πολύ μεγάλο αριθμό επαγγελματιών της βιομηχανίας του αθλήματος, ζητώντας τις εκτιμήσεις τους.



Eίναι πολύ ενδιαφέρον λοιπόν να δούμε την οπτική των επαγγελματιών του αθλήματος ανά την Ευρώπη . Μερικές ενδιαφέρουσες απόψεις.. Ο Βέλικο Μρσιτς τάχθηκε με τις προτιμήσεις της σελίδας (Φενέρ, Λόκο, ΠΑΟ, ΤΣΣΚΑ) ενώ ο Λούκα Μπάνκι μου είπε πως δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις Ρεάλ-Μπάρτσα (μαζί με Παναθηναϊκό-ΤΣΣΚΑ). Το φιλαράκι μου, Ντέρικ Σαρπ (παίχτης που θα ήθελα στην ομάδα μου σε αυτά τα ματς) βλέπει κατάκτηση από τη Φενέρ και τον Παναθηναϊκό να φθάνει στο Βερολίνο ενώ ο “ψυχολόγος” Αντρέα Ματζόν, αφού μου πέταξε πρώτα το τσιτάτο του (για αυτό τον γουστάρω) “όποιος δε προσπαθεί είναι αυτός που δε κάνει ποτέ λάθος, για αυτό είμαι εδώ (για να τολμήσω..)!” πήρε Ρεάλ και μετέπειτα τις τρεις έδρες (με Λαμποράλ και Λόκο να επιβιώνουν στα 5 ματς). Τέλος ο JR Holden, αφού κάναμε μια μεγάλη κουβέντα αναφορικά με τους καλούς νέους Ευρωπαίους παίχτες και το επερχόμενο ντραφτ, κατέληξε σε Ζοτς, ΠΑΟ, ΤΣΣΚΑ και Λοκομοτίβ. Τα τελικά ποσοστά για κάθε ζευγάρι..

Fenerbahce-Real Madrid 56.2-43.8%

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι εντός Τουρκίας η Ρεάλ είχε το πάνω χέρι στα προγνωστικά. Υπάρχει μεγάλη δυσπιστία στους γείτονες για το πόσο μπορεί η Φενέρ να αντέξει σε μια σειρά στη παρούσα κατάσταση απέναντι στο οπλοστάσιο των πρωταθλητών.

Lokomotiv-Barcelona  51.2-48.8%

Αίμα και άμμος..

Laboral-Panathinaikos  50.4-49.6%

Το πιο ζυγισμένο ζευγάρι. Μοιράστηκαν τα προγνωστικά για 4 ή 5 παιχνίδια, ανεξάρτητα από τον νικητή.


CSKA Moscow-Crvena Zvezda 100-0%

Ούτε μια ψήφος για τον Ερυθρό Αστέρα.. Το 61%  μάλιστα ψήφισε ΤΣΣΚΑ στα 3 παιχνίδια.




Σχόλιο από τον κόουτς Κώστα Μέξα..





Θα κλείσω παραθέτοντας το σχόλιο του κόουτς της Πάτρας, Κώστα Μέξα για τα ζευγάρια της post season που ξεκινά σε λίγες ώρες.  Ο κόουτς Μέξας αποτελεί έναν από τους νέους προπονητές που εκτιμώ αρκετά για τη δουλειά τους καθώς τον θεωρώ καταρτισμένο και μου αρέσει η  επιμονή του στο να δουλεύει πάνω στη λεπτομέρεια. Μας έδωσε λοιπόν τη δική του οπτική για τις μάχες της Ευρωλίγκας και τον ευχαριστώ πολύ. Αναλυτικά..

“Δημήτρη καλημέρα και ευχαριστώ για την ευκαιρία και την εμπιστοσύνη να με συμπεριλάβεις στο γκάλοπ σου.


Λαμποράλ-Παο

Νομίζω αρχικά είναι θέμα επιβολής ρυθμού και ποιο στυλ θα κυριαρχήσει-της ατομικής φάσης ή της συνεργασίας(+4 ασσίστ ΠΑΟ). Καθοριστικό το match up Μπουρούση-Ραντούλιτσα, σημαντικό ότι η Λαμποράλ έχει δυο παιδιά για τον Ουίλιαμς νομίζω(Χάνγκα και Μπλάζιτς), ενώ και η κατάσταση των p.g των δυο ομάδων θα παίξει αποφασιστικό ρόλο. Να δούμε και πόσο ρόλο θα παίξει σε τόσο σημαντικά παιχνίδια η ικανότητα που δείχνει η Λαμποράλ στα κλειστά παιχνίδια αν και τα play off είναι μια άλλη ιστορία. Αν ο ΠΑΟ επιβάλει με Καλάθη -Διαμαντίδη όλα οσα θέλει είναι φαβορί, έχει σχετικά καλό μομέντουμ και με ένα διπλό μπορεί να γίνει το dark horse που έλεγες. Πιθανό 1-3


Λοκομοτίβ-Μπαρτσελόνα

Τα περιμένω όσο κανένα άλλο ζευγάρι. Η Κουμπάν νομίζω έχει μεγάλη ευκαιρία καθώς πετυχαίνει την Μπάρτσα σε μέτρια γενικά κατάσταση συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια τέτοια εποχή. Η αντίδραση της Μπάρτσα στο pop out/face up γενικά παιχνίδι των 3 ψηλών της Κουμπάν που έχει δημιουργήσει όλες τις ανισορροπίες φέτος στους αντιπάλους θα είναι κλειδί. Πιθανώς το βάθος των δυο ομάδων να παίξει κάποιο ρόλο, όπως και το πως θα αντιδράσει κάθε ομάδα σε πολύ πιθανή αμυντική τακτική αλλαγών τόσο σε p’n’r όσο και σε off ball screen καταστάσεις που θα καταφύγουν οι δυο κόουτς για να χαλάσουν συγχρονισμούς συνεργασιών. Κουμπάν 3-2 αλλά 51-49%


Φενέρ -Ρεάλ

Η πιο σταθερή ομάδα φέτος απέναντι σε μια ομάδα που αφού κατάφερε να προκριθεί πλέον δημιουργεί άλλα δεδομένα σε συνδυασμό φυσικά με την τεράστια απώλεια του Βέσελι. Νομίζω ότι η Φενέρ μέσα από την άμυνα θα προσπαθήσει να ελέγξει τα ματς και να χτυπήσει τις αδυναμίες της Ρεάλ στην άμυνα. Δεν θα πρέπει να την αφήσει να νιώσει δυνατή γιατί τότε μπορεί να έχουμε απρόοπτα. Λόγω της απώλειας Βέσελι και έλλειψης μεγάλου βάθους από Φενέρ θεωρώ θα γίνουν  κλειστά ματς και θα χρειαστεί πιθανό step up από κάποιους παίκτες η Φενέρ για να ελέγξει την σειρά( Σλουκας-Χικμαν-Καλινιτς ή Μαχμουτογλου).  3-2 Φενερ 51-49%


Τσσκα-Ερυθρός 

Θεωρώ ότι η Τσσκα είναι το φαβορί, ειδικά αν θα επιβάλει το high pace game της και το δίδυμο μπορέσει να σκοράρει και να δημιουργήσει με τη γνωστή συχνότητα απέναντι βεβαία σε ομάδα πολεμιστών που θα έχει τρομερό κίνητρο και σε guards που έχουν αμυντική ικανότητα και μέγεθος για να τους δυσκολέψουν. Ο Αστέρας θα χρειαστεί μεγάλη σειρά από τα βαριά χαρτιά του- αξιόπιστο σουτ(ειδικά εκτός) και σημαντικό περιορισμό των λαθών για να μπορέσει να είναι πραγματικά ανταγωνιστικός.

Τσσκα 3-1


Τις παραμέτρους ενέργειας έντασης κινήτρου αποφασιστικότητας δεν τα συμπεριλαμβάνω γιατί φαντάζομαι σε όλες τις ομάδες θα είναι στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.


Ευχαριστώ και πάλι αν και τα προγνωστικά δεν είναι το φόρτε μου…”




Αυτά και από τον κόουτς Μέξα.. Το Hoopfellas θα χτυπήσει “κόκκινο” αυτές τις δύο εβδομάδες δουλεύοντας πυρετωδώς ώστε να είναι για μια ακόμα σεζόν η πιο φορμαρισμένη σελίδα στην ώρα της ..κρίσης. Σε λίγες ώρες μπαίνουμε στα Playoffs. Και όπως σας είπα το πρωί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα ανοιξιάτικο βράδυ Playoffs.. 

Aπολαύστε το..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ