2015-16 HOOPFELLAS NBA POWER RANKINGS


Ο καρπός του Στέφεν Κάρι τινάσσεται. Η μπάλα παίρνει δεκάδες περιστροφές.. Ο Τζέημς κοιτάζει μανιασμένος την ώρα που ο Ντέηβιντ Μπλατ γυρνάει στον πάγκο του πριν δει τη κατάληξη.. Πέφτει μαύρο και “To be Continued”.  Η μάχη αρχίζει και πάλι τη σεζόν 2015-16. Το Hoopfellas σας παραδίδει τα πρώτα δικά του Power Rankings για το φετινό πρωτάθλημα ΝΒΑ..

Καιρός ήταν.. Οι ομάδες έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν (καλά, όχι και όλες..) τη καλοκαιρινή περίοδο στη προσπάθεια τους είτε βελτιωθούν είτε να χτίσουν κάτι καινούργιο και να βάλουν τον οργανισμό σύντομα σε τροχιά νικών. Το πρώτο τζάμπολ δόθηκε ήδη πριν μερικές ώρες με τους Μπούλς να κερδίζουν στο Σικάγο τους Καβς (τάπα του Πάου στον Λεμπρόν σε προσπάθεια για lay up στατελευταία δεύτερα)ενώ ο Κάρι έριξε άρρωστη 40αρα στους «Πελεκάνους», έτσι για το καλησπέρα..

Που κατατάσσεται όμως κάθε ομάδα στη Pole position της σεζόν σύμφωνα με το Hoopfellas; Πάμε μαζί να τσεκάρουμε..

1. GOLDEN STATE WARRIORS: Οι Ουόριορς είναι η ομάδα της «νέας εποχής». Όπως διαβάζαμε παλιότερα σε βιβλία για ένα φουρουριστικό μέλλον και έναν πλανήτη όπου η ανθρωπότητα στρέφεται πάλι στα βασικά και οι Σαολίν (και η δύναμη του πνεύματος) νικούν τα άρματα και τη τεχνολογική υπεροχή. Ωραία όλα αυτά.. Το να μείνεις στη κορυφή είναι το πραγματικά δύσκολο κομμάτι. Κράτησαν τον Ντ. Γκριν και το ρόστερ παραμένει πολύ δυνατό με όλα  τα όπλα που του επιτρέπουν να νικήσει σε οποιοδήποτε στυλ παιχνιδιού. Αν αυτή η ομάδα κάνει το repeat φέτος, έχει τις προδιαγραφές να κάνει κάτι πολύ μεγάλο ιστορικά όσο διατηρεί τον συγκεκριμένο κορμό.

2. SAN ANTONIO SPURS: Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι οι Σπερς θα αρχίσουν με τον Όλντριντζ στο ρόστερ. Θα χρειαστούν χρόνο για να τον απορροφήσουν και όταν το κάνουν θα είναι πραγματικά καλοί. Τους περιμένω στα τελευταία 25-30 ματς. Μέχρι τότε καλά να’ναι ο Λέοναρντ..

3. CLEVELAND CAVALIERS: Στη δεύτερη χρονιά της επιστροφής του Λεμπρόν το Κλίβελαντ  βλέπει μόνο την κορυφή. Οι Καβς είναι αρκετά έμπειροι για να διαχειριστούν σωστά τη κατάσταση σε μια Ανατολή η οποία τους το επιτρέπει και πατήσουν γκάζι όταν πρέπει για να καθαρίσουν το πλεονέκτημα. Ο Μο Ουίλιαμς είναι ο παίχτης που θα αναλάβει να αποτελέσει τον back up του τραυματία Ίρβινγκ ενώ σημαντικό το ότι κράτησαν τελικά τον Τόμπσον έστω και αργά. Βασικός στόχος αρχικά να ρολάρει ο Λοβ και να μπορέσει η ομάδα να κεφαλαιοποιήσει πραγματικά το ταλέντο του.

4. L.A. CLIPPERS: Δε περιγράφω άλλο.. Με τους Κλίπερς τα έχουμε δει όλα. Η περυσινή ήττα στα playoffs, με τον τρόπο που ήρθε απέναντι σε μια σίγουρα όχι καλύτερη ομάδα, άφησε «μαύρη γη» στο L.A. σε ψυχολογικό επίπεδο. Ο Ρίβερς κατάφερε με ρελανς να κρατήσει τον Τζόρνταν, έφερε δύο σπουδαία εργαλεία όπως ο Σμιθ και ο Λανς Στέφενσον ενώ ελπίζει ότι θα δώσει μια ισχυρή ένεση πνεύματος νικητή με τον expert Πολ Πιρς. Το ρόστερ είναι πλήρες, η επίθεση τους φυσάει. Αλλά τα μεταφυσικά φαινόμενα δεν είναι θέμα της σελίδας μου να τα εξηγήσει..

5. OKLAHOMA THUNDER: Είμαι φαν του Μπίλι Ντόνοβαν και για να είμαι ειλικρινής στεναχωρήθηκα που τον είδα να αποχωρεί από τους Gators όμως καταλαβαίνω ότι η πρόκληση της Θάντερ είναι τεράστια. Ο Ντουράντ δείχνει σε αρκετά καλή κατάσταση, ο Ουέστμπρουκ και ο Ιμπάκα θα είναι εκεί, η ομάδα έχει ποιοτικούς ρολίστες για να αναδείξουν το παιχνίδι των αστεριών τους. Πολλά λεφτά στον Καντέρ ο οποίος πρέπει να μάθει να παίζει άμυνα από την αρχή. Contract –year για Ντουραντούλα με ότι συνεπάγεται..  Η Θάντερ έχει τύχη για να φθάσει ψηλά αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από τον προπονητή της όσο και αν σας φαίνεται περίεργο.

6. HOUSTON ROCKETS: Οι Ρόκετς έχουν κατανοήσει ότι είναι πραγματικά σημαντικό να έχουν υγιή στη τελική ευθεία τον Ντουάητ Χάουαρντ . Για αυτό και ετοιμάζεται ο Clint Capela  (ο οποίος έδωσε εξαιρετικά δείγματα στη preseason) o oποίος θα βγάλει βάρος από τις πλάτες του. Ας περιμένουμε να δούμε πως θα λειτουργήσει ο Lawson. Ο Μπέβερλι έδινε σούπερ άμυνα και τη πλήρη ελευθερία στον Χάρντεν να είναι ball dominant. Μπορεί ο πρώην γκαρντ του Ντένβερ να είναι αποδοτικός έτσι;

7. MEMPHIS GRIZZLIES: Οι «Αρκούδες» συνεχίζουν στην ίδια κατεύθυνση και θα είναι και φέτος ανταγωνιστικές, όμως κάτι μου λέει ότι τα χρόνια της «μεγάλης ευκαιρίας» βρίσκονται πλέον πίσω. Προσέθεσαν τον Μπαρνς και τον Μπράνταν Ράιτ σε ένα ήδη σκληροτράχηλο και πολύ ικανό αμυντικά σύνολο (που παραδοσιακά μου αρέσει πολύ για το μπάσκετ που πρεσβεύει) όμως τους λείπει το Firepower από τη περιφέρεια το οποίο θα μεγάλωνε το ταβάνι τους.

8. MIAMI HEAT : Α ρε γάτε Πατ πάλι τα κατάφερες και έβαλες μαζί κομμάτια που σε κάνουν διεκδικητή. Η Χιτ με τον Μπος πίσω και τη προσθήκη του Ουίνσλοου έχει όλη την ποιότητα να διεκδικήσει τον τίτλο στην Ανατολή όμως οι πιθανότητες να μείνουν όλοι αυτοί υγιείς είναι ανάλογες με το ενδεχόμενο να βγει πρωταθλήτρια στην Α1 ομάδα εκτός των δύο «αιωνίων». Πέρα από αυτό το Μαιάμι θα χρειαστεί δουλειά γιατί αν τα βάλετε κάτω θα δείτε ότι ο βασικός κορμός δεν έχει πολλά πραγματικά λεπτά μαζί στο παρκέ. Πάντως είναι η μόνη Ανατολική ομάδα που μπορεί να βγάλει No Fear χαρακτήρα σε μια σειρά απέναντι στους Καβς. Αυτή την αίσθηση έχω προσωπικά τουλάχιστον..

9.  CHICAGO BULLS: Πολλά φώτα στραμμένα στο Σικάγο.. Ο Φρέντ Χόιμπεργκ και η Pace & Space επίθεση του καλείται να λύσει το παραγωγικό πρόβλημα των Μπούλς απέναντι σε καλές άμυνες αξιοποιώντας παίχτες όπως ο Μακντέρμοντ όμως το Σικάγο βρίσκεται στην Ανατολή και χωρίς τις αμυντικές τακτικές του Θίμποντο επιτρέψτε μου να παραμένω σκεπτικός.  Εκτός των άλλων η ομάδα θα χρειαστεί τον Νόα όσο το δυνατόν πιο κοντά στα παλαιά στάνταρντς.

10. ATLANTA HAWKS: Ο Σπλίτερ είναι μια καλή, ποιοτική και ίσως υποτιμημένη προσθήκη από τον «αδελφό οργανισμό» των Σπερς και μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό fit στο σύστημα του Mike Budenholzer με την ικανότητα του να πασάρει και να παίξει το Pick & Roll.  Η αποχώρηση του Κάρολ είναι πλήγμα στα μετόπισθεν.

11. NEW ORLEANS PELICANS: O Άντονι Ντέηβις πρέπει όχι απλά να βρίσκεται στις συζητήσεις για το βραβείο του MVP αλλά να ξεπεράσει τον εαυτό του για να ματσάρουν οι Πέλικανς τα προβλήματα τραυματισμών στη περιφερειακή γραμμή που τους κόβουν τα φτερά. Είναι πολύ καλύτερη ομάδα από όσο νομίζουν οι περισσότεροι εάν βρεθούν όλοι μαζί για μεγάλο διάστημα χωρίς απώλειες.

12. MILWAUKEE BUCKS:  Το πείραμα γενετικής του Κιντ συνεχίζεται. Ο κόουτς των Μπακς στόχευσε στο να βελτιώσει τη παραγωγικότητα της ομάδας και σε αυτή τη κατεύθυνση υπέγραψε τον Μονρό. Δε ξέρω πως θα λειτουργήσει βέβαια σε μια ομάδα που φείδεται καλών σουτέρ. Οι Μπακς πάντως αναμένεται να ανεβάσουν κι άλλο τον πήχη στην άμυνα τους και αυτό αποτελεί την ασφάλεια όχι μόνο για είσοδο στη post season αλλά και για μια θέση όσο το δυνατόν ψηλότερα στην Ανατολή.

13. WASHINGTON WIZARDS: Χωρίς τον Πιρς οι Ουίζαρντς έχασαν αρκετό από το «δηλητήριο»  που κρατούσαν για τη post season. Ο Ράντι Ουίτμαν χαμηλώνει του «Μάγους» στοχεύοντας να παρουσιάσει Small Ball το οποίο θα δημιουργήσει περισσότερους χώρους στον Ουόλ ώστε να δράσει σε ένα πλαίσιο με αρκετό floor spacing φέτος.

 14. TORONTO RAPTORS: Οι Ράπτορς έχασαν τον Αμίρ Τζόνσον αλλά κόλλησαν δίπλα στον πολύ φορμαρισμένο Λόουρι και τον Ντε Ρόζαν, τον Ντεμάρ Κάρολ. Πολύ καλό core. Ξέρετε.. Στο μπάσκετ της Ευρώπης οι τάσεις οδηγούν στο να πληρώνονται αδρά οι mobile ψηλοί. Στην Αμερική το αντίστοιχο trend είναι οι 3&D Wings που ανοίγουν τον χώρο και στρώνουν το χαλί για τους σούπερ σταρς..

15. UTAH JAZZ: Μια ημέρα θα κάτσω να σας γράψω για τον κόουτς Κουίν Σνάιντερ του οποίου τη φιλοσοφία και τις αρχές γνωρίζω πολύ καλά (από τη θητεία του δίπλα στον Μεσίνα) και έχω μελετήσει. Η Τζαζ σάρωσε στο (σχεδόν) δεύτερο μισό της περυσινής σεζόν (19-10) βελτιώνοντας κατακόρυφα την άμυνα της. Περιμένω «συνέχεια» εδώ.

16. BOSTON CELTICS: Ξέρετε ότι γουστάρω Στίβενς. Τον θεωρώ επιστήμονα και ένα λαμπρό μυαλό στη νέα εποχή του αθλήματος για αυτό και εκφράστηκα στην ανακοίνωση της πρόσληψης του δύο χρόνια πριν τόσο θετικά. Με Τζόνσον-Λι οι Κέλτες έβαλαν έξτρα ποιότητα στη γραμμή ψηλών ενώ το backcourt είναι ακόμα πιο βαθύ. Προσέξτε τον R.J. Hunter που μπορεί να αποτελέσει κάτι ξεχωριστό σε βάθος διετίας-τριετίας.  Κομβικό το performance του Σμαρτ. Η Βοστόνη έχει επιλέξει στη λίγκα των σταρς να έχει πολλούς καλούς παίχτες αντί δύο-τριών σούπερ σταρς και αυτό είναι η κόλαση και ο παράδεισος της. Μπορεί να λειτουργήσει στη κατεύθυνση για το παραπάνω βήμα;

17. DETROIT PISTONS: Στην Αμερική δε βλέπω πολύ αγάπη για τους Πίστονς όμως εμείς οι Ευρωπαίοι που είμαστε πιο γάτοι και βλέπουμε πιο μακριά πάμε κόντρα. Αυτοί οι Πίστονς  είναι σαφώς πιο λειτουργικοί και έχουν δημιουργήσει το πλαίσιο ώστε να παράγουν πραγματικά. Με τον Mάρκους Μόρις και τον Ιλιασόβα στα φόργουορντς (θυμάστε στο Ορλάντο τον ρόλο του Ρασάρντ Λίουις..) τον Κάλντουελ Πόουπ στο «2», ο Βαν Γκάντι έχει δημιουργήσει μια Floor Spacing Version των Πίστονς βασισμένη πλέον 100% στα δικά του πιστεύω δημιουργώντας όλο το χώρο για το δίδυμο Ντράμοντ-Τζάκσον. Ο Στάνλεη Τζόνσον είναι NBA ready και αρκετά καλός παίχτης. Μαύρο άλογο στην Ανατολή το Ντιτρόιτ..

18. DALLAS MAVERICKS: Εκτιμώ πολύ τον Καρλάισλ. Τον θεωρώ ως έναν εκ των καλύτερων κόουτς στη λίγκα. Παρ’όλα αυτά εκτιμώ πως φέτος τα πράγματα παραείναι δύσκολα.. Η κωλοτούμπα του ΝτεΆντρε Τζόρνταν άλλαξε όλο το ρου της σεζόν τη στιγμή μάλιστα που οι Μάθιους (πολύ καλός παίχτης)-Πάρσονς είναι αμφίβολο το πόσα παιχνίδια θα παίξουν φέτος..

.

19. INDIANA PACERS:  Οι Μπερντ-Βόγκελ αποφάσισαν ότι πρέπει να ξημερώσει καινούργια ημέρα στο μπάσκετ της Ιντιάνα και άλλαξαν εντελώς προσανατολισμό. Οι Πέησερς μετακινούν τον Πολ Τζορτζ στο «4», πηγαίνουν σε Small Ball και γίνονται σαφώς πιο γρήγοροι. Το πιο σημαντικό σημείο σε ένα τέτοιο πρότζεκτ  είναι δέσμευση. Και ο Τζορτζ μου δίνει την εντύπωση ότι διακρίνεται από σκεπτικισμό..

20. PHOENIX SUNS:  Μπααα.. Δε με πείθουν. Ναι φέτος φαίνονται πιο ορθολογικοί και έχουν παίκτες που μπορούν να αμυνθούν αλλά κάτι μου λέει ότι εάν ο Τσάντλερ δεν έχει τις ίδιες αντοχές (φυσικό πλέον) το οικοδόμημα μπορεί να καταρρεύσει. Ενδιαφέρον το δίδυμο Bledsoe-Knight και ο T.J. Warren στο φτερό.

21. SACRAMENTO KINGS: Ομάδα-ερωτηματικό. Ο Τζορτζ Καρλ έφερε ποιότητα στη Καλιφόρνια φέτος υπογράφοντας τον Ρόντο, τους Μπελινέλι-Κουφό και τον Κόλεη-Στάιν στο ντραφτ αλλά είναι πραγματικά απορίας άξιο το πώς θα καταφέρει να κρατήσει τους πάντες ικανοποιημένους βάζοντας τους να παίξουν μαζί. Σκεφτείτε τις προοπτικές που έχει το ζευγάρι Rondo-Cousins.. Σκεφτείτε επίσης τις προοπτικές που έχει το ίδιο ζευγάρι  να τα τινάξει όλα στον αέρα και να αναγκάσει τον Βλάντε Ντίβατς να κάνει τρέηντ μέχρι και τους οπαδούς..

22. CHARLOTTE HORNETS: Ο τραυματισμός του Kid-Gilchrist ταβάνιασε απότομα τα όνειρα των Χόρνετς για  ανοδική πορεία. Κρίμα γιατί θα δυσκολευτούν να κεφαλαιοποιήσουν τη κινητικότητα τους στην off season όταν πρόσθεσαν του Batum, Lin (και οι δύο φέρνουν playmaking σε μια περίοδο όπου η ομάδα χρειάζεται από τον Kemba Walker έναν λιγότερο ball dominant χαρακτήρα), Hawes, Hansbrough και φυσικά έναν efficient σκόρερ ψηλό όπως ο Κaminsky.

23. N.Y KNICKS: Oι Νικς σε αντίθεση με ότι πιστεύει η κοινή γνώμη κινήθηκαν σωστά στην αγορά υπογράφοντας αθλητές που μπορούν να παίξουν στο σύστημα τους που ήταν και η πιο σωστή λύση από τη στιγμή που οι 1-2 τοπ στόχοι τους είχαν προτεραιότητα άλλες ομάδες. Φέτος ο Φίσερ έχει δουλέψει στο να παρουσιάσει μια ομάδα που θα ψάξει πόντους στο τρανζίσιον (ήταν τραγικοί οι Νικς πέρυσι σε αυτό το κομμάτι) και σπρώξει τη μπάλα πιο γρήγορα συνεχίζοντας φυσικά να βασίζεται στη τριγωνική επίθεση. Ο Ο’Κουίν είναι πολύτιμος από τον πάγκο, ο Γκραντ πολύ καλή προσθήκη στα γκαρντς και ο Ντέρικ Ουίλιαμς (σούπερ preseason στη second unit) χρειάζεται περισσότερα λεπτά μαζί με τον Μέλο. Ο Πορζίνγκις πέφτει κατευθείαν στα βαθιά. Επιτρέψτε μου να έχω δεύτερες σκέψεις.. Αλλά καταλαβαίνω ότι ο οπαδός-πελάτης του Γκάρντεν πρέπει να έχει πραγματικά σοβαρούς λόγους να έρθει και να πληρώσει. Στο πρόσωπο του νεαρού ο Φιλ προσπαθεί να δημιουργήσει έναν.. Αν και ακόμα σκέφτομαι πόσο θα ταίριαζε σε αυτούς του Νικς ο Winslow ή ο Mudiay..

24. ORLANDO MAGIC: Το Ορλάντο είναι ίσως η ομάδα με το περισσότερο νεανικό ταλέντο στη λίγκα όμως υπό τον Σκάιλς καλείται να κάνει το μεγάλο αμυντικό Step up. Η επίθεση στο μισό γήπεδο θα είναι ένα θέμα καθώς η beyond the arc εκτέλεση λείπει από το ρόστερ. Πάντως το μείγμα των Πέητον, Ολαντίπο, Χεζόνια,  Βούτσεβιτς, Γκόρντον, Χάρις είναι αν μη τι άλλο ελκυστικό. Πολύ..

25. LA LAKERS: Ίσως το μεγαλύτερο λάθος των Λέηκερς ήταν ότι δεν ήταν ξεκάθαροι με τον εαυτό τους. Το μπέρδεψαν λίγο το πράγμα.. Ενώ έχουν έναν καλό κορμό νέων παιχτών με τους Ράσελ-Ραντλ-Κλάρκσον (οι οποίοι αποτελούν την επόμενη ημέρα στο Λ.Α.) έβαλαν ως γαρνιτούρα παίχτες όπως οι Λου Ουίλιαμς (σε ένα ήδη συνωστισμένο back court) Χίμπερτ, Μπας οι οποίοι δε ξέρω πόσο μπορούν να βοηθήσουν τα νέα αυτά να αναπτυχθούν καθώς οι συγκεκριμένοι θα κολλούσαν ως κινήσεις σε ομάδα που θέλει να νικήσει τώρα. Το χάιδεμα του μεγάλου Κόμπι θα κοστίσει μερικά χρόνια στον οργανισμό μέχρι να ξαναγίνει ανταγωνιστικός.

26. DENVER NUGGETS: Το Ντένβερ έχει δημιουργήσει το περιβάλλον και τις συνθήκες για να ξεκινήσει να χτίζει κάτι καλό όμως απέχει 2 τουλάχιστον χρόνια από αυτή την ημέρα. Ο Mudiay είναι καλός παίχτης αλλά θέλει πολλά χιλιόμετρα ακόμα για να μάθει το παιχνίδι, πόσο μάλλον να ηγηθεί. Ο Lauvergnee που αποτελούσε μετά το τέλος της προπέρσινης σεζόν πρόταση της σελίδας για να συμπληρώσει τη front court του Ολυμπιακού έφτασε να διεκδικεί θέση βασικού δίπλα στον Φαρίντ. Πως αλλάζουν οι καιροί..

27. MINESOTA TIMBERWOLVES: H σκιά του Φλιπ Σόντερς θα πλανιέται πάνω από το Target Center για αρκετό καιρό. Έχουν τα δύο τελευταία Νο1 Draft Picks (Ουίγκινς, Τάουνς) και ένα εξαιρετικό πυρήνα νεαρών παιχτών καθοδηγούμενους από το leadership του Γκαρνετ όμως η φετινή χρονιά θα τρέξει για να τους βοηθήσει να συμπεράνουν πως μπορούν να βάλουν όλα τα κομμάτια να παίξουν σωστά μαζί. Είναι φυσικά πολύ καλύτεροι από αυτό που έδειξαν στη preseason.  Σημαντικό να μείνει υγιής ο Ρούμπιο ώστε να ταΐσει τους υπόλοιπους.

28. BROOKLYN NETS: Δε βλέπω τίποτα.. Οι Νετς έριξαν το κόστος τους σαν ομάδα αλλά δεν έχουν picks για το καλοκαίρι όποτε και  περιμένουν να ξεφορτωθούν το συμβόλαιο του Τζο Τζόνσον για να επανέλθουν ενεργοί στην αγορά. Μόνο θετικό το ότι έχουν καλό προπονητή. Ο Χόλινς μπορεί να μαζέψει κάπως τα πράγματα σε ένα σύνολο που θέλει να νικήσει αλλά φαίνεται ότι δε μπορεί. Α ρε Μπρουκλινάρα, αξίζεις καλύτερη ομάδα..

29. PORTLANT TRAIL BLAZERS: One man Show από Λίλαρντ (θα είναι στους τοπ-σκόρερς της λίγκας) με λίγη από C.J. McCollum. Το οικοδόμημα γκρεμίστηκε σαν φτιαγμένο από τραπουλόχαρτα. Δε βλέπω τίποτα  για φέτος.. Μου άρεσε που έφεραν στο Όρεγκον τον Noah Vonleh.

30. PHILADELPHIA 76ers: Είναι πολύ σημαντικό για τον οργανισμό το πώς θα λειτουργήσει το δίδυμο Νόελ-Οκαφόρ μαζί καθώς μπορεί να κυριαρχήσει στη λίγκα τα επόμενα χρόνια και να αποτελέσει τη βάση για την ομάδα της Phily που θα αρχίσει σύντομα να νικάει. Το ξεκίνημα δε θα είναι εύκολο για την post offense του πρώην Blue Devil μιας και οι Σίξερς δε θα έχουν στη διάθεση τους  τους  δύο snipers, Κόβινγκτον και Στάουσκας που θα άνοιγαν τις άμυνες για τον Οκαφόρ. Πάμε για υψηλό pick και πάλι το καλοκαίρι όπως καταλαβαίνετε..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ