2015 EUROLEAGUE POWER RANKINGS (TOP-16 II)



Το Hoopfellas επιστρέφει με τα τελευταία Power Rankings της σεζόν, λίγες ημέρες πριν τα play-offs απαντώντας στα ερωτήματα που απασχολούν. Η κατάσταση στον Παναθηναϊκό.. Θα διαλέξει Ολυμπιακό η Ρεάλ..; Τα πάντα λίγο πριν τους αγώνες στη πραγματικά Μεγάλη Πέμπτη του ελληνικού μπάσκετ..


Ημέρα μάχης σήμερα μέσα στη Μ. Εβδομάδα, για τις ομάδες που διεκδικούν θέσεις ακόμα ενόψει play offs, με τον Παναθηναϊκό να παίζει τη πρόκριση στο καμίνι του Βελιγραδίου απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα και παράλληλα να κοιτάζει προς το Βερολίνο από όπου η Μακάμπι μπορεί να του στείλει νωρίτερα το πολυπόθητο εισιτήριο.


Αυτά είναι τα τελευταία Power Rankings της σεζόν μιας και μετά από αυτή την αγωνιστική μπαίνουμε σε play off-mood. Μαζί με το σχόλιο μου σας παραθέτω το PACE στο οποίο παίζει κάθε ομάδα και τα Οffensive/Defensive Ratings (επίδοση επίθεση/άμυνας ανά 100 κατοχές). Πάμε λοιπόν, μια αγωνιστική πριν το τέλος του TOP-16, να δούμε που κατατάσσονται οι ομάδες..

1. REAL MADRID (PACE: 72.8  ORAT: 118.8  DRAT: 98.1): Η Ρεάλ έκανε συντήρηση στον δεύτερο γύρο του ΤΟP-16 αφού ουσιαστικά είχε κλειδώσει την πρωτιά. Είναι φανερό ότι με τις αλλαγές των κανονισμών οι οποίες δεν ευνοούν τις run & gun ομάδες ο Λάσο έχει χαμηλώσει ταχύτητα προσπαθώντας να παρουσιάσει ένα πιο σκληρό σύνολο. Καλύτερη επίθεση και άμυνα της διοργάνωσης, πιο efficient από όλους σε επίπεδο παραγωγής. Ειλικρινά δε πιστεύω ότι θα διαλέξει αντίπαλο όπως ψιθυρίζεται. Δε βλέπω κανέναν απολύτως λόγο να πέσει πάνω στον Ολυμπιακό. Νοκ άουτ παιχνίδι στη Μαδρίτη το ένα (πιθανός 5ο ματς στα playoffs), νοκ άουτ παιχνίδι στη Μαδρίτη και το άλλο (F4)..

2. CSKA MOSCOW (PACE: 75.9 ORAT: 113.2 DRAT: 102.8): H ΤΣΣΚΑ κατάφερε να επιβιώσει στη μάχη του πλεονεκτήματος (έτσι φαίνεται τουλάχιστον) και να ξαναβρεί αμυντικό ρυθμό, τον οποίο είχε χάσει κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης που πραγματοποιήθηκε στη φάση αυτή και αφορούσε τη σημαντική αύξηση του τέμπο (2η σε PACE). Είναι πανίσχυρη στο αμυντικό ριμπάουντ, η ποιότητα της στην επίθεση της είναι ανεξάντλητη αλλά αν δε δώσει ακόμα περισσότερα defensive stops θα είναι ευάλωτη και θα δυσκολευτεί πολύ να ελέγξει τον αντίπαλο σε ματς-θανάτου. Την πιστεύω πάντως.

3. FENERBAHCE (PACE: 71.5 ORAT: 111.2 DRAT: 103.2): Ομολογώ ότι με εντυπωσίασε η βελτίωση της Φενέρ στο αμυντικό κομμάτι, η οποία αποτέλεσε τη βάση για τη πολύ βελτιωμένη εικόνα των πρωταθλητών Τουρκίας τον τελευταίο καιρό στη διοργάνωση (εξαιρείται η κατηφόρα της Μπουέσα..). Ο Ομπράντοβιτς έχει ρίξει το τέμπο (έχει το χαμηλότερο pace μετά τις ελληνικές ομάδες και την Άλμπα) και ποντάρει στο διάβασμα και στο μέγεθος, βασιζόμενος λιγότερο σε συνεργασίες και παίζοντας πιο πολύ με προσωπική φάση πάνω σε miss match. Ο Μπιέλιτσα είναι ο καλύτερος φόργουορντ στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή και μαζί με τον Μπογκντάνοβιτς έχουν μετατραπεί σε δύο εξαιρετικούς two-way players τοπ επιπέδου. Μεγάλη (πολύ όμως) απώλεια ο Χίκμαν. Σήκωνε πολύ την ομάδα στο αμυντικό κομμάτι, ειδικά στη τρανζίσιον άμυνα. Αυτό το κενό δε ξέρω πως θα το καλύψει ο Ζοτς..

4. OLYMPIAKOS (PACE: 69.3 ORAT: 110.8  DRAT: 103.8): Ο Ολυμπιακός έχασε τη μάχη του πλεονεκτήματος λυγίζοντας από τους τραυματισμούς, όμως η ομάδα είναι εδώ, όρθια και δυνατή. Αυτή η –χωρίς Σπανούλη- περίοδος ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία ώστε να κοιτάξουν και οι υπόλοιποι το πρόσωπο τους στον καθρέπτη. Τα συμπεράσματα είναι θετικά. Η τριάδα των Σλούκα-Πρίντεζη-Λοτζέσκι είναι φτιαγμένη για top class-μάχες και περιμένω πιο αγριεμένο τον Ντάνστον και ΦΥΣΙΚΑ υγιείς τους Πέτγουεη-Χάντερ. Οι ερυθρόλευκοι παίζουν στο χαμηλότερο pace στη διοργάνωση (69.3, σας είχα προετοιμάσει για την εποχή Σφαιρόπουλου..), είναι πολύ αποτελεσματικοί στην άμυνα (κατεβάζουν πολύ χαμηλά το eFG% αντιπάλου) και έχουν καλό execution στο μισό γήπεδο με low mistake basketball. Όπως όμως και ο Παναθηναϊκός, δεν έχουν καθόλου midrange παιχνίδι, ποντάροντας πολύ στο ζωγραφιστό και κυρίως στο τρίποντο. Κάτι λέει αυτό για τις ομάδες και τη σχολή μας.. Περιμένω επιστροφές. Ένας γεμάτος, υγιής Ολυμπιακός μπορεί να φτάσει στη Μαδρίτη. Το μπάσκετ του έχει παραπάνω δόση ρεαλισμού και winning style από αυτό της Μπαρτσελόνα..

5. BARCELONA (PACE: 71.8 ORAT: 112.5  DRAT: 105.2):  Η Μπαρτσελόνα επέστρεψε και πήρε σβηστή τη δεύτερη θέση βασιζόμενη στη γνωστή, πολύ αποτελεσματική «από τα 5 μέτρα και προς τα μέσα» επίθεση που διαθέτει με τις δουλεμένες συνεργασίες η οποία στοχεύει την καρδιά της ρακέτας του αντιπάλου. Παρ’όλα αυτά δε με πείθει. Έχει αμυντικά κενά, πρόβλημα στο κομμάτι του ριμπάουντ και είναι σοφτ. Ο Χεζόνια απλά καταπληκτικός, δικαιολογεί όσα είχαμε πεί για αυτόν σε αυτή εδώ τη σελίδα.

6. MACCABI TEL AVIV (PACE: 73.1 ORAT: 104.0 DRAT: 105.0): H Mακάμπι ξεφούσκωσε στη κόντρα ανηφόρα του δευτέρου γύρου και από διεκδικητής του πλεονεκτήματος μετατράπηκε σε διεκδικητής του εισιτηρίου πρόκρισης. Παραμένει η πιο αποτελεσματική ομάδα όταν εκτελεί μέσα από το ζωγραφιστό ενώ τρέχει εντυπωσιακά το γήπεδο (ειδικά επαναλαμβάνω, το δίδυμο Ράντλ-Τάιους είναι ασυναγώνιστο σπριντάροντας στον κεντρικό διάδρομο) παράγωγο της μεγάλης δύναμης της στο αμυντικό ριμπάουντ και των «ποδιών» της σαν ομάδα. Η Άλμπα έχει σίγουρα όλα τα φόντα να την κερδίσει την τελευταία αγωνιστική. Είναι δεδομένο. Όμως κάτι μου λέει ότι οι Ισραηλινοί (που έχουν παίξει πολλά τέτοια ματς) θα μπούν πιο έτοιμοι..

7. PANATHINAIKOS (PACE: 71.3  ORAT: 105.7 DRAT: 102.8): O Παναθηναϊκός προσπαθεί όπως κάθε καινούργια ομάδα να χτίσει τον χαρακτήρα του και η δεύτερη φάση του TOP-16 έδειξε ότι ακόμα έχει δρόμο. Η άμυνα του διατηρείται σε υψηλό επίπεδο (Νο2 DRAT πίσω από τη Ρεάλ μόνο) όμως υπάρχει θέμα στο ροτέησιον. Ο μόνος παίκτης που μπορεί να αλλάξει τη δυναμική της ομάδας στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο είναι, καλώς ή κακώς, ο Παππάς. Το να παίζει πεντάλεπτα και στο δεύτερο άστοχο σουτ να περνάει στον πάγκο δε νοείται (σε αντίθεση με τον Μπλούμς που πρέπει να ευστοχήσει στα 1-2 πρώτα του σουτ για να κερδίσει την παραμονή του στο παρκέ). Τον χρειάστηκε τόσο πολύ ο ΠΑΟ στο τέλος του καθοριστικού ματς με την Άλμπα (όπου οι πράσινοι ήταν επιθετικά προβλέψιμοι) όμως αυτός ήταν κρύος, ξεχασμένος ώρα στον πάγκο. Το «3» έμεινε άδειο για να πάρει κάποιο χρόνο ο Χαραλαμπόπουλος (που δεν παίρνει) πίσω από τον Γιάνκοβιτς και να αξιοποιηθούν εκεί με παραπάνω λεπτά τα γκαρντ με μέγεθος (Παππάς, Μποχωρίδης) που διαθέτει η ομάδα. Ο Βλάντο δεν είναι αυτή τη στιγμή για 26-28’.. Υπάρχει πρόβλημα στο αμυντικό ριμπάουντ που ταβανιάζει την προοπτική της transition offense που έχω πεί επανειλημμένως ότι μπορεί να μεταμορφώσει τον Παναθηναϊκό. Όταν έγραψα ότι ο Λαουάλ  δεν είναι επιλογή του κόουτς κάποιοι στράβωσαν. Ο Παναθηναϊκός έχει καλή τύχη να περάσει στην οχτάδα, κυρίως γιατί η Μακάμπι έχει επίσης καλή τύχη να περάσει από το Βερολίνο. Η σεζόν των πρασίνων, σε αυτή του πρώτη σεζόν του πρότζεκτ, κρίνεται καλή αλλά κατά τη γνώμη μου ο Ιβάνοβιτς δεν έχει πάρει το μάξιμουμ από το ρόστερ που έχει στα χέρια του. Ούτε καν πλησιάζει..

CAJA LABORAL (PACE: 76.2  ORAT: 108.1  DRAT: 109.7): Της Μεταμορφώσεως.. O ντόπιος Iμπόν Ναβάρο (για τον οποίο είχαμε μιλήσει νωρίτερα στη σεζόν) έχει φέρει το μπάσκετ της Βασκονίας στη Μπουέσα Αρίνα και πάλι, με τη Baskonia να παίζει πολύ γρήγορα, στο υψηλότερο τέμπο από τους 16 μονομάχους, βασιζόμενη στη κυριαρχία της στους αιθέρες (καλύτερη rebounding team της διοργάνωσης). Αμυντικό ριμπάουντ = βάση για τρανζίσιον επίθεση (αυτό ας το κρατήσουν οι ελληνικές ομάδες). Έχει πολύ δουλειά στο κομμάτι των συνεργασιών, παίζει ατομικό μπάσκετ βασισμένο υπέρ του δέοντος στη προσωπική φάση. Ανεξάρτητα από όλα αυτά, οι Βάσκοι είναι μια πολύ ευχάριστη νότα αν και πιστεύω ότι η Αναντολού μπορεί να βάλει πιο.. δύσκολα στη Ρεάλ σε ένα πιθανό match-up. Παίζουν στη Μάλαγα την πρόκριση περιμένοντας νίκη εντός της Φενέρ στο ντέρμπι της Πόλης.

9. ANADOLU EFES (PACE: 72.5   ORAT: 109.2 DRAT: 110.4): Θα σας φανεί παράξενο αλλά η ομάδα του Ίβκοβιτς με την έλευση ενός σπουδαίου παίκτη όπως ο Ερτέλ που την έκανε σαφώς πιο δημιουργική επιθετική, έχει «βουτυρέψει» σαν ομάδα. Δεν υπάρχει αυτή πείνα και οι ίδιοι τόνοι ενέργειας που κατέθετε το προηγούμενο διάστημα ίσως και για να ματσάρει την έλλειψη ενός τόσο ποιοτικού δημιουργού στην επίθεση. Η καλύτερη αμυντική ομάδα της regular season είναι 12η σε DRAT και δε κατεβάζει τα ποσοστά του αντιπάλου στα επίπεδα που είχαμε συνηθίσει. Η πλήρης επιστροφή του Κρίστιτς έχει παίξει τον ρόλο της.. Συνεχίζει να έχει καλά στοιχεία σαν ομάδα αλλά η αδυναμία της στο ριμπάουντ και η βουτιά σε βασικά αμυντικά κομμάτια την έχουν φέρει να παλεύει για την πρόκριση με τις πιθανότητες μοιρασμένες. Το ματς των «κουμπάρων» έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον..

-ALBA BERLIN (PACE: 69.6  ORAT: 99.8  DRAT: 104.1): Και όμως.. Η Άλμπα θυμίζει κολεγιακή ομάδα και δικαιώνει τον Σάσα Ομπράντοβιτς που πριν το ξεκίνημα του TOP-16 την είχε χαρακτηρίσει δυνατό outsider για την πρόκριση. Χαμηλό τέμπο, πολύ επαφή και (πραγματικά) πειστικά φάουλ γαρνιρισμένα με ένα εντυπωσιακό 39% στο τρίποντο (2η στη φάση αυτή). Αν δεν έκανε τόσα πολλά λάθη (16.3, πρώτη μακράν) θα είχε περάσει ήδη. Έχει ένα πολύ δύσκολο ματς με τη Μακάμπι το οποίο πρέπει να κερδίσει για να περάσει αλλά η συμπεριφορά που έδειξε μακριά από το Βερολίνο λέει πολλά για τη δουλειά που γίνεται εκεί. Από την Άλμπα θέλω να δω συνέχεια. Αυτό είναι το παν και αναφέρομαι στην επόμενη σεζόν. Φέτος, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί, είναι απόλυτα επιτυχημένη.

11.  ZALGIRIS KAUNAS (PACE 72.O ORAT: 98.4 DRAT: 105.4): Αξιοπρεπέστατη. Ομάδα με πολύ συγκεκριμένο ταβάνι στις επιθετικές της δυνατότητες στάθηκε πολύ καλά στο TOP-16 βασιζόμενη στη πολύ δυνατή της άμυνα. Οι Λιθουανοί έβγαλαν μπροστά αρκετά νέα παιδιά (με καλύτερο τον εξαιρετικό Γκουντάιτις για τον οποίο σας είχα πεί το καλοκαίρι), δούλεψαν με ότι είχαν κάνοντας focus στις δεξιότητες του ρόστερ και με low pace basketball κράτησαν ψηλά τη σημαία. Μπράβο στο προπονητικό τιμ. Λίγο ταλέντο, πολύ δουλειά.

12. EA7 (PACE: 72.7  ORAT: 106.9  DRAT: 117.6) : Η ΕΑ7 έκανε ένα βήμα πίσω φέτος μετά την περυσινή εντυπωσιακή σεζόν. Αμυντικό χάλι, κακό recruiting, προβληματικό κλίμα εντός της ομάδας. Η πιο αδύνατη άμυνα της διοργάνωσης (το DRAT είναι ενδεικτικό..), σύνολο ουσιαστικά χωρίς κατεύθυνση. Η βασισμένη στη προσωπική φάση επίθεση του Μπάνκι με τα πολλά iso μόνο καλή δεν έμοιαζε πλέον χωρίς τα περυσινά δόντια στα μετόπισθεν. Ο Τζεντίλε (έχει θέμα με τον κόουτς) τα μαζεύει για το Χιούστον το καλοκαίρι και ο δεύτερος σερί τίτλος στη Lega A είναι μονόδρομος για να σωθεί η σεζόν.

13. CRVENA ZVEZDA (PACE: 73.7 ORAT: 99.8  DRAT: 104.8): Ο Ερυθρός Αστέρας έχει περισσότερη ποιότητα στο ρόστερ του από p.x. την Άλμπα και θα μπορούσε να βρίσκεται στη θέση της όμως στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ η δουλειά του προπονητή κάνει τη διαφορά. Οι Σέρβοι είναι μαχητικοί αλλά βασίζονται αποκλειστικά όσον αφορά το παραγωγικό κομμάτι στο ποστ και στις ευκαιρίες που τους δίνονται στο ανοιχτό γήπεδο. Αυτό σημαίνει ότι είναι ευανάγνωστοι. Κάποιο πουλάκι μου είπε ότι ο Nebojsa Covic (η προεδράρα..) έχει κολλήσει στο ψυγείο του χαρτάκι-λίστα με τα things to do για αυτό το καλοκαίρι. Πάνω-πάνω δεσπόζει το όνομα του Σάσα Ομπράντοβιτς.

14. UNICAJA MALAGA (PACE: 73.9  ORAT: 103.9  DRAT: 112.2): H Oυνικάχα έχει ρίξει το βάρος στην ACB όπου διατηρεί την πρωτιά με το εκπληκτικό ρεκόρ των 23 νικών σε 27 παιχνίδια, σε μια λίγκα όμως που (άσχετα με το επίπεδο) της πηγαίνει περισσότερο ως στυλ παιχνιδιού. Ο Πλάθα κατάλαβε νωρίς ότι εφόσον δεν έχει την ποιότητα της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα δύσκολα θα μπορέσει να κοιτάξει στην post season της Ευρωλίγκας. Η ομάδα εμφάνισε πολλά αμυντικά κενά και είχε απογοητευτικό eFG% (Effective FG Percentage).  Για άλλη μια χρονιά, τίποτα σπουδαίο από την Ανδαλουσία..

15. NIZHNY NOVGOROD (PACE: 71.8 ORAT: 111.5 DRAT: 115.2 ): Κλάταρε και απογοήτευσε. Αν αναλογιστούμε ότι στη μεγαλύτερη διάρκεια της σεζόν έπαιξε πολύ καλύτερο μπάσκετ από ομάδες όπως π.χ. η Λαμποράλ και ότι ενισχύθηκε με έναν αρκετά καλό PG όπως ο Μέκελ, το κλείσιμο της σεζόν στην κορυφαίο διοργάνωση σίγουρα δεν είναι καλό. Ο Ισραηλινός κάνει τρομερό δίδυμο στο μπακόρτ με τον Ρότσεστι. Ο Αμερικανός ήδη αποτελεί στόχο κορυφαίων κλαμπ για το καλοκαίρι και μπορεί να κάνει θραύση σε μια ομάδα του προπονητή η οποία παίζει σωστό μπάσκετ με αρχές.


16. GALATASARAY (PACE: 72.2 ORAT: 101.2 DRAT: 115.0): Τι να πεί κανείς.. Την βλέπουν οι υπόλοιποι 15 και παρηγορούνται. Οι ίδιοι οι Τούρκοι παρηγορούνται από τον εξαιρετικό 18χρονο Ege Arar (που όμως αναγκαστικά βγήκε μπροστά) και τον Πάτρικ Γιάνγκ που αποτέλεσε μια πολύ καλή επιλογή μέσα στη σεζόν. Η χειρότερη transition άμυνα του TOP-16 με προπονητή σε λευκή απεργία


ΥΓ: Ο Ερυθρός Αστέρας είναι μια ομάδα που ζει και πεθαίνει από το ζωγραφιστό. Είναι 2η σε Close Range Shots Made (επιτυχημένες προσπάθειες από τη ρακέτα) και πρώτη (μαζί με τη Φενέρ) σε εκτελέσεις. Στον αντίποδα, είναι η χειρότερη shooting team της φάσης αυτής. Καθόλου midrange παιχνίδι (27.2% σε σουτ από μέση απόσταση), τελευταία στα ποσοστά από το τρίποντο (27.2 επίσης). Συμπέρασμα: Ο Παναθηναϊκός πρέπει από την αρχή να κλείσει το ζωγραφιστό και σταδιακά (εφόσον χαμηλώσει τα ποσοστά) να τζογάρει όλο και περισσότερα στα περιφερειακά σουτ. Και προς Θεού.. Α Μ Υ Ν Τ Ι Κ Ο   Ρ Ι Μ Π Α Ο Υ Ν Τ. Θα το έγραφα στο μαξιλάρι κάθε παίκτη το προηγούμενο βράδυ. .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ