2014-15 BASKET LEAGUE SEMI FINALS: Coaching Clinic..

Οι ημιτελικοί της Ελληνικής λίγκας ξεκινούν σήμερα και το Hoopfellas μοιράζεται τις σημειώσεις του με το αναγνωστικό του κοινό..

Η τετράδα των αντιπάλων, βάσει ονομάτων δε θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Αντίθετα, ελπίζουμε να είναι το επίπεδο του ανταγωνισμού, σε αυτή τη φάση του πρωταθλήματος, υψηλότερο τις επόμενες σεζόν. Ολυμπιακός-Άρης και Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ ρίχνονται στη μάχη των ημιτελικών με έπαθλο μια θέση στο ρινγκ που θα κρίνει τον τελικό νικητή και πρωταθλητή της λίγκας μας. Προσέξτε.. Μπορεί (επαναλαμβάνω) το επίπεδο ανταγωνισμού να μην είναι το υψηλότερο που θα θέλαμε να δούμε σε μια ημιτελική σειρά όμως το επίπεδο τακτικής από τους 4 προπονητές είναι από τα υψηλότερα που θα δείτε σε Ευρωπαϊκή λίγκα.. Αυτό παράγουμε άλλωστε.

Πάμε να δούμε το σχόλιο για κάθε ένα από τα δύο ζευγάρια..

  

ΠANΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΠΑΟΚ



Η σειρά είναι πολύ ιδιαίτερη μιας και οι πράσινοι προσπαθούν το τελευταίο διάστημα να απορροφήσουν καινούργιους παίχτες και πράγματα στο παιχνίδι τους και πέρα από το αποτέλεσμα φιλοδοξούν να αρχίσουν να ρολάρουν μέσα από αυτά τα παιχνίδια. Πράγμα όχι εύκολο, δεδομένης της χρονικής πίεσης. Μια κατάσταση που δημιουργεί ερωτηματικά για το αγωνιστικό πρόσωπο που θα παρουσιάσει το φαβορί της σειράς.

Mη ξεχνάμε ότι ο Παναθηναϊκός έχει καινούργιο προπονητή, δύο φρέσκους Αμερικανούς σε ρόλους ζωτικής σημασίας για το παιχνίδι της ομάδας (δημιουργία στο backcourt-Κούπερ, γρήγορα πόδια & άμυνα στη frontcourt-Μόργκαν) ενώ μετράει δύο πολύ σημαντικές απώλειες παιχτών που υπήρξαν σταθερές όλη τη σεζόν (Παππάς-Γκιστ). Το «τριφύλλι» πρέπει να ανασυνταχθεί δημιουργώντας κώδικες συνεργασίες όσο το δυνατόν συντομότερα και να χτίσει το νέο προφίλ του πάνω σε αυτά τα παιχνίδια.

Για τον Σωτήρη Μανωλόπουλο, ο Σούλης Μαρκόπουλος είναι ένα πολύ δυνατό τεστ. Πιστέψτε με, πολύ πιο δυνατό από όσο νομίζει το ευρύ κοινό. Ο Οld-fashion κόουτς «Σουλίνιο», είναι ένας από τους πιο ικανούς προπονητές στη λίγκα διαχρονικά και σίγουρα ο πιο περπατημένος. Στο παρελθόν παρουσίασε πολύ σπουδαίο μπάσκετ στα ημιτελικά της Α1 με ομάδες outsiders, δίνοντας φοβερές σειρές στα φαβορί με πολύ υψηλό επίπεδο τακτικής, οξυδέρκειας και παρέμβασης από την πλευρά του. Δε θα είναι εύκολα τα πράγματα λοιπόν για έναν νέο κόουτς όπως ο Μανωλόπουλος και μια ενδεχόμενη επιτυχία του απέναντι στην «αλεπού» δε θα πρέπει να υποτιμηθεί.

Ο ΠΑΟΚ θα στοχεύσει το κομμάτι του ρυθμού. Νομίζω ότι εκεί έχει επικεντρωθεί και δουλεύει ο κόουτς Μαρκόπουλος ενόψει της ημιτελικής σειράς. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης σαφώς θα επιδιώξει να παιχτούν τα παιχνίδια σε σετ καταστάσεις και στο μισό γήπεδο. Είναι σημαντικό για το προπονητικό επιτελείο του ΠΑΟΚ να έχει στη διάθεση του τον Βον (η μαγνητική του βγήκε καθαρή) στη προσπάθεια να ελέγξει το αμυντικό ριμπάουντ (ένα από τα πιο δυνατά κομμάτια στο παιχνίδι της φετινής ομάδας). Ακόμα και χωρίς τον Χαραλαμπίδη, ο ΠΑΟΚ και αυτή τη σεζόν είναι ομάδα Μαρκόπουλου, σύνολο που μυρίζει Α1 και παίζει ένα «πρακτικό», θα το χαρακτήριζα, μπάσκετ που ξεκλειδώνει πόρτες πίσω από τις οποίες κρύβονται οι νίκες στη λίγκα. Μια έξυπνη ομάδα που σκέφτεται, διαβάζει και παίζει πάνω στις αδυναμίες του αντιπάλου. Ένα σύνολο που μοιράζει πολύ σωστά τα φάουλ του για να φτάσει στο σημείο να επιβάλλει το τέμπο που θέλει. Μια ομάδα που η ίδια πηγαίνει πολύ συχνά στη γραμμή των προσωπικών. «Πρακτικές» που σου εξασφαλίζουν πλεονέκτημα σε αυτή τη λίγκα και απεικονίζουν τη φιλοσοφία του Old but Gold Μαρκόπουλου..

Ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να κεφαλαιοποιήσει το πλεονέκτημα που παρουσιάζει κάθε ομάδα Ευρωλίγκας αυτού του επιπέδου απέναντι σε αντιπάλους στις εγχώριες λίγκες. Το φυσικό/αθλητικό κομμάτι. Οι πράσινοι είναι πιο φυσική ομάδα και διαθέτουν καλύτερα πόδια, υπερτερώντας αισθητά σε ταχύτητα. Είναι σημαντικό το πώς θα αντιδράσουν οι γκαρντς του ΠΑΟΚ όταν η ομάδα του κόουτς Μανωλόπουλου επιλέξει να ανεβάσει το επίπεδο πίεσης, είτε μιλάμε για μια απλωμένη άμυνα είτε για άμυνα μισού γηπέδου. Στόχος των πρασίνων μέσα από αυτή τη διαδικασία (και ναυαρχίδα κατά τη γνώμη μου στο πλάνο μάχης) θα είναι να μετατρέψουν άμεσα την άμυνα σε επίθεση, ανοίγοντας το τέμπο και τον αριθμό των κατοχών. Κομβική σημασία τα περιφερειακά ποσοστά. Ο Σούλης Μαρκόπουλος σταδιακά θα «κλείσει» την άμυνα του “τζογάροντας” στοχευμένα σουτ. Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται να παρουσιάσει υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης. Θα πρέπει να είναι έτοιμος να κατευθύνει όπου έχει σχεδιάσει αυτός τη μπάλα και να μείνει επιθετικός ανεξάρτητα από τα αναχώματα που θα του στήσει το προπονητικό επιτελείο του αντιπάλου. Θα το επαναλάβω όμως. Οι πράσινοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να ξεπεράσουν τα πάντα με την άμυνα τους. Αν δε το κάνουν θα έχουν θέμα στη σειρά..

O DJ Cooper θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη περυσινή του ομάδα και γνωρίζει καλά ότι το προσωπικό του performance στη σειρά είναι σημαντικό. Η απουσία του Παππά στερεί τον κάθετο παίχτη στην επίθεση των πρασίνων όμως το backcourt έχει αρκετή ποιότητα ακόμα και με την έλευση του Κούπερ η ομάδα αποκτά ένα pick & roll υπερόπλο με το οποίο μπορεί αξιοποιήσει τους ψηλότερους παίχτες του ρόστερ. Ευκαιρία να δούμε και τον Μόργκαν σε μια δυνατή σειρά απέναντι σε μια ομάδα επιπέδου Eurocup. Mέχρι τώρα είναι θετικός αλλά πλέον το επίπεδο ανεβαίνει.. Περιμένω περισσότερο σαν backcourt tandems του Νέλσον-Διαμαντίδη και Κούπερ-Σλότερ (pick & roll και ball screen επίθεση), αρκετό Χαραλαμπόπουλο και ένταση στο αμυντικό κομμάτι απέναντι σε μια πολύ έξυπνη ομάδα με παιγμένα για το επίπεδο παιδιά. Ο Παναθηναϊκός είναι σίγουρα το φαβορί όσο διατηρεί υψηλό βαθμό συγκέντρωσης απέναντι σε μια ομάδα και έναν κόουτς που περιμένουν να μυρίσουν  “αίμα” και σίγουρα έχουν τις δικές τους πιθανότητες.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΡΗΣ



Εδώ το ματσάρισμα είναι διαφορετικής φύσεως και το περιθώριο της εκπλήξεως αισθητά μικρό ειδικά από τη στιγμή που ο «Αυτοκράτορας» αντιμετωπίζει και την τιμωρία από τα γεγονότα στο τρίτο ματς με την ΑΕΚ, γεγονός που του στερεί τον σούπερ σταρ της ομάδας  που δεν είναι άλλος από τον κόσμο.

Για τον Δημήτρη Πρίφτη ο τρόπος με τον οποίον θα αγωνιστεί ο Άρης σε αυτά τα παιχνίδια είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση. Παίζει απέναντι σε μια ομάδα η οποία ακούμπησε τον τίτλο της Ευρωλίγκας φέτος, η απώλεια του οποίου της έχει φορέσει το προσωπείο με την ένδειξη “On a Mission”. Ο Ολυμπιακός είναι σε αρκετά καλή κατάσταση και παρουσίασε υψηλό βαθμό συγκέντρωσης στον πρώτο γύρο των playoffs. Κακά μαντάτα δηλαδή για οποιονδήποτε αντίπαλο..

Βασική επιδίωξη του Άρη στο πλάνο αναχαίτισης του αντιπάλου θα είναι να καταστρέψει με κάθε τρόπο τη δημιουργία στην επίθεση των ερυθρολεύκων. Ο Ολυμπιακός σκοτώνει κυριολεκτικά κάθε αντίπαλο στην ελληνική λίγκα με την ικανότητα του να παίρνει δημιουργία από διαφορετικά πρόσωπα σε διαφορετικές καταστάσεις είτε μιλάμε για τα γκαρντς του, είτε για τον Λοτζέσκι ή τον Πρίντεζη από το ποστ. Ο κόουτς Σφαιρόπουλος γνωρίζει πολύ καλά ότι (πέρα από τον Παναθηναϊκό) οι ομάδες στην εγχώρια λίγκα δυσκολεύονται πολύ να ανταποκριθούν σε βάθος χρόνου στη πίεση της άμυνας του σε βαθμό που ο αντίπαλος μοιάζει μετά το πρώτο ημίχρονο να χάνει οξύγονο, να ζαλίζεται και να παραπατάει. Το υψηλό επίπεδο athleticism και ο τρόπος με τον οποίο καλύπτει η ερυθρόλευκοι άμυνα της γραμμές πάσας στην επίθεση του αντιπάλου αποτελούν καθοριστικά σημεία αναφορικά με τον τρόπο που επιβάλλονται οι ερυθρόλευκοι στον αντίπαλο. Για αυτό και ο Πρίφτης με τη γνωστή του two-guard lineup (ενίοτε και ..three, με τον Μούρτο στο «3») θα προσπαθήσει να μεταφέρει και να κυκλοφορήσει έπειτα σωστά τη μπάλα, ελαχιστοποιώντας τα λάθη απέναντι σε μια ομάδα που με τους Ντάρντεν-Λαφαγιέτ-Μάντζαρη μπορεί να πιέσει υποδειγματικά τη μπάλα. Μεγάλο μείον για τους Θεσσαλονικείς  ο τραυματισμός του Αντεγκμπόγιε..

Και σε αυτή τη σειρά η ομάδα της Ευρωλίγκας υπερέχει στο αθλητικό κομμάτι σημαντικά. Αν και ο Άρης έχει ίσως τον καλύτερο on the ball-defender της Α1 (Τόμας) και ένα παιδί που μπορεί μείνει μπροστά από πολλούς διαφορετικούς αντιπάλους (Ριντ) συν τον Νέημικ, το βάθος θα παίξει καθοριστικό ρόλο.

Όλα τα μάτια στον Αλέξανδρο Βεζένκοφ.. Με το ντραφτ να πλησιάζει και έναν top class αντίπαλο απέναντι του, πολλοί υποψήφιοι «δελφίνοι» θα τον αξιολογήσουν. Ειδικά στο αμυντικό κομμάτι (στην επίθεση είναι πραγματική κοντόκανη..) όπου θα κληθεί να αντιμετωπίσει έναν από τους πιο ικανούς και aggressive PFs των ευρωπαϊκών γηπέδων, τον Γιώργο Πρίντεζη.

Είναι σημαντικό για τον κόουτς Σφαιρόπουλο να κρατήσει την ομάδα του συγκεντρωμένη, με υψηλό κίνητρο μέχρι τους τελικούς των playoffs κρατώντας «εκτός» τα όσα συνέβησαν στη Μαδρίτη ή τη φημολογία για την off season που έρχεται. Είναι ένα κομμάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να διαχειριστεί. Ο Άρης θα αποτελέσει ένα δυνατό τεστ ώστε οι ερυθρόλευκοι να αξιολογήσουν την κατάσταση τους μετά το τέλος της ευρωπαϊκής σεζόν. Ο Ολυμπιακός οφείλει να μπεί με καλό μπάσκετ και ηθικό ακμαίο στους τελικούς. Όπως καταλαβαίνετε, στη σειρά αυτή οι πιθανότητες για upset είναι πολύ λιγότερες από ότι στον άλλο ημιτελικό. Στη πραγματικότητα, μια νίκη του Άρη υπό αυτές τις συνθήκες (τραυματισμοί, χωρίς κόσμο στο Παλέ) θα είναι άθλος. Όμως για αυτή την ομάδα,  και με γνώμονα τις αλλαγές στο διοικητικό πλαίσιο, νομίζω τα καλύτερα έρχονται.. Απλά τώρα, δεν είναι η σειρά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ