MOSSMAN..



Ο Ντέηβιντ Μος είναι ελεύθερος και το Hoopfellas θεωρεί ότι οι δύο ελληνικές ομάδες της Ευρωλίγκας (ειδικά ο Ολυμπιακός) θα πρέπει να μελετήσουν την περίπτωση του..


Με τη χώρα να περνάει μερικές από τις πιο δύσκολες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας  της θεώρησα υποχρέωση μου να προχωρήσω κανονικά τη θεματολογία, με την ελπίδα ότι η σελίδα θα μπορέσει να βοηθήσει κάποιους αναγνώστες να ξεχαστούν για λίγο στρεφόμενοι στο αγαπημένο μας άθλημα.. Eύχομαι δύναμη σε όλους..


Τα πάντα μοιάζουν παγωμένα όμως οι ομάδες είναι αλήθεια  ότι κινούνται κανονικά  στην αγορά και συνεχίζουν τις επαφές τους. Απλά δε μπορούν να τις ολοκληρώσουν μέχρι να έχουμε νεότερα από τη πολιτική σκηνή.. 

Στο Μιλάνο έχουμε ανακατατάξεις. Το front office τελείωσε τον Μπάνκι και μετά από αυτό κατάφερε να ανανεώσει τον Αλεσάντρο Τζεντίλε ενώ παρελθόν αποτελεί και ο άλλος πρώην παίχτης της Σιένα, Ντάνιελ Χάκετ. Ελεύθερος μένει μετά από μια διετία στη Λομβαρδία και ο Ντέηβιντ Μος..

Λατρεύω τον Μος. Νομίζω είναι γνωστό στους περισσότερους από εσάς που διαβάζετε κάποια χρόνια τη σελίδα.. Στο Blue Collar παιχνίδι του, τον δυναμισμό και τον αλτρουισμό του περικλείεται ένα μεγάλο μέρος της οπτικής με την οποία βλέπει το Hoopfellas το άθλημα. Αυτό δεν αναιρεί βέβαια ότι ο παίχτης έρχεται από τη χειρότερη σεζόν του τα τελευταία χρόνια όμως αυτό έχει λογική εξήγηση όπως θα δούμε παρακάτω.

Ο Μος βρίσκεται στα 32 του και μόλις τελείωσε το διετές συμβόλαιο που είχε υπογράψει τον Ιούλιο του 2013 με την ΕΑ7. Η καριέρα του έχει πατήσει και προσπεράσει πλέον  τη κορυφή του βουνού.  Φέτος έκανε μετά από χρόνια μια μέτρια σεζόν με την ομάδα του Μπάνκι. Όποιος όμως γνωρίζει καλά τον παίχτη και παρακολούθησε τους Λομβαρδούς μπορεί πραγματικά να «μετρήσει» τη κατάσταση. Η φετινή ΕΑ7 ήταν ένα κακό σύνολο που έπαιζε κακό μπάσκετ. Χωρίς κατεύθυνση και σωστές βάσεις. Ο Μος δε θα μπορούσε ποτέ να αποδώσει σε ένα τέτοιο πλαίσιο. Η αλήθεια είναι ότι είχε πολλά χρόνια να βρεθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Γαλουχήθηκε σε σύνολα που έπαιζαν σωστά το άθλημα, βασιζόμενα πολύ στο αμυντικό κομμάτι , τη πίεση της μπάλας και τη ταχύτητα στην επίθεση μέσα σε αρχές. Η μέτρια φετινή σεζόν του είναι λοιπόν αποτέλεσμα περισσότερο του περιβάλλοντος στο οποίο βρέθηκε και λιγότερο της δικής του (υπαρκτής) πτωτικής πορείας.

Δε χορταίνω να τη βλέπω αυτή τη φάση..

Ο γεννημένος στο Σικάγο και ύψους 1.96μ. φόργουορντ είναι η κλασσική περίπτωση βετεράνου που μπορεί να αποτελέσει ιδανικό fit για μια ομάδα που θέλει να κοιτάξει ψηλά στην Ευρωλίγκα (θυμηθείτε πόσο καθοριστικοί ήταν για τη Ρεάλ φέτος αθλητές όπως ο Ματσιούλις ή ο Νοτσιόνι). Πρότυπο glue-guy, ο τύπος του παίχτη που κάθε (μα κάθε) συμπαίκτης θα διάλεγε για να πάνε μαζί στο πόλεμο.. Έχει παίξει σχεδόν σε όλη του την καριέρα στην Ιταλία, έχοντας αναπτύξει πολύ ιδιαίτερους δεσμούς με τη χώρα.  Όμως η κατάσταση στο Μιλάνο είναι ρευστή. Ο Μπάνκι δε θα είναι στον πάγκο τη νέα σεζόν και  στην ομάδα αναμένεται ξεσκαρτάρισμα. Ο Μος μόλις βγήκε από ένα διετές συμβόλαιο που του απέφερε κάτι λιγότερο από 1.4 εκ. ευρώ συνολικά. Οι πληροφορίες μας από τον στενό κύκλο του λένε ότι θέλει να μείνει στο (κοσμοπολίτικο) Μιλάνο όμως είναι ανοιχτός στην αγορά καθώς οι εξελίξεις στο κλαμπ του έχουν προκαλέσει αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα δεί τη περίπτωση του το νέο καθεστώς . Η χρηματιστηριακή του αξία στη παρούσα φάση (εξαρτάται φυσικά και από το ποια ομάδα σε προσεγγίζει και τι σου φέρνει στο τραπέζι ) κυμαίνεται από τα 550 έως τα 650.000 χιλιάδες ευρώ.

ΣΤΑΡ ΕΚΤΟΣ, ΑΝΤΙ-ΣΤΑΡ ΕΝΤΟΣ..



Ο Μος είναι μπον-βιβέρ και μια προσωπικότητα που τραβάει τα βλέμματα με διάφορους τρόπους εκτός παρκέ.  Σε ότι αφορά όμως τη συμπεριφορά του εντός παρκέ, μπορούμε με απόλυτη σιγουριά να πούμε ότι πρόκειται για αντι-σταρ.  Πιστεύει στη «μάχη» και την «ομάδα». Καταθέτει πάντα ότι έχει, τίποτα λιγότερα. Σαφέστατα το δυνατό του κομμάτι  όπως όλοι γνωρίζετε είναι η άμυνα. Θεωρώ ότι μετά τον Δημήτρη Διαμαντίδη και τον πρώην συμπαίκτη του Σόουν Στόουνρουκ , είναι ίσως ο καλύτερος, πιο σταθερός και συνεπής σε υψηλά αμυντικά στάνταρντς παίχτης της Ευρωλίγκας τα τελευταία χρόνια. Για αυτό άλλωστε έκανε τους απαιτητικούς φίλους της Σιένα να ξεχάσουν γρήγορα τον Ρομέην Σάτο όταν αυτός αποχώρησε από τη καστρούπολη για το ΟΑΚΑ.  Η Μοντεπάσκι είχε υπογράψει τον Μος με τριετές συμβόλαιο μετά την εξαιρετική σεζόν του στο Τέραμο (είχε ψηφιστεί ως ο καλύτερος φόργουορντ της λίγκας) , αφήνοντας τον δανεικό τη πρώτη χρονιά στη Μπολόνια. Ο Μος δούλεψε πολύ στη Τοσκάνη σε αρκετούς τομείς του παιχνιδιού και εξελίχτηκε σε σπουδαίο εργαλείο στο υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αμυντικά ο φόργουορντ του Indiana State ακούμπησε το απόλυτο στα  χρόνια του στην Ευρωλίγκα. Πρόκειται για έναν αθλητή που αμύνεται πραγματικά σε 4 (υπό συνθήκες και σε 5 πλέον)  θέσεις.  Από τον Μος έχω δεί απίστευτα πράγματα και ένα effort στην άμυνα από εκείνα που σε κάνουν να λατρεύεις τα παιχνίδια που παίζονται κατοχή κατοχή και σε κάθε μια τέτοια πέφτουν κορμιά. Ο συγκεκριμένος παίχτης απλά δε κάνει πίσω.  Απέναντι σε κανέναν.. Δε παραχωρεί εκατοστό από τη θέση του στην άμυνα. Όταν σε πλησιάσει για να αμυνθεί πάνω σου, καταλαβαίνεις ότι  δε θα περάσεις καλά αυτή τη βραδιά. Έχει πολύ δυνατό frame, εξαιρετικό footwork και τεράστια χέρια (6’10’’ wingspan) που τον  μετατρέπουν σε ογκόλιθο στο post  ενώ την ίδια στιγμή μπορεί να ακολουθήσει οποιονδήποτε περιφερειακό ψηλά στη περίμετρο. Μπορεί να ανέβει και να πιέσει τον main ballhandler, επιδιώκει πολύ την επαφή για αυτό και στο ξεκίνημα του στο επίπεδο της Ευρωλίγκας διαγνώστηκε ως foul prone, χαρακτηριστικό που βελτίωσε σταδιακά όταν εξοικειώθηκε με τον τρόπο που σφύριζαν οι ρεφ.  Σεμιναριακή άμυνα σε καταστάσεις over play όπου σπάει τα screens όπως κανείς άλλος. Ηγετική φυσιογνωμία στα μετόπισθεν, μιλάει καθοδηγώντας τους συμπαίκτες του. Δυνατός στο να μπαίνει στις passing lanes. Overall ο τρόπος που βάζει τα χέρια του στη μπάλα είναι υποδειγματικός. Χωρίς αθλητικά να είναι  σε υψηλό επίπεδο, αποτελεί έναν από τους πιο φυσικούς φόργουορντς στην Ευρώπη μιας και είναι ελάχιστοι αυτοί που μπορούν να χτυπηθούν μαζί του σε μια 40λεπτη μάχη επαφής και να μείνουν όρθιοι. Πολύ αποτελεσματικός στη pick & roll άμυνα. Θυμηθείτε τον  Μπάνκι να βρίσκει στο πρόσωπο του το κλειδί απέναντι στο κεντρικό pick & roll του ΟΣΦΠ τοποθετώντας τον ως «κεφάλι» σε ζώνη (με αρχές προσωπικής μόνο στο συγκεκριμένο play των ερυθρολεύκων) 3-2. Aggressiveness στο μέγιστο και εξαιρετικά recovers αν και οι χρόνοι του έχουν πέσει λίγο πλέον (παραμένουν αρκετά καλοί), λογικό με τη πάροδο του χρόνου. Αρκετά αξιόπιστος αμυντικός ριμπάουντερ. Θα δώσει στην ομάδ του έξτρα κατοχές με κάθε δυνατό τρόπο. Με μια λέξη, Hustle..

Ο Μος δεν υπήρξε ποτέ ο προικισμένος επιθετικά παίχτης. Ότι βλέπετε στο συγκεκριμένο κομμάτι το έχει χτίσει με πολλή δουλειά. Θυμάμαι τον παίχτη που ήρθε στην Ευρώπη για δουλειά και βλέποντας την εξέλιξη του (βάσει δεξιοτήτων πάντα) καταλαβαίνεις πόσο ον βοήθησε το πρόγραμμα της Σιένα αλλά και το δικό του work ethic. Βελτίωσε πολύ τη συμπεριφορά του με τη μπάλα στα χέρια, έμαθε να χαμηλώνει ντριμπλάροντας και να προστατεύει τις κατοχές του (τον θυμάμαι στο ΠαλαΜενσάνα, με όλη τη περιφερειακή γραμμή λαβωμένη,  να παίζει PG ανταποκρινόμενος άψογα..), δούλεψε πολύ το ποστ παιχνίδι του και τη κίνηση του μακριά από τη μπάλα αλλά κυρίως έμαθε να παίζει αυστηρά πάνω στις δυνατότητες του στην επίθεση. Από τον Μος δε θα δείς ποτέ υπερβολές. Θα πάρει τις προσπάθειες που ξέρει ότι μπορεί να εκτελέσει με επιτυχία. Έχει συγκεκριμένα «καλά» σημεία στο παρκέ και τα σημαδεύει. Το σουτ του διακρίνεται για τη σωστή του φόρμα και απελευθέρωση ενώ η όλη αυτή του κίνηση έχει ροή. Σουτάρει σωστά παρότι δεν είναι ο παίχτης με τα ανεπτυγμένα shooting instincts.  Διαθέτει ένα αξιόλογο midrange παιχνίδι το οποίο θα μπορούσε π.χ. ο Ολυμπιακός να χρησιμοποιήσει με γνώμονα πάντα ότι οι ελληνικές ομάδες, ιδιαίτερα οι ερυθρόλευκοι, βρέθηκαν στον πάτο της σχετικής κατηγορίας (midrange προσπάθειες).


 Στα χρόνια του στο υψηλό επίπεδο της Ευρωλίγκα ο Μος στην επίθεση λειτούργησε κυρίως ως εργαλείο που έφτιαχνε το πλαίσιο για τους σκόρερς της ομάδας. Χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία ως spot shooter, με το short three shot από τις γωνίες να είναι το σήμα-κατατεθέν του. Είναι η καλή του θέση και επιδιώκει την εκτέλεση όταν βρίσκεται σε αυτή. Ακόμα, σε καταστάσεις close out επίθεσης προτιμά να κατευθυνθεί (τη στιγμή που φαίνεται ότι περνάει τον αμυνόμενο) στο midrange σημείο που έχει στοχεύσει και να εκτελέσει . Δεν υπήρξε ποτέ slasher αλλά λόγω αντίληψης μπορούσε να ξεχωρίσει τις καλές καταστάσεις για αυτόν ώστε να προχωρήσει προς τα μέσα. Πολύ καλός σουτέρ προσωπικών. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι  έχουμε να κάνουμε με έναν αθλητή ο οποίος δεν έχει κύριο γνώρισμα του επιθετικού του παιχνιδιού το σκορ αλλά μπορεί να υποστηρίξει σωστά μια επίθεση με το εξαιρετικό shot selection του (προσεγγίζει το 80-50-40% σε ποσοστά καριέρας σε βολές-δίποντα-τρίποντα) και το γεγονός ότι παίζει πραγματικά low mistake basketball. Δε πουλάει μπάλες, προσέχει τις μεταβιβάσεις του, δε προβαίνει σε υπερβολές. Μιλάμε για κάτω από 1 λάθος μ.ο. σε 20+ λεπτά συμμετοχής.

Ο Αμερικανός φόργουορντ σαφώς δεν είναι ο παίχτης των στατιστικών. Αρκεί να σκεφτείτε ότι μιλάμε για έναν αθλητή –πλέον- των 7-8 π.μ.ο. Η παρουσία του όμως στο παρκέ είναι επιβλητική μιας και παρότι δε παράγει άμεσα πόντους ο ίδιος,  παράγει αγωνιστικά καταστάσεις για την ομάδα. Είναι πρότυπο hustle παίχτη που θα δημιουργήσει το πλαίσιο για transition πόντους και το σωστό spacing στην επίθεση. Δεν είναι ο  σταρ αλλά ένας παίχτης που ταιριάζει γάντι σε ομάδες κορυφής με το blue collar style του, το μπασκετικό IQ και το υψηλό επίπεδο έντασης που φέρνει στο τραπέζι.

ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ..



Ο Ολυμπιακός πολύ σωστά πέρυσι επέλεξε μια ανάλογη λύση με τον Ντάρντεν, γνωρίζοντας ότι εκτός του Λοτζέσκι πρέπει να υπάρξει χώρος ώστε να αναπτυχθεί και ο Παπαπέτρου. Η περίπτωση Μος θα αποτελέσει αναβάθμιση για την ομάδα στη θέση. Παράλληλα δίνει στους ερυθρόλευκους «επιλογές», σχετικά με το πώς θα στελεχώσουν το ρόστερ τους από τη στιγμή μάλιστα που ήδη μετρούν σημαντικές απώλειες με πρώτη αυτή του Σλούκα. Με γνώμονα ότι ο Παπαπέτρου αναμένεται να ανεβάσει τα λεπτά του (στόχος θα είναι να φθάσει σε χρόνου επιπέδου στάρτερ μέσα στη σεζόν), ο Ολυμπιακός εφόσον προσθέσει στο «3» έναν παίχτη σαν τον Μος μπορεί αρχικά να δουλέψει τη σκέψη του να ανεβάσει τον Λοτζέσκι στο «2» (δίνοντας του λεπτά που έπαιρνε ο Σλούκας). Αυτό μπορεί να αποτελέσει μια επιλογή συνοδευόμενη με την απόκτηση δύο γκαρντς (έναν Αμερικανό πακέτο με τον Ζήση αντί των Λαφαγιέτ-Κατσίβελη). Αλλά για τη γραμμή των γκαρντς  θα τα πούμε  σύντομα καθώς περιμένω την έκβασης της υπόθεσης τουDJ Strawberry.  Στη θέση «5» οι ερυθρόλευκοι έχουν μιλήσει με τον Πάτρικ Γιάνγκ και η συμφωνία είναι πολύ πιθανή εφόσον όμως ο παίχτης δε βρεί συμβόλαιο στο NBA το οποίο αποτελεί την προτεραιότητα του. Έγινε μάλιστα ξεκάθαρο με tweet του  τις προηγούμενες ημέρες. Ο Γιάνγκ είναι πολύ καλή επιλογή (για οποιαδήποτε από τις δύο ελληνικές ομάδες της διοργάνωσης) και ελπίζω να τον δούμε στα μέρη μας. Το Hoopfellas άλλωστε τον είχε στη περυσινή του λίστα όταν κόστιζε το 1/3 σε σχέση με αυτά που θα πληρωθεί φέτος.. Προσωπικά θεωρώ ότι ένα αμυντικό πακέτο με τους Μος-Γιάνγκ θα δυνάμωνε σημαντικά τον Ολυμπιακό μιας και οι ερυθρόλευκοι θα υπέγραφαν δύο αθλητές με ικανότητα να αμυνθούν πολύ αποτελεσματικά και στις δύο γραμμές  οι οποίοι παίζουν για την ομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι το παιχνίδι των πρωταθλητών Ελλάδας θα τους απορροφούσε εύκολα. 

Είναι δεδομένο ότι  ο Μος μπορεί να αποδώσει στο δικό μας μπάσκετ. Έχει όλα τα εργαλεία για να το κάνει (φυσικός-έξυπνος παίχτης ομάδας). Για τον Ολυμπιακό του Σφαιρόπουλου θα είναι μια κίνηση-κλειδί για τη διατήρηση των πολύ υψηλών αμυντικών στάνταρντς που κυνηγάει η ομάδα κάθε χρόνο. Τα καλύτερα χρόνια του Μος επαναλαμβάνω βρίσκονται στο παρελθόν, όμως αυτό δένει με τη κατάσταση στο ρόστερ των ερυθρολεύκων οι οποίοι δε ψάχνουν έναν αθλητή που θα καταδυναστεύσει τα λεπτά της θέσης «3» αλλά έναν ποιοτικό φόργουορντ με χιλιόμετρα στο υψηλό επίπεδο, που θα συμπληρώσει το πρότζεκτ του Παπαπέτρου και φυσικά τον Λοτζέσκι ο οποίος θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες σε εκτέλεση και δημιουργία πλέον χωρίς τον Σλούκα.

Υ.Γ: Ο Παναθηναϊκός έχει μπεί δυνατά στην υπόθεση Καλάθη και διατηρεί καλές πιθανότητες εφόσον ο παίχτης δε βρεί αυτό που ζητά στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Η Μπαρτσελόνα, φαίνεται ως ο βασικός ανταγωνιστής των πρασίνων στην Ευρώπη για τον παίχτη, έχει προτείνει στον Καλάθη συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές ύψους 2 εκατομμυρίων. Η πρόταση του Παναθηναϊκού είναι καλύτερη..

Οι πράσινοι βρίσκονται σε καλό δρόμο και για την επιστροφή του Λάσμε. Ο Στεφάν παραμένει ένας πολύ αποτελεσματικός ψηλός  που πλέον όμως  χάνει, όσο ο χρόνος περνά, σε διάρκεια. Μειώνονται τα καλά του παιχνίδια στη σεζόν. Για αυτό ο Παναθηναϊκός εφόσον τον υπογράψει θα πρέπει να το κάνει στη σωστή τιμή για να είναι επικερδής η συμφωνία για το κλαμπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ